Keresés

Részletes keresés

CLD Creative Commons License 2007.07.17 0 0 286

Sziasztok,

 

Én most fogok egy új építésű lakásba költözni, ahol már fehérre festett falak várnak. Én szeretnék meggypiros falat az egyik szobába, valamint napraforgó-sárgát a másikba. Kell előtte valamit csinálnom (pl amit gyakran olvastam: mélyalapozás) vele, vagy csak fessek a fehérre???

 

Köszönöm előre is!

ponex Creative Commons License 2007.07.16 0 0 285
A duluxal kapcsolatos dolgok itt http://www.dulux.hu/

A szinkeverés manapság nem lehet gond, a legtöbb festékboltban van számítógépes szinkeverés, szinkártyáról kiválasztod és egy kis plusz pénzért kikeverik. De ha szeretsz tanulni, tanulhatsz szinelméletet és akkor magad is ki tudod keverni :) mondjuk ez hosszadalmasabb kicsit:) Ja és ne nyomdaipari szinelméletet tanulj, azt a festőszakmában nem tudod alkalmazni:)

Elképzelésem sincs arról, hogy mit jelent az, hogy kétbázisú a dulux. vagy vizes, vagy valamilyen spec oldószeres bázisú anyagokkal találkozunk, vagy vannak két komponensű anyagok pl lakkok, vagy gittek, amik két összetevőből állnak e két összetevő keveredése indítja el a kötési folyamatot stb... hosszú téma:)

"Tehát ha többszöri áztatás után se könnyű levakarni a fent lévő diszperzitet, akkor nem fogja ledobni duluxos mélyalapozás (dulux grunt) után a duluxot?"
"mélyalapozás dulux esetén mehet a falfix-szel, vagy szerencsésebb a Gruntot használni?"

Mindkét kérdésre vonatkoztatva
A falfix szerintem megfelelő anyag erre a célra, de mivel egy-egy márka nem egyes termékekről beszél, hanem festék rendszerekről, technológiákról, így az előző hsz-emben leirtak miatt érdemesebb az adott rendszerhez tartozó anyagokat használni, úgyhogy ha pénzügyi akadálya nincsen akkor érdemes, a saját alapozóját használni :) Bár nem tudom, hogy drágább-e?

Előzmény: Miya (284)
Miya Creative Commons License 2007.07.16 0 0 284
Nagyon sokat segítesz, köszönöm szépen! :)
A Duluxra nem beszélt rá senki, csupán az említett előző festésnél szenvedtünk eleget az otthoni színkikeveréssel, festéket vásárolni is diszperzites tervekkel mentünk, de a tapasztalatok miatt nem volt nehéz rákapnunk a Duluxra.
Az eladó a Duluxról nem mondta, hogy elsőre fedni fog, sőt azt hajtogatta, hogy kétbázisú, kétszer kell kenni.

Tehát ha többszöri áztatás után se könnyű levakarni a fent lévő diszperzitet, akkor nem fogja ledobni duluxos mélyalapozás (dulux grunt) után a duluxot?

Glett: bocs a pontatlan fogalmazásért, mivel felületes információim szerint a dulux nem teljesen "egyezik" a diszperziós cuccokkal, tartottam tőle, hogy más anyagokat kíván. Tényleg: a mélyalapozás dulux esetén mehet a falfix-szel, vagy szerencsésebb a Gruntot használni?
Előzmény: ponex (283)
ponex Creative Commons License 2007.07.16 0 0 283
A Duluxot nem kell higitani, ellenben jól fel kell keverni (homogenizálni), de mindenképpen érdemes alá glettelni ha régebbi diszperzites falra akarod használni. Nyilván egy bolti eladó beszélt rá a duluxra, mert belebeszélte a fejedbe, hogy egy rétegben is jól fed, és ezért olcsóbb mint a másikak. Ez nem igaz, csak abban az esetben, ha tökéletesen egy színű az a fal amit duluxal festeni akarsz, ilyen falat csak akkor láttam, ha le van festve :P A boltosok kereskedők, és nem festők, ők eladni akarnak, de soha sem dolgoznak azzal amit eladtak, ne halgass a boltosokra, nem értenek hozzá.

Diszperzites falat probakaparással érdemes átnézni. egy egy néhány tenyérnyi helyen meg kell áztatni, hagyni ázni cirka 5 percet, ha megszárad akkor megint áztatni megint várni kicsit és utána az áztatott részt meg kell probálni kaparni, ha jön könnyen, akkor mindenképpen le kell kaparni, ha nem, akkor elég szokott lenni egy mélyalapozás.

