Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Igen van hozza két “dugó” a tartozékot között . Valószínűleg 32-es. És annak a helyére lehetne rakni két csatlakozót ami benne is van a leírásban csak. Em ehhez a verzióhoz.
Igen a papirszuro nem az igazi varhatoan. De van hozza egy homokszűrőm is amit be akarok kötni .
Persze azt nem tudom ,hogy mellette a papírszűrők is üzemeltessem e a scimmer miatt. Vagyis jobban müködik a scimmer ha megy a szűrő ?
Igen. Ott vanak a fényképeden a medence csatlakoztatási pontjai. Mérd meg az átmérőjét és olyan (32-es, vagy 38-as) gégecsöveket vegyél hozzá. Ha lehet ne az átlátszót, mert az jó ha 1 szezont bír.
Nehezen hiszem, hogy ne kaptál volna. Kell a csomagban 2 gégecsőnek lennie, azt egyszerűen a hozzá adott papírszűrő helyett a homokszűrőre kell csatlakoztatni.
Vásároltam egy bestway lipari rattan medencét. Hétvégén tervezem felállítani (ha sikerül a talajt elegyengetni😊 )
Nézegettem a tartpzékokat és nem talaáltam olyan csatlakozót amivel külső homokszűrőt tudnék csatlakoztatni. Mert ehhez belső scimmerrel egybeépített típus van. Tudok vásárolni hozzá? Mert a leírásban benne van mi is kellene ,de ebbe a típusba nem teszik bele mint tartozék.
Linkelhetnél (más is) ilyen gyorsan távozó gyorsklórt, mert én csak stabilizáltat találtam, hiába gyorsaklór a neve.
Más: tegnap feldobott a fb egy raklapból készült medencét. (Nagyjából kör alakú, bele egy fempalástosba való fólia.) Tök egyszerű és nagyszerű, de... A raklap is, meg a belülre kerülő osb (annak tippeltem) is nem hiszem, hogy szeretné a vizet, párát. Van ennek bármi értelme?
Sziasztok!Kérdésem lenne 1 hete vettünk egy merev falú medencét 4,6 átmérő 120mély a vízkezeléssel minden oké szép tiszta a vize sóbontót használok algaölővel kombinálva,de tele van a medence apró 1mm-es bogarakkal amik csípnek mit lehetne tenni ellenük,Nagyon köszönném ha valaki mondana valami okosat.köszi
Egy fémvázas medence. 4.3x1.1 méter. Igen ezekre gondoltam,de talán nem akkora a "dőlése".
Dolgozom még rajta,de azért nem ez a szakterületem😊 Valami keményet mindenképpen szerkesztek alá mert igen a víz mennyisége miatt ugye elég nagy lesz a súly. Macerás egy dolog ez:)
Fontos a vízszint, mert több tonna víz lesz benne, és ferdén a medence egyik oldalát sokkal nagyobb nyomás terhelné, mint a másikat, szélsőséges esetben annyira (ha ez lábakon álló csővázas medence) hogy az egyik oldali lábaknak nekifeszül az oldalfal, a másik oldalon meg húzza a lábakat. Ehhez hozzá jön még a pancsolás hullámai, (ami az egyik oldalra nagyobb terhelést ad) és szépen lassan elkezd vándorolni a medence a lejtőn... A lábaknak (és a csövek illesztéseinek) ez meg nem fog jót tenni.
Alá mehet EPS, de ragaszd össze a lapokat hézagmentesen. A maradék hungarocellből meg némi esztrich-ből lehet egy kis könnyűbetonos habarcsot csinálni, amivel az EPS széleit lefeded, hogy kevésbé tudjon a homok kijönni alóla. A lábak alá valami fix (pl tégla, egy szintben a lábbal- az EPS felső síkjával) kell, a homokon önállóan nem jó, mozogni fog lefelé a folyamatos nyomás és a pancsolás hullámai miatt.
Egy 4.5méteres medencét szeretnék feláálítani. De elég puha a homok azon a helyen. Érdemes esetleg valamit alátenni ami masszívabb? Esetleg valami nikecel vagy egyéb hasonló dolog?
Ez így igaz. Annó kémia óráról is emlékszem a mondásra, miszerint "Tengerbe öntsd a sósavat!" - vagyis nagyobb mennyiségű vízbe kell önteni a sósavat. Egy medence esetén is ez történik. Ha a fordítva csinálnád és a sósavba kezdenéd önteni vizet, az szétfröcsögne.
Szerintem tegyél bele valamennyit, jól keverd össze, és mérjél. Meg látod, mennyit megy le. Én a sósavat egyből a medencébe öntöm, körbejárva, és jól elkeverem.
Pontaqua Aquasav 0,5 dl vagy 0,5 liter kell 10m3 vízhez? Olvastam már mindent. Vagy ahol 50ml írnak van ahol 200ml, és olyat is láttam ahol 500ml... mind 10m3 vízhez.. mi az igazság? Valamint a Pontaqua Aquasav és a Pontaqua Suacid az ugyanaz töménységileg is, csak a kiszerelés más méretű, vagy töménységben is van eltérés (van ahol úgy írja "nagy töménységű PH csökkentő)? Meglepő hogy ilyen komoly vegyszerekhez ennyire nem egyértelmű az adagolása... Valamint ezt hogy kéne értelmezni, a Pontaqua Aquasav/Suacid leírásában valahol olvastam hogy: "Soha nem szabad vizet önteni a kénsavba!" Hát eleve a medencevízhez önteném hozzá...????
Segítséget kérnék !!! Tavaly valaki megosztotta,hogy a csővázas medence peremére valamilyen gégecsövet szerkesztett . Nem találom a posztot . Ha esetleg fotót is mellékelne, nagyon megköszönném !
Én úszó adagolót használok már 8 éve. Ha le van takarva a medence, akkor a befolyó közelébe teszem, a fólia alá, ha meg nincs takarva, akkor kering az egész medencében.
Nagyon jól eloszlik az egész medencében a klór. Igaz, nekem egy könyökkel meg van oldva, Hogy forogjon a víz.
2-3 naponta mérem, és az alapján állítom a nyílást. Ha meg túl sok lenne, pl 1,5 fölé megy, akkor kiveszem.
Én is hypózom a vizet mindörökké, nekem mindig működött. Vagyis pontosítok, ott az úszó, és rossz idő, esetleg amikor tudom, hogy valamelyik következő nap nem lesz használva a medi, akkor "sokkolom" a vizet hypóval.
Utána a megfelelő pH beállítás persze.
De amit visszaolvasva pár napot és nem látok, az a só. Sima konyhasó. Lehetőleg semmi extra adalék.
Ha elérné a víz a tenger sósságát, nem lenne gond az édesvízi alga soha többé, de így is meg lehet keseríteni az életét.
??? Én is társasházban (is) lakom (a medencém nem ott van..) és mindenkinek egyedi vízmérője van... Nem is értem. Eddig a nálatok a medence nélkül nem volt a közös használatú víz miatt konfliktus? Ugyan annyit fizet agy egyedül élő, mint a 3 gyerekes családos a vízért? Vagy hogyan van becsületesen szétosztva? (mindenki mondhatja, hogy én egyedül élek, csak kétnaponta vannak vendégeim négyen-öten, tehát a bejelentett lakó szám biztos nem használható...) Másrészt egyedi mérésnél a valós fogyasztásod fizeted, nem pedig a más által elpacsált víznek a rád eső részét is... (ha "átalány" van, akkor tapasztalataim szerint mindenki szarik takarékoskodni, inkább napjában két teli kád vízben fürdik, mert Ő kifizette a díjat..) Bár ezt is jó helyen mondom, a 20-30 m3-es medencések közt... :-))
Ez igaz, de így nem húzza fel a szmötyit az aljáról... nagyjából mindegy hogy esetenként 30 vagy 80 liter vizet szívok le. úgy is a párolgás miatt (meg a kipancsolás miatt) 4-7 naponta után kell töltenem.
Alapvetően igazad van, cserélném én is, de ha tovább olvasol akkor látod, hogy mivel társasházban lakunk így a pénzben nem sok, de pár száz liter ellocsálása a közös óra miatt jó kis konfliktusokat szül.
Működik, de nem ajánlatos. A szkimmerben mozgó víz miatt gyorsabban oldódik. Másrészt ha nem jár a keringető, akkor tömény oldatot kapsz egy helyen, amit nem szeretnek a csövek.
sziasztok, lehet hogy már volt, de nem találtam. Olyat csinál valaki, hogy a szkimmerbe vmiféle adagolóban teszi be a kombi tablettát? vagy ez totál hülyeség? egyrészt hogy ne legyen gond, ha kiesik, másrészt lassabban kellene adagolnom, mert megy az uv szűrő is
Ha egy visszacsapó gondot okoz(hat), akkor ott más baj is van. Mekkora az emelési magasság (a medence vízszintje, és az LPE csövek legmagasabb pontja közötti magasságkülönbség)?
Milyen víztömeget mozgat az a szivattyú azon a magasságon? Mennyi cső van feltekerve, milyen eloszlásban, mekkora az oda és visszavezető cső átmérője, hossza, milyen elemek vannak még (könyök, T-idom, csap)? A bónusz kérdés: Milyen típusú a szivattyú?
A visszacsapó szelepet a szivattyú elé, minél messzebb kell bekötni. Hat-hét év körüli élettartamot számolj, akkor kezdhet korrodálódni (tapasztalat).
Sziasztok. Visszacsapó szelepet keresek. Van egy radiátor a tetőn medence melegítésre. Klasszúl működik. A gondom csak az ,hogy ha leállítom a fűtési keringtető szivattyút akkor reggelre leürűl a rendszer. Elég sokat kell bajlódni, hohy megint működjön. Gondolom egy visszacsapó szeleppel ez megoldható lenne. Egy csappantyús szelep kellene mert a rugóst a szivattyú nem biztos ,hogy át tudná nyomni. Rézből lenne de gondolom a CL és társai nem díjaznák. No műanyagra gondoltam ebből vannak a csövek könyökök golyóscsap 32mm ragasztható.
No tud valaki ilyet hol lehetne beszerezni??? Köszönöm.
A takaras eddig elmaradt, ma takartuk eloszor. De nem hiszem hoyg csak ez lenne a porblema, tegnap vegyszeres rohamomnak megvan az eredmenye latom a medence aljat. Ma vettem olyan tesztet ami meri a TA-t es a legtobb amit merni tud 240 neptunnal merve 15csepp a ph 7.2
Most akkor a szuronek szurni kell az algat vagy nem alapallapotban zsak nelkul?
Vegyél még egyet, azon rajta lesz az a darab. Úgysem örökéletű, a kefe szálai pár év után elkezdenek töredezni.
Szerintem nem lehet külön kapni. Hasonló fejet használok porszívózáshoz, amit mostanában fogok kidobni, az újat már megvettem olcsóbban :), arról le tudom szedni a darabot. Agárdon, vagy Újpesten (július 15-18 között) oda tudom adni.
Van egy ilyenem. Viszont hiányzik az a darab, ami rámegy magára a kefére, ami tud le-fel forogni és amibe menne a nyél. (mobilon nem tudom bejelölni a képen) Azt vajon lehet külön kapni?
Én elhiszem a hozzáértőknek, hogy a klór 7.2-7.6 közt a leghatásosabb. Nyilván 7.61-nél nem lesz hatástalan, de nálam 8.5 fölött biztos lenne a ph kezelés nélkül. Mivel magas a TA, így kezelés nélkül a ph biztos nem csökkenne.
Így sima klórozás biztos nem lenne elég.
A másik, hogy bár algám nincs (némi döglött a medence alján), a klór eltűnik. Tegnap dél körül szűk 50 g klórt raktam a 15 m3 vízbe, ma délelőtt szinte színtelen maradt a mérésnél.
Szóval én nem mondom, hogy szerencsés esetben ("jó víz") ne lehetne elég a tabletta, de erre nincs garancia. Ha én csak ennyit teszek, garantált az alga, egyrészt a magas ph, másrészt az eltűnő klór miatt. Ráadásul a ph-mérés szinte ingyen van, a klór már sajna nem.
Szerintem az "úszkáló" klór vagy multi tabletta lófüttyöt nem ér. Abszolult nem kezeli a viztömeget, csak kicsi részét, és a felszínről hamar távozik a szabad klór is.
Nekem átszívja az összes vizet a tablettán, ami a szivattyú szűrőházában van. Lehet hogy ez a titok, amitől nálam csak úgy működnek a dolgok? Mult héten nyaralni voltunk egy hetet, hagytam mindent automatán. Amikor hazajöttünk, 5 perc csak porszivózni kellett az ajját, és lehetett fürdeni. Nagy fenyőnk és feketeszederfánk van a medence mellett. Ezkből van némi nagyobb darab szemét, amit nem szed össze a skimmer.
Kösz! Most arra jutottam, hogy drótháló nem lesz, 3 vezérdrót (feszítő), ahhoz fogom valahogy. Aztán, ha tényleg jön a kerítés, akkor vagy eladom a cuccot, vagy áttelepítem és akkor megy rá drót.
Medence terasz két oldalára ment szélfogónak 2m magas, a medence körüli korlátra 1m-es.
Szomszéd a drótkerítést újította fel ilyennel.
Viszont ha jól ki akarod feszíteni, akkor érdemes a háztartási boltokban kapható ruhaszárító kötelet venni, aminek sodrony belseje van műanyag bevonattal, az filléres a bolti bevonatos drótkötelekhez (drótkötél ez, de csak pár mm vastag) képest! Szomszédnak a bálázózsineget 1 hét után eltépte a szél.
A medencekezelés fő szabálya: a ph és a szabad klór mérése. Ez minden esetben alap feladat. Ez a záloga a tiszta víznek. Időben ez kétnaponta 2 percet jelent.
Pedig szerencse (minimum is). Legalábbis ha ilyen alap dolgokat elfogadunk, hogy a klórnak kell a "jó" ph. Az meg függ a víz forrásától és a TA-tól. És még csapvíz-kútvíz alapon sem lehet különbséget tenni, lásd a kolléga 31 l sósavát, ami még mindig nem volt elég - csapvíznél. Az én 15-ös medencémbe is - átszámolva - már bő 20 l 20 %-os sósav ment, és még mindig megy fel a ph. 2 éve van ez, korábban nem volt - a tőlem 3 házra, azaz 50 m-re lévő szomszédnál most is elég a régi mennyiség. Ja, nálunk kútvíz.
És ugyan algás volt a víz, de rengeteg klór ment bele és úszik Folyamatosan a 200 g-os tabletta, klór meg alig van a vízben. Ha csak a tabletta lenne, egy alga tenyészet lenne az egész.
No de amiért jöttem:
Tud valaki jó beszerzési helyet belátásgátló hálóra?
Ez szimpatikus, mert úgy tűnik, a 2 oldala "szegett", de hátha van ilyen olcsóbban. Egyelőre kerítésre menne, de ha a szomszéd tényleg megcsinálja a rendes kerítést, jó lenne a medence fölé. Nem költenék rá vagyont, mert a szomszéd 5 év hitegetése után ("idén biztos megcsináljuk a kerítést") megvettem az anyagot, előre mondtam nekik, erre most közölték, hogy megegyeztek egy céggel, nemsoká csinálják... Így tök feleslegesen költöttem a nem létező pénzemet, de amíg nem jönnek, csak el kellene takarni az udvart.
Én nem takarom, nem mérem vagy vegyszerezem a heti egy 200g kombitablettán kívül, és tökéletes. 13m3, 6 köbös szivattyúval (reggel 7, este 10 között), 31 fokon (fűt és hűt is a hőszipka) ...
Nem hiszem hogy csak "szerencsém lenne", nem az első szezon.
A medence alja nem számít, a felette levő vízoszlop, és a kifolyási pont közötti szintkülönbség viszont igen. Azért arra is kell figyelni, hogy a medence vízszint fölé ne nagyon emelkedjen a cső, legfeljebb 20-30 centi még belefér.
Nálam is ugyanez a helyzet, folyamatosan mérem a ph-t és a klórt, és egész szezonban kristálytiszta a víz. Már 31 L sósavnál tartok, de megfigyeltem hogy a kezdeti 5L /heti mennyiség már csak 3 L/hét. Tehát hamarosan beáll a ph, csökken a TA szintem. Pedig vezetékes víz!
