A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Na erre én is kíváncsi vagyok, mert a nálam lévő 2003-as R1150R ugyanezt csinálja, cseréltünk benne tömítőgyűrűt alul, még mindig csinálja, a felsőben nem látok hibát, de azt is cserélem.
Nekem volt Caberg Konda sisakom,tavasszal megvettem ősszel már ment is a háztól. Havernak meg Sintesie volt azt hiszem írtam a másik fórumon, hogy járt vele. Szóval nálam nem jött be ez a márka.
R1150R 2002. Az az idei első nagyobb utunkon kezdte kinyomni az olajat a henger beöntőnyílásának teteje alól. Kb 8 éve van ez a dugó rajta, nem gyári, Wunderlich-es, eddig jó volt. Akkor, még Csehországban tettem alá gumigyűrűt, ami csökkentette a szökést, de belesült a dugó, utántöltéskor alig tudtam kiszedni de perselyével együtt kijött. Most kapott egy új, gyári perselyt és dugót. Nyitva is beindítottuk, nagynak tűnik a nyomás, erősen pöfög kifelé s levegő nyitottan, ha jár a motor. Mitől lehet ez nagyon erős? Lehet hogy a torka véres?
Amúgy jelentős gyengülést, járásában hibát - ilyesmi nem észleltem. Jól megy - szerintem korához képest jó a gép.
Ha ebből ezek után jól működő motor lesz - mely nélkülözi azokat a hangokat, amiket nehezményeztél -, komolyan mondom megsüvegellek és a továbbiakban elnézem neked az összes helyesírási hibádat (amik egyébként furcsán, "hullámzóan" jelentkeznek).
De ami a lényeg, kezdem elhinni hogy sikerülhet amit akarsz és komolyan drukkolok is ezért!!
NINCS! NINCS! NINCS! ÉS AKKOR SINCS!!!???? :) ...nekem egy K75 eladó??? :)) ...de csak csupaszt akarok, azzal a gyári átlátszó túra plexivel! :) ...még válogatok is! :D ...és ABS nélkül! :D ...vagy jó ABS-sel! :D
A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS KÉPEK KÖVETKEZNEK, CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK ! :DDDD
R850-1100R és GS tulajok! Láttatok már vatta új kiput? ..... Hát most sem fogtok/pár horpi, pár karc/ .... De majdnem :DDDD
Ha megóvnátok a remek állapotú dobotokat, de azért mennétek terepre is, akkor itt egy lehetőség, hogy vegyetek egy dörrentőt, amit nem kell sajnálni :DDDD
Nekem is volt néhány sisakom az elmúlt 25 évben, én mindig a sisakhéj anyagát néztem elsőként vásárlás előtti kereséskor ez már jelentősen szűkíti a kört, majd jött a többi szempont:
- milyen stílusú legyen
- antiallergén belső, ami kivehető és mosható persze (soha sem gépben, mindig csak kinyomkodtam mosószeres vízben)
- szellőzés (na, emiatt kellett eladnom az X-lite 701-es sisakom, 160-nál szellőzött az, de mikor lecseréltem az X11-et Africára, mindig belegyúladtam:/
- beépített napszemcsi (amit egy mozdulattal felhúzol ha alagútban mész)
- kommunikációnak kialakított hely, kommunikáció
- D-gyűrűs csat, nálam ez szempont, nem nyom sehol, nem romlik el, hiszen egyszerű mint a faék.
- ár-érték arány
Ha a szempontok alapján leszűkíted a keresést a végére max 3-4 sisak marad, azokat mind próbáld fel és dönts. Ha belefér minimum karbon-kevlár bukót vegyél, könnyű és erős héjszerkezet, az X-lite sisakok abból vannak. Én a Nolan és X-lite családnál kötöttem ki, a jelenlegi sisakom is X-lite az utasbukó pedig Nolan, szeretjük, a fenti szempontoknak megfeleltek.
Elhűlve olvasom, hogy létezik bukó, amely egy leeséstől eltörik, bereped. Mikor 20 éve az első 150 ETZ-et vettem, kaptam hozzá egy szép babakék szkafander bukót, ami már akkor is öreg volt, mállott a szivacs belseje, na arra még nem tudtam vigyázni, sokszor kellett utána mennem mikor leesett és elgurult, volt egy perecem is benne, de még annak az öreg vacak bukónak sem lett semmi baja, szemmel láthatóan legalábbis.
Hát én is ezért gondolkodtam egy jobb sisakon megint, de szerintem nem igaz h 50-ért nincs normális. Védelmi képessége sztem egy 50ezres Cagerg Dukenak is teljesen oke, mint azt nemrég beszéltük a mechanikája is rendben van. Szerintem a dragább sisakok leginkább kényelemben, bélés minöségben esetleg szélzajban tudnak többet nála, ezt kell mérlegelni, h kinek mi éri meg. De mint emlitettem én ugyis füldugóval nyomom, fontosabb h jól szellőzzön a sisak, és nyitott szellőzéssel még az S1 is hangos volt.
Én teljesen haláláig használtam már két Caberget és az S1-est is, kb. ugyanannyi idö alatt haláloztak el, viszont a Schuberth-hez minden kb 4x annyi lett volna, igy ezeket mérlegelve azt nem is kezdtem el felújitgatni. Az én használati szokásaimhoz jobban passzol a középkategória, nyilván vannak kompromisszumai a csucshoz képest. Megpróbálok par Nolant, Xlite-ot, meg Sharkot, Shoeit, aztán ha egyiknel se fog el az instant get érzés akkor maradok egy Cabergnél.
50eft-ért egy normális felnyitható sisakot nem kapsz. Vagy zajos, rossz az összeszerelése, kevés a garancia rá stb. Több évig szeretne használni valaki egy jó/jobb sisakot akkor az meg zsebbe nyúlós tétel lesz.
Na ezaz, ezért mondom én is, h egy drágább sisak sem védett a leejtési sérülések ellen. Szerintem inkább a bélés minősége, egy-két praktikus megoldás, és a csendesség szempontjából tudnak többet középkategóriás társaiknál.
Én sem tudok vigyázni a dolgaimra, és ez szerintem nálam sem fog megváltozni. Én évek óta Probiker sisakokat használok, meg vagyok elégedve. Lehet, hogy a következő cserénél veszek végre egy drágábbat, de kizárólag a kíváncsiság hajt. Kipróbálni, hogy mennyivel tud többet. Így könnyű elégedettnek lenni, hogy fogalmam sincs miről maradok le. :)
Ami a biztonságot illeti, mármint a töréstesztet illetően, nincsenek kétségeim. Sajnos 2006-ban sikerült letesztelnem, lefejeltem egy csomagtartót az autóról, amivel összeütköztem.
Én meg 2009 óta használok egy olcsó UVEX sisakot és csak egy karcolás van a plexin, meg kicsit a bélés össze ment benn. és még párásodási problémám sem volt vele soha...
Köszi a választ, akkor lehet én is beszerzem, egyébként azt mondták nekem a BMW-nél, hogy az "R" verzióra nincs külön kézvédő, hanem olvastam, hogy a GS kézvédőjét teszik fel. Neked melyik van fenn?
Megnyugtatlak, 100e és drágábban is lehet olyat venni amin ezek ugyanigy letörnek. Én mivel nagy sisak leejtő vagyok kerülöm amin van vékony müanyag kiálló dolog, kallantyú, elég sok drága sisak kilövése után anno igy jutottam el a Schuberth S1hez. Az volt talán a legjobb sisakom, de annak is pont a plexirögzitö kis fülei és maga a plexi csatlakozó részei törtek rommá..
50 ezer forintos sisakom kézből kiesett, de fűbe. Azonfelül, hogy a plexi rögzítő gomb eltört, még a felnyitható állrész pozicionáló kis körme is letört.
Az már csak hab a tortán, hogy a plexi rögzítő rugó és a hozzátartozó műanyag elveszett, de ezt már csak otthon vettem észre.
Az állrészt le akartam csavarozni, akkor meg a csavar anyája elforgott a sisak anyagában.
Segítenél, miért nem jó BMW sisak? Nem kötekedés, a mostani nyolc éves System 5 cseréjén gondolkozom, nekem kézenfekvő volt a következő generáció, tesztet nem olvastam róla. Te hol találtál, mi nem tetszett?
Én csak azért sajnálnék 150+100e összeget kiadni egy sisak+BT kombóért, mert tudom, hogy nem tudok vigyázni rá. Sokszor leejtem, karcolom a plexit, és mivel városban is sokat használom, a sisakzsákba sem rakom el sose, úgyhogy nálam gyorsan amortizálódik a sisak. Egy 10e Ft-os plexicsere még belefér időnként, de pl. egy BMW sisakhoz plexicseréért 28k-t nem igazán lenne szívem kifizetni.
Az lenne az ideális, ha túrázásra lenne egy faja sisakom és a mindennapi használatra meg egy egyszerűbb, de akkor a drágábbat egy évben kb 5-6x venném fel, amivel nem igazán használnám ki, a mindennapiból meg hiányozna a kommunikáció.. Vagy ha tudnék rá vigyázni, de ez sosem fog bekövetkezni.
Amúgy egyetértek, sajnos jópár motorbalesetnél voltam jelen, és én is ugy látom, h a sisak és a védőruha legtöbbször csak kisebb sebességnél véd, (szerencsétlen esetben ott sem), nagyobb tempónál szinte semmit nem érnek, ilyenkor már csak a szerencsén és a védőangyalokon múlik minden.
Meg kell találni a kompromisszumot! Azt mondom, aki 3 - 5 millás motort birtokol, nyilván ne sajnálja a 200 rugót egy sisakra, nem azért, mert annyival jobb lenne, de ne is azon akarjon spórolni. Viszont ne feledjük, a sisakok gyártói ajánlása szerint van ami 2 - 3, max. 5 évente javasolja a gyártó a cserét, típustól és gyártótól függ. Lehet egy sisak megbízható védelemmel rendelkező, mellette kényelmes, és jó minőségű is valamint megfizethető árú, de minden esetben érdemes az interneten a teszteket előzetesen elolvasni, mielőtt dönt az ember! ...és senki ne gondolja, hogy a 150 - 200 - 300 ezres sisak megvéd bárkit is a komolyabb sérüléstől, ami ellen egyébként egy jófajta minősítésű sisak is megvédene, ugyanis általában a nyakcsigolya törésbe hal bele a szerencsétlen, kisebb számban a fejsérülésbe.
Igen egyetértek. Ha látom az egyértelmü különbséget akkor megveszem, mert a duke valóban csak belépő szint lenne.. A napszemcsi mindegyikbe benne van, igy a béles fog dönteni és a minösége, meg h mennyire passzol a fejemre. Elmegyek majd probálni, a motoroázisban is el lehet vinni egy körre a sisakokat, ugyh megyek mindegyikben egyet és meglátom. Az N Com tudom h elég drága, de nem kapkodom el, körülnézek, és meglatom majd.. Hatha időközben Kupec is belinkel megint valami kihagyhatatlan ajánlatot! :)
Minden gyártó használ valamilyen szuper bélésanyagot, egyik jobb, mint a másik. Nálam is úgy kezdődött a sisak keresés, hogy 100 alatt legyen azért. Aztán mikor belebújtam a komolyabb sisakokba, mintha kinyílt volna egy új ajtó. És abban megtudunk egyezni, hogy annál rosszabb nincs, mikor egy út során azzal küzd az ember, hogy itt szorít a cipő, ott nyom a protektor.... Az X-lite volt az egyetlen amit mikor felvettem, mint a méretre szabott öltöny! Passzol! Tényleg nem fér be 100k alá, mert most olyan 130k körül mérik, de nem 2-3évig használjuk, inkább 5-8-10 évig is akár, nem mindegy a kihordási idő alatt hogyan pusztul a belseje, a flip mechanika hogyan bírja, és persze nem utolsó sorban, vész esetén mennyire megbízható.
Mondjuk ha 90-ből kitudod hozni azt ami számodra kielégítő, akkor nem biztos, hogy örömmel fizetsz ki 1,5x annyit csak sisakért, de azt ajánlom próbálj egyet fel, az euromotornál még arra is van lehetőség, hogy a vasra felpattanj és elmotorozz a tesztelni kívánt sisakban(hallani a saját motorod szélzajait, rángatja-e a fejed a szél, kényelmes-e fél óra múlva is,stb.) és utána próbálj meg dönteni. Nehéz lesz, de azért sok sikert :-))!
A Schuberth nálam is hamar kikerült a képből. Ez az X-Lite elég húzós árban szintén, de elmegyek felpróbálni, meglesem a bélését. Én amúgy egy fullface Caberg-el is ellennék, most is egy 5-6 éves VOX-ot nyúzok, sok bajom eddig nem volt vele, csak úgy zúg az utóbbi időben már mint állat, és a bélése nem túl kényelmes nyáron ha beleizzadok, ezért gondoltam, hogy most veszek egy jobban szellőző, minőségi béléses flip up sisakot.
De aztán lehet, hogy megint maradok valami olcsóbb sisaknál, pl. egy Caberg Duke-nál vagy hasonlónál, az én túraplexim mögött az örvények miatt hosszabb utakra úgyis füldugó kell bármilyen csendes sisakhoz, tehát az sem érdekel, ha kicsit zajosabb. Ahhoz úgyis tudok venni 30-ért gyári kommunikációt, és akkor BT rendszerrel és Pinlock-al együtt is megvan a sisak 90 alatt..
A télen kerestem én is új sisakot magamnak. Először zártban gondolkoztam, elmentem felpróbáltam Sharktól AGV-n át a Shoei-n keresztül mindent, Schubert-et is és végül X-lite-ot vettem(1003). A BMW saját márkás termékét nem próbáltam, mert jót szinte sehol nem olvastam róla. Viszont az X-lite 1003-as olyan szinten felette áll az összesnek kényelemben, tudásban még akár a Schubert felett is, hogy ezt csak az első felvétel után tudja az ember elképzelni. Az euromotornál volt lehetőségem felvenni egymás után mindkettőt (C3-1003, illetve az S2-t ), a Schubert zárt sisakjait is felvettem (felvéve brutálisan nagy a sisak héjmérete), és annak ellenére, hogy nem felnyitható sisak volt az eredeti koncepció, végül azt vettem meg. Nekem nincs szélvédelmem, így tartottam tőle, hogy esetleg rángatni fogja a fejem, mert az előző sisakom és motorom tudta rángatni a fejem néha, na itt ilyen nincs! Bármilyen sebességgel mehetek, stabil minden körülmények között, a napellenző pont annyira megy le, hogy nem felezi a képet(mint a Schubert vagy a Shark), a szellőzése is fantasztikus, komoly huzatot lehet csinálni benne, illetve felnyitva is teljes értékű sisakként használható, tesztelték úgy is. Néhány dekával nehezebb, mint egy verseny sisak, de a sok extra funkció kárpótol érte. Én a magam részéről ezt csak ajánlani tudom, de a sisak a próbálgatós, kinek milyen az anatómiája, lehet akar egy AGV is kényelmes....
Nekem ugyan R1150GSA-m van, de nagyjából hasonló a kialakításuk a csöveknek szerintem:
- Volt fent Hepco-Becker, ami nagyon nem tetszett. Szélesítette a motort, és alapjáraton úgy remegett az egész, hogy a védőképességét illetően is kétségeim támadtak.
- Aztán próbáltam a gyári GSA bukócsővel ami sokkal jobb, viszont utólag beszerezve nagyon drága. Azzal az a minimális baj, hogy túl hátulra nyúlik a jobb oldali henger felett a rögzítése, a sipcsontvédővel lábletételkor gyakran találkozik, ezért sokan be is burkolják itt valami szivaccsal. Ez csak egy nüanszni dolog, de említésre érdemes.
