Többféle megoldás létezhet ugyanarra a problémára. Én az egyszerűségre, és a láthatatlanságra törekedtem. Főleg most a 2 kicsi gyerek mellett pláne megengedhetetlen bármi hasonló megoldás. Azonnal megpiszkálnák.
Vélhetőleg még jobb lenne a szabályozás, ha a gyújtás pillanatától menne a ventilátor. A lángérzékelő modul sem egy drága dolog, de ezt csak később gondoltam ki.
Ventilátorral fújom le én is a meleget, 2 éve nálam így működik.
Az áramszünet, nem okoz gondot, mert a konvektor szabályozásához nem nyúltam.
Nyilván sokkal jobb lenne, ha a szélmalmot belebarkácsolnám a konvektor rácsába, de pont azt el akartam kerülni, hogy egy nagyon okos gázos/bárki ez miatt kötözködjön.
A dobozban egy 230/12 táp, termosztátmodul, relémodul, és egy 2p aljzat van.
Kapilláris termosztáttal egyszerűsödne az egész, de úgy gondolom, hogy annak nagyobb a holtideje/hőtehetetlensége. S precízen beállítani sem lehet. Adott mérési pontra 30°C BE, 28°C KI értékeket állítottam be.
Még azzal lehetne szerintem tuningolni, ha egy oszlopventilátort elfektetve beraknék alá, és kialakítanék levegőjáratot.
Nincs gond az infra hővel.Mi kifejezetten szeretjük. Régen kályha volt a szobákban,mégsem gyújtotta fel a szekrényt az infra hő.
Pont a ventilátor kiváltására rendeltem hűtőbordát.Így marad minden komfort,csak több hőt von el.Szerintem ventilátorral olyan lenne mint neked nyitott tetővel.
A lemezt amit lefényképeztem,pont a tetejének a nyitogatása helyett raktam bele.Előtte mi is nyitogattuk,mert sokkal több meleg levegő áramlik úgy.Most a lemezzel olyan lecsukott fedéllel, mint neked nyitottal.
Haza értünk a gyertyás körútról. Már korábban is felvetődött bennem a ventilátor rásegítés, aztán elfelejtődött. Délután óta ismét azon gondolkodom, hogy vajon mennyibe javítana hatásfokon? Egyébként csak úgy tudnám jól lefúvatni a tűztérről a hőt, ha leveszem burkolatokat. Komfortban biztosan visszalépés lenne, de az áramfelvételt vajon kompenzálná-e az aktív hőelvonás?
Próbáltam már úgy fűteni velük, hogy levettem a burkolatokat, de azzal az a baj, hogy a közeli bútorok eléggé átmelegszenek. A feleségem sokat ül a Zeusz közvetlen közelében és amikor nem volt rajta burkolat, infra hővel melengette őt is és a bútorokat is ... , úgyhogy inkább vissza tettem. :)
Nem akarnám az áramfüggetlen működést módosítani. Ezért nem is cserélem le a mostani legújabb típusokra. Pedig jófogáson szoktam látni nagyon baráti áron belőlük.
Ha már barkácsoltok akkor érdemes kicsi, mondjuk számítógépes ventilátorral lefújni a meleget a testről. Nem az én találmányom, a Fondital konvektorok már évek óta így működnek.
Az öntvényeknél szerintem nincs lényegi különbség a '90 évekbeli és a mostaniak között, ezért visszafelé nézve bármelyikre érvényesek a mostani katalógus adatok. A lemezeseknél azért variáltak párszor a nagyobb felület elérése miatt. Én biztosan lemezest vennék, ha kellene. Még annyit, hogy a kéményeseknél biztosan rosszabb a hatásfok, hiszen a működésükhöz levegőt kell rájuk engedni. 1 m3 gázhoz, 10 m3 levegő kell, ami azt jelenti, hogy a kéményesekre ennyi levegőt kell folyamatosan rászellőztetni.
