Szerintem Bátaszéken inkább a személyzetváltással szokott gond lenni.... Legalábbis nekem az elmúlt két évben mióta napi utazó vagyok, mindig sikerült rendesen elindulni, ha nem a fent nevezett probléma állt fenn, vagy épp nem hozott késés van.
Nekem is pont az jutott eszembe mint alternatív megoldás ha nem rendeződik ez a probléma akkor viszont a 142-ről kellene beforgatni dezsőket a 154-46-ra,helyettük az uzsgyik kecsóról a 142-re forognának(amik ráadásul nagyobb ülőhelykapacitással bírnak mint a dezsők és ott az elővárosban ez még jobb is ott ráadásul nincsenek is ilyen gondok hogy 100 vagy 90,vagy akár 80).Viszont az hogy ezen probléma okán szétverjék a start által nagy nehezen kierőszakolt,a vonalnak kifejezetten jó menetrendjét az abszurd lenne.A tolnai keresztek visszahelyezésével gyakorlatilag ugyan ott lennénk menetidőben mint a Szekszárd-Bz pályafelujítás előtt,a párosok meg legelhetnének 15-16 pecet Tolnán keresztre várva.
No igen, ez a mostani igencsak határeset. (Ennyi késésnél a héten hol megfogták a páratlant Tolnán, hol leengedték még Szekszárdra.) De tényleg határeset. Ahogy nézem, szekszárdi kereszt esetén nagyjából óra 4-kor tudott volna indulni a páratlan. (Így most pont egészkor indult.) Most éppen iemig szerint +5-tel indult el Cecéről. Ehhez hozzáadjuk azt a négy percet, az már +9. És soha nem lehet garantálni, hogy ha egy Uzsgyi ajtót nyit, az rendben be is zár elsőre. Szóval elég a legkisebb bizbasz...
Mellesleg talán, ha már ilyen elcseszett helyzet van, inkább a bajai, bátaszéki, szekszárdi forgalmistáknak kellene a szájába rágni, hogy ha mondjuk 9:14-kor indul Bajáról a vonat, akkor nem 9:14-kor fogom meg a tárcsát és ballagok ki komótosan a vonathoz, pláne nem egy Uzsgyinál, és pláne, ha Baján mondjuk a kettesről indul... (Meg lehet nézni, szinte mindig, minden vonat +1-gyel indul Bajáról.)
"Csörgő + hány kocsi kell a 95-ös fék%-hoz? És milyen járművek állnak rendelkezésre ehhez? :)"
Hát, (bár így ugye nem kezdünk mondatot), 1998-ig Csörgő 4 kocsival vígan szaladgált 100-zal Nagydorog és Sárbogárd között. (Te jóságos, lehet, hogy évtizedekig veszélyben forgott az életem???? :-))))) )
Amúgy azt látom, hogy ez a keresztáthelyezősdi megint nem a legésszerűbben sikerül immár 4 éve...:(
Anno 4 éve az volt a baj hogy 10-20 perceknél sem ment fel a kereszt Tolnáról Nagydorogra, ma meg pl. a páros 8 percet késő vonatot Tolnán félretették (pedig Szekszárd előtt lehet késést behozni), annak ellenére, hogy ez erősebb irány ekkor a páratlannál...:(
Szekszárdtól 5-6 perc késéssel indulva még bőven elérhető az IC Bogárdon amik várnak is a csatlakozásra...
... vagy jöhetnének a Dezsők, az Uzsgyik pedig menjenek vissza a 2-142-re, nyáron meg a 29-esre, legalább majd utólag ott is megtanulják megbecsülni az annyira szapult Desiro-t. :-))) (Ja, és ne feledkezzünk el a
Csörgős ingákról, azok is mehetnek 100-zal!) :-)))
Csörgő + hány kocsi kell a 95-ös fék%-hoz? És milyen járművek állnak rendelkezésre ehhez? :)
Mert a 979-nél a 3 halbival állítólag szintén nincs meg az előírt 96-os érték a 4-es vonalra...:(
Egyedül a Dezsőkkel nem lenne gond...
a droidom szerint a Gemenc ma 2:23 alatt fent volt Kelenföldön.