- Itt kérdezném meg, hogy mi miatt lőtted ki az SW-t? Mert nekem ez vált be legjobban, sokkal merevebb mint a Hepco, direkt egy kicsit eltólták előrefelé a rögzítést, így nem akad bele a jobb láb mint a gyáriba, és védőruhában simán lehet csopperes pozicióban is pihentetni hosszabb úton rajta a lábakat, a többinél ez nem igazán kivitelezhető..
ha ilyesmi a kivitelezése a tiédre való SW-nek akkor szerintem igen ajánlott tipus, ha nagyon más az R-re való akkor nem szóltam!
Az alsó a trabi csuklója, felső a wartburgé. Ezt a megoldást ma is gyakran használják pl. kormányoszlopoknál, vagy mg. gépeknél, ahol nincs hely hosszú középső tengelynek.
Egy BMW R1150R tulajdonosa lettem, és nagyon meg vagyok vele elégedve, de mint minden új tulaj én is azt nézegetem hogyan lehetne még extrázni a vasat.
Egyrészt bukócső érdekelne, nekem a Hepco-Becker vagy a Wunderlich tetszik, esetleg tudtok ajánlani más márkát? Vagy valakit aki tud ilyeneket csinálni? Az SW-Motech nem érdekel. A Wunderlichet forgalmazza valaki itthon?
Másrészt tapasztalat érdekelne kézvédő kapcsán olyantól, aki használja. Gondolkodom rajta, de olvastam olyanokat, hogy nem sokat véd az elemektől, szóval felesleges. Ha nem segít sokat, inkább hagyom.
Nem vagyok egy Wartburg-guru, de azt gondolom, hogy ezen a képen az alsó a korábbi, kezdetlegesebb homokinetikus kivitel, a "zsanéros" csukló, a felső pedig az újabb megoldás. Ők ezzel oldották meg, nem két elforgatott, távoli kereszttel. (De itt is látjátok, hogy a bal oldali kereszt bemenő villája vízszintes, a jobb oldalié pedig függőleges (= 90 fokban elforgatva).
A paralever, vagyis a párhuzamos kar, pedig ezen a képen a laprugó, az alsó lengőkar pedig ha nagy átmérőjű cső lenne, ugyanúgy tartalmazhatná a kardántengelyt, ahogy a mi motorjainkon.
Kardánok összeszerelésénél általában a középső tengely szempontjából adjuk meg a szöget. Ezért írjuk a legtöbb szerelési utasításba, hogy "egyező állásban legyen". A középső tengelyen legyen egy állásban a két villa.
Mondhatjuk azt is, hogy 90 fokkal elforgatva, de akkor a szerelő tuti rosszul rakja össze, holott ugyanazt mondtuk, csak más szemszögből.
"A forgó lengés kiküszöbölésének legegyszerűbb módja az, ha beépítünk egy 90 fokban elforgatott második kardánkeresztet. Ekkor a két kereszt "sietése" illetve "késése" kiegyenlíti egymást." Csakhogy ekkor a két kereszt egymás közt nem tudja eldönteni, melyik mekkora szögelfordulással dolgozzon."
Ezt a megoldást használták anno a 2T wartburg féltengelyénél. A két csukló egészen testvériesen meg tudott osztozni a "szögelforduláson". Tökéletesen kiegyenlítette a két csukló a szögsebességingadozást, csak nem 90 fokkal elfordítva, hanem egymással szemben (tükörképként) kell elhelyezni ilyenkor a csuklókat. Ha elfordítod, akkor összeadódik a szögsebesség ingadozás. Másrészről tökéletesen működő homokinetikus csuklókkal is meg lehet(-ne) oldani a történetet, szóval a hajtás ezen része önmagában nem indokolja a paralever rendszert.
Olvasgattam a "kardánreakciós" hsz-eket és némelyiknél nagyon elcsodálkoztam, úgy hogy most nekifutnék (egy kedves barátomat idézve), hogy öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé...
A hsz-ekből azt vettem ki, hogy ezt a szót három különböző jelenséggel hoztátok összefüggésbe.
Ezek közül az elsőnek semmi köze a kardánhoz, bármilyen motor produkálja (autóban is), amelynek hosszában áll a főtengelye, mint a mi boxereinkben.
Az 1. jelenség: a helyben álló motorkerékpár (autó) gázadásra egyik oldalra billen, menetirány szerint jobbra vagy balra.
A motor főtengelyét gyorsabb forgásra késztető nyomatékkal szemben hat az a vele azonos nagyságú, de ellentétes értelmű nyomaték, amely a blokkot (és a vele összekötött egyéb alkatrészeket, alvázat, karosszériát, stb.) a másik irányba igyekszik billenteni. Ezt írta le Newton a 3. törvényében, amit a "hatás = ellenhatás" formában talán jobban ismerünk.
Itt játszik szerepet a lendkerék és az összes vele párhuzamos tengely körül forgó alkatrész (tengelykapcsoló, váltótengelyek, generátor, indítómotor és igen, a kardántengely is) tömege illetve a tehetetlenségi nyomatéka. Ha egy irányba forognak a főtengellyel, erősítik, ha szemben, akkor gyengítik a jelenséget.
Mindez természetesen menet közben is fennáll, kanyarban gázadáskor/elvételkor a motort vagy felállítani, vagy bedönteni igyekszik, amint azt az 52376 hsz-ben mlas45 írja, de ehhez a hajtáslánc rugalmasságának semmi köze. Az legfeljebb cizellálja ezt a jelenséget.
A másik két jelenség a kardánhajtással összefügg, de egymáshoz semmi közük.
Az elsőt az okozza, hogy a kardántengely és a hátsó kerék forgástengelye egymással (legalább is felülnézetben) kb. derékszöget zár be (szöghajtás).
A 2. jelenség: gázadásra a meghajtó kúpkerék, ami a kardántengelyen van, "fel akar mászni" a hátsó kerékkel együtt forgó tányérkerékre, miközben annak menetirány szerinti elülső peremét lefelé nyomja. Az eközben Newton már említett harmadik törvénye értelmében működő ellenerő a motorkerékpár hátulját igyekszik felfelé emelni, ebben az állapotban nehezebb lenne a rugót összenyomni, úgy érezzük, hogy "felkeményedett".
Gázelvételkor az irányok fordulnak, és mivel a hajtás (=motorfék) ilyenkor a motorkerékpár hátulját lefelé igyekszik nyomni, úgy érezzük, hogy a motor "leült" (ami, ha fékezni is akarunk, kifejezetten előnyös).
Ez a fel-le mozgás az, ami miatt a régebbi, lengővillás típusokat liftező motornak vagy gumitehénnek is nevezik, utóbbi név állítólag Ernst Leverkus motoros újságíró szüleménye volt.
Az 52384. hsz. erre utal, a keresztbe sornégyeseknél is.
Amíg a hátsó tengely rugóútja nem volt túl hosszú és így a kardántengely helyzete a rugóút alsó és felső végén nem zárt be túl nagy szöget, addig nem okozott túl nagy gondot, hogy az 52394. hsz-ben mutatott motor hátsó kereke nagyjából egy függőleges egyenes mentén rugózik, míg a kardántengely a váltó felőli végén egy Hardy-tárcsa szerű felfogatás körül köríven szeretne. Az egyenes és a körív közötti különbséget itt ez a gumitárcsa még elnyeli, de a mi motorjaink 200 mm körüli rugóútjainál erre már nem lenne képes, amint az állandó alakváltozást sem bírná sokáig.
A hosszú rugóút miatt, ami a kardántengely véghelyzetei között (rugóút alsó/felső vége) nagy szögeltérést okoz, meg persze a nagyobb nyomaték miatt is kardánkereszteket kell beépíteni.
A kardánkereszt geometriája viszont olyan, hogy ha a hajtott tengely (nem 0 vagy 180 fokos) szöget zár be a hajtó tengellyel, akkor, ha a hajtó tengely egyenletesen, állandó szögsebességgel forog, a hajtott tengely hol siet, hol késik a hajtó tengelyhez képest. Ez a hatás a bezárt szöggel együtt nő.
Ez a 3. jelenség egy forgó lengés, amit a haladási sebességben a rendszer rugalmassága miatt nem érzékelünk, de a belső erők a csapágyakat és a tengelyeket is terhelik, fárasztják. (Ez az 52375. hsz-ből a "nem kívánt forgatónyomatéki hatás".)
A forgó lengés kiküszöbölésének legegyszerűbb módja az, ha beépítünk egy 90 fokban elforgatott második kardánkeresztet. Ekkor a két kereszt "sietése" illetve "késése" kiegyenlíti egymást.
Csakhogy ekkor a két kereszt egymás közt nem tudja eldönteni, melyik mekkora szögelfordulással dolgozzon.
És itt jön a paralever (1987-ben)!
(ami a parallel = párhuzamos és lever = kar, emelő szavak összeházasításából származik)
Ezért kell az alsó "nyomatéktám", a "párhuzamos kar", amely a lengőkarral nagyjából párhuzamosan mozogva, majdnem parallelogrammát alkotva "megtöri" a hátsó keresztet is, így beállítva azt, hogy egy adott berugózásnál melyik kereszthez tartozó tengelyvégek milyen szögben álljanak egymáshoz.
Mivel a lengőkar forgástengelye és az első kardánkereszt (a régi gumitárcsa) nem esik egybe, vagyis a kerék és a kardántengely hátsó vége nem ugyanazon a köríven mozog, lehetővé kell tenni, hogy a kardántengely az éppen szükséges hosszban álljon rendelkezésre. Ezért kell azt két részből, bordástengelyvég/bordás hüvely kapcsolattal megépíteni.
"A végleges javítás alatt mit kell érteni, a BMW kiadott egy javított alkatrészt, vagy ti találtatok rá valami megoldást?! " Ha a BMW találta volna ki, akkor az ö bejegyzésüket látnád most. :-)
1150: Nézd meg az úszót, nem került-e bele benzin. Hajlítani tudsz a szárán ha másképp nem megy...
Ezt a jeladó hibát egyébként mi okozta? A végleges javítás alatt mit kell érteni, a BMW kiadott egy javított alkatrészt, vagy ti találtatok rá valami megoldást?!
Üzemanyagszint kijelzéssel kapcsolatosan jut eszembe: Nem 1200 hanem 1150-es, mikor megvettem tisztán emlékszem, hogy telelankoláskor az összes pálcikát mutatta, mostanában pedig eleve egyel kevesebbről indul, és amikor már folyamatosan ég a tankolás figyelmeztető visszajelző (elvileg ekkor még 4l van benne) akkor még simán van benne 7-8 liter. Mintha kicsit elmászott volna benne valami, és mindig egy kicsit kevesebbet mutatna a digitális visszajelző mint amennyi valójában van. Ezzel lehet valalmit kezdeni a megszokáson kívül?!
Nem vagy rossz helyen - bocs, szarul jött ki írásban a bejegyzésem, belátom.
Csak azért linkeltem be őket, mert ott nyilván több tapasztalat van a K-sorozatról - legalábbis mikor néha beleolvastam, nekem ez jött le -, ami nyilván jól jön, ha egy K75-el szemezgetsz.
Mindent lehet olcsón és drágán is javíttatni - e szempontból mind1, hogy német vagy japó...
Itt a topicon is példa van ezekre, van, aki egy karmantyú miatt komplett főfékhengert cseréltet márkaszervizben, meg van, aki a drága újszerű motorjában otthon a fészerben cserél fődarabot.
Most abba nem menjünk bele, melyik helyesebb...
Jobbára öreg japó motoros ismerőseim vannak, és az "öreg" nem itteni léptékkel értendő, hanem 20-25 éves gépek - és mennek. Persze lehet hozzájuk gyűrű készletet rendelni japánból 100 rugóért, de nem ez a jellemző, és mégis életben lehet tartani őket :))
Szóval én ezt a "drága javítani" dumát már nem nyelem be, akármiről is van szó.
A Givi Trekker oldaldobozok konzoljain lévő rögzitő gülük csavarjait óvatosan húzogassátok! Nálam az egyik fogta magát és kettéhasadt hosszában. (Egy másikat meg elhagytam, úgyhogy két db-ot kellett készitenem.)
Bakancslistás volt nekem egyszer megtapasztalni a Hungraroring aszfaltján végigmenni, hétfőn így el is mentem a Tanpálya szervezésében egy ilyen felvezető motorosokkal, nem állat módon való pályamotorozásra, ami MOTUL Bemelegítő néven fut, 12ezer pénzért. Tudom, hogy vannak néha ingyenes pályanapok, meg márkák által szervezett tesztnapok is, de azokra én sose tudok regisztrálni időben, így nekem csak ez jöhetett szóba. A fizetős pályanapok meg drágábbak is és oda eleve ha jól tudom csak szigorú feltételek mellett lehet felmenni a Ringre. (DD gyűrűs sisak, bőrruha, leragasztott fényszóró, tükrök nélkül, stb.)
Az élmény azt mondom jó volt, az instruktorok segítőkészek, a csapat szintén. Bár most nagyon sokan voltunk, (kb. 50-en) mert az egésznapos vezetéstech tréning résztvevői is becsatlakoztak, de 8-10 fős csoportokban jól elfértünk a pálya 4.4km-én, a vezetett tempó miatt nem igazán volt zavaró. Volt pár robogós, javarészt kisebb-nagyobb utcai gépek, és néhány sportmotor is, de még ők is a szelídebb, normális típus. Az elején külön csoportokba rakták pár próbakör után és saját bevallás szerint a különböző tudásszintű motorosokat, de kb egy lassabb csoport volt a robogókkal és pár 125ccm géppel. Ha valakin látszott, hogy kilóg a csoportból vagy szólt természetesen át lehetett menni akár gyorsabb csoportba is. 18-20h-ig voltunk a pályán, szinte megállás nélkül, ha jól emlékszem 3-4 rövid pihenőre jöttünk csak ki, és 20:06-kor jöttünk le, jól kihasználtuk a két órát, ez szimpatikus volt. Az aszfalt tényleg tapad, és jó, hogy nem az ismeretlenbe kanyarodik az ember, olyan biztonságérzést adott ez, amit közúton még nem nagyon tapasztaltam. Így férfiasan bevallom a lábtartót a GS-en nekem itt sikerült karistolni először, közúton nem döntöttem még sose ilyeneket. Ami kicsit elvette az élét, hogy az egyenesekben nincs nagy tempó, így a boxer motorfékje miatt szinte alig kellett fékeznem a kanyarok előtt, azokat viszont tényleg lehetett max tempóval venni, én legalábbis egyik kanyarban sem mertem volna gyorsabban menni mint ahogy mentem. Így nem is volt olyan fárasztó a 2 óra, 130-140km/h volt a max tempó amit mentünk, de nagy élmény volt, hogy mennyire fog a jó minőségű aszfalt a szűkebb kanyarokban is. Egyszeri élménynek ajánlom, de csak a nyugodtabb vérmérsékletű motorosoknak, aki közúton is 160-180km/h-val veszi a kanyarokat annak ez unalmas lenne. Én is csak a Hungaroring fílingje miatt mentem, kipipáltam de többet biztosan nem jövök, mert egy kakucsringes fél nap 5k-ért, mikor kevesen vannak és saját tempóba mehetsz, az sztem több élményt ad.
Őszintén szólva gondolkodtam rajta, hogy megkérem a piros zörgő R1100RS-t olcsóbban, mint amire már megalkudtunk az elején, de mivel motorozhatóság terén a K75 sokkal jobb, kezesebb, így elengedem az R1100-at...
Kissé azért csalódtam az RS-ben, mert nem gondoltam, hogy olyan nagyon kakasülős pozícióan kellene rajta ülni, de nekem konkrétan hozzáért a térdem a tank idomrészhez elől...