Nálam is idéntől megy egy 36w-os uv, és jelentős előrelépés. Tavaly 30c víz fölött már folyamatosan küzdöttem az algával, most meg 5 naponta egy 200g-os kombi tabletta, heti egyszeri klórozás, és szép tiszta a víz (24m3)
Nekem 41 m3 vízre 8m3/h badu magic szivattyú és 70kg-os üvegtöltet van, viszont kb. 2hete megy egy 72W-os UVC is. Így már csak egy kis kosz vn az alján ami elkeveredik vagy porszívóval kijön. Első héten töröltem az alját-oldalát, de már nem indul be újra az alga. 28-30 fokos a víz, tavaly zöldült.
Nem igazán értem... Érzékeny a bőre, de mégis full vegyszeres vízben gondolkodsz? Maga a vízforgatás vegszer nélkül nem sokat ér. Bár ilyen mennyiségű vizet (ami nincs 1000 forint sem, még drága helyen sem) három-négynaponta le lehet cserélni. Sőt, ha nagyon érzékeny a bőre, akkor kimondottan jó az állott csapviz minden vegyszer nélkül, mert az a kis klór is kimegy belőle, ami egyébként a vezetékes vízben van.. Másrészt 14 hónapos gyereknek felesleges az 50 cm víz. elég a fele.
Igen olvastam az osszefoglaloban de most azt elkezdem rendelgetni varrogatni...nem lehet azt valamivel helyettesiteni? Meg nem tudom hogy mit er ha az alga vigan viganlodik 5x sokkolt vizben vizben ket liternyi algaolovel meg minden xarral
Egy hete a szkimmerbe raktam tablettat de egy nap alatt feloldodott.
Mar en is valami mutans algara gondolok.
Uveggel kezdtem, tavaly semmi gond nem volt vele kristalytiszta viz egesz nyaron hetente egy kombi tabletta semmi algaolo pelyhesito total semmit nem raktam bele es kutvizzel toltottem utana mondjuk egesz evben talan 3x mostam vissza.
Homokszűrö előszűrőjébe (kupak alá) tegyél be 2db 200g-os kombitablettát. Ott legalább átmegy az egész vízmennyiség rajta... Evvel mehet 12+ órában. Ha így sincs változás akkor vízcsere.
Elvileg nem marad más, mint hogy a szűrőn átmegy. Mivel Te a pelyhesítőt sem felejtetted (mint én...), marad a kérdés, idén változtál üvegre, vagy eddig is az volt benne?
Ennyi szenvedés után én már szétkapnám a szűrőt, mi a helyzet odabenn.
Illetve még egy, ha még nem volt, ellenőrizném a ph-mérőt, bár ennyi klór már nem ideális ph-nál is elég kellene legyen.
Ma esti kor. Mindenbol 300ml/gr algaolo, pelyhesito, ph minusz, klor. Kiprobaltam a porszivozast filter allasban. Aljarol felszivott koszos vizbol zold viz jott vissza. Van benne vagy 50kg uveg es atmegy rajta az alga??? Hat kezdem feladni...asszony mar a kozelebe se megy azt mondja olyan mint a tiszai vegyi kombinat...hat ez igy nem nagy fun
A bőr szempontjából biztosan az a legjobb ha cseréljük, teljesen igazatok van. De ha csak egy ilyen kis pancsolót vennénk és mondjuk heti 3x4-szer fürödne a Manó, akkor az heti 1m3 víz amit kilocsálunk. Ha pedig ilyet vennénk, hogy mi is beülhessünk mellé akkor az heti 4m3 víz lenne.
Persze nem gond, de a 6-lakásos társasháznak egy órája van, így az összfogyasztás az összes bérlő között oszlik meg. Még ha összegben ez elhanyagolható is, tuti jönnének a megjegyzések. :)
Vízcsere hetente lehet megoldás vagy egy hét már hosszú idő?
Vagy esetleg ehhez mit szóltok? (bár feleslegesen magas és gondolom teljesen fel kell tölteni, hogy használható legyen)
Tudom a tuti megoldás egy ház, ahol nem szolnak bele ilyenbe :)
Én olykor a falon szoktam a penészfoltokat hypóval befújkálni. A fekete penészfolt 5 perc múlva hófehér lesz. Teljesen eltünteti. Ha nem látnám, nem hinném el.
Nehéz eldönteni, hogy mi történik ilyenkor a fekete penésszel. Eltűnik, vagy csak nem látszik? De ha a hypó "megöli", és nem is látszik, akkor kb. mindegy is.
Nekem mostanra erős javulás lépett fel, a pelyhesítő hiányzott. És nem 0-24 -ben kell járatni, nappal menjen, éjjel álljon és akkor lehet porszívózni az aljáról.
Sajnálattal tapasztaltam hogy a 24 órája történő sokkoló klórozás semmi eredményre nem jutott.
Pedig tettem bele bőven 8 köbméterhez 30 dekát 55% os aktív klór.
Ugyanolyan zöld maradt pedig erősen érződik a klór szag a vízen.
Mi a francot csináljak már vele az idén már egyszer leengedtem.
Az elmúlt öt évben nem kellett leengedni, tudtam kezelni ,igaz háztartási hipóval történt köbméterenként 1 liter.
Valószínűleg visszatérek a jól bevált hipohoz, azzal reggelre a nagyon agresszív algásodás is eltűnt, igaz opálos maradt a víz de pelyhesítővel megoldható.
A magas ammóniaszint is ludas lehet, amelyet a bomló szerves anyagok okoznak. De beleszólhat még a túl alacsony széndioxid (CO2) szint is. Egyes esetekben (Zöld víz - lebegő zöldalga, amely állítólag makacs) a 4 napos "sötétkúrát" javasolják. Ha meg kékalga, amely valójában baktérium (cyanobaktérium), a sötétkúra csak időleges megoldás, és antibiotikum (!!!) kellene eltávolításához.
Csak érdekességként jegyzem meg:
A cyanobaktériumok a föld legősibb élőlényei, amelyeknek a sztromatolitok a fennmaradt nyomai. Az élet megjelenésével sok-sok 100 millió évig ezek uralták egyedül a földet, majd jött a "hógolyóföld" kb. 1 milliárd évig tartó totális fagy korszaka, s csak ezután jelent meg robbanásszerűen az igen változatos földi élet.
360-as acélpalástú medencéhez tud valaki - kedvező árú - pót fólia beszerzési helyet javasolni? Vagy esetleg céget aki méretre készít, de nem horror áron?
Valóban, a csere jobban megéri. S az újratöltés után felforralt vízzel lehet előmelegíteni (persze abból kell majd 10-20L). Egyébként meg volna klór helyett bróm, vagy oxigénes, de nagyon drágák, és az érzékenység rá kérdéses.
Az, hogy inkább szürkés lett mint zöld, engem igazol!
Az 1 kg klór után - számomra is meglepően - másnapra (nekem inkább fehéres) szintén olyan opálossá vált, hogy nem lehetett látni az alját. Innentől aztán napokig tartott, míg kitisztult, többszöri pelyhesítés után, és persze sok öblítéssel, ami ugye meg vízpótlást kíván, tehát az ember már nem tudja melyik kezébe harapjon: vízcsere/vízpótlások okán.
De a vízcserén én azért nem gondolkodtam, mert már egyszer megjártam. Hamarosan jött a vízóra leolvasó, és olyan nagy vízfogyasztást mért, hogy utána egy fél évig abból becsülték meg a fogyasztásomat. Kényszerűen fizettem ki ezeket a magas összegű "előlegeket".
Egyébként pedig van egy gyanúm, ahogy egyre többen kínlódnak a zöld vízzel. Ez lehet, hogy nem igaz, és valami paranoia inkább de leírom: Elképzelhető, hogy valamiféle más (mutációs?) algafaj jelent meg, amely nehezebben pusztul, és sokkal több klórt igényel? Sőt, manapság egyre több idegen országból származó rovart (sőt csigát is) veszünk észre, és ez is egy importált, strapabíró alga, amely inkább színként jelenik meg a vízben, nem pedig lerakódásként? Mindenesetre ez csak akkor derül ki majd, amikor a strandok is panaszkodni kezdenek e miatt.
Igencsak hülye kérdés, de skimmer mindenképp kell a homokszűrő elé?! Vagy ugyanúgy lehet a durva szűrő előtéttel is használni a homokszűrőt mint a papírszűrőt is?! Nálunk levelek meg egyéb nagyobb szennyeződések nincsenek amik a medibe juthatnának..
Nem vas. Lehet a feher feluleten barnanak latszik de a viz zold tole es csuszos az ujjam kozott. 15m3ben van vagy 200liter kutviz. Azota mar annyi klor ment bele hogy az mar regen kisapodott. Ami lehet hogy hujeseg, nincs takarva soha mert a skimmer jol leszed mindent.
Nálam is sz.r van a palacsintában, sehogy sem szabadulok a zöld színtől. Nálam a víz "tiszta" volt, csak a medence alján volt letapadt alga. Felsúroltuk, közben 3x visszamosattam a homokszűrőt, ezért utána kellett tölteni (jobb híján megint kútból) és azóta nem szabadulok a színtől, ilyen még nem volt. Jobb híján a homokszűrőt "gyanúsítom", bár pelyhesítőt csak tegnap raktam bele.
Erdekes amit irsz az 1kg klorrol de kb most mar en is ott tartok hogy az jon.
Hetvegere se tisztult ki a 15m3 szep zold vizben lelattunk az aljara. Elotte ket nappal mar duhbol ment bele a 200gr klor 200-300ml pelyhesito 250-350ml algaolo (ami lehet hogy gatlo) 24oraban megy a 12m3 homokszuro uveggel.
Namarmost a fenti a anyagtol ami vasarnap este ment bele hetfonreggelre olyan opalos lett a viz hogy ket lepcsofokot sem lattam a vizben mondjuk inkabb szurkes lett mint zold. Ma estere ez fogadott a vasarnap este feherre pucolt letran. Az alganak mondta mar valaki hogy dogleni kene ennyi klortol? Vagy most jon amivel kezdeni kellett volna , a vizcsere.
Homokszűrős kérdés: Adott egy 10m3-es medence eddig papírszűrős volt és a takarója se volt (egyszerűen szétfoszlott a tavaly(!) vett). Szóval eddig nem volt túl jó helyzetben. Egy homokszűrő tartályt meg váltószelepet "örököltem" tegnap rákerült egy erős medenceszivattyú. Alga nincs ezt eddig klórral kordában tartottam. Próbáltam porszívózni a slagos porszívó + zsák módszerrel, de az aprószövésű zsákon is átment a szmötyi egy része. Próbálom ma majd a homokszűrővel is kiporszívózni.
A homokszűrő ellenére a kristálytiszta víztől messze vagyok, olyan opálosnak mondanám. A kérdés hogy legyek türelemmel a homokszűrő rendet fog rakni vagy vegyek pelyhesítőt?
Ha "erősen zöld", akkor vagy elég, vagy akár még kevés is lehet. Mindenesetre próbálni kell egyre többel, ha nem változik a zöld szín barnássá. Nekem egyszer majdnem 1 kg-ot kellett beletennem a 17m3-esbe, mire eltűnt, de akkor már az egész víz nagyon zöld volt.
Jegyezzük meg! Az alga valóban "eszi" a klórt, csak attól pusztul el, az algaölő az más. Annak csak a neve az, és a szaporodást gátolja (tehát helyesen: algagátló). Mindenképpen el kell teljesen pusztítani, hogy jó legyen a víz. S a gátlót is rendszeresen adagolni.
Ja, és az oldaláról, aljáról is le kell kefélni a rátapadt algát, legjobb ferde nyélre szerelt kefével (a szögletesnél pedig a sarkok gyűrődésénél rövidebb szálúra vágott cirokseprűvel lehet kipucolni).
Kisebb területeken megjelenő makacs algatenyészet esetén elég a sima sokkolás is, de a kefélést akkor is ajánlom.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szűrőhomokot hol és milyet érdemes venni szerintetek?! Az én szűrőmbe amit megrendeltem elvileg kb. 10kg kellene, de látom van többféle szemcseméretű?! Az lenne a célszerű ha többféle méretűvel lenne feltöltve?!
Még sok is, 90 g elég 5 mg/l l-es sokkoláshoz. A több persze nem árt, csak +pénz és lassabban ürül ki. Mondjuk az alga zabálja a klórt, éppen mehet is a több.
A pelyhesítőt ne feledd! Én így tettem :), alig tisztult, reggel öntöttem bele és szemmel látható a hatása.
Sziasztok! Feltöltöttem az 5m3 medencét csapvízzel. Rögtön tegyek az úszóadagolóba egy 200gm -os maXI kombi tablettát (ekkora van csak) ? Vagy mérjek előtte ph-t Klórt?
Ha SOS a dolog, akkor aluszalag darabbal simáb foltozható fóliás medence. Mivel tükrös a felülete, alig látszik, a nyomás és a ragasztója meg ott tartja a víz alatt, természetesen belülről.
10 apró lyukat foltoztam be 3 hete. Ezen a linken én is feszegettem a kérdést, az ott látható alsó ragasztót használtam, azóta is jól tart. Volt lyuk alul is és oldalt is. (Csővázas medencéről van szó.) Illetve egy alkalommal egy teljesen új helyen a medence oldalán "pisilt", ott ugyanezzel a ragasztóval belülről (tehát víz alatt) tudtam beragasztani, még csak nem is gyöngyözik azóta.
Én is betáraztam a cipőragasztót, de egyelőre nem próbáltam ki, fa fentivel kapcsolatban 3 héttől régebbi tapasztalatom nincs. :)
A foltot mindenképpen belülre ragaszd, így víz nyomása a helyén tartja. Nem értek hozzá, nem tudom milyen foltjaid vannak, de én azt ragasztanám oda, melyik színben a legjobban passzol.
Nekem körülbelül ekkora van, elég nagy nagyobb társaságokhoz is. Ha a palást nem rohad el, örök darab. 5-8 év múlva ki lehet béleltetni akármilyen mintájú, méretre gyártatott fóliával. A homokszűrő körülbelül napi 22-23 óra alatt végez ennyi vízzel - nagyobb illene hozzá. A nagykönyv szerint a medencében levő víz háromszorosát kell megszűrni egy nap alatt.
Jó lenne süllyeszteni, de akkor még a hőszigetelésre is oda kell figyelni. Teljesen ne süllyeszd, mert a szél könnyen belehordhat mindent.
Ha a gépészetet távolabb helyezed el, érdemes föld alatti védőcsőben vinni a csöveket, de ne legyen benne 90o idom. A medencés boltokban kapható bordás, tagolt csövet kerüld, a spirálos olcsóbb, tartósabb.
Miután teljesen leengedett a medence az alján meglett a lyuk. Egy nagyjából két centis ív alakú vágás. Próbáltam visszaolvasni milyen módszerrel ragasszam meg. Találtam itthon valamilyen gyári foltot ( egy fehér,egy kék és egy kék de vastag és érdes). Vajon mindegy melyiket ragasztom a lyukra?? A szín csak az esztétika miatt van? A pattex cipőragasztót használjam vagy van valami más ajánlott? Száraz állapotban ragasztom,kívülről vagy belülről tegyem rá a foltot. Vagy kívül-belül is, hiszen az alján jobban igénybevett??
Fölözőhálóból azt ajánlom, aminek nem teleszkópos, összeszerelhető nyele van. Ilyen
A porszívót kérdését szerintem alaposan meg kell rágni.
A legegyszerűbb kivitel a slag, amivel (egy seprűnyélre, vagy valami alurúdra szerelve. Létezik önjáró, automata, kézi porszívó. A szkimmer kialakítása is befolyásolja a döntést. Én a kézi mellé teszem a voksomat, ha kellően összegyűlt középre a szmötyi, előkészülettel együtt öt perc alatt meg lehet csinálni. Automata esetén meg kell várni, amíg mindenhova eljut, vagy a legdrágább, távvezérlős, önjárót vedd meg. Nem kerül sokkal többe, mint a medencetest. Porszívó
Tablettaadagoló létezik 40gr és 200gr tablettához. A nagyobba belefér a kisebb, de fordítva nem. Időjárás és szabadidő kérdése, mekkora tabletta kell, de ha előfordul, hogy egy hétre otthagyjátok a medencét, a nagyobbat javaslom.