"Gyanítom ha rendszeresen visszatérő dolog akkor vagy az 1. vagy a 2. pótlékkal megkérik a 90-es menetvonalat az érintett szakaszra, és visszajönnek a Tolnai keresztek..."
Csak hogy egy kicsit trollkodjak itt szombat reggel:
... vagy jöhetnének a Dezsők, az Uzsgyik pedig menjenek vissza a 2-142-re, nyáron meg a 29-esre, legalább majd utólag ott is megtanulják megbecsülni az annyira szapult Desiro-t. :-))) (Ja, és ne feledkezzünk el a
Csörgős ingákról, azok is mehetnek 100-zal!) :-)))
Ami meg a Baja-Bátaszék szakaszt illeti, nem értem, mcg olvtárs mit értetlenkedik. Igaz ugyan, hogy nem a 46-os, viszont már Pécsi Igazgatóság... :-)))
:-((((((((((
Na jó, trollkodás vége, bocs, ha bárkinek is belerondítottam a szép, napsütéses szombat reggelébe.
Engesztelésül, a droidom szerint a Gemenc ma 2:23 alatt fent volt Kelenföldön.
És gyakorlatban hol lelhető ez fel? :) Jó az a Műszaki Tábla szerintem ami neked van, én is a legfrissebből dolgozok tanfolyamon a Pályavasúti portálról, abban is még 700 méter van fékútként feltüntetve. Legfrissebb alatt értsd: a 2012. évi 19-es MÁV Értesítő alapján hatálybaléptetett kottát. :) Tudomásom szerint ennél újabb nincs.
Háááát, akkor ezek szerint majd 15 éve nem adtak ki új MT-t, mert ami nekem van 2000-es, az is hibás...:(
bár az MSK szerint és az e-hüsz szerint is van 1000 m-es fékút...nameg a vonat eleve nem Bátaszékig megy csak, hanem Bajáig, ami viszont nem a 46-os vonalnál van az MT-ben sem...:)
Amúgy már hatályos az MSK és az MT rendkívüli módosítása elvben, ami alapján Szekszárdig 1000 m a fékút...
Ha meg visszakerülne a tolnai kereszt a 90 miatt, akkor a minimum a teljes felelősségrevonás, mivel így full felesleges volt a tengelici térközzel is bajlódni, meg engedélyeztetni a 100-at felül is...
"Ezaz, a teljes útvonalra kiterjesztik az írásbelikkel, pedig elég lenne csak Tolna-szekszárd közé...."
Forgalmi szolgálattevő az MT I-es kötet szerint dolgozik, abban pedig az egész vonalra 700 méter az általános fékút jelenleg... Így érthető, hogy miért az egész vonalra adják a 90-et. Gyanítom ha rendszeresen visszatérő dolog akkor vagy az 1. vagy a 2. pótlékkal megkérik a 90-es menetvonalat az érintett szakaszra, és visszajönnek a Tolnai keresztek...
A 838 100/100-as volt Sb-Rsz között, a 839 valami okból kifolyólag 120-as volt. :) Tudom, ne keressek logikát! :D
A szabolcsi utasvédelemben csak azt a marha nagy keresztbe járkálást nem értem. Ugyanúgy utascserét folytató peron mellett halad el, ráadásul keresztezi is a páratlan dunauneustadt-i vágányútját, így aztán még nagyobb az egymásra várakozás. Mehetne mindenféle kitérőzés nélkül átmenőben, utasvédelmileg lassabban. Tudom, ne keressem.... ;)
Érdtől helytelen vágány egészen DuFi-ig, de előztetést nem észleltem. (Kérdés: akkor miért?)
A szemből érkező 803 utasvédelem miatt helytelenezik papíron, s emiatt kell a 838-nak is...
...mehetne utóbbi egészen Iváncsáig is úgy, illetve vasárnap kivételével végig Szabolcsig helytelenben, de valamiért ezt nem lépték meg...
