Ezen a topicon klubvezetők, vagy klubtagok szólhatnak hozzá. Így nem kellene a szombat
este-vasárnap délelőttbe bele zsúfolni azt amit úgysem lehet. A hozzászólók
udvariasan végighallgathatják a másik hozzászóló mondandóját, nem hallanának félre
semmit, van idő végiggondolni a választ, a javaslatok visszakereshetők, hogy más
is bekapcsolódhasson a vitába... Egyébként meg nyilvános, mint ahogy nyilvános minden klub is. Sokmindent megvitathatunk véleményt
alkothatunk dolgokról amire egy tényleges klubtalálkozón nem lenne idő. Sőt aki nem jutott
el a rendezvényre innen azonnal értesülhet a megbeszéltekről megállapodásokról és
azok előzményeiről is. Ezenkívül ez egyfajta jegyzőkönyv is lehetne, mert a
hozzászólások írásos formában megmaradnak.
Szia!
Köszönöm a dicsérő szavakat.
Eddig nem gondoltam kiállításra, az állomási három modul (3x1.40 m), a megfelelő csatlakozó elemek közbeiktatásával elvileg alkalmas lehet rá. A rendszerem digitális (Lenz), így ez további egyeztetés igényelne.
Ha szabad hozzászólni a magyar modul szabvány frissítéséhez, akkor megfontolandónak tartom a digitális alkalmazás lehetőségét is. Tudom a pénzhiány miatt, ez jelenleg nem terjedhet el széleskörűen, de talán idővel ez másképpen lesz. Egy korszerű szabványnak hosszabb távra kell szólnia és ebből a szempontból a digitális rendszert, nem lehet mellőzni. Olyan egyszerű megoldást kell alkalmazni, ami mint analóg, mind digitális üzem esetén használható. Aki ma modult épít, de csak analóg üzemet képes anyagilag finanszírozni, az is már a lehetőségét alakítsa ki a majdani esetleges digitális üzemnek. Ha ez csak néhány plusz vezeték beépítését, vagy csak vezetékezési elvet, csatlakozókat stb. jelent akkor az nem kerül jelentős többlet költségbe.
Üdv, Gyula
Versenyfelhívás!
Az előző évekhez hasonlóan, idén is meghirdetjük vasútmodell versenyünket a Klubunk Vándordíjáért. A versenyre nevezni lehet minden olyan modellel és terepasztallal, ami még nem szerepelt a mi modellversenyünkön. A más nemzetközi és belföldi versenyen volt részvétel nem kizáró ok. A modellek csak a magyar vasút témaköréből kerülhetnek ki. Itt szerepelhet olyan jármű is amit a magyar ipar gyártott más vasút részére.
A modellversenyre a következő kategóriákban lehet nevezni:
A vontatójárművek, ezen belül:
A1 saját építés (csak a motor, kerekek és a fogaskerekek lehetnek gyáriak!)
A2 átépítés (egy vagy több gyári modell átalakításával készült modell)
A3 frizírozás (egy gyári modell feljavítása az élethűség eléréséhez)
B vontatott járművek, ezen belül:
B1, B2, B3 mint az A kategóriában!
C vasúti épületek, berendezések
D működő vasútüzemi berendezések
E vitrinmodellek
F terepasztalok, modul elemek
A versenyre a nevezést legkésőbb November 12.-ig kell elküldeni a Klubunk címére. A modelleket November 16-án délelőtt 10.00 órára kell eljuttatni a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumba (Veszprém, Kemecse u. 1.). Aki korábban kívánja elhozni a modelleket, azok a 06/20-533-37-92 telefonszámon kérjen előzetes egyeztetést! Az iskolában korábbi időpontban modelleket nem tudnak átvenni!
A zsűrizés November 16-án délután történik. Az eredményhirdetés November 17-én 10.00 órakor a kiállítás megnyitása után lesz. A kiállítás November 17-19-ig tekinthető meg 10.00-19.00 óráig a fenti helyszínen.
Jelentkezni lehet a modell megnevezése, kategória, készítő neve feltüntetésével a baross.gabor@vasutmodellklub.hu címen!
Üdv vasuTOM!
