Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.06 0 0 282

Igen mert csak este kapnak enni és amit meghagynak azt eszik másnap reggel-ez a nem szeretem kaja elfogyogat majd este jön megint a bőségtál- csütőrtökön viszont már nem jönn mindig be van aki már bezabált !

Az 56 hét az 5-6 hét és az éntek péntek az előző hsz-ben!

De mit írtam a hétfői üres has elhagyása nem hoz erdeményt- nem lehet a versenyekkelfiatalt nevelteni csak ha muszály!

Előzmény: Neon Licht (281)
Neon Licht Creative Commons License 2011.04.06 0 0 281

Hallottam már ilyen takarmányozásról, igen érdekes.

Ha kedden fullra esznek, csütörtökön még van étvágyuk?

Előzmény: Törölt nick (280)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.06 0 0 280

Azt nem mondtam, hogy gyengébb vagyok most mint anno ! Csak félgőzzel is ker.10-ik letttem de csak sprintben/ez és a temészetes módszer az NBII /!

A régi ker bajnok fiatal állományom az elhunyt szomszéd megfogta /117 db gyűrűt adot vissza az unkája/ és a 94-98-as ornithozis járvány elvitte/67db tenyész és verseny / a járvány 2 lettünt volt ker bajnok sporitól jött!!!

A lényeg a fél gőzön van-minden másnap kapnak enni dec25-márc20, párosítás aprilis 10., élső full versenykaja áprils 26kedd lenne ha versenyeznék, szezonban hétfőn és gyűjtés napján nincs ennivaló , túletetés kedd-szerda-csüt- érk napja és éntek diétás kaja.

Takarítás  56 hetente!

Gyógyszerezés átlagos kezelési rend , verseny közben minden héten egyéni vitamin és gyógyszerezés /ált. tricho 2-3nap és oltás légút ha kell /

Ha hétfőn verseny közben beetetek véletlenűl akkor semmi eredmény  a hét végén!!!!!!

Előzmény: Neon Licht (275)
bigjoeker Creative Commons License 2011.04.06 0 0 279

Na azért a takarítás, a pontos etetés, és az itató subickolásra mindig időt szakítok!

De ha egy tréningre nincs idő, vagy nem érek rá, akkor az nem olyan nagy probléma!

Előzmény: frici608287 (278)
frici608287 Creative Commons License 2011.04.06 0 0 278

Én is ezt vallom, ezért is vagyok hobby galambász.Ha nincs időm, és kedvem (takarítani stb. akkor tojok rá.A ráfordított anyagiakról ne is beszéljünk.

Előzmény: bigjoeker (273)
Neon Licht Creative Commons License 2011.04.06 0 0 277

Ez még a Boronyák galambok előtt történt tudomásom szerint. Valahonnan Szigetvárról került oda ez a Hartogs hím. A régi törzse nagyon szeretett repülni, míg az említett hím utódai nem lelkesedtek a tréningért. Úgyhogy ez a dolog is öröklődik valamennyire.

Előzmény: frici608287 (276)
frici608287 Creative Commons License 2011.04.06 0 0 276

Pár éve az évkönyvben a bemutatkozó írásában említette ezt a Boronyák Andrástól kapott "különc" klasszist.Szerintem nem Hartogs galamb volt.

Mellesleg a klasszis galambokból soknak a viselkedése különc!

Sokan éppen ekkor selejtezik ki, mert eszükbe sem jut, hogy egy "különc" sztárt selejteztek.

Előzmény: Neon Licht (271)
Neon Licht Creative Commons License 2011.04.06 0 0 275

Minden tiszteletem azoké, akiket nem frusztrál a visszaesés, mert például jól tudják, hogy a belefektetett, kevesebb munka arányában még mindig jók.

De hallod, azért nem lehet jó érzés, hogy azok a galambok gyengébben muzsikálnak, amelyeknek a felmenői oly sok örömet okoztak neked. 

Előzmény: Törölt nick (272)
Neon Licht Creative Commons License 2011.04.06 0 0 274

Hát igen.

