Én annak idején az angolkertes Ágicza blogján keresztül keveredtem ide, a Gazlapot csak jóval később láttam. De nem sokat olvastam belőle, elrettentett a csicsás, izgő-mozgó vacakokkal teli külleme.
Igazság szerint nem gondoltam rá, hogy disznózsírban mossak kezet, mert a legtöbb esetben működött szappannal is. Mármint nem ennyire erős paprikáknál a szappanos kézmosás levitte a kezemről a csípőset. Én úgy olvastam, hogy a kapszaicin lúgban és alkoholban is oldódik, de lehet, hogy így kevés volt neki. Legközelebb mondjuk olajjal dörzsöljem át a kezem? Illetve persze a gumikesztyű megoldja a problémát.
Úgy értettem a menekültet, hogy az idők során mindig voltak nagy veszekedések, sértődések, és olyankor mindig azok hagyták ott, akik miatt érdemes volt ott lenni. (Valamikor ott kezdtem a fórumozást.)
De amúgy tényleg rosszul megy, pár hete ránéztem, és nagyon kevesen maradtak. Azok is inkább a duma miatt vannak ott, nem a növények miatt. Úgy 3 éve néha még írogattam oda, akkoriban sokan voltak, bár már beindult a lemorzsolódás.
Nekem is volt már kontaktlencsés paprikás eseményem, utána gondolkodtam hogy mit lehet ilyenkor tenni olajjal vagy meleg zsírral mosni kezet, azt meg lemosni utána?
Paradicsomot illetően nem tudok mit mondani (nem kísérleteztem a leírt körülmények között), de tavaly egyszer véletlenül a paprika alá folyt a víz a hordó tetejére támasztott slagból. Kb. 20-25 centi átmérőjű, 10-12 cm mély kráter lett a kifejlett növény alatt, amin volt több termés is. Hehe, a terméseken támaszkodott meg a kidőlt növény, mintha csak könyökölne :) A gyökere persze a vízben/levegőben. Szépen visszatöltöttem száraz(abb) földdel, utána az volt a legszebb a sorban.
Én kontaktlencsét hordok. Habanerot vágtam késsel. Utána ötször kezet mostam, körömkefével és dörzsi szivaccsal mostam is átdörzsöltem. Ez volt reggel. Utána elmentem munkába, ott kb 10x tuti kezet mostam, majd hazaértem, még ott is jó párszor kezet mostam, és este kivettem a kontaktlencsémet. A szememet tíz percig nem tudtam kinyitni :D.
Köszönöm a tanácsokat, ezeket felírtam magamnak. :)
Ha van még esetleg bevált fajta, azt is megírhatnád, mert a chilimag.hu-n nézegettem őket múlt évben, de elveszek a kínálatban, rengeteg van. Főleg olyanok érdekelnének, amik enyhén csípősek, bár tudom, hogy habaneroból kevés ilyen van, de semmiképp sem a legbrutálisabbakat keresem. Meg ez jó, hogy van rövidebb tenyészidejű.
Istenien gyümölcsös-fűszeres aromája van, sokak számára meghökkentő.
3000-5000 SHU közt van. (jövőre mi is felvesszük a kínálatba)
Habanero-ból próbáld ki a Maya Red-et, az eleve rövid tenyészidejű és sokkal jobban bírja a mi klímánkat. Csípőssége kb 1/3-a a RED-nek, kb 100ezerSHU.
Én szeretem az erőset, de vannak határaim :). A habanerokat vagy nagyon pici falatokban tudom enni szendvics mellé, vagy pedig krémet csinálok belőle és ízesítésre használom, akár kenyérre kenve, persze nem vastagon.
Különleges aromája van, de nem mindenki szereti. Gyümölcsös, intenzív, a mi paprikáinktól teljesen eltérő íz. Viszont az erőssége miatt nem lehet határok nélkül élvezni. Bár még savanyúságként is lehet venni kistermelőtől (Gabko chili), de ez csak annak való, aki bírja a tüzet, én nem próbálkoznék vele.
Pl múlt évben Bhut Jolokia Strai I. is volt a kertemben. Ennek a csücskét vágtam le, kb 1mm-es darabot, és úgy kaptam be egy falat kenyér mellé. Először éreztem az intenzív gyümölcsös aromát, utána meg olyan volt, mintha forró ólommal öntötték volna ki az arcomat és fuldokoltam öt percig. Szóval durva. Anyám egy hatalmas adag rizses húsba belefőzte (a pörkölt alapba), hogy milyen jó lesz egy leheletnyi csípős benne, végül alig bírtuk megenni :D.
És most találtam rá erre a Habanerora, ami elvileg megőrizte gyümölcsös aromáját, de nem olyan erős. Bár azt nem bánnám, ha enyhén csípne, de ha nem csíp, az is érdekes lehet :).
Gratula! Ma própaképpen felböködtem egy kis területet hát itt még ragad a talaj rendesen. Mondjuk nem csoda: jó agyagos vályogunk van. Remélem az áramütés nem komoly.
Pontosabban máshol is találtam magot, onnan tévedtem a biokiskert honlapjára, de előbbi helyen pont ugyanilyen drága, itt meg holnap reggel meg tudnám venni.
Habanero 'Numex suave red' - itt találtam csak magot, de most nagyon megtetszett, mert párszor volt eszemben, hogy imádom a habanero ízét, de nekem brutál erős ahhoz, hogy jóízűen falatozzam. Ez meg elvileg egy enyhén csípős változat, ilyenről eddig nem hallottam.
Szerintetek megéri most vasárnap elvetni a magjait? Tudom, kicsit késő már a csilinek.