A szolártakarónak csak a neve az. Fő funkciója az éjszakai lehűlés csökkentése. A vékonyabb pár szezon után tönkremegy, a 400 mikronos 6-7 évig bírja. További előnye, hogy a némi kötélzettel kiegészítve egy ember két perc alatt kitakar/betakar vele egy medencét. Fontos, hogy ne eressze át a fényt, így meg tudjuk keseríteni a zöldalga életét. Nekem ilyen vált be. Egyeztetni kell, a medencéhez illő méretben.
Az normális, ha kicsit opálosodik a víz a fürdés közben.
Az sem jó, ha sok a klór, mert az meg a bőrnek, szemnek nem tesz jót. Próbáld meg minél pontosabban mérni a klórt. Én egy Hanna HI 701-et használok, amivel pontosan meg lehet mérni a klór szintet, (ez elég drága) de a csepegtetőssel is jól be lehet lőni. A teszt csíkot nem szeretem, nem látszik rendesen az eredmény.
Ami még kellene neked az a pelyhesítő. Ez össze állítja a mikroszkopikus szennyeződéseket nagyokká, és ki tudja szűrni a homokszűrő, vagy ki tudod porszívózni az aljáról.
Nagy mókolás kell vajon, hogy egy Intex medencéhez csatlakoztassak egy BESTWAY szkimmert? Auchanben Bestway van 5eFt.-ért. De ezen az oldalon azt írják, hogy nem ugyanaz a csatlakozása.
Ahogy nézem, ezek az olcsóbbak max. 4.6 m3/h-ig ajánlottak. Az én keringetőm ha a ráírt 8 m3/h-t nem is, de 6.5-7 m3/h-t tud, ilyenkor vélhetőleg nem annyira hatékony a lámpa, túl gyorsan halad át rajta a víz.
Így már igazán nem tudom, hogy mitől opálosodik be a vizem.
Klór elég,UVC megy, multitabletta benne van, porszívózás megy minden nap.
A kimenő ágon egy 45 fokos csatlakozó van és megkering a víz a medencében.
Még egyre tudok gondolni, hogy amikor le van takarva szolárfóliával akkor az úszóadagoló a szkimmernél van, így takaró miatt nem tud kőrbe járni a medencében.
Ártani biztos nem ártasz a sokkolással, csak én a hypo-n kívül (az meg emeli a ph-t, ha jól emlékszem) nem találtam olyan klórt, ami másnapra kiürülne. Még a gyorsaklórra is az van írva, hogy stabilizált.
Az UVC lámpát azt kaptam egy ismerősömtől, két hetet használta, de neki nagyobbat kellett venni (24 m3 medence).
A márkája SunSun CUV-224 öntisztítós.
Naptejet nem visznek be magukkal.
Ráadásul még a szkimmerre is húztam egy harisnyát, hogy összeszedje a medencéből a koszt és nem vigye be a homok szűrőbe mindet.
A heti sokkolással gondolom nem ártok semmit. Este sokkolom, nem rakom rá a szolár fóliát és másnapra elméletileg lehet is fürödni benne, ha lemegy a klór és eleget keringetem.
Kezdő medencés lenne egy pár vegyszeres kérdésem a szakikhoz.
8 m3 medencém kútvízzel (a vas kiszedése után tökéletes) feltöltve, vastag szolár takaróval borítva éjszaka és délelőtt, 24w UVC lámpával, ami együtt megy a vízforgatóval, napi 3-szor megkeringetve a medence vizét.
Úszó vegyszeradagolóba 2 db 20mgos multi tabletta, az első állásig van nyitva.
Minden délután munkaidő után fólia le és kiporszívózom a fürdés előtt a medencét.
Délutánra mostanában mindig 30 fok feletti víz van a medencében.
A PH-m (kis sárga kínai mérő) általában mindig 7,4-7,6 között van, ha kicsit több öntök be egy kis PH minuszt és helyre áll, de eddig nem igazán kellett sokszor.
A klór (tesztcsík BestWay) szintem általában 1 és néha alatta.
Észrevettem, hogy ha lányok sokat fürödnek (tegnap 2x1,5 óra) benne akkor másnapra beopálosodik a víz.
Nem tejfehér csak opálos.
Lehet, hogy több klór kéne a vízbe, esetleg az úszó vegyszeradagolót kettes nyílásba kéne tenni.
Minél jobban melegszik a víz, gondolom annál több klór kell bele az egyensúly megtartásához?
Most, hogy jobban olvasom, a fórumot az javasolják, hogy ilyen melegben és igénybevételben érdemes lehetne minden héten sokkolni egyszer a vizet?
Nem tudom, én nem értek hozzá, csak medencés boltokban sok 10e egy ilyen.
Amit én raktam be, ott a lámpára írnak 24 W-ot és max. 4 m3/h-t. A Te első linkeden a fogyasztásra 11 W-ot - és max. 7 m3/h-t... A másik linkeden a lampa 11 W, a cogyasztás 14 W - ez alapján az első linkeden maga a lámpa lehet akár csak 9 W-os is.
Szóval mindenképpen várjunk egy hozzáértőt. 15 m3-es medencéhez is jöhet ajánlat. :)
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert keresés után nem találtam megoldást. Egy hete üzemeltem be egy Bestway homokszűrőt. Ment is szépen, de néha nehezen indult el a kapcsolódó dugaljjal. Ma is ment több órát délelőtt, kikapcsoltam, de utána már nem tudtam bekapcsolni. Elektronikai vagy érintkezési hiba lehet? Egy szkimmer és egy szolármelegítő szőnyeg van még a rendszerben. Köszönöm előre is a segítséget, ha van ötlet.
Tudsz esetleg mondani, linkelni konkrét kerti tavi lámpát ami neked van, vagy hasonlót ami ajánlott lehet?! Ha nem olyan nagyon drága egy ilyen, akkor lehet beruháznék rá, mintsem hogy mindig a vegyszerekre költsek.
Tavaly én a klórmentes dewan-18 fertőtlenítőszert használtam ami nagyon bevált, a gyerekek is zuhi után mentek vízbe, próbáltam figyelni, nem is kellett utántölteni, az indító 2l kb elég volt. Idén viszont már sok uncsitesós közös fürdés, mikor nem vagyok itthon nem is figyelnek, a papírszűrőm sokkal hamarabb elkoszolódik, ha folyton megy akkor sem bírja a terhelést, nem szép a víz, ezért úgy döntöttem h elkezdek továbblépni, egy kényelmesebb és jobb rendszer építése felé. Nekem a tiédhesz képest egy kicsi, 6m3 medencém van, ahhoz gondolom egy kisebb lámpa is elegendő lehet. Most egy ilyen kb 4.5m3/h-s homokszűrőt rendeltem, mert ingyenes szálíltással nem volt sokkal több mint egy nagyobb papíros lett volna, remélem jól fog működni.
Ha többször elutazol hosszabb időre, akkor nagy tablettát érdemes használni.
A homokszűrőnél arra ügyelj, hogy ha elektronikus időzítő van rajta, az hátrány lehet. A legjobb a külső, mechanikus kapcsoló óra, nem merül le az eleme, legfeljebb az áramszünet idejével elcsúszik.
Na tegnap a feleségem meg a fiam pancsolt, a tetején lebeg is a naptej maradéka.
Tervezek venni egy szkimmert, sajna webshop lesz, helyben nem találok. A darabos szennyeződésen kívül nem "fölözi" le a vizet? Vagyis ha a vízfelületéről szív, akkor az ott lebegő naptej maradékokat nem gyűjti be?
Tudom valszeg a "csodazsák" jó lenne, de valami azonnalos megoldás lenne jó.,
Vagy mivel lehetne begyűjteni? Ezt a homokszűrő megfogja vajon? Mert akkor megpróbálom a maszek porszívóval "begyűjteni.
Nekem is így folyt, amíg víz volt benne nem igazán sikerült megállítani .Az idén viszont felállítás előtt beragasztottam fbs-el, száradt egy napot és utána feltöltöttem. Azóta nem ereszt.
10 éve csak csapvíz, de a május végén elkezdett vízkezelés során csak júl közepe fele szokott beállni a ph.......minden évben ez a helyzet, de nem baj, uralom a dolgot....
Teáskanálnyi granulátum a vödörben, 2 óra a napon, és meglátod. Közepes, vagy erősebb, csodazsákkal megfejelt homokszűrővel 2-3 nap alatt komolyabb barnulás is feldolgozható.
8 éve medencézek, és mindig csap vízzel töltöttem meg a medencét. Az idén lehet, hogy meg próbálkozok a kút vízzel. Ki kellene próbálni, hogy mennyire vasas, kicsapja-e a klór.
Kérdésem, mennyi idő után jelentkezik a kicsapódás? Gondoltam egy 10 literes edénybe teszek kút vizet, és rakok bele egy kicsi klrór granulátumot.
A kezdetekben mindig kút vizet használtam, és nem emlékszem, hogy kicsapódott volna. Algásodás az volt 2 hét múlva, meg opálosodás, de akkoriban még nem tudtam mi az a ph mérés. :-)
Tudna valaki esetleg segítséget adni. 3,5 széles 5 m hosszú medence szűrését kellene megoldanom.1.2 m mély.Kb.14 köbös.Ami szűröm van elromlott és nem is tudom a paramétereit.Tehát a kérdésem az lenne,milyet kellene vennem.
Én szinte teljesen leürítettem nyár elején, mert a lábakat rendbe akartam tenni.
Sajnos a szomszédot nem akartam ph- és klórszint méréssel terhelni, csak a keringető ki-be kapcsolgatására kértem meg, így nagyon gáz lett a helyzet. De le nem engedem megint a vizet (meg kezdem elölről a savazást), inkább rendberakom.
Jól értem, arra célzol, hogy a kútvíz miatt megy fel a ph? Két hét alatt mostanra már 2,5kg-ot tettem bele, mert mára ismét 8 fölött volt, pedig én csapvízzel töltöttem fel a medencét. Szóval nem biztos, hogy a csapvíz miatt megszűnik ez a kezdetben-felmászik-a-ph probléma.
Én is úgy vagyok a medencézéssel, ahogy néhányan már leírták: kis felfújható pereművel kezdtem már nem is tudom mikor, de lehet annak 20 éve is, most pár éve egy 671 x 366 x 132 Bestway van. Volt bezöldült vizem, szépen lassan kitanultam a kezelést, sokat segített ez a topic is, de össze vissza nickekkel voltam, meg volt, hogy évekig ide sem néztem. A lényeg, hogy úgy alakult, az első szempont az lett, hogy minél kevesebb tököléssel, minél kényelmesebben minél tisztább vizem legyen. Ez azzal járt, hogy viszonylag sokat költöttem erre a hobbira, de természetesen nem annyit, mint egy süllyesztve telepített mozaikos medencére polikarbonát fedéssel. Ezt a mostani medencét egy decemberben vettem, 180 ezerért de a hozzáadott papírszűrőt meg csöveket szezon kezdetén eladtam, így végül olyan 140 körül volt asszem 4 éve az egész. Azért mondom ezt, mert nézd meg most az árát. Homokszűrőm már régebb óta volt, ezért ajánlom másoknak is, egy szett több medencét is kiszolgál majd az évek során.
A legfontosabb tapasztalás, hogy mennyire fantasztikus az UVC bekötése a rendszerbe. Mivel jó az alapvizem, gyakorlatilag a vegyszerezés nálam annyiból áll, hogy úsztatok egy 20 dekás multi tablettát és a többit elintézi a germicid lámpa meg a homokszűrő. Mindenki megjegyzi, hogy milyen gyönyörű kristálytiszta és jószagú a vizem, nincs uszodaszaga. Már arról is leszoktam, hogy méricskéljek, igazából vegyszerrel alig kell hozzányúlnom, de persze rendszeresen porszívózok és hálóval leszedem a bogarakat, de ezt élvezem, nem tekintem munkának.
Amiért szólnék most, hogy bátorítsam a kezdőket is az UVC beszerzésére, mert rendkívül megkönnyíti az ember életét és a kevesebb vegyszer miatt spórol is az ember.
Tehát, kerti tavi UVC-k és a profi uszodai változatok közötti különbség: az utóbbiak olyan fémházba vannak szerelve, amiről azt állítják, hogy akár 30%-al is növeli a hatékonyságot. Az átfolyó víz útját úgy hosszabbítják meg, hogy spirál alakban vezetik és a masszív test miatt nyomó ágba is szerelhetők. Tehát fémtest, spirális átfolyás, nagyobb nyomástűrés, nagyobb hatékonyság.
Talán 10 éve vettem az első 35W-os kerti tavi Osagámat, akkor még Ebayről, mert itthon nem találtam forgalmazót, azóta egy 55W-osra tértem át ahogy nőtt a medence méret és már nem nagyon éri meg külföldről venni, naggyából ugyanannyi. Természetesen nem beszélnék le senkit a profi cucc megvételéről, de a szokásos méretű mobil medencékhez otthonra ágyúval verébre esete. Nem kell félni attól, hogy kerti tavi változat, egy olyan műanyag lavórban ami nekünk otthon van tökéletesen elegendő. Annyi, hogy szívó ágba kötöd. Való igaz, a kábel csatlakozás nem túl masszív, ha nem vigyázol sérülékeny, tehát vigyázol és nem lóbálod a fejed fölött a kábelnél fogva. Én nem szoktam az izzót szezononként cserélni, bár ezt ajánlják a gyártók és a forgalmazók. A kvarcüveget megtisztítom és száraz helyen fagypont fölött tárolom. A csereizzó olyan 8-9 ezer körül van, nem kell az egész készüléket évente megvenni. Két dolog miatt áldom a jó sorsom: az egyik az, hogy nem kínoztam magam tovább papírszűrős vackokkal, a másik, hogy Blue_Sky_007-nek elhittem, hogy nekünk jó a kerti tavi germicid lámpa is.
Tegnap 1 l 30 %-os dosav után 7.5 körül volt. Ma megint 8 fölött. 2 éve van ez.
Jövőre megoldom a csapvizet, mert így még csak nem is olcsóbb, de sokkal több szopás, még homokszűrővel is.
Ráadásul egész télen, tavasz elején jó volt a víz, csak a fólia tetején megálló viz algásodott be. Aztán úgy 1 hónapja, mikor viharok voltak, felszedte a fóliát a szél és belekerült a vízbe a trutyi (alga). Nagyjából rendbe raktam, de múlt héten nyaralni voltunk és hiába klóroztam be alaposan, megint elszaporodott. Azt elfelejtettem, hogy a klór megöli az algát, de az meg "zabálja" a klórt. Úgyhogy most küzdök megint. De már látszik a fény, remélem, nem a vonat jön. :)
Ha nekem lesz Lpe csővem biztos ,hogy járatmi fogom . Elvileg nincs annyira hideg,hogy ne fűtené. Nyugodt inditsad el.
Más . Az a kis szívattyú azt lehetne vezérlelni fordulatszám szabályzoval és már meg is oldodna a probléma . Olyan sebességgel járatnád ami neked jó. Na ?
Sajnos nekem nem jött be a fűtés keringető szivattyús PLE csöves szolár fűtés.
Leírom, hátha másnak is segít a hozzászólásom.
Mint utóbb kiderült, hogy elmértem az emelő magasságot. A régi Grundfos UPS 20-60-180 szivattyúnak az elméleti emelőmagassága max. 6m, de azt mondták, hogy inkább gyakorlatban 5-5,5 méter.
Az én csőkígyóm teteje pedig 6,5-7m. Így nem tudta felnyomni a 2*70m 20-s LPE csőkígyómba a vizet.
Kipróbáltam utána egy kisebb teljesítményű búvár szivattyút, hogy tudjam tesztelni a rendszert.
