Teljesen kizárt a félreértés, mert váltóolaj szint, ráadásul automata nem is lehetett téma az autómnál. A motorolaj csere utáni túltöltést kifogásoltam.
Így kell ahogy írod. Egy pillanatra be vitt a hintába, mert ugye márkaszervíz vezető mondta. Azután elgondolkodtam, milyen egyéb "szakszerű" dolgokat követhetnek el még ebben a szervízben.
Nem járó, de üzemmeleg motornál a leíllítás után 5-10 perccel, hogy a körben lévő olaj visszacsurogjon. Lehet valami tényleg változott, de szerintem nem....:-) Ez nem márkaspecifikus dolog, puszta gépészet. Egy márkaszervíznek nagyon nem kellene rossz infókkal tömni a tulajokat! :-)
Valaki nagyon rosszul tudja! Lehet, hogy én lennék az? Jellemzően hideg motornál mérjük, bár vannak típusok, amelyeknél a gépkönyv szerint meleg motornál mérendő, de, hogy járó motornál, olyanról még nem hallottam.
Megosztom veletek egy márkaszervíz válaszát arra az észrevételemre, hogy (1cm a max. fölött) túltöltötték az olajat, "járómotornál kell ellenörizni az olajszintet".
Ez ugyan Pesten van a 16 kerületben, de ez a "szabály" bárhol az országban így van. Eddig még mindegyik új autómmal meg tudtam így csináltatni a kötelező szervizeket. Ha másként állítja a kiszemelt szerviz, akkor keress másikat.
Én vittem a 4 liter olajat, otthon kicseréltem a pollenszűrőt a szerviz előtt. Csak olajat cserélnek és a pollenszűrőt, ha Te nem cserélted ki magadnak eddig. (én 5.000km-enként kicserélem, mert ennyi idő alatt is nagyon koszos lesz.)
Az attól is függ, hogy van-e start-stop az autódban. A start-stop rendszer nagyobb kapacitású akksit igényel, ami viszont hamarabb elfárad. Nagyszerű találmány ez is, papíron biztos spórol pár gramm szennyezést, de a gyakorlatban egyrészt sokan kikapcsolják (én is), másrészt a hamarabb cserélt akksi szerintem jóval nagyobb környezetterhelést okoz...
Utóbbit Kínából rendeltem, előbbit ajiba kaptam. Annyit nem ér (egyik sem), mint amennyibe kerülnek. Van egy ilyesmi kamerám, az előző autóban ez volt. Gyújtásra indult, télen-nyáron működött, észrevétlen volt, annyira pici, a napellenző fölött elfért, kívülről nem látszott egyáltalán. Ehhez képest ezek a kijelzős, GPS-es kamerák hatalmasak. Süti a nap a szélvédőn, kíváncsi leszek, hogy bírják a napot a napon... :/
Elkezdtem szemezgetni velük, előre és hátra is szeretnék, olyat ami GPS koordinátát, sebességet is rögzít, illetve parkoló mai Pro-t istenítik az autós kamerás topikban, GPS modullal se lenne egetverő összeg.
Azt biztos nem szeretik ha ott téblábol a tulaj, de ez okozat ugye. Nem akarják, hogy pl.olajat vigyél - persze origináltat, számlával -, mert az hamisított lehet, de az ok, hogy ők egy másik helységből - 2 hordó pl. ott van a műhelyben - hozzák locsoló kannával a ki tudja milyen és mikori olajat. Azért a 77 ezres ajánlat melbevágó volt!
Nem fogynak most az autók sem, kell a bevétel, euro árfolyam is elszaladt. Ez lehet az emelések fő oka. A 2. éves szervíz drágább valamiért, gondolom több mindent cserélnek. Fertőtlenítésért már én sem fogok fizetni, azt elengedik. / jeleztem, nem szeretném, ha máshol elrejtenék e költséget/
Bent lehetek a szervízben az autó mellett mikor csinálják?
Nem cigánykodás, kifizetem a szolgáltatás ellenértékét ez nem kérdés, csak ne nézzenek hülyének. Ksh 3,4% volt, az éves szervíz meg 40%kal több, mint amit ősszel mondtak...eltelt fél év. Biztos a Covid miatt...
És, ha kartelleznek nem is tudunk mit tenni, bizonyítási eljárás nem egyszerű...
Még annyit, hogy a véleményem arról a szerelőről szólt aki csinálta az autómat. A szervízvezető korrektül intézte az autó átvételét, rá kérdezett az esetleges garanciális észrevételeimre is. Az más kérdés, hogy utólag -mert az átvétel után Ö már elment- próbálta védeni az alkalmazottját, a tények ellenére.
Az árral kb. arra számíthatsz amit írtam. A helyet még nem jelőlném meg mert várom hátha jelentkezik még a szervízvezető. Az elégedetségi válaszomat sem írtam még le, pedig már 2× kérték. Annyit azért elárulok, hogy Bp. pesti oldal.
Tavaly óta nagyon elmentek az árak.Én most 2 évesen voltam (GDI), de gondoltam megosztom veled a tapasztalatomat. Első évest csinálták nekem 37k - ért ott ahol vettem. Most tölük kaptam 77k árajánlatot(!), de máshonnan 55k. Elvittem oda amelyről csupa + véleményeket olvastam. 10k km. alatt van az autómban!
Minimális garanciális igényem volt. A szerelő flegma volt, a hibára, hiànyosságra vàllvonás volt a reagálàsa! A fertőtlenítés annyiban merült ki - megjegyzem baromsàg az egész-, hogy befújt valami kevés ozonszerű valamit, ami hamar ki is szellőzött. Pénzt ezért nem számoltak fel.
Tanácsolom, hogy ellenőrizd mit cseréltek, cseréltek-e egyáltalán.
Aki elakarja adni az autóját 3, 5 év múlva annak nincs tenni valója, adja le az aútóját aztán majd menjen érte és értékelje pozitívan a szervízt.
Érdekelne, hogy esetleg nem tud valaki olyan szerelőt aki ki tudja kapcoslni egy 2008 -as 1.4 es benzines kia ceed ben az immobilisert (Bosh 0 261 201 852)
Arra kívántam utalni, például a 34012., majd 34097. és 34099. sz. hsz-ban, hogy már jó néhány éve kaphatók RDS-es készülékek, viszont a funkciók közül többnyire a REG, AF, TP, TA, illetve PTY funkciókat tudják, s kevesebb azok száma, amelyek alkalmasak a forgalmi/közlekedési (TMC) információk szolgáltatására is.
Ezt szerettem volna alátámasztani a mellékelt képekkel (mindegyiken láthatók az elérhető RDS funkciók).
A Navradio+ programot én is megtaláltam kutakodásaim során. Az viszont csak bizonyos processzor típusoknál és egy adott firmware típusnál működik. A procim elvileg kompatibilis vele. Viszont a program nem hajlandó elindulni, tehát valószínűleg nem a megfelelő firmware típussal rendelkezem. Ráadásul, mivel a rádió IC nem RDS képes, még a Navradio+ sem tudna belőle RDS infókat kicsikarni. Annyi előnye azért lenne, hogy lehetne a csatornákhoz logót is rendelni. Nekem viszont fontosabb lenne, hogy a csatornák neveit automatikusan meg tudja jelenteni. Ezen a fejegységem viszont aigha fog ez a funkció működni.
Lehet, hogy én értek félre valamit, de a képek s az ahhoz tartozó infók alapján lehet, hogy van itt egy kis zavar a TMC funkcióval kapcsolatban.
A TMC nem azt jelenti, hogy képes a csatornák nevét megjeleníteni az adott fejegység. A TMC közlekedési információkat szolgáltat (pl. hol van torlódás, baleset, lezárás, stb.) az annak vételére képes navigációs rendszerek részére. Én eddig magyar vonatkozásban egyedül az iGo-nál találkoztam ilyennel. Mármint hogy képes volt a Petőfi által sugárzott TMC adatok vételére, megjelenítésére és az útvonaltervezés során figyelembe vételére. A korábbi verzióknál (jellemzően dedikált navigációs készülékeknél) ehhez kellett egy antenna és nyilván megfelelő rádió IC is. Az újabb verziókban szerintem ez a funkció már Interneten keresztül jut el valahogy a navigációs programhoz, már ha van aktív Internet kapcsolat. Ennek a 2.0 változata a Waze, de ez már nem feltétlenül a hivatalos szervek által szolgáltatott közlekedési információkon alapul, hanem a felhasználók által bejelentett közlekedési eseményeken.
Ha már itt tartunk, említsük meg a másik közlekedéshez köthető RDS funkciót a TA-t is. Ez viszont csak annyit tesz, hogy amikor (jellemzően a hírekben) közlekedési információk hangzanak el, akkor a beállított TA esetében a rádió automatikusan átáll a közlekedési híreket sugárzó csatornára és utána vissza is vált a kiindulási adóra. Ha jól tudom, akkor ezt is csak a Petőfi tudja jelenleg Magyarországon.
Éves szervízen volt valaki mostanában 1,4 Tgdi motorral? érdekelne mibe kerül, mert mintha korábban 40 ezret mondtak volna, most meg 55 ezret...illetve van még kötelező fertőtlenítés 4500 ért...nyilvan egy újabb lehúzás.
Na jó, vegyük minkét részről botlásnak! Egyébként gyakorta előfordul, hogy sokan, a minél olcsóbb beszerzésre töreksznek, de annak is van határa. Aki 15 000-25 000 Ft értékben akar minőséget, s sok szolgáltatást nyújtó fejegységet venni, az később rádöbben a sanyarú valóságra, hogy tévedett. Sokszor még a drágább készülékek esetében is kompromisszumot kell kötni, hogy személy szerint, ki milyen funkciókat preferál.
Az is megjegyzendő, hogy sok RDS-sel bíró fejegység nem támogatja a TCM funkciót, de több mást igen.
Mivel mindenkor ha tehettem igyekeztem konkrétumokkal is kiegészíteni a hozzászólásomat. Az utóbbi mondatom igazolására álljon az alábbi két példa. A képek minősége sajna kívánnivalókat hagy maga után, de így sikeredett.
Az első kép egy FUNROVER fejegység, a második pedig, a korábban már emlegetett XONRICH egy modellje.
Nagyon szépen köszönöm a hasznos válaszod, akkor én is a kuplung kapcsolót ellenőrzöm először. Egyébként logikus is lenne, hiszen ha az benyomott állapotot mutat akkor nem szabad engednie a tempomat bekapcsolását, DE a sebességkorlátozó attól még megy!
Szóval zseni vagy, nagyon szépen köszönöm! Először megnézem a csatlakozót...
Telepíted, egyben le tudod tölteni a magyar adók logóit és kézzel hozzáadni a beállított csatornákhoz. Tudom, fizetős, de XDA-n van ingyen is, kifejezetten tesztelési céllal, hogy mielőtt kifizeted, kipróbálhasd. Amúgy meg ha beválik, akkor 2ezer forintból megoldja a problémád.
Nekem a csatornanév megjelenése ami legjobban hiányzik. Szabadidőnkben szeretjük járni az országot, úgyhogy az AF és TA is hasznos lenne.
Igen, tudom, együtt lehet élni ezek hiányával is, de nekem fontosak. Úgyhogy légyszi senki ne jöjjön azzal, hogy milyen magyar vagyok, hogy nem ismerem fel a Petőfi Rádiót az első 2 taktus alapján. :-)
Akos_IKS, ha neked nem fontos, tudok egyet nagyon kedvező áron. ;-)
tavaly óta van nálam is ugyanez ősszel volt még olyan eset hogy nem vette be, leálltam, tapostam a féket, elindultam, bevette akkor elkönyveltem hogy a fékpedál kapcsolója télen nem csinálta (nyáron se csinálja az első pártíz kilométeren), most megint elkezdte, megálltam, tapostam, nem javult meg mentem vele kétszáz kilométert, gondolkodtam félreálltam, hátraküldtem az asszonyt, ha tapostam a féket mondta van féklámpa ha nem nem tehát nem a féklámpakapcsoló aztán egy héttel később elindultam valahova, és még működött, kinyomtam a kuplungot nem kapcsolt ki és ezt még többször, eccer se kapcsolt ki tehát a kuplung kapcsolója tuti xar május végén megy az autó szervizbe, majd mondom a mesternek cserélje ki, jó eséllyel amíg hideg a motorház simán csak nem működik, ha meg már meleg akkor valami falsjelet is küld a tempomatnak amitől be se indul talán
Nekem úgy jött át a dolog, hogy ez csak olyan lúzerekkel fordulhat elő, akik nem járnak kellően utána és az olcsó gagyit veszik, aztán meg itt panaszkodnak. Meg hogy 2015. után igenis mindegyikben lennie kellene RDS-nek, csak a bénák nem tudják, hogy hogy kell bekapcsolni. Ezek egyike sem igaz rám, ezért kicsit felkaptam a vizet.
Ha ez nem volt kiolvasható belőle, akkor én kérek elnézést.
Egyébként a hozzászólásaid többi része teljesen hasznos volt és kellenek az ilyen infók a fórumba. Én is örültem volna, ha mielőtt belevágok, valaki már megírta volna itt a fontosabb tudnivalókat és hogy mire kell figyelni. Pontosan ezért nem voltam én sem rest megosztani a saját tapasztalataimat. Én szívesen megosztom másokkal azt is, ha balfasz voltam, hátha másnak segít okulni. Csak az nem esik jól, ha ezért más nevez balfasznak. ;-) És igen tudom, hogy konkrétan nem neveztél sem bénának, sem balfasznak, de ez volt kiolvasható belőle számomra. :-)
gal3hun! Mint, hogy sokan mások, én is csupán a tapasztalataimat, valamint a véleményemet adtam közre, s nem kívántam lebénázni senkit. Egyáltalán nem azzal a szándékkal tettem, hogy úgymond bárkit is leokosítsak! Csupán a felvetődött kérdésre igyekeztem szerény tudásom, s ismereteim alapján válaszolni. Természetes, hogy a beszerzett eszközök és egyéb tényezők függvényében, sok más tapasztalat is lehet! Egyébként, nem biztos, hogy a hozzászólás kellő hangnemű volt, de úgy látom, ehhez is hozzá kell szokni!
Érdekes hozzáállás, de már nem először találkozom ilyennel ezen a fórumon (is). Az ember rákérdez valamire vagy éppen a tapasztalatait próbálja megosztani másokkal és mindjárt van valaki, aki lebénázza, leokoskodja csak azért mert neki más a tapasztalata vagy másképpen tudja.
Én a saját fejegységem vásárlása előtt eléggé utánaolvastam. Az összes számomra szimpatikus cucc összes adatát átolvastam és az értékeléseket is alaposan böngésztem. Pontosan azért, mert nem vagyok szakember a területen. Tudtam, hogy ha nem csak összedugni kell, hanem speciális szerelést is igényel, akkor nem nekem való. Szóval nem mondanám, hogy nem tájékozódtam megfelelően.
Mivel pontosan azt láttam, hogy az egyes alváltozatok pontos specifikációja nem mindig egyértelmű, még rá is kérdeztem pl. az RDS-re, A kínaiak pedig szemrebbenés nélkül állították, hogy van ilyen benne. Még a szállítás után is, amikor megreklamáltam. Persze azt már nem tudták megmondani, hogy hogyan kapcsolható be. Utólag már értem, mert bár én nem vagyok rádióamatőr 1 éve sem, de olvasni tudok (angolul is). Megtalálva a rádió IC pontos gyártói specifikációját, kiderült, hogy ezt a funkciót bizony sajnos nem tudja. Addig míg ez kiderült, áttúrtam elég sok fórumot és sokmindent kipróbáltam, hogy lehetne bekapcsolni egy nem is létező funkciót. Az is kiderült, hogy ez bizony általános jelenség sok kínai rádiónál, de pl. ezt az értékeléseknél senki nem reklamálta. Kínában egyszerűen nincs ilyen funkció, így nem is hiányzik nekik 2015 után sem. Viszont nem feltétlenül gyártanak külön dedikált EU változatot mindenből.
Az előlap problémás illeszkedését sok értékelésben írták. Mivel azonban nekem ez a típusú fejegység tetszett és másoknak is sikerült befaragni, úgy gondoltam, nekem is sikerülhet. Szerintem a mellékelt képen sem látszik fúrás-faragásra utaló jel, de azért megszenvedtem, mire sikerült megfelelően beilleszteni.
Ár tekintetében a 6 elérhető tudású változatból a második legdrágábbat választottam (~60 ezer Ft). A legolcsóbb kb. a fele volt ennek. Ez alapján nem gondolnám, hogy azért van vele probléma, mert olcsó és gagyi. Érdekes, utóbb a rádió IC adatokból kiderítettem, hogy az olcsóbb változatok egy része is RDS-es. Viszont én 2020-ban nem veszek olyan "tabletet" GPS, rádió és 4G és bluetooth kihangosító funkcióval, ami 1+16 GB memóriával rendelkezik. Mert a tabletekhez valamennyire értek. Ez pedig tulajdonképpen egy autóba szerelhető tablet. Mechanika nélküli, ahogy itt valaki írta.
Mindezek ellenére tetszik és szeretem. Örülök, hogy a magam amatőrségével is sikerült kicserélni és beüzemelni. Nekem viszont az RDS fontos, ezért le fogom cserélni egy hasonló, de RDS képes verzióra.
