Egy kicsit holdkóros ismerősöm komolyan foglalkozott egy, a tolvaj arcába nehezen lemosható port robbantó szerkezet gyártásán. Természetesen nem kapott engedélyt. Én ilyet nem is szerelnék be a saját kocsimba, nem tuti a dolog.
Delhusa Gjon mesélte, hogy a (nagytestű) kutyáját hagyta egy fél órára a kocsiban, teljesen letekert ablak mellett. Nem is volt semmi baj, amíg két hét múlva neki nem állt kocsit takarítani. Az ülés alatt ugyanis talált egy hüvelykujjat.
Mellesleg, amíg Magyarországon nem vezethetek körbe áramot a saját ingatlanomon, mert ha baja lesz a betörőnek, akkor engem ítélnek börtönbüntetésre, addig semmi ilyesmi nem működik. Itt több joga van a bűnözőnek, mint a sértetteinek.
kukaca:
telen fagyalloval kene feltolteni szegeny kigyot...meg minden...
de mondjuk egy mukigyo! egy mergezett tu megszurja valahogy az autotolvajt.
Az mereg legyen inkabb altato hatasu, hatha elfelejtjuk kikapcsolni a cuccost a sajat kocsinkban...
vagy: pedal ala nyomas hatasara szintelen szagtalan gaz keruljon a kocsi legterebe. Ez meg esetleg radiolopas ellen is jo lehet:
a magno mogott erzekelo, ha kiveszik, szurnak a tuk, engednek a gazok.
Esetleg bezarodik a kocsi ajtaja, szijak beszoritjak a tolvajt az ulesbe, majd megjelenik egy tv kepernyo, es kinzas keppen elindul valami kellemes filmecske, pl Esmeralda, Urgammak, szomszedok, Galla-mappa...
Ja még valami:
Van egy tuti tipp, tegyük fel, hogy nem vontatással akarnak megszabadítani a járgányodtól. Egy aranyos kis háziállatkát kell a kocsiban hagyni éjszakára, na nem kutyát, mert az kínzás lenne, meg le is fújhatják gázzal szegényt. Egy kis mérges (de nem halálos) kígyócskát kell gondosan elhelyezni a járműben. Ez meglehetősen költséges, de olcsóbb mint a legtutibb riogató. Lehet, hogy van némi buktatója az ötletnek, még nem gondoltam át, de majd tökéletesítem, addig kitartás.
Helló!
Hát pont erről szónokoltam lentebb.
Minél abszurdabb megoldásokat kell kitalálni, amelyek eltérnek a szervizek által megadott leírásoktól. Találd fel magad, v. keress olyan ismerőst aki jártasabb a témában, mert ahogy a szervizben kötik be a riogatót, pont azt a szisztémát követik a rabolók is.
Egy német ismerősömnek egyszer ellopták a kocsiját.
Érdekes módon nem tett olyan fogadalmat, hogy nem jön többet Mo.ra kocsival.
Legközelebb amikor jött egyszer el vitt valahova. Amikor elindultunk kb 10 másodperc múlva leállt a kocsi. Aha mondja ezt elfelejtettem és benyomott eny gombot a műszerfalon ami a hátsóablak fűtésnek volt álcázva.
Itthon már több riasztós céget kérdeztem de csak a vállukat vonogatták. Inmobilisert ajánlottak, hogy annak milyen jól el lehet rejteni az adóját.
Valaki tud ilyen megoldásról, vagy elég az önindító közé kötött kapcsoló is?
Az "egyéni ötleteket" nagyon meg kell gondolni! Több, mint tíz riasztót szereltem be családtagoknak-ismerősöknek, illetve saját kocsijaimba. Saját Golfomat mentette már meg, hogy magát a riasztót nem a szokásos helyre (tűzfal, doblemez, stb.) tettem, hanem máshova. Letépték a műanyag hűtőrácsot, de nem tudtak hozzáférni, hogy kiiktassák. Másik "ötletem" viszon nagyon rosszul sült el. A riasztónak ugyebár kell egy állandó +12V kapcsolat. Mivel a rádiónak már volt egy ilyen, egyszerűen behúztam a riasztó tápvezetékét a műszerfalba és rákötöttem a rádió vezetékére. Amikor egy elhagyatott helyen feltörték a kocsit és kitépték belőle a rádiót, az addig üvöltő riasztó is szépen elhallgatott. (Addig sem érdekelt senkit.) Így már "ráértek", bemásztak hátra és a kalaptartót is kitépték hangszóróstul.
Más. Mi a véleményetek arról, hogy az ajtózár-pöcköket zárt (lenyomott) állapotban lefűrészeljük? Vizsgán nem kötnek bele esetleg, hogy így már belülről nem lehet nyitni, csak zárni az ajtókat? A tolvajnak viszont az ablakon kell bemásznia, ha be akar jutni. Ezzel megint értékes másodperceket nyerünk! Nekem ilyen a kocsim, sajnos csak a vezetőoldalon. (A jobb oldalon ajtócsere miatt ismét eredeti az állapot, talán ha újra lefűrészeltem volna, nem törték volna fel.)
