Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.03 0 0 16083

Köszönöm szépen!

Az előrejelzések szerint szép idő várható hétvégére, pénteken este már Prágában leszünk, majd iszom egy sört az egészségetekre. Mivel nagy hobbifotós vagyok, majd jelentkezem egy csomó prágai képpel!

Előzmény: speedline (16082)
speedline Creative Commons License 2011.05.03 0 0 16082

Az étlapokon általában külön vagy elől vagy rögtön az asztalon kis táblán fel szokták tüntetni a tradicionális cseh konyha kínálatát vagy az étterem ezirányú javaslatát.

Knédli, krumplis knédli (brambory knedlíky) [remélem jól írtam] , prárolt káposzta, sült kacsa, sült sertéshús, gulyás mely kb. olyasmi náluk mint nálunk a pörkölt , "vadas marha" zsemlegombóccal, rablóhús. Általában ezeket kínálják a leggyakrabban.

Tapasztalat szerint érdemes Original Pilsner Urquell éttermeket keresni.

Németül nagyon sok helyen beszélnek szállodában, étteremben nekem eddig nem volt probléma vele.

Előzmény: Törölt nick (16081)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16081

Csak hogy ne hagyjak nyugtot nektek:-)

További kérdések:

Mi az amit feltétlen együnk Prágában? Esetleg valami tuti helyet is ismertek? Hogy mit igyak azt nem kérdezem :-)

Írt a hotel emailt, visszaigazolta a foglalást, persze angolul. Mire számítsunk? Van azért aki tud németül, vagy ne is nagyon próbálkozzak?

Előzmény: Törölt nick (16080)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16080

Köszi!

Előzmény: speedline (16077)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16079

Gondoltam a Hotel és egy belváros közeli parkolóház között azért elnavigál egy jó navi, de lehet hogy tévedek. A kocsi azért lenne jó a közelünkben, mert a picur 3-4 óránként szopiziki még. A kocsink sötétitett, abban ez nem gond. Egy zsúfolt belvárosban meg ki tudja hol van erre lehetőség?

Előzmény: natenedu (16075)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16078

Szlovák nekem nem kell, Németország felől lépem át a határt, az 5-ös autópályán megyünk Prágáig.

Akkor még a határ elött beszerzem egy kúton, köszi az infót.

Előzmény: natenedu (16074)
speedline Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16077

Ua. mint Ausztria. 3,5 t ig vignetta 3,5t felett Go-box.

Szlovák matrica szélvédő jobb felső sarok Cseh matrica jobb alsó. Kontroll papírt meg kell tartani. Cseheknél elég komolyan veszik az ellenőrzést (kb. ua. mint az ASFINAG) holott egy két pályán borzalmasan siralmas a burkolat minősége.

Előzmény: Törölt nick (16071)
natenedu Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16076

Cseszki Budovác meg eredezileg Pilzenhez képest lett leszocreálozva, bár én jobban szeretm Pilzen(it), de Budvár azért sokkal hangulatosabb hely. Semmi esetre sem jutna eszembe róla a szocreál szó. Mondjuk nekem Pilzenről sem Salgótarján jut eszembe.

natenedu Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16075

Ja és a bemegyek a belvárosba parkolok, parkolóház, egyirányú stb. lehet hogy elméletileg kivitelezhető, de a gyakorlatban lényegesen rosszabb megoldás, mint tömegközlekedni. Babakocsival, gyerekkel, mindenhogy.

Ezt a várost ismerő, magamat tapasztalt soförnek definiálóként :) bátran merem mondani.

natenedu Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16074

Ez a jó döntés. Matrica rendszer van szlovákoknál és a cseheknél is. Kb 6000 Ft összesen. Autóklubnál lehet venni, vagy a határ előtti benzinkúton. Van határon is de nekik néha érdekes a váltási árfolyamuk.

Előzmény: Törölt nick (16073)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16073

Akkor én is autómatából fogok pénzt felvenni. Az nem ad hamisat (életemben nem láttam cseh koronát), és talán át sem ver:-)

Előzmény: natenedu (16072)
natenedu Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16072

A kártyás fizetéssel nincs gond, se a pénzkivéttel, de a váltásnál jelentős kezelési költséget számítanak fel. Megtévesztő, hogy a "nincs kezelési költség" váltási értékhatárhoz kötött, jellemzően 20-40.000 czk!

Tudom mindig van kivétel, de az belvárosi pénzváltók szinte mindegyikére igaz. 

Előzmény: speedline (16069)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16071

Köszi!

Még meggondoljuk, hogy autóval, vagy metróval megyünk e a belvárosba.

Még egy kérdés. Csehországban hogy működik az autópálya fizetés? Matricás vagy kapus rendszerrel? Kb mibe kerül?

