Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8605

Megfelelő térerőnél, megfelelő antennával lehetséges kinyerni annyi energiát. De a tranzisztor nem tud termelni magának annál többet.

Nagyapám konyhai rádiója egy db AZ4 egyenirányító cső és egy kani vastag drótból csinált nagy rezgőkör volt. Kb egy 1,5 literes uborkásüveg méretben, 3 mm-es rézdrótból.Onnan volt levéve a fűtőfesz is. Az egyenirányítás után egy nagy kimenőtrafó etette a sok wattos hangszórót. De ez egy kb. 30 méteres antenna volt, a Kossuth adó nagy antennájától 400 méterre.

Előzmény: GPS (8604)
GPS Creative Commons License 2021.01.08 -2 1 8604

A tranzisztor is be van állítva egy munkapontba, van nyugalmi áram, van bázisfeszültség (DC-szint).

Azért kérlek előlegezzél látatlanba annyi szaktudást, hogy nagyjából tudjuk hogy működik egy bipoláris tranzisztor. Sőt, lehet még ezres nagyságrendbe alkalmaztuk is.

De nem ez a lényeg - hanem az, hogy abból indult a csevej, hogy az egész szerkót az antenna-jel táplálja - és abból nyugalmi áramot nyerni (és itt jön be, hogy nyitófeszként nem mindegy, hogy Ge, vagy Si) lehetséges-e előfeszíteni a tranyót a jel számára?

Szóval az volt a kérdés, hogy az antenna és föld között termelődik-e annyi feszültség és áram is - hogy mindez létrejöjjön egy sima bipoláris tranzisztorral?

.

Előzmény: Elektronikus (8600)
XANTIi Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8603

Ezt a Lakihegyen élő és 50 évig ott dolgozó nagyapámtól hallottam. A térerő hatásait sem városi legendákból ismerem, mert gyerekként minden nyaramat ott "vidéken" töltöttem.

Előzmény: XANTIi (8601)
XANTIi Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8602

Fizika. Hangerő csak teljesítmény átalakításból lesz. Azt valahonnan be kell "csatornázni" Amit az antenna a földelés segítségével végez. Ezért különösen fontos a hallgató hatásfoka.

Előzmény: Malaguszti (8598)
XANTIi Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8601

Még sem sikerült sem itthon, sem máshol ilyen adók károsító hatásait igazolni. Pedig profi ilyenre szakosodott genyó ügyvédek százai, ezrei akartak már meggazdagodni belőle.

Előzmény: GPS (8599)
Elektronikus Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8600

Ez nagyon nem így működik, hiszen ilyen alapon nem lehetne egy szilícium tranzisztorral sem mV bemeneteket erősíteni, sőt...

A tranzisztor is be van állítva egy munkapontba, van nyugalmi áram, van bázisfeszültség (DC-szint).

Az AC input csak arra ül rá, kapacitív csatolással vagy egyéb módokon.

Mindegy ilyen szempontból, hogy Si vagy Ge.

Előzmény: GPS (8596)
GPS Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 8599

Hááát, ha Soltról volt szó, akkor annak a közelségében a ruhaszárító drót két vége begyújtotta a 3 W-os szofit égőt - a káposztalevelek meg mondták a híreket - úgy berezonáltak a térerőtől.

Akkor még nem volt internet, ahol "egészségkárosítáááást !!!" lehetett volna kiabálni :-)))

.

Előzmény: Malaguszti (8598)
Malaguszti Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8598

Lehet a titok nyitja, a helyi adóállomás közelsége kb15 Km

Előzmény: Malaguszti (8597)
Malaguszti Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8597

Tényleg működött elem nélkül, még potit kellett betenni, mert túl hangos volt.
Most nem fogok keresgélni, 50éve melyik kapcsolás volt.

Előzmény: GPS (8596)
GPS Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 8596

Volt egy olyan detektoros kapcsolásom, amiben egy germánium tranyó is volt, elem nélkül olyan hangos volt,

Oké, értem én hogy a Ge tranyó BE-en már 300 mV-on nyit... na de az is szép fesz pusztán csak antennáról.

A CE feszről nem is beszélve.

Érdekes, na :-)))

.

