Keresés

Részletes keresés

kkn Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29443

Megkérném a hozzáértő közönséget, hogy ki látott már ilyesmiket?

A nejem mindíg a földet nézi a várak környékén, szeretne valami érdekeset találni.

Az első ( 1 )agyagtárgyat egy földúton találta Ilona-vár közelében. Valami paraszti kabát gombja lehet? vagy egy szíj bújtatója?

A másik kettőt Szanda-vártól lefelé az ösvényen találta.

Az egyik ( 2-4 )talán egy tál/kancsó része lenne? Az vékonyabb, olyan íves, mintha edény része lenne, és kimunkáltnak tűnik, mintha korongozva lenne.

A nagyobb ( 5-7 ) már vastag, durva, mitha kézzel formázott agyag lenne.

vigi68 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29442
Miért is nem jöttél?
Előzmény: kerol_t5 (29411)
vigi68 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29441

Sziasztok!

Tudom, hogy van, aki nem szereti a kicsinyített képeket, így az FTP szerveremre feltettem a képeimet eredetiben méretben. Azonban gondoltam azokra is, akik kisebb sávszélességgel bírnak vagy éppen elég nekik a kisebb méretű kép is, így fotóimat 800x600-as méretben is letölthetitek a megfelelő könyvtárból.

Aki pedig csak szimplán megnézné a képeket mindenféle-FTP-baromság-vagy-mi-fene nélkül, annak feltettem ide:

http://picasaweb.google.hu/vigi68/Szadvar7?feat=directlink 

Készítettem egy videót is, eredetiben és kicsinyítve az FTP-n, a kicsinyített változat mellett megtaláljátok a "free" lejátszó programot is, de ha vártok egy kicsit, akkor ugyanezt a videót majd felteszem a weblapunkra is, s akkor nem kell lejátszó progit telepíteni...

Ja igen, az FTP szerver IP címe: 82.131.179.42

név: szadvar

a jelszó pedig nem változott a múltkorihoz képest, ha valaki nem emlékezne, akkor privátban kérje.

Hrotov Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29440
ďakujem pekne pomoc temetvényi farkas!
Előzmény: Nagyon Várbarát (29439)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.27 0 0 29439
Jó volt veled együtt dolgozni, közben megosztani gondolatainkat közös szerelmünkről, a középkori várakról. Remélhetőleg jó szerencsém egysze megadja, hogy viszont segíthetek neked és a lelkes csapatnak Temetvény {Tematin} http://www.tematin.eu/aktuality megóvásában.
Előzmény: temetvényi farkas (29438)
temetvényi farkas Creative Commons License 2009.10.26 0 0 29438

Real správu alebo Starý vlk Konopáč vármentö dní

02 00 zazvonil John alebo skor mobilný

02 30 voz dostal do Irányi Szádvár

06 30 Salamander domu vošli, rozhliadol SA. Stretol som sa NVbaráttal, raňajky Thomas starnutia fellmentük hrad, všetko, čo som sa predstavil, trochu történeszzel. Práca v dopoludňajších hodinách, hovoril pri práci, Obéd, bol som rád, že bude dobré jest maďarský guláš, alebo jest? Tabužka Pripravuje Slovákmi, ale aj tak to bolo dobré, PO Varena dobré červené víno, medové koláčiky, kaviár, av konverzácia spolupráce, WC,

asi 18 00 köllött, lyžiarske Aby som domov

22 00 domov pre mňa, som absolvoval 600 km

Z Jedným Posledné slová: dve vežmi chladnú

1. Foto NVbarát pick mal prebudil SA Myslinka som si, že pre pred niekto Vipera berus, Othon vyzerala lepšie, to bolo zlé Coronella austriaca

2. Foto hoszsú miesto na obed, napadlo Keď sme dnes po rokoch ako sa šesdesiatich storočia Ostatné rozdiel len, Dnes, Všetci, ktoré chceli na dvojnásobok rovnako.

3. Csobánciak Fotografie, vtipné žudí stretol som, som hovoril, Musik, že pre Poveda vármentö práca môže by vykonaná, môže by až videný Csobánc opä Pekná vec.

Každý, děkuji üvözlöm, NV specialny priatežov.

Csobánc Budúci Rok, Aby bisztos Szádvár dobre.

Vigie, Vďaka za 3D Okuliare, Pozri premenovaný SA utečenca 5D.