A pusztaszabolcsiak továbbra sem képesek megbirkózni azzal, hogy az ottani pókon keresztülvezessék a 838-at. Eddig is már Iváncsától helytelen közlekedett, majd körbejáratták a sokadik vágányon, ugyanúgy a pókoló vonatok, utasok között. Most nincs helytelenen közlekedés, van helyette bejáraton ácsorgás, úgy 6-8 perc. Kb. egyszerre értünk a két bejáratra a páratlan Sugovicával. Az már Iváncsa körül járt, mire mi becsurogtunk a szokásos sokadik vágányra a parajos szélébe. Rövid megállás, majd újra keresztülvágás a kitérőkön. Bele is telt összesen legalább 10 percbe. (A késés oka akkor még a pályahiba!? volt a Droid szerint. )
Új menetrend, első nap, ez mindenhol ilyen, ahol valami picit más lett...ekkor még a Sugo is a pókban halad át, szóval ne várjunk tőlük csodát.
De a gond ott kezdődött, hogy a 4243 már nem volt pontos, s a bejáraton is váratták pár percet, míg 1833 bejárt, s áthaladt. Ti ezután még vélhetően a 4236 kihaladását is megvártátok az állomáson.
Lendületesen haladtunk Sb.-ig, majd tovább Rsz-ig. Alighanem végre 120-as lett ott is.
A 40-es most is 120-as, az is volt Bogárd átmenő kivételével. S a desirok menetrendjében is ez van, lehet pont ezért akkor :)
Cecén valószínűleg késve kezelt jelző miatt erős fékezés. Hasonló szituáció Nagydorog bejárata előtt. Persze, lehet más volt az ok, ezt nem tudhatom.
Nagydorog előtt van egy fénysorompó, 3+1 optikás fedezőjelzőkkel. Az már délután is sötét volt a közút felé, így minden hívóval ment át az átjárón.
Minden régi megálló előtt (és után is!) rendre bemondta a megállást. :) Keltett némi derültséget az utasok között. ;)
Érdekes, a szembe haladó már tudta a ritkítottat..:)
Szóval egyrészt igazolva látom azt, hogy elég lazára hagyták a menetrendjét, sok késést le tud dolgozni. És azt is, hogy bármennyire is vártuk, nem történt meg a 80-ra emelés Szekszárd - Bátaszék között. Pedig azzal már a maradék késést is ledolgozhatta volna.....
Hááát, azért ezzel a sok tartalékkal én vitatkoznék, ráadásul a pontszerű lassújelek miatt ez is kevesebb, de azért tartható.
Szekszárd alatt a menetrendekben 60/60 szerepel, mert amikor a MÁV-nak meg kellett adnia a menetrendi adatokat, akkor fingja sem volt, hogy mégis mikor emelik itt fel a sebességet... állítólag hivatalosan a mai napig sem szóltak róla akiknek kell, persze a pécsi területen ezen én nem csodálkozom...:(
Borkó (10565 ) Én meg inkább nem is mondanék semmit, csak annyit, hogy v_max=90 km/h, megint. Kabaré... Pécsi Területi Központ vagy akármi...így szeretjük...:(
Izsó001 (10566 )
Hol? Nekem nem úgy tűnt, de fene tudja, inkább csak azt néztem, hogy Tolna-Mözs előtt is erősen visszavett a tempóból, majd váltók után újra gyorsítás volt. Elvben Tolna-Szekszárd között kellene csak, de mivel a józan ész nem a vasút fő ismérve, ezért a teljes útvonalra kiadják a vonalon...:(
Borkó (10567 )
Természetesen az orosz förmedvényekről van szó. Megint kitalálták az okosok, hogy nincsenek megfelelően megfékezve (vagy mi a fene), úgyhogy vasárnaptól újra csak 90 km/h-val mehetnek. Ránézésre persze ez a kilométerenként maximum 4 másodperces különbség nem sok, de a felső 46-os terepasztal-szerűen szűkre sikeredett idei menetrendjénél ez az így adódó plusz 2-3 perc nagyon sokat számít... Meg lehet nézni vasárnap óta az IR-ek teljesítményét. Rémálom, kész csoda, hogy a vasárnapi 8307-es nyitányon kívül még nem volt csatlakozás mulasztás. (Viszont több Tolna-Mözsre visszakerült kereszt már igen.) E pillanatban is pl. a mai 8307-es +7-tel indult tovább Vajtáról. Még ha azért valószínűleg meg is fogja várni az IC Bogárdon, tuti, hogy 9:02-kor nem fog visszaindulni. Borítékolható, hogy visszafelé Mözsön lesz megint a kereszt... (Ha nem, akkor a 8397-es tuti, hogy bukni fogja a csatlakozást.) És akkor most még nem is beszéltem arról az esetről, ha ne adj isten, valami elromlik. Mint ahogy vasárnap azért lassítottatok a Gemenccel Nagydorog előtt, mert az utolsó fénysorompó sötét volt, egész délután ment a hívójelzés. S ha már itt tartunk: Tolna-Mözsön már hónapok óta 80-as (vagy 60-as?) van a Fácánkert felőli váltókörzeten, csak ez eddig ugye nem volt feltűnő, mert minden megállt ott.
