Ayia Napán voltunk, az első nap kivételével remek idő volt, 18-20 fok.
A tenger sem volt hideg, úgyhogy sajnáltuk hogy nem hoztunk fürdőruhát, simán bele lehetett volna menni.
A főszezon értelmetlen forgatagához képest kifejezetten nyugalom volt, főleg a partokon mert a településen szinte minden sarkon folyt valami építkezés (Nem csak Napán, Protarason is).
Üzletek nagy része zárva, a Protarasi Lidl is szinte üres volt, nemcsak vásárlóktól hanem részben áruktól is.
Hogy mit tudtunk csinálni? Hatalmasakat sétáltunk a partokon, körbe jártuk a környék strandjait. Gyűjtöttünk a kagylókat és csigaházakat.
Végre nem volt eszméletlen meleg és nem voltak bunkó orosz turisták.
Ettől függetlenül megint arra a következtetésre jutottam, hogy Kefalónia sokkal inkább megéri a látogatást, évszaktól függetlenül.
az Argus-nál viszont ott van, hogy Visa v Mastercard (hitelkártya) Amexről szó nincs.
Igen ez szép ár. Ez a biztosítás máshol napi 8-10 euró körül szokott lenni. Sajnos azt kell mondjam jobb lett volna bármelyik nagy brand a reptéren 24 órás nyitva tartás mindnél, ez utólag ugye már mit sem ér, de reméljük azért másnak még hasznos lehet. (ha ez téged nem is vigasztal)
VISA and MasterCard credit cards are accepted. Debit cards, Postepay, Diners and American Express are possible but customer paying with them must buy Additional Cover.
Közben rájöttem hogy lentebb hülyeséget írtam, nem maestro hanem MasterCard a kártya (dombornyomott), amit számtalan alkalommal használtuk Görögországban gond nélkül.
A kiegészítő biztosításról:
Szerintem kurva sokba fájt, nem egész 4 nap bérleti idejére szólt.
Most hogy kifejezetten ennek költségét kerestem, persze megtaláltam. Előtte kerestem, de nem akadtam rá. 24,98€ naponta.
Az autó pedig nagyon jó lett volna, ha normálisan javítják meg. Hát nem tették.
Ezek közül egy dolog amit benéztél szerintem az az AMEX elfogadása, mert arra azt írják, hogy nem elfogadott.
(A Maestro nyilván nem fog működni, bár mondjuk spanyolországban a biztosítás megkötése mellett talán még az is jó).
A biztosítás rendes összeg, ez máshol 10-12 napra kerül ennyibe. Bár nem tudom milyen hosszú volt a bérlés.
Van már mögöttem pár bérlés, de ez nem ciprusi sajátosság legutóbb egy szinte zsír új Golf VII volt nálam (Sixt) Semmi BS amit előre fizettem annyi volt semmi trükk. használtam már vagy 4-5 kölcsönzőt, egy kocsinál volt gond az ajtóval, de azt rögtön cserélték, el sem hoztam.
A Goldcar ha más nem legalább jó autókkal rendelkezik, de sokkal több pozitívat nem lehet róla elmondani.
Az Avis franchise-ot azóta elveszítette a ciprusi cég, most ők KEM néven futnak, az Avis és a Budget pedig összeköltözött a reptéri irodába. Minőségi javulás volt ez szerintem látva a korábbi és a mostani Avis flottát.
És mit gondolsz az Avisról Cipruson? Két és fél éve a szituáció majdnem ugyanígy zajlott. Görögországban egyébként többször béreltem már több kölcsönzőtől, ott sosem volt gondom.
Okulásul írom az idei Larnacai autókölcsönzésem történetét.
Itthonról lefoglaltam egy autót az Arguscarhire oldalon négy napra (ír cég, sok kölcsönző ajánlatát hasonlítja össze). Máskor is foglaltam már náluk gond nélkül. Az autóbérlés árát azonnal, a megrendelés után levonták a kártyáról.
A szolgáltatást egy goldcar nevű spanyol cég Ciprusi irodája nyújtotta. Foglalás előtt utánanéztem mire számíthatok, nem tűntek amatőrnek: 50,000 autóról beszélnek, amelyek nagy része (80%) évente cserélődik. 80 iroda, 30 éves szolgáltatási időszak.
Választásom többek között azért esett rájuk, mert a honlap szerint cipruson elfogadják az American Express kártyát is, bár ehhez kiegészítő biztosítást is kérhetnek. Illetve fontos mozzanat volt még, hogy az autó átvételét a repülőtéren ígérték. Illetve hogy az üzemanyag politika teli tanktól teli tankig szólt.
Megérkeztünk. Az autó átvétele mégsem a reptéren hanem az irodában történt.
A nálunk levő két kártya (Maestro és American Express) egyikét sem tudtuk használni a terminálon.
A teli tank helyett üresen kaptuk meg az autót, cserébe megmutatta hol van a benzinkút.
A másodvezető költsége a szerződésben szereplő összeg kb. duplája lett.
Illetve megpróbált még azért pénzt kérni hogy nyitvatartási időn túl kértük az autót. Itt kezdtem el a hangomat felemelni, közöltem vele hogy kérem a már kifizetett összeget és megyünk máshová.
Eredmény: az előzetesen kifizetett 22€ bérleti költség mellé kifizettük a másodvezető 47€ költségét a szerződésben szereplő 26€ helyett, illetve a 4 napra a teljes biztosítást ami 97€ körüli összeg volt. A nyitvatartási időért végül nem kérte el a pénzt.
