Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Lehet nem mostad ki a homokot jól, és visszajön az iszap. A kvarchomok teljesen másképpen néz ki, színre fehéres -szürkés, az iszap mustársárga. Az iszapot a síp nem fogja fel, könnyen visszajut a medencébe. Szopikáztam vele én is ( a homokszűrőre hibájára fogtam), az enyémről egy pár éves kép:
A medencések szerintem azt tesznek bele, amit olcsón tudnak szerezni.
Ha sok ki kell venni belőle egy fél vödörrel. Ha aprószemű, akkor le kell cserélni. De előbb a mennyiséget kell lecsökkenteni, utána lehet a probléma meg is oldódik.
poolshopnál van szűrőhomok, 20 kg 1700 Ft viszont nem írták hogy milyen. 32-es gégecsőből 1,1 m-es van, gondolom az azért elég kevés így abból 4-et kell vennem. Lehet venni hozzá csatlakozót. Ez jó megoldás? Az A...lingnél azt írják, ha lehet rödiv gégecsövet használjunk, azért szerintem nem ennyire rövidre gondoltak. Teflon szalag? Valahol olvastam hogy körbe kell tekereni annak a rúdnak a tetejét ami a tartályban van. Lehet, hogy nem ezért kell, csak most eszembe jutott. Ha minden stimmel akkor meg kell rendelnem a cuccokat, hogy péntekre megérkezzenek. Hétfőtől már egyedül kell boldogulnom. Köszönöm a türelemet!
Egyébként a víz sem tökéletes most. Tavaly nem volt gond a kezdésnél, most van. 3 hete áll a medi, azóta visszahoztam egy algatámadásból, most meg tiszta ugyan, de az aljára nem lehet lelátni. Néztem ph-t az rendben volt, klór kissé ütős, de majd elpárolog.
Megnéztem, ömlött a víz az aknába, de Érted mindent. Van tömítés a házon, mely a menet fölött kezdődik és a ház tetejéig tart. Hogy a francba lehet elhagyni?? Szoros, mint állat. Profilja oldalról háromszög, de asszem kúposnak vagy minek nevezik.
Azt mondták beüzemeléskor - és olvastam egy pár porszívós útmutató helyen - hogy minden porszívózás után vissza kell mosatni a homokszűrőt (szűrő 2-es állás rückwasche). A homokszűrőre kell átraknom a gégecsövet (ugyanazt, amivel porszívózók), hogy visszamosás állásban kijövő vizet ki tudjam vezetni a szabadba. Majd visszamosatás után van az öblítés (szűrő 3-as állás nachwasche).
Kiporszívóztam, de ugyanúgy egymerő homok az alja. Látványosan a befúvon jön vissza :(
Ezt gyakorlom 3 napja, de eredmény nélkül.
Sok ramaty volt ugyan a medence alján, mert terasz lett építve körülötte, de 3 nap alatt sem lett jobb.
Mára rájöttem, hogy nem nem tudom kiszedni, hanem visszajön. Amint elindul újra a szűrés, látom a fúvókák alatt sávban a homokot.
Fúvókák a lépcsőnél és a padon vannak, így mindjárt ott megjelenik, majd a medence alján is.
Én úgy porszívózok, hog a szkimmerbe beakom a vákumtárcsát, gondosan ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb levegőt szivja be a szivattyú.
Lassított felvétel módszerrel a medence alján látható üledéket pár perc alatt összeszedem. Kikapcsolom a szivattyút, kiveszem a vákumtárcsát, és mehet a keringetés tovább...
A gyerek nem fér hozzá a klórhoz. Olyan 5-7 db fér bele a 200 gr-osból. Nem kell kivenni a medencéből, miközben fürdünk. Ez is állítható, de nem mér semmit. Tapasztalati úton kell beállítani.
Az automata takarítóról. Olcsó én, 9000-ért vettem vagy 2 éve (azóta állt a garázsban).
Nem megy fel a falra, de a "nyalókásak" 250 eFt-ba kerülnek, ez meg 9. :-)
A csöveket a takarítógéphez adták. Azért ez, mert nagyon occó volt, és ha nem is tökéletesen, de a porszívózást meg lehet úszni vele, illetve csökkenteni lehet a gyakoriságát. Meg tök jól néz ki. ;-)
Az aljáról összeszedi a szemetet, bár néha elakad, mert összetekeredik a csöve. Még az eredeti homokszűrőjével dolgozom, de tervezem lecserélni egy nagyobbra.
Porszívózás homokszűrős szivattyúval ügyben kérném a segítségeteket, tanácsotokat. Kb. 3 porszívózáson vagyok túl, de látható eredmény nélkül. Mit csinálhatok rosszul?
Vákumtárcsa, benne gégecső rácsatlakozva a szkimmerre, másik végén proszívófej nyéllel.
Padlóösszefolyó elzár, szűrés állapotban a szivattyú.
porszívózgatok... eközben normális ha a fúvókák is fújnak? Bár nem mindig, eleinte szörcsögnek...
Csilivili a medence alja.
Szivattyú kikapcsol, gégecső leszerel, és átszerel homokszűrőre... (ha én ezt előre tudom, kértem volna ide is egy kivizetést a medencéből valahova a csatornába... mert ez így aknán keresztül fölfelé, majd le a teraszról egyelőre egy rémálom).
Homokszűrő 2-es állásba... szivattyú bekapcsol. Írjátok, hogy kb. 3 perc... nem igen látom a vizen, hogy koszos lenne...
Szivattyú kikapcs, átállás 3-as állásba.. bekapcs, kb. fél perc... mit kellene látnom? Ez mintha koszosabb víz lenne.
Kikapcs, átáll úja 1-es szűrésbe, indít. Majd mikor leszerelem a homokszűrőről a gégecsövet, egy rakás víz az aknába :(
De a szűrő csöves elvezetésén kívül, a nagyobb bosszú, mintha azt látnám ezután, hogy homok megy vissza a befúvókon a medencébe. A fúvókák körül egyből minden csupa homok lesz.
Na, ez mitől lehet?
Valamit rosszul csinálok, valami rosszul van összeszerelve?
Rakok fel képeket, hogy mit látok az aknában. Nem én szereltem, hanem állítólag hozzáértők.
Bal oldal felső cső jön a szivattyúból, alsó cső megy a befúvókba
Amelyiken a csap van, az a padlóösszefolyó, alatta a szkimmer csöve.
Már gondolkodtam, hogy csodazsák anyag kellene a befúvókra, de ennyi homoktól 1 nap alatt eltömődne.
Különben a befúvókat le lehet a medencén belül tekerni, és varázsolni oda csodazsák anyagot?
Nem lesz gond addig, amíg hideg a vized, kb van 3-4 napod. Sokan nem sokkolják le a csapvizet, szóval lehet elég lesz a multi tabi is. Az algastop is segíteni fog, szóval ne aggódj.
Multitabi kalapáccsal porráverve, feloldva egy vödörben ??