Előzmény: speedline (16070)
speedline Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16070

A szállodahelyéhez nézve nincs túl messze pl. a Legerova illetve a Sokolska. Ezek több sávos egyirányú utak és a csatlakozó mellékutcákon lehet visszafordulni rájuk. Ezek mentén van több parkolóház is. Illetve a Národni Muzeum (ez gyakorlatilag a Vaclávské Námesti - Vencel Tér vége) "előtt" van nyitott parkoló ahol díj ellenében lehet  parkolni.

A nagyon belvárosba (ahová lehet) nem igazán érdemes jobban bemenni kocsival mert ott a helyek már a lakóknak vannak fenntartva. Reserve-s táblák után ne állj meg mert ott kerékbilincselnek. Kurzparkzone-k sincsenek az ilyen helyen. Ahol meg lehet állni ott parkoló óra van. Jellemzően hétfőtől - szombat délig (?) vagy kettőig (?) kell ilyen helyen fizetni de van ahol vasárnap is fizetős az utcai parkoló.  

Előzmény: Törölt nick (16067)
speedline Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16069

Nekem eddig még semmi gondom nem volt sem a kinti váltással sem a kinti kártyás fizetéssel. Prágában, Brno-ban a forintot is simán váltották ha kellett.

Kártyás fizetéssel pl. több problémám akadt Ausztriában, Németországban ahová pl másfajta kártyát kellett csináltatnom a terminálok miatt.

Előzmény: natenedu (16063)
speedline Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16068

Város szélén lakótelepek, igazi Csehszlovák stílusban.

Város közepe felé közledve már kisebb házak kb. '72-ben épült kúktúrház korábban nyilván pártház. Városközpont, főtér nappal szép - sötédedés felé már hajléktalanok alszanak a padokon, a parkokban. Prágához képest több szemét az utcán, kevésbé festett házak stb.  

Előzmény: dr El van Leowe (16062)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16067

Még egy kérdés:-)

Az is megoldás lehetne, hogy a hotelből a belvárosig autóval mennénk, ez jól is jönne nekünk a picur miatt. A kérdés, hogy van e valami használható parkolóház belvárosközelben?

Parkolt már valaki a belvárosban autóval?

Előzmény: Törölt nick (16066)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16066

Köszi, ez megfontolandó, mert a picurkánk még nagyon kicsi, sok szünettel zajlik majd a városnézés. Amiért jól jött volna az az hogy csehül állunk a cseh nyelvvel:-)

Magyarul biztosan nem tudnak, németül meg majd meglátjuk (angol is megy egy kicsit).

Előzmény: dr El van Leowe (16064)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16065

Ezt a hotelt választottuk, már le is foglaltuk a lakosztályt:

http://www.rezidencevysehrad.de/

Van saját ingyenes parkolójuk (mélygarázs) és wellness részlegük, thai masszázzsal :-)

És szép parkos részen van.metró három perc.

Köszi a linket, megpróbálom megtalálni a hozzánk legközelebb eső ilyen irodát.

Előzmény: Verka_ (16060)
dr El van Leowe Creative Commons License 2011.05.02 0 0 16064

Én nem erültetném ezt a Prága-kártyát. Ez igazából azoknak a hardcore múzeumjáróknak jó, akik legalább 3-4 múzeumot végigrohannak egy nap alatt. Babakocsival ..., hát nem tudom.

Inkább nézzétek ki a neten, hova mennétek, több helynek (helyeknek) van kombinált belépőjegye, pl. Trojában lehetett olyan jegyet kapni, ami érvényes volt a kastélyba, az állatkerte és a botanikus kertbe is, kb. fél áron ahhoz képest, mint amibe a 3 jegy került volna külön-külön. De a Nemzeti Múzeumnak is van olyan jegye, amelyik érvényes még 5 vagy 6 másik múzeumba.

A közlekedést is magában foglaló változata pedig pont annyival drágább, mint a napijegyek ára, tehát semmit nem spóroltok vele, ráadásul -- legalábbis azt hiszem -- a Prága-kártya naptári napra szól, míg a napijegy 24 órára, így az utóbbit rugalmasabban tudjátok használni.

Előzmény: Törölt nick (16055)
natenedu Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16063

"EUR, HUF váltás Prágában nem szokott probléma lenni."

De szokott! Nem is kicsi. Itthon váltson mindenki, vagy kártyáról vegyen fel pénzt.

Előzmény: speedline (16057)
dr El van Leowe Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16062

"Ceske Budejovice kb. mint Plzen csak még kicsit szocreálabb" -- ??????

OPi Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16061
Verka_ Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16060

Szia Nachstern!

