Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2010.11.22 0 0 5172

Én is szétbontottam a fűvészkerti kakaó termést. Közel 25 db kakaó bab volt benne fehér masszában.

Ezidáig minden kész kakaó vetőmagokat rendeltem innen-onnan, de sokat.

A kakaót felvágva kikanalaztam a termést. A kakaó babokról igen nehézkesen tudtam (áztatás, sokszoros dörzsölés) a fehér masszát ledörzsölni. Néhány szemnél lenyúztam a barna szemről a külső fehér burkot és szép kis csíra csököcske volt látható.

De! Ha csupaszon marad a barna kakaó mag (ahogy a képen is látható), semmi nem tartja össze, szét hullik.

Ezért (lehet nagyon rosszúl) úgy gondoltam a külső héjat (tisztára ledörzsölve) rajta hagyom és így vetem el.

Tehát nem tudtam eldönteni, hogy teljesen csupasz legyen a mag (barnán), vagy maradjon rajta a külső vékony héj?

Hogy jó?

Előzmény: tech-pro (5169)
ArcturusX Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5171

Köszönöm a gyors választ, nekem sajnos nem így néznek ki a kakaókezdemények. Középen ül a fehér masszában egy megtermett hangya méretű lilás gombóc, biztos túl fejletlen volt még a termés, amikor leszedték. Pedig a legérettebbnek tűnőt választottam, ami pirosabb volt a többinél. Hát ez nem jött össze, túl szép volt ahhoz hogy igaz legyen! Remélem a mamey-el meg a zapotával több szerencsém lesz. Insallah!

Előzmény: tech-pro (5170)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5170

Ha rákattintasz a képre, kijön nagyobb méretben, jobban látható.

Előzmény: tech-pro (5169)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5169

Szia!

Nézd meg a képet:

Olyan fehéres cuccba ágyazva kellett volna kijönnie az egésznek, mint ami középen van, abból kibontva (a fehéres cucc ehető), olyan lilás kis magok vannak. Azok a fehér pontok a lilás színű magokon a csírakezdemények, tehát a képen látható magokból lesz növény.

Előzmény: ArcturusX (5168)
ArcturusX Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5168

Üdv minden fórumozónak!

Múlt héten vettem egy kakaótermést a füvészkertben, ma felbontottam, és találtam benne kis 1-2cm hosszú, fehér ,,bogyókat",amiből párat felnyitottam, és kis lila valamiket tartalmaznak, de magra nem hasonlítanak. Az lenne a kérdésem, hogy ez így jó valamire, lesz belőle növény? Valaki meg tudná mondani hogy ezek a ,,magok" jók, vagy éretlenek és menjenek a kukába?

Előre is köszönöm a válaszokat, mert nem tudom eldönteni, hogy mi legyen velük, csak úgy sajnálnám eldobni őket.

kles Creative Commons License 2010.11.20 0 0 5167

Azt tudtam hogy 1 db növény nem lesz elég. Azért kérdeztem mert hazai termő példányokról nem hallottam még.

Vetettem cukoralma magvakat is remélem ugyanolyan jól fognak csírázni mint a cserimoja.

Avokádó nemes oltóvesszőt itthon lehet valakitől kérni? Van pár magoncom megpróbálkoznék oltással.

Valakinek van tapasztalata Eugeniákkal? Mennyire jól csíráznak? Nem szurinámi cseresznyére gondolok hanem elsősorban a brazil cseresznyére (Eugenia brasiliensis), Rio Grande cseresznyére (Eugenia aggregata). Mindezt azért kérdem, mert ha macerás csíráztatni őket, akkor nem rendelek belőlük.

Előzmény: gáborke (5154)
gáborke Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5166

Ha valaki rendel a sunshine seeds-től esetleg Inocarpus Edulis-t(most friss) akkor beszállnék 1-2 maggal. De mindenképp szóljon!

köszi

asato.ma.sad.gamaya Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5165

Köszönöm. Pedig pont ez a három lett volna számomra a legérdekesebb, vagyis inkább csak kettő a kakaó, és a szegfűszeg. De akkor majd keresgélek még, hátha találok valami forrást.

Előzmény: csoer (5121)
gáborke Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5164

Abban ne reménykedj, hogy vannak nem fényigényes növények, a trópusiak mind fényigényesek(banán pláne), a kakaó ami árnyékot szeret kizárólag, az is kipurcan ha nem kap télen megfelelő fény, 1 m-re az ablaktól nekem már bemodta az unalmas, persze benne volt az is hogy nem volt hüvösebben, hanem 26 fokban(panel átka).

