Nekem dupla falú olajos van keverő nélkül. Nem jó tervezés. Soha nem égett még le benne semmi. Letapadás előfordul.Enyémen belső fenék felfelé púpos (ahogy fazekaknál). Ez nem szerencsés.
Szólj, hogy nehogy ilyen legyen. Legjobb lenne lefelé púpos, mint bográcsok.
Dehogy is. Ha van lehetőséged építs víz-gőz üzeműt, tisztább ügy, ha jól van megépítve 0.1-0.3Bar minimális túlnyomással kiválóan működik, így működik többnyire ez a világban, nem pedig olajjal.
Ha az olajra van lehetőség, akkor arra figyelj oda, hogy legyen benne rendesen olyajtér, 1cm-es fal, 2cm fenék nem elég, abban nem tud a hő jól áramolni, le kell másolni egy jól működő készülék arányait, már nem valószínű, hogy leég, ha ésszel kezeled, de érdemes rakni bele egy keverőt, olyat, ami rendesen átforgatja benne az anyagot, nem csak piszkálja, onnantól szóba sem fog jönni a leéégés, de tapasztalni fogod azt is, hogy milyen hatékony úgy.
Azért az a dupla falú hókusz pókusz a leégés elkerüléséről szól, az, hogy le tud égni, az nem azt jelenti, hogy le is fog, azért tenni is kell a tűzre sokat. :)
Üdv ! Nem sokára kerül legyártásra egy duplafalu főző, keverő nélkül! Mitévő legyek mondjam vissza olyan címszó alapján ,hogy abba is lekozmál ,mint a mostani sima főzőben ??!!:-(
Jól tudtad...valóban nem kell a cefrefőzéshez sem nagyon magas olajhőfok. Ha nincs keverő, akkor elég a 120°C-is. Ha van keverő, akkor a felfűtés elején, mehet 130-140°C-ig is...ha közeledik a csurgás, úgyis le kell venni a hőfokot, mert a cefrénél sem túl jó, ha erősen pisál, de a finomításnál még kevésbé...
Üdv ! Hány fokra értendő a "túlhevülés"? "ami pont a jó "hőállóságából" fakad, hogy túl tud hevülni,",eddig abba a tévhitben voltam ,hogy nem kell olyan magas hőfok amin fűződik a cefre ,amin a duplafalúval letudna mégis kozmálni !
..."Hogy tud odakozmálni azzal a technológiával ?"...
Az egyébként kiváló (350°C-ig hőálló) MOL Thermol-68 hőközlő olajnak, van egy hátrányos tulajdonsága is, ami pont a jó "hőállóságából" fakad, hogy túl tud hevülni, ha nincs keverés, ahogy Endrepp is említi...:(
Mert mi "hűti" az olajat?? (vagyis nem engedi túlhevülni?) Hát a felette lévő cefre, mert annak kell átadnia a meleget!
Ha nem keverjük a cefrét az olaj felett, akkor nincs ami szétoszlassa a bevitt hőt és az olaj alatta túlhevül... Egyszerű fizika...főleg ha sok apró magot tartalmaz a cefre, pl.szőlő vagy alma...ha nincs keverés, a magok szépen leülnek az üst aljára és először csak leragadnak, de onnan már nem mozdulnak és ezáltal egy vékony hőszigetelő réteget képeznek, ami csak vastagszik. És mivel így egyre több hőt kap, odasül és sajnos leég a dédelgetett cefrénk...
..."csak gondoltam otthoni kis főzőknél nincs jelentősége ilyen keverővel ellátni egy duplafalú főzőedényt!"...
11-évvel ezelőtt még sokan ugyanezt gondoltuk, mert akkor még csak 1-éves volt az "otthonfőzés" és legyünk őszinték, akkor még sokaknak kevés volt egy szezon ismerkedés a főzéssel...de az évek során, ahogy gyűltek a tapasztalatok, egyre többen jöttek(tünk) rá, hogy a keverőnek még a duplafalnál is van létjogosultsága, sőt egyre nagyobb a jelentősége, ha jó pálinkát akarunk főzni...meg persze gazdaságosan, ha már ilyen drága lett az energia...még a söröshordó is gyorsabban "megcsurran", ha van benne egy jó keverő...:):)
Olajjal? Ugyanúgy, elér egy olyan hőfokot, ami ahhoz elég, hogy az első kis részek letapadjanak a kritikus helyre, általában a fenék alsó sarkába, mert rádiuszosra a gyártóknak valamiért nem fussa.
Onnantól kérdés, hogy ez csak egy kis folt marad, ami nem vágja tönkre csak rontja a minőséget vagy elmegy odáig, hogy barna lesz az alszesz, netán ki is alakul az elszenesedett réteg. Szerepelt már itt ilyen fotó is.
Nekem 60litees az üstöm, dupla falú gőzzel működik, úgy képzeld ha kikapcsolom a keverőt, a csurgás vékonyabb lesz és nyomás képződik a falban vagy növekedik, ezt én is meglepőnek tartom, még ilyen kis méretben is érzékelhető a különbség, de igazán a felfűtés, ami megmutatja, keverővel 8kW lehet indulni és 30-40 perc alatt megindul. Persze nem lóverseny, de érezhetően megtáltosodik, akkor miért ne.