Még annyi, hogy ha valaki az eredeti navis Kia fejegységet akarja lecserélni ilyesmire, akkor olyan változat kell belőle, amihez van CANBUS modul. Az annyival tud többet hogy a kormányvezérlő gombokat nem kell betanítani, hanem ki tudja olvasni. Ezen kívül meg tud jeleníteni pluszban olyan infókat, mint ajtónyitás, klímahőmérséklet, felkapcsolt fényszórók, stb. De ezeket nem tapasztalatból mondom, csak a kínálat alapos átböngészése, a saját fejegységem tanulmányozása és más fórumokban olvasott információk alapján "gyanítom".
Sziasztok! Sajnos előjött nálam is, hogy a tempomat nem kapcsol be 😞 Természetesen fékeztem, próbáltam mindenhogy, de csak a sebességkorlátozót tudom bekapcsolni, tehát a kapcsolók jók. A tempomat ikon előjön csak nem tudom aktiválni. Tud erre valaki tippet, ötletet netán megoldást? 2013 1.6 cdi
Sejtettem, azért nem találtam azonos, illetve hasonló paraméterekkel rendelkező Xonrich-ot az adott évjárathoz. Véleményem szerint, korszerűbb, autóspecifikus fejegység a jövőben sem lesz már hozzá, de ne legyen igazam!
Az univerzálisok esetében pedig többnyire a fizikai méretekkel lehet probléma.
Nincs 2008-hoz Xonrich, chateltem az eladóval. Egyelőre letettem róla, mert amik vannak helyette, azok vagy MTK procisak, vagy alacsony felbontásúak, vagy régi androidosak, vagy ezek kombinációi. :D
Nagyon köszi, sok hasznos infó került a fórumra! :)
Nekem sima gyári CD-Rádió van bent, amiből a CD-nyílást használom, mert oda illeszkedik be a telefontartóm. :D (Ez azért jó, mert nem a szellőző elé kerül a telefon, így nincs fűtve hátulról télen.)
Egyszer szívesen megnézném a Te fejegységedet, mennyire esik kézre, menü, stb.
Mivel a kívánt adok mind megjeleníthetők bár van wifis OBD II nem használom. Azt még a 2004-es Honda Jazzhoz vettem. Tapasztalatom alapján sokkal jobb, mint a bluetooth-os változat. Azt egyébként az egyik fejegységgel nem is lehetett párosítani. Kicsit drágább, de megéri. Ha kell, pl. itt lehet választani (minit):
A leírás szerint, a Xonrich 2008-as géphez nem használható, de ha érdekel, akkor a forgalmazónál rá kell kérdezni, esetleg javaslatot kell kérni, hogy kapható-e ahhoz az évjárathoz.
A szereléssel kapcsolatos néhány tapasztalat.
Mivel a rádiófészek mélysége korlátozott, ezért nem minden kábelköteget használtam fel, csupán a számomra legszükségesebbeket, azért egy kissé azokkal is bűvészkedni kellett. A gyári berendezés és az Androidos méreteit a képek tartalmazzák. A mélységi mérettől eltekintve, egyéb (szélesség, magasság) zavaró eltérés nincs. Tervezem a fészekben látható feltehetően mechanikai szempontból beépített függőleges elhelyezkedésű rögzítő eltávolítását, mivel így azért nagyobb tér állna rendelkezésre (majd meglátjuk?), vagyis az összes kábel beszerelhető le(het)ne.
Másik megemlítendő dolog a fejegység rögzítése. A készülékhez nem adtak rögzítő konzolokat (fülecseket), de a tapasztalat az, hogy ha van is mellékelve, azokon többnyire szükségessé válik kisebb beavatkozás, pl. furatkészítés. Esetemben a gyári készülék konzoljait használtam, de a pontos behelyezés érdekében (ne legyen mélyebben, ne lógjon ki) az eredeti rádió előlapjának a rögzítési pontoktól való távolságát kellett alapul venni (2-2 furat készítése.
Lényegében ennyi barkácsolás szükséges, de ez is többnyire a viszonylagosan kis mélységű rádiófészek okán van.
Az optikai meghajtó abszolút nem zavar magam sem használom (egyébként kifogástalanul működik), de mivel autó/típus/modell specifikus fejegységet akartam, azért döntöttem a látható fejegység mellett, s eddig nem csalatkoztam benne. A szolgáltatásai között megtalálható a késleltetett kikapcsolás funkciója is, amely eredményeként hosszabb-rövidebb motor leállítás után azonnal az utolsó beállítás szerint indul a készülék, pl.: rádió, navigáció.
ATOTO fejegységeket csak leírásból ismerem, konkrétan nem volt egyik változattal sem dolgom, tehát használható, gyakorlati tapasztalaton alapuló véleménnyel nem szolgálhatok. A linkelt változat ugyanakkor univerzális, tehát amennyibben az autó rendelkezik gyári kormánytávirányítással, külön meg kell vásárolni a szükséges ISO kábeleket (táp és hangszóró) távvezérlő intarfacet/adaptert,
A kormánykerékre rögzíthető különböző távirányítót csak gyári kormánytávvezérlés hiánya esetén javaslom. Ez esetben viszont figyelembe kell venni, hogy jó néhány tanítása csak a rádióhoz kapott (ha van) távirányító segítségével oldható meg.
Az alábbi linkben viszont olvasható néhány vélemény.
Utólag jutott eszembe, hogy valószínű a készülék fizikai kezelőgombjaira vonatkozik a kérdés. Tapasztalatom, hogy az ilyen gombokkal rendelkező rádiók kezelése egyszerűbb (legalábbis számomra), mint a csak virtuális gombos berendezéseké. Ugyanakkor a beépített fejegység igen masszív, határozott kapcsológombokkal rendelkezik, ellentétben más, főként az olcsó készülékekkel szemben.
Ezen Kia Ceed (2009-2012, ED) specifikus típus esetében pedig emlékezetem szerint csak ilyen fejegységekkel találkoztam.
Nem kívánok részletekbe bocsátkozni, de véleményem szerint a leírtak egy jó része, csak azokkal fordulhat elő, akik egyrészt nem tájékozódnak kellően a fejegységek paramétereivel kapcsolatban, valamint a legolcsóbb, többnyire gagyi készülékeket veszik. Aki pedig egyébként nem foglalkozik rádió elektronikával, annak aztán a beépített aktív alkatrészek típusa sem sokat mond! A mintegy 55 éves rádióamatőr tevékenységem kezdetén, illetve annak előtte, még minden megvásárolt berendezéshez a kezelési utasításon kívül csatoltak kapcsolási rajzot. Sok, egyébként a Kádár-féle Rádió és televízió kapcsolások könyvekben is elérhető volt. Persze, az is csak annak lehetett hasznos, aki valamit konyított hozzá. A későbbiekben egyre ritkábban, mostanság pedig szinte soha nem mellékelik. Igaz, külön, megvásárolható, ha nagyon kutakodik az ember.
Ha jól körbe tekintünk, akkor el kell ismerni, hogy sok-sok egyéb termék mellett, a számítás- és híradástechnikai alkatrészek, illetve berendezések sokasága is Kínában készül, s zömmel ugyanolyan aktív és passzív alkatrészek felhasználásával, mint a neves márkák berendezései (amelyek már közel sem olyan minőségűek, mint korábban, legfeljebb az áruk!).
Elég sok kínai eredetű fejegységet vásároltam és szereltem be autóba, de egyetlen alkalommal sem volt fizikai vagy elektronikai tekintetben különösebb gondom. Hibás készülék pedig többé-kevésbé, minden márka esetében előfordul. Hirtelenjében, csak két példa a 34067 sz. hsz.-hoz mellékelt Cee'd beszerelési képe mellé (Honda, Rio). Nem hinném, hogy fúrás-faragás-ra utaló jelek lennének tapasztalhatók, de nem is volt rá szükség.
A 2015-től beszerzett készülékek mindegyike rendelkezett (egyébként elvárás is volt!) RDS funkcióval. Az aztán más kérdés, hogy be van-e kapcsolva (AF, TP, TA, REG, vagy PTY). Magyarországon egyébként még mindig csak az MR2 Petőfi rádió 94.8 MHz-es budapesti frekvenciáján érhető el a TMC szolgáltatás.
Ha valakinek fontos az RDS funkció (állomásnevek és egyéb információk automatikus megjelenítése, AF, TA, PTY funkciók), akkor nagyon oda kell figyelni ezekre a kínai cuccokra. Számomra hihetetlen, hogy 2020-ban még árulnak RDS nélküli fejegységet, de bizony így van! Az sem biztosíték, hogy a leírásban szerepel, hogy RDS képes. Az jelenthet támpontot, ha megvan adva, hogy milyen rádió IC van benne és utána lehet nézni, tudja-e a funkciót vagy sem. A leírások egyébként nagyon zavarosak. Egy cég legalább 3-4 változatot árusít (különböző memória, IC, Android és CPU variációkkal) és a leírásból nem mindig derül ki egyértelműen, hogy az adott funkciókat melyik változat tudja. Arra is számítani kell, hogy adnak elvileg kompatibilis előlapot, de az esetek többségében (az értékelésekből is kiderül) ez nem illeszthető be a gyári helyre csak némi reszelgetés, fúrás-faragás után. Ettől eltekintve amúgy viszonylag egyszerűen beszerelhető, plug and play a cucc. Vagyis a gyári csatlakozókat csak össze kell dugni a fejegység csatlakozóival és kész a varázslat. Ezen kívül még a GPS antenna és (ha van) 4G antenna kivezetését kell megoldani megfelelő helyre. Nálam egyelőre a kesztyűtartóból is viszonylag jó jelerősséggel üzemel, de tervezem felvinni majd a szélvédő tetejére középre.
Elég sok kiegészítő vásárolható hozzájuk utólag (pl. TPMS, menetrögzítő kamera, tolatókamera, stb.) viszont figyelembe kell venni, hogy ezek többsége USB-vel csatlakoztatható. A fejegységek pedig többnyire 2 USB csatlakozással rendelkeznek. Ebből 1-t nem árt megtartani pendrive számára. Már ha valaki nem csak rádiót akar hallgatni, hanem pl. MP3-t is.
Nekem van egy hamarosan eladó sorba kerülő 2+32 GB 8 magos processzorral szerelt Android 9 változat, ami 4G képes. Nem tudja az RDS-t én ezért akarom lecserélni. Ha valakinek ez nem fontos és szeretne ilyet, érdeklődhet privátban.
Hello! Töltsd le ezt: https://mega.nz/#!vYsDgIQK!OoNIXg5fh...jJhd6ZD81KfAmw . Egy 16-os pendrive-ot formázz meg FAT32- 16Kb-osra. Másold át a letöltött adatot a pendrive-ra, majd járó motor mellett csatlakoztasd a kocsihoz. Kb. 90 perc a frissítés ideje. Ha magyarosítás is kellene akkor az pénzbe fog kerülni. Én innen vettem (csak egyszer kell megvenni) : magyarnavigacio.hu . Nagyon korrektek, segítőkészek a srácok. Sok sikert! Üdv ;)
Külföldről vásárolt autóm esetében hasonló problémám volt, bár későbbi map verzióval rendelkezett a fejegység.
A nem olcsó (35 000-50 000 Ft) frissítés helyett inkább lecseréltem egy jóval sokoldalúbb, autó specifikus Android operációs rendszerű fejegységre az eredeti WinCe rendszerű készüléket. Mivel a szerelést magam végeztem kb. 70 000 Ft-ból megoldható volt a csere (képek).
Sikerült megnézni. Sajnos ez alapján úgy tűnik, átvert a kereskedő, és nem lett frissítve a térkép... Magamnak be tudom ezt frissíteni? Külföldi fórumon láttam, hogy USB pendrive-al, járó motor mellett be lehet frissíteni. Valaki tud linket adni a szoftverhez, és valami telepítési útmutatót?
Nekem is 2014 ceedem van az egyik menetfény tejesen meghalt a másik össze vissza villogót. A panel a lámpa aljában van tehát ki kell venni a lökhárítót is el kell mozdítani a helyéről . Az Aliexpreszen vagy az Ebayen lehet venni panelt 12000-15000 Ft. per darab utána a youtubon van videó a csere menetéről. Szegeden van valaki a Jófogáson hirdeti magát 30000/darab javítja őket de neked kell kiszerelni.Nekem a Kia Szabónál javították mind kettőt kb. 3 óra alatt 55000 Ft.a kettő nagyon korrekt és becsületes társaság.
Nemrég vettem egy 2013-as KIA Ceed JD-t. Extraként navigáció is van hozzá, amivel két gondom van.
A térkép a kereskedő elmondása szerint frissítve lett nemrég még gyári garancia keretein belül. Ehhez képest elég balga helyekre akart ma bevinni, nem létező utakon is. Hol tudom megnézni a navigációs szoftver és a térkép verzióját?
Továbbá a navi folyton elfelejti a hangbeállításokat. Minden egyes autó indítás után újra ki kell kapcsolnom a beszédet. Ez megoldható szoftverfrissítéssel?
Mivel Ceed vásárlása előtt állsz, gondoltam megosztom veled a tapasztalataimat. 2013-as évjárat 1,6 crdi 110 ps manuális váltó. 2017-ben vettem 89000-rel, a szervíz esedékes volt. Ez volt az első igazán jó kocsim. Előtte G Astra 2,0 DTI 2003. Ez idő alatt garanciában cserélték a két első fényszórót, mert az egyikben nem ment a led nappali menetfény. A tolatókamera is megadta magát, valamint a Gps szenzora, az antenna mellett. Kb. 150000 km után cserélni kellett az axiá csuklót is. Mindegyik garancia keretén belül. A motorral illetve a váltóval semmi gond nem volt. A motor dinamikus, nyomatékgazdag. Túlnyomórészben OMV Maxx Motion üzemanyagot tankoltam bele, 5,7 literes átlaggal. Napi 40 km-et járta vele munkába, de emelett hetente pályáztam is. Valamint a hazautak során (Ausztriában élek) is ezzel mentem haza. Pályán mindig 140-150 km/h között autóztam vele, imádtam. Exták: Navi, klíma 4x el.ablak, tolatókamera, parkszenzor hátul, el. tükör, tempomat, el.kézifék,multikormány start-stop(mindig kikapcsoltam), visszagurulás gátló,bluetooth kihangosító, eső ill. fényszenzor. Összegezve szerintem egy nagyon jó autó.Szerdán eladtam a kocsit :( 197000 km-rel. Szombaton hozom az új modellt 1,6 crdi 116 ps :).
Köszi a válaszokat a tetőcsomagtartóhoz, akkor a Menabo lesz az arany középút. Sajna a Lidl-ben csak tetőkorlátos verzió van, pedig mintha 2-3 éve lett volna tetősínes is. Na mindegy :)
"... a kuplung felső 3 cm-je kicsit holtjátékos..."
Nem tudom, mit értesz ez alatt pontosan, de a kuplungpedálnak, -karnak kell kis holtjátékának lennie, ez biztosítja elméletben, hogy felengedett állapotban még jottányit se emeljen ki, vagy terhelés ne kerüljön a kinyomócsapágyra - amennyire én tudom.
Nekem CD Ceed-hez Menabo Tiger van, bár még élesben nem használtam, mert nem volt rá alkalom (hurrá korona...), de teljesen jónak tűnik. Vettem hozzá zár szettet is külön. A Dacia Logan MCV-hez nekem is a Lidl-ben kapható Menabo volt, az tökéletesen üzemelt.
Értelek, csak attól tartok, hogy mivel a hiba nem jelentkezik állandóan, a szakszervíz elkezd mindent cserélni. Az autó már nem garis, így ez valószínű nem 10Ft-os próbálkozás lenne. Ezért gondoltam, hogy előbb érdeklődök itt, hátha egy hozzáértőnek van olyan ötlete, amit érdemes kipróbálni.
Nem kaptam választ az alábbi kérdésre, lehet azért mert nem egyértelmű, akkor szóljatok:
"2012-es, 1,4-es, benzines Ceednél az utóbbi 2 hétben többször előfordult, hogy indításkor az EPS visszajelző nem kapcsol ki, s valóban a szervo nem kapcsol be. Ez a jelenség 20-60 másodperc múlva megszűnt eddig (visszajelző kikapcsol, a szervo egy halk kattanással bekapcsol). Menet közben a szervonak semmi baja.
Mi okozhatja a jelenséget?"
Aksi cserélve, fullra töltve, a hibajelenség fennáll.
Szerintem nem megy minden tönkre, mert előtte megy minden tönkre folyamatában. Lengéscsillapító 160ezer km-t bírt, lengőkarok 230-nál adták fel, toronycsapágy a gátlóval együtt ment a kukába ofkorsz, kipufogónak nem volt baja, sem benzinesen a katalizátornak 300-nál, axiálcsuklók 280, féltengelycsapágy 310, szilentek 100-130. Ültem félmilliót futott i30-ban, nem volt elhasználódva sem kívül, sem belül.
Amit írsz, az olyan, mintha egy autókereskedő írta volna ("komplett futómű"). :D
3-400e km-nél minden tönkremegy, komplett futómű, lengókarokkal toronycsapággyal lengéscsillapítóval, együtt, kipufogórendszer, katalizátorral DPF-el, komplett motorfelújítás, akkor már kívül-belül elhasználódik, ér az egész autó pár százezer forintot, és többmillió lenne rendbetenni. Gazdaságilag értelmetlen, nem lehetetlen. Persze ettől még lehet járni vele egy darabig.
a lant letételének nem ismerem a pontos definiciojat :-)))
szerintem igen komolyan felhasznalasfüggö, hogy mikor teszi le.
turbot, feket le lehet amortizalni barom modon hasznalva igen gyorsan, "megfelelö" tüzelöanyaggal a befecskendezö rendszert plane (nincs az a szerkezet, amit nem lehet tönkretenni)
erre figyelve hasznalva, vezetve meg akár több is benne lehet 3-400.000 km-nel, mas tipusokbol (persze nem mindenböl :-) is vannak példák
Teljesen igazad van. Általánosságban véve azonban elmondható, hogy normál használat mellett, egy benzines 3-400 körül teszi le a lantot (nem örökre, csak egy motorgenerál idejére), a dízel meg kb. a duplájánál.
