Keresés

Részletes keresés

lafal Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20596
Tábla, mármint az ami az első emelet magasságában van és a kérdés szerint "Az arany szőlőfürthöz" feliratot viseli.
Előzmény: Hacsek (20594)
Hacsek Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20595

Így van... Hajós utca 25.

Még másról is híres ez a ház, de (közismert) szerénységem tiltja, hogy elmeséljem :))

Előzmény: lildiko (20588)
Hacsek Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20594
Hogy ez tábla lenne? :)))
Előzmény: lafal (20593)
lafal Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20593
Drégely utca, tényleg, te jó Isten, rokonom lakik a szomszéd házban, és én mit össze tököltem a hétvégén, hogy hol is van ez a tábla.
Előzmény: P.stephenson (20592)
P.stephenson Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20592

Jajj, nem rosszul mondtam. Drégely utca, Mester utca sarka. Mennyit jártam abba a gyógyszertárba...

P.s

Előzmény: Zolcsi67 (20591)
Zolcsi67 Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20591
Majdnem, töltsd le a képet nagyban :-) Butaindeksz nem láttatja az utcatáblát.
Előzmény: P.stephenson (20590)
P.stephenson Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20590

Ipar ucca?

P.s

Előzmény: Zolcsi67 (20589)
Zolcsi67 Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20589

Kis segítség, vagy a megfejtés? :-))

Előzmény: Hacsek (20586)
lildiko Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20588
akagi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20587
 Inkább az egy bp.-i Mátyás király szobrunk.
Hacsek Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20586
Szerintem Budapest ez... Annyi minden érdekes látható a falakon, amit észre sem veszünk. Pestet jól ismerők sem mind tudják pl., hol látható Napóleon szobra.
Előzmény: lafal (20585)
lafal Creative Commons License 2008.09.21 0 0 20585

Hol jártam?

Egyre inkább az a gyanúm, hogy nem Budapesten, vagy ha mégis, akkor most már szabad a gazda, mert kimerültem.

Előzmény: Zolcsi67 (20582)
drdoktor Creative Commons License 2008.09.19 0 0 20584
ezt nem tudom, de ebben a cikkben van "Zöld Szőlőfürthöz", ami mára már régen csak volt...
http://nol.hu/cikk/125462/
Előzmény: Zolcsi67 (20583)
Zolcsi67 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 20583
Pontosabban: "Az arany szőlőfürthöz".
Előzmény: Zolcsi67 (20582)
Zolcsi67 Creative Commons License 2008.09.19 0 0 20582

Hol jártam?

A felirat "Arany szőlőfürt".

Hacsek Creative Commons License 2008.09.15 0 0 20581

"Persze ha jobban belegondol az ember"

Igen, éppen ezt kell tenni... gondolkodni, mielőtt az ember (pl. újságíró) szenzációt sejtve vagy hajhászva kitálal bizonyos információkat. Nem arról van szó, hogy egy terrorszervezet, bűnözői kör, vagy ellenséges szándékú állam ne rendelkezhetne enélkül akár 1:20 léptékű műszaki rajzokról és részletes fénykép- és filmfelvételekről ezekről az objektumokról. Valószínűleg megvan nekik...

Az azonban fontos, hogy legyen olyan info IS, ami csak a védelemnek van meg. Miután ebben a csak a fontos elem, senki másnak nincs, ne legyen módja meghatározni vagy megtippelni, mi ez a szint, tehát jóval messzebb kell meghúzni a határt. Jelen esetben pl. ott, hogy tilos közzétenni, hol van pontosan ez az objektum. A hírszerzés/elhárítás ugyanis két rendszerfüggetlen szakma, amihez persze én sem értek, csak értem, mi a célja.

Amikor először (94-ben) lehetett hallani erről a mélybunkerről, az volt az egyik fő szenzáció, hogy Rákosiék még a metró alagútjával is összekötötték. Én már akkor sem értettem, hogy ez speciel miért növeli a dolog (a bunker léte) "felháborítóságát".

Most a dolog más vetületeiről ne is beszéljünk! Volt ugye a D-209-es ügy.

