Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
"Ha láttad a National Geographic-on a "Nukleáris filmművészet" c. dokumentumfilmet az amerikai filmesekről akik a Lookout Mountain fedőnevű hollywood-i stúdió (védelmi és az energiaügyi minisztérium) alkalmzásában álltak, akkor ott láthattad azt, hogy ezek az addig számomra is rejtelmes füstcsíkok nem mások, mint olyan függőlegesen fellőtt kisméretű (2-3m hosszú) rakéták, amelyek azt a célt szolgálják, hogy füstükkel mutassák a lökéshullám terjedésé"
A rakéta röppályáját a "Coriolis-erő" befolyásolta. Ez bármilyen lövedékre igaz csak a rövid lőtáv miatt nem meghatározó. Beírod a keresőbe:Coriolis-erő és lehet az infókat tanulmányozni. Nálunk ez azért volt fontos, mert a rakéta csak a röppálya 10%-án égette az üzemanyagot. Utána már csak a felvett mozgási energia hatása határozta meg a röppályát.
A szaktudásotokra lenne szükségem! Mire és hogyan használták az állványos tűzérségi giroszkópot? Egy képet láttam róla, de szívesen venneém egy hozzáértő magyarázatát egy teljesen laikusnak! Kb annyit tudok, hogy a lövedék röppályája szempontjából a Föld forgáasa nem közömbös, de ennél több infóra lenne szükségem főként gyakorlati szempontból
Most 35 éve ilyenkor már csak 1 óra volt hátra, hogy hazaérkezzek. LESZERELTEM! Egész úton józan voltam, mert 1 padlóvázát 2 csomag pohár- és porcelánkészletet plusz 1 táska egyébb személyes cuccot hoztam haza. Hazaérve lepakoltam és elindultam a faluban ünnepelni. Nem is tudom hogy fordulhatott elő, de ezen a napon minden korcsma zárva volt este 8 óra után. Másnap mentem átigazolást intézni a régi egyesületemhez és két nap múlva újra Tapolcán volta.Na még ilyet. De rég volt.
Vegyi védelmis: Én 1979. februárjától 1981. februárjáig tettem tiszteletemet Tapolcán a 1480-nál, 6 hónapos kiskőrösi kitérővel. Szente György hadnagy volt a vegyi védelmi szakaszparancsnokunk. Volt egy zászlósunk, Bambi, de nem emlékszem a nevére. Tudja valaki?
Üdv,Irkafirkáló!Irod,hogy tulfetisizált,elitalakulat hirű egység volt.Azért az akkori világrendhez képest gondolkozz,ne a maihoz mérj.Része voltunk valami egységnek,lánszemek egy láncban,minimálisan meg kellett felelni egy alapszintnek.Tulfetisizált?Az,de nem sok magyar csapat büszkélkedhet atomcsapásra alkalmas fegyverekkel,talán pár repülőgép,MIG-23 talán,de ugy tudom,más nagyon nem.A hire,hirhedtsége volt csak?Még jó,képzeld el,mi lenne,ha bizonyitották volna az erejüket.Por,romok,meg némi sugárzó hamu,az maradt volna Európából,de talán a világból is.Természetesn nem az MN 1480 miatt,megint katonai rendszerekben gondolkozzál.Tőlünk kicsit nyugatabbra nem kevés,hasonló fegyver volt ránk-rád is irányozva/szerintem még most is igy van/,de most több irányból.Nem véletlen,hogy seggnyaló vezetőink/mondhattam volna hazaárulót is/elsőként ezt a csapatot számolták fel először.Nem is az atomcsapás lehetősége ami hiányzik,hanem az a sok katonai tudás,tapasztalat,ami egy ilyen csapat felszámolásával elvész.Mondom ezt ugy ,hogy semmi közöm nem volt az MN 1480-hoz.
Facebook-on nem vagyok regisztrált, és megbocsássa nekem a világ, de nem is szándékozom regisztrálni semmi ilyen közösségi oldalon. Így sajnálattal nyugtázom, hogy nem tudok részt venni az esetleges csevegésekben, emlékek felidézésében.
A Facebookon keresd a társaságot! Itt nem tudták elviselni, hogy nem mindenki imádta maradéktalanul a nevezett dandárt. Mivel ez egy fórum, itt csodák csodája, még ellenvélemények is adódhatnak.
1979-1981 között voltam MN1480 sorkatona. 22 hónap után szereltünk le 1981 augusztusában. Megjártam a sztyeppét is, egy éles indítás nappal, egy pedig éjjel. A látvány egyben volt csodálatos és elrettentő.
2. zászlóalj, főkidolgozó. Örmesterként, miniszteri kitüntetéssel szereltem le.
Tegnap láttam a Duna TV-n a dokumentumfilmet, elképesztő módon tolultak az emlékeim, és a végén az állványok halálát nézve szinte sírni lett volna kedvem.
Jó egészséget kívánok minden katonatársamnak, természetesen az elődeimnek és utódaimnak is, akik MN1480-asok voltak.
Egyébként ez egy irányléc, pontok helyének pontos jelölésére szolgál, úgy, hogy nagy pontossággal és függőlegesen a talajon rögzített (levert karó, benne pici szögfej) hely fölé lehetett állítani. A szögmérés segédeszköze, éjjel kivilágítható (nappal is, de minek).
Bárhol az életben találkozhatunk azokkal, akik mindig mindent jobban tudnak, akik e tudás birtokában fölényesen lekezelnek másokat. Információkkal tényként bánnak, aminek valóságtartalmáról nem győződtek meg, esetenként újságcikkekre hivatkoznak, amiknek szintén kétes alapjuk lehet, és az újságíró politikai beállítottságától függ, hogyan tálalja a dolgokat.
Én ilyenekben nem akarok részt venni, csupán jelzem, nem fogok hasonló tartamú közlésekre reagálni.
Különben is a Wikidézet szerint: "Ne vitatkozz hülyékkel, mert akkor le kell süllyedned a szintjükre, ami neked ismeretlen terep, nekik meg hazai pálya!"
Te jártál abban a katlanban? A leírásod alapján nekem úgy tűnik.Koordináták segítségével megoszthatnád,hogy melyik hegyről van szó,mert a magam részéről bebarangoltam már az összeset,és 50m-es katlannal sehol nem találkoztam,főleg nem őrzött,elkerített katonai objektummal.Egykori kőfejtőkkel,bazaltbányákkal annál inkább,de azon nemigen tűntek aktívnak...
Gondolom,hogy az erdőbe telepített kamerákat a bekerített területre érted,mert ellenkező esetben igen hamar pofán vágták volna őket.