Nem fog kimaradni a regenerálás, csak félbeszakadni. Városban is nekikezd egy bizonyos km után, max. nem jut a végére, de legalább megpróbálta. :)
Észreveszed, mert megugrik a pillanatnyi fogyasztás olyankor. Szóval, ha ez van, akkor ne egyből hazafelé menj, hanem cirkálj még kicsit, az segít.
Ami nekem bejött, az a Mannol DPF tisztító, itt ajánlotta valaki, akire már nem emlékszem, ki volt, de hálás vagyok érte. Sokat pályázom és ezzel az adalékkal 1000 km fölé tolódott ki a regeneráló ciklus.
bocsanat, de ez szerintem igy nem igaz: "Mindent jobban bír, mivel az egész szerkezet masszívabb."
igen, diesel "szerkezet masszívabb" - de ez csak az egyik oldal
masik oldal az igenybevetel, ami jelentös mertekben a felhasznalotol függ.
amit szerintem nem ismerünk reszleteiben: milyen üzemallapotban mennyi a "tulmeretezes", "biztonsagi tenyezö" a különbözö motorok különbözö alkatreszeinel (tippelni tudunk, de az nem elég megbízható :-) mondom ezt 20+ eve motorfejlesztesben dolgozva
moricka pelda: ha egy szerkezet 2szer olyan "massziv", de az igenybevetele 3szor akkora, akkor kevesbe birja. - nyilvan nem mondom, hogy ilyen durva különbseg van itt a kerdesben relevansan (benzines, diesel Cee´d motorok között)
pl. ki tudja a hengerfejcsavarok tulmeretezeset a benzines es diesel Cee´d motorokra ?? nyilvan azok a max. terhelest is figyelembe véve lettek méretezve; azt meg végképp nem tudjuk, hogy a felhasználónk vajon benzinest vagy dieselt hajtana-e ugy, hogy többször van hengerfejcsavar erösebben igenybe véve...ezt pedig el lehetne sorolni a többi alkatreszre is
a fenti is csak elmelet, mert van gyartasi szoras, anyaghiba, alkatreszek szama es erzekenysege üzemeltetesi körülmenyekre ..es ezek sokkal relevansabbak 1 felhasznalonak
Persze az egyértelmű, ha valami visszatekert tragacsot fogok ki, akkor az drága mulatság lesz, de ez bármelyik autónál így lenne.
Még annyi, hogy ha egy évben 2-3 szor esetleg elmegyünk 1000 kilómétert is autópályázás nélkül az még nem jelenti azt, hogy 1-1 kimaradt regenerálás miatt baja lesz a kocsinak, ugye?
Kérdésem az lenne, szerintetek fogja bírni ezt a használatot?
Igen, igazából sokkal jobban bírja, mint egy benzines. Az egy tévhit, hogy a városi használat nem dízelnek való. Mindent jobban bír, mivel az egész szerkezet masszívabb.
Mivel rendszeresen pályázunk is én azt gondolom tud majd regenerálni a dpf.
Ha a két pályázás közt max. 600 km van, akkor fogja bírni. Ahogy írod, napi 40km x 10 nap, az 400 km, utána jön a pályázás. Sztem ebből nem lesz gondod.
Illetve szabad venni 150-200k kilometerrel?
Igen, ha tényleg annyi van benne. Sajnos, az óratekerés a kultúránk része lett, amiből aztán sokan levezetik, hogy 200ezer km alatt tönkremegy az autó. Ez is tévhit, simán elmennek dupláját is (legutóbbit 380ezer valós km-rel adtam el és nem volt baja).
a magasnyomású, befecskendező mennyire megbízható?
Mint minden más. Itt megint csak a valós/mutatott km közti különbségen van a hangsúly.
Autó vásárlás előtt állok és nagyon szemezek a ceedekkel. (Automatát keresek)
Napi 2*20km munkába járás lenne (Zugló-Vecsés tehát java városban), illetve kb. kéthetente 2* 80 km autópálya.
Évi 15-20k km. Tudom, hogy csupán anyagilag még nem ajánlott a dízel, de mivel most is azzal járok, nagyon hiányozna a nyomaték az 1.6 benzinből.
Kérdésem az lenne, szerintetek fogja bírni ezt a használatot? Mivel rendszeresen pályázunk is én azt gondolom tud majd regenerálni a dpf.
Illetve szabad venni 150-200k kilometerrel? Persze, azt tudom, hogy számíthatok itt már meghibásodásra, dpf cserére/tisztításra, de a magasnyomású, befecskendező mennyire megbízható? Pár százezer forintos hibára fel lennék készülve, de ha minden egyszerre romlik el és az mondjuk több mint 500ezer forintos tétel, az rosszul érintene nagyon.
Ha valakinek jöttek elő ilyen hibák, megköszönném, ha írna árakat a javításra. :)
Utolsó kérdésem a váltóval kapcsolatban lenne...
A régebbi szériákban sima bolygóműves van ha jól láttam, az újabbakban dct. Egyelőre a régi fele hajlok, gondolom az megbízhatóbb?
DCT-ről esetleg valakinek tapasztalata? Hullott már szét valakinél?
"amikor meleg van 18-22 fok indítás után 5-10 másodpercig az alapjárat úgy ingadozik mint az állat"
ha izzítási természetű a probléma és az izzítógyertya csere után is megmarad és elkezdenek ijesztgetni izzítóelektronika cserével százezer forintokért akkor érdemes megnézni ezt a relét (bal oldali dobozban van az ablakomosó tartály mellett) hasonló problémát nálam ennek a cseréje oldott meg:
Nekem is volt ilyen gond.Izzítógyertya csere volt,szakszervízben.Sajnos nem volt garancia. (kb. 25000Km-el ezelőtt.A kocsi 2015,most van benne 150000Km).
Van egy kia proceed 2007-em 1.4 benzin osztrák import. A következő probléma lépett fel vele. Infítózom és teker de nem indul el. Néha elindul de csak 7-800 -as fordulatig és vissza. Szerelőm szerint valószínű immobiliser hiba, de még meg akarja nézetni egy autóelektronikára szakosodott céggel.
Megkérdeztem tőle mennyi lehet a vége és nagyon nem akart tippekbe bocsájtkozni, mivel lehet, hogy valami kis alkatrész de lehet kompletten csere. Azt mondta, hogy ha kompletten csere akkor elérhetni a 250 000 Ft is. Ez realitás szerintetek? (biztos vagyok benne hogy nem akar átverni a szerelő nem azért kérfdezem csak lehet ez pontatlan)
2 hónapja lett véve egy 2014-es 1.6crdi 128 le. kia ceed 135000km.
Nagyon szép és nagyon jó hibátlanul működött rajta minden pöcre indul szép egyenletes alapjárat semmi gond.
Azóta lett csinálva egy olajcsere,levegőszűrő csere,gázolajszűrőcsere.(hivatalos Kia szerviz)
Reggelente 5-6 fok indítás gyönyörűen muzsikál de délután amikor meleg van 18-22 fok indítás után 5-10 másodpercig az alapjárat úgy ingadozik mint az állat ,utána szépen beáll és semmi gond.
Esetleg valakinek valami ötlete mi okozhatja a hibát voltam vele országúton is megkergettem hátha csak valami lerakodás de semmi változás.
Nem tudom melyik beszerelő cég jobb, csupán példaként említettem. A KIA autómban gyári van, de ha nem lenne, utólag én sem szereltetnék.
A befújt hőmérsékletet a külső is befolyásolja. Az öreg Honda Jazz esetén a legutóbbi mérés (2019) a képen látható hőmérővel az alábbi szerint alakult:
23 fok külső hőmérséklet:
befújt levegő hőmérséklete 4-6 fok.
33 fok külső hőmérséklet:
befújt levegő hőmérséklete 6-8 fok.
Rozsdához csak annyit, hogy a tárcsafék terelőlemeze (porvédő) is igen korán kezd korrodálni. A 8 éves autómom hamarosan cserélni fogom.
Sajnos arra a kérdésre, hogy melyik KIA-ba NE vidd, sokkal hamarabb kapsz választ. :(
A szakemberhiány megjelent szakszerviz fronton is. Én biztosan specialistákhoz vinném az ennyi idős autómat.
Például:
Magyar fékszerviz (13. kerület)
1. Kérd meg őket, hogy tisztítsák ki az első és a hátsó féket, állítsák be a kéziféket és szólj, hogy most vetted az autót, ha bármit találnak (akár alváz rohadás), rögtön jelezzék, intézzétek. Ennyi idős autónál én már fékfolyadékot is cserélnék, ha már fékszervizben van az autó, nem tart semeddig. Réz spray-vel szerelnek, ne lepődj meg, ha látod a felni közepén. Csak a f*sza szerelők használnak rezet.
2. Nézzék át a futóművet, ha semmit nem kell cserélni (szilent, stabilizátor, gömbfej, axiálcsukló, stb.), akkor állítsák be lszi.
Ha alkatrész kell, vedd meg Zsu-nál. Annál olcsóbban 40%-os Unix kártyával sem kapod meg, cserébe mindenkit kiszolgálnak.
Gurulni, megállni már biztosan jól fog az autó és a gumit sem nyalja el egyoldalasan. Motorikusan meg szervizciklus szerint, aztán megy. Ha klímás, akkor fogj egy hőmérőt, dugd be a szellőzőrácson és nézd meg, hány fokos levegőt fúj be. Ha 8 fok alatt és közben nincs kerregő hangja a kompresszornak, akkor jó.
Én még annyit tettem, mikor vettem (használtan), hogy felhívtam Pappas-t, megkérdeztem, kell-e szoftvert frissíteni, vagy visszahívás alatt áll-e az autó. Bediktáltam az alvázszámot, fél óra múlva visszahívtak, hogy nem kell és minden visszahívást elvégeztek korábban az autón.
Ez mind az én véleményem, egyik tanácsomat sem kell megfogadni! Sok örömet az új autódban! :)
Szerintem Hegyi és társa jobbak árban. Ráadásul náluk van saját gyártású komfort index modul olcsón, ami nagyon hasznos tud lenni annak, aki sokat autózik.
Az utólagos tempomat sem éri meg, mert ha azt a 120-140-et hozzáteszi a vételárhoz, abból kijött volna egy tempomatos autó is. De természetesen vannak kivételek, amikor egy olyan jó állapotban lévő autó jön szembe, hogy ezzel együtt is megéri.
Köszi a gyors választ. Valahol sejtettem, hogy a hárombetűs különítmény nem játszik, bár tempomatra láttam lehetőséget, (AP500-AP900) ha arról van valakinek közelebbi infója azt köszönettel veszem.
Van valakinek javaslata, hogy Budapesten melyik KIA-ba érdemes elvinnem átnézésre?
Ezt azért nem tapasztalom, vagyis 1 liter olaj ezren. 13 ezret mentem a GT Proceed-el (1,6 turbo 204 LE), és nem láttam olajfogyasztást a pálcán, pedig a 90 %-a pályatempóban jött össze. Egyébként van a városba szaladgálásra egy 50-es befecskendezős Aprilia Scarabeom, ami majdnem 4ezer km-t megy egyetlen liter kétütemű keverék olajjal.
Nem biztos,hogy a Trabi a legjobb viszonyítási alap ezügyben.
Igen, a gyártók ezt írják. Azt nem teszik hozzá, hogy 1.000 km alatt (6 literes fogyasztással számolva) megeszik 60 liter üzemanyagot, vagyis 1 liter motorolaj fogyasztás 1:60-as keveréknek felel meg. 5 literes fogyasztás esetén 1:50. A Trabi meg 1:40-es keverékkel járt.
Általában úgy, hogy miután lezárod a kocsit még kb fél percig világít a helyzetjelző (első és hátsó is), és csak utána kapcsolja le. Így nem kell vaksötétben botorkálnod a garázsban a villanykapcsolóig :)
Sziasztok. Érdeklődnék hogy 2010-es Kia Ceed 1.4 benzines motorral. Mi a megengedett olajfogyasztása? Gépkönyv szerint? 2-3 ezer km után tölteni kell. Köszönöm.
Üdv ! Pécs és környékén tudsz ilyen hiper/szuper szervizről ?:-) Nekem rossz tapasztalatom van ,Ők is csak lépésről lépésre cserélget javítgat dolgokat ,és a szerelő le sem teszi a komputerét ,mert elveszne a műhelyben nélküle !:-)
Szia! Tapasztalatból írom a következőket. Az előbb hozzászólókat nem szeretném leszólni, de törölhetsz minden eddig olvasottat a fejedből. A probléma nem az EGR-nél, nem a kipufogógáz lerakódásnál lesz és semmi hasonlóra ne állíts rá szerelőt. Ennél sokkal célravezetőbbet mondok. KIA szerviz! Nem vicc. Ők értenek hozzá, nem szorulnak tanácsra és meg is csinálják. Nézz egyet magadnak, vidd be és nem kell tippeket adni. Nincs hibajel? Ezt nekik ne mondd! Az ő hibaolvasójuk más. Te döntesz, de rákölthetsz tízezreket, sufni tuning műhely csak találgat. A Kia megoldja! Én is így jártam, tapasztalatból írom, amit írtam.
Ha fixen 3000-nél áll meg, akkor biztosan letilt valami szenzor, ahogy korábban már válaszolták. Ha ez nem ennyire egyértelműen következik be, pl lejtmenetben kisebb gázállásnál képes érezhetően magasabbra is felmenni a fordulat, akkor dugulás, elzáródás is lehet szerintem.
Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni. Nem rég került a birtokomba egy kia carnival 29crdi aut. (2002)a probléma menet közben elment a Kraft. 3000fole nem megy a fordulatszám. Valami ötlet esetleg hogy mi lehet a baj...
A konklúzió hasonló, mint amire az általad leírtakból tippelni mertem....szerintem nézd meg a javasolt helyeket, pucold ki és ha lehet változtass vezetési módot! 3000 alatt ne kapcsolj feljebb, kivéve ha teljesen sík terepen csak a lendület fenntartása a cél. Bár a lerakódás ettől még nem fog eltűnni, de talán nem fog szaporodni az olyan helyeken ahol házilag nem elérhető tisztítani.
Az EGR csak változó fordulatnál dolgozik, féktisztító spray leoldhatja a koszt róla. Nem lehet beragadás, vagy komoly lerakódás, ha még nem dobott hibakódot.
cápaFeri: Köszönöm a választ, utána járok ezeknek. Természetesen én sem szoktam tartósan ott közlekedni, de vannak helyzetek, amikor nem kapkodok egyből a váltó után. :)
Én lekapnám az EGR szelepet és megnézném, nem kokszosodott-e el? Ha sokat mész alacsony fordulaton ez hamar bekövetkezik. Másik tippem a pillangószelep lenne. Mindkét helyre van a motorból gázvisszavezetés és az azzal érkező trutyi le tud rakódni. Ezek amiket otthon is meg tudsz nézni. Ha fordulatszám jeladó vagy MAP szenzor (bár az nem csak egy fordulaton csinálná) vagy egyéb elektronikus bibi, esetleg ezen kívül valami azt már úgyis csak szervízben tudják orvosolni. Jótanács. Ne járt 2000 alatti fordulaton. Nem eszik kevesebbet, sőt! A 16 szelepes motorok hangolása fordulatra van tervezve. kb 3000-nél elváltani. A koromlerakódás bonyolultabb gondokat is okozhat, pl. a kipufogószelepeknél, amiből nem megfelelő zárás, majd tökéletlen égés lesz. Több százezres javítás lehet egy szelepcserés, hengerfej síkbahúzás és újbóli összeszerelés sorozatból.
Mint említettem, másik autón pont ez volt a jelenség, alacsony sebességről enyhén gyorsítva pár száz fordulatnyi emelkedésig rángatott. Felette nem. De cartárs már túl van a gyertyacserén, pipálható.
Más egyéb problémák mián megkaptam a navira a 2020-as szoftvert, Nagyságrendekkel jobb az előzőnél, jóval kezelhetőbb és + kereszteződésgrafikák vannak benne.
Szia, ahogy KAti írta nem lenne logikátlan, de akkor minden ford. tartományban akadozna. Nem akarom hosszúra venni a lehetőségeket, de èn csinálnék egy áramtalanítást. Sarut le, aután induljon újra a rendszer.
Nem vagyok képben az összes modell teljesítmény és üzemanyag infóival, de ha ez esetleg épp egy benzines modell lenne - nálam m ásik autón nagyon hasonlót a vacak gyertyák okoztak.
Köszönöm Ákos, de a probléma nem a sebességfokozat megválasztásával van. Üresben, amikor a motor és a kerekek nincsenek kapcsolatban, így terhelése sincs a motornak, akkor is kapkod. Szóval távolodjunk már el attól, hogy melyik sebességfokozat a megfelelő. Üresjáratban egyetlen ponton lehet egyeneletlen egy motor járása, az pedig az alapjárati fordulat alatti tartomány. Ott küzd a motor az életben maradásért.
Kérem most már csak azok reagáljanak erre a kérdésemre, akik tudni vélik a hiba okát és az nem a vezetési stílusban keresendő, illetve nem a helyes sebességfokozat megválasztásában.
