Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2016.03.06 -1 0 58164

Én annak idején az angolkertes Ágicza blogján keresztül keveredtem ide, a Gazlapot csak jóval később láttam. De nem sokat olvastam belőle, elrettentett a csicsás, izgő-mozgó vacakokkal teli külleme.

Előzmény: Flanell (58161)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58163

Azért volt 40 dekás is. :)))))

Előzmény: harula (58158)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58162

Igazság szerint nem gondoltam rá, hogy disznózsírban mossak kezet, mert a legtöbb esetben működött szappannal is. Mármint nem ennyire erős paprikáknál a szappanos kézmosás levitte a kezemről a csípőset. Én úgy olvastam, hogy a kapszaicin lúgban és alkoholban is oldódik, de lehet, hogy így kevés volt neki. Legközelebb mondjuk olajjal dörzsöljem át a kezem? Illetve persze a gumikesztyű megoldja a problémát.

Előzmény: BAttila1964 (58156)
Flanell Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58161

Úgy értettem a menekültet, hogy az idők során mindig voltak nagy veszekedések, sértődések, és olyankor mindig azok hagyták ott, akik miatt érdemes volt ott lenni. (Valamikor ott kezdtem a fórumozást.)

De amúgy tényleg rosszul megy, pár hete ránéztem, és nagyon kevesen maradtak. Azok is inkább a duma miatt vannak ott, nem a növények miatt. Úgy 3 éve néha még írogattam oda, akkoriban sokan voltak, bár már beindult a lemorzsolódás.

 

A név miatt gondoltam.

Előzmény: Morning555 (58112)
Flanell Creative Commons License 2016.03.06 0 1 58160

Húzz a hengerre egy rashchelzsákot, aztán ha ki kell szedni a törmeléket, csak megfogod és kiveszed.

 

Lehet, hogy a kartont a giliszták eszik meg, mert tényleg szó szerint nyoma sem marad a földben.

Előzmény: Lakótelepi_kertész (58123)
harula Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58159

Nekem is volt már kontaktlencsés paprikás eseményem, utána gondolkodtam hogy mit lehet ilyenkor tenni olajjal vagy meleg zsírral mosni kezet, azt meg lemosni utána?

Előzmény: BAttila1964 (58156)
harula Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58158

Nagyon szép paradicsom, ez az átlagméret? És a Miss Mable-es kérdés: milyen az íze? 😃

Előzmény: TINTUS (58154)
Mariska néni Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58157

Mit vetsz (kis szűcs) bele?

Előzmény: TINTUS (58153)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58156

A kapszaicin zsírban oldódik.

Előzmény: anegytech1 (58151)
CsendPenge Creative Commons License 2016.03.06 0 0 58155

Paradicsomot illetően nem tudok mit mondani (nem kísérleteztem a leírt körülmények között), de tavaly egyszer véletlenül a paprika alá folyt a víz a hordó tetejére támasztott slagból. Kb. 20-25 centi átmérőjű, 10-12 cm mély kráter lett a kifejlett növény alatt, amin volt több termés is. Hehe, a terméseken támaszkodott meg a kidőlt növény, mintha csak könyökölne :) A gyökere persze a vízben/levegőben. Szépen visszatöltöttem száraz(abb) földdel, utána az volt a legszebb a sorban.

Előzmény: harula (58134)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58154

Itt a kép a buzau-ról.

itt még növésben. ezek julius 15-i felvételek voltak.

Előzmény: kentaur01 (58144)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58153

Túl vagyok a rotáláson, talajfertőtlenítésen ( PICADOR 0,8MG )

Holnap kezdődik a vetés.

 

CBNora Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58152

De az egerek nagyon bírják.

Nem szabad a melléképületben vagy a garázsban tárolni száraz paprikákat, mert az egerek mindig kirágják a magját.

Előzmény: anegytech1 (58151)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.05 0 1 58151

Én kontaktlencsét hordok. Habanerot vágtam késsel. Utána ötször kezet mostam, körömkefével és dörzsi szivaccsal mostam is átdörzsöltem. Ez volt reggel. Utána elmentem munkába, ott kb 10x tuti kezet mostam, majd hazaértem, még ott is jó párszor kezet mostam, és este kivettem a kontaktlencsémet. A szememet tíz percig nem tudtam kinyitni :D.

Előzmény: CBNora (58149)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58150

Köszönöm a tanácsokat, ezeket felírtam magamnak. :)

 

Ha van még esetleg bevált fajta, azt is megírhatnád, mert a chilimag.hu-n nézegettem őket múlt évben, de elveszek a kínálatban, rengeteg van. Főleg olyanok érdekelnének, amik enyhén csípősek, bár tudom, hogy habaneroból kevés ilyen van, de semmiképp sem a legbrutálisabbakat keresem. Meg ez jó, hogy van rövidebb tenyészidejű.

Előzmény: nyubocs (58148)
CBNora Creative Commons License 2016.03.05 0 1 58149

Január vége felé vetettem a Black Pearlt. Előtte pár órára beáztattam a magokat egy borospohárba, aztán elmostam a poharat.

Most nemrég ittam abból a pohárból, és elkezdett égni a szám széle.

Előzmény: anegytech1 (58147)
nyubocs Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58148

Egyszer próbáld majd ki a Mulato-t.

Istenien gyümölcsös-fűszeres aromája van, sokak számára meghökkentő.