Ezen jól jött a víz, csak minden induláskor nagyon levegős volt a rendszer, de ezt minden alkalommal ki tudta magából dolgozni, meg persze nem kis hangja volt a membrános szivattyúnak.
Így keresnem kellett egy másik szivattyút, de sajnos, aminek nagyobb az emelőmagassága azok már arany árban lettek volna még használtban is és ennyit már nem tudtam bele invesztálni.
Így ekkor szembe jött velem egy nem használt baráti áron árult Leo XQm 60 szivattyú 370w teljesítménnyel.
Kipróbáltam és nagyon jó volt csak egy kicsit nagyobb volt a vízhozam.
De ezt is sikerült megoldanom, hogy raktam fel még egy 70m LPE csőkígyót, így egy kicsit lassabb lett a csőkígyóban víz keringetése. A medence belógó szívó ágba raktam egy visszacsapó szelepet. A csőkígyóban levő levegő minden induláskor ki tudja dolgozni magából.
A kedd reggeli 24 fokos vízhőmérsékletet csütörtök délutánra sikerült 33 fokra felvinnem, napi háromszor 1,5 óra keringetéssel, egy 400 micronos szolár takaróval, amit minden nap délután levettem, és este visszaraktam.
Az első évben én kipróbáltam. :) [Pirulós szmájli] Ez terhelésfüggő, ki kell próbálni, hogy akkor csinálunk visszamosást, amikor megemelkedik a nyomás.
Szívtam jó néhány szezont papírossal, napi szinten kellett (volna) tisztítani. Pár éve azt mondtam, hogy ha nem veszünk homokszűrőt, nem állítom fel a medencét. De ahogy előzőben írtam, lehet, hogy nálunk nagyobb a terhelés, mint másnál (4 gyerek, nem zuhanyoznak előtte, stb.) és nem igényli mindenhol a napi karbantartást.
"Egy-két naponta általában takarítani kell, míg a homokszűrővel szezononként kell egyszer-kétszer visszamosást csinálni."
Hetente szoktam visszamosatni és minden héten azt látom, hogy nem hiába. Erősen barnás-zöldes vizet szedek ki a szűrőből. Lehet, hogy ez a terhelés miatt van, de én kevesellem az egy-két visszamosás/szezont.
Ez így túlzás, szomszéd az 5 m3-es medencéjét egy kis papírossal tartja rendben, ráadásul a nagyon vasas kútvízzel. 2 napig pár óránként kell mosni a szűrőt, de ennyi elég is kitakarítani. Utána már nagyon ritkán mossa, a víz mégis tiszta.
A homokszűrőnek egy nagy hibája van, főleg vasas kútvíznél: a kényelemből fakadóan visszamosásnál rengeteg víz megy pocsékba. Amit pótolunk Kútvízzel, így megint bebarnul. (Bár nyilván sokkal kevésbé.) Csapvíznél ez a gond nincs vagy sokkal kevésbé (bár olvasni rettenetesen vasas csapvízről is...), ott csak az újratöltés ára és a viz hűtése a hátrány.
Ezzel együtt vissza nem térnék a papíroshoz!
Homokszűrőhöz egy tanács: ha lehet, ne a szűkszájú tartályost vegyétek. (Pl. alza-nál fekete, a "jó" az kék. Márkát nem keresek, mert kb. évente új nevük van.) A nagyszájút, ha nagyon eldugul, könnyű tisztítani, teteje le és ott a homok tetején a dzsuva. A szűkszájúnál viszont még ott van nehezítésnek a cső középen. Azt gyakorlatilag úgy lehet tisztítani, ha teljesen szét van szedve: homok teljesen kilapátolva, a tartályban "vakon" szétszedni a szívócsövet és a kis szűrőket (nagy férfikéz extra hátrány), kimosni az egészet és vissza az egész.
Ha mégis ilyen, egy fontos jó tanács, ha valaki télire nem szedi szét a szűrőt: a tartály alján, mikor kitekerjük a leeresztőt, egy villáskulccsal fogjunk rá a leeresztő kupak alatti részre, különben széttekeredik az átmenő "szerelvény" és tavasszal folyni fog a víz. Újra negszorítani csak belülről lehet, nekem tavaly újra beüzemeléskor ezért kellett a fentebb leírt mókát végigcsinálni.
Nekem 8m3 medencéhez van 5,3m3/h bestway. Idén vettem 35eFt volt az alzaban, eddig tökéletes hozzá, olyan ereje van a beömlőnél, kb. mint egy jacuzzi fúvóka. A homok az pár száz forintos tétel, a súly miatt van külön értékesítve.
Én mivel csak egy kis 6m3-es medink van ezért vacilálok egy 15e Ft körüli,nagyobb papír vs. olcsóbb 35-40e Ft-os homokszűrő közt, de nagyon hajlok a homokszűrő felé. A kényelem, h kevesebb törödést igényel nekem megérné azt a kb. +20-.25e Ft-ot, ha tényleg működik évekig és nem szarik be. Ez a TIP 180 volt itt korábban felhozva mint legolcsóbb megoldás, nem találtam semmit róla, nem tudom mennyire megbízható, de asszem megpróbálkozok egy ilyennel.. Auchanban láttam most valami Forex márkájút 40-ért, ahhoz még a homok is kell, remélem egy kisebb medencéhez ez az árkategóriájú gép is megbízható lesz hosszutávon.
Ez pontosan így van, én is 2009 ben kezdtem egy 5000 L sel, semmit nem tudtam, be is zöldült 3 hét alatt a víz, hiszen azt hittem hogy a klór tablettát elég úsztatni egy margarinos dobozban..... aztán szépen kitanultam a szakmát, jött egy 9000 L, majd 2013 ban egy 19500 L.....de ekkor még mindig a papírszűrős időszakot nyomtam, igaz mér az 5000L/h -s változattal. Aztán idén jött a golem, az 55.000L, de már egy 12eL/h homokszűrős rendszerrel és 2. vízkörként az 5500L es papírszűrős, mint kiegészítő, a pangóvíz ellen a sarkokban. Ég és Föld a 2 vízforgatási technológia, nagyon super, jóval kevesebb munkát ad, mint a 19,5e L es kör....
Vasas/mangános (kút)víz esetén a papírszűrő esélytelen. Amúgy is csak beetetésre szolgál, hogy olcsó indulókészletet lehessen gyártani, árulni. Ha már megvan, eldobni nem kell, tartaléknak, esetleg medencefűtésre megteszi. Egy-két naponta általában takarítani kell, míg a homokszűrővel szezononként kell egyszer-kétszer visszamosást csinálni.
Mivel naponta a medence térfogatának háromszorosát illik megszűrni, nem mindegy a szűrő teljesítménye sem.
A térkő nem számít, ha később süllyeszteni akarsz, inkább hátrány. A fémpalástos "örök" darab, ha sérül a medence fóliája, egyszerűen cserélhető. Süllyeszthető, külső szkimmer lehet hozzá, ami egyszerűsíti a takarítást, porszívózást.
A felfújható pereme egy újabb sérülésforrás, a víz a teljes medencetestet terheli. A keretes teher egy részét átveszi, valamivel stabilabb.
Négyen vagyunk. 10, 16 évesek a gyerekek. Nagyobbik már szinte nem is gyerek. :) Sőt megkockáztatom, nem sokat fog már velünk lubickolni benne...
Nagyon medencét semmiképp nem akarok, illetve a rendelkezésre álló 4,5 x 6m térkövezett hely sem enged nagyobbat. Kicsit tartósabb megoldást keresek, ezért is nem felfújható peremű medencét gondoltam. fémvázas medencét láttam, de nem tűnt túl stabilnak, nagyon vékony anyagból voltak a csövek. (Igaz ez a legolcsóbb ilyen típus volt) A fém palástú medencét pedig nem volt szerencsém még élőben megtekinteni.
Én tíz évvel ezelőtt egyből a közepébe csöppentem. örököltem egy süllyesztett, fémpalástos medencét, 13m3/h homokszűrővel. Hála ennek a topiknak, rengeteget tanultam, és azt tudom javasolni, kezdd el egy olcsóbb, kisebb medencével. Egy-két szezon alatt kellő tapasztalatot tudsz gyűjteni, a család is megtanulja, megszokja, elfogadja azokat az alapszabályokat, melyek betartásával gondtalanná válik a nyár. A betanulási időszak alatt van idő összegyűjteni, félretenni a "végleges" megoldásra valót.
? Miért lenne macerásabb? Lengedem ki-befolyók alá a vizet és kész a "téliesítés". Tavasszal kihálóztam belőle egy vödör fenyőtüskét (tíz perc), porszivóztam egy alaposat forgtás nélkül (tizenöt perc), visszatöltöttem majd ment a forgatás dupla adag kombi tablettával... fütés révén két nap mulva lehetet fürdeni a 28 fokos vízben(május közepe).
Szerintem kezdetnek azért is jobb a fémpalástos kör, mert könnyebb tisztìtani is.
A fémvázast ősszel szét kell szedni, télire száraz helyen tárolni. A merev falút nem lehet szétszedni, téliesíteni kell. Nekem 4,50X120-s fémvázas van. Nem olyan nagy feladat szétszedni és össze rakni , a téliesítés sokkal macerásabb szerintem !!!
Attól függ. Nálam a 15 m3-es medence tavaly bőven 10 l fölött kért a 20 %-os sósavból, idén is már van benne vagy 8 l 20 %-os és 4 l 30 %-os és már megint kéri. 2 evvel ezelőttig sokkal kevesebb elég volt. (Kútvíz volt akkor is, most is.) Már rászántam magam a csapvízre, de nem sikerült kijuttatnom a házból. Jövőre valahogy megoldom.
2 m3 / órás szivattyúhoz keresek szkimmert, de egyenlőre nem találok. A mindenhol kapható intex/bestway szkimmerek túl nagyok a keringetőmhöz. Tudtok valamit? Vagy esetleg házilag csinált már valaki?
Emlékszem, mikor sok pár évvel ezelőtt mi is vettünk <20E-ért egy medencét. Azóta lett homokszűrőnk (50), uv-lámpánk (25), nagyobb medencénk (90), hozzá porszívónk(20). Másoknak fűtése is van, én arról letettem. Ha a vegyszereket és tesztereket nem is számolom hozzá, akkor is jól kinőttük azt, hogy vegyünk egy medencét, nem olyan drága az. Egyébként nem kötelezőek ezek az algamentes vízhez, max. kényelmesebbé-vegyszermentesebbé tehetik azt. (Kényelmes= nem kell a papírszűrőt minden este kimosni, stb.)
Ettől még nem bántam meg, hogy vettük, vagy nem a kedved szeretném elvenni, inkább csak jelzem, hogy hova fajulhat a rendszer. :D
Szomorú, de egyre tejesebb a víz szine nálunk. Sajna a gagyi 1.3m3/h papirszűrösöm sokszor nem forgatja a vizet, valamitől levegös lesz es csak erőlködik. Ujrainditom, ekkor kb fél oráig megy rendesen.. sajnos ez igy nem oké. Érdemes lehet szerintetek egy nagyobb papirszűrőst venni, vagy inkább homok?
Vajon a víz még menthető, vagy inkább csinaljak egy teljes cserélt az új szürő megvételekor??
Rokonságban van egy 3m-es fémvázas Bestway, de a gyerekek ha futkosnak, ugrálnak benne, akkor a víz mozgásától elég durván inog az egész szerkezet. Ez a szürke színű intex Prism frame, erősebb konstrukció mint a sima kék? Miben különböznek?
köszi, igen. Hála aki a homokszűrős dolgot kitalálta. Alig foglalozók a medivel és csillogó a vízfelület. Habár jó döntés volt a 2. kiegészítő vízkört is beüzemelni, elvégre téglalap alakú a medence és nagyon hosszú!
Amennyiben nincs leeresztő a medencetesten, akkor a legeredményesebb a búvárszivattyú. De előtte a nyálkás (algásodás beindult) felületet töröld át, és utána a leírás szerint tedd el.
A homokszűrőn lenni kell leürítő csavarnak, azon kiengeded a vizet és majd kiszárad. Ha nincs leürítő akkor próbáld leönteni a homokról a vizet és utána kiszedheted vödörbe.
Hétvégén feltöltöttük a 16 M3 fémvázas új medencénket. Volt benne egy 8 cm-és színtkülönbség, így a leengedés mellett döntöttünk. Aztán a gyerek kicsapta a balhét, hogy túl mély neki, így leengedés után elrakjuk jövőre. Idén lesz egy kisebb.
Lassan ment a leengedés, elutaztunk közben. Még van benne úgy 40 cm víz, mára elkezdett csúszóssá válni a bennelévő slag. Vegyszert nem tettünk egyáltalán bele a leengedés miatt.
A kérdésem az lenne, hogy a végén benne maradó pár centi vízet hogy szedem ki a csúszós medence aljból?
Ha ez meglesz valahogy akkor hogyan fertőtlenítem? Valami tuti van benne, mert csúszós bár átlátszó a víz. Hipos ronggyal áttörlöm és utána algaölővel befújkálom?
Aztán kiszárítom a napon és mondjuk pár hétig áll kiterítve a padláson aztán behintőporozom ( ezt írja a használati) és dobozolom?
A homokszűrőbe is benne van a homok a szükséges vízzel feltöltve már 5 napja. Egyszer sem ment. Gondolom ebben is megindult az élet ebben a melegben. Ezzel mi legyen mielőtt az új medencénél használnám? Átmosom, fertőtlenítem valahogy a homokot?
Egy kis technikai segítség kellene. 3 hét üzemelés után visszamosást végeztem a homokszűrőben. Csatlakoztattam a szennyvíz nyílásra a 38mm csövet, átállítottam a 6-utó kart visszamosásra (Backwasch) és 2 percig, amíg tiszta víz nem folyt, járattam. Utána leállítottam a vízforgatót, majd átkapcsoltam tömörítésre, és itt a kérdésem: én úgy csináltam hogy a szennyvíz csatlakozónál ugyanúgy maradt a 38 mm cső és tömörítés alatt is folyt a víz......így kell? Vagy úgy hogy visszamosás után kiveszem a csövet, elzárom a kupakkal a szennyvíz nyílást és zárt állapotban tömörítek? Hogy kell?
Ez ránézésre a 400 mikronos fóliát biztosan fogja. Óvatosan valamennyire szétpattintható, szerintem. Vagy hajtsd vissza, vagy alátétdarabot használj. Megjegyzem a vékonyabb fólia, ha terheled, nyúlhat valamennyit, szóval nem tudom biztosan. :)
Vegyszeres kérdésem lenne. Nagyon magas a medencénkben a TA, a teszter mérőcsík legnagyobb (azt hiszem 240) értékét mutatja. Ennek megfelelően a ph folyamatosan felmegy. Az atw-s oldalon találtam leírást a sósavazásra, de konkrét mennyiséget nem látok. Itt is kerestem a topikban, de konkrétumot itt sem találtam. Nagyságrendileg mennyi sósav kellhet m3-enként egy medencébe, ha mondjuk hiszek a teszternek és tényleg 240 a TA? A folyamat megvan, hogy hogyan kell csinálnom, az nagyon jó le van írva a "társoldaon"
Ne halogasd a skimmert! Én kb. egy hónapja vettem, ég és föld a különbség. 7000 forint volt az Intexes, nagyon megérte.
Gyakorlatilag azóta nem kellett hálóznom a 4.6-os körmedencét. Még annyi módosítás van, hogy a befújáson van egy 90-fokos könyök (alu esőcsatorna csatorna) amivel forgatom is a vizet.
Kicsit nyekereg néha a fém, meg látszik ahogy a medence "hasa" feszíti. De a 16eL. víznek azért van súlya.
Most a szkimmer felé kacsintgatok....Tudtam volna jó áron, de akkor sajnáltam rá a pénzt. A régi hálóm kicsi, az új meg túl nagy nem esik kézre. Ha meg úgyis megy a keringető, akkor egyúttal a "lefölözés" is meg lenne oldva.
