Van arra valami szabály, hogy házon belül, a faltól milyen távolságra kell futnia a gázcsőnek? Azt hallottam hogy 5 cm, de neten meg nem találok semmi infót erről... A gázvezeték amúgy rézcső, ha ez számít valamit.
Átfutottam a leírást. Ez ugye nem egy ON_OFF szabályzó, hanem a hőmérséklet emelkedésével folyamatosan zár. Próbálj meg állítani a lökethosszon, mert lehet, el kezd zárni, de mire teljesen lezárja a radiátort, már túlfűtött.
A használati utasítást már átnyálaztam, pontosan a leírtak szerint van beállítva.
0,5 fokonként lehet állítani a kívánt hőmérsékletet, kijelezni az aktuálist 0,1 pontossággal teszi de a hiszterézis sajnos 2 fok úgy látszik.
Most pl 22,6 C fokot mutat, 23 C-ra van beállítva de nem nyitja ki 0%-on van a szelep, majd csak 22-nél fogja és 24-ig el sem zárja.
Csináltam egy szimulációt és azt mutatja, hogy tényleg messzebb nem ingadozik annyit, sőt minél közelebb helyezem benne a termosztátot a radiátorhoz annál kevesebbet ugrál a távolabbi ponton a hőmérséklet, viszont annyival kevesebb is. A hőmérő jeladóját meg tudom toldani és akár közelebb tenni a radiátorhoz így elvileg stabilabb lesz messzebb a hő viszont kevesebb, de azt tudom kompenzálni +-3 fokkal van benne olyan funkció.
Jó program egyébként az az Energy 2D alap dolgokat összefüggéseket meg lehet benne tanulni/tapasztalni/próbálni.
Viszont az a problémám vele, hogy túl nagy a holtjátéka.
Az az ha beállítom 23 fokra akkor 22 és 24 foknál állít csak. Tehát 2 fok a hiszterézis.
Ez nekem túl nagy. Azt szeretném ha a teljes hőkilengés ne lenne nagyobb fél vagy negyed foknál.
Van erre valami mód? Vannak olyan ennél okosabb termosztátok amik tudják ezt?
Még a mechanikusnál szerintem kisebb is a hiszterézis mivel ott ha 0,1 fokot is változott, benne a dolog rögtön tágul vagy csökken csak az ugye nem programozható nappal/éjszaka/hétvégére. Azt gondoltam, hogy ezek olyan okosak hogy nem hogy 2 fok kilengésnél kapcsol hanem megtanulja és pontosan ott tartja mindig ahol kel.
Vagy várjak még vagy 2 hetet és olyan lesz? Mert még csak 2 napja van meg.
Mint írtam a rácsot megpróbálom, mellette keresgélek hátha valaki írt már a problémáról,csak én nem találtam meg. Valamint a készítőt is megpróbálom de most nem elérhető.Nem tudom ha a visszatérő csonkot átteszik az oldalára nem segítene-e, de ez garancia vesztéses dolog, és lehet nem is megoldás.
Hogy melyik rostély a jobb ebbe nem tudok véleményt mondani mivel nekük más fajta nem volt. Az előző is vízrostélyos volt, semmi gond nem volt vele bárhogy lett fűtve.Nyilván felforralni fel lehetett de az nem készülék hiba. Mint már írtam ismeretségi körben van ilyen kazán ami minden gond nélkül üzemel, a gyártó sem ma kezdte gyártani, de hasonlóval is egyszer találkozott de ott is rendszer gond volt.Pót rostélyt szándékozok csinálni hátha tényleg javul a dolog de jobb lenne ha megoldódna nélküle.Azt is tudom lehet hangja de azt be kell látni mikor már a szobában hallom nem természetes jelenség.
Begyújtáskor biztos, mert a fa amit a szén tetejére teszek kb.25cm-re van a tűztér tetejétől. De mivel van benne 2db. cső is keresztbe ezek még közelebb vannak. Ma kipróbáltam fával kirakni a rostélyt, ha nem is annyira de bugyog, pedig mivel jó idő van felénk nem teljes töltetet raktam bele. Ha 65 fokon hallom a bugyogást meg tudom fogni a füstcsövet. Nem mondom hogy tök hideg de megfogható.
Köszönöm! Megpróbálom még egyszer átmosni az egészet, bár szépen átfolyt mind a két kör. Szűrő nincs, szivattyút nem lehet állítani. A HMV le tudja hűteni a fűtéskört, de ott hideg a befolyó víz. A fűtés ág viszont kevés a HMV kordában tartásához.
Viszont valamiért HMV-t is akar csinálni amikor fűti a radiátorokat, ez a baj vele. Ezért kapcsol le, mert túl forrósodik, hiszen nincs nyitva a melegvíz csap sehol. És ahogyan mondod, ha megnyitod kissé a melegvíz csapot, akkor rendesen fűt, hiszen nem forrósodik túl a HMV oldal.
Igen, lett savazva a fűtésoldal is(nem volt vízköves, csak fekete trutyi jött ki belöle) a szivattyú jónak tűnik, ha bekapcsol a fűtés azt gyorsan érezni a radiátorokon is és a fűtési oldalon nem melegebb a beállított értéknél. A HMV oldal vizsnt jogosan kapcsol le mert forr ha fűtésen van ezt hallani is.