Helló mindenkinek!
Meg kell jegyeznem, hogy a tolvajbácsik nagyon jól ismerik minden riasztó gyenge pontját, akár régebbi, akár prototípusról legyen szó. Ugyanis pénzért mindent meg lehet kapni! Precíz leírást is. Azt gondolom, hogy akinek értékes, ellopásra érdemes járgánya van az nem bajlódik egy riasztó beépítésével. Nagy kár (mármint neki) ugyanis aki kicsit konyít az autóvillamossághoz, mondjuk tudja hol az aksi, gyújtáskapcsoló, önindító stb. és van egy kis barkácskedve, az át tudja némileg variálni a gk. riasztó ill védelmi rendszerét. Apróságokra gondolok, pl el lehet térni a gyár által megadott beépítési útmutatótól, meg van még pár használható ötletem, csak nálam az a gond, hogy a kocsim nem ér milliókat, csak pár százezret, így inkább tanácsokat szoktam adni ill kivitelezni néhány faramuci ötletet, ami ha nem is riasztja el a rabolót, de kissé gondolkodóba ejti, hatásfok 90%.
Persze a fentiek mit sem érnek, ha a kocsit vontatják.
1. A szomszedom valaki felhivta ejjel 2-kor, hogy nyert ezt meg azt. Mire megdumaltak a dolgot, eltunt a kocsirol a 4 kerek, tukor, ablaktorlok. Kb. egy honap mulva felhivtak, hogy a szamitogep ot valasztotta ki nyertesnek. Rosszat sejtve rohant az ablakhoz - a 20 eves Skodaja eltunt.
2. Itt (Szlovakiaban) a SAS (Speaking Alarm System) 15e Sk korul van, ami kb. 80e Ft. Magyarlakta varosokban szerelik (Dunaszerdahely, Komarom, ...) 1000 dolog csinalhato vele (ablakemeles, lampakapcsolas...), az alap szolgaltatas, hogy riasztas eseten felhiv teged (azt hiszem max. 3 szamot), ill. kommunikalhatsz a tolvajjal :-) Uram, mit keres a kocsimban? Sajnos nem ismerek senkit, akinek van, ugyhogy bovebb info nincs, csak reklamszoveg.
Ubulx,
Ez a 30000 körüli dolog túl olcsónak tűnik, de ki tudja... Ha megtudsz valami újat, ne titkold el előlünk. Ezen az áron én is bevállalnám, és azt hiszem rajtunk kívül még sokan.
Jo, de a lopott meg mindig olcsobb :) Hiszen ugyis tudod Te is, hogy milyen keves penzert mar mekkora gaztetteket kovetnek el. Pl. gondolom egy itthoni lopott trabibol sem lehet valami piszkosul meggazdagodni, megis viszik mint a cukrot. Abban meg lehet hogy van valami logika hogy a kulfoldi kocsit akartak elvinni. Lehet hogy az ottani rendorok sem nagyon foglalkoznak az ilyesmivel. Gondolom.
Az en exautomat akkor adtam el amikor mar harmadszor allitottak meg az utcan, hogy nem-e adom el. En eladtam.
Ja egy 78-as kombi zsiga volt a lelkem sot anno taxiztak vele...
De van olcsóbb mobiltelefonos módszer: azt hiszem "S.A.S." vagy mi a rencer neve, valahol Bp-en csinálják (nem tudom hol). 30.000 Ft körül van a beépítés. Ez tartalmazza az Ericsson 198-as telefon árát, meg a többi cuccot. Ez nem műholdas, hanem riasztás esetén felhív a telefon. Sőt, az autódat te is felhívhatod, különböző lekérdezések végett. Elég jól hangzik. HA hozzávesszük azt, hogy egy pannon praktikum kártya egy feltöltéssel (3600 Ft) egy évig elérhető, az azt jelenti, hogy havi 300 Ft (!) a költsége. Ennyit mindenkinek megér. Én is szeretnék egy ilyet, ha valaki tud többet, az szóljon!
Szerintem eleg logikus hogy miert Skodat akartak lopni. Kepzeld el mekkora alkatreszfelvevo-bazis lehet az az orszag. Talan ott van a vilagon a legtobb Favorit :) Vagy legalabbis ezt a legkonyebb elpasszonli.
Ezert viszik itthon nagyon a Suzukikat, a Trabikat. Es ezert hajtottak a romanok a Daciakra, az oroszok/ukranok/stb. meg a Ladakra.
Tiszta Samuelson. Tudod, kereslet-kinalat gorbe :)
Ez ugyan nem Pesten tortent, hanem Pragaban, de tegnap ejszaka, ugyhogy legalabb friss sztori. Nem tudtak ellopni a Favoritomat (ertitek ezt, egy Skodat Pragaban?!), pedig ugy kb kozepesen profik lehettek. Kihuztak a zarat, masoltak kulcsot, letortek a baltazarat, de a riasztoval nem tudtak mit kezdeni (pedig semmi kulonos): uvoltott es nem engedte a motort beinditani. Erre megprobaltak elvontatni, viszont belenavigaltak egy masik autoba, ezek utan otthagytak az utca kozepen. Az anyagi kar nem tulsagosan jelentos - az auto ertekehez kepest.