Štvrtá D, Kedy Lotyšskej fotózva

Piaty D, interesant, dobro čítanie, citi lepšie

viper.jpgobed.jpgcsobánc.jpg
Előzmény: Törölt nick (29437)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.26 0 0 29437
Csatlakoznék az előttem szólókhoz! Köszönöm mindenkinek a szép 7végét! Külön öröm számomra, hogy temetvényi farkassal is találkozhattunk személyesen és persze csobánci barátaink jelenléte is örömteli volt! Szeretném azoknak is megköszönni a segítségét és társaságát, akik először vettek részt a Vármentő Napokon. Remélem, hogy a jövőben is szívesen fognak csatlakozni hozzánk! A záróbuli is igen jól sikerült, bár sajnos azon már nem mindenki lehetett ott.

Az új felfedezésekről még úgyis értekezünk majd hamarosan, így azzal most nem fárasztanék senkit.

Úton hazafelé Vigi barátommal megnéztük Diósgyőrt és a feldebrői altemplomot is (utóbbit hamar keresse fel, aki még nem járt ott!). Bízom benne, hogy jól sikerültek a képek és Vigi jóvoltából majd gyönyörködhetünk a 3D-s képekben! :-)
Előzmény: Reventlow (29436)
Reventlow Creative Commons License 2009.10.26 0 0 29436
Örülök, hogy jól éreztétek magatokat, jó volt veletek együtt dolgozni, az biztos, hogy jó időre kitüzeskedtem magam :)
Előzmény: Vargabetű (29434)
Hrotov Creative Commons License 2009.10.26 0 0 29435
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kiváló hétvégét, a közös munkát és a nagyszerű hangulatot! Örülök hogy ott lehettem! Nagyon örülök hogy csobánci barátaink is csatlakoztak hozzánk, nekik is köszönet a segítségért!
Előzmény: Nagyon Várbarát (29433)
Vargabetű Creative Commons License 2009.10.26 0 0 29434

Sziasztok Szádvári Őrültek!

Köszönöm a hétvégét nektek. A vár ( VÁR) csodálatos, örülök, hogy ilyen vidám, tettrekész társaságba csöppentem. Gyerekeim legszívesebben az egész őszi szünetben maradtak volna: jól éreztük magunkat. Bár a machetámat fenni kell, ritkás hajamat pedig epilálta a déli-oldali tűz, de oda se neki. Vármánia újratöltve! Fotók később lesznek igérem...

Hazafelé megnéztük Borsod-földvárat. Meglepően magas a sánc, kaszálják a füvet. Csak az emlékmű-obeliszket döntötték le szánalmas tudatállapotú emberek.

Jó utat-jó szelet: Vargabetű.

Előzmény: Nagyon Várbarát (29433)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.26 0 0 29433

Valóban hatalmas a változás! Éppen Karakó komával elevenítettük fel a "régmúltat". Hiszen vele még 2005-ben jártunk Szádvárban, amikor a hatalmas dzsungelben rejtőztek a lenyűgöző vár részletei. Nem gondoltam volna, hogy itt fogunk tartani. Tapasztalatokat szerezve, sikeres együttműködést alakítva a hivatalos szervekkel kiforrott az a gárda, akikre bízton számítani lehet. Természetesen az új vármentő barátainknak is örülünk, mint pl. most a csobánciaknak vagy Temetvényi Farkas erős karjainak.

Csoportkép a Német-bástya előtt:

Előzmény: Törölt nick (29432)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.25 0 0 29431
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.25 0 0 29430

Minden résztvevőnek szeretném megköszönni a fáradozását. De külön is kiemelném a csobánci várvédőket, vagyis a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium segítségét. Tagjaik törhetetlen lelkesedéssel vetették magukat a kődeponálás izzasztó forgatagába. Vigi barátunk vezényletével rendezték a kijelölt terepet.

Mostanában is sokszor előkerül a Topikban a csobánciak jeles dolga. Honlapjuk:

http://www.csobancvar.hu/hu/

kobra01 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 29429
csodaszép:)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.25 0 0 29428

A verejtékes munkát délfelé örvendes hír szakította félbe. Az egyik helybeli cég jólelkű és életvidám munkatársa ismét megörvendezteti a farkaséhes vármentőket a legendás sajtos-füstös lángosával. Persze azonnal eldobtuk a csákányt-lapátot és hatalmas lábasához sereglettünk.