Váltó, jelző, fénysorompó vezérlés a mozdony tápjáról nem mehet, ugyanis az azon futó digitális jeleket zavarja.
Decs három vágány, minden modul mindkét végén van
1 vágány piros
2 vágány piros-kék
3 vágány piros-sárga
közös fekete színű banándugó. Ezeken csak a mozdonyok tápja, és digit üzemnél még a digit jel van. Ha a pirosakat színhelyesen rakom össze, analóg (szakaszolt a pálya) ha egy pontba rakom össze digit üzem (a pálya minden pontján van táp). A fekete csak feketével mind két esetben.
Nem találkoztál olyan nagyvasúti géppel amire azt mondják, hogy REMOT. Ha össze áll kicsiben jelentkezem a tapasztalatokkal.
Versegyházán 3 modulos klub mondta a javaslatait a szabvánnyal kapcsolatban, Béláék csak adminisztráltak.
Üdv.
MDmot3001 SZVK
az Ószolnoki indóház évek óta üresen áll, a MÁV talán oda tudná adni klub helységnek, szerintetek kit kellene megkérdezni az ilyen irányú hasznosítással kapcsolatban.
Túlmagas beosztásút ne, azoktól sok jót ne várj!!!
A MÁV elöbb támogat egy népdalfesztivált, mint azt aki őt ingyen reklámozza!!!
Csak ámulok és bámulok. Nagyon szép, és tényleg nagyon egyedi, gratulálok. Ott a helyed a következő balatonfüredi tipusú modellkiállításon. Tényleg, tervezed a kiállítási részvételt?
Igencsak nagy gratula!!! Szép lesz, és olyan dolgot csinálsz, amit nem sokan művelnek nálunk! Feltennéd a képeket a Modellvasútépítés topicba is? Tanulságos, gondolatébresztő, öteltes a megoldásod!
Szia!
Készítettem néhány képet a fogaskerekűről. Mint már említettem a bécsi Ferro-Train cég terméke a rendszer, a sínek a váltók és a járművek is. Az ausztriai Sneebergbahn és a Schafbergbahn alapján készítette a modelleket. A váltókat Fulgurex motoros állítóművel mozgatom.
A pálya a H0 modulok kiegészítője lett, mivel a modulok alatt teljes hosszban egy tároló pályaudvar van, ezért a modul sor végein egy-egy 5 emeletes spirál található, amin a vonatok a kb. 30 cm-es szintkülönbséget megteszik. Az egyik ilyen spirált egy heggyel takarom el, és erre megy fel a fogas.
A pályát nagyszilárdságú, lépésálló szigetelő anyagból (styroform) készítettem. Ez az anyag kiválóan ragasztható a fehér fa ragasztóval. Jól vágható, csiszolható. Ez fontos szempont volt a pálya egyenletes emelkedésének a kialakításánál. Az átmeneti ívek is nagyon könnyen kialakíthatók voltak csiszolással. A síneket a kavicságy ragasztása rögzíti. A pálya felső részén már nagyon magasak voltak a styroform darabok, ezért gipszes gézzel egymáshoz rögzítettem azokat, így igen stabil alépítményt kaptam, mely a csiszolás igénybevételét is könnyen elviselte.
Üdv, Gyula
Szolnok mellett élő modellvasutas vagyok, és legnagyobb szív fájdalmamra nincs klub Szolnokon. Pedig hely lenne: az Ószolnoki indóház évek óta üresen áll, a MÁV talán oda tudná adni klub helységnek, szerintetek kit kellene megkérdezni az ilyen irányú hasznosítással kapcsolatban. Ugyan semmi porcikám nem kívánja de akkár még a klub össze hozását is a nyakamba venném ha tudám, hogy nem csak egy felvillanás lesz az egész és merre induljak el az egész szervezéssel kapcsolatban. A tapasztalataitokat ha meg osztanátok ezzel kapcsolatban azt megköszönném.
Szia!
A fogaskerekű vasút a Ferro-Train-től való és a Sneebergbahn ihletése alapján készítettem. A pálya már működik, de a terepépítés még hátravan. Készítek róla képeket és berakom a fórumba.