De akik ennek ellenére mégis ebben látja a megoldást azoknak azért elmondom, hogy az első rutin órák alkalmával azt tanítják meg, hogy hogyan kell gázadás nélkül elindulni egy autóval. Vagyis alapjáraton. Tehát ha sík úton egy autó képes gurulni alapjáraton, annak az autónak nem lehet gond egy ugyan ilyen környezetben 1300-1400-as fordulaton üzemelni. Pesti dugóban te felbőgeted a motort 2000-2500-ra, hogy elindulj, és csúsztatott kuplunggal gurulsz 10-20 métert kb 5 km/h-val? Mert ez a technika a kuplungra káros, de nagyon. Ha pedig nem így teszel, akkor kérlek kímélj meg a megfelelő sebességfokozat elmélettől.
70-ig nem teszem ötödikbe, mert rángat, pedig az enyém 115 lovas. Az ötödik nagyon hosszú, ahol alul (70 alatt) nincs nyomaték, cserébe nem fogyaszt öt litert átlagban és kombi. Én együtt tudok ezzel élni.
1300-1400-as fordulat már messze nem az alapjárat, szóval nem szükségtelen a visszaváltás. Ha gázt adok, akkor kényelmesen felveszi a fordulatot. Ha nem lenne megfelelő a motornak az adott fokozat, akkor remegne a kaszni, de ez húz ahogy annak húznia kell.
De rendben, legyen igazad, balfék vagyok. A korábbi leírásom kiegészítem az alábbiakkal, hogy ne lovagoljunk a vezetési szokásaimon.
Üresben 1300-1400 fordulaton miért kapkod a motor? Ott nincs szó arról hogy rossz fokozatban vagyok, viszont a hibajelenség ugyan úgy jelentkezik. Alapjárat rendben, a motor nem imbolyog a helyén. Elérem az említett fordulatot, és kapkodni kez. Túllépem az 1600 fordulatot, és ismét simán jár.
Üdv ! Nem/nincs baja annak az autónak ,nem megfelelő sebességi fokozatba mész vele ,50km/ó tartani 3 v max 4 sebességi fokozatba kéne menni ,hogy a motort ne gyilkold !:-) Szerintem.
Egy 2007-es Kia Ceed-em van 109 lovas. Néhány hete alacsony fordulaton dadog a motorja.
Pl 5. fokozatban 50-el haladva kb 1300-1400-as a fordulata. Ha gyorsítok, akkor minden rendben, szépen húz. De ha meg akarom tartani a tempót, akkor pár másodperc elteltével hol ránt egyet, hol pedig megbotlik, mintha kihagyna az egyik henger és ez felváltva váltja egymást. Ha épp akkor nyomom meg a gázpedált, amikor épp kihagy, akkor pedig érezhetően előbb nem történik semmi, majd váltás, és elkezd húzni rendesen. 1600-as fordulat felett ez a jelenség elmúlik, és gond nélkül megy. Aki ebből tud következtetni a hiba lehetséges forrására, kérem segítsen. Computer szerint minden rendben, nincs hiba sehol. A válaszokat előre is köszönöm mindenkinek.
2012-es, 1,4-es, benzines Ceednél az utóbbi 2 hétben többször előfordult, hogy indításkor az EPS visszajelző nem kapcsol ki, s valóban a szervo nem kapcsol be. Ez a jelenség 20-60 másodperc múlva megszűnt eddig (visszajelző kikapcsol, a szervo egy halk kattanással bekapcsol). Menet közben a szervonak semmi baja.
Az én gyári TPMS-em a 16-osban is 2,0 Bar-nál jelez, hogy lapos a gumi, úgyhogy ebből nem lesz problémád szerintem. Nem hallottam még arról, hogy különböző méretű felnire más TPMS kellene, de lehet én vagyok tájékozatlan :)
2016-os Cee'd-nél gondolkodom a gyári 15"-os acélfelnik 16"-os alukra cserélésén. A TPMS szenzorok áttétele sima ügy vagy bele lehet futni nehézségekbe? (kivétel, új felni kompatibilitás...). Szerintetek a kisebb nyomásokat "felismeri" vagy szükséges újraprogramozás? (15"-os keréknél 2.5bar, 16"-osnál 2.2bar az ajánlott nyomás).
Köszi a véleményeket, de személyeskedni légyszi ne kezdjünk, hogy ki milyen béna, meg mihez nincs érzéke.
Hosszú benzines korszak után ez az első dízeles autóm és még szoknom kell, mert nagyon sok a különbség minden szempontból. Éppen azért nem szégyellem mások tapasztalatát és tanácsát kikérni, mert nem akarom kinyírni a motort. Még ha emiatt bénának tűnhetek is.
A váltásjelzőt használom és rendszerint a javasolt tartomány fölött váltok föl, mert én azt túl alacsony fordulatnak érzem és az sem érdekel, ha többet fogyaszt emiatt az autó.
Az elmúlt években azért a sajátomon kívül elég sok autót vezettem és egyiken sem tapasztaltam ilyet, ezért kérdeztem.
"Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy a folyamatos 700-800 körüli alapjárat normális."
Az 1.4 benzinesnek valóban alacsonyabb az alapjárata, 600 körüli, de egyébként a 750-es alapjárat az elfogadott normális érték, főleg a dízelnél, ami nem jár olyan simán.
A Yamahámban pedig jóval 1000 fölött van.
Nekem még a 80-as években, amikor vezetni tanultam, azt tanították, hogy felváltani a max fordulatszám 2/3-ánál, lejebb váltani pedig 1/3-ad alatt kell.
Ezt természetesen én sem tartom be mindíg, főleg hideg motonál nem, de azért arra figyelek, hogy ne használjak olyan sebességfokozatot, ahol a fordulatszám jóval 2000 alá esik .
A korábbi autóm, egy 8szelepes 1.6-os Megane volt, még a 2000-es években, annál jól hallható, szinte érezhető nemtetsző morgással jelezte, hogy 1500-as fordulat, vagy alatta csak kínlódik, hogy tartsa a fordulatszámot. A 2007-es, 1.4-es, 109 lovas Ceed-nél ezt nem hallom, nem érzem, de tudom, hogy nem tesz jót neki.
A motor üzemi fordulatszáma nem az alapjárat körül van. Ha kínozod szegényt,próbál életben maradni lefulladás helyett,nyilván gyorsítással válaszol a bénázásodra. Egy darabig,míg ki nem nyírod.
Automata váltósra nem gondoltál? Éppen neked találták ki.
Szerintem normális. Milyen "alapjárati" fordulatot szeretnél? 7-800 fordulat/perc alatt remegne a motor, a kasztni, stb, hogy menekülnél az autóból...
A túl alacsony fordulatszámon terhelt motornak vannak kifejezetten hátrányos hozadékai is - pl. alacsony olajnyomás, ergo elégtelen kenés, gyengébb hűtés, stb.
Szerintetek az normális jelenség 1.6 CRDI (136 lovas 2015. évjárat) esetében, hogy az alapjárati fordulat sohasem csökken 700-800 alá? Bemelegedett állapotban sem.
Ennek van egy számomra elég bosszantó mellékhatása is. Ha pl. indulás után lassú gurulás közben 1-ből felváltok 2-be, az autó gázadás nélkül begyorsít, amíg el nem ér egy szintet. Ugyanez visszafelé is megtörténik gyakran pl. ha 4. sebességbe váltok vissza, akkor is sokszor felgyorsít az autó magától. Ezt viszont elég veszélyesnek érzem bizonyos helyzetekben.
Eszembe jutott olyan is, hogy esetleg azért van, hogy nehogy lefulladjon a motor, mert túl alacsony a fordulat az adott sebességhez. Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy a folyamatos 700-800 körüli alapjárat normális.
Amíg a rasztahajú sötétzöldek kínai pólóban feszítenek (amit 4 millió km-ról hoznak) és déligyümölcsöt zabálnak, addig nekem senki ne papoljon a környezetszennyezésről.
Amíg a facebook-hoz kapcsolódó energia (szerverek, userek gépei) egy évben száz MW-os nagyságrendben fogyasztanak, nekem ne papoljon senki a környezetszennyezésről.
Nekem 2 autóm van. Amit itthon használok 15 éves jó állapotban van, mert arra is vigyáztam. Viszont külföldre már nem rizikózok vele. (Nem adom el mert nem adnak annyit érte mint amennyit ér. De azt csak én tudom. A vevő "érthető" módon nem hiszi el.) Egy ismerősömet kivették Bécs előtt átvizsgálásra a rendőrök. Olyan listát nyomtak az orra alá büntivel kiegészitve, hogy majdnem rosszúl lett! Haza kellett hozatnia. Itthon (csak!) 68e ft. - ba került a javítása. Azt hozzá kell tenni, hogy 4 hónappal korábban vizsgázott a 8 éves autója.
Tehát nálam ezért kevés egyelőre a km. az újabb autómba.
Alapvetően nagyon tisztelem azokat, akik tenni akarnak a környezetért, mert ha mindenki így állna hozzá, akkor véleményem szerint sokkal egészségesebb és élhetőbb lenne a környezetünk. De mivel én kifejezetten szeretem magát az autózást, ezért nem ítélhetek el olyanokat, akik nálam akár nagyobb mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez.
Szerintem nem az éves futásteljesítménytől függ az, hogy valakinek új autót kell-e vennie, hanem attól, hogy mit engedhet meg magának. Ha valaki évi 1000 km miatt vesz új autót szalonból, mert megengedheti magának és ez okoz örömet, akkor nyugodtan. Ha valakinek nem is lenne szüksége autóra, de csak meg szeretné mutatni, hogy ő ezt megteheti, és kirakja a háza elé, akkor szintén. Ebből a szempontból célravezetőbb autót venni, mint egy drága műtárgyat, mert a műtárgynak valószínűleg növekedni fog az értéke, míg az autó tuti bukó. Tehát ezzel még jobban meg tudja mutatni az adott személy, hogy ő mekkora faszagyerek, hogy ezt megengedheti magának, már amennyiben az értékrendje szerint ettől lesz ő faszagyerek.
Ceed III Facebook fórumban szoktak a tulajok betenni képeket, amikor kerek tízezreket érnek el, és mellé néha azt is oda szokták írni, hogy ezt mennyi idő alatt. Volt valaki, aki a hozzászólásokhoz beírta, hogy úgy látja, hogy nagyon pörögnek másoknál a kilométerek, de ő alig megy vele, mert akkor nagyon gyorsan csökkenne az értéke. Na ő tuti, hogy nem engedhette meg magának, hogy új autót vegyen.
Gondoltam, hogy felteszem a költői kérdést a kialakult eszmecsere kapcsán a pénztárca- és környezet-terhelés versus új autó a tárgybani futásteljesítmény mellé témakörében, de nem teszem :-)
De ha ennyire a költségeket figyeljük, akkor számoljuk bele azt, hogy amikor el szeretnéd adni az autót, akkor a hiányzó szervizfüzet miatt kevesebb lesz a várható eladási ár.
Plusz vedd figyelembe, hogy ha a szervizeken 7 év alatt spórolsz mondjuk 300.000 Ft-ot, akkor ezért az összegért te jóval nagyobb kockázatot vállalsz, mint a márkaképviselet. Lesz egy viszonylag új autód, amibe utángyártott alkatrészek nem lesznek még. Tönkremegy egy garanciális alkatrész, melynek a gyári listaára X, neked ezt kell kifizetned, míg a márkaképviseletnek mondjuk csak X/5-be kerül ugyanez az alkatrész.
Ki van az számolva, hogy a fenti példában szereplő számokkal a márkaképviseletben autónként átlagban mondjuk 100.000 Ft lesz a költsége a garanciális javításoknak, míg ha garancia nélkül meg kell venned az alkatrészt, akkor pedig átlagban mondjuk 500.000 Ft-ot fizetsz ugyanazért 7 év alatt.
De ha úgy jönne ki a matek, hogy anyagilag mégis megérné feláldozni a garanciát, akkor:
Amennyiben nem hobbija valakinek az új/garanciális autó otthoni szervizelése, akkor ha olyan órabére van, hogy a szabadidejét megéri feláldozni azért, hogy pár ezer Ft-ot nyerjen, akkor annak az embernek nem való új autó.
Engedd már el a tanulmányokat és a bizonyítékokat! Ha megengedheted magadnak, hogy új autót vegyél és nem azért, mert nyerted a pénzt vagy örökölted, akkor minimális rálátásod csak van a piac működésére, nem? Amit megengednek a jogi szabályozások, azzal a profitorientált cégek élnek, azaz elő fogják neked írni az évenkénti olajcserét akkor is, ha nem használtad közben az autót. Ha akarsz, nyugodtan lehetsz zöldebb saját költségre, és akkor elengeded a garanciát.
Szóval a "filléres" szó helyett "filléreskedő"-t akartál írni, csak elrontottad? A következő mondatodból nem ez következtethető ki, mert azzal kezded indokolni, hogy drágább autót is vehettél volna és volt is drágább kocsid. Márpedig attól, hogy valaki vehetne drága kocsit, de nem teszi, attól még lehet filléreskedő. (Sőt, néha pont azért nem teszi, mert filléreskedő, de ez egyáltalán nem probléma.)
Tehát rossz szót használtál, és még rosszul is indokoltad? Akkor a helyesírásodat hozzávéve elképzelhető, hogy szövegértési problémái vannak annak, aki téged olvas.
jól mondod az elv! gondolod,hogy egy gyártó úgy állít fel kritériumokat.hogy szélsőséges esetekre készül,nem,hanem próbál ésszerű kereteken belül mindenkire vonatkozó előírásokat gyártani és hogy vki kiesik belőle,így járt,dönthet máshogy is mint garanciát tart fenn,ha ez annyira fáj neki, ha mg fontos,akkor ne nyavaglyon,ennyi
Nekem az a bajom ezzel, hogy 30e km-enként kötelezően előírják a fékfolyadék cserét. Szóval egy kicsit masszívabb autóhasználatnál akár 1 évnél is gyakrabban.
Én mondanék egy jobb hasonlatot! Ugyanis az ágynemű nem szerves anyag és nem lép reakcióba egyéb anyagokkal. De mondjuk hazaérve a nyaralásról megiszod még azt a tejet, vagy megeszed még azt a kenyeret amit otthon hagytál? Hiszen nem fogdosta, nem nyalogatta senki, csak állt a (hűtő)szekrényben. Vagy veszel frisset? Maradjunk annyiban, hogy egy légszűrő lehet ágynemű, de egy olaj inkább legyen tej. ;-)
Szerintem félreérted a kérdést. Itt nem 1.600 forintról, vagy 2 percről van szó, hanem az elvről. Tegyük fel, elmész nyaralni, előtte frissen húztál ágyneműt. Hazajössz 1 hét múlva és lecseréled? Hiszen eltelt 1 hét! Ja, nem, mert egy percet sem feküdtél benne. Hát erről van szó. Nem 1 mosás áráról, nem a 2 perces ágyneműcseréről. Talán így érthetőbb, ha leszakadunk végre a pollenszűrőről.
Egy pollenszűrőt pár hét alatt is ki lehet nyírni, ha nem szárítod ki légkondi használat után. Senki nem tudhatja rajtad kívül, milyen használatban volt a pollenszűrőd. Az előírások un. "hülyebiztosra" próbálnak törekedni, feltételezve egy átlagos használatot. A fékolajról meg az előzőben leírtam a véleményem. Nem km függő, mint egy légszűrő, ahol csak akkor használódik, amikor jár a motor. De nem értem, miért kell ezen ennyit rugózni. A te autód, jogod van bármihez, ami vele kapcsolatos. Megszabhatod a szervízben, hogy mit cseréljenek és mit nem. Ami nem lett előírás szerint, azt feljegyzik a könyvébe és mehetsz a dolgodra. Ennyi. Hogy lesz-e ennek következménye valamikor (autó eladásnál vevőeltántorító, avagy valamilyen meghibásodás esetén kizáró tényező az esetleges garanciális javításnál) az teljesen a lutri műve. Aki kockáztat, az sokszor nyer....vagy fizet valamikor esetleg egy nagyobb összeget. Aki nem szeret kockáztatni, az meg rendszeresen fizet. De még a jósok sem tudják kiolvasni az üveggömbből előre, melyik lesz a nyerő.
Ez is egy megoldás, ezt valóban mindenki maga dönti el.:-) Én a saját szempontjaim alapján sarkítottam ki egy kicsit a dolgot. Azt írtam le, hogy egy olyan ember, mint én is, akinek fontos, hogy mindig üzemkész legyen a kocsija, a vásárlásnál kb. ilyen költségekkel számolhat. Ami még kimaradt és talán így jobban érthető a mondandóm annak, aki hitetlenkedve olvasta az összeget, hogy minden olyan költséget belekalkuláltam amit kifizet az ember, ha van autója. Amit nem kellene kifizetnie, ha nem vette volna meg. Még olyan (átlagos autóhasználót feltételezve) költséget is, hogy pl. parkolási díj mondjuk havonta 5-6 alkalommal, meg ilyen hülyeségek. Szóval tényleg ami csak előfordulhat amíg az autót használja az ember. Sok éve csak úgy érdekességképpen elkezdtem írni ezeket, mert kíváncsi voltam, hogy ez légből szedett valami, vagy van valóság alapja. 6 év alatt az akkor újonnan vett autóm vételárának több, mint felét tankoltam el. Átlagos, 15000 km éves futásteljesítmény mellett. És ez csak üzemanyag volt. :-)
gondolod,hogy a gyárak fognak külön garanciális szervíz ajánlást készíteni a keveset használóknak?! hát nem,nekik ez a biznisz és Te elfogadtad azzal,hogy új autót vettél, használtban nem gondolkodtál? ilyen speciális használattal egyszerűbbnek,sőt gazdaságosabbnak is tűnne
Üdv ! Szintén 2013-as 1,6 CrDi 128 l ,kb minden reggel 12-13-14 km ,és ha a külső hőmérséklet kb -5 és v +5 c fok között ,akkor a 15 perces út végére éri el az üzem meleg hőfokot az autó !:-) Gondoltam valami kötény(lemezt) az elejére ,de azt mondták minimális lenne a különbség ,így elvettetem az ötletet .