3000-5000 SHU közt van. (jövőre mi is felvesszük a kínálatba)

 

Habanero-ból próbáld ki a Maya Red-et, az eleve rövid tenyészidejű és sokkal jobban bírja a mi klímánkat. Csípőssége kb 1/3-a a RED-nek, kb 100ezerSHU.

Előzmény: anegytech1 (58147)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.05 0 1 58147

Én szeretem az erőset, de vannak határaim :). A habanerokat vagy nagyon pici falatokban tudom enni szendvics mellé, vagy pedig krémet csinálok belőle és ízesítésre használom, akár kenyérre kenve, persze nem vastagon.

 

Különleges aromája van, de nem mindenki szereti. Gyümölcsös, intenzív, a mi paprikáinktól teljesen eltérő íz. Viszont az erőssége miatt nem lehet határok nélkül élvezni. Bár még savanyúságként is lehet venni kistermelőtől (Gabko chili), de ez csak annak való, aki bírja a tüzet, én nem próbálkoznék vele.

 

Pl múlt évben Bhut Jolokia Strai I. is volt a kertemben. Ennek a csücskét vágtam le, kb 1mm-es darabot, és úgy kaptam be egy falat kenyér mellé. Először éreztem az intenzív gyümölcsös aromát, utána meg olyan volt, mintha forró ólommal öntötték volna ki az arcomat és fuldokoltam öt percig. Szóval durva. Anyám egy hatalmas adag rizses húsba belefőzte (a pörkölt alapba), hogy milyen jó lesz egy leheletnyi csípős benne, végül alig bírtuk megenni :D.

 

És most találtam rá erre a Habanerora, ami elvileg megőrizte gyümölcsös aromáját, de nem olyan erős. Bár azt nem bánnám, ha enyhén csípne, de ha nem csíp, az is érdekes lehet :).

Előzmény: CBNora (58141)
harula Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58146

Gratula! Ma própaképpen felböködtem egy kis területet hát itt még ragad a talaj rendesen. Mondjuk nem csoda: jó agyagos vályogunk van. Remélem az áramütés nem komoly.

Előzmény: kentaur01 (58144)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58145

Szereltess FI relét. Ennyit megér a biztonság.

Előzmény: kentaur01 (58144)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58144

Bizony megtörtént a csoda. Tudtam rotàlni ma. Szuper. Mondjuk elvágtam a vezetéket és megrázott az áram.

Előzmény: harula (58133)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58143

Majd kiderül lesz több fajta kápia is a biztonság kedvéért.

Előzmény: wilona (58139)
Chilio Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58142

A Trinidad perfum is egy nagyon gyenge kis paprika. Kb. 1000 shu.

Keresni kell benne a csipőst... :-)

Vékony húsú, de nagyon ropogós, egyedi aromájú, jópofa paprika. :-) 

(Tavaly kóstoltam, idén már lesz saját palántám is.)

CBNora Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58141

Számomra ez nagyon jól hangzik!

Nem tudom, milyen aromája van a habaneronak, mert a nagyon erőset meg sem bírom kóstolni. Ez meg talán ehető.

De majd egyszer máskor, idén már nem vetek.

Előzmény: nyubocs (58138)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58140

Megvettem, majd kiderul. Mult evben az osszes habanerom nagyon jol termett, de azokat januar vegen vetettem. Persze idojarasfuggo lesz a dolog.

Előzmény: nyubocs (58138)
wilona Creative Commons License 2016.03.05 0 0 58139

Tavaly nekem nagy csalódás volt az Alexandru...alig volt rajta termés.

Előzmény: kentaur01 (58129)
nyubocs Creative Commons License 2016.03.04 0 0 58138

Kár, hogy csak annyi köze van a  habanerohoz hogy abból lett legyengítve. Tény, az aromáját megőrizte.

Csípősségét tekintve a 10-es skálán az 1 (es alatti) SHU értéke nem éri el az ezret, magyar viszonyok között soxor még csak nem is csípős.

 

A 75 napos tenyészidő az mese, az bizony 100 napos (és ezt nem a vetéstől számítjuk)

 

Szabadföldön pedig nagyon-nagyon időjárásfüggő a termesztése!

Előzmény: anegytech1 (58136)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.04 0 0 58137

Pontosabban máshol is találtam magot, onnan tévedtem a biokiskert honlapjára, de előbbi helyen pont ugyanilyen drága, itt meg holnap reggel meg tudnám venni.

Előzmény: anegytech1 (58136)
anegytech1 Creative Commons License 2016.03.04 0 0 58136

Kinéztem ezt a magot: http://www.biokiskert.hu/yis/chili-numex-suave-red-bio-vetomag

 

Habanero 'Numex suave red' - itt találtam csak magot, de most nagyon megtetszett, mert párszor volt eszemben, hogy imádom a habanero ízét, de nekem brutál erős ahhoz, hogy jóízűen falatozzam. Ez meg elvileg egy enyhén csípős változat, ilyenről eddig nem hallottam.

 

Szerintetek megéri most vasárnap elvetni a magjait? Tudom, kicsit késő már a csilinek.

anegytech1 Creative Commons License 2016.03.04 0 0 58135

Ez végül is jó módszer. Ha ültetéskor jól beiszapolod, akkor nem hiszem, hogy gondja lenne.

Előzmény: harula (58134)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!