Én is szétbontottam a fűvészkerti kakaó termést. Közel 25 db kakaó bab volt benne fehér masszában.
Ezidáig minden kész kakaó vetőmagokat rendeltem innen-onnan, de sokat.
A kakaót felvágva kikanalaztam a termést. A kakaó babokról igen nehézkesen tudtam (áztatás, sokszoros dörzsölés) a fehér masszát ledörzsölni. Néhány szemnél lenyúztam a barna szemről a külső fehér burkot és szép kis csíra csököcske volt látható.
De! Ha csupaszon marad a barna kakaó mag (ahogy a képen is látható), semmi nem tartja össze, szét hullik.
Ezért (lehet nagyon rosszúl) úgy gondoltam a külső héjat (tisztára ledörzsölve) rajta hagyom és így vetem el.
Tehát nem tudtam eldönteni, hogy teljesen csupasz legyen a mag (barnán), vagy maradjon rajta a külső vékony héj?
Köszönöm a gyors választ, nekem sajnos nem így néznek ki a kakaókezdemények. Középen ül a fehér masszában egy megtermett hangya méretű lilás gombóc, biztos túl fejletlen volt még a termés, amikor leszedték. Pedig a legérettebbnek tűnőt választottam, ami pirosabb volt a többinél. Hát ez nem jött össze, túl szép volt ahhoz hogy igaz legyen! Remélem a mamey-el meg a zapotával több szerencsém lesz. Insallah!
Olyan fehéres cuccba ágyazva kellett volna kijönnie az egésznek, mint ami középen van, abból kibontva (a fehéres cucc ehető), olyan lilás kis magok vannak. Azok a fehér pontok a lilás színű magokon a csírakezdemények, tehát a képen látható magokból lesz növény.
Múlt héten vettem egy kakaótermést a füvészkertben, ma felbontottam, és találtam benne kis 1-2cm hosszú, fehér ,,bogyókat",amiből párat felnyitottam, és kis lila valamiket tartalmaznak, de magra nem hasonlítanak. Az lenne a kérdésem, hogy ez így jó valamire, lesz belőle növény? Valaki meg tudná mondani hogy ezek a ,,magok" jók, vagy éretlenek és menjenek a kukába?
Előre is köszönöm a válaszokat, mert nem tudom eldönteni, hogy mi legyen velük, csak úgy sajnálnám eldobni őket.
Azt tudtam hogy 1 db növény nem lesz elég. Azért kérdeztem mert hazai termő példányokról nem hallottam még.
Vetettem cukoralma magvakat is remélem ugyanolyan jól fognak csírázni mint a cserimoja.
Avokádó nemes oltóvesszőt itthon lehet valakitől kérni? Van pár magoncom megpróbálkoznék oltással.
Valakinek van tapasztalata Eugeniákkal? Mennyire jól csíráznak? Nem szurinámi cseresznyére gondolok hanem elsősorban a brazil cseresznyére (Eugenia brasiliensis), Rio Grande cseresznyére (Eugenia aggregata). Mindezt azért kérdem, mert ha macerás csíráztatni őket, akkor nem rendelek belőlük.
Köszönöm. Pedig pont ez a három lett volna számomra a legérdekesebb, vagyis inkább csak kettő a kakaó, és a szegfűszeg. De akkor majd keresgélek még, hátha találok valami forrást.
Abban ne reménykedj, hogy vannak nem fényigényes növények, a trópusiak mind fényigényesek(banán pláne), a kakaó ami árnyékot szeret kizárólag, az is kipurcan ha nem kap télen megfelelő fény, 1 m-re az ablaktól nekem már bemodta az unalmas, persze benne volt az is hogy nem volt hüvösebben, hanem 26 fokban(panel átka).
A olcsóbbat nem úgy gondoltam hogy lámpa helyett fűtök, hanem ha valamelyik helyiségben ahol 20-24 fokon teleltetted eddig a növényt, ott jobban megéri nem plussz megvilágitani, hanem csökkenteni a hőfokot igy felesleges világítani(persze csak ha nincs teljesen sötét a helyiségben. De ha csak lakószoba van úgy nehéz hüvösbe teleltetni.
Sztem ha kevés növény van akkor inkább megfelelő kompakt cső jobb lenne, amivel spotszerűen lehetne megvilágtani.
Hát, akkor ez tényleg nem tűnik túl nagy beruházásnak. Meg fogyasztásnak se egy 120-as égőnyi üzemeltetés naponta pár órát.
Szétnéztem, találtam is ilyen csövet de csak 4000 Ft-ért. Volt 500 körül is, de az nem 865-ös színkóddal. Ez fontos? Vagy jó a 830-as vagy a 840-es is?
Én nem is rád gondoltam, hanem csak azt próbáltam megértetni, hogy miért nem elégít ki az olyan válasz, hogy ez van és kész, fogadjam el. Az olyan tanácsokat szeretem a szakirodalomban is, ahol megindokolják a módszereket vagy ha nem is tudják, de foglalkoznak a miérttel. Ezért nézem ma is szívesen Bálint gazda tanácsait, ő mindig elmagyarázza miért teszi azt amit.