Igazad van, az extrém körülmények nem vonatkoznak a normál használat soràn fellépő elhasználódásra. A meg adott inspekciók a normál használatra vonatkoznak.
A motorolaj nem igen téma nálam. Elfogadtam mindig, abból sosem lesz probléma, ha sürűn van cserélve. Az érdekes része a kérdésnek, hogy (max. 2 évről és 5k km. beszélve) hivatkoznak az olaj 1 éves eltartarthatóságáról. Itt jön be a hordós olaj. Könnyen lehet, hogy már 1/2 éve meg lett bontva amikor beöntik nekem. Ezek szerint még sincsen tudományosan megalapozva az 1 év eltarthatóság. Komolyan, szeretnék látni bizonyítékot erre a hivatkozásukra. Csak úgy a tisztán látás kedvéért.
A pollenszűrő cserére ajánlás ált. 40k km. másik autóm gépkönyve szetint. Természetesen a használat körülményei ezt befolyásolják. Én 8k km. - t sem mentem a meglévővel. A fékfolyadék dettó.
A fékfolyadéknak nem kell olajoznia / kennie semmit, tehát a "romlott" fékolaj is áramlik a csőben.
Akár víz is lehetne benne akkor is működnének a fékek, összenyomhatatlan a viz is AMÍG fel nem forr a felmelegedő fékektől :)
Ha felforr a viz vagy esetünkben a fékolaj, akkor bizony a gázbuborékok miatt összenyomhatóvá válik a csőben a folyadék (felpuhul a fék), ami viszont nem jó mert nem fog a fék, esetleg csak lassít.
Összefoglalva a "romlott" fékolajnak "csak" a forráspontja csökken, tehát alföldi városban rohangálva nem tapasztalható különbség,
de például Alpokból lefelé megpakolva hosszúintenzív fékezések esetén lesz "különbség" egy 10 éves és egy 1 éves fékolaj között, ebban az esetben viszont erősen károsító hatása van a karosszériára és a benne ülőkre egyaránt. :)
Hónapok, de nem évek, szóval sztem nincs baj a kicsikkel sem.
A pollenszűrő és a fékolaj biztonsági játékosok. Ha eldugul a pollenszűrő, akkor már a szélvédőt sem tudod párátlanítani (a klíma ellenére sem), ami szakadó esőben igen szarul veszi ki magát. A fékfolyadék is öregszik (36 hónap), mint az említett szalámi/konzerv. Nem számít, hány km-t futott az autó. Aki nem hiszi, az jöjjön le a hegyről hidraulikus tárcsafékes bringával(!!!), lejárt szavatosságú fékfolyadékkal! Utána nem lesz vita, ha már ismét tud írni a törött kezeivel. :D
Igen, ezek szerin te is érted amit kifogásoltam. De láthatod, hogy mind ezek ellenére az olaj + szűrő cserét valahol meg értem. Többen írták itt, hogy olyan szervízbe mennek ahová ők vihetik az olajat. Amellett, hogy ebben az esetben biztosak (most hagyjuk az olajhamisítást) lehetnek benne, hogy stimmel a gyártási ideje, valamint a specifikáció. Ellenben a hordós olaj ki tudja mikor volt megbontva. Egy kisebb szervízben hónapok telnek el mire az el fogy! (Most biztos van aki mindjárt írná, hogy vidd nagy szervizbe) Én a magam részéről sajnos nem zárom ki, hogy elő fordul manipuláció is hordós cserénél. Nem általánosítok!
A főbb kifogásom pl. a pollenszűrő és a fékolaj használat figyelmen kivül hagyása miatti automatikus cseréje volt. Az érveimet is leirtam ezzel kapcsolatban.
A bemelegedési idő elsősorban a külső hőmérséklettől és a motor terhelésétől függ. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a benzines autó kb. 5-10, míg a dízel motoros hozzávetőleg 20 alatt érheti el az üzemi hőmérsékletet. Tehát szerintem az említett idő elfogadható érték.
Szia. Nekem 2014-es 1.6 dízelem van reggel 4 fok volt 3 perc helyben járatás utána 6km egy helyen megállva plusz a piros lámpák vagy négy darab így kb. 90% melegszik föl. Üdv
Az úgy van, hogy az olajnak is van lejárati dátuma, mint a szaláminak vagy a konzervnek. Általában 3 év és mivel ha beöntötték a motorba, akkor már senki nem tudja, milyen lejárati dátum volt a dobozon, ezért írják elő az 1 éves csereperiódust.
Alapvetően tök jogos, amit írsz, mert a szervizkönyvbe simán beírhatnák, hogy az olaj szavatossági ideje 2023.02.18-án jár le, tehát addig, ha nem ment az autó szervizciklust (10k-20k-30k km-t, autó- és használatfüggően), akkor bizony nem kell cserélni, mert értelmetlen és környezetszennyező, melyből mindkettőt az autó tulajdonosával fizettetnek meg. És itt mindegy, hogy 9ezer egy olajcsere vagy 33, mert a tulaj fizeti mindenképpen.
Akkor majd eldönthetném olajcsere előtt, hogy jó lesz a mindjárt lejáró olaj, vagy keresek olyan szervizt, amelyik idei olajat használ a cseréhez. Engem pont nem érdekel, mert 3 havonta olajcsere, de gumiból meg pont nem veszek 3 évnél idősebbet (DOT szám alapján), mert felkeményedik és nem tapad, cserébe az új árának 80%-át akarja az eladó megkapni érte. Aki viszont csak a kertek alatt jár ki a telekre, azt meg a DOT nem érdekli.
vagy veszel egy nagy levegőt és azt mondod,hogy a gyári garanciát veszni hagyod és magad megcsinálsz mindent ahogy kell és ha be is esik valami probléma,akkor rá tudsz és a megspórolt szervízek árából fedezed annak költségét és így is jóval olcsóbban kijössz 7 év alatt
Te mire válaszoltál? Javaslom, hogy olvasd el az előző be jegyzésemet, valamint amit válaszóltak rá! Vagy szövegértési problémàd van. Az meg a te bizonyítványod!
Kérlek ne személyeskedjetek, ne rontsuk el ezt a jó kis fórumot!
Mindenki elmondja a véleményét és kész, de ne személyeskedjük. Mindenki fogadja el nem vagyunk egyformák (unalmas is lenne, nem lenne miről beszélgetni).
Érdekes, hogy neked van rálátásod, tapasztalatod és megítélésed arra, hogy mi az, ami indokolt egy szervizelésnél, mégis fingod sincs olyan dolgokról, hogy az olaj is, mint egy csomó minden, használat nélkül, nem zárt csomagolásban elveszíti kenési képességeit bizonyos idő alatt. Én sem adnék garanciát olyan autóra, amit nem a megfelelő állapotú kenőolajjal használnak.
Nem kényszerít bele téged senki semmibe, nem kell elmenned és megcsináltatnod a szervizt. Azzal az autó vásárlásánál is tisztában voltál, hogy mi a garancia feltétele, de nem kell elmenned lecseréltetni a dolgokat, ha nem akarod.
Az külön bizonyítvány, hogy lesenkiházizol olyanokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy új autót vegyenek.
Rosszul értelmezted amit irtam, talán nem figyelmesen olvastad. Nem vagyok filléres senkiházi. Drágább autót is meg engedhetnék magamnak. Volt is olyan.
Ami bosszant, hogy az autó használtságát tejesen figyelemen kivül hagyva bele "kényszeritenek" felesleges munkák tűrésébe. Én annak tartom, mert van rálátásom, tapasztalatom annak megitélésére, hogy tudjam mi az ami indokolt lehet egy szervizelésnél. A többségnek fogalma simcs arról, hogy mi miért történik, csak fizet.
A konkrétum, pl. ugye az olajcsere 1 év vagy 30k km. előirás szerint. Én mentem 3500 km. - t 1 év alatt azt is 80% ban országút/ autópálya. Namost szetetnék én olyan tesztet/tanulmányt látni ami bizonyítja, hogy kevésbé fog
az olaj elhasználódni kb. 26k km. megtétele alatt mint mondjuk 1-2 évi 5k km. használattal. Meg köszönöm, ha linkelsz ilyet. De mint irtam az előző hsz -ben ezt az előirásukat elfogadom.
Amit kisarkitottam az a pollen szűrő és a fékolaj cseréje. Nem, nem mentem olyan viszonyok között ami a pollenszűrőt tömítette volna. Tehàt ahogy írtam a felesleges/indokolatlam anyagok, folyadékok, amik ugye ráadásul veszélyes hulladékok lesznek, ezek idő előtti cseréje elfogedhatatlan számomra! Különösen az állandóan súlykolt környezet védelemmel kapcsolatosan. Te is látod mj történt rövid idő alatt az autóiparban. A gyökeres változások szükségességét pont a környezetünk védelmével indokolják. Na pont ezekkel mennek szembe a garanciális inspekciók vonalasságával! A fölösleges pénz kidobás az csak hab a "tortán".
Vannak akik a motorolajat is ennyi ideig használják....de úgy gondolom, nálunk okosabb mérnökök megalapozottan írják elő ezt a csereperiódust. Legalábbis egy kevésbé anyagias világban ennek így kellene lennie. :-)
De hogy a fene egye meg, ezt mi? Az autó értékének majdnem 2 százalékát két év alatt szervizelésre költöd! Huhhh....Azt azért jó lenne ha minden autóvásárló belekalkulálná a vásárláskor, hogy ha minden, de minden költséget összeszámolunk, ami egy autóval kapcsolatos, (még a teljesítményadót, biztosítást, üzemanyagot, gumikat, 10 év alatt lerohadó akksit, egyéb felszereléseket, stb. is) akkor 10-12 éves korára még egy autó árát költi az ember. Rendszerint tapasztalom, hogy a valós igények felett átlagosan 1 osztállyal feljebb vásárol a magyar autót, aztán a karbantartás meg majd lesz valahogy, mert az qrva drága! Na ja.
Sajnos ez olaj. Ha nem használod az autót, akkor is használódik, nedvességet vesz fel, stb. Nem olyan, mint a légszűrő, hogy ha keveset mész, akkor tiszta marad.
Én 2 éves szervizre kértem árajánlatot. Tavaj 34e volt ott ahol vettem is az autót. Most onnan 76e ajánlatot küldtek (7800km. van az autóba!) Egy másik vidéki ajánlat 56e.
Olaj+szűrő csere úgy ahogy elfogatható, de pl. pollen szűrő, fékfolyadék csere teljességgel elfogadhatatlan annak tükrében, hogy már a vízcsapból is az jön, hogy a környezet védelme így meg úgy! Ez a hozzá állás a szervízek részéről pont szembe megy az értelemmel! Nem beszélve a pazarlásról, persze ebben az esetben ha az ügyfelet kell lehúzni az nem probléma!
Nem álltál meg menet közben mondjuk benzinkúton, és úgy indultál el, hogy nem léptél rá a fékre? Ha az utolsó indítás után nem fékeztél, akkor nem kapcsolható be a tempomat.
Sziasztok! Valaki találkozott már olyan hibával hogy nem működik a tempomat. Ma 100km utat mentem oda majd vissza. Odafele semmi gond nem volt viszont visszafele félút környékén egyszerűen nem tudtam bekapcsolni. Kirakta a jelet de semmire nem reagált. Viszont a limit igen. 2019es ceed sw.
Sziasztok. Tudom volt már róla szó. De sehol sem találom a hozzászólást. Kia cee'd műszerfal púposodás. Sajnos csúnyán felvált a szélvédő alatt. (Házilag lehet e rendbe tenni? ) Ragasztani. Ki próbálta és mivel? Hogyan sikerült?
Szlovákiában élek. Nagy távolságra nem éri meg utazni. Na meg ugye most nem is lehet. Nemzetközi posta pedig felejtős. De azért köszönöm a válaszokat. Rendeltem az Aliexpressről , de benéztem a tipust (ceed 2018-ig), a gumis leolvasta a ketyerével és azt mondta, hogy működik. A Proceed viszont nem ismeri fel. Az jó kérdés, hogy át lehet-e programozni?
Szia ! Én Ebayről rendelet . Teljesen jó még a gumis is azt mondta . Ezeket tanítani kellett de ezt is megcsinálták .37000 volt a 4 db másfél éve és a téli kerekekben ez van .
Van valakinek tapasztalata kínai(aliexpress) TPMS-el? Megéri beválalni, valamint tanítani kell? 2019-es Procced GT-be kellene. Kérem, aki tud hasznos infóval szolgálni, ne tartsa magába. Köszönöm.
Több oka is lehet, például: üzemanyagrendszer (benzincső, csatlakozás) vagy a tank benzingőz elszívó rendszere szivárog. Az utóbbi meleg motorra jellemző, hideg indításkor nem jelentkezik.
Indításkor benzin szagot érzek a kocsimban.Esetleg valakinek van ötlete,vagy tapasztalata,hogy mi okozhatja illetve nála mi volt a probléma? 1,4 benzines a gép. Előre is köszi
Novemberben rendelt, idén januárban átvett Proceedem már a nagy navis. És TPMS szenzoros.
Az asszony XCeed-e majd csak egy időben jött meg, az már nem TPMS. Egy élmény volt ehhez a téli garnitúrát megvenni, ott tpms-nek hozta a rendszer... Nem is figyeltem, majd kb 1 hete mondta a gumis hogy ezt megnyaltam...
Üdv Cartársak! Mivel eddig nem nagyon volt jelentkező, kénytelen vagyok árat csökkenteni. Szóvel eladó lenne egy garnitóra 16"-os ACÉL-felni garnitúra TPMS szenzorokkel együtt mindösszesen 40 ezer pénzért. (kb ennyi lenne csak a 4db TPMS) 2015-ös KIA Ceed-ről valók a felnik. Ha valakit ennyiért érdekelne keressen emailban (publikus)
A 2020-as modellévtől pedig nincs TPMS jeladó a felnikben. ABS-ből figyeli a fordulatszámot és abból kalkulál (mint a Mazda pl). Úgy derült ki, hogy nem találtam a menüben a keréknyomásokat, szervizes is pislogott, de erre jutott.
UVO: hivatalosan 2020-as modellévtől Ceedben is elérhető lenne (10.25-ös navival), de a magyar importőr ezt csak áprilistól vezeti be, tehát én kimaradok belőle... Nem is értem, miért kell ezzel sakkozni? Egy nyamvadt sim kártya kell csak pluszban. Tőlünk nyugatra tavaly Novemberi autókban már benne volt... :(
Ha össze van olvadva, mi alapján mondják, hogy nincs túláram? Nyilvánvaló oknak egy zárlat tűnik, de ha valahol zárlat van - áthidalja a féklámpakapcsolót, hogy lezárt autóban is égesse a féklámpát - az nem olvasztja meg a kapcsolót.
Azt sem tudom, hogy vajon a féklámpakapcsoló "direktben" kapcsolja a féklámpát vagy azt is a CAN buszon keresztül, a központi egységgel vezérli. Rémlik valahonnan, hogy a féklámpát közvetlenül kell kapcsolni, hogy bármilyen hiba esetén, amíg van delej az autóban, működtetni tudja a lámpát a kapcsoló. Persze én már öreg vagyok, lehet, ez egy régi emlék :-) Nálam rég egy olyan jelenség volt, hogy időnként kiolvadt egy biztosíték, olyan fogyasztóké, amik épp akkor nem is működtek. Valaki valamikor a szőnyeg alatt elvitt egy vezetékpárt, amit, ha épp úgy sikerült benyomnom a kuplungpedált, rövidrezártam. De az még egy LADA volt, megtaláltam a hibát.
De gyanús a te esetedben, hogy a fékmechanika megbuherálásával sikerült valamit elrontani. Ha sokáig jó volt, mostanra kopott el egy szigetelés, .....
Szét lett szedve mindkét féklámpa kapcsoló és azt mondta a szerelő, hogy olyan,mintha össze lett volna olvadva. Az elképzelhető esetleg, hogy valamilyen vezeték van valahol megsérülve és esetleg rázkódáskor összeér valamivel ami zárlatot csinál?
Biztos, hogy elromlik a féklámpa kapcsoló? Ezt - nem a hibajelenségből, hanem kiszerelve - hogyan ellenőrizték?
Laikusként én a jobboldali pedálsort teszem meg bűnbaknak, pontosabban annak a vezetőoldali fékpedálmechanikával való összekötését. Biztosan kell a hidraulikus rásegítés, anélkül nem lehet működtetni a fékrendszert az oktatói helyről? Én először ezt iktatnám ki.