Mindazonáltal azt gondolom, hogy egyszerűsíteni kell a dolgokat. Vegyen figyelmbe a galambász minél több dolgot, mert nem vitatható, hogy annál igényesebb munkát végez. Ha érzi, sejti, hogy egy galambból még ki fog jönni a teljesítmény, hagyja meg, ha fiatalon nem is csinált semmit. Csakhogy nem járunk egymás cipőjében. A későnérő galambok világa nem az enyém.

Ha nincs meg az az érzék, hogy a többségnél jobban belelássunk a galambba, akkor jobban járunk, ha nem akarunk ezer szempontot mérlegelni.

Ez nem egy elvont varázslat amúgy. Elég jól lehet tudni, hogy ki mennyire jó galambpszichológus, meg "orvos". Meg kell nézni, hogy mennyire jól találja el a csapatot.

A legtöbben úgy vagyunk, hogy az előző hét eredménye a legfontosabb szempont. Így lehet a legkisebbet tévedni, mert nem hatalmasodik el rajtunk a költészet, hogy olyan galambokra építsünk, amibe belelátjuk a díjat, aztán lemarad.

Viszont ez egyáltalán nem magas szinvonalú galambászat. Ha az előző hét eredménye alapján nevezünk, akkor a feljövő galambok kimaradnak, a leszálló ágban levők pedig csapatba kerülnek. Ez csak nagy szerencsével lesz elég egy jó ötösre.

Ezért azt gondolom, hogy aki képes rá (és vannak ilyenek), hogy az első csapatot bátran változtatva jó eredményt érjen el, az az ember van abban a helyzetben, hogy a fiataloknál is keménykezű lehessen.

Előzmény: FvT (265)
bigjoeker Creative Commons License 2011.04.06 0 0 273

Ez a lényeg, hogy jól érezzük magunkat, és hogy kikapcsolódjunk a galambászatban! 

Szeretnék eredményeket elérni, de meghúztam egy határt ami fölé nem megyek. Itt a ráfordított anyagiakra, és időre, ellátásra és úgy egyben mindenre gondolok. Bízom benne, hogy lassacskán egy olyan állomány épül, ami ilyen körülmények között tudja hozni azt a szintet amit én elvárok! Nem akarok kerületi bajnok lenni úgy, hogy egy rabszolga vagyok, és még a c saládom is rámegy, mert többet bíbelődök a galmbokkal mint velük!

Előzmény: Törölt nick (272)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 272

Az én magánvéleményem , hogy túl nagy feneket kerítünk a sok tudománynak ! Inkább élvezzük ki a sportnak azon lehetőségét, hogy magunk tenyésztjük a mi galambajainkat és azokat szeretkdtve 4-5 generácíót lefelé is örömmel versenyzünk!

Én a legjobb eredményeim akkor értem el mikor gőrcstelen, nyugodt hangulatban galambásztam! Az is igaz , hogy az NBII-ben vagyok, de mikor ker bajnok voltam anno akkor sem voltam olyan boldog mint 2009-ben! El kell godolkozni -vajon meg éri-e azt ráfordítani- amit esetleg más örömforrásba is őlhetnénk!

Neon Licht Creative Commons License 2011.04.05 0 0 271

Bazsonyi Gyula mesélt hasonlót. Először meg volt döbbenve, mivel a régi állományában nem volt ilyesmi, azok szívesen repültek. Egy behozott idegen galamb (Hartogs féle) játszotta azt, hogy csak a háztetőig tartott a házitréning. Először azt hitte selejt, később meg úgy tűnt, ez lesz a jövő.

Előzmény: gr82wök6ószfater (269)
ghoezeke mate Creative Commons License 2011.04.05 0 0 270

Nem olyan kivételes, nekem is volt ilyen. Amikor kiengedtem repülni őket, ez átszállt a szemben levő házra, pontosan 15 métert repült, ez volt a napi tréningje. Fel nem tudtam küldeni repülni semmillyen erőszakkal. Remek hosszútávú galamb volt ez is.