...lehet a Youtubon csak jappán és kínai videókat néztem???? :))) ...ott sokkal másabbul ültek rajta... én kapálóztam két lábbal, mire megtaláltam a hónam alatt a lábtartókat! :))))
...ha nem zörgött volna és nem durrogott volna, most már meglenne, de mivel így kipróbáltam a K75-öt, úgy érzem az az én motorom! :)
...érdekes ez egyébként, hogy egyszer sem biztos az újabb és szebb motorok a jobbak motorozhatóság és megbízhatóság terén, a K75 nekem kifejezetten nem tetszett soha, most sem tartom egy túl mutatós motornak, de nem is ez a lényeg, hanem kényelmesen és gyorsan tudja közlekedni, ne legyen labilis és ne kelljen paráznom minden féle hangok miatt menet közben... :)
...de mivel teganp alá feküdtem, és tövéről hegyére átnéztem a kiszemelt K75 Ultimát, azt mondom, meg van annak a motornak is a szépsége, pláne ha műszaki beállítottságú az ember... nagyon is szép és eszméletlen masszív kivitelű egy gép!!! ...szinte minden acél és alumínium, minimális műanyag!
Ha a bal felso torik el (1150), akkor a patron dugattyuja es a rugo a forgattyushazban landol, valszeg karokat okozva. Ugyhogy annyira nem szamit, h nem ugrik at. :) De ha ez nem lehetseges, akkor javitson ki egy szaki.
"...viszont gyanús a dolog, nem-e a csörgő vezérműlánc és a durrogás összefügghet, mert ha igen, akkor az szép összeg lehet javítani... elmegy a vezérlés nyilván, ha kinyúlt a vezérműlánc. ..."
Szerintem a kettőnek semmi köze egymáshoz. Ha valóban 80ezer van a masinában, a lánc nem lehet megnyúlva. Ott valami más gond van.
Azért is merem ezt állítani, mert nálam megvolt a tönkrement patron és a törött láncvezető is egyszerre, a gépem mostanában éri el a 80ezres futást, mégsem durrogott, rángatott.
"...Nem jellemző probléma, de előfordulhat, hogy kikopik a vezérmű feszítőpatronja kikopik, és a vezérműlánc műanyag vezetői eltörnek a rezgés miatt. Ilyenkor kellemetlen csörgő-zörgő hang jelzi a hibát, a konstrukció tartósságát jelzi, hogy a lánc még ilyenkor sem ugrik át. ..."
Ha annyira tetszik, kérj valamelyik szerelőtől egy időpontot, biztos, hogy tud majd valami közelebbit mondani a lehetséges problémákról, és azok várható költségeiről.
...Ön úgy látom kissé kiábrándult a BMW feelingből, jól érzem??? :) ...a japó gépekkel tény és való, nem sok probléma szokott lenni, de ha arra gondolok, hogy nemrég még majdnem egy Uralt vettem meg, akkor én nyugodt vagyok a BMW körüli "megbízhatósági" vagy "megbízhatatlansági" hisztéria miatt! :)
...az már más kérdés, ha egy jappán géphez kell valami, az sem biztos olcsó mulatság, minden relatí!
...ha egy BMW 1100-asnál valaki sokallja a 200 ezret kuplungozásra, akkor Suzuki Burgmant se vegyen, mert a speciális variátor szíjj - ami csak gyáriban van - 160.000 Ft...
...Yamaha TDM 850 karburátor felújító készlet, hát nem akarok hazudni - ismerősömnek kellene - gyáriban van, de több száz ezer forintot mondott...
... ha már felkészültél alaposan a BMW-s életformára akkor vedd meg azt a szép, de kicsit zörgőset, és javíttasd meg! Közben átélheted egy kaparós sorsjegy izgalmát is, hogy vajon mennyi lesz a számla?
Lehet, télleg jelentéktelen hiba, én elhinném a gazdájának, hogy már nem akar foglalkozni vele, ilyen van (főleg, hogy másik motorjai is vannak)
Azt is elhinném, hogy nem jött be neki a típus, ezért nem vesződik vele - mert van, akinek nem jön be.
Igazából a motor nekem se a szívem csücske, a futómű viszont nagyon baráti, amiatt vettem :)
Múltkor a kuplung elkezdett vicceskedni velem, ha bexarik (55 ekm van a motorban) megjavítom, és megválunk egymástól - ennyi km-nél nem kelljen már generálozni, azt meguntam a Ladás-Skodás korszakban :( és nem várom meg a következő hibát.
" Köszi! Örülök a sok hozzászólásnak, mindig tanul valamit az ember! ...fel kell készülni alaposan a BMW-s életformára, azt már látom! :) ...Széles Utat! ;)"
És most pipáld szépen ki, hogy "nem vagyok robot" :DDD
Oké István, ez korrekt hogy így leírtad! De pont ezt mondtam, néhány hozzászólásodból teljesen más jön le! Mindenesetre én szurkolok h ne nagy bukta legyen a vége, és örülnék, hogyha sikerülne rendbetenni a motort. Érthető, hogy az újabbat vetted, ha több pénzem lett volna anno, akkor én is 1200esen ülnék. És ha az anyagi része egyáltalán nem tartana vissza semmitől, akkor a lehető legkevesebb elektronikai extrával, de biztos hogy egy LC lenne alattam. De a sajat anyagi lehetőségeimhez mértem én örülök, hogy 1150esem lett.
Az egyik BMW-s szerelő, Veres Pisti szavait idézem: a K75-öst nagyon elbaszták a németek, mert azon soha semmi nem akar tönkremenni, egyszerűen túl megbízható lett.
Végül is ha munkábajáráshoz kell egy megbízhato gép, és olcsón meg tudnád venni, akkor racionális döntés lehet.
Ki van neki hagyva a hely, Sena 10u a típusa. Nekem nincs gondom a párnákkal, lassan két éve nyúzom, mosható, de nem foszlik, gyorsan szárad, antallergén.
...egyelőre ott tart a dolog, hogy a repülő brikett elvarázsolt tegnap, a K75 Ultima! nagyon ott volt az úton, olyan volt elsőre a motor, hogy nem féltem rajta húzni neki, a sajátomnak nem merem így húzni a Suzukinak, mióta ki akart menni már alólam egy párszor a nagy széles ballonos kerekével :) ...de ez tökéletesnek tűnik munkába járás és gyors járatok tekintetében, úgy érzem! ...viszonyt még mindig nem szabadultam meg a vonzástól, hogy boxer, telelever motorom legyen! ...lehet legjobb lesz várni, hát ha felbukkan valami, amit ismét érdemes kipróbálni, akár K sorozat, akár R sorozat legyen! ...túl sok volt a hétre már az "élmény" kicsit összezavarodtam! :) ...egyelőre menettulajdonságai alapján a K75 Ultima viszi a prímet! ...nagy esélyes!
...aha, akkor ezért volt nekem az a fura érzésem, mint ha el akarna dobni induláskor és váltások után a motor, mint egy követ, hogy alsó tartományban ilyen nyomatékos a gép! ...én is meglepődtem rajta, hogy a 90 Le -vel ki akar menni alólam! ...de tetszett a feeling, csak az a nyavalyás lánccsörgés meg durrogás ne lett volna! ...kipróbáltam egyébként a motort hosszabban, mert második látogatásomkor ideadta a tulaj tesója, hogy kipróbálható, de fel is hívom, mert a tulaj elment egy hétre horgászni, hogy azért tájékoztassam a döntésemről, miért nem akarom, sajnos, mert pedig nagyon szép lett volna a motor, és tényleg remek állapotú a fent leírtakat leszámítva! Köszi! Örülök a sok hozzászólásnak, mindig tanul valamit az ember! ...fel kell készülni alaposan a BMW-s életformára, azt már látom! :) ...Széles Utat! ;)
...igen, erre az ABS témára már ráfigyeltem én is, igaz, a kiszemelt darab ABS nélküli lett volna, amit nem is bánnék, ha szépen szólna a motorja... egyébként szerintem is nem kompresszió probléma lehet, viszont gyanús a dolog, nem-e a csörgő vezérműlánc és a durrogás összefügghet, mert ha igen, akkor az szép összeg lehet javítani... elmegy a vezérlés nyilván, ha kinyúlt a vezérműlánc. Köszi! Örülök a sok hozzászólásnak, mindig tanul valamit az ember! ...fel kell készülni alaposan a BMW-s életformára, azt már látom! :) ...Széles Utat! ;)
...igen, ebben is nagy igazság van, hogy lehet - sőt biztos - a terep nem tesz be úgy a szöghajtásnak, mint pl. a városi macskakő, vagy kátyúk... Köszi! Örülök a sok hozzászólásnak, mindig tanul valamit az ember! ...fel kell készülni alaposan a BMW-s életformára, azt már látom! :) ...Széles Utat! ;)
Köszi! Örülök a sok hozzászólásnak, mindig tanul valamit az ember! ...fel kell készülni alaposan a BMW-s életformára, azt már látom! :) ...Széles Utat! ;)
Mondjuk én ezért örülök, hogy a régebbi 1150-esem van, annál pl. a kuplung olcsón felújítható ha kell, és úgy alapvetően mindene olcsóbban, és könnyebben javítható. Ez nem az én saját tapasztalatom, ezt többek közt Kupec és mások véleménye alapján mondom.
Miért gondolom, h utálod? Hát mert itt egyszer leírtál pár pozitivumot, ettől eltekintve trágyadomb-nak hívod, meg csak fikázod nemcsak a sajátodat, de az egész márkát, és lebeszélnél róla másokat is. Nekem nem úgy tűnik, hogy kedvelnéd bármennyire is a gépet. Ha meg mégis akkor fura, valahogy nincs meg a balansz a hozzászólásaidban.
Amúgy lehet emiatt páran ekézni fognak, de az igazság kedvéért hozzátenném: Motorosrendőr haverom mesélte nemrég a tapasztalatokat, megkapta tavaly az új R1200RT-jét. Neki nagyon tetszik, mert erősebb mint a régi, de azt mondja, hogy amíg a régiekhez a kötelező szervízeken kívül szinte sose kellett hozzányúlni, addig ezek (nem csak az övé, hanem általánosságban) folyamatosan a szervízben rohadnak, mert mindenféle nyűgjük van, bár nyilván náluk fokozott igénybevétel van, de ezt talán a régiek jobban bírták.. Úgyhogy lehet valami abban amit írsz, talán már a BMW sem a régi?! Nem tudom.
(Az alábbi szemléltető képen épp a kislányom ismerkedik a fent említett kétkerekűvel.)
Köszönöm az ajánlást, ez a SHOEI sisak nagyon tetszik, és a testreszabható arcpárna-méretezés is szimpatikus. Még pár kérdésem lenne vele kapcsolatban, ha tudnátok segíteni:
- Kommunikációt használtok bele? Ha van gyári hozzá az kb. mennyibe fáj?
- A bélés minősége milyen? Mennyire bírja a nyári izzadtságot?
Ahogy látom a többiek feladták a küzdelmet, de azért én leírom, hogy álljon itt más vélemény is, ne csak a tiéd..
Szerintem nem feltétlenül jó hogy a "trágyadomb"-odból kiindulva másokat is lebeszélnél a boxerről. Azért mert a külföldről behozott RT-d - amit megvettél komolyabb kipróbálás nélkül - rossz, zörög, kerepel, és mindjárt szétesik, és emiatt megutáltad az egész márkát, azért még nem kéne mindenkit lebeszélni a BMW-ről, mert mint látod vagyunk itt páran akik ebben a márkában találták meg azt amit a motorozásban kerestek.
Szóval az én véleményem:
- papíron a szöghajtás valóban nem igazán szereti a rossz utakat, azt is aláírom, hogy komolyabb terepezésre sem az való, de azért nem kell tőle besz@arni. Az enyémben van 105e km, szerelővel megnézettem többször is, nincs semmiféle baja a szöghajtásnak, egyenlőre úgy tűnik bírja a városi utakat és az efféle használatot is:
- A boxertől nem kell csodákat várni, inkább tekintélyt parancsoló mint sem vadállat. Nagyon megbízható blokk és iszonyat nyomatékos alulról. Kicsit szűkebb a fokozatok használható tartománya, mint a sor4-eken, némileg vibrál is bizonyos fordulat felett, de nem úgy mint egy HD, inkább csak vállalható módon. Az alacsony súlypontja miatt viszont iszonyat könnyű kanyarodni vele, és szereti a döntögetést, valahogy jobban imádja a kanyarokat, mint az előző motorjaim.
- futómű: én azt mondom, hogy ez a legnagyobb előnye, gyönyörűen tartja az íveket, nagyon jól pontosan kormányozható. Bármelyik boxer BMW-t is választod, amiben telelever+paralever futómű van na az mindenképpen jobb lesz, mint bármely másik gyártó megoldása, szerintem. Igaz az újabb elektronyos futóművű hiper szuper KTM, Ducati, meg kitudja még milyen egyebeket nem próbáltam, de az más árkategória mint az 1100RS és társai..
R1100RS: Az RS volt nekem is az első kiszemeltem amúgy, amiről leginkább egy mopsz jut eszembe: olyan csúnya hogy az már szép.. :) De nagyon tetszett volna egy RT is, csak az idomzat és a nyáron kevéske testre jutó menetszél miatt, elvetettem ezt is, végül a GS mellett döntöttem és nagyon nem bántam meg. Az apróságok nagyon olcsón kaphatóak hozzá, egy két hiányzó vagy előregedett szimeringet, csavart, stb. meglepően olcsón, párszáz Ft-os áron lehet rendelni a Wallistól és legkésőbb pár nap alatt meg is jön. A Yamaháimhoz és Hondáimhoz anno sokkal drágábban lehetett csak ilyesmiket is kapni. A nagyobb dolgok azért sajnos zsebbenyúlósak, úgyhogy valóban érdemes úgy venni, hogy 2-300e Ft maradjon még a zsebedben a vételáron felül. És mindenképp tanácsos lenne kipróbálni valamelyik kollégádét egy városon kívüli próbaúton, nehogy későn derüljön ki h nem a te világod, de sztem meg fogod szeretni, ha nyugodt természetű, de igény esetén felhergelhető, karakteres motorra vágysz akkor mindenképp. :)
Attól is függ mennyi időt tölt a kerék a levegőben. :) Erről már rég leszoktam, de emlékeim nem volt túl szép hangja a földetéréseknek, pláne egyenetlen, köves utakon.
Persze ha a 25-30km/h-ás sík terepen való gurulgatás lehet kímélőbb mint egy-egy későn észrevett kátyú
"...ámbár azon kicsit elszörnyedtem, hogy az olaj a nézőüveg alsó szélétől csak 3mm magasságra volt, nem érte el a közepét az üvegnek, jeleztem is a tulajnak, hogy töltsön rá, ajánlom!..."
Nem biztos, hogy gond ez az olajszint, kérdés, milyen menet után, hogyan tette le a gépet. Lehet, hogy a következő gurulás utáni leállításkor jóval többet mutat majd.
A BMW-nél az olajszint ellenőrzése külön "tudomány", mert az olajhűtő be tud zavarni a képbe. Időnként "eltűnik" az olaj, majd egyszer csak "előkerül".
...annyira azért nem gáz az út, van egy 5 km-es szakasz, ami hepehupás, na ezen a VS 1400-al 60 - 70-el szoktam menni, mert egyszerűen doblja a motort, nyilván nem ilyen utakra van kitalálva egy viszonylag nyújtott villás chopper...
...a BMW meg valahogy szívügyemmé vált, pedig még sosem volt :) ...csak a kollégák megőrítettek, 3-nak is van...
...na de mi a helyzet a GS-ekkel, azok is szöghajtásosak, terepre?