Sziasztok! Szükségem lenne egy kis segítségre. Hátha valakinek volt már ilyen problémája vagy ért hozzá és van ötlete, hogy mi okozza a hibát. Van egy 2006/12 Ceed-em (1.6 benzin). A hiba azzal kezdődött, hogy egyszer csak random elkezdett menet közben kikapcsolni az ESP. Javasolták, hogy legyen féklámpa kapcsoló cserélve. Megtörtént. Pár hétig minden rendben is volt, aztán egyik éjjel észrevettük, hogy a lezárt autón világít a féklámpa... 🤷♀ Újabb féklámpa kapcsolót kapott, amivel aztán megint minden oké volt... 2 hétig! Egyik éjjel megint életre kelt az autó és magától felkapcsolta a féklámpákat 😩 Az a baj, hogy egyszerűen nincs jó beállítás a kapcsolónak, mert vagy a féklámpa kapcsol fel magától vagy az ESP-t kapcsolja ki menet közben... Eddigi szerelői vélemény szerint túláramot nem kap. Valami mégis tönkrevágja őket. Szamítógép sem mutat túláramot. Ami esetleg bonyolíthatja a dolgot, hogy bowdenes megoldással és hidraulikus fékrásegítessel jobb oldali pótpedálsor van az autóban, mivel oktató autó. Valakinek valami ötlet, hogy hol kellene a hibát keresni? Előre is köszönöm! ☺
Ahogy elnézem a képet a csatinak két pólusa van, ezt ( illetve a párját, hiszen ez jön ki a biztonsági övből...) vagy rövidre kell zárni (esélyesebb) vagy nyitva kell hagyni hogy a csipogás megszűnjön... hibajel nem lehet, hiszen csak ez a két állapota lehetséges és egyik sem hibás működés...
Ha városban közlekedem, akkor nem mindig kapcsolom be. Ha kimegyek a városból, akkor MINDIG.
Viszont a övhosszabbítókban meg az ilyen trükkös dolgokban nem bízok, mert félek, ha nem a gyáriba dugom bele, akkor az szétesik a rántástól, ha baj van.
Azt meg nem akarom, hogy állandóan ki-be dugdossam.
Arra már kislánykoromban rájöttem, mindig a legegyszerűbb a legjobb. Kikötöm azt a sípoló szarságot.
Ez az öv figyelmeztető kikapcsolása engem is érdekelne. Előző autómból ki volt kapcsolva, ennek ellenére MINDIG bekapcsoltam magam. Csak nem idegesített fel ha hazaérkezve még éppen gurulva kikapcsolom, vagy indulásnál csak 30 mp múlva kapcsolom be.
tudtok-e abban segíteni, hogy az öv bekapcsolására figyelmeztető hangkeltőt ki lehet-e kapcsolni, vagy ha nem, merrefelé kell keresnem, hogy leválasszam a hálózatról.
Köszi.
(Tudom, biztonság meg meghalok, tudom, de nekem ÚGY jobban tetszik az autóm.)
H astra 15 ezer, ebay-ról rendeltem a tempomatos indexkart, index fórumról egy srác felprogramozta még egy kávét sem fogadott el érte... gondolom rájöttek h ez sokkal nagyobb business, hogy ne engedjék lelkes amatőröknek :)
Ez igen nagy valószínűséggel a vész üzemmód. 1,6 GDI-vel tapasztaltam egyszer, pánik után eccercsak megjavult, szervíz szerint 5 önindítózás után visszaáll a normál.
Sziasztok! Végre megérkezett 5 hónap alatt a Ceed SW-m (Platinum Gt-Line 1.4 T-Gdi ADA DCT). Az első 1300 km remekül teljesült, az autó nagyon finoman működik, jól fogyaszt, csendes, erős. Az adaptív tempomat nekem túl óvatos még legrövidebb követésre is állítva, kamionoktól pl nagyon fél, nagyon korán ki kell térni ha nem akarom hogy fékezni kezdjen. Városban jópofa az automata araszolás, mondjuk kicsit szögletesen csinálja, bármelyik érzékenységre is állítom a reakciót. A holttér figyelőnél sajnos nincs olyan, hogy csak a leddel jelez, mindenképpen csipog is, ráadásul a hangereje sem állítható... Még egy furcsaság: menüből nem tudom előhozni a keréknyomás menüt, leírás és videók szerint is a vezetéssegédlet menüben kellene lennie, de nekem nincs. Ha nyomva tartom a dedikált gomját, akkor kiírja, hogy keréknyomások eltárolva, de ennyi.
Na de a feketeleves: 2 napja szokásosan startoltam az autóval, majd kb 1 km múlva minden előzmény nélkül leállt a motor, szerencsémre le tudtam húzódni egy buszmegállóba... Gyújtás ki/be, motor újraindít, haladok tovább. Persze lkezdtem agyalni mi a rák lehetett ez, mert semmi hibaüzenet. Aztán kb 15 km múlva újabb felvonás, mákomra megint egy buszmegálló, lehúzódtam. A visszajelzők közöl csak a sárga kulcsos autopiktogram világított, ami ugye az indításgátló visszajelzője. Próbáltam indítózni, csak tekeri, de nem indul be. Hibaüzi semmi. Kínomban gyújtás ki, autó bezár és kintről hívtam az assistance-ot. Hamar felvették, de a tréleren kívül semmi hibakeresési segítséget nem tudtak felajánlani... Azzal még várni akartam, mert fontos dolgom volt, valahogy oda akartam érni. 5 Perc után visszaültem, indít, indul... Hát jó, menjünk, motor szépen jár, hibaüzenet nincs, nagy gond nem lehet... Pár 100 méter után feltűnt, hogy erőm nem sok van, 3000 fölé nem pörög és addig is kb 30% az ereje... Így elcsorogtam a célomig. Mivel csak az indításgátló visszajelzője adott hibának vélhető jelzést, elhozattam párommal a tartalék kulcsot, hátha csak az a ludas... Hát nem, hazafelé a 2 kulccsal is ugyanez... Annyi különbséggel, hogy akkor már volt erő, ha nem gyorsítottam intenzíven, mert akkor lebólintott az autó, úgy megtorpant. Tehát gázra szépen elkezd húzni, aztán 3000-nél meg mintha levenném a gyújtást... Ez gondolom lehet üzamanyag ellátás, légtömegmérő, de akármi is... De könyörgöm, miért nincs hibaüzenet??? Legalább a vészüzemmódról vagy valami... Viszem szervizbe, kíváncsi leszek.
Szia, én írtam róla hogy én hogyan csináltam meg kiszerelés nélkül. Tökéletes nem lett, de sokkal jobb. Valaki más a teljes műszerfal kiszerelésével javította meg. Keress vissza, meg fogod találni.
Sziasztok akkumulátor csere után kódot kér a rádió 0000 nem segített van valakinek ötlete hogy mit lehetne csinálni vele. Válaszokat előre is köszönöm !
Jó napot. Érdeklődni szeretnék vettem 2009. 1.4 109le kia ceed.találkozott-e már valaki olyan problémával,hogy a műszerfal és a szélvédő között fel jött a kárpit.Ha már valakinek ez problémája felmerült kérem ossza meg velem hogy oldotta meg. Elörre is köszönöm.
Most vettem a Ceedet. Megcsináltattam a szokásos olajcserét, szűrőcseréket. Szelepfedél tömítést is cseréltem rajta. A motor alapjáraton, ha megy nem kereg, gázadásnál hallom a hogy a lánc megy. Egyenletes sebességnél nincs hang. 124000 km van benne. Nem volt még láncos vezérlésű autóm. 1,4 benzines. Lehet, hogy a vezérműlánc csere esélyes? 2009-es évjárat. Vagy hidrotőke hang?
A vírus miatt most valószínűleg lesz egy - remélhetőleg rövidebb - pangás, akár leárazások, aztán ha lecseng a vírusveszély, akkor lesznek az áremelkedések.
Azért az kemény, hogy ha most vennék, akkor egy metálfényes Steelt kapnék összvissz a pénzemért... Azt meg nem venném meg, pláne nem T-GDI-vel. Még az akciós árak is eltűntek, matt csak a lista ár van benne.
Légy erős....másfél éve változatlan az árlista pl Ausztriában. Valóban elszálltak az árak, ez az árfolyamváltozás miatt van. Az meg ki miatt van? Na ennyit és nem többet a piszkos politikából..:-)
A Vezess.hu - n vagy a TC volt egy cikk erről. Minden autómárkának jelentősen fel ment az ára. Az eddig ismert árak aztán nyártól tovább emelkednek. Ok, a károsanyag kibocsájtás miatti horror adó, a legtöbb gyártó minden fajta kütyüvel tupirozza fel a gyártmányait, amiket aztán extra áron realizál. Ennek az utóbbinak a nyereségét is a kiszabható adó kifizetésére tartalékolják. Azután a forintunk árfolyama ami még + növeli az árakat!
árak tekintetében két hatás van az egyik hogy a kia már nem egy ismeretlen délkóreai márka amit lutri megvenni, hanem tizenéve ismert megbízható gyártó európai gyártással ennek megfelelő árazással, tehát modellváltásról modellváltásra emeli az árakat mert megveszik annyiért is, miért adná még mindig olcsóbban a másik hatás hogy 2020 január óta valami nagy barom zöldadót fizet minden autógyártó az európai uniónak a co2 kibocsájtás ürügyén, minden más is megdrágult, nem csak a kia, de ezt az adót a kiának is be kellett építenie az áraiba hát ezért
Több helyen olvastam már hasonló problémáról. Nem részletezve, leginkább szoftverfrissítés lehet a megoldás kulcsa. Több cég is foglalkozik magyarítással, szoftver- és térkép frissítéssel. Hozzáteszem, nem olcsó beavatkozás!
A most vásárolt Ceed-ünk(2011.08.) navija gondolom ez még a gen1 win verzió, tisztességel mellé lövi a pozíciónkat úgy kb 5-10km-el. Lehet valahogy kalibrálni vagy ez valami komolyabb probléma? Tanácstalanul állok a dolog előtt. Haladás közben az irány és a megtett távolság rendben lehet csak valahogy a pozíciónk nincs a helyén. Az biztos, hogy a tetőröl a kicsavarható antenna hiányzik, ez befolyásolhatja, vagy az csak egy AM/FM antenna?
Sziasztok, jó hogy feljött ez a téma. Én is épp ma rendeltem gumiszőnyeget innen. Méretpontos, és házhoz szállítva, utánvéttel együtt 9100Ft-ba került. Mivel nekem csak a vezető oldali kell a maradék három szőnyeget (j.e, bh, jh) felkínálom megvételre, ha valakit érdekel :) email publikus.
Illetve , ha valakit érdekel van egy garnitura 16"-os lemezfelni garnitúrám TPMS szenzorokkal!!! (2015 KIA Ceed-ről) "all zuzammen" 50 pénzért (na jó, egy kicsi alku még belefér ;D)
Én innét: >>>MINŐSÉGI GUMISZŐNYEGEK<<< több alakalommal rendeltem a családban, és tényleg méretpontos, csúszásgátlóval és beakasztó lyukkal kialakítva (is) kérhető (típus felhímzés különböző színekben)
A hátsókkal az a baj, hogy nem nyúlnak be elég mélyen az első ülés alá, illetve elcsúsznak a rögzítés hiánya miatt. A te választásod jobbnak tűnik. Lehet venni külön rögzítő műanyag bigyókat, amiket a padlószőnyegre lehet szerelni, és azok tartják a gumiszőnyeget.
Egyébiránt nekünk az SW-ben pontosan illeszkedik, de rögzíteni célszerű, mert elmozog, főleg a vezető előtti szőnyeg. Ha ismét vennék, meggondolnám, mert nem tartom kellően stabilnak, vékonyabb az anyaga, mint kívánatos lenne, talán ezért is mozdul el rögzítés nélkül könnyen. Ezen túl szerintem rendben van, szaga egyáltalán nincs.
Ledöntötte a hátsó támlákat és azt írja: Ebben az állapotban 1645 liternyi csomagterünk van. Hehe..hát ebben az állapotban tuti nincs annyi...majd ha az ülőlapokat először felhajtod, akkor! :-)
Valószínűleg ér, mivel kevés ilyan autó van a HAHU-n, és nem mennek tönkre, ami meg elromlik (LED, ülésfűtés) azt javítják gariban. Persze a végén lehetne egy vastagon szedett, nagybetűs IGEN is :)
az óratekerőket, szervízkönyv hamisítókat nemigen kapják el egy börtönbüntetésnyi tételre
Nincs annyi börtön itthon, amennyit ne töltenének meg teljesen. Ha lenne (pl. házi őrizettel, hiszen nem gyilkosok), akkor meg annyi nyomozói, ügyészi és bírói kapacitás nincs, ami felderítené, tárgyalná és ítélné ezeket az ügyeket, megállapítaná és behajtaná a kártérítési kötelezettséget, stb... :(
Így hát egy se ment oda, meg is szűnt az iskola...
Félre értettél. Az "állapot" és a "kinézet" tök más fogalmak az én szemszögemből. Amelyik autónak szilikont látnék a motorterében meg 20 perce lemosott blokkot azt hagynám is azonnal mert ott tuti valami folyadékszivárgást tűntetnek el. De van ezer másik ilyen trükk is a "filléres neppertrükkök" cikksorozatban.
Aki nem akar kockáztatni az nyúljon zsebbe és vegyen új autót, aki meg használt autót vesz az éljen együtt a gondolattal hogy kockáztatni fog és a kereskedő a profitmaximalizálás érdekében az első adandó alkalommal simán átkúrja a palánkon. Köszönhető ez többek közt a magyar jogrendnek ahol 2 évig pereskedhetsz mire a bíró azt mondja hogy igenis vissza kell adnia a kocsi árát, meg a szankciók nevetséges voltának, hisz az óratekerőket, szervízkönyv hamisítókat nemigen kapják el egy börtönbüntetésnyi tételre.
Itthon annyira alulszervizeltek az autók, hogy találomra megállítva egyet az úton, simán összeraksz egy 300ezres javítási ajánlatot. Ez egyáltalán nem meglepő sajnos. :(
Valaki cserélt már lámpát esetleg a led csík miatt? Gondolok itt a Dectane Dayline, vagy TuningTec, vagy Diederichs lámpákra. 2006-2010 közötti autók tulajaira lennék kíváncsi :)
És az miből állt? Mert akár fékbetét/féktárcsa/fékfolyadék csere is kiadja egy márkaszervízben ezt az összeget, és akkor még az ajánlott olajcsere, esetleg gyertyák, hűtőfolyadék cseréje még nincs is benne - és ezeket nem nevezném hibának, inkább előbb-utóbb bejátszó költségnek.
2008-as Cee'd. Független szaki szerint jó vétel, nem volt hengerfejes, stb. 1-2 hónap után az egyik gyertya olajban úszik, szelepfedél-tömítés csere megoldotta. Egy évre rá fogy a hűtővíz, a kiegyenlítő tartályban bugyogás. Nosza hengerfejtömítés csere, a szokásos síkköszörüléssel, nyaralási szezon közepén. Hiba maradt. Kiderült, valószínűleg motorblokk-repedés. Teljes motorblokkcsere. Az autó nálam nem volt túlhajtva, megerőltetve, megfőzve, hűtővíz nem forrt soha. Ennyit az állapotfelmérésről.
Valóban, olyan állapotú autóban tényleg lesz@hatod az előéletét, de azoknál már a szilikonra sem álldoznak. (Más esetben a szilikon csodákra képes)
Az "állapot" egy álltalános meghatározás. Más részletkérdést értünk pl. egy ház vételénél ezzel kapcsolatban mint pl. egy autót illetően. Az autókra vonatkozólag "súlykolt" állapot analógiát nézve pl. nem kellene mondjuk egy ház korával foglalkozni. Hagyja mondjuk figyelmen kívül a vevő a vízvezeték rendszer korát/állapotát stb. stb.
Az autónál a km. az állapot több része közül az egyik legfontosabb elem! Az meghatározó az egyébként többnyire nem látható alkatrészek állapotára vonatkozólag! Amik egyébként a leg költségesebb hiba forrásai lehetnek!
Engem egyébként szerencsére már nem érint ez a dilemma.
Csak az inspirál ebben a témában, hogy ne menjen már senki bele ebbe a hazugság cunamiba. Mindenki jobban jár ha vissza tér az eredeti adás-vétel szabályaihoz, és figyelmen kivül hagyja ezt az agymosó kereskedők inspirálta terelést.
Nem kioktatás céljából írtam ezeket, remélem nem érted félre, hanem jó tanácsként azoknak akiket érinthet.
Márkaszervízbe nem tudod bevinni a gépet azonnalra, és kérdés, hogy mire eljő az időpont, megvan-e a gép (ha jó vétel, akkor sanszos, hogy nincs), vagy esetleg más is a látókörbe kerül, és akkor kezdődik előről a dolog. Egyébként mikor mi rákérdeztünk 3 bp-i KIA szervizben is, nagyjából 2 hétre akartak időpontot adni egy vétel előtti átvizsgálásra.... Mindamellett fel lehet lelni olyan írásokat is, ami alapjaiban rendíti meg a bizalmat a hivatalos szakszervizes átviszgálásokkal szemben (igaz, ez 6 esztendős cikk) https://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2014/12/19/a_markaszerviz_visszalo/
A független szerviz állása is be van osztva, ráadásul vagy ért hozzá, vagy csak az általánosságokat tudja tolni - ilyennel is volt tapasztalatunk.
Még az ismerős szaki a leginkább mozdítható, de nála is elég kétesélyes a hozzáértés.
Szóval lehet okosítani az embereket, de a valóság az, hogy a kockázatot csak csökkenteni lehet, de a használtautó vásárlás lutri. Ráadásul a szakújságírók, akik tolják az igét, szintén nem egyszer fejest ugranak az ismeretlenbe, meg is írják, így hát a víz vs bor szitu bőven tettenérhető.