"az lehetséges, hogy a plafont diszperzittel kenem, a falakat meg dulux-szal, vagy ez csak vágyálom?"

Magamrészéről egyáltalán nem szarakodnék a duluxal, mindenképpen mélyalapozni kell alá, mert foltos lesz, Az, hogy a menyó más anyaggal legyen kenve az lehetséges, semmi akadálya.

""Duluxot lehet vízzel hígítani? Az eladó azt mondta, hogy 10%-nyit igen, a dobozra az van írva, hogy tilos.

Na enyit az eladókról :D Gondolj csak bele, hogy mire kijön egy anyag forgalomba, évekig kisérleteznek vele vegyészek, probálgatják különböző körülmények között, mindenféle előfordulási lehetőséggel(na jó nem minden, azt azért ők sem tudják) Tehát ha valaki ismeri azt az anyagot, akkor az a kifejlesztője, és ő azt mondja, hogy így és így kell felhasználni, hogy jó legyen, erre jön egy boltos és ezt az egészet keresztbe veri, felülbírálva a több éves kutatómunka eredményét, nevetséges és manipulatív, mondom nem egyebet akar mint eladni.

Nem kell hozzá specko glett anyag, jó a hagyományos. Mit nevezünk hagyományosnak? Ez még kérdés:P


Előzmény: Miya (282)
Miya Creative Commons License 2007.07.16 0 0 282
Köszi, de ennyire nem rossz a helyzet:) AZ előző lakásunkat pár éve a párommal nagyon jól kifestettük, viszont az egy fiatal lakás volt, glett és kis csiszolás után lehetett is kenni. A mostani lakás viszont régebbi, hosszabb távra tervezzük, a topic olvasgatása néhány helyen elbizonytalanított, így a biztonság kedvéért mindent megkérdezek :P

Végül úgy döntöttünk, hogy Duluxot fogunk használni, így a kérdéseimet ez irányban egészíteném ki
- diszperzites falat vakolatig le kell kaparni, ha ezzel szeretnénk festeni? Volt, ahol azt olvastam, hogy igen, mert ledobja, volt, ahol azt olvastam, hogy nem.
- az lehetséges, hogy a plafont diszperzittel kenem, a falakat meg dulux-szal, vagy ez csak vágyálom?
- a Dulux-hoz kell valami speckó glettanyag, vagy elég a "hagyományos"?
- Duluxot lehet vízzel hígítani? Az eladó azt mondta, hogy 10%-nyit igen, a dobozra az van írva, hogy tilos.


Előzmény: ponex (281)
ponex Creative Commons License 2007.07.14 0 0 281
Na ha ennyire nem értesz hozzá, akkor szerintem nem érdemes belekezdened, ha szépet akarsz, én zuglóban lakom és ez a szakmám szivesen megcsinálom, ha gondolod 30/851-10-69

Ha mégis magad kezdenél neki, mert gondolom az sem mindegy, hogy ki kell e fizetni munkadíjat vagy sem, akkor néhány tanács

müveleti sorrend a következő:

Friss vakolatot először is hagyni kell rendesen kiszáradni, ha ez megvan akkor mélyalapozás (falfixel, felesbe vízzel higitani kell és korongecsettel tudod felhordani, ha csak, nem akarod a padlót is beereszteni). Aztán glettelés én széria glettet ajánlok. hááááát kenyértészta sűrűségű masszát kell belőle keverni iszapolással, ami azt jelenti, hogy előbb a víz kerül a vödörbe, majd a glett anyag szórva és nem nagy tömegbe belerakva a vízbe. Hagyni kell 5 percet ázni a glett anyagot a vízben, majd egy homogén masszává kell keverni. Nem szabad sokat keverni, mert kb 40 perced van feldolgozni, aztán beleköt a vödörbe.(ezt megkellene mutatnom:D) . Glettelés 2x, majd csiszolás 120-as csiszolóvászonnal, majd érdemes lesöpörni a felületről a port, amennyire lehet. Ezután festés (polifarbe, vagy tilatext nevü festékekkel, hera-t semmiképpen nem javaslok, nem lehet javítani, fényfoltos lesz) teddy hengerrel, a festéket elsőre kicsit higitani kell 10-15% vízzel, a második réteget kb 2-3 óra száradás után, már higitatlanul lehet felhordani (sarkokat meg az olyan helyeket ahova nem fér be a henger, ecsettel és/vagy kis hengerrel kell kikenni)