Előzmény: gr82wök6ószfater (269)
gr82wök6ószfater Creative Commons License 2011.04.05 0 0 269

,,,"amelyik túl sokáig ül a tetőn s nem mutat hajlandóságot a repülésre az selejtezve lesz.",,,

Nagyon sok dologgal egyetértek, de,,,az én eddigi egyik legjobb galambom soha nem volt hajlandó repülni a ház körül.

Ha csak résnyire nyitvahagytam az ajtót, azonnal "besunnyogott", ha kidobtam, leült a tetőre, ha elzavartam leszállt a szomszéd házára, ha onnan is elzavartam az ötödik házra.,,,:-(

Én úntam meg előbb,,,,

évesen 846 km, igaz 2 hét alatt, de gumigyűrüvel jött haza, aztán 2- 3-4-5 évesen 10x helyezte magát 620-846km-ig,,,

fészekrehajtósan, pépelősen, esőben, szembeszélben, hőségben,,,,

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez csak kivételes ritka eset, de szeretném ha minél több ilyen galambom lenne!

Neon Licht Creative Commons License 2011.04.05 0 0 268

Egy új sztár, csak tojókkal:

Marnick de Neve

Főleg egyévesekkel csinálja. A tojók minden útra mennek, lett egy rakás ászgalambja, 10 helyezésekkel.

Ja és 27 első díja.

Előzmény: FvT (222)
frici608287 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 267

Kapcsolódva az előbbiekhez.

Az én tapasztalataim szerint a fiatalok versenyeinek legjobbjai döntő többségében elvéreznek a későbbiekben ( valószínű nem edződtek meg eléggé a későbbi nagy feladatokra), ugyanakkor a fiatalok versenyein "futottak még" kategóriásokból kerülnek ki a későbbi legjobb harcosok.

Repülő keresztrejtvény - jeigére.

Előzmény: frici608287 (266)
frici608287 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 266

Így kicsit más a leányzó fekvése.

Ettől függetlenül nálam jónéhány szuper galamb kezdte úgy a pályafutását, hogy fiatalon még órába sem került, tehát Imre (és még bizonyára mások is) év végén a kukába dobták volna.Bár Imre nem a kukába dobja a selejteket, hanem a vasárnapi ebéd készül belőlük.

Ahogy Ő mondja: "Mindig azt nézem, hogy melyikbe tudok belekötni"

Ez már követendő példa lehet!

Előzmény: Neon Licht (263)
FvT Creative Commons License 2011.04.05 0 0 265

Nincs ezzel a szemlélettel semmi baj . Túl szigorú? Lehetséges. Nem is lehet máshogy előre haladni.

Viszont az alapfeltétel , hogy maga a tenyésztő jusson el arra szintre , hogy meg tudja itélni mikor várhatja el a galambtól ezt .

Eszembe jutott egy régebben olvasott cikk ami ezt példázza. Nem tudom szó szerint idézni , de valahogy így volt:

"Havenith dúcápolója , s egyben a hobokeni dúc ideológusa Gust de Feyter egy fiatal verseny alkalmával az épp ott lévő szakírónak azt mondta . No , ma vizsgáznak a fiataljaim , nagyon jó idő van , a galambok tökéletes egészségi állapotban vannak .

A mai nap nincs okuk , hogy hibázzanak . 20 fiatalra van szükségem jövőre.

Az első 20 galamb ami megérkezett megtartotta , a többinek szó nélkül kitekerte a nyakát.

Ez a helyes szelektálás , így kellett lennie , egy ilyen napra vártam , hogy nagy tisztogatást csináljak. Mondta."

Sajnos nagyon ritkán találkozni olyan tenyésztővel aki tud és mer is szelektálni.

Vannak akik nem igazán tudnak , de megpróbálnak , s keresik a kemény de ésszerű szelekció felé vezető utat . Biztos sokszor mellényúlnak , de még mindig jobb mintha egyáltalán nem mernének válogatni.

Nálunk sok mindennek kialakult , vagy alakulgat a technológiája , de a szelekció szerintem még mindig gyerekcipőben jár.