Szerintem az állapot pont azt jelenti, hogy lesz*rod a szilikont. Ha rohad, ha repedt, ha lóg, ha húz, ha üt, ha rángat, ha füstöl, ha ..., azt hiába fújták szilikonnal. Ha egyiket sem csinálja, akkor meg lehet benne 300ezer is, nem gond.
Hát, az imént kipróbáltam, beütöttem egy már eladott, általam cserélt rendszámú kocsi eredeti rendszámát, és azt írta ki, nem került kiadásra a rendszám. Az általam rátett rendszám viszont szépen benne van a rendszerben. Az új rendszámhoz valóban hozzáadták azon adatokat, amelyek még a régi rendszám idejében keletkeztek. De ha az ember nem tudja, mi egy kocsi későbbi rendszáma, nem tudja lekérdezni a kocsi mostani adatait.
"Nem km-re veszünk autót hanem állapotra", na ezt jól be etették a nagyérdemű vásárlókkal a kereskedők, nem kissebb támogatókkal mint a szakújságírókkal!
Azt szeretnék elhitetni, hogy a hasznàlat, km., üzemóra, kor
az másodlagos, nem fontos. A kinézet, amit szemmel látni lehet az a fontos. Legyen szépen lemosva, polirozva, motor csillog/villog a szilikontól. Ne lógjon, lötyögjön, kopogjon aztán lehet mondani, hölgytől való (olyat nem is vennék!), meg a többi átvágás. Újabban tele rakják gyerekülésekkel. Tiszta pszihológia. Ez az egész azért van (szerintem), mert a valódi értékénél többért akarja eladni mindenki az autóját. Tudomásul kell venni, hogy nagyon kis kivétellel átverés történik ezen a piacon! Vannak azért lehetőségek korrektnek tűnő autót venni, de ahoz türelem kell
Én úgy tudom, hogy a rendszám csere elvileg nem jelenthet akadályt, mert a rendszámokat az alvázszámmal, vagy egyéb azonosítóval kötik össze, tehát az alapján akkor is kéne találatot kiadnia, ha új rendszámot kapott valamiért az autó. Természetesen ha rosszul tudom, akkor javítsatok ki.
hogy "ez a rendszám Magyarországon nem lett kiadva"! Valaki ébresszen fel, mert ez csak álom lehet.....
"
Ez 2 dolgot jelenthet: Megváltozott a kocsi rendszáma, és a rendszer nem kapcsolja hozzá az új rendszámot, vagy a kocsit végleg kivonták a forgalomból. Egyszer kíváncsiságból végignéztem az összes eladott kocsim, és többnél volt ez. Volt olyan, amelyiknél tudtam, hogy új rendszámot kapott, és annál is ezt írta ki a rendszer, meg annál is, ami ténylegesen totálkáros lett, és ment a bontóba.
Az állapotfelmérésnél azt is megmondja a szervizes hogy kb mennyit futhatott eddig a valóságban, mit kell cserélni, és mennyibe fog kerülni hamarosan a szervizelése. Ez alku pozíciónak se rossz.
Persze megvan a kockázata, hogy 5 autót is el kell vinned, de 5x 30ezer is csak 150ezer, ha átvernek az meg nem 150-be fog fájni hanem jóval többe. Már csak azért is érdemes, mert autót ugye nem km-re hanem állapotra veszünk, csak a sok magyarnak az van becsavarva az agyába hogy 150ezernél több nem lehet benne mert jön az apokalipszis, úgyhogy a kereskedők kiszolgálják a keresletet és tekernek mint az állat. Közben 250ezerrel is lehet top állapotú, meg 30ezernél is lehet hogy cserélték már a fél autót baleset miatt.
A rizikó sose lesz elhanyagolható mértékű, de kockázatot értékelni és kockázatot csökkenteni lehet egy bizonyos - számodra elfogadható - szintig.
Hahaha..JSZP, én kb. 2 éve eladtam a 10 éves jó és szép autómat, majd ránéztem úgy fél év mulva, hogy mi van fent a volt autómról, és azt írta ki, hogy "ez a rendszám Magyarországon nem lett kiadva"! Valaki ébresszen fel, mert ez csak álom lehet.....
Úgy tudom, a szervíz előzmény adatokat csak a tulajdonosnak adják ki. Mármint hivatalosan. Az állapotfelmérés persze OK, én még 1 milliós autónál is elvégeztettem.
Bocs, de ez csak az első autónál 30ezer. Kiderül, hogy baja van, nem veszed meg, a következő megint 30ezer. Aztán ismét, hiszen a leírtak alapján mindenki hazudik, teker és át akar b*szni.
Elviszed szakszervízbe, átnézeted, lekérdezed a szervíz előzményeket. Ez a minimum, egy 2+ millás autónál azon a 30ezren spórolni szerintem kicsinyesség.
Amúgy sajnos ez van, lehet az én új Ceed-em is 70ezerről lett visszapörgetve 6 km-re amivel beleültem, sose lehet tudni..
Csak érdekességképpen osztanám meg veletek az alábbi történetet:
Gyerekkori barátommal futottam össze a közelmúltban és szóba jött a használt autók kereskedőktől való vásárlásának ügye. Mesélte, hogy gépkocsi vezetőként dolgozott állami szinten, vidéki városból hordta fel Pestre a "nagy embert" és egyéb utakra. Egy új korától nála levő VW Passátot hajtott. A szervizekre szigorúan odafigyeltek, 15 ezrenként vitték is. Ez a végén már annyi szerviz pecsétet jelentett, hogy már a könyv hátsó oldala is tele volt vele.
Mikor elérte a 260 ezret a futott kilométer, leadta a kocsit és kapta a másik újat helyette. Elmondta, hogy az autó egyébként gyönyörű állapotban volt még akkor is....
Eltelt egy-két hét és egyéb okból járta a kisváros autókereskedéseit. És láss csodát, az egyikben meglátta az ő által használt és leadott autót! Kíváncsi volt rá, hogy mi mennyi, ezért bement megnézni.
És ekkor döbbent meg igazán. Az autó százezer kilométer alatti futásteljesítménnyel volt hirdetve! Persze, természetesen már annyi is volt az órájában...
Nem fedte fel kilétét, hanem szerényen rákérdezett az ott levő kereskedőre, hogy szervizkönyv van-e? "Persze!" volt a válasz, sőt kérésére még meg is mutatták neki.
És itt jött a második csavar. Az akkori százezer alatti km. álláshoz tökéletesen stimmelő vezetett könyvet láthatott!
Ez az eset is hűen tükrözi a mai használt autó piaci helyzetet az országban.......
a "megbízható kereskedő" dologban nem hiszek a kereskedő ugyanis a legjobb szándékai mellett is annyit tudhat az autóról ami látszik rajta vagy amit az előző tulajdonos a kereskedő orrára kötött ritkábban csinálnak egy néhány pontos átvizsgálást is műhelyben, de akkor azt bele is írják a hirdetésbe hogy térüljön meg az erre fordított pénz, de ezek az átvizsgálások jobbára csak papíron, formálisan történnek meg, mert úgy gazdaságosabb
Én is hasonló cipőben voltam.Nekem is be volt állítva a hahun a hirdetésfigyelő, mégis kb. fél évig vártam, míg szembe jött a ma is meglevő 1.6 , benzin, kombim. Igaz belga a drága és kereskedőtől vettem , de nem bántam meg. Nem vert át /reméltem/, jó áron adta, beszámította a régi autómat , az én általam elképzelt áron. Én sok TÜRELMET kívánok a mostani autót keresőknek , mert a kapkodás nem sok jóra vezet.
Meg tedd hozzá a külföldi kereskedő hasznát is. Mert direkt eladót már nehéz találni. Egyébként klassz autót itthon is lehet találni, kell hozzá idő, türelem álandó hirdetések böngészése és igen a beállított hirdetés figyelés.
Az is fontos, hogy egy esetleges idő előtti meghibásodás esetén hazai autónál van esély kárigényt érvényesíteni.
Egyetértek. Behozatalnál 2-300 ezer csak a "munkadíj" (kiutazás költsége, tréler, szállás, étel, ügyintézés), amiben nincs benne regadó, forgalomba helyezés, stb.
Ugyanakkor az is igaz, hogy elég klassz autókat találni a belgáknál, svédeknél, stb.
Csak akkor vegyél külföldről behozott autót, ha teljesen minden leinformálható, tehát ismered az eladót. Megkapod tőle a javítási számlákat stb. Sok autó tulajdonos ezeket elteszi és odaadja a vevőnek.
Ha nepper adja el neked akkor ÉN 99%-ot adok rá, hogy valamivel átver. Az alábbiakon gondolkodj el:
Nézd meg, hogy külföldi oldalakon mennyivel tudnál olcsóbban venni autót. Valószínű azt fogod látni (KIA esetében!), hogy nem olcsóbbak egy forinttal sem.
Na most akkor, mégis hogy tudja olcsóbban, vagy ugyanolyan árban adni egy nepper, ha azon még rajta van az ő haszna és a költségei is (pl. magyar regisztráció, vizsgadíj, rendszám, id. biztosítás, a kocsi hazautazási költsége, a nepper kijutási és napi költsége ???)
A kinti árakra ezeket még felszámítod, akkor eladhatatlanul drágának kellene lenni az autóknak....
"Mondanak olyat is, hogy a szervizek között az óra vissza van állítva..."
Ezt nem csak mondják. Ja és ez nem kintről behozott autó specifikus. Van némi rálátásom egy flottára. Harmincezres az intervallum. Mennek is rendesen az autók a szervizbe, de mire kijönnek, tolatnak úgy tizenöt, húszezret. Aztán megint elmennek harmincezer elteltével a következő inspekcióra, és a művelet megismétlődik. Így valójában mindig megkapják a kötelező szervizt időben. Majd a valójában már százhúszezret futott autót, felrakja a flottakezelő a hahura, negyvenöt, ötvenezer kilométerrel. Nem fikció, ez is a magyar valóság. Nem állítom, hogy mindenhol ez a bevett gyakorlat, de megtörténhet és valószínűleg meg is történik máshol is.
Ez egy nagyon fontos tapasztalat. Az utóbbi autóimnál előre kivettem a pénzt, hogy a hirdetés napján kp-vel tudjak menni autót nézni. A jó vétel tényleg elmegy a feladás napján. Volt olyan amikor eladtam az egyik autómat, hogy hahu-n lenyomtam az enter gombot és már csörgött is a telefonom, kereskedő hívott, el is vitték másfél óra múlva (Pestről lejöttek Fvárra). Amúgy tök korrektek voltak, pár tízezret alkudtak, nem erőltették, nem ócsárolták az autót.
Amúgy, ha csinálsz egy regisztrációt a hahu-n (ingyenes), akkor tudsz értesítést kérni, ha a keresési paramétereidnek megfelelő autót raknak fel, ha esetleg még nincs ilyen beállításod.
Néztem már párat, még a szín csak elmegy, de ahol van az már egy napi oda vissza autózást jelent. Nyilván az is egy beszámított autó, és ha az értékesítő által telefonon előadott állapot nem olyan, akkor 1 nap a kukába mellesleg egy szabi is, és persze az üzemanyag. Párosul mellé egy nem annyira szimpatikus beltér az egyszerű fekete üléseivel.
A másik pedig 220 feletti megtett kilométerekkel rendelkezik, igaz az csak 1ó45p utazást jelent + ugyanannyi vissza. Tisztántartása nem sokkal àll tàvolabb a feketétől.........
Igen nézelődtem, volt 1-2 jó vétel, de a munkából nem lehet csak úgy ugrani sajnos. Volt olyan is, ami már aznap elkelt.
Azzal nem is lenne gond, hogy a plusz rárakódó költségek lesznek, de az ha ideér és mégsem lesz olyan mint kellett volna akkor is fizetendő, aztán adjam el ahogy tudom.
Nem könnyű, ez biztos. Ha jól emléxem, tavalyi év végén már erősen nézelődtél. :(
Ha itthon nincs, de külföldön van, akkor érdemes lenne olyan autót nézni, amihez van CarPass (Belgium). Nyilván akkor be kell hozatni, amivel van egy csomó rárakódó költség, de még akkor is árában lenne az autó. Ráadásul azok az autók sokkal jobban felszereltek, mint az itthoniak és CarPass-t nem lehet egy Mister Minit bélyegzővel hamisítani.
Ha ennyire leinformálható autót keresel, akkor miért nem nézel olyat, ami itthoni, vezetett szervizkönyves és az eladó vállalja, hogy bemegy veled a márkaszervizbe, ahol megmutatják neki (így neked is) az autó szervizeit? Abból láthatod, hogy mi volt szervizelve, mikor és mennyi a tényleges óraállás.
Olyanra gondolok, hogy csinálnak egy szervizkönyvet az aktuális óraálláshoz igazítva, vagy ha pl ahhoz körülbelül azonos értékre állítják az óra állását.
Van egy hirdetett autó, külföldről érkezett. Szervizkönyv van, tollal kitöltve, pecsételve. Utolsó bejegyzés 2018 aug. 119xxx km, az óra 132xxx km-t mutat. egy 2016-os autóról van szó.
Ebben az esetben az óra lehet, hogy vissza van állítva.
Mondanak olyat is, hogy a szervizek között az óra vissza van állítva..
Azt, hogy a papíron szereplő adat reális, azt természetesen nem nehéz kiszámolni.
Tehát, ha például Pesten a nonstop gumiszervizbe viszi valaki a kocsit átnézetni ott sem kap kevesebb infót mint egy Kia szervizben, ha külföldről jött 13-15-ös Cee'd-ről van szó?
Szia, nem értem a kérdést. Vegyünk egy példát: a szervizkönyvben az utolsó bejegyzés 90 ezer km-nél van és a kilométeróra mutat 105 ezret -> reális. Másik példa: a szervizkönyv utolsó bejegyzése 90 ezer kilométer, az óra mutat 65 ezret -> a következtetést rád bízom. Harmadik példa: nincs szervizkönyv, az óra mutat 65 ezret, a kaszni rohad, a motor füstöl. Megvennéd? Tipikusan egy autóval 15-20 ezer kilométert mennek évente, és külföldön garázsban tartják. Ha az életkorát beszorzod és az óra sokkal kevesebbet mutat, és az állapota is ramaty, akkor az minimum gyanús. Külföldi autónál legyen szervizkönyv, mert nyugaton nem divat "maszek" szerelőhöz járni.
Olyan kérdésem lenne hogy 2014-es évjáratu ceedben a nappali menetfény egyik oldal meghalt másik néha pislog. Valaki esetleg tud olyan helyet ahol lehet venni vezérlő panelt (Magyarországon) az autó már nem garanciális. Előre is köszönöm a segítséget.
Szia! Én is csak megerősiteni tudom. Mikor nyaron leesett nagyobb mennyiségű eső mindenkit "megettem" autópályán annyira jól lehetett vele haladni :) Viszont a nagy melegeket sajnos nem bìrta (amikor 38 fok van árnyékban) ìgy sajnos nehéz szìvvel, de túladtam rajta. Legközelebb olyan tìpust valasztok aminek a nyari klìma fekszik jobban,mert ennek a tipusnak a teli időszak a kedvezőbb.
Egy dolgot azért a tisztán látás kedvéért ide citálnék, mert erről a tényről soha nem hoznak fel példát a téma "szakértői". A teherautók, kamionok, buszok hány % -ának válltogatják a gumijait? Azoknak legalább a 90% - a 4évszakos gumit használ. Pedig azoknak kellene igazán a csere, ha igaz lenne, hogy a 4évszakos zsákutca! Tekintve, hogy azoknál többet nemigen megy itt senki sem. Nyilván a Grossglocknert napi szinten járó busznak téligumit kell használnia. A maradék kb. 10% - ba ilyenek tartoznak.
Üdv ! Ebben bent van a lényeg ,a legfontosabb az "autóhasználat"milyensége a döntő pl(Alföld,Mecseki kis utcák,külföldi kötelező használat v kötelező mindennapi használat ,nagy Km mennyiség relatíve gyenge tél esetén is stb.) !:-)
Én nem azt mondanám, hogy ferdítenek, hanem a saját körülményeik alapján mondanak véleményt. Nekik mi érdekük lenne a befolyásolással, ellentétben az újságírókkal?
Vannak objektív részei ennek a dolognak, ki mennyit és leginkább hol használja az autóját. Tud-e visszafogodtan vezetni, ha éppen arra van szükség. Egyébként a téligumival is ovatosan kell autózni. Mert ugye időnként arról is írnak, hogy vannak rosszúl teljesítő téligumik, aminél jobb valamelyik 4 évszakos.
Nem síelek, nem sietek, nem megyek sokat, nem esik a hó, nincs is tél, nem fogyaszt többet, nem kell gumishoz menni, nem zajos, jobb a nyárinál, stb. :)
Az a legjobb, ha senki nem szól bele és mindenki törődik a saját dolgaival. :)
Bizony, azóta sokat fejlesztettek a 4 évszakos minőségén is!
A cikk írójának, mint a többinek is az ilyen/olyan érdekek miatt mindig az a sugalmazása, hogy válltogassák az autósok a gumikat. Itt is úgy "alakítja" a matekot, hogy ez jöjjön ki! A gyártóknak, na és a gumiszerelőknek is ügye teljesen mindegy milyen gumit veszünk. "Üzlet az üzlet"
Ó persze :-) A link megadja az értékelésének szempontját is: gumibiznisz :-)
Ki a tököm cserél 2 évente 4 évszakos garnitúrát? Tudom, aki sok tízezer km-t megy évente, de lássuk be, nem az az átlag (és aki télen is megy havonta több ezer km-t, az téli gumin fogja tenni szerintem.