...az alapból kritérium, csak kardános vagy szíjjas motor jöhet a portára 350 m3 felett... :) ...az IZS-nek van elnézve egyedül, vagy ha beesne egy Pancsi vagy hasonló a lánc hajtás... :)
...na igen, ez igaz, ámbár azon kicsit elszörnyedtem, hogy az olaj a nézőüveg alsó szélétől csak 3mm magasságra volt, nem érte el a közepét az üvegnek, jeleztem is a tulajnak, hogy töltsön rá, ajánlom!
...80 ezernél valóban nem szabad kopásnak lenni, szerintem is más az oka ott az egyenetlen járásnak!
...mert a kompresszió mérés nem mutat meg kopottsági szintet ezeknél a motoroknál??? :) ...miért nem fordulhatna elő, hogy az egyik hengerben alacsonyabb a kompresszió lényegesen mint a másikban, és ezért egyenetlen a járás? ...vagy ha konkrét okai vannak általában, arra kíváncsi lennék! :)
Na, ennek örülök!!! ...a kolléga is, aki árulja, nehezen válik meg tőle, csak bevállalt egy K1100LT-t, és túl sok pénzt beletett abba, hogy abból visszatáncoljon, pedig ma is az a dilemmája, hogy a K75 volt maga a tökély! Tényleg érdekes, mert én is próbáltam a nagytestvért is, azon féltem, nem mertem neki húzni, mondjuk ott nekem szokatlan volt az óriási idom! ...valami kelepelés az, ami idegesíti, nem akarja megszokni a füle, állítólag legtöbb K1100 ilyen... én is hallottam mondjuk! ...de szerintem sem hiba miatt van, vagyis nem olyan jellegű, ami hatékonyan javítható, vagy érdemes lenne szétszedni ezért.
...az is áll a garázsban, meg még egyéb más is, csak ezen a gépen korábban regisztráltam, mikor még csak olvasgattam a fórumot itt, aztán el is felejtettem, hogy van egy felhasználó nevem, ma reggel meg beléptem itt, és kiderült, ki sem voltam lépve, de nem mint R1100RS, hanem mint IZS73 :D :D :D ...ma reggel kipróbáltam egy repülő brikettet! :) ...jó volt a kicsi K75! :-) 190.000 km, de lehet bevállalom! :-)
...igen, pont így játszott, hogy pókerarccal legyintgetett... :-)
...a gép egyébként nem suvickolva van, tényleg szép műszaki és esztétikai állapotnak örvend, lemosva nincs, ebből is látszik, hogy nagy baj az alapvetően elhasználtság nem lenne.
...az emberünk tavaly augusztus óta birtokolja, azelőtt egy olaszé volt, sokat nem járhattak vele mindamellett.
...emberünk megvette, mert megtetszett neki, használni nem használta, mert krosszmotoroznak a testvérével, két vadállat lapult még a garázsban, mikor ott voltam, két vizes 600-as krosszmotor.
...tudom, sejtem mi lehet, ilyen volt mikor megvette, de soha senkihez nem vitte - végül is ezt is mondta - most meg kiábrándult belőle és nem akar rá költeni.
...lehet egy nagyon jó motor lenne kis pénz ráfordítással, lehet beletenyerel az ember vele a kulimászba rendesen! Lutri! ...mindazonáltal egyik BMW-s ismerősöm mint mondotta, minimum egy hengernyomás mérés kellene alapból, ha az jó, akkor lehet értelme vele foglalkozni esetleg.
Na jön (még egy?) hülye okoskodni. Amikor üresjáratban, álló helyzetben húztam egy kis gázt a GS-en, finoman billent az egyik oldalra. Próbálja ki nyugodtan akinek még van, ha még nem tűnt fel. Pedig olyankor a kardán sokat nem forog.
Pedig pont a kardán hajtás mechanikája miatt van ott az a támasztó rúd. Hogy ne a lengőkaron jelentkezzen a reakció-nyomaték, hanem vissza legyen vezetve a vázra. Ha nem lenne, akkor gázadásnál emelkedne a motor hátulja, motorféknél meg leülne. Majdnem, mint a robogóknál.
Amíg vásároltam (egy komplett enduro ruha szettet, siak páncél, ruha, kesztyű) ) velem is kedvesek aranyosak voltak. Egy hatalmas bolt, nagy forgalommal, nem lehet bankkártyával fizetni és 2016-ban nincs péntárgépük, számlát nem adnak, amit vettél felírják egy kockás füzetbe, ha reklamációs problémád van majd ott megnézik mikor vettedd, mondják. Ok, tudom lehet öntudatos vásárlóként viselkedni, ragaszkodni a számlához, de én nem tettem. Amikor egy hónap mulva jeleztem nekik az Alpinestars cross kesztyűnek minkettőnek szétfeslett a tenyere pár használat után, kezdődött a szokásos hercehúrca. Nem válaszolnak az emailre, az üzletvezető soha sincs bent, aki épp felveszi a telefont annak fogalma sincs az adott problémáról. stb. Nem részletezem, egy éve ott van náluk a kesztű bevizsgáláson, természet én vagyok a hibás, mert biztosan megáztam és attól van a hiba, mondja a "szakértőjük". Hát ezért ugrottam be hozzájuk a multkor, hátha tudok beszélni valaki illetékessel. Nem tudtam, mert ott volt a NAV.
Vezláncokat sosem kell cserélni, vagy ha mégis, akkor gazdaságosabb egy bontott blokkot beletenni.
Ha a vezető műanyag törött, akkor kérdés, hogy a blokk megette vagy várják a darabkák, hogy időzített bombát játszanak.
Amin még gondolkodj el :
Emberünk árulja a motort és arra nem képes, hogy egy 10-20perces műveletre elvigye egy hozzáértő szerelőhöz beállíttatni. Vajon mióta használja így? Vajon ennek függvényében mennyire tartotta műszakilag rendben? Vagy szerelő már látta és olyan hosszú listát sorolt fel cserére és javításra, hogy az eladó a szabadulás mellett döntött?
Egy alapos suvickolás, begyakorolt pokerarccal legyintgetés, hogy ez semmi, csak kis állítgatás kell neki ...... magyarul várja a verebet.
A jobb hengernél a láncfeszítő patron felfelé néz, így az ő esetében a probléma szinte soha, vagy lényegesen ritkábban jelentkezik.
A lánc csörgésének oka lehet esetleg a láncvezető törése. Maga a vezető ára emlékeim szerint 4-5e körül van, de a cseréhez le kell venni a hengert, amennyire tudom. Ez a probléma lényegesen ritkábban fordul elő, mint a feszítőpatron fáradása.
A vezérlésben tudtommal nincs mit időszakosan cserélni - egy-egy lánc megy a két hengerhez, amire tudtommal nincs csereintervallum előírva.
A dadogás, durrogás lehet esetleg befecskendező-szinkron problémája is (ha így van, egy hozzáértő kb 10 perc alatt megoldja egy műszeres beszabályozással).
Még1x mondom, nem értek a dologhoz nem vagyok szerelő, csak a saját tapasztalataim alapján írom a fentieket.
Tanácsolom, kérdezz rá egy hozzáértőnél: Eko (http://eko-motorkerekparszerviz.hu/ - Dunaújváros), Gellén Józsi (Debrecen mellett), vagy Nyitrai István (Solymár)
...hidegen dadog a motor, majd bemelegedve jobban dadog, bal henger vezérmű elég zajos, emellett minden fordulaton egyenetlenül jár a motor, mint ha a bal henger kihagyna, illetve intenzív gázadásra bedurrog a kipufogóba...
...vezérlés cserére gyanakszom, de nincs tapasztalatom a típust illetően...
...persze tudom, 100 más dolog is okozhatja, de lehet köze a kihagyásnak és a gázadásra után durrogásnak a vezérlés lánchangjához??? ...a jobb oldali vezérlés viszonylag csendes...
...sajnálom a motort otthagyni, mert nagyon szép állapotú, de így nem merem bevállalni...
...km futásnál mikor kell vezérlést cserélni, ha még a gyári van benne?
Azon, hogy a Parilla zárva van, egy percig sem csodálkozom. Áprilisban beestem hozzájuk egy egy éve húzódó garanciális probléma miatt, és vagy tíz db. NAV-os nyüzsgött mindenfelé. Pár nap múlva megint arra jártam, helyzet ugyanaz.....Halk sóhajjal búcsúzom az ötször használt, és a tenyerén kilyukadt Alpinestars kesztyűmtől :-(
Felnyitható sisakok közül érdemes kipróbálni a SHOI Neotec-et, nekem az van.
Amikor először felvettem baromi kényelmesnek tűnt kicsit szorított de mindig azt mondják, hogy majd kinyúlik, hát nem tágult semmit, pedig már szeptember óta megvan. 1 óra motorozás után már szorít. Nemrég rendeltem bele vékonyabb bélést, ugyanis minden méreten belül 3 fejpárna méret és 3 arcpárna méret rendelhető.
Előnyök közé sorolható, hogy télen is maszk nélkül sem fázott benne a fejem, sehol nem vág be a cúg.
Nyáron jó a szellőzése, napszemüveg nekem megfelel, sisakmechanika tökéletes, pinlock tökéletes.
Hátrányok közé sorolható számomra a szélzaj, annak ellenére, hogy a kereskedő szerint csendesebb a C3-nál. De az is lehet, hogy az árához képest én süketszobát vártam, mindenesetre a korábbi sisakomnál csendesebb.
Egyik barátom épp most rendelt az íbéjen új C3-ast, nyolcvanvalahányezerért, majd kipróbálom azt is.
Sztem minden forgó tömeg, ami a hossztengellyel párhuzamosan forog (így a kardán is) befolyásolja a döntést (a bedöntést, nem a döntést, hogy vegyünk-e béjemvét:)
Itt szerintem a fickó keveri egy kissé a szezont a fazonnal;
"...Ez a jelenség általában olyan motoroknál jelentkezik, ahol a motor főtengelyének forgástengelye a motorkerékpár hossztengelyével megegyezően helyezkedik el (BMW boxerek, Moto Guzzi stb.)."
Ez a jelenség a főtengely, és a hozzá kapcsolódó elemek (pl. lendkerék, stb. ) perdületéből adódik, nem a kardán forgásából, hiszen a jelenség gázadásra üresben is mutatkozik, amikor is a kardán mozdulatlan.
Ettől függetlenül én is úgy sejtem, hogy a kardánreakció a kardán forgásából ered, és hatását erősíti a főtengely forgása (vagy éppen fordítva: a főtengelyére játszik még rá a kardán), és ezért is alkalmazzák ennek ellensúlyozására a nyomatékkitámasztót.
"Kardános megoldásnál a hajtásláncnak nincs igazán rugalmassága, mint a lánc és a szíj esetében. A terhelésváltási reakciókat váltás, gázvisszaengedés motorfékre sokkal határozottabban, keményebben fogod érezni, - olyan darabos lesz a gép - és egyes modelleknél a kanyarban való gázadás jobb vagy bal kanyartól függően - vagy fokozottabb bedőléssel, vagy felegyenesedési hajlammal tudatja majd, hogy hatalmas lendtömegek keringenek alattad. Ne tojj be azonnal, hamar és könnyen meg fogod szokni és később fel sem fog tűnni. Ez a jelenség általában olyan motoroknál jelentkezik, ahol a motor főtengelyének forgástengelye a motorkerékpár hossztengelyével megegyezően helyezkedik el (BMW boxerek, Moto Guzzi stb.)."
Lényeg a vastag rész. A boxerünknél úgy küszöbölték ki a hatást, hogy a két kerék nem egy nyomon fut, szóval a csavaró nyomaték döntené a motort, de az eltolás pont amarra vinné, szóval kb. egyenesen fog menni :D
" ... A Paralever hatékonyan vette elejét a kardánhajtás felől érkező, nem kívánt forgatónyomatéki hatásoknak, akárcsak a rugózás gyorsítás közben jelentkező felkeményedésének. Mindez a motoros számára jól érzékelhetően nyugodtabb, stabilabb és nem utolsósorban jóval biztonságosabb menettulajdonságokban mutatkozott meg. ..."
Én is ezt ismertem kardánreakcióként. Sőt hallottam reakciószegény kardánról is amitől nem csúsztatja meg a hátulját ha az ember visszacsűri a kanyarban. :)
A kardán gázadáskor - tehát amikor nyomatékot küldünk a hajtott kerék felé - tanúsított függőleges irányú elmozdulását nevezzük ebben a témában kardánreakciónak. Ennek csökkentésére hivatott a kardán alatti, vagy feletti kitámasztó rúd.
Én Nolan 103,104, Schuberth c3 pro (szerintem is egyre rosszabb a minőségük) után erre a Nexx x.d1-re váltottam.Ha nem fontos a gyors zár és a felnyíthatóság és tetszik a forma sztem érdemes megnézni.
Én NOLAN103-al nyomom. Ez lesz a 7. szezonja, de igazából már le kellene váltani.
Nem a legcsendesebb, a PINLOCK plexi valamiért olyan lett, mintha folyamatosan vizes lenne, így ment a kukába.
A csatszíjat állító fém bújtató rozsdás, a bélés pedig már elég szarul néz ki (a borosta sem használ az arcpárnáknak),továbbá levált a szivacsról a bőrrel érintkező huzat (ez egy mosógépes akciót követően jött elő, hiába zsákban, kímélőn mostam - hiba volt).
Sem a zárral, sem a plexi-mechanikával nincs gond, szellőzése jó (lezárt állrésszel), kisebb faragással fogadja a különféle kommunikációs cuccokat. A plexi bizonyos tempó felett (kb. 100-tól) már nem marad nyitva, a menetszéllel nem bír a mechanika. Az állrész viszont az excentrikus pályának köszönhetően stabilan áll nyitott helyzetben magas tempónál is.
Egy dolgot tudok felhozni a kényelem terén; ha lecsukom az állrészt, eléggé összehúzza a sisak alját, így még 6 év elteltével is enyhén szorít. A belső rész már tömörödött, kétszer is után kellett állítanom a szíjat, hogy ne lötyögjön a kupak.
Összességében egész jól bírta a kiképzést, de az is igaz, hogy nem megyek egy szezon alatt 15-20ezret (legyen ez a szám mondjuk átlag 8k).
Az S1 belseje nekem is megzuhant, nem is mondom, hogy tökéletes volt, ebben biztos fejlődtek azóta, de csendesség szempontjából úgy tűnik hogy azóta sem csináltak még csak hasonlóan jót sem sajnos.. Én rengetegszer leejtettem, a sisaknak nem lett baja karcokon kívül, én akkor nyugdíjaztam amikor már a plexi nyitó szerkezete mindkét oldalt és a plexi is eltört egy esésnél.
Molnar Nobby: "A régi Caberg ebből jobb volt" - na ez azért elég gáz a Schuberth-re nézve szerintem. Mondjuk én meg Lidl-ös sisakot néztem meg egyszer kíváncsiságból a boltban, annak meg kifejezetten jobb volt a mechanikája, mint az én Caberg Justissimo GT-mnek! Na lehet a végén tényleg oda jutunk, hogy a lidl sisak jobb mint a Schubert?!?! :) :) :)
Nekem a Schuberth S1-em egyszer kiesett a kezembol es betort a sisakhely. Talan egy metert zuhant. A belese nem tunt tartosabbnak a 30 ezres HJC sisaknal, viszont marha csendes volt. Abban jo volt.
Az az igazság, hogy nem is lenne nekem fontos a flip up sisak, S1-esem volt nekem is, azt nagyon szerettem, nem hiányzott a felhajthatóság. Viszont valahogy az újabb sisakok közül nem tetszik az S vagy R széria, ahogy a C4 sem, a C3-nak van szerintem a legelfogadhatóbb formája, ezért gondoltam erre.. De ma elmegyek és kipróbálom mindkettőt a fejemen, aztán meglátom melyik mennyire jön be, lehet egyik sem fog tetszeni és keresgélek tovább.