És milyen megvilágítás szükséges? A sima lámpafény nem jó? Mert akkor nem feltétlen olcsóbb fűteni egy téli kertet. De sejtem, hogy nem mindegy mivel világítok. Egy banán szerencsére nem nagyon fényigényes, akkor azt tényleg feleslegesnek tűnik teleltetni. Az ananásznál viszont gondolkodni kell.
Solanum quitoensét ültetett valamelyikőtök? Én magnak azt vettem a kiállításon és Sechium edulét. Reménykedtem, hogy egynyáriként is termeszthető, mint a tomatillo, de ahogy a neten olvasgattam, úgy néz ki, hosszabb idő kell neki. Érdemes cserépben nevelni és átteleltetni?
A gyümölcsöt még nem vágtam föl, de érdekes illata van, és ahogy nézem, a növény mutatós.
Az utóérlelésre visszatérve minden gyümölcs fejleszt etilént, ráadásul az alma többet mint a vadcitrom, ezzel is lehet próbálkozni, hisz könnyebben hozzáférhető.
Ráadásul a Zapota utóérik pár nap alatt magától is igy a trükknek nem volt értelme.
Amit leirtál a meleg tartásnál is áll.., gongolod ott nem kell szellőztetni és nem fázik meg a növény? Ráadásul bizonyos gombák a meleget szeretik.
Ha szörszálhasogatunk akkor a melegben még jobban atkásodhat...
Megjegyezném hogy a trópusiak hüvöstartásánál nem 10 fokra gondoltam, hanem 16-18 ra az bőven elég hogy jól teleljenek, itt pedig még nem fogja a gomba megenni őket.
Ráadásul az ananász nem ekte trópusi, szubtrópusi is, a szárazabb területeken is termesztik, nem trópusi körülmények között tartva igényli is a téli nyugalmi időszakot.(szakirodalom szerint).
Van valakinek termő méretű cserimoja fája vagy tud-e olyan hobbikertészről akinek sikerült hazai körülmények között termőre bírni.? Azért kérdem, mert a növény gyorsan nő és jól fejlődik, meg jó lenne hazait szüretelni :-). Az enyémek még kicsik ráadásul megporzása sem egyszerű. Őshazáján kívül szinte mindenhol kézzel porozzák.
A cukoralmával valakinek tapasztalat? Gondolom kényesebb mint a cserimoja.
Azért vigyázni kell a hűvös teleltetéssel, mert nagyon sok buktatója van. A vizezéssel figyelni kell nagyon, mert jön az Erwinia és barátai, a szellőztetést is meg kell oldani úgy, hogy ne hűljön le túlságosan a helyiség, mert megfáznak, ha nincs szellőzés, akkor penészedik, atkásodik, nyűglődik.
Arról nem beszélve, hogy addig pihen a növény, nem fejlődik, így termés is később várható.
Szia.Én nem az a típus vagyok aki"bemagol"hanem aki próbák után/amik persze a szak irodalom javaslatait is figyelembe veszi/kialakítja a mit lehet és mit nem álláspontot.Ezt bár-
mikor meg is tudom tárgyiasulva mutatni,ha ananász ha más.Erre a 68évem mondjuk időt
is adott.Úgy,hogy én elválasztom a filozófálást a gyakorlattól.Az eddig leírtakból/ananász-
nál/egy dolgot kifelejtettem:a víz az természetes eső víz.
Ha okot keresel az nagyon egyszerű, a trópusokon 11 óránál kevesebb megvilágitás nemigen van, mivel egész évben 12 óra körül mozog. Nálunk télen alig 8 óra a megvilágítás, az is ködös sötét, kevés fénnyel. Ezért kell teleltetni, mert egy nagy fényigényű növény rosszul viseli a 3 hónapos szürkeséget teljes vegetációban, ezért hüvösebb helyen teletetjük, hogy kevesebb "fogyasztással" tavaszig károsodás nélkül kibirja.
Nézd, én csak keresem az okát, hogy miért van így. Tudom, hogy sokan csak elfogadnak tényeket, engem azonban érdekelnek az okok is. Sokkal jobb a logikáját megérteni valaminek, mint bemagolni, hogy 10 fokot kell biztosítani. S azért nem értem, mert az ananász trópusi növény, ahol az Úristen nem nagyon csinál 10 fokot vagy hidegebbet.
A citrom teleltetésénél nem kérdezem, mert egy mediterrán növénynél egyértelmű. De itt nem.
Olvastam másutt is, hogy a hőmérsékletet le kell vinni, de az egy nagybani és mérsékelt égöv alatti szaporításról szólt. Ahol talán költségcsökkentés miatt van beiktatva a pihentetés.
Tovább bírja, mint jónéhány más tropi növény mag a csíraképességét, de érdemesebb nem várni vele (hiszen most friss).
Én a tavalyiból vetettem és most közel egy méter magasak, mutatósak és strapa bírók.
Szerintem (ha van világos hely a lakásban, ablaknál) érdemes elvetni. A termőre fordulása is viszonylag gyorsabb egyéb tropi növénynél (2-3 év). Nem szabad túl öntözni, mert akkor vége.