Üdv, Gyula
Sikerült új színt vinned a topik életébe. Az ötlet nagyon jó, szerintem is szükséges a modul adatbázis, de fel kell venni a többi építési nagyságú modult is! N, TT, H0e, 0e csak amiről én tudok. Itt lehetne elhelyezni a modulszabványokat, a klubok címlistáját is.
Nem szeretnék senkit sem megbántani, de a MAVOE-nak tényleg nem sok köze van a modulszabványokhoz. Azt a klubvezetői konferenciának kell kidolgozni, elfogadni, módosítani, és valaki(k)nek e körből kell(ene) az adatbázist, és a szabványokat létrehozni, kezelni, frissíteni. A klubok címlistáját is el lehet itt helyezni, azt naprakészen lehet tartani, új klubok azonnal bekerülhetnek, a helytelen adatokat azonnal ki lehet javítani. Ha valakinek szüksége van a listára a frisset találhatja meg. De ezt valakinek át kell vállalnia az eddigi "gazdától".
A digitális előkészítés pedig egy előrelátó szabványnál elkerülhetetlen. Gondoljatok csak arra, hogy 8-10 év múlva talán használhatatlanná válnak az e nélkül épült modulok. Mint most az összekötő síndarabok ügye...
Üdvözlök Mindenkit!
Magányos farkasként építem modul terepasztalomat, nem vagyok tagja egyik klubnak sem.
Szeretném saját bevált módszeremet figyelmetekbe ajánlani, hátha mások is sikeresen alkalmazhatják.
Én a csatlakozó felületnek a német NEM 942 D szabványt választottam. A modulok összekötésére 10 mm átmérőjű lyukak szolgálnak, melyekbe M8 csavarokat és szárnyas anyákat használok, így a pontos beállításhoz kellő mozgatási lehetőség van. A lyukak kiosztása igen stabil összekötést biztosít. A villamos csatlakozók átvezetésére 65 mm átmérőjű lyuk van, ezen még a 25 pólusú számítógépes csatlakozók is átvezethetőek.
A sínek a modul végéig érnek és a sínszálakat kívülről kétkomponensű műgyantával rögzítem az utolsó három talpfa hosszában, a talpfához, illetve az alépítményhez. Ennek előnye, hogy a vágányok rögzítése, kipróbálása és hibátlan üzeme után lehet rögzíteni a sínvégeket. A sínszál rozsdásítása és a kavicságy készítése után a rögzítés nem látszik. Eddig a modulok mozgatása során ez kellő szilárdságúnak bizonyult
A sínek betáplálása a sínszálak aljára forrasztott vezetékekkel történik. A most használt sínanyagok kiválóan forraszthatók hőfokszabályzós pákával. A szükséges helyen a sínszál alatt a műanyagot kivágom, és oda forrasztom a vezetéket. A vágány rögzítése után közvetlenül a sínszál mellett készített lyukon keresztül vezetem a modul alsó oldalára. A vezetéket és a lyukat a kavicságy tökéletesen eltakarja, így a tápláló vezetékek nem látszanak, ellenben a sín oldalára forrasztott megoldással.
A modulok egymáshoz való villamos csatlakoztatására 9, illetve 25 pólusú számítógépes csatlakozókat használok. A modulokon a csatlakozó anyák találhatók. Ezeket egy rövid kábeldarabbal kötöm össze, melyen a csatlakozó apák vannak. Természetesen a csatlakozók kiosztása minden modulon azonos.
A fentiekről mellékelek néhány képet is.
Igen ,ezt később pontosítjuk, vasuTOM-nak írtak szerint. Leht, hogy a klub más kiállításra is ad modult?????????
Szia!
Ok, az adattárba küldhetem őket.
A második mondatod nem egészen értem, de ha arra gondolsz, hogy adunk e modulokat, akkor erre azt mondom elvileg biztosan. A gyakorlati kivitelezés persze más tészta... :-I
De ha Pellérdet is kérdezed...., arra egyszerűbb a válasz, mert abban csak 1 személy dönthet. ;-))))
Lakatos Bélát nehéz utolérni, de kiszedem belőle a módosított szabványt
Tudod, nekem az piszkálja a csőrömet, hogy olyan egyesület módosítgat a szabványon, aki még egyetlen egy modult sem épített. Természetesen itt kivétel a veresegyházi klub. De ők is ezt használják? Nem tudom! Még nem csatlakoztunk velük.