Előzmény: Malaguszti (8595)
Malaguszti Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8595

Volt egy olyan detektoros kapcsolásom, amiben egy germánium tranyó is volt, elem nélkül olyan hangos volt,
ezzel hallgatóval, hogy simán lehetett hallani a szobában.

megint itt vagyok Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 8594

Most is van az elmebayon TA56M is.

Előzmény: XANTIi (8593)
XANTIi Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8593

NEM! Ez a betét sajnos egy meglehetősen durung, érzéketlen cucc. Ilyen TA-56m betét volt évekig a Rádióvilágnál kapható. Az érzékenysége nagyon kicsi, viszont durva nagy teljesítményt kibír. Létezett pont ilyen betét/hallgató 50 Ohmosban is.

kipróbáltam, tudom. Van most is valahol egy fél marék. A muszka nagyon elterjedten használta mind az 1600, mint az 50 ohmos változatot. Az orosz reprádiók is az 1600 ohmost használták.

Előzmény: megint itt vagyok (8592)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 8592
Előzmény: Desert Rat (8591)
Desert Rat Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8591

Az 50 ohmos egy 230/24V-os trafó mögül nézve 4kohm, de aki szenvedni akar vele annak az nyilván nem megfelelő hogy egy másfélwattos Schaffer trafót kivesz a fiókból vagy a legrosszabb esetben vesz egyet 500-ért.  Tekerni jó!

Előzmény: megint itt vagyok (8590)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.01.08 -1 0 8590

Miért kínlódnál vele? Gyári újat lehet kapni az elmebayon ukrán kereskedőtől. Kb. 7000 magyar pénz.

Előzmény: Joci7777 (8574)
XANTIi Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8589

Egy 555 + FET.

Előzmény: Elektronikus (8586)
XANTIi Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8588

Volt akinek csak meséltek róla, hogy állítólag van ilyen.

Előzmény: Qqberci (8587)
Qqberci Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8587

Mekkora érték volt akkor egy 4000 Ohmos Ericsson fejhallgató!...

Előzmény: Érdipolgár007 (8585)
Elektronikus Creative Commons License 2021.01.08 -2 0 8586

Kell valami multivibrátor, amelyik szimpatikus:

https://www.google.com/images?q=led+flasher+circuit

Kimeneten MOSFET-tel szokás kapcsolni a LED-szalagokat, nyitott Drain kapcsolásban, de kell még Gate-ellenállás is, illetve ajánlott:

Előzmény: 70Caruso (8580)
Érdipolgár007 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8585

Gyerekként nyilván detektorost barkácsoltunk. Pénz híjján a hallgatót próbáltuk házilag összehozni. Kiderült akkor, hogy a pofon egyszerű primitív szerkezetben mennyi gógyi volt, hogy tényleg jól szóljon. Minden létező anyagot kipróbáltunk membránnak is.

Előzmény: Elektronikus (8583)
Érdipolgár007 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8584

Egyébként van olyan hallgató valóban, amiben a két lágyvas a tekercsekkel úgy dolgozik, hogy a két pólus adja a két mágneses pólust. A ház nem mágneses. A membránnak csak a közepe aktív mágnesesen. Előkerestem régi igazi, 1920 körüli gyártásút és ilyen. Az orosz katonai hallgatóbetétek is. Egy háborús Standard (Orion) hallgató viszont az előbb leírt.

Előzmény: Érdipolgár007 (8581)
Elektronikus Creative Commons License 2021.01.08 -2 0 8583

Amit biztosan tudunk, hogy a vasmag magához rántja a lemezt, vagy pontosabban légrés alakul ki, ebben az esetben, a távtartás miatt. Ez elvileg csak úgy lehetséges, mint a patkómágnes esetében is, amikor az É-D végein záródnak az erővonalak, ha odatapasztjuk valami vashoz.

Ez viszont azt sugallja, hogy a gyűrőmágnest képező kör É-D "sarkait" köti össze a két L vasmag, majd a membránon keresztül záródnak az erővonalak.

Nekem még gyerekként volt a videóban lévőhöz hasonló, katonai fejhallgató, csak nem alumínium, hanem bakelit volt a külső rész. Ha az eredeti acélmembrán helyett konzervdoboz lemezét tettem rá, azzal is szólt éppen, de kb. fele hangerőnek saccolnám.