Legalább is a saját környezetemből kiindulva. A szelekció még mindig a származás , a tenyésztő neve , hanyagolható küllemi jegyek alapján végződik. Akik a teljesítmény alapján végzik azok már jelentőset léptek előre.

De még mindig nagyon el vagyunk maradva azoktól a tenyésztőkhöz akik ( a leírások alapján) ezt a tevékenységet kiterjesztik jóval több szempontra.

Az általam tapasztalt jelenség az , hogy rendelünk 80 gyűrűt, begyűrűzünk 80 fiatalt , ezeket tűzzel vassal megpróbáljuk eljuttatni a fiatal tréningig ,ha esetleg még kel néhány akkor jön a gyűrű kunyizás , pótgyűrű rendelés .

Néhány ügyes , vagy szerencsés tenyésztő talán tud  teljesítmény alapján is válogatni a megmaradt fiatalokból, legtöbbször a helyezési szám alapján.

De legtöbben ( én is ) el se jutunk idáig ,  80 fiatalból örülünk ha megmarad a kívánt létszám.

Lehet , hogy ezek a galambok már előtte is mutatták , hogy nem valók a dúcba? csak mi nem vettük észre?

Mit mond erről Scooter : a fészekben való kiválogatás a legfontosabb . amelyik a legkisebb hibát , vagy fejlődési hiányosságot mutatja azt kikerül . a második rosta a kirepüléskor van . amelyik túl sokáig ül a tetőn s nem mutat hajlandóságot a repülésre az selejtezve lesz.

De ide kívánkozna A.S írásai is a fiatalok selejtezésére vonatkozólag.

Sajnos nagyon kevesen folytatnak olyan következetes megfigyeléseket a kikeléstől( vagy inkább a tojástól?) ami előre jelezhetné a fiatal minőségét a későbbiekben . Természetesen a szervezeti szilárdság és egészség szempontjából .

Egy barátom néhány éve végez megfigyelést , igaz sajnos csak egy szempontból , s már csak a fiatalok idősebb korosztályán.

Ha valamelyiknek bebarnul az orra akkor megjegyzi, igaz ez elmúlik egy néhány nap múlva , ha mégegyszer akkor kap egy jelzőgyűrűt.

Ezek a problémák néha csak egy - két naposak , sokan fel se veszik . A megfigyelése alapján ezek a galambok soha nem lettek jó versenyzők. Igaz a fiatalok versenyén megmaradtak , s későbbiekben nem jelentkezett ez a eü hiányosság , de ezek a példányok csak bukdácsoltak a későbbiekben .

Talán érdemes volna sokkal többet jegyzetelni a dúcban , már a tojásrakástól kezdődően , s nem csak azt , hogy milyen külső jegyeket hordoz a kicsi ( ami hasonlít a nagypapára) hanem a fejlődési , egészségügyi hibákra , rendelleneségekre koncentrálva.

Előzmény: Neon Licht (263)
bigjoeker Creative Commons License 2011.04.05 0 0 264

Ebben egyetértek, hiszen mindenki megpróbálja a legjobb formában lévő galambjait bepakolni, de a lista csak 33 %! 

Előzmény: Neon Licht (257)
Neon Licht Creative Commons License 2011.04.05 0 0 263

Na akkor még egyszer, mert pontosabban kellett volna ezt megfogalmaznom.

A két kihagyás esete azokra galambokra vonatkozik, amiknek NINCS MENTSÉGE.

Tehát bomba formát mutatott, motivált volt, és olyan versenyút volt, amiből valóban ki lehet indulni. Sehogy se jön ehhez a 100%-os galamb víziója, mert lehet, hogy 3 út volt az évben, amit érdemes ezzel a szemmel nézni.

Amúgy a szélsőséges nézetekkel se feltétlenül van baj.

Az a szélsőséges, ami nem átlagos. A bajnok nem lehet átlagos. Az átlagos nézeteket feltehetőleg a 100. helyezett vallja.