A sajtos-füstös lángos vonzásában

Akadt rá jelentkező bővenHmmm... nyami-nyami :-)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.25 0 0 29427

Az összesereglett vármentők egy rövid munkavédelmi oktatás keretében megismerhették a rájuk leselkedő veszélyekkel, elvégre itt meredek hegyoldalakkal határolt, mély pincékkel teli terepen dolgoznak nehéz köveket cipelve, szúrós ágakkal hadakozva. Majd csapatokra bontakoztunk, akiknek élére láthatósági mellényt viselő kapitányok kerültek. Az ő irányításuk alatt indultak a munkálatok. Egy kompánia a nyáron elkészült déli várfal előtti földsáncot tűntette el, míg mások a fal hiányosságát orvosolták. Természetesen nem maradhatott el a feltörekvő növényzet megrendszabályozása sem, előbb a déli lejtőn, majd a várrom egész területén.

A külsővár déli fala előtt dolgozunk

Fogy a törmelékhalomAz egyszemélyes habarcskeverő brigádFaljavítás
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.25 0 0 29426

Gyorsjelentés az eseményekről:

Csütörtök délután folyamatosan vonultak derék vármentőink a kies Szögliget községébe, hogy újabb hadműveleteket hajtsanak végre a várrom megóvásának érdekében. Az örvendetes viszontlátás a késő éjszakába nyúlt. Másnap reggel kissé elszomorodtunk, ahogy kinéztünk az ablakon: esik az eső. A szebb jövőben reménykedve indultunk a Szalamandra-turistaházhoz, hogy testünket feltöltsük elemózsiával. Mintegy kétórányi várakozás után az Esőisten úgy döntött, elhagyja a Ménes-patak vidékét, így nekivághattunk a Várhegyre vezető szerpentinnek. Felérve a szeretett Szádvárunk egy skóciai vár arculatát mutatta, ahogyan a párás ködbe burkolódzott.

Gyülekezünk... és várunk...

De hol van Szádvár???Ködbe bújik a várromÚjra itt a nagy csapat!  :-)
Előzmény: Nagyon Várbarát (29425)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.10.25 0 0 29425

Sziasztok Topiklakók! Most érkeztem haza a VII. Szádvári vármentő napokról, amelynek fotósorozata itt tekinthető meg:

http://picasaweb.google.hu/nagyonvarbarat/7SzadvariVarmentoNapok2009Oktober#

jazd Creative Commons License 2009.10.24 0 0 29424
Én is jobban kedvelem,ha eredeti anyagokkal dolgoznak. Sokan szeretnek a várakba,várromokba kirándulni. Ezen emberek nagy többsége nem várszakértő,ezért szakmailag nem igazán érdekli őket a modern felfogású műemlékvédelem. Inkább,hogy mit lát és kap egy várból. Ne feledjük, a nagy tömegek "tartják el" a műmlékeket és nem a kifejezetten várszakértők.
Előzmény: Északnyugat (29422)
jazd Creative Commons License 2009.10.24 0 0 29423
Jó látni a haladást.Remélem kitart az időjárás a az idei munkálatok befejezéséig. Szépen fogy a kő,jövőre lesz mit pótolni.
Északnyugat Creative Commons License 2009.10.24 0 0 29422

A korhűidegen megoldásokra Simontornya is jó példa. Üvegtetővel és más színű téglákkal a várat szerintem alaposan elcsúfították,kifejezetten ronda lett. Az új építéseket lehetne "láthatatlanul "is jelölni a szakemberek számára, de a felhasznált építőanyagoknak nem szabadna ennyire eltérniük. Simontornyát teljesen újra lehetett volna építeni középkori stílusának megtartásával, mint ahogy elődeink is megtették egy ostrom után jó pár várunkkal. Az üvegtető helyett befejezhették volna azt az épületszárnyat, mennyivel normálisabban nézne ki.

Előzmény: Északnyugat (29421)
Északnyugat Creative Commons License 2009.10.24 0 0 29421
A leg "eredetibb" formában helyreállítani alatt azt értetem, hogy úgy nézzen ki mint egy vár általában kinéz, ne úgy mint egy turisztikai élménypark, és ne építsenek oda korhűidegen épületeket múzeumként. A megmaradt részek megtartásával és az alapok követésével a vár többi részét is korhűen vissza lehetne építeni, bármelyik várról is legyen szó.
Előzmény: sJz.hr (29419)
sJz.hr Creative Commons License 2009.10.24 0 0 29420
Várom a skiccedet! :-)
Előzmény: Törölt nick (29415)
sJz.hr Creative Commons License 2009.10.24 0 0 29419

Némi ellentmondást érzek a kommentedben!

