Kezdő vagyok teljesen. Nagyon kevés a szabadidőm, de érdekelne a méhészkedés! Rohanó, stresszes munkámat szeretném néhány éven belül valami természetközelivel lecserélni. Egyelőre csak hobbiszinten, később talán komolyabban is. Jelenleg a napi 12-14 óra munka mellett olvasom az idekapcsolódó irodalmakat (Faluba, Zsidei). Esetlen mit ajánlanátok még egy kezdőnek? A már felsoroltakon kívűl.
Amennyiben egynyáriak(mustár, facélia, hajdina, stb.)nem jöhetnek szóba, a bálványfa gyorsabban nő mint az akác és kiváló méhlegelőt ad június-júliusban vagy esetleg szóba jöhet még japánakác, evódia, lepényfa, hárs.
Sziasztok! Bocsika! A Hunorból elég a 3 fiók is. De jó évben jó anyával kicsit kicsi.Ezt a 10 keretesre értem.
Nemárt,ha van még egy fiók hozzá.A 1/2NB.-ből viszont 5 fiók kell. Persze ez is szokás kérdése. Ha lehet szezonban nem szeretek csapolni, se bele pergetni.Akkor inkább kapnak plusz fiókot. Bocsi a hibáért! Üdv Cirkusz
Nem tudom, hogy lehet-e támogatást kapni akác telepítésre, csak gondolkodom!
Biztos, hogy akácot kell telepíteni?
Amennyiben állóméhészetre rendezkedsz be, akác szinte mindenhol található elegendő mennyiségben a méheid számára. Én a helyedben valami olyan növény ültetésén gondolkodnék, ami a nyári hónapokban biztosít kielégítő mértékű hordást!
Köszönöm, de már kedden & szerdán megjön a 1/2 NB -m ha minden jól megy majd teszek fel 1 képet.:) Lenne még egy kérdésem, van 2jó nagy földünk és be szeretnénk akácosítani... arra vmi támogatást igényelni hogy lehet/hol?
Szia Kicoka! Ha a hunor rakodót választod akkor a 4 fiókos kell minden képpen.
Az NB24.-es kaptár kezdőnek való szerintem.Persze egy anyás módszerrel.
Két anyávak kicsit bonyolulzabb, munka igényesebb.Azt kell megértened hogy minden
kaptárban egyformán kell méhészkedni.A különbségekcsak a keret és a fiók nagyságokban van. Ez határozza meg a mindenkori teendőket.Minél kisseb egy keret egy fiók annál többféle variáció van benne.A fekfőkben is olyan keretmozgások vannak mint a rakodóknál csak vizszintesen.Szóval minden kaptár megfelelően használva
kiváló! Kinek a Pap kinek a papné! Szóval neked a NB24.-est ajánlom egy anyával.
Persze nagyon fontos lenne valaki aki bevezet ebbe a szép szakmába.Az se baj, ha több van.Mielőtt több kaptárat vennél próbálj ki több keretméretüt.Ezt a legolcsóbban úgy oldhatod meg,ha elmész segédnek valamelyik méhész mellé.1-2 év aztán kiderül neked melyik áll jobban a kezedre.Üdv Cirkusz
Igen.:) Erre énis gondoltam és már előre megkérdeztem hogy van-e 4fiúkos, és azt mondta hogy igen (13,500ft-ért) szval ha esetleg n most mondjuk vennék 2db 4fiúkosat akkor vegyek inkább azt...? vagy pedig ilyen NB 24keretes 2családos kaptárt? (de nekem a rakodo jobbnak tűnik nem?) Szval akkor még arról érdeklődjek , hogy lemezből van-e az alja?
Szia Kicoka! Én nem venném meg. Jól néz ki csak, nem látok rajta alsó kijárót.
Nagyon fontosnak tartom.Utólag elég nehézkes a kialakítás.Ráadásul 10 keretesnek nézem.
Nem rosz, de akkor 4 fiókkellene.Az aljúkról se tudunk semmit.Higénikus aljuakat szabad mamár csak venni , vagy csinálni.Ez azt jelenti, hogy a méhek alatt kihuzható rács vagy lemez van.Könyebben lehet esetleg takarítani őket, de ez inkább csak tavaszra jellemző.
Ugyanazt a linket tetted fel 2x. Ezek között nincs különbség.
Én egyébként 1/2 NB rakodót használok nekem ez jobban bevált mint a Hunor vagy az NB fekvő, az NB rakodóról nem is beszélve, az Ignáczról már hallani sem akarok. Nem vagyok egy gyenge fizikumú ember, de a teli 1/2 NB fiókot éppen elég emelgetni! Gondolkoztam már, hogy leváltom Farrar rendszerre!
A hasonlóság annyi, hogy mindegyik az NB lépből eredeztethető, különbség az, hogy a 1/2 NB az NB fele a hunor pedig a 2/3-a.
Tájékoztatásul az NB 42x36 a Hunor 42x27 a 1/2 NB 42x18 a Farrar 42x13 méretű.
De nézzük a hasznos oldalát. Mikor bejövök a méhektől nyugodtan jajgathatok és nyöghetek, mert az egész család sajnál. Lehet fürödni a dicsfényben, hogy milyen bátor vagyok, mennyire veszélyes munka ez, stb. :-))))))