Ez is wifi-s ami nekem van, meg kroni1 által linkelt is, csak az annyiban tud többet, hogy a hozzáadott (vagy külön megvehető) kis négygombos RF távirányítóval közvetlenül wifi nélkül is ki/be lehet kapcsolni a rákötött eszközt (a távirányító hatótávján belül). Illetve a 4 gombra 4 külön eszközt lehet programozni. De ez csak ki/bekapcsolás (ami legtöbbször elég is) az időzített ki/bekapcsolásokat az eWeLink appból kell programozni wifi-n keresztül.
Xiaominak van wifis konnektorja ami mi home-al is megy az meg nemreg a google home is megy együtt. de nemreg vettem amazon sajat markasat ami megy alexaval is es google home-al is. akcioban volt 8 font a Xiaomi is hasonlo
Én is a tetején vezetem át, egy kb 10m hosszú 1"-os slagot, a végén a medencében lévő részen ráerősítve egy hosszú bot, ahogyan azt mások is csinálják. Az átvetésnél csupán az a probléma, hogy a nagy melegben megpuhul a cső, és a medence peremén ellaposodik, s elzárja a víz útját. Így van, hogy arra a részre vastagabb drótot tekerek kb 20-30 cm hosszan, ami hengeresen tartja.
Ja ilyenjeim is vannak, csak ezt szerelni kell, a konnektorba dugósat egyszerűbb beüzemelni, sajnos abból nem létezik RF távirányítós verzió, csak a szerelősből.
Én meg egy ilyen kapcsolórelét építettem be a szivattyú elé a kapcsolódobozba:
Ez a hozzá adott 433MHz-es távirányítóról, a saját gombjával és app-ról is vezérelhető. Ha egyszer wifin beállítom, utána már mobilneten, távolról is eléri bárhonnan. Ali-ról 3e Ft volt a komplett szett. Ajánlom mindenkinek aki hasonló megoldáson gondolkodik. Nálam bevált a cucc, egy sima 2e Ft-os Basic vezérli a medenceszűrőt időre beállitva, egy ilyen RF az öntözőszivattyút, és rendeltem most mégegyet a rovarcsapdához, hogy az is automatán kapcsoljon be esténként..
A pelyhesítő túl sok lesz. Én ha jól emlékszem 16m3-be 1,5 decit tettem. A lényeg,hogy az algatetemek a medence aljára kerüljenek (éjszaka szivattyú ki), ahonnan szépen kiporszívózhatóak. Az utolsó előtti kép a medence kiporszívózása (nem a medencébe visszaforgatva) utáni állapot.
Koszia valaszokat....en mar kezdem feladni :) tegnap belenyomtam 250gr klort amit ha jol szamolok dupla sokkolasnak hivjak, ennek meg se kottyant. visszamosaskor kb 15 masodperc utan kiurul a trutyi de a nyomasmeron nem lesz alacsonyabb a nyomas viszont mar magasabb se napokig jaratas utan. Ma meg beleontok 1 liter pelyhesitot meg egy liter algaolot ha ezek utan is zold marad akkor jon a vizcsere
Sajnos nem látszik semmi,csak hogy fogy a víz. Ahhoz hideg,hogy búvárszemüvegbe fetrengjek benne,meg hát nem is mély...Gyűrödések vannak, de nem gondolnám, hogy az alátét becsípte, bár ki tudja.Egyre inkább azon vagyok,hogy elengedem a kezét és koncentrálok a jövőre és akkor lesz egy műanyag medence.
Úgy látom a te módszered is hasonló az enyémhez.. De azt jól értem, hogy a slag akkor nem is kell h átmenjen a medenceszűrő egyik lyukán, hanem felette átvezetve is jó? Majd kipróbálom, az mégegyszerűbb megoldás!
Tavaly én egy házi megoldással ki tudtam porszívni a pár kör körbefutás után középen összegyűlt szmötyit, mindenféle szivattyú nélkül. Lehet nem a leghatékonyabb, de tökéletesen megfelelt nekem. Asszem azt csináltam, hogy a szűrő egyik lyukát lezártam, a másikba (talán az alsóba jobb) meg egy sima slag csövet betettem, és ezen szépen kiment némi vízzel együtt a kosz a medence mellé baromi gyorsan. (nem akartam a papírszűrőre rávezetni a koszt, ezért inkább így oldottam meg) Nem árt néha a víz 10%-át cserélni, én a porszívást ezzel egy időben csináltam meg talán havi 1x, többször nem is kellett, nem sokat koszosodott a medencénk, 3 kisgyerekkel használtuk mindig lezuhizás után. Persze nagymértékű porosodás esetén biztos jobb egy rendes szívó.
Megy az szivattyú nélkül is. Slagot a víz alá nyomod, befogod a végét, és ledobod fűre - a víz megindul kifelé. Ha seprűnyélre, vagy egyéb rúdra applikálod a belső végét, célzottan tudsz vele dolgozni. Elkapkodni nem szabad, mert felkavarod a szmötyit.
Eseti használatra "LowBudget" vízalatti porszívón gondolkodom. Milyen olcsó szivattyú-szerűséget ajánlotok? (kis papírszűrős forgatóm van, ez nem elég szívóhatással rendelkezik) Porszívó fejem van (régi orosz alucsöves igazi porszívó) Vettem egy ilyet tavaly, de egy használat után szétmállott a belső lamella - lehet, hogy a klóros vizet nem bírta. Nem szükséges visszanyomnom a kiszívott vizet a medencébe, (305-ös BestWay) mert a pelyhesítő által öszzeállított szmötyit akarom kiszívni a medence aljáról, ami keverés után remekúl összeáll alul középen. kb 40-50 liter víz kiszívással kijön az egész, ez pótolható visszatöltéssel.
Szerintem nem lesz ilyenkor buborék, hiszen konstans nyomás van felülről... Ha egy zacskóstejet alul megböksz egy szöggel, abba sem megy be levegő, csak a tej folyik ki (persze a zacskóban lévő "vákuum" lassítja a kifolyást, ezért ezt már felül megbontott zacskóval kéne a példa helyessége végett kipróbálni... :-) )
Biztos lyukas? Mikor én töltöttem a medencét, annyira párás idő volt, hogy a csapvíz hidegsége miatt az egész medence oldalfala, és alja (akor levegő érte a kezdetekkor) olyan páralecsapódás áldozata volt, hogy szó szerint folyt a víz a betonon...
Csináltam egy félperces videót a Makers TS 4 homokszűrőmről a beszerelés után. Kapcsoló órára kötve azóta is szépen működik. Az egyhetes nyaralás miatti magára hagyás sem okozott gondot a rendszernek. Egy megváltás a papírszűrőshöz képest! :-)
kezdem sejteni miért csak 0.1bar a nyomás a rendszeremben.. jó,ha 5cm-rel van feljebb a vízszint mint a szivattyú bemenete basszus. a "kis" (3.05-os) medence hátrányai..no meg a nagy homokszűrőé.. :(
Azért kell a medence vízszintje alatt lennie, mert a szivattyúnak csak a neve szivattyú. Valójában nagy vízhozamú "víznyomó", mert szívni nem nagyon tud. Magának a víznek a súlya (nyomása) juttatja bele azt amit nagy erővel ki tud spriccelni (elvileg több méter magasra is). Tehát, ha a talajon áll, akkor legtöbbször minden rendben (legfeljebb a nap bántja).
Nekem is hasonló, de a seprésnél eltűnik a zöld és kék lesz. Az alga filmréteg a fólián tapad meg, és ezt le kell pucolni, hogy a szűrőn át tudjon menni. A kék intex 45cm-es kefe nem, de a sima háztartási műanyag seprű viszi szépen. Én most sepertem át újra bár elenyésző a maradék. Seprés után megkeverem és a szűrő végzi a dolgát. Plán a szombaton beüzemelt 72 W-os CUV. Csak azon is át kell mennie az algának, hogy eltűnjön a vízből.
Én egy éve engedtem fel vízzel, azóta csak rátöltök. Nem is töltögetném újra évente a 41 m3-t mert a kútvíz vasassága miatt sokkal macerásabb a szezonkezdés.
Számold ki. Naponta 3-szor kell megforgatni a vizet. 16X3 = 48 m3 .Oszd el a homokszűrő teljesítményével. 48:4=12 óra naponta . Nekem is ilyen van, kicsit sokallom . A következő homokszűrőm legalább 6 m3-s lesz !(Mentségemre, akkor még nem ismertem ezt a fórumot, és a medencés bolt "szakembere" beszélt rá a 4 köbös homokszűrőre. Ráadásul egy 6 köbös áráért !)
Haat nem tudom...meg egy klorsokkot megprobalok ha mar ennyit kinlodtam. Jut eszembe nem lehet hogy az algaolo amit belerakok elveszti a hatasat pinceben alt vagy egy evet
A lyuk lehet egy hasadás is, különösen a hegesztéseknél. De el tud bújni az alig kiküszöbölhető gyűrődéseknél is. Talán bemászni, és víz alatt (búvárszemüveg, pipa) nézve egy cérnaszállal gondosan végigszkennelve...
Szóval nálam már ez az ötlet merült föl, de szerencsére anno hamarabb megtaláltam, mint alkalmaztam volna (nekem egy simább területen volt szerencsére)
Én tavaly nyáron a nyaralás után találtam a medencémet ilyen állapotban, amilyen a Tied sőt még zöldebb is volt és még szagos is volt.
A szél felfújta a szolártakarót, a levelek a skimmerkosarat teljesen eldugították, és így igazából nem volt vízforgatás. Csoda, hogy a szivattyú nem ment tönkre.
Én is reménytelennek találtam a helyzetemet, de 6 nap alatt kristálytisztára sikerült varázsolni a medence vízét.
Klórsokk 2x, Algaölő vízforgatás, pelyhesítő, éjszakára vízforgatás kikapcsolása, hogy le tudjon a medence aljára üllepedni az alga. Homokszűrő öblítése nekem 3x kellett. Utána már csak úgy jött ki az alga, hogy a porszívóval a medence aljáról felszívott algás vizet a csatornába engedtem, nem vissza homokszűrön keresztül a medencébe.
A homokszűrőben üvegtöltet van a medencém 16m3 PP.
Valóban, mintha valahol kissé elszámoltam volna, de így is 305 átmérőnél, 20 cm (=0.2m) mélységgel 10 óra alatt (36000 másodperc) másodpercenként 0.4 dL jön ki, ami "jó 20 centi" esetén akár fél deciliter is lehet.
Korábban írt ételfestéket érdemes lenne megpróbálni.
Búvárszemüveggel végignézted az alját? Végig is simogathatod az alját, hátha megérzed, hol a hiba. Olyan nagy mennyiséget írsz, hogy látszódnia kellene annak a lyuknak. Nem "csípte be" valahol a fóliát az a gumilap?
szemüveges vagyok :) hidd el folyamatosan körbejártam/járom. Oldala mindenhol porszáraz,a gumin nincs víz. Igaz alatta illesztve van, ott lehet, hogy leszivárog, mert a gumi csak a földre van rakva,de ott ahol tavaly is volt. Nem értem...(meg vagyok átkozva,mint Bagaméri)
"Számításaim szerint ez az 1-2 m3 kb. 10 óra alatt másodpercenként 1-2 dl víz kifolyását jelentené..." ??? Másodpercenként 1-2 dl víz óránként 360-720 liter, 10 óra alatt 3600-7200 liter.. kb. :-)
sose próbáltam - szerencsére eddig nem kellett - de anno valaki mintha itt egy olyat írt volna hogy ételfesték.....
az egészségre ártalmatlan, és - most már csak ötletelek - meg lehetne próbálni pl egy szép sötétkék színű csomagolásán vágni egy pici lyukat, levinni a medencefenékre a lyukat befogva, és ott mondjuk óvatosan, a vizet nem nagyon keverve csíkokat húzni keresztbe. Ha valahol az alján ereszt akkor elvileg a lyuk felé kéne húzza a vizet, a festéktől meg ez láthatóvá válik ha szerencséd van. Legalábbis én valami ilyesmivel próbálkoznék azt hiszem :-)
Ha az alja lyukas, a lyuknál elméletileg buborékoknak kellene látszani.. Azt észre lehet venni.. A gumiőrleményből készült szőnyeg az ilyen négyzet alakú elemekből összeállított dolog? Ha igen, a rések között alá szivároghat a víz, azt nem fogod látni..
Ujra itt...egy életre megtanultam hogy teli bealgasodott vizet nem probalunk megjavitani meg akkor se ha 15 kombeterrol van szo...tehat most ezeket mellozuk ha lehet
szoval vizcsere elott elott utolso esely
Egy hete meg a szures pelyhesites, algaolo ,klor, ph csokkento, a viz adatai jok es lelatni az aljara, de zold. Tegnap meg egy utolso eselynek fel liter algaolot belenyomtam egesz ejszaka ment a 12000L/h szuro uvegtoltettel de nem valtozott semmit.
A kis csaladom viszont kristalytiszta vizhez van szokva es ebbe bele nem mennek annak ellenere hogy a tofurdore szivesen jarnak amiben kb fel meter a latotavolsag :)
Szoval van otlet hogy lecserelesen kivul mitol lesz ebbol krisztalytiszta viz? mar az is eszembe jutott hogy a medence anyag zöldült be a viz meg tiszta....meg mar az is hogy eladom a "!+ba az egeszet es az arabol 3 evig jarhatunk a 5 percre levo furdobe :)
úgy 2-3 óra alatt megint lement 3-4 cm...nincs szkimer,a szűrőnél 100%,hogy nem(a vízszint fölé emelve). Az egész medence porszáraz minden látható helyen. Ilyen buborék fóliával van letakarva,ami úszik a felszínén....tényleg megőrülök:)
Ha nem lesz meg megy a kukába, de akkor idén kimarad a szezon, jövőre amúgy is egy műanyag lavór volt a terv....
Biztos, mert a szűrőt a vízszíne fölé emeltettem, mert elfelejtettem új betétet venni bele. Elfelejtettem meghúzni és a párom kétségbeesetten telefonált, hogy ott folyik. Ezért felemeltettem vele, ez a része megoldva. Csontszáraz és a fizika is ellene dolgozik :)
Bár lyukkal én is kínlódtam, de ötletem arra nincsen. Ámde:
Ha csak a szkimmer aljáig eresztett le akkor valóban a keringetőnél is lehet hiba. Pl. elég az, hogy nem teszed vissza a szűrés állapotba, és a visszamosás, vagy a rendezés állapotban hagyod, és lassan kifolyik a víznyomástól a víz a szűrőnél.
A másik mizéria nálam a feltöltés miatt jön elő. Mivel a kerti csap a medencétől 15 m-re van, egy locsolócsővel viszem oda a vizet. Emiatt az utántöltés egy külön procedúra, amelynek az utolsó lépését kihagyva kifolyik a víz:
1. a slag végét a medencébe lógatni
2. gyaloglás a csaphoz, a slag másik végét a csapra csatlakoztatni
3. a csapot kinyitni
4. vissza a medencéhez, és várni míg a vízszint megfelelő lesz
5. a csaphoz menni, elzárni
6. A csapról leszedni a slagot
7. vissza a medencéhez és a slag végét kihúzni a vízből(!!!)
Ha a slag vége a vízben maradna, akkor a másik - földön fekvő - végén, a közlekedő edények módjára folyik ki a víz, egészen addig amíg a medence leereszt a benne lévő slag végéig. Ez nálam kb. éppen 20-30 cm szokott lenni.
Visszafolyni a fúrt kútba is tud, ha nincs a rendszerben visszacsapó szelep!
Számításaim szerint ez az 1-2 m3 kb. 10 óra alatt másodpercenként 1-2 dl víz kifolyását jelentené, ami lyuk esetén elég jelentős, hogy valami látszódjék a kifolyt vízből. A melegben a párolgástól pedig napi 1-2 cm nem ritka, de 20 cm meglepne.
Tudna valaki segíteni, hogy hogyan lehet megtalálni hol ereszt a medence? Egy 305 átmérőjű, külső lábakon álló medencéről van szó. Tavaly volt vettük, tavaly hibátlan volt. Elcsomagoltuk, tegnap felállítottuk,feltöltöttük,vártuk a csodát. Ma reggelre jó 20 centi hiányzott belőle és a látható részeken nincs sehol víznyom. Alátétnek gumiörleményből készült szőnyeget tettünk, azon sem látok vizesedést. A föld nedves, de a tegnapelőtti eső miatt a felállításnál is vizes volt. Tippem sincs, hogyan lehetne megtalálni, ha pl az alja ereszt.