Én csak a C3 Pro Schubert-ről tudok véleményt mondani. Nekem korábban S1 volt. Ez annál sokkal hangosabb és a túra ülés pozíció miatt lefelé nézek a sisakból ezáltal hátul fázik hidegebb időben a tarkóm. Az S1 lejjebb ért a tarkómra. Maga a sisak héj és a plexi is nagyon vékony. Becsukáskor nyeklik nyaklik a héj, úgy kell igazgatni, hogy mindkét oldalon bekattanjon, A plexinak a zárása, hogy bepattanjon nehéz vagy sok esetben csak két kezes. Ez vicc. Nekem csalódás volt sajnos, többet vártam. Egyébként a bélés az a megszokott nagyon magas minőség, a szellőzése nagyon jó.
Sokan panaszkodnak nekem a plexi csak kicsit párásodik még nagy esőben is. Szerintem inkább az újat a C4-et nézegesd, mert mindig javulnak, mindig fejlesztenek.
Köszi Eko :-) tényleg azt hittem a szöghajtásból jön, mert onnan véltem hallani, de mivel ez nem rendellenesség így nem foglalkoztam vele. Tényleg mintha régen mondtad is volna a váltó kapcsán ezt nekem. Engem is zavar és én is próbálom nagyon finom kuplungolással minél kevesebbet előidézni ha mondjuk 1.ben centizni kell. Én sem érzem és nem is hallom magasabb fokozatoknál. Viszont Eko Mester taníts kérlek. Én tényleg azt hittem eddig, hogy a kardánreakció az a szöghajtás foghézagok miatt létezik mint mérhető késedelem. Ha ez a váltóból jön akkor semmi köze, hogy kardán vagy lánc hajtású a gép. Viszont akkor itt nincs kardánreakció, illetve minimális. Egyébként meg a láncnak is van reakciója mivel van egy előírt gyári max tól-ig lazasága-feszessége amit lengőkarhoz mérve vagy a lánc megfelelő erővel történő le-fel emelésével mérünk így az sem 0-a. Így annak is van terhelésváltáskor reakció ideje. Most így átgondolva akkor ebből az következik, hogy terhelésváltásnál a foghézagok, bordás kapcsolatok, keresztek ellenére is jóval kisebb a késedelem mint a láncnál.
Nekem egy System 6-os van több mint 5 éve. Anno a Schuberth 2 volt még versenyben, de az nem passzolt fejemre. Nem volt elég hely, ha lecsuktam az állrészt és jóval a tarkóm felett ért véget a sisak. (Úgy tudom, hogy a Schuberth 3-as már jobb design, de még nem volt a fejemen.)
Amikor a moccot vettem a B.Bogláron, akkor ott felpróbáltam egy System 6-ot és Zoli mondott rá egy jó árat és feketében megrendeltem.
Nekem nagyon bejött! Jó a szellőzése, kellemes a bélés anyaga, jó a párnázottsága. Semleges nagyobb sebességnél is. Ha ott oldalra fordítom a fejem akkor is, és visszafordulásnál sem kell erőlködni ill. nem rángatja a fejem. (R1150R)
Nagyon szeretem a beépített napszemüveget és annak a színét. Pár km után észre sem veszem a napszemüveget. Bárhova állítom ott megáll, tehát ha felül akarom, hogy védjen, és alatta el akarok nézni, az sem gond.
Egyszer leeset a sisak a motorról és plexi felső pereme ért a betonoz először. Lett rajta pár karc, de mivel a látómezőn kívül esik, így nem zavaró. Ha jól emlékszem 28.000 a Wallisban, ami nem kevés. De hát tudjuk a BMW esetén, hogy van ami sokkal olcsóbb mint más típusoknál, más esetben meg kell fizetni a propelleres felárat
Komm rendszerről nem tudok mit mondani, mert nekem nincsen. Nézegettem a Sena cuccokat, ha vennék, akkor azt választanám, azzal kompatibilis.
Kérném a kedves topiklakók véleményét, főleg akinek van saját tapasztalata a kérdéses termékekkel kapcsolatban:
Schuberth C3 (sima) vs. BMW System 6 EVO
A két sisak közül melyiket tudnátok ajánlani inkább? Melyikre mik az érvek-ellenérvek?
Olyan sisakot szeretnék ami csendes, gyors-záras, pinlock-os, nyáron is jól szellőztethető és minőségi darab. Jelenleg ez a kettő van a látóteremben. Nem igazán befolyásoló tényező, de ha jól sejtem, akkor a hozzá való plexi, kommunikáció, stb. az a BMW sisak esetében drágább mulatság még a Schuberth-hez mérve is igaz?
Ha van esetleg más ajánlat azt is szivesen venném!
Ez a hézag úgy érzem az én motoromnál nagyobb mint másik ugyanilyen BMW-nél. Legjobban 1. fokozatban csattan indulásnál és terhelésváltáskor, 2. fokozatban kevésbé, fentebb már nem nagyon hallom. Óvatosabb kuplungkezeléssel csökkenthető a zaj, de azért zavar egy kicsit.
Kérdésem, hogy máshol szokott-e megkopni más alkatrész a hajtásláncban, pl. váltó kihajtás és a kardán bordái közt, vagy maga a kardán, stb. ?
Tévedni méltóztatol. Ott nincs akkora hézag, hogy azt érezni lehessen.
Az a hézag a váltónál van a körmöknél, és minden jármünél megvan. Az autóknál és a láncos motoroknál is , de ezeknél vagy a motortartó bakok, vagy a kerék és a lánckerék közötti gumi csillapítóelemek miatt lágyabb a reakció.
Naaaa ezt Te is tudod. A kardános motoroknál gázadáskor-gázelvételkor-gázadáskor főleg kis sebességi fokozatban van egy csattanása. Ez a szöghajtás foghézagából adódik. Ez inkább nekünk csak hanghatás, mert aki ezt esetleg késedelemként , reakcióként érzi szerintem azok nem mi vagyunk. :-) :-)
Egyre izgalmasabb már a dolog, mert nagyon a vége felé jár a felújítás. Nézegettem a hasonló korú RT-ket, és pont ilyen árcédulát tennék ki a motorra, ha eladó lenne. Az is igaz, hogy hiába lenne szép és jó, meg csili - vili, erre vevő is kellene ilyen árban.
A kipufogó bizony az a projekt Achilles sarka. Voltak - vannak próbálkozások, de elfogyott a kraft... :)) Annyit csiszoltam a fényezés alá, hogy kész vagyok tőle. Azért kifaggatom a kereskedő urat. :))
Én elég régóta olvasom ezt a fórumot, mivel szeretem a BMW motorokat (is) annak ellenére, hogy még nem volt a tulajdonomban, ugyanakkor mentem már boxer-motoros BMW-vel elég sokat, meg F800-al is. Én speciel szeretem a boxer karakterisztikáját, a kardánreakciókat, a rezgést, stb.
Olvasom már egy ideje a kínlódásodat és nem értelek: az világosan látszik, hogy ez nem a te motorod, valamiért nem tudtad megszeretni. Oké, van ilyen. Miért nem adod el? Már rég elfelejthetted volna, ehelyett itt kínlódsz vele. Ezt a szétszerelést meg miért??? Gondolod, ha esetleg véletlenül megtalálod az általad vélt hibát, esetleg (!) meg tudod javítani, akkor meg fogod szeretni? Nem hiszem. Itt nem a motorral van baj. Nézd, én nem tartom magam síkhülyének, de eszembe nem jutna célszerszám és alapos ismeret nélkül megnyitni a blokkot, ott turkálni, azt sem tudom, mit keressek, de szétszedem, hátha a fórumon valaki távgyógyítással segít....Komolyan, félelmetes. Ha ezt nem egy hozzáértő szerelő fogja összerakni, már most sajnálom a motor következő tulaját. Néha meg kellene fogadni, amit a többség jó szándékkal tanácsol, nem pedig megsértődni, mert itt egyelőre úgy látom, te mész szembe az autópályán.
Ha jól emlékszem, van egy szuper Deauville-ed. Használd azt, készíts továbbra is jó fényképeket, de ezt a motort engedd el, mielőtt még nagyobb kárt okozol benne, aztán utána mondhatod, hogy ez csak egy sz@r BMW.....
Ja és OFF: Bocs, de iszonyatosan zavaró a helyesírásod. Tudom, hogy az internetes fórumozás kötetlenebb forma, meg nem a Nyelvtudományi Intézet éves taggyűlésén vagyunk, de akkor is.
Hát ja. Nem tudják, hogy ma már nem ember rakja össze, és nem lehet szétszedni. Én ugyan szét tudtam szedni a nyomtatót miután köszörültem hozzá csavarhúzót, sikerült is beazonosítani a hibás alkatrészt, de a szervizben 22000Ft-ért akartak adni egy olyat. Komplett nyomtatót meg 19900-ért lehet kapni.
Többször láttam már, hogy bizonyos generációk azon tagjait, akik fiatalkorukban sikeresen megjavítottak otthon Ladát, MZ-t, Hajdú mosógépet és Lehel hűtőt, sokszor lehetetlen meggyőzni, hogy ugyanez sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem működik egy lapostévé vagy egy modern jármű esetében.
Hát igen, ez a lámpa nekem is borzasztó, mivel túl sok negatív észrevételt kaptak a lámpával kapcsolatban azt olvastam magyarázatként a reklám anyagban, hogy a tervező mérnök azt a feladatot kapta, hogy alkosson egy olyat ami már messziről felismerhetővé teszi, hogy ez egy KTM ami szembe jön. Az biztos, hogy a tervezője hibátlan munkát végzett, de nagyon sokunknak nem teszik.
Például azért mert azt se tudja, hogy mit kell nézni. Szétszedte a váltót mielött beazonosította volna, hogy váltó, vagy motorból jön-e a "fura" hang.
Lehet bekötött szemmel is próbálkozni a céllövöldében, de általában nem szokott sikerülni.
És ahogy Laferi is írta, nagyon nem mindegy, hogy hogy rakja össze. Ez így már nem lesz jó motor, csak egy kókány fos. Még akkor is ha gurulni és fékezni is képes lesz vele.
Nagy összegbe mernék fogadni, hogy a vezetékek nem a gyári helyen lesznek elvezetve, a csavarok nem lesznek cserélve (esetleg csak egymással fel), és a rögzítöelemeken is lehet látni majd a célszerszámok hiányát. (pl. fojtószelepház-bilincsek).
Tudod mennyi ilyet láttam már?
Kivétel nélkül az összes egy guruló romhalmaz volt. Öszintén sajnálom azokat akik belefutnak egy ilyen romhalmazba és megvették. Hidd el, hogy ránézésre meg lehet mondani, hogy kik szerelték egy motort. Amikor bontani kell egy gépet, és a tulaj azt mondja, hogy eddig végig márkaszervizben volt, akkor még azt is meg lehet mondani, hogy az a szerviz melyik volt. (Eddig csak egyszer löttem mellé. :-))
Szóval egy BMW addig az, amíg úgy van összerakva, mint egy BMW.
Igen, van elképzelésem a szakszerű szerelésről és ezt a munkafázist ami te most csináltál én is megcsináltam, csak nem így, mert nem így kell. Én vettem a fáradságot és sok sok időt rászántam, hogy a javítási kézikönyvet, szerelési utasításokat többször elolvastam, speciális szerszámokat gyártottam, hogy szakszerű legyen a szerelés és az olyan legyen mintha mondjuk egy BMW szervízben végezték volna el. Hogy van ez a motor alátámasztva van neked fogalmad arról, hogyan kell ebben a munkafázisban alátámasztani. Kötéllel megkötve a markolat ? Én mint szerinted kritikus bizton állítom, hogy fogalmad nincs semmiről csak csinálod. Egyáltalán nem így kell szétbontani ahogy te ezt szétbontottad. Nem kell nekem higgy. Olvasd el a javítási kézikönyvet amit még valószínű nem is láttál. A koszos mocskos ronggyal betömködött fojtószelep ház, meg a hengerek bakkal alátámasztva már csak hab a tortán. Tudod ez a szomorú, hogy valahogy persze össze fogod rakni, de kérdezem, melyik csavart milyen értékre fogod meghúzni és egyáltalán tudod te ezek után melyik csavarok azok amik csak egyszer szerelhetők és cserélni kell ? Mely kötőelemeket kell menetrögzítővel ellátni és milyen értékűvel ? Valószínű fogalmad sincs, de összerakod és valaki lehet, hogy meg fog halni ezzel a motorral miattad, mert te szakembernek tartod magad. Ez egyáltalán nem vicces tudod. Legalább azt tedd meg, hogy utána olvasol a szerelés helyességének, hogy ne legyen később ebből problémád. Abban biztos lehetsz, hogy ha ezzel a motorral bárkinek a szakszerűtlen szerelésed miatt bármi baja lesz, te leszel a felelős érte és így gondolkozz ezen amit teszel ezzel a motorral. Ez már bőven túl mutat azon amit te szakszerűségnek gondolsz.
A tárcsa gyár által megadott minimális vastagsága a javítási utasításban benne van nem lehetne kérdés. Ja, hogy az se tudod mi az?
Figyelj. Hallasz egy zajt, amiről nem tudod mi. Ezért ahelyett, hogy elmennél egy, komoly szerelőhöz, szétszeded, majd megsértődsz, hogy megkapod, nem a motorral van a baj. Tényleg válts márkát, mert ebbe belehülyülsz.
Attól még, hogy szét és összeborítassz valamit nem leszel szakember. Milyen nyomatékokat használsz pl?
Ezt a motort - ne haragudj, hogy ezt a kifejezést használom, de - utálod. Nem tudsz vele egy nevezőre kerülni, nem szívelitek egymást. Lehet, hogy a gép a hibás, lehet, hogy te nem tudod őt elfogadni. Van ilyen.
Nem hiszem - legalábbis az eddigiek ezt mutatják -, hogy találni fogsz olyasmit, ami magyarázatot ad azokra, amiket hibának tartasz. De ha mégis előkerülne valami, és helyre rakod, akkor is elég sokat kell majd a gépnek erőlködnie, hogy elnyerje a tetszésedet - ha egyáltalán ilyen előzmények után sikerülni fog.
Fentiek alapján szerintem jobban jársz, ha összerakod, meghirdeted, és inkább engedsz egy kicsit az árából, de had vigye el valaki. Minél tovább lesz nálad, annál tovább kínozzátok egymást, és annál többet fogsz bukni anyagilag is.
Motorozni pedig tudsz, hiszen ott van Agnetha - ha még be nem vágta a durcát a mellőzöttség miatt :-)
Már ne haragudj, de a feltett képek alapján csak azt mondom ÚRISTEN.
Én is csak azt tudom kérdezni tőled, egyáltalán tudod te, hogy mit és hogyan csinálsz ?
Szakszerűséged a 0-val egyenlő, legalább ha valamit szétbontasz nézz utána, olvass utána, hogyan is kell azt szakszerűen elvégezni. Könyörgöm ez már nem a Trabant, Wartburg korszak. Erre abszolút nem lennék büszke a helyedben. Tényleg sajnálom, hogy ezt csinálod.
Isten ments! Bár tegnap ránéztem a hátsó féknyeregre, mert a garázsban tologatáskor zajongott - de minden OK, az úszónyereg mozog, ahogy kell, csak a betéteket helyzetben tartó pálcikát ápoltam kicsit.
Szóval nem bántom a gépet, mert - ez itt most a hencegés helye - végre valahára, hosszú idő után lesz párnapos gurulás pünkösd alkalmából :-)
Tapadás szempontjából sokkal meghatározóbb szerintem, hogy milyen az aszfalt minősége, összetétele. Pl. a fehér színű aszfalttól én mindig parázok, vagy a tükör sima felületű is csúszik.