Kia Picantot kaptunk. Aranyos kis autó kevés kilométerrel, amely az előzőekben törött volt és kilónyi mennyiségű gittel javították úgy hogy az ajtó tömítése lógott, ha a helyére került akkor az ajtó nem csukódott. Fordszámmérő és üzemanyagszintjelző mutatója elállítva, előbbinek nem tudom mi értelme, utóbbinak annyi hogy megijedsz hogy kifogy a benya és veszel bele még mielőtt visszavinnéd. Én is tartottam itt, de a boardcomputerben megtaláltam a még megtehető távot a tankban levő üzemanyaggal. Nulla alatti mutatóállásnál még 122 kilométert írt, így még 44 kilométert jelzett amikor visszavittem. Emberünk panaszkodott is, hogy ez annyira üres hogy lehet tolnia kell.
Természetesen megírtam a Goldcarnak az esetet, válaszra sem méltattak.
Két éve ugyanitt az Avisnál kísértetiesen hasonló volt az ügymenet, lehet ez valami Ciprusi sajátosság.
Félreértés ne essék, nem elriasztási céllal írtam meg a posztot hanem okulásként.
Igen, viszont mindenkinek címezted, azért ponosítottam. Persze rengeteget írtunk már itt autóbérlésről, aki kicsit visszzaolvas, az tudja, hogy vannak ilyen cégek, jó, hogy te is írtál egyet közülük. De fontos, hogy ne legyen félreérthető.
Pont ezért írtam le, hogy melyik cégnél béreltünk. Egyébként az oldalukon ők is azt írják, hogy hitelkártya kell, de mi előtte felhívtuk őket, és rákérdeztünk. Akkor is azt mondták mindegy milyen kártya.
Remélem nem sértődsz meg, ha most azt írom, hogy ezeket a kérdéseket részletesen megválaszoltuk már. Inkább csak linkelek: Észak-ciprusra autózás ITT , busz menetrendek és árak itt, parkolás néhol fizetős az jelölve lesz automata vagy lesz egy ember annak fizetsz, depozit mindenhol elkerülhető, ha az önrész nullázására kötsz biztosítást (€8-10/nap).
Ha visszaolvasol kb. 2 oldalt vagy használod a baloldali keresőt még egy csomó részletes infót fogsz találni.
Nemsokára Ciprusra (Larnaca) utazom, a bázis is ott lesz. :)
Tanácsot szeretnék kérni, aki már járt ott vagy esetleg ott lakik.
Milyen időközönként járnak a helyi buszok, illetve kb. mi a tarifa. Larnaca reptérről Larnacaba, illetve Larnacaból a közkedvelt helyekre. Régebben használtam már az autoberles online céget, ott mindig írták, hogy cégenként mennyi a deposit, viszont valahol olvastam hogy elméletileg vannak cégek, akik nem kérnek depositot. Ha van ilyen akkor inkább ilyet választanék. :)
Miket érdemes megnézni 3 napba belesűrítve, észak Ciprus autóval miként működik, parkolás hogy működik, illetve bármilyen jó tanácsot meghallgatok. köszönöm
Ez cégfüggő, mindig az adott cég feltételeitől függ, tájékozódni kell. Több cég van Cipruson is, mi is olyantól béreltünk, ahol nem kellett, készpénzes fizetés volt, és nem volt depozit, de van , ahol meg van.
Kedves Mindenki, aki autóbérlésen töri a fejét Cipruson!
NEM kellett hitelkártya. Elég volt a a dombornyomott Masrer Card. Enterprise nevű cégcsoport Alamo kölcsönzőtől béreltük az autót. Vártak a reptéren, elvittek a kb 800 m-re lévő kölcsönzőbe. tiszta, jó állapotú autót kaptunk, amin minden apró hibát jelöltek átvételkor, aztán leadáskor csak körbefutották. Tele tankot viszont ellenőrizte. Kedvesek voltak nagyon, csak ajánlani tudom nektek.
Annyi volt csak ,hogy a szerződésben leírt 600 euro helyett 750-t tartott vissza a kártyán. Magyarázta, hogy 600 plusz adó. De tök mindegy, mert nem volt semmi probléma, így vissza is tette rögtön .
Szia! Csak "vigasztalásul" írom, hogy nem te vagy az első, akit itt "helyre tesznek"! Én is megkaptam már a magamét ezen a fórumon, csak mert valamit nem értettem és ismét rákérdeztem. :-(
Ne vedd személyesen, általános válasz volt. Békülésként ha Január 28-29-én a szigeten vagy javaslom a Pafos2017 európa kultúrális fővárosa ünnepélyes két napos megnyitóját. Pafos városháza előtti téren és városszerte programokkal.
Kedves "jóindulatú" hozzászólók! Elnézést ,de nem jártam erre az elmúlt 4 napban, ezért nem reagáltam, nem azért mert egy bunkó vagyok. Köszönöm dundalk válaszát. Azokat itt a fórumon már mindet elolvastam korábban. Amikor segítséget kértem arra gondoltam, esetleg más is szokott olyat csinálni, mint én, hogy egy egy utazás előtt összeállít egy programot. Inkább ilyesmi járt a fejemben. Még egyszer elnézést, de a munkám miatt nem tudok minden nap itt lenni. És az alábbi reakciókat elnézve nem is leszek ennek a csoportnak gyakori látogatója. Más utazós csoportokban eddig nem találkoztam ilyen hozzáállással szerencsére.
A hétvégén végre lesz egy kis időm, és nekiállok megtervezem a jövő heti programunkat.