Én akváriumnál ilyet használők vagy 10 éve, teljesen tökéletes, egyetlen baj van vele a digitálissal szemben, hogyha hosszabb áramszünet van, akkor elcsúszik az órája, és az áramszünet hosszával megegyező idővel később kapcsol utána, ha nincs újra beállítva.
Medencénél most épp digitális megy, mert épp az volt "szabad".
A tárcsát addig fordítod, amíg a nyíl kb. az aktuális időt mutatja.. Utána mehet az aljzatba.. Az időt úgy állítod, hogy az oldalán a fekete műanyag pöcköket benyomod annál az időtartamnál, amikor működtetni akarod. 16 köbös a medencéd, 4,5 köbös a homokszűrő, kb 7,5 órát kell menni a szűrőnek, erre állíts be pl. 3 x 2,5 órát napközbe, hogy ne folyamatosan menjen.. Vagy 4 x 2 órát, hogy tuti jó legyen.. Áramszünetnél nem felejt, csak annyit fog "késni" az aktuális időtől, ameddig az áramszünet tartott. Én is így használom 6. éve, eddig semmi gondom nem volt vele..
Ezen a tárcsa 24h alatt körbeforog, tipustol függően be tudod állítani, hogy mikor menjen, kb 15-30p intervallumokkal.
Hogy vált be a homokszűrő?! Ha kihúzod a konnektorból és visszadugod akkor működik tovább mint a papírszűrős? Mert csak akkor van értelme az időzítőnek hozzá, különben nem nagyon...
lásd amit a 60925-ös bejegyzésben írtam: én is vettem egy ilyet és nekem is ugyanez volt vele a bajom: az eddigi papírszűrősök simán mentek a mechanikus időkapcsolóval, de ez az új csoda nem indul el ha elveszed róla a feszt és az időkapcsoló utána visszaadja rá, még mechanikus üzemmódban is meg kell nyomni a bekapcsológombot hogy elinduljon.....
Nálam az volt a megoldás, hogy a praktikerben még óriási mázlimra találtam ugyebből egy régebbi fajtát amin még nem ez a nyomógombos csodapaneles vezérlés volt hanem a sima mechanikus 3állású kapcsoló (on-off-timer). Na ezt ha on állásban hagyom akkor simán tudom vezérelni az időkapcsolóval ahogy eddig is a korábbiakat:
Bár a topikleírásban szereplő linkből sok minden kiderül, a gyakorlatban sokan a közönségesebb megoldást használjuk:
pH-plus helyett a mosószódát használjuk (CaCo3-kálcium-karbonát), ami ugyanaz mint a drágábban kapható pH+
ph-minus helyett - amíg magas a keménység - sósavat (20-30%-os, vagy ha hígabb akkor több kell), illetve ha már alacsony akkor kénsavat (akkumulátorsav!). Ha olcsón kapsz NaHSO4-et (Nátrium- hidrogénszulfát; vegyszerbolt), akkor az megegyezik azzal, amit pH- néven árulnak.
Klórozáshoz pl. jó a nagy (200g-os) tabletta is, de akkor időnként algagátlót is kell adagolni (algaölő van ráírva).
Algagátló és klórgranulátum (gyorsklór) mindenképpen legyen otthon, mert bármikor - pl. nagy melegben, vagy ha túl lúgos - megszaladhat az alga, és akkor sürgősen sokkolni kell. Ilyenkor sürgősen be kell szerezni pelyhesítőt is (Flock).
A vegyszereket mindig oldottan (vödörből) adagoljuk. A savakkal vigyázni, különösen a kénsavval, amely - bár viszonylag híg -, de lecsöppenve betöményedik, és elszenesít minden szerves anyagot.
A hipó lúgos hatású, tehát növeli a pH-t, amelyet kénytelenek leszünk mindig kompenzálni. Ezt azonban NE tegyük meg úgy, hogy sósavat keverünk hozzá, mert a kiszabaduló nagy mennyiségű, zöld klórgáz nem csak roppant kellemetlen (belélegezve már kis mennyiségben is halálfélelmet okoz), hanem tüdőembóliát is kiválthat. (ez a klórgáz volt a Ciklon-B, amit a haláltáborokban alkalmaztak).
A kombi tabletta esetén nem kell algagátló, amíg minden rendben van. De a pH-t 1-2 hetente ellenőrizni kell (vagy ha utántöltés történt, mert elpárolgott a melegben, vagy nagy esőzés után - ezt 1-2 órás vízforgatás után tegyük meg).
Beüzemeltem, forgatja a vizet, szuper, szóval nagy az öröm.
Viszont, előbb-utóbb majd a beletöltött szűrőüveget ki kell tisztítani, a visszamosás üzemmóddal. Azt írja a klaszz leírás, hogy ehhez a 6 utú szelep harmadik, öblítő nyílására kössek egy megfelelő tömlőt, és kössem a csatornába. Adtak hozzá 2 darab 1,5 m-es csövet, amiből egyik a bemenet, a másik a kimenet a medence felé. Szóval mindenki vesz egy harmadik csövet, vagy a visszamosáskor nekiáll kiszedni a visszafolyó csövet és ide átkötni, aztán a visszamosás végén meg újra összeszerelni? Nekem ez a második nagyon macerásnak tűnik.
Másik kérdésem: A leírás szerint ez a típus időzítővel szerelt, ami szerintem egy vicc, mert ez annyit jelent hogy minden nap ugyanabban az időben bekapcsol, amikor aktiváltam. Tehát ha azt szeretném, hogy reggel 5-8 között menjen, akkor reggel ötkor kell elindítanom az időzítőt. Ha pedig valamikor áttérek egy másik üzemmódra akkor ezt újra játsszam el. Namost, ha átkapcsolom kézi üzemmódba és elé kötök egy egyszerű programozható időkapcsolót, akkor azzal megoldottam a problémámat, azaz amikor áram alá kerül, akkor a kézi üzemmód aktiválódik?
És végül. Mennyire kell ezt félteni az esőtől, mert az eddigi papírszűrős vízforgatót kitettem a medence mellé, egy ilyen időzítővel, aztán ment 4 éven keresztül, minden gond nélkül. Ezt sem szeretném valami aknába elásni, viszont errefelé (meg mostanában már mindenfelé) elég nagy szél és eső van néha. Szóval ha föléje csinálok egy tetőt, ami az esetleges jégtől védi, akkor rendben van? Erről nem nagyon ír a kézikönyv.
Minden vihar egyedi, így egy jövőbeninek a kártételeiről senki nem jelenthet ki biztosat. A városunkban valamelyik nyáron volt egy óriási jégeső, nálunk néhol a vakolatot leverte, a redőnyöket megpöttyözte, cserepeket tört össze, másoknál ablakokat tört be, de a medencének semmi baja nem lett. A takarófóliát szaggatta szét, és nyomta bele a vízbe, de a medencetesten semmi sérülés nem esett.
Sziasztok! Nektek milyen közel van a házhoz a medence? Első medencének egy Bestway 457x122cm medencét vettünk és a terasz elé állítottuk fel tegnap. Ott van csak ugyanis áram. Van olyan része ami mindössze 1 métere van a háztól. Az éjszakai vihar alatt elkezdtem aggódni hogyha ez bármikor kiszakad elárasztja az egész házat.
Mennyire kell attól tartani hogy ilyesmi bekövetkezik?
Ilyen medencét hoztak nekünk tegnap. Most elkezdtük tölteni, több helyen vizes lett az alátétfólia. Azokon a helyeken belül eláll kissé az aljafólia az oldalfóliától. Az ujjammal nem érzem, hogy lukak lennének belül, de a a víz szivárog, a tócsák egyre nagyobbak. Így nem merem tovább tölteni. Ez kuka? Mehetek reklamálni? Vagy természetes, és majd a víz súlya lenyomja az alja szélét? Bizonytalanra nem reszkíroznék 16 m3 vizet. A régi kék Intex nem szivárgott körben töltésnél.
Egy 3.66m-es 6m3-es Bestway Steelmax medihez szeretnék a hozzá kapott 1.2m3/h-s papírszűrő helyett egy homokszűrőt venni. Ez a mostanában kitárgyalt 35-36e Ft-os SPF180 ajánlott ahogy olvasom, ebben az árban nincs nagyon más alternatíva? Többet nem szeretnék költeni rá, eredetileg egy 30e-s kategóriában gondolkodtam.
Egyébként a homokszűrőnek mik az előnyei a papírszűrőhöz képest? Tisztábbra is szűr? kisebba a hangja vagy a gondozásigénye? Vagy ezt mennyire kell karbantartani?
A mostani kis papírszűrőm nagyon halk, ezért nem zavar ha megy éjjel sem, napi 8-12 órát megy legalább, és naponta ki szoktam slagolni a betétet. Az egyetlen ok amiért cserélném, h néha elakad valamiért és nem nem szűr, csak erőlködik egyhelyben..
Megvan a régi medencéhez vett 2 db. 1,4 m.-es fekete gumírozott gége cső. Azzal tervezem rákötni.
Elég hiányos, és Google fordító szagú a szűrőhöz adott használati. De ha jól értelmezem, akkor a piros nyíllal jelölt csatlakozóra kell majd kötni a medence kimenetét, és a zölddel jelöltre a medence bemenetét, ahol a tisztított víz folyik vissza ugye?
Adtak hozzá egy töltet szivacsgolyót. Érdemes azzal használni? Vagy hajtsak fel homokot hozzá?
Segitségre lenne szükségem...szeretnékj vásárolni valamilyen medencét a kiszemelt egy Intex Easy Pool 305x76cm 3800L és a gyari szürő van hozzá.
mivel első medence ezért nem nagyon tudom hogy ezzel a szüréssel mennyire müködhet illetve hogy hogy kellen a vizet karbantartani...Tudom hogy nem egy top medence de nem akarok se nagyobbat se masikat mivel telre mindenkepp el kell pakolnom igy ezt a legegyszerübb összepakolni...
én 2 éve az intex 732-es kör alakú medijét vettem meg szintén az ósanban 110-ért :-o És még csak nem is a szezonvégi nagy kiárusításban, hanem valamikor nyár derekán. Mondjuk emlékeim szerint akkor gyengébb volt a nyár, talán ezért tolták már a szezon közepén olcsóbban. Nem úgy mint most, valamelyik nap voltam bent, brutális hogy mennyire kifosztották nullára az egész medencés részleget, jóformán nem volt semmi
Szia, Ugyanilyenem van. Most jó áron van akcióban az ósanban 80E-ért. Bár, ahogy látom, már talán későn szóltam.... bocs'. Másoknak hátha hasznos lehet.
Sziasztok! A papírszűrőkre van valami előírás, hogy mennyi idő után kell őket cserélni, vagy nincs erre egyértelmű válasz?! Én próbálkoztam tavaly trisós tisztítással, de nem igazán vált be, slaggal 1-2 naponta megtisztítom a szűrőt, és szerintem inkább cserélni fogom egy idő után..
BestWay 305-ös medencém van. ez kompatibilis (csatlakozók szerelvények tekintetében) a z INTEX hasonló méretű medencéivel? Szkimmert, csöveket vennék, de az Intex cuccok olcsóbbak, és közelebb is lennének hozzám..
Hát nem tudom, hogy mit csináltok vele, de nekem 5 évet működött 455x107-es Intex medencével, az eredeti összekötő gégecsövekkel.. Az idén egy 455x122-es Bestway-re kötöttem úgy, hogy az Intex medence szerelvényit kötöttem be a rendszerbe és még mindig bírja..
Ugyanez van 6. éve (17m3). Az összekötő gégecső 1 (max 2) nyarat bír ki. Azt normálisabbra kell cserélni.
És természetesen külön költség a - szintén nem vacak, vékony - medencéhez vezető csövek, és a felszerelő idomok is (lehet, hogy ragasztó is kell a szerelvényekhez)!
Pedig ugyanezt a típust többen is használjuk itt a fórumozók közül. Ha valaki kíváncsi uv-vel kapcsolatos kapcsolatos előzményekre, akkor itt olvasgathat korábbi tapasztalatokról.
Majdnem ugyanez volt korábban a régi medencémnél. Csak most máshová telepítek egy nagyobbat. Valszeg most is ez lesz, de majd jövőre. Most el van egyengetve a talaj, holnap szállítják ki a medencét, de melózok is.
Így gyorsban megveszem az 1cm.-es fóliát. Azt majd a következő projekthez is feltudom majd használni.
Én leástam kb. 20 centit, és csináltam egy beton szegélyt. Aztán alulra apró szemű kavicsot raktam, rá geotextíliát, arra pedig homokot. A medence alá teszek egy zöld zsákszerű takarófóliát, azért hogy a különböző állatok, mint pl. macska ne nézze "homokozónak".
Ezt kb. 6 éve csináltam meg, ez kellemes a lábnak, nem kemény, nem hideg, nem kell cserélgetni, eltakarítani, gondozni.
A csővázas medence lábai alá tettem 1-1 téglát, persze belesüllyesztve a homokba.
azért kb 800ft/nm áron kapsz vagy 3cm lépésálló eps-t vagy 2cm xps-t.. mindkettő jobb szerintem, mint az 1cm habfólia. ha jól értem, 24nm elég neked..azaz ez kijönne 24x800 kábé egy 20asból. sok az is ? (www.szigatech.hu)
Szia ! Én most vettem 25- ös Lpe csővet de ez 125ft/ m volt . Ennél csak drágább volt. Igaz nekem ez kellett de ,hogy 20- as az mennyi nem tudom. Sajnos az árak kicsit felmentek.
Mivel az aljáról szívja a porszívó csakis a szivattyún keresztül megy ki a homok is. Viszont bekerülhet nem csak a széllel, hanem a szűrőből is.
Csak még egy utolsó: porszívózás Filter állásban (a homok kiszedi a vízből a trutyit) , utána Backwash (a homokról lemosod a kiszűrt trutyit) és aztán Rinse (leöblíted a homok tetején maradt koszt- ezzel távozik pl a felkevert homok is és nem kerül vissza a medencébe) és utána mehet a szűrés tovább.
Ha ürítő állásban porszívózod, akkor töltögetni kell rá, szerintem már töltöttél rá annyit, hogy le is cserélhetted volna.
A vizbol igen de nem az aljabol. Ezt feleslegesnek latom a szurokozegre engedni aztan onna visszamosni ha egybol lemehet a foldre vizet ugyis ereszteni kell neha.
De a homok hatasa a szivattyura kerdes meg mindig megvalaszolatlan :) de akkor gondolom nem zavarja nagyon
A szűrő szerepe nem az, hogy megfogja a trutyit? A homok az előszűrőben akkor jelenik meg, ha a szél belehordja vagy a homokszűrő nincs rendesen öblítve visszamosás után.
Csak próbáld ki amit mondtam. Szűrés állásnál porszívó, aztán amikor a nyomás felmegy akkor visszamosás és öblítés. Lehet kevesebb víz megy ki a visszamosás-öblítéssel mint a leürítés állásban a porszívózásnál.
De nyugodtan keress rá a helyes használatra, az előző hozzászólásom is csak bemásoltam a netről, vannak képek is és leírás a homokszűrő használatáról.
Sziasztok!
Van egy 305x78as fém vázas kis medencém. A gyári papírszűrőt le szeretném cserélni egy kis alap homokszűrőre. Milyet ajánlotok?
Van értelme a linken szereplő szűrőnek?
Köszönöm előre is.
https://www.obi.hu/apolas-tisztitas-tartozekok/bestway-homokszuros-szivattyu-2006-l-h-530-gal-l-/p/4126363
Nekem tavaly a 40-es EPS-t nem bántotta semmi. se hangya sem más.... Idén azért lett vékonyabb 30-as, mert ez volt a Praktikerben... :-) Nekem is pisi meleg...
BestWay 305-ös medencém van. ez kompatibilis (csatlakozók szerelvények tekintetében) a z INTEX hasonló méretű medencéivel? Szkimmert, csöveket vennék, de az Intex cuccok olcsóbbak, és közelebb is lennének hozzám...