Ha már csúszás, tegnap már majdnem hazaértem mikor befékezett előttem egy autó a zebránál, a hátsó fékre rúgtam rá nagyobbat és kicsúszott a hátulja (ohne ABS), nem bírtam megállni, de kikerültem a kocsit a szembe sávban. Ott már gázt adtam, még a gyalogos előtt át a zebrán. Szinte hallottam a négysávos úton közlekedő autósok dühös anyázását.
Sem a gumit, ami új, sem az aszfaltot nem hibáztathatom, csak a magam figyelmetlenségét. Hál' istennek mindenki és minden jármű megúszta, de ezzel nem népszerűsítettem a motoros társadalmat. :-(
Egyébként az eredeti tengelyt torx, vagy imbuszkulccsal is lehet szerelni (az imbusz"furat" alján ki van alakítva egy torx"furat" is), míg az új darabon már "csak" imbuszkulcs segít.
Nem mintha ennek volna jelentősége, inkább csak érdekességként jegyeztem magamban (+ hogy többet szerepelhessek :-)))
Miután megérkezett az új tengely, egy empirikus teszt után beépítettem: a kibontott kar furatába bepróbálva ígéretesnek tűnt a dolog, ami a beépítés után is megerősítést nyert - megszűnt a kuplungkar lötyögése.
Mindez a Walisnál 4035 Ft-ba, és 3 nap várakozásba tellett.
Te tényleg szétszedtél egy jó motort csak úgy kíváncsiságból? Mindenféle szakismeret és célszerszám nélkül? Úgy, hogy fogalmad sincs, hogy mit és hol kell mérni, és mik a határértékek? Gratulálok! csak így tovább! Ess neki a motornak is, de azért majd a hirdetésbe ezt se felejtsd el beleírni!
Szerintem semmi baj azzal ha egy gumi 5 évesen kerül fel, ha addig rendesen volt tárolva és nem pl. egy szabad ég alatt álló motoron állt mondjuk. Még vezetéstechnikai tanfolyamon is hallottam olyan baromságot, hogy egy gumi 10% tapadást veszít minden évben ezért kell 5 évesen cserélni akármi is van, mert ott már csak feleannyit tapad!
Ezzel szemben pl. a michelin szakemberei azt mondják, hogy egy prémium guminak ahogy öregszik sok tulajdonsága stagnál, sok tulajdonsága javul (!!!) és csak nagyon kevés tulajdonsága romlik. Akár egy 8-10 éves gumi is lehet jó, ha az jó minőségű gumi és megfelelően is volt tárolva, csak ugye üzletileg kifizetődőbb, ha előélettől függetlenül öt évesen mindenkivel kidobatjuk. (Mellesleg a bringások gumijait is évekig érlelik a megfelelő tapadás érdekében, amiket pl. Armstrong a Tour versenyeken használt azok már 7 évvel korábban az érlelőkamrában voltak..) Csináltak tesztet prémium minőségű új és ugyanilyen de kopásjelzőig elhasznált gumikkal: még vizes tapadásban is alig történt fékút hosszabbodás! A szakemberek szerint a mintázat és a gumi anyaga a legfontosabb tapadás szempontjából, sokkal inkább, mint a profilmélység (nyilván kopásjelzőig) és a gumi kora. Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy mindenki kezdjen el 100 éves szutyok, repedezett gumikat használni főleg motoron nem! Inkább azt, hogy érdemes megvenni az aktuális csúcsterméket, és akkor az első használattól a kopásjelzőig lehet motorozni majd vele gondtalanul, szinte ugyanolyan tapadás mellett. És ha az van az idén vett guminkon, hogy 2014-es gyártású akkor sem kell elkeseredni és két év múlva kidobni. Ennyi.
(Ez csak az én véleményem, úgy hogy nem vagyok szakember, de dolgozik barátom a Vredestein-nél és a Michelin-nél is.)
Sziasztok! Ma megkaptam az új hátsógumim. A régi sokat nem bírt, viszont az első még majdnem új, így csak 1db hátsót kellett szerezni. A metzeler M5 bevált nekem, jól tapad ha megmelegszik, cserébe viszont gyorsan fogy...
A fickó a kepesmotor.hu oldalán hirdet jó áron meziket, nekem 25000(!) forintért házhoz is hozta, ami nagyon kedvező. Egy szépséghibája van, amitől a dotnácik kifognak borulni: 3211 a dot száma,tehát több,mint 5éves. Valószínű a nyár közepét sem éli meg a gumi, a mostani ami fent van az is hasonló korú, nekem nem okoz gondot elviselni. A következő szett már úgy is Roadtech 01 lesz...
Kupeckednék egy csöppet :) R850-1100-1150-1200 és K1100-1200 alkatrészek! A belinkelt hirdetésnél rákattintva a hirdető további hirdetései szövegre, tudtok mazsolázni a portékák között :)
Ugye furat atmerokben volt változás. A motor 2015-ös, nekem 17-es átmérőjűre van szükségem; szerintem jo lesz de megtennéd hogy leellenőrzöd? Ha jo, valamelyik hétköznap kora este tudnám elhozni. Köszi udv.
Kupec az LC plexi érdekel. Ez utángyártott termek vagy gyári BMW plecsnis-cikkszámos? Utóbbi esetben kérlek add meg a rajta szereplő cikkszámon vagy fotózd le. Ha az, ami nekem is kell, megvettem. Köszi
Nézd, én most nem kezdenék bele abba, hogy mit nézz egy kiszemelt motoron, mert :
1. nem a dedoban vagyunk, tengernyi hsz szól erről
2. gondolom nem életed első motorja és felnőtt ember vagy, eltudod dönteni, hogy mi mit ér meg neked
3. bár sok a távgyógyító és a látnok, de gondolom azoknak sem tartod a szavát szentírásnak :)
Mint kupec azt mondom, egy 15-20 éves motornál a vételár fele legyen pluszban a zsebedben, hogy adott esetben egy normál műszaki szintre hozhasd a motort. Szerencsés esetben vagy a megfelelő körültekintésednek köszönhetően ennek nagy részét motorozásra fordíthatod :)
Ebben az árkategóriában ezt kedvezőbb ár/érték arányú vételnek tartom/nincs benne érdekeltségem és nem ismerem az eladót/:
Köszönöm a választ, próbálom megszerezni az alvázszámot, lefényképezhettem volna mikor ott voltam... Egyébként mire kell figyelni, milyen hibák lehetnek ennél a típusnál, amit érdemes a vásárlás során megvizsgálni? ...a hátsó kerék kicsit lóg, azt észrevettem, de talán még a gyári tűrésen is belül van, szerintem nem éri el a felni kerületén az 1 mm-t a kottyanás, de lehet a felet sem, csak hallani, ha óvatosan mozgatom sztenderen oldal irányban, hogy kottyan egy picit. Tehát az R1100RS a kérdés... :) ...Köszi előre is!
Üdvözletem! Keresem életem első BMW motorját, és most épp az R1100RS típust néztem ki magamnak. Olyan segítségre lenne szükségem, hogy tudható az, hogy volt ebből a típusból olyan, amit gyárilag nem szereltek ABS-sel? Illetve ha igen, akkor milyen évjáratokban fordulhatott elő? Olvastam itt a fórumon az alváz szám karaktereket, hogy melyik évjárat milyen típusú váltóval volt szerelve, megnéztem az eladó példányon, és sem 4021, sem 4028 karaktereket nem tartalmaz az alvázszáma, magyar papírjai szerint 99-es évjárat, de Olaszországban szolgált ezidáig. Esetleg hogyan tudom kinyomozni, hogy ez valós évjárat lehet-e, ami a törzskönyvben van? ...és ezen a motoron nincs ABS! ...amúgy piros színű! :-) Köszönöm előre is!
Úgy kell, a lánckerékről megy a lánca és terül szét, ezzel nincs is gond sőt. Nekem is Scottoiler volt, nem mondom, hogy nem vált be, mert kente a láncot, de a következő motoromra már nem kellett, mert akárhogy állítottam, a felni is olajos volt mindig. Akit ez nem zavar, jó lehet.
Lehet csak az enyémmel volt gond de nem olajozta rendesen akárhova állítottam.Lehet az volt a gond, hogy csak az egyik oldalára ment az oil, asszem van olyan ami mindkét oldalát olajozza.Scottoiler volt, hozzá való olajjal.
Még egy kérdés és nem offolom a topicot:A superadventure "s" és "t" között mi a külömbség a fűzött keréken kívül?Motorteljesítmény ugyanaz talán....
Nem vitának szántam ez csak az én véleményem.Az 1200 gsa-t sem viszem terepre mégis tetszik a fűzött kerék.Láncolajzó előző motorjaimon sem vált be.Szóval ez a 3 dolog abszolút nem gond, csak nekem böki a szemem de természetesen kipróbálnám mert tudom, hogy nagyon jó motor...
Nekem tetszik ez a ktm, de varok mig elerik legalabb a 200 loerot, mert felek, h ezzel 160-al hamar gyengenek fog szamitani, es az ciki lesz a matrahazai palacsintazo elott. :)
1. Ízlésekről nem vitázunk. Nekem az 1150GS a világ egyik legrondább motorja, de ez én vagyok. No meg én is randa vagyok, mégis kellek valakinek.
2. Automata láncolajozó, olcsóbb cserélhetőség, könnyű áttételmódosítás. S1000XR-t akartam, az is láncos.
3. Senki nem állította, hogy nem aszfaltra van: ott van az 1090/1290R, ami meg terepre, fűzött kerekekkel. A GS is létezik öntött felnikkel, ha jól tudom, és terepre van egy megfelelő
versenyendúróm, egy ilyen drága vasat nem viszek terepre.
Próba nélkül 3 érvet felsorakoztattál, mi a gond a motorral, akkor miért akarod kipróbálni?
Csak ne lenne olyan ronda az első lámpa, meg ugye lánchajtás meg öntött felni....ettől függetlenül biztosan nagyon nagyon jó motor kipróbálnám én is...
Aztaaaaaa ez érdekes, áprilisban voltam náluk, direkt csak ezért mentem oda le. Mikor megkapták az 1290 S-t és a szalonban meg lehetett nézni és rá lehetett ülni, rohantam hozzájuk. Akkor még nem akart a tulaj tesztmotor lehetőséget biztosítani és teljesen elzárkózott ettől. Legalábbis a motor értékesítő kolléga ezt mondta akkor. Ennek most örülök, mert kiváncsi vagyok erre a technikára. Ódákat zeng róla a világ összes tesztelője. Hatalmas offenzívát indított a KTM, belerakott ezekbe a motorokba mindent a ma létező legmodernebb kiszolgáló egységekkel szerelte fel. Jaaaaa és felár nélkül.
Nagyon kiváncsi vagyok erre a gépre, élni fogok a lehetőséggel.
Nem akarom szét offolni a fórumot majd beszéljünk máshol. Kiváncsi vagyok a véleményedre.
Sajnos ma reggel lecsúszott a hátsó kerekem egy padkáról, így a jobb lábtartó konzol kettétört, leszakadt, illetve az alsó rögzítő csavarfurat palástjának alsó fele letört a váltóról. A furat átmenő, szóval lehet, hogy nem kell hegeszteni, stb..., de tartókonzol kellene. Sokfelé keresgéltem, telefonáltam is ma pár helyre már, eredménytelenül. Tudtok esetleg R 1100 GS bontást?
A cikkszám: 46712314246 Ez az alkatrész van még R 850 GS-en is.
Ja és ráadásként a mai délutáni eső közben hazafelé, a jobb lábammal részterhelve az átementileg rögzített lábtartót ( kemény combmeló ), ma elhalálozott a kilóméteróra spirál is. :) Széép kis nap. :)
Ha valaki tudna tippet adni bontóról, a fent jelzett típusok bontásáról, nagy segítség lenne.
Ilyet a hegyi felfutón az utánad beérkezőknek kell osztogatni :)))) Nekem biztos lenne jó pár darab ...... :DD ..... de a szokásos féláron lefedném velük a cumipiacot :DDDD
Érdekelne engem is az 1290 S. Hol sikerült, mert én a tesztelési lehetőséggel Bogláron falakba ütköztem. Ha ide nem akarod írni írj privátba. Nagyon érdekel ez a technika engem is.
1190-es két kollégámnak is van. Mindketten szeretik, de egyiknek még garancia idöben sok gondja volt vele. Sorba nyírta ki aksikat, többször szoftvert frissítettek, egyszer generátort cseréltek, de megszelidült. Azóta évek óta jó.
Kb. 1.5 hónapja írtam a BMW hivatalos honlapján, hogy érdekelne egy S1000XR, új, szeretném kipróbálni.
Szerintetek telefonáltak vagy vették a fáradtságot, hogy írjanak?
Nagyjából ugyanekkor egy kereskedésben (hivatalos BMW) árultak egy S1000XR-t, 300km-rel, tehát mondhatni,
hogy új. Jó áron volt, pár hete már hirdették. Nekik is írtam, hogy érdekelne a motor beszámítással (BMW-t ajánlottam fel, nem egy MZ-t).
Időközben eladták, de lehet tippelni, hány karaktert írt vissza a kereskedés, hogy bocs, nem, vagy hogy bocs, eladtuk időközben.
Értem, hogy nem izgatja fel őket, hogy valaki venne egy új XR-t, hiszen naponta eladnak még sok-sok újat, de azt hittem, a vevők
növelése a cél és nem az elkergetésük.
Panaszkodás OFF:
Úgyhogy elkezdtem nézegetni a KTM 1290 SuperAdv S-t, egyre jobban tetszik, és eddig a márka hozzáállása is remek (BMW-hez viszonyítva pláne). Ismer itt valaki olyat,
aki látott már olyan embert, aki beszélgetett egy ilyen tulajjal?
Nekem még se autó, se motor nem csinált ilyesmit, úgyhogy talán nem az én kuplung kezelésemmel van baj... de ugye használt motor volt, hogy az előző tulaj hogy égette-koptatta, azt nem tudhatom :((
Voltak arra jelek, hogy egy "furcsa" gazdája lehetett, mert az első fék szinte érintetlen volt, a hátsó meg hosszbordásra van kopva, gumik szögletesre járva... szóval kinézem belőle a kuplung csúsztatást :((
Napközben felhivlak majd a távtartók miatt, és délután el is mennék értük ha esetleg jó neked 16-17h körül, mert járok feléd motorral ha igaz.. A többit majd személyesen! ;)
Én a 4db műanyagra és a hozzá tartozó 4 csavarra mondtam az árat, mivel egyik sem egyezik a sima Gs-vel/mivel a simán állítható a dőlésszög ezért a külső műanyagok sem egyeznek/. Külön a belső távtartókat el sem adnám :)
Na látod ezt nem gondoltam, h 60E ez a 2db műanyag.. Emlékeztem hogy sok, csak nem ennyire.. De már látom, hogy a szögödi oldalon is 18/db.. :( (Nekem innen ugye a 3-as alkatrész kellene)
Csak azért esett le az állam, mert a sima GS távtartója meg ugyanitt 1000Ft, és nem igazán értem ezt az árkülönbséget..
Az igazat megvallva még arról sincs lövésem, hogy hogy néz ki :( Mivel nyitva van, ezért gondolom, hogy le lehet szedni a zárszerkezetet/valószínűleg szegecselt/ és egy ügyes kulcsmásolós reszel bele egy kulcsot ........ de ez csak tipp
Sziasztok ! Új vagyok itt és segítségeteket szeretném kérni . Vásároltam egy 1978-as évjáratú R65 -öst és ahhoz keresnék javítási útmutatót , de a neten eddig csak fizetőst találtam . Esetleg ha valakinek van helye ahonnan letölthető nagyon megköszönném ....