Az IC állítólag már vár Bogárdon (is), 5 perc csatlakozásra várás ki van adva rá.
Fék %: A magas (95-ös) érték amiatt van, hogy bár a 2000-es évek elején átépült a Tolna-szekszárd szakasz, a vonatkozó Műszaki Táblázatokban még mindig 700 m-es fékút szerepel itt a jelenlegi 1000 m-es helyett. Pedig ha ez a táblázat ki lenne javítva, máris 69-re csökkenne a menetrendben feltűntetett érték.
Izsó001 (10568 )
Eddig Szekszárd - Tolna között volt a "fékezettség hiányából" 90 -es korlát a pusztametrókra. Most ez terjesztették ki, de meddig is? A Tolna - Dorog szakaszra? Ezaz, a teljes útvonalra kiterjesztik az írásbelikkel, pedig elég lenne csak Tolna-szekszárd közé....
Borkó ( 10569 )
Nem. Az uzsgyiknál nincs meg az előírt fékszázalék, tehát globalice: uzsgyik: v_max=90 km/h. (Volt már ilyen 2009/2010-ben.) És ez biztosan Így a helyes? :(
Én már láttam olyan írásbelit, ahol a vonat sebességét csak abban az állomásközben vették le, ahol ténylegesen nem volt rá megfékezve, nem pedig teljes útvonalon. Persze ha azt akarjuk, hogy a vasút ne menjen, hanem álljon/késsen, akkor lehet ezt is...:(
Izsó001 (10570 )
Az igen! :O Valakinek biztosan elmentek otthonnról. Akkor ez nem csak ezt a vonalat érinti, hanem minden olyat, ahol a pályasebesség 100, vagy több, és mászkál arra Uzsgyi. Pl. A halasi, kecskeméti IR-ek igencsak hosszan gyűjtögetihetik a km-enkénti +4 mp-et. Agymenés! Na, erre rákérdezek az uzsgyis topikban is. Nem, nem azért, mert nem hiszem, amit írsz, már minden megtörhénhet itt. Nem érint más vonalat, a menetrendben előírt fékszázalék az adott vonal lejtési viszonyaitól és a vonalon alkalmazott általános fékúttól függ, nem pedig a közlekedő járművektől.
A 154-esen jó a Műszaki Táblázat, mindenhol 1000 m-es fékút van feltűntetve, helyesen. A 46-oson meg nem (lásd fentebb).
Az igen! :O Valakinek biztosan elmentek otthonnról. Akkor ez nem csak ezt a vonalat érinti, hanem minden olyat, ahol a pályasebesség 100, vagy több, és mászkál arra Uzsgyi. Pl. A halasi, kecskeméti IR-ek igencsak hosszan gyűjtögetihetik a km-enkénti +4 mp-et. Agymenés! Na, erre rákérdezek az uzsgyis topikban is. Nem, nem azért, mert nem hiszem, amit írsz, már minden megtörhénhet itt.
Eddig Szekszárd - Tolna között volt a "fékezettség hiányából" 90 -es korlát a pusztametrókra. Most ez terjesztették ki, de meddig is? A Tolna - Dorog szakaszra?
