Keresés

Részletes keresés

Bandi-T Creative Commons License 2000.01.04 0 0 16
Akkor most mi legyen? :) Valami legyen már...

Én annak idején tinédzser fejjel azért kedveltem meg a kick-boxot, mert kellemes középútnak tartottam: van benne test-test elleni küzdelem, ugyanakkor nem kell az embernek 'ronda bütykösre' edzenie a kezeit, hogy erőset tudjon ütni és eredményt érjen el (persze most már tudom, hogy az igazi karate nem erről szól; ugyanezért nem szeretem mostanában a thai-boxot, ott a sípcsont feledzése taszít); szükség van rendesen taktikára is (vagyis észsport is), mert csak így lehet kicsalogatni az ellenfelet a kettős fedezékből, mert különben hiába püfölöm a feledzett hasát vagy a kesztűit, nem érek el sok eredményt.

Engem tehát az ész, az erő ugyanakkor vissszafogottság/sportjelleg (védőfelszerelések használata) hármassága ragadott meg.

Szűcs Zoltánhoz illetve Hugyetz Lajoshoz kezdtem edzésekre járni, semi-contactra, úgyhogy a technika is rendesen hangsúlyt kapott; igaz nem voltunk full-contact mint ahogy én azt eredetileg elképzeltem, de most már látva mennyi technikátlan küzdő püföli egymást teljes erőből a világon, nem bánom; inkább tudjak értelmesen, összetett mondatokban 'beszélgetni' (=jó taktikával, kombinációkkal, az ellenfélre reagálva küzdeni) a páston, mint hogy artikulálatlan ordításaimmal (=az erőre, és nem a technikára koncentrálva) próbáljam meg legyőzni az ellenfelet. Még ha veszítek is, jobban élvezem a beszélgetést (ebből látszik, hogy nem kifejezetten versenyzési céllal jártam le).

Egyelőre még nem jutottam olyan technikai szintre, ahol igazán érdemes lenne az erőre koncentrálni (pláne, hogy évek óta nem edzek), de valahol azért vágyom rá, hogy ezt az oldalát is felfedezzem a dolognak: kiskoromban sose verekedtem, és bár általában békés természetű voltam, ezért inkább elfojtottam az agressziómat; talán ez egy kellően szabályozott meder vagy mód lenne így utólag is azt kiereszteni magamból, és megtanulni kezelni, feloldani.

Sziasztok,
Bandi-T

Előzmény: amadeus (15)
amadeus Creative Commons License 2000.01.03 0 0 15
Az ilyenek miatt :))
Előzmény: Bandi-T (13)
ParaTulok Creative Commons License 1999.12.29 0 0 14
Hát igen, erre én sem számítottam (gondolom Bandi-T Jorutora gondolt, aki ismét felbukkant a Harcművészetek topicban.)

Azért megnyugtatnék mindenkit, hogy nem az említett személy által preferált stílus az uralkodó arrafelé, Jorutonak ugyanis sikerült az egész harcművész bandát meghökkentenie néhány korábbi hozzászólásával (akit érdekelnek ezek, keressen rá), volt is össznépi zendülés:).

Bandi-T Creative Commons License 1999.12.29 0 0 13
Lehet, hogy változtatnom kell a véleményemen. Mondd amadeus, te a jövőbe látsz?

Bandi-T

Bandi-T Creative Commons License 1999.12.29 0 0 12
Tekintve, hogy igazán érdemi gondolat még nem hangzott el, szerintem terelődjünk át/vissza a kultúra/harcművészetek folyamba.

Legfeljebb ha nagyon kirívunk onnan (bízom benne, hogy nem), akkor majd meglátjuk.

Bandi-T

Előzmény: amadeus (11)
amadeus Creative Commons License 1999.12.28 0 0 11
Akkor most mi legyen harcosok? Folytassuk eszmecserénket itt, vagy menjünk vissza?
Előzmény: Bandi-T (10)
Bandi-T Creative Commons License 1999.12.28 0 0 10
Hát igen, ők talán tényleg lehet, hogy kissé nagyképűek; az is lehet bár, hogy csak nem ismerik az eredetét egyik-másik ágnak, és ezért keverik össze őket. Ugyanezt fordítva is tapasztaltam már, volt, aki a kick-box-ot tekintette a Thai-box elkorcsosult ágának.

Bandi-T

Előzmény: RAF (9)
RAF Creative Commons License 1999.12.27 0 0 9
Azokra akik azt a baromságot mondták.
Előzmény: Bandi-T (8)
Bandi-T Creative Commons License 1999.12.27 0 0 8
A 'Kickes fiúk' alatt kikre gondolsz? A KICK - hű, hogy mondják magyarul, sanctioning body, vagyis talán szövetség (olyan, mint a WAKO, nem jut eszembe a magyar szakkifejezés) - égisze alá tartozókra?

Bandi-T

Előzmény: RAF (6)
Gróf Úr Creative Commons License 1999.12.27 0 0 7
Sport. Nekem a szellemi háttér hiányzik belőle, ami a harcművészeteknél megvan. De ettől még lehet kitűnő sport...
RAF Creative Commons License 1999.12.27 0 0 6
Az vicces, hogy a Kickes fiúk Kick-box-nak tartják a Muay-Thai-t. Pedig semmi köze a Kick-box-hoz. Sőt annál sokkal keményebb, szvsz jobb technika. Kissé nagyképüek ezek a Kick-box-os fiúk!
Előzmény: amadeus (5)
amadeus Creative Commons License 1999.12.27 0 0 5
A Thai box semmi képpen. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a magyarországon elterjedt (elsősorban európai) kickbox szövetség a WAKO kickboxnak tartja a thaibox-ot. De külön versenyeket tart.

Előzmény: Bandi-T (4)
Bandi-T Creative Commons License 1999.12.27 0 0 4
Sziasztok!

Én nem vagyok versenyző; több évig jártam több-kevesebb rendszerességgel edzésre hobbiszerűen; sajnos munka miatt néhány éve egyáltalán nem voltam.

Szerintem pontosítsunk, hogy milyen/melyik kick-box-ról beszélünk?

Nem mindegy, hogy semi-contact, vagy full-contact, esetleg international (vagy ahogy nálunk mondják, low-kick), sőt, külföldön sokan még a Thai Box-ot, Muay Thai-t, illetve azok módosított (könyök és fejre térd nélküli) változatát is a kick-box gyűjtőfogalomhoz sorolják.

Látványossági, technikai, taktikai szempontból elég különbözőek; talán ezért a sok különböző vélemény alant.

Bandi-T

amadeus Creative Commons License 1999.12.18 0 0 3
Cak a pontosítás kevéért: földrevitel céljából kisívű dobások, ill. lábsöprés engedélyezett.
Előzmény: Neil (2)
Neil Creative Commons License 1999.12.18 0 0 2
Túl sok benne a lábtechnika, kevés a kéz. Földharc, dobások, leszorítások nincsenek. Azt hiszem, fegyverek sem.
De nem rossz, csak én nem csinálném. De tényleg nagyon látványos!
Neil
amadeus Creative Commons License 1999.12.18 0 0 1
Hát, ha ez neked nem látványos, akkor bizonyára kevered valamivel :)

Előzmény: Kilroy (0)
Kilroy Creative Commons License 1999.12.09 0 0 0
Nagyon kemény, és nem is olyan látványos, mint pl. a judo, a dobásokkal... Btw én semmi ilyesmit nem csinálok, csak nézői a véleményem.
amadeus Creative Commons License 1999.12.09 0 0 topiknyitó
Érdekelne, hogy kinek mi a véleménye erről a sportról...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!