Gépkölcsönző van a vezér úton a gödöllöi utca magasságában

Hirtelen ennyi, kérdezz még bátran ha felmerül valami
Előzmény: Miya (280)
Miya Creative Commons License 2007.07.13 0 0 280
Sziasztok, most vettünk egy használt lakást, festeni készülünk, néhány alapvető és pár speciális tanácsot szeretnék kérni
Zugló környékén hol lehet zsiráf csiszológépet kölcsönözni?
Frissen vakolt falnál van-e valami speciális dolog, amit a festés előtt meg kell tenni?
Milyen gletanyagot érdemes vásárolni?
Olvasok itt mélyalapozásról, stb. Milyen sorrendben kell a gletelés után festeni (híg, mélyalapozó, stb.), milyen eltérések vannak ebben fehér és színes festés esetén?
Amikor hígított festékről beszéltek, a hígítás ugye vízzel történik?
Milyen anyagú hengerrel fessek?
A mélyalapozót valóban nem lehet felvinni hengerrel?
Melyik diszperziós festéket ajánljátok?

Hirtelen ennyi, azért elnézést, ha volt már hasonló kérdés, olvasgattam a topicot, de minden hsz.-t nem.
susok Creative Commons License 2007.07.07 0 0 279

Köszi még egyszer, az előbb rossz helyre sikerült...

Susok

Előzmény: ponex (275)
susok Creative Commons License 2007.07.07 0 0 278

Köszi szépen.

Susok

Előzmény: vik986 (276)
ponix Creative Commons License 2007.07.05 0 0 277
Probálkozz ezzel.
http://www.pnz.hu/kisker/megoldasok.php?ID=89
Előzmény: vik986 (276)
vik986 Creative Commons License 2007.07.05 0 0 276

Sziasztok!

Tud valaki segíteni olyan témában, hogy kiégett családi ház, amiben a falak, a plafon meg minden tiszta korom, mit lehet csinálni a falakkal amik diszperzittel voltak lefestve. Vannak olyan részek a plafonon, ahol a hungarocell szigetelésen van terranova vakolat és ezekkel is kéne valamit csinálni... Hogyan lehet ezeket helyreállítani vagy van valamilyen kezelési mód rá?Igazából minden tiszta korom...a vakolat leverésen kívül kellene valami ötlet...

köszi szépen előre is a választ.

ponex Creative Commons License 2007.06.29 0 0 275
Unitop tökéletesen megfelelő, és szinezhető, azt hiszem vizes bázisú, és oldószeres verzió is létezik belőle, ha gyerekszobába lesz, akkor inkább vizesbázisút használnék.
Előzmény: susok (274)
susok Creative Commons License 2007.06.29 0 0 274

Sziasztok!

 

Remélem, valaki tud nekem tanácsot adni.

Szeretnék egy fehér laminált szekrényt szinesre festeni a gyerekszobában. Milyen festéket használjak?

 

Előre is köszi.

 

susok

e-mail: richter@confidenza.hu

ponex Creative Commons License 2007.06.29 0 0 273
Mondom én, hogy soktényzős dolog ez :))

Azt, hogy miben egyeztél meg velük, azt nem tudom, ha abban, hogy kötbért vonhatsz le, ha késnek, akkor jogos, de ha ez nem volt az egyezségben, akkor lesz lázadás belőle biztosan. Az, hogy a villanszerelők, meg a csőszerelők mit csinálnak festés után, csak elképzelni tudom, (öszzekúrják az új festésedet) Egy bizonyos, a festő az aki utoljára kimegy a lakásból, nem más. 3 hét korrektnek tűnő határidő én most fejeztem be egy kétszobás lakást 10 napig tartott de én egyedül csináltam, bár nem volt ekkora felület, de tapétázni kellett kétszobát, és a többit különböző szinekre festeni. Egyébként ha sokféle színt találtál ki az is lassítja a folyamatot.