én 30-as EPS-t tettem a medence alá, több haszna is van. (nálam repedezett beton van alatta)
- védi a medence alját
- kényelmes benne lenni/járni térdelni
- hőszigetel
"hátrányok":
-nem túl szép a kilógó széle (bár el lehet takarni)
- ha fémvázas medence van rajta, akkor a lábakat nem teheted rá, a lábak helyén ki kell vágni és valamilyen stabil dolgot (én fakockát tettem) kell a láb a lá tenni
- figyelni kell a lábak körül, hogy ne legyen éle a kockának
- érdemes összeragasztani a lapokat, mert azért hiába van rajta több tonna víz, el tud táncolni (főleg töltés alatt) egymás mellől a két lap.
- szezon végén sok lesz a szemét... (én nem tartottam meg télen)
Én földre tenném. Ma készítettem elő a terepet. De ha ez annyira jó, akkor lehet megpróbálom. Ahogy nézem van a helyi Praktikerben is. 5 csomag kellene....
A lépésálló nyomószilárdsága 100 vagy 150kPa. Az XPS-é 300-nál indul. A "ződ" lábazati (expert) szigetelésé emlékeim szerint 200. jó már az is bőven. Nekem 300-as XPS van alatta egyébként, de a szomszédom sima fehér EPS habbal (80kPa) is elégedett volt.
Hungarocellel - mint a medence alá való - milyen tapasztalatotok van? A zöld lábazatit néztem, maradt a házszigetelésből, az elég kemény. Vagy a lépésálló keményebb?
Korábban ahol a régi medence állt, habfóliát tettem alá, de ott nagyon szuper volt a talaj.
Minek eresszem rá a szurokozegre az aljarol a trutyit? Rosszul irtam waste a neve sima leeresztes porszivozasra tokeletesen megfelel kiszivja a vizet a trutyival es egybol kiengedem a fure.
A kerdes az volt hogy az ilyenkor felszivott homok nem e karositja a szivattyut? Mert eleg sokat talaltam a szivattyu eloszuroben.
Egy kis segítséget kérnék: Adott egy tiszta vizű medence. Amikor a pH beállítás miatt beleteszem a 10 l vízben feloldott pH növelőt (mert alacsony volt a pH) és az egészet jól elkeverem a medencében, a víz teljesen opálos lesz. :( Tennem kell bele pelyhesítőt, aztán porszívózhatom az alját. :( Ez normális? Tavaly is ezzel küzdöttem, idén ismét. :(
A szelepkar funkciói (beállítása) FILTR: Állítsa a szelepkart a FILTER állásba a víz szűréséhez. Medenceporszívózáskor is ez a funkció használatos. BACKWASH: A szűrő tisztításához. Ha a nyomás magasabb, mint 8-10 PSI (0,55 0,69 bar), szükséges a homok tisztítása: Kapcsolja ki a szivattyút, és állítsa a szelepkart BACKWASH fokozatba. Kapcsolja be a szűrőt és végezze el a tisztítást egész addig, amíg a WASTE fokozaton tiszta víz nem kezd el folyni (nagyjából 2 perc vagy kevesebb, a lerakódott szennyeződéstől függően). Ezután váltson át RINSE fokozatba. RINSE: Tisztítás után kapcsolja ki a szivattyút és állítsa a szelepkart RINSE fokozatba. Kapcsolja be a szivattyút és járassa kb. ½ - 1 percig. Ezzel kiöblíti az összes fennmaradó szennyeződést. Kapcsolja ki a szivattyút, és állítsa a szelepkart FILTER fokozatba a normál szűrőfunkcióhoz. WASTE: Medencekieresztés vagy a vízszint csökkentése, vagy a nagyobb szennyeződések kiürítése.
Szerintem a WAIST állás neked a leürítés!
A porszívózást FILTER állással csináld! A medence aljáról a koszt csak szűrő állásban fogja kipucolni.
A BACKWASH-nál kell figyelned a kémlelőben a vizet, és utána a RINSE állásnál is.
Ha a porszivozast waist allasban csinalom a trutyi nagy resze megall a szivattyu eloszurojebe de mikor uritettem lattam hogy az aljaban egy csomo homok is van amibol nyilvan jutott a szivattyuba is. Pedig a manual is igy aljanlja a porszivozast. Nem ert ez a motornak?
Én türelmetlen voltam, 4-6 órát várhattam a égleges meghúzásig. Mivel kis felületről van szó, elég lehet. Mindenesetre gyorsabb megoldás volt, mint bemenni a városba. Ha nem sikerül, akkor még egyszer megcsináltam volna, hosszabb várakozással.
Még csak nem is nagyon vékonyan, inkább egyenletesen kell kenni. A víz kifejezetten kell a vulkanizálódáshoz.
O-ring kft Budapesten sok mindent tart, valószínűleg ilyen is van nekik. Azt is megteheted, hogy gumiámmal megkened a gyűrűt, majd vulkanizálódás után húzod véglegesre a csavarokat.
Előnyös, ha a szivattyú, és a tartály között ívelt kötés van, és cső rugalmas. Télire nem kell azt is lebontani.
Hétvégén felállítottam a medencét, és sajna a szűrá váltószelepe ereszt egy kicsit. Nem vészes, inkább csak gyöngyözik. A szelep 7 éves, minden télre el volt rakva üresen a garázsban, téli állásban. A nyilakkal jelzett részen ereszt. Még nem szedtem szét, remélem egy tömítést kell csak cserélni, de van ötletetek, milyen tömítés, és hol szerezzem be?
Másik kérdés: a szivattyúba (medence felől) és a szivattyúból (váltószelep felé) a képen látható csatlakozó van. A menet külső átmérője 46,8mm. Ez valami standard menet? Az a tervem, hogy lecserélném a szivattyú/szelep közti 38-as gégecső darabot valami menetes/hollanderes megoldásra, mert nem szeretem, hoyg minden szezon előtt ezt a gégecső darabot kell újra csepegésmentesen felvarázsolnom a bilincsekkel. Ragasztható PVC nyomócsővel és könyökkel gondoltam megoldani, csak a szivattyű/szelepházba való résszel nem vagyok tisztában. Ötletek?
Arra figyelj, hogy pont olyan méretet vegyél amilyen a medencéd. Nekem egy online bolt eladott egy elvileg 350-360 cm-est, na ilyen nincs, mert a kettő között kerületben 32 centi van ami azért nagyon sok szóval az én 350-es medencémben lifegett csak, fel sem töltöttem vízzel.
Szóval van egy eladó 360* 120-135 magas fóliám 0,5 mm ha valakit érdekel.
Na nekünk ennyire nem vasas. Épp hogy eléri a te tisztított szintedet. :)
Most Dabason egy medencés boltba mondták, hogy van 1l-es kiszerelésbe valami cuccuk, ami megköti a fémeket és elvileg össze kell csak porszívózni. De kicsit messze van. Sehol máshol nem találok, mindenhol azt mondják,hogy ilyen nem is létezik.
1. A "kipufogó"-ra, a szívóval ellentétes irányba mutasson. PVC könyök, esetleg egy menetes tömlőcsatlakozó. Csőszerelési, öntözési boltokban kapni, olyan átmérőjűt vegyél, ami még elfér.
2. Homokszűrő talán megbírkózik a vasas vízzel 2-3 nap alatt. Papírral csak mazochisták álljanak neki.
Kútvíz, klór, és egy 13m3/h homokszűrő kétnapos küzdelme: Bővebben.
A sarkokban pangó víz alakulhat ki. A kereknél erre nincs esély.
A homokszűrő és a papírszűrő között ég és föld a különbség. Nem mindegy, hogy havonta egyszer, vagy (pár) naponta takarítod a szűrőt. A nagykönyv szerint a medence vizének háromszorosát ajánlott forgatni (szűrni), ez a papírszűrő apró szivattyújának elég nagy falat.
Van egy 3 méteres kis medencénk, papírszűrős forgatóval. Két kérdésem lenne:
1. Elvileg valahol lehet venni derékszögű pipát, hogy jobban körbe forgassa a vizet. Ilyet tud linkelni valaki? A szívó vagy a "kipufogó" :) oldalra kell tenni?
2. Illetve idén a kútból töltöttem fel és elég vasas a víz, barnás. A papírszűrő mintha rozsdát gyűjtött volna össze. Mivel lehetne kezelni? Vagy egyszerűbb csapból feltölteni?
Szép napot. Szeretnék valamilyen medencét venni a kertbe igazából inkább a lányomnak. Mik azok a dolgok amire érdemes figyelni. Kb olyan 100k környékén költenék rá. Az sem baj ha pár nyarat kibír:)
Nézegettenóm szögletes fajtákat 80-100k környékén,de nem tudom mik azok a dolgok amiket fontosnak kellene tartsak.
Szép napot Mindenkinek.Egy 3,66x0,76-os papírszűrős,csővázas medencénél:folyékony algaölő koncentrátum hozzáadása után elkezdett beopálosodni a víz...2 napja lett vezetékes vízről feltöltve,pH minus,gyorsklór-sokk megvolt, 4funkciós kombitabletta vann most benne...hogyan lehetne megszüntetni ezt az opálosodást?? :-( Nagyon nem szeretnénk újratölteni... :-((((
Belekevered a pelyhesítőt, egy darabig kevered, és utána pár óra szünet. Meg kell várni, amíg leülepszik. Utána porszívózás, keringetés, szünet. Türelem!
Ja ez lemaradt. A ph jonak nez ki de a klor az nem tudom ez alapjana skala aljan hogy lehet beloni de eleg magasnak latszik. Sokkolas kb 4 napja volt azota egy kombi tabletta van benne.
Ujra itt. A jo hir hogy hegesztheto a valtoszelep.
Tegnap uta kb 15 oraja megy a szuro 2x 150ml pelyhesito meg egy pici algaolovel es kb semmi nem valtozott.
Megneztem az uveg zsakjat hogy nem e az tul nagyszemu, - bar tavaly semmi gond nem volt a szuressel es most meg fel is toltottem a maxig - de nem birtam rajonni hogy milyen az uveg amit vettem.
Lehet ebbol megis leeresztes lesz? Meddig tart a pelyhesitos tisztitas?
Az első mondatot nyugodtan elhagyhattad volna, mert teljesen felesleges! Senki nem azonosít be erről a képről még akor se ha törődne vele valaki! :P A következő mondanivaló érdekes, ezt nem tudtam DE 12 éve medencézek és még soha nem volt bajom abból hogy kompresszorral fújtam fel dolgokat :)
Reméljük a szervizesek nem látják meg a kompresszort a fotón. Általában ilyen kompresszorral nem javasolt a felfújható vízi dolgokat felfújni, mivel nem csak tiszta levegő távozik belőle, olaj, kondenzvíz, stb. ami kár tesz az anyagában. Árulnak kimondottan ezekhez való elektromos pumpákat.
Ekkora medencéhez papírszűrő leginkább mazochistáknak ajánlott.
Azt ajánlom, hagyd ki ezt a szezont, és vegyél lottószelvényt, vállalj be egy másodállást, rabolj bankot, vagy ami eszedbe jut, akár a családi ezüstöt adjátok el. A papírszűrő állandó karbantartást igényel - egy ilyen készletet betétesre árulnak.
Ha sokat kávézol, és nincs otthon cukor, akkor hasznos. Mint tudjuk a kávé a kevergetéstől lesz édes, a cukor csak azért kell, hogy tudjuk, meddig kell kevergetni.
Más célra nem hallottam elfogadható felhasználásról - nem érdemes foglalkozni vele.
Ja igen, rég volt már az eredeti poszt, szóval Bestway 2m3 / h homokszűrős szivattyú homoktartályának az O gyűrűje veszett el nekem is... O-Ring Kft megoldotta Budapesten.
És tényleg. Én is köszönöm a választ. 270 mm belső kerületű és 5 mm-es keresztmetszetű jó lett, jól tömít. Lehet, hogy 6 mm-es kellett volna bele, de az éppen nem volt.
Korábban volt vagy 5-6 évig egy Intex felfújható peremű medencém. Sajnos vagy 4 éve pont, a névnapomon, a lakásból néztük végig, ahogy a jég szétszaggatja a medencét.
Most ismét eljutottunk oda, hogy kellene egy csobbanó az udvarra.
457x107 körülit nézegetek.
Mi a különbség a kettő között? A szűrőre gondolok első körben, mert a vízmennyiség/óra eltér a kettőnél.
Nem a nyomasmero tort el hanem a befogado resze a valtoszelepen. Nagyitsd meg a kepet. Annyi mar kiderult hogy ennek az anyaga PP-GF30 holnapra mar van időpontom a muanyagheggesztonel, azt mondja csak szagra tudja megmondani hogy hegeszthető-e :)
Nyomásmérő, vagy indikátor. A .legolcsóbb megteszi, a pontosság nem számìt. Általában 1/4" menetű, így kellhet hozzá egy adapter is. Enélkül nem lehet használni a szűrőt.
Koszi a pozitiv gondolatokat! Ha mar lúd akkor legyen kövér, tanulunk tovabb :) most éppen tanulási céllal letörtem a nyomásmérőt a váltószelepről. Remélem nemsokara gadagabb leszek meg par tanulsággal. Megneztem benne a homokot amire kiderult hogy üveg van benne. A maradekot betoltottem, és latom hogy vagy öt menetnyit kiall a nyomasmero, na uccu neki tekerjuk beljebb. harom tekeres utan reccs Legyszi mondjatok hogy ez heggesztheto. :(
Most már nem kapsz sikítófrászt egy kis :) algásodástól, ez pozitív. Gyakorlatban láttad, miképp működik egy komolyabb vízborulás, és végigcsináltad a tisztítást, ez egy komoly medencészeti gyakorlat. Ráadásul valószínűleg örökre rögződött benned a medence téliesítésének szükségessége. Gazdagabb lettél.
A vízben levő alumíniumsótól nem lesz baja senkinek, amíg (saccra) napi egy köbméternyit nem fogyaszt el belőle. Gondolj bele, még senki nem mutatta ki, hogy az alumínium evőeszköz, kulacs életveszélyes, nem pereltek be (még Amerikában se) egy alufóliagyártót, hogy nincs ráírva méteres betűkkel: élelmiszer csomagolására tilos használni. Ráadásul a timsót vérzéscsillapításra az egész világ használja/ta.
Koszi mindenkinek a infokat. Hat lehet ha leeresztem es kicsutakolom ujratoltom tenyleg hamarabb vegzek, de tudjatok milyen mikor elindulunk masfele es es egyre jobban belemerulunk mar nincs visszaut :)
Vettem pelyhesitot de leirasa kicsit maskepp mondja. Azt irja 100ml /10m3 -t vizforhatas mellett a szkimmerbe majd 15percre szivvatyut leallit majd 1nap mulva oblit. Remelem az oblites alatt visszamosast ert mindenkinki es nem homokmosast :) meg hogy ellenorizni eell az aluminiumszintet. Ja hat azt biztos nem fogom. Eddig ez a pelyhesito a legrisztobb vegyszer
Szerintem légy türelmes, és igen: használj - többször is - pelyhesítőt. Az opálosodás gyakran csak napokig tartó keringetéssel (persze szűrőöblítések is) tűnik el. Nekem is volt már ilyen tapasztalatom. A pelyhesítő literje 1000-1500 Ft között van. Pl.:
Ennyi vízbe mehet este, szűrőöblítés után kb. 0.3-0.5 liter (akár a szkimmerbe is), és kb. 15 perc forgatás után éjjel maradjon nyugodtan. Majd másnaptól folyamatos forgatás, naponta legalább 2x szűrőöblítéssel. Ha két nap múltán még mindig marad, akkor újra, még egyszer.
Én szoktam egy botra szerelt kefével az öblítés után a medence oldalát és az alját felsúrolni a letapadt pelyhektől.