Előzmény: frici608287 (262)
frici608287 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 262

Imre barátom nem gondolta azt véresen komolyan!Valóban szélsőséges nézeteket vall, de ezzel a mondatával kicsit túl ragozta a mondanivalóját.Való igaz, hamar eljár a keze, de nem ennyire, mint amit leírtál.

Ha ez a mondat igaz lenne, akkor nekem, és még sok embernek kiürülne a galambháza,ha ezeket a "selejteket" kitennénk, hiszen 100 %-os, vagy majdnem 100%-os galamb nem sok van az országban.

Neon Licht Creative Commons License 2011.04.04 0 0 261

A viccet is két botlással hallottam.

Sokféle jól versenyző ember van, és (legalábbis látszólag) sokféle javítható dolog van ott is.

Sokféle rosszul versenyző ember van, és a hibák itt is sokfélék. De ez utóbbi csoportot összeköti valami, egy közös gond. Az hogy nem mernek szelektálni.

Épp ma került a kezembe a harmadik Ujházy könyv, ahol a maratonos Kipp dúc azon gyakorlatát kommentálta, miszerint nem hagyják meg azt a fiatalat, ami legalább egy élhelyezést nem hoz. Azt mondja: ez csak ilyen magas szinvonalú dúcban lehetséges.

Lehetségesnek tartom, hogy fordítva van. A szigor nem az erős állomány folyománya, hanem oka.

Előzmény: ghoezeke mate (259)
Neon Licht Creative Commons License 2011.04.04 0 0 260

A kihegyás olyasmi, amit épp ott és akkor zokon vesz az ember. Amikor reális a verseny és az előzmények, ismereteink szerint annak a galambnak való. Amikor nincs kérdés se az egészséggel, se a kondícióval. Amikor a galamb viselkedés minden részletletében sokat ígér.

A te galambod 13x ígért csúcsteljesítményt, és te mindig hittél neki?

Előzmény: gabbar (258)
ghoezeke mate Creative Commons License 2011.04.04 0 0 259

Nem olvastad figyelmesen, a lenyakazás akkor esedékes, ha "minden tökéletesen okés" volt. :D

Olyan meg úgy sincs.

Egyébként a kovbojviccben három botlás az engedélyezett, nem tudom, mire ez a szigor.

Előzmény: gabbar (258)
gabbar Creative Commons License 2011.04.04 0 0 258

Szerencsére még úgy gondolom, h nem tudom felkészíteni jól a galambjaimat a versenyekre. Ha ez megváltozna, akkor csatlakoznék előbb a nagyon kis tenyésztők táborához, majd a "volt" tenyésztők táborához. (tavalyi 2 legjobb hímem az egyesületben 11/13at teljesített, ezek szerint mindkettő kuka, a többiről ne is beszéljünk)

...nem kell mindent készpénznek venni, csak a készpénzt.

Neon Licht Creative Commons License 2011.04.04 0 0 257

Ez az ál-forma egy érdekes dolog.

Talán nagyon rutinos galambászok többet tudnak erről. Állítólag a sok aprómag is okozhatja.

Én arra gyanakszom, hogy nincs ilyen.

Vagy nem jól látjuk a forma jeleit és összetévesztjük egy egészségessé váló galamb látványával, vagy pedig jól látjuk, és a galamb tényleg formában van. Tényleg abban van, csak rossz.

A fóti Tóth Imre azt mondta nekem, hogy egy galamb életében két versenyt hagyhat ki úgy, hogy arra nincs mentsége. Vagyis ha minden tökéletesen okés, akkor helyezést KELL hoznia. Egyszer véletlenül kihagyhat. Ha megismétli: selejt.

Előzmény: bigjoeker (256)
bigjoeker Creative Commons License 2011.04.04 0 0 256

Néhány saját tapasztalat az előbbiekhez: 

tavalyi évben a notariuson leírt cikket követve özvegyeztem! 

Mind a hímek, mind a tojók utaznak lehetőleg minden útra ( rövid-közép), az özvegyítést az első tréningúton hazaérkezéskor végeztem, 16-18 napos fiókáról! így az első versenyre már megszokták a rendszert! Kevés galambbal vágtam neki a szezonnak, és még az állomány is alakulóban van, de messze a legeredményesebb évem! 