Mivel az idő, már a legérzékenyebbeket sem hátráltatja a túrázástól, ezért itt a lehetőség, hogy az utolsó akadályt is elháríthatjátok, mégpedig a csomagok elhelyezését. :))
Gyári oldaldoboz pár R850-1100-1150R - GS 75eFt /az árban benne van a motorod kulcsához lamellázása a zárbetéteknek/
Gyári hátsó doboz a hozzá tartozó felfogató platnival R850-1100-1150GS 40eFt A matricás 45eFt
A fent említett oldaldobozokba való belső táska pár 15eFt
A fent említett oldaldobozokhoz való tartókonzol pár R850-1100R - GS, 1150GS 12eFt
Givi hátsó doboztartó Givi monokey platnival R1150R 15eFt
Minden doboz repedés/törés/javításmentes valamint minden tartófül és zárszerkezet ép és javításmentes, de használatból eredő karcok vannak.
Tegnap egy kisebb karikát mentünk a Balatonig, közben benéztünk a Full Gashoz. Az új, kisebb 950-es Multistrada hihetetlenül jól néz ki. A Motorradban tartósteszten van, a jövőben biztosan jelentetnek meg róla cikket, abból az is ki fog derülni, hogy milyen vele hosszabb távon együtt élni. Látható volt az új DL650 is, ami szebbre sikeredett az elődjénél, de nagyon messze van a Multistrádától. Egyszerűen nem értem, hogy a japánok miért nem alkalmaznak legalább az európai piacra szánt modellekhez olasz formatervezőket.
Csak sikerült kiimádkoznom - végül látszott, a csavarnak nincs köze a kiszereléshez, mint inkább a kar vs kuplung-főhenger állítása a dolga...
Maga furat valamelyest meg van belül kopva, de talán nem annyira, hogy cserés legyen - a tengelyen a műanyag sokkal szarabbul néz ki. Elsőre rendelek egy új tengelyt, és majd ő megmondja, kell-e további kedveskedés is a rendszernek.
igen van. közben tanulom a dolgokat mert a hadi titkok nem jönnek csak úgy. A baloldali feszítő fejtetőre van állítva ezért kifolyik belőle az olaj. Módosították 1200 feszítő kell bele. Remélem egyszerű beszerzése aztán csere.
Nekiálltam a kuplungkarnak, és egyelőre felemás az eredmény, mert:
- a tengelyt ki tudtam venni, de a kart egyelőre nem. Úgy tűnik, a képen látható, vörös "festékkel" jelölt csavar fogja. Ki lehet ezt hajtani, mi a szerepe ennek a csavarnak? Ez tarthatja a kart fogva? Ez egyben állítócsavar is?
- a tengelyt kibányászva már látszik a probléma (legalábbis egyik) oka, valamint a javítás menete:
A tengelyen van egy műanyag betét - ennek célja nyilván Gesszti által is említett könnyebb járás -, ami láthatóan tisztességesen meg van kopva (úgy látom, a tengely fém teste még éppen hogy kapott az áldásból). A műanyag felső részénél viszont van egy gallér, így a karon található furat perselyezése csak úgy megoldás, ha előzően a tengelyről a gallér is lekerül.
Fentiek alapján egy új tengely bizonyosan szükséges. Hogy a karban a furat mennyire járta meg a 80ezer kilométert, az azután derül ki, ha ki tudtam bányászni.
Nekem hosszas vívódás után eldőlt, hogy mégis kicsi hátsó doboz lesz, mint a gyárin, igaz ehhez 2 db 45 l-es oldalsó szimmetrikus. A hátsó tartó aránytalanul nagy munka lett volna (a jelenlegit még emelni kellett volna), ha jól akarom feltenni az oldalsókat, és az oldalsók nem lettek volna elég erősek (régi kecskeméti). A Touratech oldalsó meg 3 hónap lenne, azt nem akartam kivárni.
Meg aztán így egyből, szinte utólagos festés nélkül passzol a motorhoz (a nagyot mindenképpen le akartam festeni, olyan eltérő volt a szín, az pedig nem szétszedhető, szóval macerás), és tettszik a mostani, az első pillanat óta, és egyforma stílus hátsó és oldalsó.
Az autópályás használathoz egy ötlet (én így használtam évekig az 1200 Gs-t). Vegyél egy Rt hátsó szöghajtást, és cseréld le a mostanival. Így olyan lesz, mintha lenne egy 7. sebességed, de 6-ra szétosztva. Nekem így volt a 130 jó, és a fogyasztás is jobb lett. A motor meg bőven bírja, nekem úgysem volt a gyorsulás szempont.
Én 04 ohc val 12 dohc óra szerint 150 nel utazok 1 személy dobozolva pályán tankolástól tankolásig. Szerintem 160 se kottyanna neki próbáltam de nekem már 140 nél 7.5l ette. Elgondolkodtató megéri óránként pályán 10 -20 km többlet.
Ha jól emlékszem, a 2008-as Gs-n volt egy kis árnyékoló sild az olajhűtő fölött, gondolom annak a rögzítéséhez passzol. Ellenben a 2008 előttieken az nincs, mégis hozza listában?!
Levegős 1200 Gs tulajok véleményére lennék kiváncsi. Szerintetek ezt hogyan lehetne rögzíteni az olajhűtő előtt? https://goo.gl/y4mWBV 2008-as a gépem de még véletlenül sem látok olyan pontot ahova ezek a fülek passzolnának.
Nyilván el kell tekinteni attól hogy a kérdező hülye, mert költséghatékony megoldást keres, de a 160-170-es közlekedés eleve minden csak nem költséghatékony. Nekem volt két Fazerem is, sima utazótempó neki a 160, de ekkora tempónál bizony a családi autókét közelítette a fogyasztás. Viszont az 1200 GS oké, hogy bírja, de szerintem akkor is kevésbé komfortos nagy sebességnél, mert itt jobban rezonál - egészen a DOHC-ig, talán az LC már kivétel - mint egy sor4, ha tényleg autópályázás a használati szokás és BMW, akkor már inkább a K sorozat.
Egyébként egyetértek, hogy a Fazer is jó választás, erősebb is, és minden másban kb. ugyanaz a kategória mint a Honda. Ennek ellenére én a CBF1000-et mégis valahogy szofisztikáltabb motornak találom. Hiába gyengébb, de a váltó, fék, futómű és minden valahogy kellemesebb volt nekem, a Yamaha már Suzukias módon egy fokkal keményebb, közelebb áll sztem a sportmotor felmenőihez.
A Triumph is valóban megbízható és jó választás lehet, ebben is igazad van. És szervízköltségekben sem lehet különbség, de nem is azért mert ha valamit kell rajta cseréni, az olcsó, hanem mert már a japánok is ugyanúgy horror áron adnak mindent. Viszont bontott alkatrészt talán könnyebb hozzájuk találni, mint egy Triumph-oz.
Nyilván EKO vagy bárki más aki sok motort szervízel adott gyártótól, esetleg egy Wallis statisztika jobban meg tudná mondani, hogy mivel mennyi gond van mennyi idő/km után, de én csak a saját és környezetem tapasztalataiból tudok kiindulni. Olvastam itt többször is, h egy boxert karbantartani nem drágább, sőt sok esetben olcsóbb is. Elhiszem, de valahogy mást tapasztalok. Nekem mindig ugyanolyan korú és futásteljesítményű motorjaim voltak, és a japán motorjaimmal tényleg soha semmi gondom nem volt. Ahogy azokat sem, úgy a GS-t sem szoktam kókányolni otthon, mindent szervízben (EKO, Veres Pisti) csináltattam mindig, de valahogy a három év alatt már több dolog is előjött a kopó alkatrészeken kívül is, amire bizony kellett költenem (a teljesség igénye nélkül pl.: vezérműtengely, kilóméteróra, fordulatszámmérő, 3x gyújtástrafó) és sok típustársal beszéltem akik szintén átestek hasonlókon. Ennek ellenére én szívesen tartom karban a gépet, mert tudom h ha megadom neki ami kell akkor sokáig menni fog még és mert imádom. És azt is aláírom, hogy a "csak japánt", meg a "csak hondát" túlzó sztereotipiák, de én sztem mondjuk úgy hogy nagy hibát nem követ el, aki közlekedésre olyat vesz.
Megint kérdeznék, egyre többször szólal meg a vezérműlánc,csörög, szóval mintha szelep lenne , de ugye az nem lehet ,mert olyan nincs hogy most csörgök most meg nem. Valami rémlik hogy itt már orvosoltátok ezt a problémát, vagy nem jól emlékszem.(majd csak nem ) Rugós patronos .
Viszont azt sem értem miért mondja, hogy nincs 100LE-s kardános motor..?! BMW-nél gyakorlatilag válogathat 80-84-98-105-110-125 lóerősből amilyet akar.
A sor4esek sokkal jobban valók autópályara mint pl. a boxerek. A költségességgel is egyet tudok érteni: a bmw-met én minden eddigi motoromnál jobban szeretem, de azt be kell vallanom, hogy erre már 3 év alatt többet kellett költenem - na nem mintha túl sok baja lett volna - mint a japán motorjaimra az ezt megelőző 10-15 év alatt összesen, mert hogy konkrétan azokkal tényleg sose volt semmi.. Persze egy-egy motorból nem lehet kiindulni, de nálam valóban ez a helyzet. Ez tud olyat amit azok egyike sem, és el fog menni vszleg sokkal több km-t, ugyh élménymotornak valóban csak bmw-t vennék, de mindennapos autopályára sztem a cbf valóban jobb döntés lenne.
Tudnátok valakit ajánlani Oroszlány környékén, aki ki tudna olvasni egy BMW K1200S-et. 2005ös. Sajnos nem alszik el az ABS jel, és a fék elég erős mozdulatokra reagál. Valamint tavasz óta az alapjárat 400al megemelkedett melegen is (1100ről 1500re).
Az enyém is lötyög offtopik kis GS-emen, valószínűleg zörög is rendesen. Nem zavar, mert Caberg Duke sisakom van, így nem hallom a menetszél sivításától. :-)
Zongoráé is lötyögött egy kicsit. Kapott egy finoman illesztett bronz perselyt. Tökéletes lett. Tű precíz, és még könnyebben is jár a bronz persely miatt.
Az előző motoromon ugyanilyen volt a kuplungkar. Nem foglalkoztam vele. 24.000 kmt mentem így vele, majd eladtam. Szerintem az új tulaj is így használja.
Azért mozog fel-le, mert a kar furata kikopott (minek húzgálod annyit? :D) és a 14. sz. csapon lötyög.
Két megoldás van:
- a hivatalosan elfogadott: új kar + csap, és akkor csak kicsit fog lötyögni.
- a "kókányolás": megperselyezni a kart - vagy egy lemezből alátétet csinálni, ami húzósan mozog, és azt betenni a kar mellé, attól se tud fel-le mozogni.
a perselyezéshez elég fémlemezből egy csíkocska, ráhajlítani a 14. csapra, és máris passzos.
Köszi, lehet h érdekelni fog a dolog, idén nekem is lejár. A Mozaikba szoktam vinni, mert a motorral mindig minden rendben van, így nem félek hogy megbukna, de a pofátlanul tolakodó csókosok miatt már többször is tele lett a hócipőm... Egyik példa: Állok a sorba, megjön "Józsi" aki nagyon vágja a rendszert mert ő ugye minden nap itt van több autóval is, mert ez a dolga. Szóba elegyedik az előttem állóval és leb@ssza elém a papírjait. Fogom beteszem magam mögé, és még ő kéri ki magának! Az ügyintéző hölgynek szólok, hogy legyen szíves engem hívni majd előbb és ne az otthonosan mozgó kollégát, erre ő csak annyit mond, nem látta ki jött előbb döntsük el mi. Persze én nem hagytam magam, de rohadtul utálom az ilyesmit és gondolom a sok tisztelettudó, kultúrált, sorban álló emberrel folyamatosan ezt nyomják, mert nem egyszer tapasztaltam ezt.. Nem tudom, lehet már van sorszám vagy ilyemi, de mikor legutóbb voltam két éve akkor még nem volt. Na csak ezért gondolkodom, h idén ettől megkímélem magamat.
Más: Ma nagyon jót gurultam Selmecbánya felé, hazafelé meg a Börzsönyön át, az idő is csodás volt, rohadtul élveztem! Valahogy ezt a mait sokkal jobban élveztem, mint múltkor a Mátrát a kavicsokkal 90%-ban teleszórt kanyarjaival..
A képek közül az elsőt neked küldöm, jelentem a horgásztó már nincs befagyva, mint legutóbb! :)
Lötyög a kuplungkar, fel-le lényegesen nagyobbat mozog (a kar végén mérve kb. 10 mm), mint a fékkar (kb. 4-5 mm). Mivel kissé lefelé áll(t mindig is), és behúzáskor megfeszül, alapból nem volt feltűnő. Arról vettem mégis észre, hogy 3000 körüli fordulatnál menet közben hallható rezonancia okát elkezdtem keresni. Elsőre azt gondoltam, a burkolatot nem raktam vissza rendesen a kipufogó javítását követően.
Lehet ezzel valamit varázsolni, bármi ötlet? Okoz ez valami problémát - bár eddig nem igazán vettem észre gondot a kuplung működésében, igaz, nem is hallottam, hogy bármi rezege - de gondolom nem normális ez így?
En elvagyok egy topcase-el, nem nagyon megyek tobb napos motorozasokra (ha megis, akkor majd felrakok az ulesre egy hengerzsakot), de majd akarok venni gyari oldaldobozokat.
Lassan indulok muszakira, tegnapelott raneztem, maig ervenyes. :)
Szia! Én ahogy írtam, a mostani után éppen egy sima Tourance-ot szeretnék kipróbálni, sztem az lenne a nekem való, nagyrészt aszfaltra néha könnyebb terepre kéne. Ha leszeded a sajátodat akkor én elmennék érte esetleg! Dobj egy mailt légyszives, az én címem az adataimnál. Köszi!
Stenmark: Holnap ez az általad említett sztrapacskás kör nem férne bele szerinted? Nekem olyan este 6-7 körülre haza kell érnem. Te mikor tudnál legkorábban elindulni? Én is szlovákia felé gondoltam megindulni, nekem semmi konkrét tervem, de bármiben benne vagyok, együtt jobb menni mint egyedül! Én 10 után bmikor el tudnék indulni pestről, akár feléd is kanyarodhatok, reggel majd beszéljünk!
Ha valaki ki akarja próbálni a Tourance-ot szóljon nekem, a következő cserénél adok egy használt párat ajándékba. 10.000 Kmnél szoktam cserélni, már csak kabalából is. Még egy darabig lehet használni őket.
Aszfalton elég jó, de elboldogul könnyű terepen is.
Így már látom, elöl is megvan a rögzítés, ez úgy jó ahogy van. Ez típus specifikus valszeg, mert jók a rögzítések a Gs Adv-ra.
Ma kiszereltem a Givi platniból a féklámpa csatlakozót, így eldőlt, hogy irány az Euromotor, nagy alu doboz lesz belőle hátra. A felvidéki karikán láttam egy új Africa Twinnen ilyet, és nem volt ijesztően nagy. Most néztem a szélességét, és szinte azonos a mostani K53-al, csak a szögletessége miatt tűnik nagyobbnak. Az oldala, hosszútávon Touratech lesz, 45-45 méretben, de az egy hosszabb projekt, hogy profi tartó is legyen. Addig marad a Givin a magyar aludoboz, az is 41 liter darabonként, Kecskeméten van hozzá rögzítő szett.
Kroni! 1150-ből illene már egy kis találkát összehozni, természetesen jöhet bárki Bmw-s is, van egy kis köröm É-ra Selmecbánya érintésével Zólyomba, ahol díjnyertes a sztrapacska kofolával (4 Euro). Ez aszfalt, de igen változatos, és kanyargós, nem unalmas főutak.
A holnap délután jó lehet, ha be lehet valahol csatlakozni. Merre mennél?