A link egyebek mellett számítással igyekszik alátámasztani, hogy téli-nyári, kontra négyévszakos gumi esetében tekintettel a célszerűségre is melyik megoldás mennyibe kerül a gumi életciklusa alatt.
Goodyear Vector 4season-t is csak ajánlani tudom... Csendesebb, nem fogyaszt többet, normálisan kopik és esőben jobb mint egy nyári (eső többször van mint hó...). Életciklusa alatt pont megspórólsz majd egy komplett szett árát az átszerelésen, nem mindegy...
A zaj nagyon szubjektív. Ugyanazt a hangerőt (műszerrel mérve ugyanaz) ugyanaz az ember másként érzékeli, ha a spektruma, frekvenciái, modulációja más. Nemhogy egy másik ember.
Ez van - hiába mondjuk a cartársnak, hogy nem hangos, ha őt zavarja. Nomeg az útburkolattól is nagyon függ, milyen zajt kelt a gumi. Lehet, hogy aki panaszkodik, gyakran jár olyan aszfalton, amin tényleg sokkal nagyobb zajt kelt az abroncs. Nyilván ez az érzés marad meg benne, nem az, amikor csendesen fut egy másik úton.
Köszi, pont ez az én nagy félelmem is. A télit csak-csak elviselem azzal a tudattal, hogy csak télen ilyen hangos, de hogy egész évben hallgassam, ahhoz nincs kedvem. :(
195/65R15 H CrossClimate+ Michelin Négyévszakos gumit tettem a Ceed-re.
tesztek figyelése alapján az egyik legjobb, ezért is választottam. kiváló menettulajdonságok, használata szuper, DE: a zajszintje iszonyatos. Egy év után egyre inkább a csere felé hajlok, mert hosszabb úton elviselhetetlen.
Ennél még a normál táli gumi is lényegesen csendesebb volt.
Nem valószínű, hogy újra belemegyek egy négyévszakos vásárlásba.
Elektromos kézifékes az autóm, így van elgurulásgátló (Auto Hold) az pedig tökéletes segítség. Lámpánál nem kell nyomtad a fékpedált, emelkedőn szépen el tudsz indulni, ha az Auto Hold aktív, az autó leállítása után automatikusan behúzza a kéziféket is.
Pár évig én is használtam elektromos kézifékes autót, én szerettem. Az gázadásra oldott, kényelmes volt. Igaz, a váltó automata volt hozzá. Még a piros lámpáknál is használtam a kéziféket, épp az ujjaim alatt volt a kapcsolója, ahogy a könyöklőn volt a kezem, csak bepöcköltem és nem kellett a féket taposnom.
Erre a részére nem gondoltam, de nagyon ez nem is zavar, mert volt olyan amikor nem volt lehetőség a szakadt kézifékbovdenes autót javíttatni, így kénytelen voltam megtanulni úgy is elindulni :)
Egyébként mint hibalehetőség nagy kockázatot jelent vagy cseppet sem, esetleg szokott befagyni?
Szia! Nem KIA, de van tapasztalatom. Mégpedig az, hogy az elektromos rögzítőféknek csak két állapota van. Ennélfogva ha leveszed a lábad a fékpedálról, akkor ugye átteszed a gázpedálra. A kettő között nem fogja semmi az autót, és lejtőn elkezd gurulni, pl. a mögötted vagy előtted álló autóba. Kéziféknél ilyen nincs, mert a gázadással szinkronban finoman kiereszted a rögzítőféket, és szép lassan elindulsz. Elektromossal is el lehet kerülni az autó összezúzását, de jóval nagyobb gyakorlat kell hozzá. Nem árt lejtőn elindulva gyakorolni valami kihalt budai utcán.
Meg ígértem.-Aku csere.-Először is az új akut feltöltöttem.8 óra kellett neki. Azután bikázó kábellel csatlakoztattam egy régi de még használható akut. Sarukat megbontottam.A levegőszűrő csövet szét kellet húznom.Útban volt. Aku védő keret le. Régi aku ki. Az új be. Csatlakozás. -Be a kocsiba. Gyújtáskulcs elfordít. Vártam kb 2 percet. Blutú, rádió,ablakemelő, riasztó ,ajtózár minden működik. Idáig öröm és boldogság.- Ha valamit el felejtett. Majd menet közben megtanulja. Ja és az ISG lámpa nem világított. Úgy hogy a rendszer aktív!
Én miután átvettem au autómat nem sokára le cseréltettem 4 évszakosra. A mellett, hogy sokat sporoltam, semmilyen hátrányàt nem tapasztaltam. Nem zajos, és többet sem fogyaszt!
Nincs váltogatás, szenzor "őrület". Egy baj van szinte eladhatatlan a levezett szinte új gumi:-(
A KIA-ról jövő tél előtt lekerül a Michelin CC, megy a dolgozni járós autómra, amivel 4 év alatt 2x hagytam el Budapestet, a KIA meg kap egy új 4 évszakos szettet.
Én a Kiá-n 3 évig használtam egy Michelin cc-t, kb 50e km-t ment, összel cseréltem egy Brigi A05-re de a Michelint még egy másik autómra felraktam ősszel, annak a nyárigumija most a Kia eredeti gumija, jövő őszel még egy szezont fogom használni a Michelint kb. 70-75e km-ig jó lesz.. Síelni nem szeretek, szóval én már nem fogok téli gumit venni.
Lassan nem lesz értelme 2 garnitúra gumit tartani. Lesz majd 2 hét tél egy évben... Nagyon jó 4 évszakos gumik vannak ma már. (Michelin CrossClimate+, Bridgestone Weather Control A005) Érdemes elgondolkodni rajta.
Szerintem nem sokat érnek az akkusok. Egy STRAUS-t láttam saját szememmel is, harmat gyenge volt. Össze lehet vizezni az autót ezekkel is, de tisztító ereje nem nagyon van.
100 Bar alatt nem magasnyomású egy magasnyomású mosó ;-) Ez az én szubjektív véleményem!
Karcher is csak K5-től felfelé ér valamit! De ha magasnyomású mosó akkor KRANZLE!
Van-e valakinek tapasztalata, lehetőleg akkumulátoros üzemű, a vizet vödörből (tartályból) felszívatható magasnyomású mosóval, ami viszonylag kellően hatásos is, vagy ezek az aksis dolgok felejtősek?
Majd mindjárt jönnek a megmondóemberek és elmagyarázzák, hogy aki a mi kis alpokaljai országunkban (ahol egész télen nem láttam havat) négyévszakossal mer télen közlekedni, az mekkora egy felelőtlen ember és milyen veszélynek teszi ki a családját...és egyébként is, ami mindenre jó az semmire se jó...:DDD
Nemrégiben szó volt a nyári, téli, illetve négyévszakos gumik használatáról. Az alábbi link a Totalcar által végzett összehasonlítás eredményét tartalmazza.
Start-stop nélkül pont olyan az akkucsere, mint 20 (50,...) éve :-) Csak több a csavar és alkatrész. A sz...ás azokkal az autókkal volt (van), ahol a tápfeszültség megszakadása esetén az audiórendszernek meg kellett adni a kódot, és nem volt meg.
Hihetetlen, de még a csomagtér világításhoz is tettek egy kis elektronikát - az izzóhoz egy (forma, jelölés alapján) diódán át jut az áram.
Könyörgöm, miért? Persze szakadt, ezért nem volt világítás a csomagtartóban.
Megküzdöttem a lámpatest kiszedésével, főleg, mert először az átlátszó fedelet akartam kipattintani. Pont úgy néz ki az egyik oldala, mintha egy bepattantó-kipattantó hézag lenne, de nem, a teljes lámpatestet kell kiszedni az oldalkárpitból, és ez sem volt könnyű.
Valóban! Igazad van! Nem téged akartalak oktatni, megcáfolni. Én csak arra akartam rávilágítani, hogy nehogy valaki azt higgye, hogy olyan egy akkucsere procedúra, mint 20 évvel ezelőtt. (Persze kivételek akadhatnak!
sajna dookee-nak igaza van...a turbóval lehet igazából játszadozni...bár nekem anno egy 1.3 benzines Hunday Accentet is megcsináltak (Bp-en) szerintem jobb lett (persze lehet hogy csak a tudat miatt :D )
Ja igen van előtte/utána mérés és mentik is a computer adatait, bármikor visszatölthető a gyári számsor...
Köszönöm a gyors választ . Ez nincs is messze tőlem. :) 40 km . Tehát akkor mértek előtte és utánna ? Szuper. Az enyém is 2015-ös csak benya de jó lenne egy kis Nm . Ha nem publikus az ,hogy mi volt az ára akkor le írod privátban ? Emailom publikus . Köszönöm .
Szia! 2015-ös 1.6 CRDi 128le, Dunaújvárosban csinálták. Nem kértem nagyon durvára, inkább csak annyit hogy dinamikusabb, jobban autózható legyen, ezt most tudja is :) Kb 2000 1/n nél - bár inkább már előtte is - nagyon érezhető a plussz nyomaték, könnyebb vele előzni (igaz eddig sem volt rossz, de most szinte repül) hmmm...és talán folyamatosan adja le az erőt...bár ezt elég nehéz megfogalmazni, az is lehet hogy csak placebó :)
A képen látszik a két görbe LE és nyomaték (előtte utána) a szöveges réstben (felül) számosítva...
Az lenne a gondom, hogy a 2010-es évjaratú kia ceed sw 1.6CRDI-ben az aux nem működik, beállítom a radiót auxra bedugom és semmi (gyári rádio). Mi lehet a gond ?
Köszönöm mindenkinek aki hozzászól! (Az infót. )-Az aku beszereléséről még nem döntöttem. Már hogy magam cserélem e. Vagy valahová elviszem. De majd azért jelzem hogyan sikerült.
Kb. 1,5 éve vagyok itt a forumon, nem emlékezem ilyen hibával kapcsolatos észrevételre, de hogy több ilyen is lett volna olyan biztosan nem volt. Tehát a tipushibát szerintem ebben az esetben ki lehet zárni :-)
Ha, ahogy irtam a gépkönyvi előirás alapján rendel, nem lehet baj. Nem írtam olyat, hogy csak be kell tenni és kész!
Ami egyébként nincs is kizárva, mert az elekrtónika érzékeli a Start-Stopos akku eltérő értékét a normál akku-tól, és a szerint optimalizálja a töltést.
Olvasd el még egyszer amit írtam, mert azzal nem egyezik a reagálásod.
Én nem mondom 1000%-ra, hogy minden típusnál programozni kell, de amikről én hallottam, azt mindet piszkálni kellett szoftveresen is. Szóval jobb utána járni márkaszerviznél! Egy emailt, telefont megér!
De bizony lehet baj! Ha új akku kerül egy start-stop rendszerrel felvértezett autóba, akkor azt szétcseszheti a töltésvezérlő! Az autónak meg kell "mondani" hogy biza' most egy új akku van benned. Onnantól másképp tölti, vezérli a generátoros töltést. Ha ez elmarad, akkor 1-2 éves korában lehet is kidobni az akkut!
Fiúk!! Aku csere előtt állok. De azt mondták hogy én nem cserélhetem ki mert valami kódot is be kell írni. Mivel nem fogja az autó felismerni. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? ( Ja és a leg olcsóbb aksi. Az EXIDE 60A 680 indítóval. AGM.).
A tapasztalatok megosztását előre is köszönöm! Nekem ezzel kapcsolatban mondjuk szerencsém van, a sógorom gumis, szóval ha van ilyen gondom akkor ezt okosba megoldjuk ;)
Érdekes tapasztalat viszont, a héten voltam motoroptimalizáláson (chiptuning) és ugye méréskor ki volt pányvázva szegény autó mint egy megvadult bika, csak az első kerekek forogtak a padon. A művelet után természetesen dobott egy ABS hibát ami egy próbakör után megszűnt, ellenben hazafelé bejelzett a TPMS rendszerhiba is. Kicsit aggódtam mivel a fedélzetibe piszkáltak bele, de a nyomást leellenőrizve és ujraindítva az autót pár km után helyreállt a lelki békéje ennek is.... csak azt nem értem miért adott az is hibát, ráadásul nem egyből a művelet után, hanem csak hazafelé....
Igen ez így van. Amúgy ha nem tudja akkor mi van? Ha bejelez szerintem nem csak azt nézed meg amelyik jelez, hanem ha már kezedben a tömlő megnézed mindet, nem kell-e rátölteni pár tizedet a többire is :)
én cseréltem és utána a 20 ezres olajcsereperiódust 10 ezresre cseréltem 237 ezer kilométer van benne és hibátlan persze a 237 ezer nem nagyon sok, inkább majd 3 év múlva ha benne lesz a 300 ezer fog megmutatkozni hogy érdemes volt-e
Igen, köszi, ez nekem is megvan. :-) Arra lettem volna kíváncsi, hogy "KIA-s körökben" mi az "elfogadott" gyakorlat, a tapasztalatok alapján van-e értelme a bejáratás utáni cserének.
a márkanév semmit nem jelent,az előző autómmal én is megszívtam a helyi shell kútat,valami iszonyat víz volt a benyában,a maszek szerelőm szerint nem az első kuncsaftja voltam aki így járt és valszeg az az oka,hogy régi a kút,a tartályok nem jól szigeteltek,de szerintem az is lehet,hogy durván zsebre dolgoznak a kutasok
Lehet, hogy rám gondoltál, bár többen is rendeltek nem gyári szenzort. Ahogy írtam is, felismerni felismerte, csak a pozíciót nem jelezte. Azt feltanítás nélkül nem is fogja az utángyártott...bár szerintem a gyári sem.
Én rotálom a gumikat szezononként, gondoltam hozzászólok hasznosan, mert nemrég bejelzett az egyik szenzor és jól mutatta a helyét. De most, hogy utánanéztem, nem tudom, megmondani neked, honnan ismeri fel, mert éppen az eredeti felrakás szerinti szezonban vagyok a kerekekkel. Így aztán vagy tudja, mert van érzékelő a kerékagy körül, vagy éppen szerencsém volt, mert eredeti helyén volt ahova betanították. (Ezt sajnos nem tudom, hogy tanították-e, mert az autó árába belealkudtam a téli aluszettet gyári szenzorokkal, stb. és csak vittem a kereskedésbe az autót tél elején és feltették.)
Voltam a miskolci márkaszervizben. Ugyanazt a hibát olvasták ki, mint mi házilag és ki is törölték. Utána nem jött újra elő a hiba kb. 500 km alatt.
Amíg vártam a műszeres vizsgálat elvégzésére, beszélgettem kicsit a munkafelvevővel a pultban. Tanulságos beszélgetés volt, megosztom veletek is a lényegét.
Elmondta, hogy a dízel motorok nagyon kényesek a gázolajra és sajnos a magyar gázolaj nem túl jó minőségű. Mondtam, hogy semmi baj, mert én Shell V-Power üzemanyagot tankolok és az előző tulaj is bizonyíthatóan azzal etette. Annál meg mi lehet jobb? Ezután megkérdezte, hol szoktam tankolni és közölte, hogy ugyanazon a Shell kúton V-Powert tankoló autókból ez volt a harmadik, ami náluk járt a héten ugyanilyen problémával. Nem mind Kia és nem mind dízel, de ugyanaz a kút és Shell V-Power üzemanyag!
Első felindulásomban elterveztem, hogy írok a Shell-nek és ha valami komolyabb problémája lesz az autónak, akkor rájuk borítok mindent, ami kezem ügyébe esik. Utána, hogy viszonylag egyszerűen megoldódott a dolog, meg időm sem volt foglalkozni vele, végül ez elmaradt. Nem tudom, összefügghet-e valamilyen módon, de a check engine előtt kb 100-km-el tankoltam azon a bizonyos Shell kúton és a tankolás éppen akciós keddre esett (ugyanannyiért adják a V-Power-t, mint a sima dízelt).
Azóta ÖMV-nél tankolok, de mivel még több mint 500 km-nyi Shell volt a tankban, így ÖMV-vel még csak pár km-t mentem. Ha tapasztalok változást, beszámolok róla.
Semmit nem kér . Én ott vettem a téli gumit és a felniket de a szenzorokat én vittem . Fel tanította a gépre mind a 4 db-ot és nem kértek pénzt . Még azt is megtudta mondani milyen állapotban bánat benne lévő elem.
Én rendeltem netről ilyet, de még nem érkezett meg. Eddig azt hittem, hogy csak felteszem, aztán pár km alatt megtanulja az autó az új szenzorokat. Most viszont elgondolkodtam. Honnan fogja tudni, hogy melyik szenzor, melyik kerék?
Ha szerencsém van, akkor a 4 szenzorban a pozíció is elő lesz programozva és akkor csak annyi a teendő, hogy mindegyiket a megfelelő helyre szerelem fel. Viszont ilyesmit lehet darabonként is kapni és sehol nem láttam olyat, hogy mondjam meg a vásárláskor, hogy melyik pozícióba fogom rakni.
Plusz mi van olyankor, ha az ember rotálni akarja a kerekeket (gumikat) az egyenletes kopás miatt? Pont azért veszem, hogy ne kelljen mindig gumizni, csak cserélem felnivel együttl és kész.
Ha megérkeznek és sikerül beüzemelni őket, majd megosztom a tapasztalatokat.
" Valaki azt írta itt hogy programozás nélkül felismerte a vezérlő az Ebay-es érzékelőket"
ezek előre vannak már programozva, ezért lehet csak az adott szenzort az adott tipushoz használni így felimeri az autó elektronikája.... a poziciót meg gumisműhelyben lövik hozzá... vagy akár házilag is lehet ha van hozzá "kütyüd" :)