Nem tudom, kit és miért lepett meg, hogy egy nemzetközi kapcsolatokért felelős pénzügyminisztériumi funkci kapcsolatban kellett álljon a hírszerzéssel és/vagy kémelhárítással... :))

Előzmény: ferikdraga (20580)
ferikdraga Creative Commons License 2008.09.14 0 0 20580
Mindig tanul újat az ember. Nem gondoltam volna (és nem is tudtam) hogy katasztrófavédelmi létesítmény lehet államtitok. Persze ha jobban belegondol az ember akkor simán, és teljesen logikus.
Más indíttatásból, de ezért sem írtam le a címét a helynek. De némileg felnyitottad a szemem, hogy van még mit tisztáznunk nekünk is. Köszi
Előzmény: Hacsek (20579)
Hacsek Creative Commons License 2008.09.14 0 0 20579

Nincsenek konkrét információim erről az objektumról, de mivel ez egy védelmi létesítmény volt, nem pedig közlekedési, a BKV legfeljebb kezelője lehetett és lehet. A kezelés fogalmába tartoznak azok a dolgok, amiket említesz. A létesítmény felett azonban ma nyilvánvalóan valamely mai katasztrófavédelmi szervezet rendelkezik, és ezért képezhet államtitkot a holléte.

Aki államtitkot sért, az bűncselekményt követ el. Még ha nem is vagy híve az aktuális rendszernek, rezsimnek, kormánynak, az államtitkok kiadása kémkedésnek és/vagy hazaárulásnak minősül. Aki az államtitkot megvédi (akár retusálással), az tehát helyesen jár el. Mindenki tudta pl. régebben, hogy a "Fényképezni tilos!" tábla katonai és hasonló objektumokat jelez, és ez akár a rosszakaróknak információt is adhat, de a félreértésektől muszáj volt ilyen vagy hasonló módon megvédeni a titkot.

Gyanús egyébként, hogy éppen az általad említett 50 év elteltével alakulhatott ki ez a jelenlegi helyzet. Miközben született olyasfajta jogszabály, ami a személyek és adataik titkosságát érintették, az objektumoknál legfeljebb olyasmi fordulhatott elő, hogy átminősítették lazább vagy szigorúbb titokká.

Előzmény: ferikdraga (20578)
ferikdraga Creative Commons License 2008.09.14 0 0 20578
50 év volt rá kiszabva. Ami lejárt.
Legalábbis nekünk nem hívták fel rá a figyelmünket, amikor beszéltünk róla a bkv-val, illetve amikor lementünk többször is. Nincs már benne semmi államtitok. Ami fontos volt azt elvitték vagy lefalazták. A többi már csak egy bkv-s műszaki épület amit állagmegóvni kell, meg nézni benne a vízszintet mert az veszélyt jelenthet a metró üzembiztonságára. Ezek mindmind polgári dolgok. Legfeljebb a katasztrófa védelmet érdekli (vagy PV-t).
Hacsek Creative Commons License 2008.09.14 0 0 20577

Reagálnék ... tekintve hogy mindőtök közül talán én jártam a legtöbb pesti bérházban, valamint a gugliéhoz hasonló részletességű légifelvételekkel is sokat dolgoztam, építészként és geodétaként is! :))

Ha (amint az a képeken látszik) ez a torony legfeljebb a második emeletig ér fel, és a tetőfedése eléggé hasonlít színben az udvar burkolatához, akkor semmilyen légifelvételen nem különböztethető meg a két felület egymástól. Az az egyetlen kivétel, ha a tetőt még épp éri a nap, de az udvart nem. Ez kb. napi egy-két óra lehet, kizárólag a nyári napforduló előtti-utáni hónapban. Semmikor máskor.

De ami ennél lényegesebb: Ezt az információt (a címet) azért nem publikálhatta az index sem, mert ez államtitok. Szerintem egyikünknek sem feladata megítélni, hogy mi miért államtitok, jogos-e, indokolt-e. Egy biztonsági objektumnál ez különösen igaz. Nem releváns, hogy mikor, ki és miért építtette; ha államtitok a pontos cím, akkor kussolni kell róla! :)

Már a III/III. botrányoknál sem értettem, hogy a "lebukottak" miért nem hivatkoztak arra az egyszerű tényre, hogy azért nem vallották be "önként" a múltjukat, mert ez államtitok?