Ha a vízbeömlőn lassan folyik ki akkor, nem csak a szkimmer szűrője, vagy a homok eltömődése okozhatja, hanem a szivattyú előszűrője is! Ilyenkor gyakran az algák és a kisebb rovarok tömítik azt el (ki kell kefélni!). Minden ilyen lassuláskor, ha a szkimmer és a homok tisztítás nem használ, ezt is ellenőrizni kell. Ha ez sem segítene, akkor elképzelhető, hogy homokcsere kell, vagy - horribile dictu - a motorral van baj. Ez utóbbit a túl savas pH is okozhatja, ha az tartósan 7.2 alatt van. A jó szűréshez kell a jó vízáramlás!
Sziasztok! Vettünk tavaly egy Bestway 350 cm-es medencét, simán, keringtető szivattyú nélkül. Eléggé el nem ítélhető módon, valahogy szőrén-szálán eltűntek azok a dugók, amiket azokba a lefolyókba kell dugni, ahova a keringtető szivattyú csöve menne.
Próbálkoztam üzletekben, hogy hátha lehet ilyen dugót külön kapni, de lazán elhajtottak :(
Nincs valakinek ötlete, hogy honnan tudnék ilyet szerezni mégis?
Szerintem locsold meg vele az udvart. Már rég fürödhetnél ha az elején ezzel kezdesz. Ha tovább küzdesz sok pelyhesítő és klór és a porszívózás csak kifelé egy külön slaggal mert a homokszűrőn simán átmegy és visszakerül a vízbe apróra törve! Többször megjártam már , tiszta víz alján vékony zöld bevonat , legalább egy órát porszívóztam másnap gyönyörű opálos víz fogadott. Én csináltam egy eszközt 1.5m lpe cső - golyós szelep (műanyagcsővel árulják pl az auchanban)-3/4-es slag 5m . Hozzákötöztem az elejét egy 2 méteres vékony szekélyléchez a merevítés miatt . Be a vízbe (szelep a víz alá) kicsit megrángatod és felkapja a vizet. ezzel kívülről is elérem az 5.5 méteres medence közepén összegyűlt üledéket és megy ki az fűre. Ne gyertek azzal hogy "klóros víz" mert semmi baja nem lesz a fűnek ami nálam "ősgyep" :)
A homokot nyugodtan max.-ig rakhatod, nagyobb mennyiség=jobb szűrés.
Amitől most matt a víz, az valószínűleg átmegy a homokon. Én is utólag jöttem rá, hogy elvileg 2-3 fajta szemcsemérettel kellene feltölteni a homokszűrőt. Alulra a legfinomabb 0,4-0,8 középre 0,5-1,0 és felülre 0,7-1,2 mm-es szemcsével.
Nekem 70 kg 0,5-1,0 mm-es üvegtöltet van most benne,de ezen is átmegy a nagyon finom alga, és már nekem sem megy sárgába.
Most UV-C csövet rendelek és az szerintem elöli az ilyen finom koszt.
De te még nyugodtan pelyhesítsed.
A porszívót a szívóra és szűrés állásban használd! A nyomást figyeld mert az aljáról hamarabb tömődik.
A vegyszerek utan lett ilyen opalos, 15m3-be ment 150gr klor, algaolo 400ml, meg kb 400gr ph minusz. az alja le van ullepedve azt neha felkevertem de akkor megy a sargaba de olyankor alig megy at viz rajta mert a vizbeomlon olyankor csak csordogal. gondoltam mar hogy lehet a nyomasmero nem jol mer. Mivel az aljat nem latom igy porszivozni se tudok. De a porszivozast ugy gondolod hogy a szivattyu waist allasba es a szivora meg a porszivot?
Van egy fujo agra kotheto robotom ami csak nagyobb darabokra jo szerintem ilyen felkavarhato trutyit csak fel kavarni fogja.
Pelyhesitot azt be kell szerezni de 1kg 3ezer az obiban...erre nincs valami barkács megoldas festekboltbol? :)
Szépen haladsz. Még egy kis türelem azért kell. :) Ha beleér a sárgába a mutató, az még nem gond, pláne ilyenkor. Még jobban is szűr.
Időnként hagyd leülepedni a trutyit, és pár óra után porszívózz. Nem tudom, hogy milyen vegyszert használsz, de egy kezdő adag nem árt ilyenkor. Általában rá van írva a vegyszere, ha kell pelyhesítő mellé.
A multkori postban mutatott allapotrol most itt tartok. A szivattyu ment vagy 15 orat osszesen. Kitartas vagy gondolkodjak el azon hoyg a homokkal van valami ugyanis eleinte kb 2 oranketnt belement a sargaba es visszamosas utan a zold a be vissza de kb 6 oraja nem megy a sargaba. Errol az jutott eszembe hoyg amikor a homokot betoltottem akkor kg szerint raktam de a homoktartalyba olyan kevesnek tunt. Szoval a kg a fontos a homoknal vagy az hogy kb haromnegyedig megtoltse a tartalyt? Ilyen szivattyum van Intex Sandfilteranlage Krystal Clear 10 m³, Grau, 9.200 l/h / 650 W / 230 V Ha jol emlekszem ennyi volt a ajanlott kg szintje aztan meg feltoltottem a minimumig. Ha meg rosszul akkor ennyit hagytam benne, de tavaly jol mukodott egesz szezonban bar ennyi trutyival meg nem kellett megbirkoznia.
Innen indult
Vegyszerezes es 15 ora szures utan itt tartok, az aljat meg csak neha kevertem fel. Klor , algaolo , ph minus van benne. Pelyhesito az valami kulon cucc vagy az algaolo az mar azt is csinalja?
A tervük az lenne medence felállírás,némi vízzel való feltöltés max 30 cm.Szkimmer lyuk átjelölés,forró vassal kisütés,lyukasztás.Emlékeim szerint a szkimmer vázon átfűzött rész alatt,ahol már fóliahegesztés nincs ott lenne.Mivel 28m2 víz van benne,vannak nekem is aggodalmaim,de nem az enyém,csak próbálok infot összeszedni neki.
Szia! Ha használt is jó, illetve abban gondolkozol, nekem van eladó Intex 4,88x1,22 ultravázas medence. Kicsit foglalkozós, de 30.000Ft os alkalmi áron odaadom.
A medencetest valószínűleg kibírná, ha sikerül olyan módon rögzíteni, hogy a valamennyire megnyúló fólián úgy hozzák létre a szükséges kivágást, hogy ne szakadhasson tovább. Házi módszerekkel el ez szerintem nem biztosítható. Fémpalástba ültetett fólia esetén nincs gond, de itt aggályos. A kerethez nem szabad rögzíteni, utólag nem javaslom. Lehet, hogy túl óvatos vagyok, de látok pár buktatótt.
ilyen 1 hete vettem a 12 ezres/L változatot, én is mindig 2 szer rányomok, és 8 óraára van a ciklus beállítva. De cumi mert én 24 órába 2x8 órát üzemeltetem, reggel 8 kor rányomok, elmegyek dolgozni, ő ugye 4 fele leáll, alvó módba kerül, ekkor jön az úszás, a konnektorból kihúzom, hogy mit jegyez meg mit nem, nem tudom, majd este 8 kor én újra elindítom egy 8 órás munkára, amivel hajnal 4 re végez, így megvan 2,5 szer forgatva az 55 m3 víz.....de nekem kell nyomkodni.....ha azt akarom hogy az esti 8 órás móka elinduljon.....mert ő várna a reggeli elindulásra.....macera.
intex 6m3-es homokszűrős vízforgató, de már az új modell. Beüzemelve, rendben működik (bár az már véleményes hogy a váltószelep kimeneti csatlakozója sztem gyári hibás mert többféle csövet rápróbálva is, "átugrott" a menet és nem lehetett rendesen ráhúzni a csőbilincset így pedig folyt a víz mellette, de ezt még megugrottam némi teflonszalag rátekerésével)
De:
Ezen az újfajta szívattyún a bekapcsolás/kikapcsolás nem fizikai kapcsolóval hanem egy paneles nyomógombos verzióval van szerelve illetve itt lehet még szintén nyomógombokkal állítani az időzítőt is, a beállított időintervallumot pedig egy két digites kijelzőn jelzi
És ezzel a nyomógombos sztorival van a bajom: az eddigi keringetőszivattyúim vagy a konnektorba bedugva direktbe vagy a fizikai kapcsolót bekapcsolva egyből elindultak amikor tápfeszt kaptak. Így lehetett mindet időkapcsolóval vezérelni, semmi problémám nem volt vele. De ez az új nyomógombos csoda.... Meg kell nyomni minden alkalommal a bekapcsológombot hogy elinduljon. Utána működik amíg az időkapcsoló el nem veszi a tápfeszt (nem a szivattyú saját időzítője hanem pl egy mechanikus kapcsolóóra), majd a következő alkalommal mikor visszakerül rá akkor csak csippan egyet és nem történik semmi: ahhoz hogy ismét elinduljon megint meg kell nyomni a gombot rajta
Sírok hogy ez miért ilyen....
Igen tudom, időkapcsolóval nem volna szabad üzemeltetni, és gondolom az időzítője is úgy működik - bár ezt még nem teszteltem - hogy a folyamatosan áram alatt lévő konnektorba bedugva minden nap ugyanabban az időpontban elindul és megy a beállított időintervallumig (1-12 óra)
De ha fixre is kötöm, nem időkapcsolózok, és nyáron mondjuk elutazunk egy hétre valahova, akkor ha van egy áramszünet és emiatt eltűnik ról akár csak egy percre is a tápfesz, akkor már többet nem fog visszakapcsolni az egy hétben egyszer sem, hiába állítottam be a paneljén az időzítőt?
Meg hát ki a rossebb figyeli ezt naponta, hogy amikor épp nem megy és csak a kétdigites kijelzőn világít egy pötty, akkor az csak a két időzített üzem közötti "alvó" időszak, vagy közben volt esetleg áramszünet ami kiresetelte az egészet és újra be kell kézzel kapcsolni? Minden nap füleljem hogy bekapcsol-e amikor be kellene? Nonszensz ez így.....
Ki vagyok tökre akadva most emiatt, de reménykedek benne hátha csak én bénázok el valamit és ez nem ilyen
Van egy bestway fémvázas medencénk (366x76), még nincs felállítva, talán most a hétvégén.
Az lenne a kérdésem, hogy van e valakinek tapasztalata, hogy intex szkimmert tudnánk e használni bestway medencéhez? Azt olvastam, hogy intex medence csatlakozójával kompatibilis, nem tudom mi lehet a két csatlakozó közt a különbség. Természetesen ha nem kompatibilis akkor veszek bestway márkájút.
Sziasztok! Tud valaki jóféle vízkő oldót üvegszálas medence faláról kellene leszednem. valami bivaly kellene mert a szokásos háztartási dolgok nem működnek.
A szivattyú milyen típus? Hány méter magasan van a csőkígyó teteje a medence vízszintjétől? A szivattyú ezen a magasságon mekkora átfolyást köteles produkálni?
Az LPE cső nem roppant meg sehol?
Első próbaként hálózati vízzel küldd meg a fűtés bemenetét. A fűtés mindkét vége állandóan legyen víz alatt (visszacsapó szelep nélkül). Emeld ki a fűtés meleg végét a vízből. Folyamatosan kell jönnie a víznek, buborék nélkül.
Következő lépésben szereld vissza a visszacsapó szelepet. Nem szükséges a medencébe rakni, de legalább egy méterre legyen a szivattyútól. Folyik a víz?
Indítsd be a fűtés szivattyúját, és szakítsd meg a hálózati vizet, de folyamatosan maradjon a fűtés bemenete a medencevíz alatt.
Ha így sem folyik a víz, a szivattyú további tesztelést igényel. Garanciális?
A medencébe belogó szárba beleraktam a rugós visszacsapó szelepet.
A szolár rendszert feltöltöttem a szivattyú utáni feltöltővel.
Jó levegős volt a rendszer fent, addig engedtem át rajta a vizet míg egyenletesen jött a víz.
Elzártam a csapot és elindítottam a keringtető szivattyút, de jött ki a kimenőn semmi víz.
Próbáltam egy párszor, de nem jött össze.
Úgy néz ki, hogy nem bírja megemelni a visszacsapó szelep, rugós membránját.
Próbáltam úgy is, hogy egy kis pálcikával a vízből felnyomtam a rugót a csövön át, de így sem akart semmi jönni.
Próbáltam egy vödörbe bele állítani egy kpe csővel. a csövet feltöltöttem vízzel, de ezt sem tudta kinyomni. Ahogy töltöttem rá és megtelt a cső teteje vízzel úgy néha hurrogva jött egy kis víz.
Lehet, hogy rossza keringető szivattyúm.
Egy keringtető szivattyút hogyan kell kipróbálni, hogy működik e rendesen.
Márpedig a muszáj nagy úr… Egy szkimmer ráapplikálása nem igényel szétszabást. Belógatós izé furcsa dolgokat produkálhat óránként sok-sok köbméteres vízmozgatásnál.
Tényleg? Nem mondod :) ...és ez ki is alakítja a lyukat magának. A helyzet az, hogy egyelőre nem érzek kellő késztetést arra, hogy szétszabjam a medit...
Nekem a fémpalástos medencén 1 db szkimmer és szemben 1 db befúvó volt kialakítva gyárilag, az ügyes bádogos ismerősöm vágott még két befúvó nyílást ahová kértem. A fóliát meg természetesen úgy vágod ahogy a fittingek beszerelése látható pl. youtube videókon. Nem bonyolult.
Létezik olyan szett aminek a segítségével homokszűrőt lehet fémpalástos medencéhez illeszteni? A medence ugyanis nincs kifúrva, ahhoz csak egy a peremére erősíthető papírszűrős skimmert adtak. A tavalyi szezonban búvárszivattyú + "1 mikronos csodazsák" kombót használtam. Ezzel ugyan szép tiszta, de kicsit macerás.
Akkor marad a rugós réz visszacsapó szelep, a medencébe belogó csőben.
Azért kérdeztem a szkimmert, mert voltam itt helyben egy medencés boltban és szóba került a szkimmer kérdés és azt mondta a tulaj, hogy minek használok szkimmert ha van egy rendes szolár fóliám, ami felfekszik a teljes felületre. Arról le tudom szedni a leveleket és a bogarakat, utána meg a hálóval a többit.
A fűtéskeringető szivattyú a visszacsapó szelepet gond nélkül ki tudja nyitni. Nálam 8-9 méterre van a szivattyú.
A 0,4mm szolár fólia elég merev, nem tudja beszívni. Bár a mérnökök csodálatos eredményekre képesek, ha hülyeséget kell csinálni. Mutasd meg, hogy néz ki az a szkimmer.
Hétvégén én is próbáltam beüzemelni az új szolár rendszeremet (2*70m 20-s LPE, 25-ös KPE fő gerinc). Első körben a szivattyú után raktam egy rugós visszacsapó szelepet. A szivattyú után raktam egy feltöltő csapot és feltöltöttem a rendszert vezetékes vízzel. Sajnos ebben a formában nem működött a rendszer. Sajnos nem tudtam, hogy a keringtető szivattyú nem önfelszívó. Az itt olvasottak alapján akkor a medencében belógó szárba kellene raknom egy visszacsapó szelepet, hogy a szivattyún legyen midig víz.
A kérésem az lenne hozzátok, hogy a jelenlegi rugós visszacsapót rakjam be (nem biztos, hogy meg tudja nyitni a szivattyú, mert vagy 4 méter a távolsága szivattyú és a medence belogó szár között) vagy létezik úgynevezett nyelves visszacsapó szelep, amivel könnyebb lenne a nyitás-zárás.
Még egy kérdésem lenne, aki használ szkimmer-t az, hogy oldja meg a szolár (vettem egy 400 micronost) takarót felrakását, hogy nem szívja be az eszköz.
Vagy egyáltalán ne használjak szolártakaróhoz szkimmert.
Nekem a szívó nem, de a nyomó le volt cserélve 25 m fekete 32-es gégecsőre. Az a térkövön folyamatosan meleg volt amikor sütött a nap és melegítette a vizet. A szívónál nem tudom okoz-e teljesítmény csökkenést, de a nyomónál nem volt észrevehető.
Mivel eleve kis teljesítményű szivattyúról van szó, (én 1 hónap használat után nyugdíjaztam) a nyomásveszteség és a megnövekedő vízellenállás miatt én nem tenném.