Természetesen az orosz förmedvényekről van szó. Megint kitalálták az okosok, hogy nincsenek megfelelően megfékezve (vagy mi a fene), úgyhogy vasárnaptól újra csak 90 km/h-val mehetnek. Ránézésre persze ez a kilométerenként maximum 4 másodperces különbség nem sok, de a felső 46-os terepasztal-szerűen szűkre sikeredett idei menetrendjénél ez az így adódó plusz 2-3 perc nagyon sokat számít... Meg lehet nézni vasárnap óta az IR-ek teljesítményét. Rémálom, kész csoda, hogy a vasárnapi 8307-es nyitányon kívül még nem volt csatlakozás mulasztás. (Viszont több Tolna-Mözsre visszakerült kereszt már igen.) E pillanatban is pl. a mai 8307-es +7-tel indult tovább Vajtáról. Még ha azért valószínűleg meg is fogja várni az IC Bogárdon, tuti, hogy 9:02-kor nem fog visszaindulni. Borítékolható, hogy visszafelé Mözsön lesz megint a kereszt... (Ha nem, akkor a 8397-es tuti, hogy bukni fogja a csatlakozást.) És akkor most még nem is beszéltem arról az esetről, ha ne adj isten, valami elromlik. Mint ahogy vasárnap azért lassítottatok a Gemenccel Nagydorog előtt, mert az utolsó fénysorompó sötét volt, egész délután ment a hívójelzés. S ha már itt tartunk: Tolna-Mözsön már hónapok óta 80-as (vagy 60-as?) van a Fácánkert felőli váltókörzeten, csak ez eddig ugye nem volt feltűnő, mert minden megállt ott.
Hol? Nekem nem úgy tűnt, de fene tudja, inkább csak azt néztem, hogy Tolna-Mözs előtt is erősen visszavett a tempóból, majd váltók után újra gyorsítás volt.
Ma leteszteltem az új menetrendben a páros Gemencet. Tapasztalataim néhány pontban:
Aki rutinból ment volna a vonathoz a Keletiben, az meglepődhetett, a másik oldalra helyezték át. (12. vágány)
Érdtől helytelen vágány egészen DuFi-ig, de előztetést nem észleltem. (Kérdés: akkor miért?)
A pusztaszabolcsiak továbbra sem képesek megbirkózni azzal, hogy az ottani pókon keresztülvezessék a 838-at. Eddig is már Iváncsától helytelen közlekedett, majd körbejáratták a sokadik vágányon, ugyanúgy a pókoló vonatok, utasok között. Most nincs helytelenen közlekedés, van helyette bejáraton ácsorgás, úgy 6-8 perc. Kb. egyszerre értünk a két bejáratra a páratlan Sugovicával. Az már Iváncsa körül járt, mire mi becsurogtunk a szokásos sokadik vágányra a parajos szélébe. Rövid megállás, majd újra keresztülvágás a kitérőkön. Bele is telt összesen legalább 10 percbe. (A késés oka akkor még a pályahiba!? volt a Droid szerint. )
Lendületesen haladtunk Sb.-ig, majd tovább Rsz-ig. Alighanem végre 120-as lett ott is.
Cecén valószínűleg késve kezelt jelző miatt erős fékezés. Hasonló szituáció Nagydorog bejárata előtt. Persze, lehet más volt az ok, ezt nem tudhatom.
Vajtán félreállítás, elég sokat vártunk a szemből, a Droid szerint akkor is már 13 perc késéssel közlekedő IR-re. Kb. akkor ért Dorogra, amikor a 838 Vajtára. Újra felment a késés 10 perc fölé. Szekszárdig sikerült ledolgozni 11 percre.
Minden régi megálló előtt (és után is!) rendre bemondta a megállást. :) Keltett némi derültséget az utasok között. ;)
Az utasok közül többen érdeklődtek: hogyan is csökkent akkor a menetidő fél órával Bajáig? Még akkor kérdezték, amikor még rendes volt a vonat. Többen haza is telefoníroztak, hogy csak 10 perccel lesznek hamarabb otthon. Legalábbis akkor még úgy hitték.
Bátaszékig még lejjebb szorult a késés kb. 8 percre. Mivel ott van pár perc technikai pihi, így akár +5 alatt indulhatott tovább Bajára.