2 kohm körül lehetett, a detektoros rádió szólt vele rendesen (mármint a rendes lemezével inkább).

Volt a telefonokba való 600 ohmos hallgatóbetét is, annak az alján volt csak egy téglalap alakú mágnes. Ha jól rémlik, az is szólt valamit, de talán csak gyengén.

Előzmény: Érdipolgár007 (8581)
Érdipolgár007 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8582

Nem ötlet kell, hanem gyakorlat. Ha használhatót akarsz, nem csak látványt. Kritikus a membrán anyaga. Azért, hogy a nagyon gyenge mágneses erő hallható hangot adjon, nagyon vékonynak kell lennie. A mágneses jellemzői is fontosak. Egy "bilivas" membrán töredéke hangot adja egy oda készült ötvözetnél. Kritikus a légrés a membrán és a lágyvas pólusok között. Tipikusan pár század. Megint a hatásfok miatt. A 2 tekercs a két póluson sorba van kötve, általában 0,05-ös zománchuzal.

Használhatót lehet csinálni, de sok játék, kisérletezés. Jót csak nagyon jó anyagokból, sok (esetleg) gépmunkával.

Nagyon szép régi hallgatókat kapni néhány ezer forintos árban.

Előzmény: Joci7777 (8574)
Érdipolgár007 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8581

Nem egészen. A lágyvas pólusok azonos pólust képeznek. A membrán széle az egyik pólusa az alul lévő állandó mágnesnek, a másik a lágyvas a tekercsekben. Ennek az erőterét gyengíti vagy erősíti a tekercsekben keletkező mágneses erő. Hol hozzáadódik hol elvesz belőle. A membrán a vonzás miatt mechanikusan "elő van feszítve".

Ha a két lágyvas pólus ellentétes erőt képviselne, a membrán nem közeledne-távolodna a belső résztől, mert záródva a lemezben a környezetéhez képest nem mozdulna. Így hangot sem adna.

Előzmény: mmormota (8577)
70Caruso Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8580

Uraim!

Segítséget kérek.

Szükségem lenne egy villogtató elektronikára.

Kb 3 méter LED szallagot kellene villogtatni, 60-80-szor, percenként.

Az sem hátrány ha 12V-ról működik.

Hol találok ilyen elektronikát?

Ha nem bonyolult, meg is építem, ahhoz viszont rajz kellene.

Köszönöm a segítséget!

sanse79 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8579

Sziasztok!

Valami ilyesmit kellene : https://flashfixers.com/recover-data-dead-phone-chip-off-data-recovery/

tudtok valakit aki vallalna egy ilyet?

udv

b.

Előzmény: sanse79 (8573)
mmormota Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8578

Tényleg két L alakú vas, ezen a videón szétszednek egyet:

https://www.youtube.com/watch?v=ieTsN-rvgX8

Előzmény: mmormota (8577)
mmormota Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8577

Tűnődtem rajta, lehet hogy nem U alakú a vas, hanem két L, egyiket É másikat D-re mágnesezi a két mágnes csík. Az erővonalak pedig a rés-membrán-rés útvonalon záródnak. A tekercselés pedig úgy van bekötve, hogy egyik fél periódusban segít a mágnesnek, másikban ellene dolgozik.

Az ajtócsappantyúkban van lágyvas lemez is, mágnes is, két darabból ki lehetne alakítani.

Előzmény: mmormota (8576)
mmormota Creative Commons License 2021.01.08 0 0 8576

Volt bennük mágnes, hogy ne kelljen DC árammal előfeszíteni (tisztán lágyvas rendszert AC-vel meghajtva mindkét fél periódusban vonzaná a membránt). A tekercsek U alakú lágyvason voltak, és külön mágneseket illesztettek mellé.

A képen a két ívelt lemezcsík a mágnes.

A membrán a legnehezebb probléma, vékony acéllemez, vagy valami műanyag jöhet szóba, kis vaskoronggal a közepén. A mágnes vonzza, kell legyen tartása, hogy ne tudja berántani.

A külső burkolat alumínium, csak tartó szerepe van. Készülhet műanyagból is, 3d printerrel.

Előzmény: Egér Fogó (8575)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!