Az elején szépen levezeted, hogy egy-egy vár a fennállása alatt annyit változik, hogy eredeti építtetője sem ismerne rá pár száz év múlva!

Utána meg azt írod, hogy a legeredetibb formájában kell helyreállítani, még akkor is, ha az utólagos ablak, vagy nem volt, vagy nem ott volt. Így ugye már nem is a legeredetibb állapot készült el, hanem egy valami más!

Amúgy ha valami más, azt én nem tartom bajnak. Szerintem egy hosszú életet megélt épület, az mindig az aktuális tulajdonosához igazodik!

Így a felújításoknál nem a 13, 15, 16, századi, stb. formát kell helyreállítani, hanem a helyreállítást minimalizálni, s csak funkcionálisan helyreállítani. Azaz, ha egy toronynak az időtállóságához lefedésre van szüksége, akkor azt készítsék el a mai szokásoknak és a hasznosságának megfelelően, de ne akarják pld. a 15 századi formát ráaplikálni egy esetleg 17. századi falakra.

Előzmény: Északnyugat (29413)
sJz.hr Creative Commons License 2009.10.24 0 0 29418

A mindenit! Belehúztatom ám ti is!

Hegyesdről nem tudnál valamit mondani, Hisz akár "ikervárnak" is tekinthetnők!

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 29417
Több szakembert kérdezem az ügyben, a saját szavaimmal azt tudtam leszűrni: a legnagyobb kiépítettségű állapot helyreállítása a végső cél.
Hogy ezen definíció esetén is adódik egyáltalán nem egyértelmű helyzet, az más lapra tartozik...
Előzmény: Északnyugat (29413)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 29416
Nincs mit, neked is jó hétvégét! :-)
Előzmény: Törölt nick (29409)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 29415
Szia sJz!

Sajnos nem az én képeim, most éppen nem tudtam kimenni, de ami késik, nem múlik.
Ha van is felmérési rajz, ha meg is kapnám barátságból, az biztos, hogy az ásató régész szeretné publikálni. Talán a VKT-ban jelent meg egy korábbi alaprajz, úgy tudom az ott vázolt sejtések szerint alakult a vár alaprajza. Ha végre kijutok, skiccelhetek egy vázlatot, a semminél jobb...

V.
Előzmény: sJz.hr (29410)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.23 0 0 29414
Úgy tudom, még a jövő héten.
Előzmény: jazd (29407)
Északnyugat Creative Commons License 2009.10.23 0 0 29413

Egy vár esetében érdekes számomra, hogy mi az eredeti állapot. A legutolsó mikor elpusztult, vagy a legelső amikor felépítették, netán a kettő között eltelt néhány száz év valamelyik periódusa. Ha pl. Csókakő belső várát építtető uriember megnézte volna a várát a török időkben, bizonyára azt mondta volna rá, hogy ez már nem az eredeti. Ha Csókakő megmaradt volna, méghozzá úgy, hogy folyamatosan magántulajdonban, lehetséges, hogy jelentős bontásokon, átépítéseken esett volna keresztül. A ma megmaradt vár sem biztos , hogy hasonlítana arra az állapotra amit egy megmaradt élő vár esetében látnánk.  Építési priódusokról lehet beszélni, de eredeti állapotról a várak többségénél szerintem értelmezhetetlen.

Több cikket olvastam arról a vitáról, hogy amennyiben Hollókő várát visszaépítik, milyen legyen a tető, mert az eredeti állapotot engednék csak egyesek  visszaépíteni. Ha a középkorban ostrom, villámcsapás, vagy tűzvész után leégett a tető, foglalkoztak vele, hogy pont úgy nézzen ki mint az előző? Eléggé kétlem. Két három ostrom, meg egy-két villámcsapás után lehet 3x is ujjá kellet teljesen építeni egyes részeket, akár falszakaszokat is, miről mi még valószínű nem is tudunk, forrásokból sem. Biztos vagyok benne, hogy ilyen esetekben nem pont ugyan oda raktak minden, ahol előzőleg volt. Szerintem most is a fő szempontnak annak kellene lennie, hogy esztétikus formában, korhűen, a lehető leg "eredetibben" épüljenek újjá a várak, még akkor is , ha nem tudjuk pontosan melyik ablak pontosan hol volt, mert egy kiadós ostrom után elődeink sem tudták.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!