Szóval egyrészt igazolva látom azt, hogy elég lazára hagyták a menetrendjét, sok késést le tud dolgozni. És azt is, hogy bármennyire is vártuk, nem történt meg a 80-ra emelés Szekszárd - Bátaszék között. Pedig azzal már a maradék késést is ledolgozhatta volna.....
Reméljük, majd belejönnek és megy ez még gördülékenyebben is.
Az előző hozzászólásomból kifelejtettem, de erre válaszul jól jön, hogy amikor én most 2-án, Kedden utaztam a 38414-en, akkor én ezt az utasforgalmat tapasztaltam: összesen 8-10 utas velem együtt, ebből Aba-Sárkeresztúrnál 2 fő cserélődött, Belsőbárándon viszont megint a semmiért álltunk meg, mert senki se föl, se le, Sárbogárdon a többségük a 836-hoz ment tovább.
Mindenekelőtt elnézést kérek mindannyitoktól, ha kissé túl érzelgősnek fog hatni mostani novellám, de úgy érzem, ezt most kötelességem kiírni magamból.
2014. November 10-én utaztam a 253-as Bzmottal a 45-ös vonali 38414-es személyvonaton Szekszárd felé. Mint az úgy 26 órával később kiderült, utoljára...
Aznap úgy rémlik, összesen hét utastársam volt a vonaton (ebben benne volt az egy le- és egy felszálló Abánál is, Belsőbárándon senki se föl, se le nem szállt), plusz a jegyvizsgáló és a mozdonyvezető. Menet közben Belsőbáránd és Aba-Sárkeresztúr fő épületeit is megörökítettem tudván, hogy alig több, mint egy hónap múlva ezek a települések mint a 45-ös vonal utolsó megállói is búcsúznak a közforgalom által utasforgalmi megállásra használt menetrendi listájáról.
És hogy most mennyire örülök neki, hogy aznap Székesfehérváron előbb kívülről az egyik G43-as fordás új FLIRT-el együttállva, majd mindkét végéből, belülről és végül Sárbogárdon is jól le tudtam fotózni a motorkocsit - te jó ég, mit hagytam volna ki, ha nem használom ki az alkalmat a megörökítésre... De persze akkor még nem is sejthettem, hogy az utazás másnapján már csak történelemnek fog számítani az a néhány fotó, amit akkor készítettem róla.
Szekszárdról hazaérve, 12-éről 13-ára virradó éjjel 1 óra tájt értesültem a mórágyi tragédiáról a jelenleg közel 4200 tagot számláló FB-s Vasútrajongók klubja csoportból ( http://www.facebook.com/groups/vasutrajongok/ ), az akkor a gyász jeléül teljes feketeségre cserélt borítóképhez írt kommenteknél a TEOL-os linken. Noha én nem ismertem Illa Józsefet, de az addigi jó kedvű mosolyom abban a pillanatban az arcomra fagyott és a hihetetlen döbbenet és veszteségérzet arckifejezése látszott onnantól helyette rajtam. Azonnal szedtem is elő a 10-ei fotóimat és raktam is föl a nevezett csoportba, illetve elő is törtek a régebbi emlékek, miszerint 2014. Október 29-én Kaposváron láttam ugyanezt a motorkocsit Felsőmocsoládról érkezve, 2012. Október 29-én (véletlen egybeesés, hogy pont két évvel azelőtt) pedig a 8318-as Sárbogárd-Baja személyen utaztunk rajta le Szekire 2 barátommal és a fogadott lányommal együtt, akkor Sárbogárdon nyitva maradt a menetirány szerinti hátsó vezetőfülke ajtaja, nyomtam ott róla indulás előtt egy fotót. Azt is előkerestem és fekete-fehérben felraktam a saját idővonalamra tudván, hogy azt se fotózhatjuk többé. Azt ha érdekel, itt találjátok: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=857780440932650&set=a.178740978836603.44531.100001021053771&type=1&permPage=1