A tojókat érdemes külön zárni, mert másként összepárosodnak, nappal a tojó van a fészekben, este a hím, reggel mindkét nem nálam, kb 10 percet tréningel, igaz éhesen vannak kiengedve, és általában hamarabb jönnének befelé, mint ahogyan én végzek a takarítással! A másik dolog a galambok rendkívül nyugodtak! 

Ha egy hím vagy tojó elveszett, hazaérkezés után betettem hozzá egy hímet vagy tojót és minden ment tovább zökkenőmentesen! Egészség végig rendben volt, nem kezeltem, csak versenyek után, és így is voltak jól teljesítő galambok! 

Az idén annyival bővül a rendszer, hogy mind a hímeket mind a tojókat be fogom zárni! 

A legnagyobb hátrány talán, hogy megtévesztő dolgokat tudnak művelni, mivel 95% mutatja a forma jeleit! 

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.03 0 0 255

Józsi bá nem csinált nagy dolgot 3 részes dúca volt sima bódé Szolnok vasúti Zagyvahid Debrecen felé lent a zöld bódé!

Szóval 3 részes a dúc 1-éves himek nem mentek-3as az összes him közte a özvegy tojo a 2-es! 

Reggel rendes menetrend a tojok nélkül este viszont a himek 30-35db együtt a 4-5 tojoval! Semmi flanc mert nem volt hova leszálni és nem tudtak brum-brum! és nem is

hagyta az öreg !

Azt mondta a hét elején- ha rosz idő volt várható akkor is-a tojok a himek után mentek !

A többi minden a hagyományos se külön tréning se drága cucc se hanna-manna csak amit a gyógyszertárba volt meg a linco!

Ha eggyüt mentek házkörülire akkor a himek szinte sepertek a tojok után és egymással bunyóztak -ez volt a csodaszere! 

Legalább 3x láttam ezt nála !

A többit amit mondott azt már tudja mindenki- a technikát-!

Nem bonyolult és müködik!

Az én próbám - az egyéves tojok bent maradtak a fiatalok helyn majd a korai kelésü az vi himekkel lettek egy dúcba téve!

Amikor a himek pározni kezdenek hjtsa a tojot és oda fészkel ahova akar, azzal aki akar semmi megkötés!

Kaja , minden egyéb a fiatalok igénye szerint!

Tréning verseny a tojonak mint a többinek-ami 2-3 rövidtáv de jó időben és 1-2 középtáv !

És a kiválasztott nagy verseny előtt idően hagyni letojni pl: jul 17 Magdebug akkor a tojo letojhat jul3-4én 12-14 napos tojásrol full kondiba megy !

De valószínülg ezt nem lehet megismételni vele !A fiatal him meg a fiatal versenyen fogg aratni! 

Előzmény: FvT (253)
gabbar Creative Commons License 2011.04.03 0 0 254

Köszönöm a jó tanácsokat, de egyenlőre nem fenyeget az a veszély, h újra totálozni fogok. 23db özv.hím egyenlőre éppen elegendő.

Más:

ma megtörtént az idei 4. magántréningünk. még csak 30km-ről. (Rá vagyunk kényszerítve a korai kezdésre, mert nálunk a jövő héten közepén már ker. tréning lesz.) Több sporival is azt figyeltük meg, h a galambok nagyon sokáig hezitálnak, sokáig lövik be maguknak az irányt.  Bizonytalanok a galambok, 10-15km-ről is maradt ki éjszakára olyan éves, ami fiatalok versenyén helyezéseket repült. Tavaly és tavalyelőtt nem emlékszem ilyenre.

Előzmény: ghoezeke mate (251)
FvT Creative Commons License 2011.04.03 0 0 253

persze , hogy érdekel, oszd meg velünk amit Szedlák Józsi bácsitól hallottál. és természetesen a saját tapasztalatodat is.

Előzmény: Törölt nick (252)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!