A konyhát meglehet beszélni a kollégákkal biztosan, hogy azt fejezzék be leghamarabb, hogy a bútorokat be lehessen rakni a helyére, velem legalább is meglehetne beszélni:))

A többi dologhoz nem iget tudok, merek hozzászólni mert nem az én munkám és hát könnyű lenne más faszával verni a csalánt, úgyhogy ennyit tudtam hozzászólni az ügyhöz.
Előzmény: CsRob1 (272)
CsRob1 Creative Commons License 2007.06.29 0 0 272
Köszi a választ. Csak hozzávetőlegesen, átlagos időt kérdeztem. A mesterek 3 hétre vállalták a munkát, már a kezdéssel is csúsztak, de sokáig állították, hogy e hét végére készen lesznek. A héten viszont egyre inkább tolják ki a befejezés idejét. Az igazi gond az, hogy a jövő héten tudnának jönni a villanyszerelők, a csőszerelők befejezni a munkájukat, de azt csak a festés után lehet. Közben várható a konyhabútor megérkezése is, amit nem biztos, hogy esetleg hetekig ingyen fognak tárolni...
A másik, hogy nálunk minden mester úgy osztotta be az időt, ahogy akarta, de az általa vállalt határidőt mindenki többé-kevésbé tartotta. Itt viszont már a kezdéssel is gond volt, aztán napokig csak egyikük jött egy másik munka miatt... Olyan nap pedig még nem volt, amikor esetleg tovább maradtak volna, hétvége pedig szóba sem jöhet... Félreértés ne essék, nem akarom beosztani az idejüket, főleg, hogy nem is tudom, hogy a glettelés-festés mennyi pihenőidőt igényel, de úgy gondolom, ha ők csúszhatnak a határidővel, akkor én is csúszhatok majd a kifizetéssel vagy felszámolhatok kötbért.
Előzmény: ponex (271)
ponex Creative Commons License 2007.06.29 0 0 271
Hát ezt innen megmondani nagyon nehéz. Én azt mondom, hogy egy ember napi 100 nm2 tud glettelni átlagosan. Van aki többet van aki kevesebbet, Festeni 400nm2 egy ember 1 napi teljesítménye, de van aki többet is tud, meg van aki kevesebbet. Ha ez egy egybefüggő helység, ha nem akkor ez mind felborul, és minnél több és minnél kissebb helységekből áll ez e terület, annál lassabb lesz. De függ a falfelületétől, vagyis, hogy milyen felületre dolgoznak előszőr, milyen típusú és konzisztenciájú anyaggal dolgoznak, milyenre sikerül az elsőréteg stb...

Ki lehet számolni, de a munka az nem matematika, és én innen nem tudok váratlan eseményekkel számolni. Pl kaptak e fizetést az emberek, vagy már hetek óta csúszik a pénzük, hogyan viszonyulsz hozzájuk te, megkínáltad e őket egy kávéval, vagy rideg távolságtartás van köztetek. Soktényezős dolog ez.
Előzmény: CsRob1 (270)
CsRob1 Creative Commons License 2007.06.29 0 0 270
Sziasztok!
Új építésű családi házban most dolgoznak a festők. A munka befejezési határideje miatt kérdezem, hogy 400 m2 falfelület 3-szori glettelése és 2 rétegű festése kb. mennyi idő alatt végezhető el jó minőségben, a technológiai előírásokat betartva? Ebből mennyi időt igényel a 2 rétegben történő festés?
ponex Creative Commons License 2007.06.20 0 0 269
Ha korongecsettel csinálod, akkor meg annak a nyoma marad meg, hurkás lesz a felületed, nem rücskös, ráadásul korongecsettel sokkal több anyagot hordassz fel mint teddy hengerrel, úgyhogy valszeg mégjobban fog látszani a nyoma.
Előzmény: mr_qwert (267)
ponex Creative Commons License 2007.06.20 0 0 268
Hiába csinálod, más eszközökkel, akkor is látszani fog. Nem az eszközön múlik, hanem a mész festéknek ilyenek a tulajdonságai. Ha műanyag festéket használsz akkor nem látszik meg a nyoma ennyire.
Előzmény: mr_qwert (267)
mr_qwert Creative Commons License 2007.06.19 0 0 267

2 fajt hengerrel is probáltam söt vettem ujat is dulux hengert és azzal is ilyen lett

korong ecsetel kéne festeni

 

Előzmény: ponex (266)
ponex Creative Commons License 2007.06.19 0 0 266
Milyen rücskök azok? Nem a teddy henger álltal hagyott mintázat? Tudniillik a mészalapú festékek, nem zsugorodnak annyira mint a műanyag festékek, vagyis az eszköz mintázata viszonyleg jól látható marad.
Előzmény: mr_qwert (264)
mr_qwert Creative Commons License 2007.06.19 0 0 265
fal felülete
mr_qwert Creative Commons License 2007.06.19 0 0 264
Hello Mindenki