Tanulsagok:
1) minden autot lopnak
2) van valami logikaja, hogy ki milyen autokat lop (ld. D.E.B esetet a Mazdaval; de en mellettem is csupa "jobb" auto allt).
3) a "mechanikai biztonsagtechnikai eszkozok" (= baltazar) nem sokat ernek, elrettento erejuk 0, de legalabb egy kicsit idegesitik a tolvajt.
4) az en riasztom speciel megvedte az automat. Nem elsosorban azzal, hogy uvoltott, hanem hogy blokkolta az elektronikat. Az "en tolvajaimat" ez valoszinuleg meglepte.
Még egy kellemetlen ötlet a tolvajovics uraknak:
Egy ismerősöm Ladájába szereltünk be a szokásos párezer forintos riasztó kiegészítéseként a sofőrülés alá egy nehezen megbontható erős ráccsal védve egy 120 dB-es szirénát, amit egy rejtett kapcsolóval lehetett letiltani, és az indítózás aktivizálta. Kábel a kocsi alatt kívül, hogy ne találja meg elsőre... Én kipróbáltam, és nagyon fürgén kellett kiugranom az autóból !
A benzinszivattyú megszakított vezetékét könnyen át lehet hidalni, ha egy kábellel összekötöd az akkumulátort és a szivattyú érintkezőjét (csak a polaritásra figyelj). A trükk ott van, hogy mire erre rájön a tolvaj, addigra sok értékes perc ment el.
felsőholtpont (FHP) jeladó:
Elektronikus gyújtások és motorvezérlő elektronikák használják a gyújtás és befecskendezés időzítésére. A legegyszerűbb megoldásnál egy tekercs előtt forog egy tárcsa, amin anyaghiány vagy anyagtöbblet van egy bizonyos ponton. A tárcsa általában a főtengelytárcsa (de lehet a vezérműtengelyen is). A hirtelen feszültségváltozás alapján tudja az elektronika, hogy hol van a FHP.
Pontossabban a jeladó nem a FHP-nál jelez, hanem aa FHP előtt náhány 10 fokkal (az előgyújtás miatt).
Ha ismered a kocsid motor elektronikáját, akkor elő tudsz állítani olyan körülményeket, amire az elektronika letiltja a gyújtást.
A buheráláshoz kapcsolási rajz kell, amit a könyvesboltban kapható szervizkönyvben találhatsz meg. Nem árt ennél részletesebb dokumentáció, de azt már nehezebb beszerezni.
A lányom egyik apja este mindíg leszedte a kerekeket, kikapta a motort, elgurította a kormányt, feketére festette a szélvédöt. Mondtam neki, hogy paranoid, de megpofozott. Akkor lettem bele (is) szerelmes.
Csak tudnám minek nektek autó, mikor kreditkártyát is lopnak. :)
Gyújtásmegszakító-fedél. Lehetséges, ha nincs a tolvajnál, akkor beindítani nem tudja a kocsit.
A "Piszkos tizenketto"-ben az ornagy a megszakító rotorját vette mindig ki és tette zsebre. Kevésbé macerás visszaszerelni (nem kell hozzá ismerni a négy vagy több henger gyújtási sorrendjét), és kevésbé feltuno, ha felnyitják a motorháztetot.
Katalizátoros kocsinál bármelyik módszer alkalmazása a katalizátor halálához vezet: elégetlen benzin jut ki a motorból.
Bocs, az én Golfomon ahány zár van, annyiféle kulcs. Gyújtáskapcsoló, három ajtó, tanksapka, kormányzár és a riasztó master kulcsa, az összesen annyi mint hét (7) darab. Nem szándékos persze, így alakult.
Ha komolyan gondoljátók a "Súlyos tesi sértés"' megkockáztatását, akkor ajánlom a HVG-ben (ha jól emlékszem) megjelent cikk elolvasását.
Ez arról szólt, hogy Dél-Afrikában nagyon sok autót rabolnak el és egyre agresszívabb módon.
Ott az alábbi módokon védekeznek;
- a küszüb alá szerelt fúvócsövek, amelyekből gombnyomásra gázléngcsóva csap ki két oldalra. Nem egy rabló megvakult már emiatt.
- a vezető ülésbe szerelt cső, amelyben egy nagykaliberű lőszer van és távirányításra - vagy ha egy kutya súlyánál nehezebb test nehezedik rá akkor magától is - kilövődik,
- az ülés előrecsapdik és a tolvajt nekinyomja a kormánynak,
- olaj fecskeneződik a szélvédőre.
-stb.
Éppen autót szeretnék kölcsönözni, és hova máshová menni vele, mint Románia...
Én azt a módszert halottam, hogy a gyújtásmegszakító (?) sapkáját kell levenni éjszakára. Lehet, hogy nem így hívják a lényeg, hogy ahova a gyertyák vezetékei mennek.
Szerintetek ez megoldás?
Nem szeretném az autó bekerülési összegének a 2/3-át kifizetni, ha esetleg megfújják. (szerződési feltétel)