A olcsóbbat nem úgy gondoltam hogy lámpa helyett fűtök, hanem ha valamelyik helyiségben ahol 20-24 fokon teleltetted eddig a növényt, ott jobban megéri nem plussz megvilágitani, hanem csökkenteni a hőfokot igy felesleges világítani(persze csak ha nincs teljesen sötét a helyiségben. De ha csak lakószoba van úgy nehéz hüvösbe teleltetni.

Sztem ha kevés növény van akkor inkább megfelelő kompakt cső jobb lenne, amivel spotszerűen lehetne megvilágtani.

üdv.

Előzmény: Dió4 (5158)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5163

http://www.argep.hu/main.asp?suche=t8+6400k&x=0&y=0

Mostanság 860-asnak írják a katalógusok! Van olyanom, amire 864 van ráírva, meg amire 865.

A Vatera meg tele van bontott T8-as lámpatestekkel, ha nem akarsz bíbelődni a bekötéssel.

Előzmény: Dió4 (5161)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5162

Nem, nem jó.

Csak a 6400-6500K-es a jó, tehát a 864-es, 964-es, 865-ös és a 965-ös. A 7-essel kezdődőek növénykínzás.

Előzmény: Dió4 (5161)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5161

Hát, akkor ez tényleg nem tűnik túl nagy beruházásnak. Meg fogyasztásnak se egy 120-as égőnyi üzemeltetés naponta pár órát.

Szétnéztem, találtam is ilyen csövet de csak 4000 Ft-ért. Volt 500 körül is, de az nem 865-ös színkóddal. Ez fontos? Vagy jó a 830-as vagy a 840-es is?

Előzmény: tech-pro (5160)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5160

Vegyél 865-ös T8-as fénycsöveket, darabját 500-ért, állíts össze lámpatesteket nekik. A pár ananásznak elég egy 6x18W-os cucc.

Előzmény: Dió4 (5158)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5159

Én nem is rád gondoltam, hanem csak azt próbáltam megértetni, hogy miért nem elégít ki az olyan válasz, hogy ez van és kész, fogadjam el. Az olyan tanácsokat szeretem a szakirodalomban is, ahol megindokolják a módszereket vagy ha nem is tudják, de foglalkoznak a miérttel. Ezért nézem ma is szívesen Bálint gazda tanácsait, ő mindig elmagyarázza miért teszi azt amit.

Előzmény: Törölt nick (5149)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5158

És milyen megvilágítás szükséges? A sima lámpafény nem jó? Mert akkor nem feltétlen olcsóbb fűteni egy téli kertet. De sejtem, hogy nem mindegy mivel világítok. Egy banán szerencsére nem nagyon fényigényes, akkor azt tényleg feleslegesnek tűnik teleltetni. Az ananásznál viszont gondolkodni kell.

Előzmény: tech-pro (5148)
CBNora Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5157

Solanum quitoensét ültetett valamelyikőtök? Én magnak azt vettem a kiállításon és Sechium edulét. Reménykedtem, hogy egynyáriként is termeszthető, mint a tomatillo, de ahogy a neten olvasgattam, úgy néz ki, hosszabb idő kell neki. Érdemes cserépben nevelni és átteleltetni?

A gyümölcsöt még nem vágtam föl, de érdekes illata van, és ahogy nézem, a növény mutatós.

Dió4 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5156

Értem. Na, így mindjárt más. Azért jobb így, ha van magyarázat, mert az ember tud gondolkodni a megoldásokon.

Köszi!

Előzmény: gáborke (5147)
gáborke Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5155

Az utóérlelésre visszatérve minden gyümölcs fejleszt etilént, ráadásul az alma többet mint a vadcitrom, ezzel is lehet próbálkozni, hisz könnyebben hozzáférhető.

Ráadásul a Zapota utóérik pár nap alatt magától is igy a trükknek nem volt értelme.

gáborke Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5154

Sokaknál termett már, a lényeg hogy magában keveset terem, illik hozzá porzópartnert is szerezni.

Előzmény: kles (5152)
gáborke Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5153

Amit leirtál a meleg tartásnál is áll.., gongolod ott nem kell szellőztetni és nem fázik meg a növény? Ráadásul bizonyos gombák a meleget szeretik.

Ha szörszálhasogatunk akkor a melegben még jobban atkásodhat...

Megjegyezném hogy a trópusiak hüvöstartásánál nem 10 fokra gondoltam, hanem 16-18 ra az bőven elég hogy jól teleljenek, itt pedig még nem fogja a gomba megenni őket.

Ráadásul az ananász nem ekte trópusi, szubtrópusi is, a szárazabb területeken is termesztik, nem trópusi körülmények között tartva igényli is a téli nyugalmi időszakot.(szakirodalom szerint).