 

Nagy munkában vagyok a f.szobát festem Supra mészfestékkel de a felületen apró rücskök lettek A fal teljesen le lett kaparva csiszolva szinte vakolatig majd azt hiszem Toscana univerzális alapozóval lett lealapozva majd  Rimano 6-30 gipszes vakolat 1 rétegben majd Rimano Plus extra  2 rétegben, csiszolás majd újabb gletelés, majd portalanítás és festés a gltelésig minden 100%-osan ment  a festéket szűrtem és az előírásnak megfelelően higítottam max. 10%-ban röviden ennyi

 

 

ponex Creative Commons License 2007.06.19 0 0 263
A tilatext az egyik leg jobb álltalánosan használt diszperz rendszerű műanyag festék. Kiváló fedőképesség, javíthatóság és nagy foku fehérség jellemzi. Ezek a tulajdonságok se a jupolról, se a héráról nem mondhatók el.
Előzmény: kristof.balazs (262)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.06.18 0 0 262
Hát ja szerintem a tilatexnél szarabb anyag nincs!! A polifarbe az igen én mindig azt használlom hacsak a gázdának nincs különléges kérése! De szerintem a tuti a bió mész, mészre a legjobb és szinte olyan a felülete mint bármelyik diszinek!
Előzmény: ponex (260)
qrucz Creative Commons License 2007.06.18 0 0 261
Koszi a valaszokat.
Asszem inkabb lekaparom akkor, az a biztos.
Kozben megtalaltam a festeket, amit kineztem:
Sefra Bio-Lotos
Van vkinek vmi infoja errol a festekrol? Elsore egesz jonak tunik, de nehez ezeket osszehasonlitani, mert minden festekre ra van irva, hogy para meg legatereszto, kozben meg azt mondjak roluk, nem igazan azok. Vegulis mi a valosag, mit kell figyelni?

Koszi:
Norbi :) ///
Előzmény: ponex (260)
ponex Creative Commons License 2007.06.18 0 0 260
Én a régi meszet mindenképpen lekaparnám, (áztasd a felületet, úgy nem porol) Ha ezt meg tetted ahogy a kolléga is kérdezi, döntsd el, hogy mennyire akarsz sima felületet, ha nem baj hogy rusztikus kicsit, akkor elég gipszelni a mélyebb kitöréseket, de szerintem át kellene azt glettelni, majd valamilyen mélyalapozóval (fixatív vagy falfix) beereszteni az egészet, azután mehet rá diszperzit, én Tilatext-et vagy polifarbe-t javaslok. Ez a menete a dolognak így vázlatosan.
Előzmény: qrucz (257)
ponex Creative Commons License 2007.06.18 0 0 259
Én a magamrészéről, se hérát se jupolt nem használnék.
Előzmény: kristof.balazs (258)
kristof.balazs Creative Commons License 2007.06.18 0 0 258
Szia!Azért kaparni csiszolni egy kicsit kell aztán el kell dönteni, hogy milyen simaságú falat szeretnél mert attól függően kell vagy nem kell glettelni! Aztán vagy héra vagy még a jupol amit nagyon dicsérnek mészre mehet a festés! 
Előzmény: qrucz (257)
qrucz Creative Commons License 2007.06.18 0 0 257
Sziasztok,
Most talaltam ide.
Tervezem a hazam kifesteni. Jelenleg ugy 3-4 reteg regi meszes festes van rajta. El vagyok bizonytalanodva, mert paran azt mondjak, meszre nem jo a diszperzit, mert ledobja, masok azt mondjak, semmi gond nem lesz, es ahogy nezem, pl a Herarol kifejezetten azt irja a gyarto, meszre is kozvetlenul felhordhato.
Nem szivesen vakarnam le a regi meszeleseket, eleg nagy melo lenne. Viszont azt se szeretnem, ha megcsinalom a festest, es vagy ledobja, vagy elszinezi.
Tudtok-e olyan diszperzites festeket, ami jo legattereszto (teglahazra lenne), es rahuzhato meszre is?
Ajanlottak nekem egy allitolag "bio" diszperzites festeket az egyik festekboltban, viszont nem emlexem a markajara, csak arra, hogy egy zebra volt rajta, igy nem tudok rakeresni a neten. Ismeros esetleg vkinek?

Koszi:
Norbi :) ///

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!