Tudom! Vissza olvastalak és ezt pont nekem írtad korábban! :)
A felület növelés nem rossz ötlet! Az öntvényeknek nagyon kellene, csak hely és lehetőség nincs az elhelyezésre. Én továbbra is azt ajánlom, hogy a legkisebb lángot le kell venni amennyire csak lehet annak érdekében, hogy a konvektor nagyobb tartományban tudjon szabályozni. A gyártó természetesen a panaszmentességre törexik, ezért hagyja viszonylag nagy teljesítményen az alsó értéket. Én azt gondolom jónak, ha a konvektor kis lánggal, lassabban, de kíméletesebben fűti fel a beállított hőfokra a szobát. Nincs heves pattogás, nincs dob szétégés, szinte teljes csend van működés közben.
A Zeusznál a legnagyobbat is lejjebb vettem mert nincs szükségünk 7 KW teljesítményre. Nincs is szétégve az üveg és a samott, pedig 2003-as. A felső és alsó terelő lemezeket leszereltem a jobb átszellőzés miatt. Ha jön vendég, lecsukjuk a fedlapokat, máskor nem.
Én annyit alakítottam rajta,hogy a hátlapjához szegecseltem egy horganyzott lemezt.Ami a kazántest fölött ívesen előrehajlik a burkolatig.Így a levegő akadálytalanul áramolhat ki a burkolat elején.Nem kering a burkolat alatt a magas peremek miatt.A teteje a konvektornak csak langyos,előtte meg olyan mintha hősugárzó előtt állnék.Szerintem ritkábban is kapcsol be most.Viszont rendeltem kínából 10x2,5,1 centis alu hűtőbordákat,amit majd a kazántest elejére akarok felrögzíteni.Szerintem a növelt felülettel még kevesebbet fog bekapcsolni.Meg sokat számít mennyire poros/rozsdás a kazántest.
Korábban én is azt gondoltam, hogy mennyire pazarlóak a konvektorok, de ahogy utána olvastam kénytelen voltam elfogadni, hogy nem azok. Egyébként a hatásfok növelése nem is cél a konvektoroknál, mert a kondenzálás kifejezetten kerülendő ezeknél a szerkezeteknél. Ezt sem tudnám, ha nem olvastam volna róla ... :)
Pedig a vegyes kazán füstcsöve jóval melegebb,mint a konvektor dobja.
Ha annyira félsz,újra kell ragasztani,vagy tömítés csere.Egyébként ha a szétesett azbeszt tömítés helyére nem teszel semmit,akkor sincs probléma.Ha a dob repedt,akkor ideiglenesen le lehet ragasztani,de a csere javasolt.
Egyébként az emberek kb 80-90 %-a nem is tudja,hogy a dob repedt,maximum akkor jön rá ha már szabad szemmel belelát az égőtérbe.
Én simán kidobom a FÉG szuper gagyi tömítését az oldallapról és az őrlángról is.Semmi bajod nem lesz,ha nincs tömítés,de ha akarsz vehetsz újat vagy alluszalaggal is körberagaszthatod.A hőálló paszták nem érnek semmit,mert a hőtágulástól szanaszét repedezik.
Sziasztok! Van egy kis gondom a konvektorral, begyujtottuk működik de mikor felveszük bekapcsol de mikor begyujt akkor buffan úgy hogy beleremeg a burkolat is. De utánna jól ég. Mi lehet a gond? Nem én csinálom jön a szerelő csak képben szeretnék lenni. Köszönöm a válaszokat!
Köszi szépen a segítséget, sikerült a hadművelet, nem sok helyem volt, a kezem épp beügyeskedtem, imádkoztam közben, hogy az ujjam végéről be ne essen az anya, s végül siker, felfogattam, meghúztam. Aztán a visszahelyezésnél is megviccelt, mert tolnám vissza és püff.. a lejtés miatt, vagy tufja isten , de ütközött valamiben, vissza nem megy.. Azon is agyaltam egy ideig, míg nagy nehezen sikerült visszaügyeskedni a helyére. Amit néztem még hogy a dob, és a (6 csavarral) felfogatott festett lemez közül már majdnem teljesen kifoszlott, meg elnyomódott az a fehér hőálló szigetelőanyag. Azt ha kívülről a rések mentén valami hőálló tépő, ragasztószalaggal körbehúzom, vagy valami hőálló pasztát használjak inkább?