Bár, ha anno gyárilag katalizátoros és lamdba szondás volt akkor valószínű, hogy ezek hiányában alakul így a keverékképzés, ergo sokat kap amivel jó lenne valamit csinálni, de erre EKO azonnal válaszol majd egy hiteles és tökéletes magyarázattal, mert ezt nem tudom. Ez a cucc amit ajánlottam csak arra lesz jó, hogy kiszedje a kormot és mindent megtisztítson, amennyire egy folyadék képes, nyilván csodára ez sem.
Szia! Próbáld ki az Autochem 236-ot, nekem bevált anno az 1150-nél, 1200-be is teszem, kb. 5000 km-enként egy fél dobozzal megelőzés és karbantartás képpen. Szerintem jó cucc, inkább szerelők használják, nekem is ajánlották, nem ilyen benzinkutas marketinglötty. Az ára sem vészes, fél dobozzal egy teli tankba és lehetőleg akkor ha hosszabb távon mész, forgatod rendesen (én ritkán pályázom, de akkor szoktam beletenni). Valamire való autósboltban kapsz belőle vagy tud rendelni másnapra.
Egy '98-as GS 1100-am van. Sajnos / nem sajnos katalizátor és lambda nélküli példány, nyílt hurkú keverékképzéssel. Az előnyei mellett a hátránya, hogy elég büdös, és kormos a kipuff vége is.
Holnap nem tekereg valaki valamerre? Én úgy alakult, h suabad leszek, így leadom a kiscsajt a bölcsibe aztan kb. f10kor nyomom a gombot, és megyek egyet valamerre!
Neked akkor csak a tartó van közvetlenül a csomagtartón, de az fém. A 2 db plusz rögzítés a platnid elejénél lenne, ha benézel alá láthatod is a süllyesztett csomagtartó rögzítő csavarokat. Javaslom azok bevonását is a rögzítésbe (szerintem még belefér 2 db lyuk platnidba), mert MGP-nek pont ezekkel a rögzítésekkel tört el a gyári tartó, vagyis az üléshez közelebbi csavar előtt, ahol az oldalsó fülek kezdődnek a gyári csomagtartón. Kroninál azt láttam, hogy neki van alátét lemez, ami az első két csavarhoz is rögzül, és ezen van a platnija, igaz neki hátrébb szerelve. Vagy egy ilyen alsó lemez kellene neked is erősítésnek.
A dobozban igazad van, de a kipu oldali elég kicsi, alább olvashatod, hogy miért használok óriásit (2 x 44 + 53)
Várlak a plexi ügyben, és akkor a csomagtartót is megnézhetjük. Látom a géped fekete blokkos, váltós, mint az enyém!
Köszi, így tényleg jó a párosítás, mert az oldalsó nem felfelé nyílik, csak az enyémhez a gyári oldalsó túl kicsi a 44l-es Kappa után. Gyakran túrázunk a párommal gyalogosan, így ez időre be kell tenni a motoros cuccokat zárható helyre.
A Givi alu jól üzemel? Szinét nem változtatja, karcolásra nem érzékeny? Lehet, hogy az lesz nekem is a megoldás a magyar alu oldaldobozokkal. Aztán majd Touratech 45-ös pár egy csinált oldalsó tartóval, ami a rossz utakat jobban bírja.
Az se rossz, de az igazi két motort tartalmazó készlet: egy GS vagy RT az aszfaltra, és egy max fele akkora sulyú, bütykös gumis kis szöcske a terepre, akar rendszám nélküli.. Nálam ez lesz a következö beruházas, a GS-t sajnálnám is komolyabb terepen! :)
A Tourance Next is meglepően jól birta a terepezést, a tavalyi csepel sziget túrán még BIKE-R-ék is meglepődtek rajta milyen szepen átkeltem vele a mély homokon meg a füves domboldalon is. De azért a karoo3 más vilag volt, nekem sztem ahogy Horpának is, a Tourance lesz a céljaimhoz legjobb arany középút.
Amúgy ahogy én nem veszek használt gumit, úgy nem is próbálom meg senkire rásózni. Az elsőt nyár közepén cserélni fogom, a hátsó nálam még egy évet biztosan lefut. Aztán kuka.
Ugyanezt a furcsa, pikkelyszerű kopást tapasztaltam mindkét motorom gumijainál (az elsőkön volt igazán feltűnő), de nem sikerült rájönnöm az okára. A kis 125-ös csopperen betudtam a hitvány minőségű guminak és a gatya futóműnek, de a Suzuki-n a méretében beszerezhető legjobb gumik vannak (Pilot Street Radial) és a futóműve is hibátlan. Szóval passz...
Túlzott dinamikus igénybevételről nálam szó sincs, a gumikban van közel 13k km, az első bír még 3-4 ezret (3 mm profilmélység a legsekélyebb, középső részen), a hátsó még simán félidős. (4,5 mm mélység a gyári kb. 6,5 - 7-ből).
Én most visszatettem a GS-re a Karoo3 után a Next-et és megint eszembe juttatta amit már el is felejtettem, középen a hátsó gumi ennél is ikarusz busz féle zajokkal közlekedik, amint kidöntöm egy picit bármelyik irányba már nem hallani.. Engem mondjuk nem zavar mert baromi jól tapad nekem, de emlékszem mikor először meghallottam ezt azt hittem valami gond van a hajtással...
A következő viszont nálam sima Tourance lesz, és akkor néha rám törő földutas igényeimet is jobban ki tudom majd elégíteni szerintem! :)
a Z mintás gumik sajna ilyenek.... nekem is ez a felállás, már a második garnitúrát koptatom. A gumi minden Z mintájánál az elsőnél ilyen kopáskép indul el kb. 5 ezerrel a használatba vétel után. Ez nem befolyásolja a viselkedését, amolyan természetes jellegű kopás ebben az esetben. Amikor először így jártam, visszavittem az R17-hez, nagyon készségesek és profik voltak, (mindig onnan vásárolok mert nagyon ügyesek és az ár is jó) és mondták, hogy kopásarányosan kicserélik egy újra, mert volt defektgarim rá, de ezek mindig ilyen kopásképet fognak alkotni. Aztán igazuk is lett, eltelt szintén 5000km és elindult a cápafogasodás :) nem foglalkozom már vele, tudomásul vettem ettől még jelenleg jobb gumit nem tudok ennél, talán egy próbát megérne a Dunlop Tralismart, de olyan gyenge a promoja és kevesen is használják, hogy nem merem kipróbálni, a Pirelli bevállt, kockázatos lenne váltani a Nextnél jobb is gumi sztem, olyat is használtam...
nekem kb 8e van a trail 2-kbe (1150 gs), a hátulja még nagyon tuti, de az elsőn elég furcsán kopnak a bütykök. a közepe és széle közti bütykök ilyen cápafogasak vagy, h a csudába mondjam. ferdén kopnak, a bütykök egyik oldala laposabban, mint a másik.
Sima trail van nekem ,hogy hány km-nél lett bizonytalan?7-8ekm után talán,most 12ekm-nél tartok vele.A horvát 8-as úton szenzációsan jól tapadt,de a transzfogarasin pl. iszonyat csúszkált az eleje.
...nekem Givi trekker 58l van hátul Bmw vario oldaldobozokkal, tökéletes párosítás.Oldalsók mérete állítható és nem zavarja az Givi óriás őket a nyitásban.
A szélvédő nemcsak nagy kell legyen, illetve ha nagy biztos mögötte a turbulencia, ezért kell levegő beeresztés, mint az AirFlow-nál. Elég sokat próbálgattam már, és Mackó után szabadon, még az AirFlow bevezetése előtt, már szétvágott plexit csináltam az 1200 Gs-re. Ez szolgál most az F 650 Twinnen.
Az AirFlow nem gyárt az 1150 Gs-re, de lehet kapni csak felső részt, és kifúrva pl az Adv plexit, fel lehet rá tenni (kb 25 ezer volt). Jobb lesz mindenképpen a szélvédelem, legalább nem a sisakra nyomja a szelet, viszont nem teljesen turbulencia mentes, persze ez függ a magasságodtól és a sisak típusától. Szívesen megmutatom az enyémet, ki is próbálhatod, a zaj hosszútávon mindenképpen idegesítő, füldugó ide,vagy oda.
A hátsó doboz rögzítéssel vigyázni kell az Adv-ön. A kapaszkodó alatt levő csomagtartó rögzítő csavarokat is be kell vonni a platni (alaplap) rögzítésbe (Kroninál az alaplap elér odáig, ha a platni nem is, és így is erősít szerintem eleget) Én pont MGP csomagtartó törése hatására átalakítottam át a rögzítést, és az alaplap és platni is kapcsolódik az első két csavarhoz.
Doboz ügyben kicsit tanácstalan vagyok, szeretném megőrizni a szimmetrikus rögzítő rendszeremet (Givi), de aluból nem találok rá megfelelő dobozt. Touratechből lenne, de a csomagtartó 3 hónap és azt is alakítani kell. Sw Motech tettszene (van eloxált, pont motorom színével egyező), de ott is tartót kell fabrikálni, mert amit ajánlanak Givire átalakítót az sajnos vacak (Bálint segített benne képekkel). Az alunál a csapda, hogy kis hátsó doboz kell, mert nem lehet máshogy felnyitni az oldalsókat. Vagy Givi óriás (58 l) és mindig levenni, hogy hozzá lehessen férni az oldalsókhoz. A legolcsóbb a magyar alu doboz, van is kettő belőle, csak a rögzítésben nem bízok, kicsit vékony a fala. Lehet, hogy egy próbát teszek vele, mielőtt jobban beleköltök egy komoly rendszerbe. Ehhez a Givi nagy, vagy kisebb, átalakítás nélkül felmenne. Ha valakinek van ötlete, megoszthatná velem.
Ha gondolod, szivesen felhordom hozzad takaritasra. :)
A platni tuti nem torik el, az jo vastag aluminium (egyebkent elorebb csak akkor lehetne rakni, ha leszednem a kapaszkodot). A gyari csomagtarto szokott ezeken neha eltorni, de eddig minden oke, pedig pakolok is bele, es az utak sem mindig simak.
Nekem 1150gs adv van. Legutobbi fogyim 4,9 volt. 100-120 koruli tempo, neha tobb is volt. Ez a motor nehezebb es en is 100 felett vagyok. Talan erdemes lenne egy szinkron, megnezni a gyertyakat, legszurot, de ez csak otlet.
Front E 120/70 ZR 17 M/C (58W) TL. Different tyre profile developed for enhanced handling. Honda Integra NC700, NC700S, NC700X
Front F 120/70 ZR 17 M/C (58W) TL. Different construction for improved stability. Honda CB650F Rear F 180/55 ZR 17 M/C (73W) TL. Different construction for improved stability. Honda CB650F
Ilyennek kell lennie:
Rear C 190/55 ZR 17 M/C (75W) TL. 2 plies Rayon for improved stability. BMW K1600 GT/GTL
Metzeler Z8 C típus van rajta? Mert az az erősített, az van jóváhagyva a nehéz motorok számára.
Roadtec 01-nél pl. a HMW típusjelölés (nehéz járművek) illik erre.
Ha nem C, hanem O vagy M, az nem dupla rétegű, tehát nincs olyan teherbírása hátul, ergo imbolyogni fog.
Idézet a Metzeler német honlapjáról a Z8-ra:
Rear C 180/55 ZR 17 M/C (73W) TL. 2 plies Rayon for improved stability. Yamaha FJR 1300; BMW R1200R/RT Rear M 180/55 ZR 17 M/C (73W) TL. Dual Compound. All brands, all models Rear O 180/55 ZR 17 M/C (73W) TL. Dual Compound, 2 Plies carcass. See tyre finder for suggested motorcycles
Külön fejleszt a Honda NC700-hoz és a CB650-hez.
Ugyanez a Roadtec 01-hez:
The HWM special version (as in Heavy Weight Motorcycles) brings ROADTEC™ 01 performance to a wider range of motorcycles. On these models, HWM version features increased stability by reducing both in intensity and duration the oscillations happening due to road irregularities or steering maneuvers. Distinguishable thanks to a Weight icon next to the product name on the tyre sidewall, the increased stability is reached by employing a 2-ply carcass on HWM rear tyres, where standard rear tyres have only 1 ply. HWM front tyre version has the same 2-ply construction as the standard version, but benefits from stiffer carcass material and sidewall construction plus a slightly different compound recipe.
Van lehetőség fokozatkijelző utólagos beszerelésre?. R1150R rockster! Illetve fogyasztásról valami infót 6lit környékén eszik most. Jó? sok. elmegy. kicsit sokallom. 11o _120 kint.
Nekem pont a fejemre tolja a szelet, mar alacsony sebessegnel is zavaro a szelzaj. ...uhh, le kene takaritani a motort, ha Horpa latna... Elhanyagoltam, tavaly minden tura utan lepucoltam.
Egyébként én sem, de ha sűrűn használnám a motort nagy sebességgel és ehhez a legjobb szélvédelemre lenne szükségem, akkor megvenném, mert nincs párja, és olyat tud amit semelyik másik nem. (De egyenlőre amennyit motorozni van időm annyit elvagyok a füldugós szélvédelemmel) Tényleg tartós darab, sokkal minőségibb anyagból mint pl. az egy idő után besárguló és kitöredező gyári, a merevítője is nagyon jó dolog szerintem, ami ráadásul remekül látható helyen GPS tartónak is megfelel..
Remélem nem mondok hülyeséget, de nem maga a szöghajtás szokott rendetlenkedni, hanem a csapágyak lesznek cserések, de sokat kell hozzá gyötörni a gépet.
Ez egy Wunderlich ERGO-Screen plexi, utólagos oldal és felső toldattal. Kroni még a régi felsőt láthatta, azóta egy Givi Airflow került rá, ami állítható. Érdekes, régebben még jó volt önállóan a Wunderlich?!
Egyébként Schubert C3 a sisakom, de a csendessége csak plexi nélküli motorokra igaz, mert nálam az oldalsó leváló örvények keltették az igazán nagy zajt, ami a hátsó szellőzőjén keresztül jutott be. Tudom nem egy szépség a végeredmény, de a nagy tankkal elmegy, és az eredmény a lényeg, mert így végre hallom a motor hangját és végre semmi bubogás. Szívesen kölcsön adom egy próbára, meg fogtok lepődni az eredményen. Ja én 183 cm vagyok, de az állíthatóság miatt másoknak is jó lehet.
Már gondolkodom az alsó szélvédelmen is, és akkor GsRt lesz belőle...
Én lattam élőben, oldalt és felül házilag szélesitett cucc, ahol az esztétikum fel lett kissé áldozva a praktikum oltárán, stenmark nekem azt mondta igy sikerült elérnie a teljesen jó állapotot, de majd ő megmondja a tutit.
Egyre hisztisebb vagyok, ezt belátom - nyilván nem az öregedés miatt :-))
Ott a hiszti egyik oka az volt, hogy egy program maradt el, pedig már be voltunk öltözve, a másik pedig, hogy f.stam, hogy valami kóklerhez kerülök, és elb.ssza a szép krómozott trombitát, a harmadik pedig az, hogy a sok öreg gépen mindig beszarik valami, és már egyre kevesebb a lelki és fizikai erőm birkózni velük (most is vár rám egy "faja" kis aknába ereszkedés)
Egyébként ma volt a tesztrepülés a javított kidörrentővel, úgy tűnik, jó lett, tart is, a varrat is szép, és még festeni sem kellett (azt mondta a mester, hogy rozsdamentes pálcával dolgozott, így nem kell utánkezelés).
Egyébként számomra fura, hogy az egész kipufogó rendszert csupán a két leömlő hengerfejekhez záró csavarjai, és ez a letört konzol tartja, semmi más. Skyhussar által belinkelt darabon volt még két konzol az "első dobon", de az enyémen már nincs.