Előzmény: Tamas(Ottawa) (20576)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2008.09.14 0 0 20576
titkok halmazaHát vazzé... ez az egész belváros egy tömény titok. :-)
Minden ház belső udvara retusált!!! ...vagy a napot addig állítgatták, hogy a végén nem sütött be sehová... :-)
Előzmény: ferikdraga (20572)
bpetya111 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20575

Sziasztok!

Bocsi hogy beleszólok így ismeretlenül, de a cím biztos nem lehet jó, amit megadtál.

Az Akadémia u. 17 volt Rákosi apánk rezidenciája annak idején. Kb 1990 óta egy Bank tulajdonában van az épület, ez volt a központjuk, habár már a Szabadság téren vannak egy új épületben. Kb 1996-97 táján a Bank megvette az Akadémia 15-öt is, ez egy kiadó (talán Kossuth kiadó, de ez nem biztos) épülete volt. A két épületet összenyitották, mert nőtt a dolgozók létszáma. A 15-beli épületnek tényleg van egy bejárata a Zoltán utcából, de az udvarán semmi sincs, talán ha 4 autó szűken befér, semmi érdekes ajtó vagy lejárat, semmi sincs. Jelenleg semmi nics a két épületben, a Bank átköltözött az új székházba. Ezt hidd el, ott dolgozok 1992 óta . . . .

Ettől függetlenül a cím érdekelne, én is meglátogatnám ezt a helyet egy ilyen séta alkalmával. A technikája gondolom megegyezik a Sziklakórházéval. (minden árammal megy, ugyanazok a vegyvédelmis légszűrők, stb.)

bp

Előzmény: P.stephenson (20569)
Hacsek Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20574

"Érdekes dolog ez a Guglmepsz"

Ez így van jól. Ha valami titkos, akkor ne szerepeljen nyilvánosan elérhető adatok között... Érdekes persze, hogy miért titkos valami, ahova iskoláscsoportokat szerveznek? Minden diákkal aláíratnak ötven évre érvényes titoktartási nyilatkozatot??

Tudomásom szerint az első tudósítás az objektumról 94-ben volt a nagyon eldurvult választási médiakampány idején. Azt hitték Chrudinákék, hogy ez egy akkora durranás lesz... de nem lett, legalábbis a választási eredmények szerint ...

Előzmény: ferikdraga (20572)
ferikdraga Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20573
Ez volt az "első" tévé riport róla amikor leengedtek valakit oda kamerával. Lehet hogy van korábbi is, de azt nem tudom. Kérem kaccsojja ki....
http://www.youtube.com/watch?v=bokdbMZDX3o

Ezt hívják F-4-nek. Az F-2 meg a köztársaság téri.
ferikdraga Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20572
Érdekes dolog ez a Guglmepsz :) Le van róla retusálva amit keresel. Qrvanagy az a henger amit felülről látnod kéne és csak feketeség van az adott ház udvarán.
Előzmény: maczkohathy (20568)
ferikdraga Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20571
És a Steidl Imréből is :) Miért ne lehetne valamiből kettő, kétszer annyiért?! :) A Steidl Imrében a homlokzat teljesen lelakott, mintha évek óta nem lakna ott senki (és tényleg), a Zoltán u. felől meg laknak a mai napig és a belső udvarból lehet továbbmenni a belsőbb udvarba és onnan van a lejárat. Nincs benne (már) semmi titkos. A bkv hetente megy le karbantartani a villamos berendezések azon részét amit még ma is használnak (vízbetörés érzékelők, mozgásérzékelők a csövesek ellen, stb...) és a metró felől is minden éjszaka ellenőrzik az átjárókat. Vannak ennél sokkal titkosabb dolgok is budapesten :)
maczkohathy Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20570
Köszönetem.
P.stephenson Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20569

Akadémia u. 17, bejárat a Zoltán utcából.

P.s

Előzmény: maczkohathy (20568)
maczkohathy Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20568

Üdvözletem.

Hol lehet ez vacak ház, mert már dülledtre néztem a szemem a guglimapson az ötödik kerületen és nem lelem.

Előzmény: lakos (20565)
Zolcsi67 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 20567

Na de várj csak, mindjárt megjelenik Mindentjobbantudó, Mindentfrankónmegmondó Lacibácsi, és leírja.

neked.

Hogy.

Az nem is úgy volt.

:-DDD

Előzmény: P.stephenson (20566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!