Hány modul építő kéub volt jelen azon a találkozón?
Lehet, hogy én vagyok egy kicsit tudatlan, vagy elmaradott. A következőket fejtsed ki bővebben:
Ha átépítitek, vagy új modult készítetek a sin tápvezetéke 0.5 vagy 0.75 mm2 es legyen, a sinszálról semmiféle vezérlés ne legyen, igy a modulotok digitre alkalmas, fillékkel több a költséged.
Értem, hogy 0,75-ös vezeték, de milyen vezérlés nem lehet?
Az állomás kicsit bonyolultabb, mert a sin tápot függetleníteni kell a kiszolgáló berendezések tápjától. Decs már alkalmas erre, a banándugót igy dugom analóg, ugy dugom digitális.
Milyen kiszolgáló berendezésekre gondolsz? A banándugós vezetékek miket kötnek össze?
De mindezek mellett szerintem nem igen fogunk mostanában váltani. A jelenlegi kb 20 darabos mozdonykészletünkből talán csak 3 gép alkalmas digit üzemre is. A maradék 17 gép kicserélése lenne horribilis összeg!
Ne zárd ki magad a digitből. Ha visszaemlékszel arra az időre mikor megjelent, én is így gondoltam. Amit én Szlovákiában láttam, és a FREMO, ZABABOV oldalakból megismertem, azzal egy minőséggel jobb játékot lehet játszani mint a mostanival.
Tudom mindenki a 100000-Ft-os berendezésre gondol. Edigi ismereteim alapján ami Füreden egyszerre mozgott az asztalon azt egy központi egység, és 10 booster felügyelte volna. Nem biztos, hogy mindenkinek kell egy drága központi egység. Ha az enyém meglessz szivesen viszem hozzátok. Mai áron egy mozdony dekóder 7500-Ft, ezzel a mozdony analóg pályán is dolgozik. Egy buszter - 3-4 mozdony egyidejü mozgásához, állomásal együtt 10-20 m pályához elég - kb 3000-Ft.(Hajmáskérhez elég). Ha átépítitek, vagy új modult készítetek a sin tápvezetéke 0.5 vagy 0.75 mm2 es legyen, a sinszálról semmiféle vezérlés ne legyen, igy a modulotok digitre alkalmas, fillékkel több a költséged. Az állomás kicsit bonyolultabb, mert a sin tápot függetleníteni kell a kiszolgáló berendezések tápjától. Decs már alkalmas erre, a banándugót igy dugom analóg, ugy dugom digitális.
A következő kérdéseim vannak: Bécsben lesz e kiállítás oktober végén? Mert úgy tudom a Kecskemétiek szerveznek buszos utat a Bécs Baura okotber 28-29 re.
Valoban a Veszprémi kiállítás időpontja November 17-19-között lesz mert ezt olvastam az Indóház ujságban.
A következő hozzászolásom van a VASÚTOM -hoz az idei MAVOE kiállítás a Közlekedési Múzeumban van egy kis terembe bezsúfolva, így rendessen megsem lehet nézni a kiállítást ha van bent 50 látogató. A Veszprémi versenyen reálissan igazságossan zsüriznek.
Lakatos Bélát nehéz utolérni, de kiszedem belőle a módosított szabványt és az aktuális klub névsort és teszem atopikra.
Igéretet kaptam, hogy december környékén lesz egy olyan tárhely ahova a modul adatbázis felkerülhet, és hozzáférhető lesz. Mindenki kap egy adatlapot ,kitölve, rajz, fényképpel küldi a tárhelyre, ott az adatbázisban a hejére kerül.
Természetesen, hiszen a műanyag aljakból hamar kiszakadna a sín. Én a nyáklapos megoldás híve vagyok, Tamásék pedig a csavaros módszerrel dolgoznak. A nyák előnyének azt tartom hogy meg tudom faragni a felszínét talpfarács alakúra és színhelyesre festve, kavicsolás után beolvad a többi talpfa közé.