üdv

Előzmény: tech-pro (5151)
kles Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5152

Van valakinek termő méretű cserimoja fája vagy tud-e olyan hobbikertészről akinek sikerült hazai körülmények között termőre bírni.? Azért kérdem, mert a növény gyorsan nő és jól fejlődik, meg jó lenne hazait szüretelni :-). Az enyémek még kicsik ráadásul megporzása sem egyszerű. Őshazáján kívül szinte mindenhol kézzel porozzák.

A cukoralmával valakinek tapasztalat? Gondolom kényesebb mint a cserimoja.

tech-pro Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5151

Azért vigyázni kell a hűvös teleltetéssel, mert nagyon sok buktatója van. A vizezéssel figyelni kell nagyon, mert jön az Erwinia és barátai, a szellőztetést is meg kell oldani úgy, hogy ne hűljön le túlságosan a helyiség, mert megfáznak, ha nincs szellőzés, akkor penészedik, atkásodik, nyűglődik.

Arról nem beszélve, hogy addig pihen a növény, nem fejlődik, így termés is később várható.

Előzmény: gáborke (5150)
gáborke Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5150

Hát igen, de most a mezei emberekről volt szó, nem a pótmegvilágitást megfizetni tudó Rózsadombiakról:)))

Lényegesen olcsóbb hüvösben teleltetni.

Előzmény: tech-pro (5148)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5149

Szia.Én nem az a típus vagyok aki"bemagol"hanem aki próbák után/amik persze a szak irodalom javaslatait is figyelembe veszi/kialakítja a mit lehet és mit nem álláspontot.Ezt bár-

mikor meg is tudom tárgyiasulva mutatni,ha ananász ha más.Erre a 68évem mondjuk időt

is adott.Úgy,hogy én elválasztom a filozófálást a gyakorlattól.Az eddig leírtakból/ananász-

nál/egy dolgot kifelejtettem:a víz az természetes eső víz.

Előzmény: Dió4 (5146)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5148

Én sem teleltetem az ilyeneket, inkább a pofájukba nyomok pártízezer lument télen, nem várok 4 évet egy ananász/banántermésre, soha nincs leállás.

Előzmény: gáborke (5147)
gáborke Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5147

Ha okot keresel az nagyon egyszerű, a trópusokon 11 óránál kevesebb megvilágitás nemigen van, mivel egész évben 12 óra körül mozog. Nálunk télen alig 8 óra a megvilágítás, az is ködös sötét, kevés fénnyel. Ezért kell teleltetni, mert egy nagy fényigényű növény rosszul viseli a 3 hónapos szürkeséget teljes vegetációban, ezért hüvösebb helyen teletetjük, hogy kevesebb "fogyasztással" tavaszig károsodás nélkül kibirja.

üdv

Előzmény: Dió4 (5146)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5146

Nézd, én csak keresem az okát, hogy miért van így. Tudom, hogy sokan csak elfogadnak tényeket, engem azonban érdekelnek az okok is. Sokkal jobb a logikáját megérteni valaminek, mint bemagolni, hogy 10 fokot kell biztosítani. S azért nem értem, mert az  ananász trópusi növény, ahol az Úristen nem nagyon csinál 10 fokot vagy hidegebbet.

A citrom teleltetésénél nem kérdezem, mert egy mediterrán növénynél egyértelmű. De itt nem.

Olvastam másutt is, hogy a hőmérsékletet le kell vinni, de az egy nagybani és mérsékelt égöv alatti szaporításról szólt. Ahol talán költségcsökkentés miatt van beiktatva a pihentetés.

Előzmény: Törölt nick (5144)
kles Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5145

Köszönöm az infót!

Előzmény: csoer (5140)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5144

Szia.Írtam,hogy macerás.Ahogy mondtad:"nem lenne egyszerűbb"arra az a válasz,hogy

az Úr Isten ezt nem beszélte meg velünk.Én azt írtam amivel eljuthatsz a termésig.De pró-

bálkozhatsz.

Előzmény: Dió4 (5138)
csoer Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5143

Tovább bírja, mint jónéhány más tropi növény mag a csíraképességét, de érdemesebb nem várni vele (hiszen most friss).

Én a tavalyiból vetettem és most közel egy méter magasak, mutatósak és strapa bírók.

Szerintem (ha van világos hely a lakásban, ablaknál) érdemes elvetni. A termőre fordulása is viszonylag gyorsabb egyéb tropi növénynél (2-3 év). Nem szabad túl öntözni, mert akkor vége.

Előzmény: beetee (5142)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!