Aztán az idei November végéhez közeledve kijött a Start közleménye József December 2-ai temetéséről, aminek a végén az állt, hogy megkérnek minden Startos mozdonyvezetőt, hogy a temetés kezdetének időpontjakor, délután 3 órakor 1 perc erejére kürtöljenek az elhunyt kollégájuk előtt tisztelegve. Mivel a fogadott lányom találkozni akart velem e hét elején újra, így meg is beszéltem vele, hogy Kedd délután ismét lemegyek hozzá. Ekkor átgondoltam a menetrendet, hogyan és mikor lenne a legjobb lejutni, aztán arra jutottam, hogy ha most is a 4424-38414-836 kombinációt választom az utazásomhoz, úgy egyrészt új FLIRT-el is utazhatok, amin nem csak az ajtóknál tudom menet közben tölteni a telefonomat, másrészt úgy gyorspótjegyet sem kell vennem, így még a lehető legolcsóbb is a menet, harmadrészt pedig - és most itt a lényeg! - Sárbogárdon így éppen jól el tudom csípni a kürtölést a Tenkes-Mecsek IC-k keresztjénél. Így is lett. Íme tehát a sárbogárdi felvételem, amin 6:06-nál indul a kürtszó a Mecsek megindulásával kezdve, majd a 38414-ből 38415-be forduló 117 373-as vezére is csatlakozott. Sajnos a Tenkes vezérétől egyáltalán nem hallottam kürtöt, a 836 vezére pedig csak 7-8 perccel később, már Sárbogárdról kihaladva, a Tinódy-ároknál levő Szent István út kereszteződésén áthaladás után közvetlenül húzta be a kürtöt, igaz, akkor ő is nyomta vagy 25 mp-en át.
Isten véled, Vezér! A hozzátartozói és barátai iránt pedig őszinte részvétem fejezném ezzel ki.
Kicsit offtopic, de csak kicsit, úgyhogy hét forgalommentes nap után talán belefér. :-)
Érdekes, hogy míg az új menetrendben a 45-ös vonalon, a dícséretesen gyakorlatilag duplájára növő vonat mennyiség mellett talán egy pici negatívumként, a vonatok menetrend szerint nem állnak meg már sem Belsőbárándon, sem Aba-Sárkeresztúron, addig a fehérvári átépítés miatt kiadott vágányzári menetrend szerint a vonatpótló buszok megállnak mindkét helyen:
(Lehet, hogy majd nyomás közbeni változásként kijön, hogy a vonatok is megállnak?)
Különben amikor legutóbb, másfél hete, egy pénteki napon utaztam a 38414-gyel, egzaktul negyed házas volt a Bz. (Minden négyesben egy ember ült, leszámítva az egyiket, ahol ketten, de ez pontosan kompenzálja azt a négyest, ahol a jegyvizsgáló ült szólóban.) Ketten leszálltak Belsőbárándon, ketten pedig fel Aba-Sárkeresztúron, így ezeken a helyeken is volt (minimális) forgalom, a negyedház pedig megmaradt Sárbogárdig. (Ja, és persze az utasok túlnyomó többsége továbbutazott Pécs, illetve Baja felé.)
Pedig bizony kezd az embernek szinte nyári 30a vonali feelingje lenni. Kilenc nap alatt háromszor feküdt ki a biztber. (Sőt, akár számolhatnám négynek is, hisz szombaton, miután elsőre "megcsinálták", egyetlen vonatig [8307] bírta, azután megint elszállt.)
Mondjuk tényleg a szombati volt az igazán durva, amikor a fénysorompók sem működtek, úgyhogy Tolna-Mözs és Vajta között egy óra körüli menetidőket produkáltak az érintett vonatok. De legalább a Pest felé átszállóknak nem kellett Sárbogárdon várakozniuk, hisz mind a 8319, a 837 és a 835 is közvetlenül a Pécs-Pusztaszabolcs(-Budapest) sebesek (személy) előtt ért fel...
A START védelmében: szombaton fent is volt ez délelőtt a honlapjukon.
Már második napja késnek a vonatok a 46.-oson, bizber hiba miatt! Gondolom a tengelici térközjelző adta meg magát. Vajon miért nem javítják meg? Kezdek aggódni! Mikor a mágocsi berendezés romlott el néhány éve, akkor hónapokig kellett alkatrészre várni. Attól tartok, itt ti bajok lesznek!