A Prague Carddal annyit tudok neked segíteni, hogy megnéztem a honlapját, azt írják:

The Prague Card can be purchased at tourist offices and travel agents throughout Prague, at the airport, many hotels also sell Prague Cards

azaz, hogy hogy turistairodákban és utazási irodákban Prága-szerte megvásárolható, a reptéren is lehet venni, és sok hotelben is árulják.

Itt van az árusítóhelyek részletes listája:

http://www.praguecitycard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=134&lang=en

Van közte pl. metróállomás is, Metro Můstek - Čedok Travel Agency

vagy a belvárosban több helyen is van iroda, ahol beszerezhető, nézd át a listát, hogy mi van közel nektek.

Melyik hotelt nézted ki?

Szerintem nyugodtan válaszd a kintebbit, mi eddig mindig metrónál laktunk, nem annyira a belvárosban, de nagyon-nagyon hamar be lehet érni, sztem fölösleges többet fizetni a belvárosiért. Három útból kétszer mi ugyanott laktunk, egyszer máshol, az utóbbi helynek volt saját parkolója is, ha kell, előkeresem a linkjét.

Előzmény: Törölt nick (16055)
speedline Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16059

Sajnos a kártyáról nem, még soha nem váltottam / használtam.

Előzmény: Törölt nick (16058)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16058

Köszönöm szépen.

Éppen két hotel között dilemmázunk, egyik kicsit kijjebb esik, ingyenes parkolóval, a másik belvárosi és 20 Euró per nap a parkoló.

Nem volna rossz a belvárosi, főleg a kis csöppségünk miatt, de a kijjebb eső hotel sokkal jobb ár érték arányú és van metró a közelben. Még a Prag Kard érdekelne, tudsz e róla valamit.

speedline Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16057

Ha Prága vagy Pilzen a választási alternatíva akkor mindenképp Prága.

Plzen kb. 1-1,5 órás autóút Prágától és nyilván érdemes elmenni, de mindenképp visszafogottabb és turisztikai szempontból "szerényebb" város. Főtér, főtér környéke, sörgyár kb. ennyi. A sörgyárban van lehetőség látogatásra, német nyelvű vezetéssel is. Elsőre én inább Prágát, Kutná Hora-t , Telc-et  javasolnám. Ha esetleg Ausztria felől megy valaki akkor érdemes Linz irányába menni és Cesky Krumlovot megnézni. Cesky Krumlov közelében van Ceske Budejovice kb. mint Plzen csak még kicsit szocreálabb.

Nagyobb éttermekben, szállodákban, benzinkutaknál, boltokban nem gond a bankártya. 100 EUR-ért a múlt héten ha jól láttam 2350 CZK-t adtak pénzváltók. EUR, HUF váltás Prágában nem szokott probléma lenni.  

Szállodánál kérdezzetek rá a parkolásra! Sokszor a parkolás vagy nincs az árban vagy nincs közvetlen parkolási lehetőség a szállodánál és akkor parkolóházba kell vinni (vagy viszik el a szállodától) a kocsit. Ez általában annak függvénye, hogy mennyire belvárosi a szálló.

Előzmény: Törölt nick (16054)
zsoltinyo Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16056

Sziasztok!Kellene egy kis segitség!Júniusban mennénk vonattal 4 felnött 1 gyerköc!Valaki tudna-e valamilyen olcsó szállást egy éjszakára Praha hl.n pályaudvar közelében?Elöre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16055

A Prague Card-ról is lenne kérdésem. Sajnos mindenhol csak angolul találtam róla infókat, de sajnos úgy keveset tudok, németül vagy magyarul lenne jó:-)

Szóval van két három vagy négynapos változata, kb 50 helyre ingyenes belépő, egyben és jó a város tömegközlekedésére is.

Ez nekünk ideális lenne, főleg hogy egy nagyon szép hotelt találtunk, ami nekünk főnyeremény lenne, de kicsit kívül esik és metróval lenne elérhető a belváros.

A kérdésem, hol lehet igényelni ilyen kártyát (az angol nyelvű oldalakon kívül) és hol lehet ezt majd átvenni? Vagy kapható a helyszínen is valahol?

A másik kérdésem. Pénzváltás. Érdemesebb előre vagy ráér a helyszínen? egyáltalán szükséges? lehet mindenhol kártyával fizetni?

Előzmény: Törölt nick (16054)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.01 0 0 16054

Sziasztok. Jövő hétvégén lesz három nap szabadom, és szóba került hogy megnéznénk Prágát. (Esetleg Plzent).

Ki mit ajánlana, mit nézzünk meg (kisgyerekkel, babakocsival, vagyis ne legyen sok lépcső:-) ?

Esetleg jó hotelt ismertek a belvárosban?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!