Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2022.10.28 0 1 183803

Keverő az mindenképp legyen. Ha sokat főzöl, akkor leeresztő is vagy billentős esetleg. Meg üstház is kell sajnos.

Előzmény: lala1961 (183793)
fehérkutya Creative Commons License 2022.10.28 0 1 183802

Nekem dupla falú olajos van keverő nélkül. Nem jó tervezés. Soha nem égett még le benne semmi. Letapadás előfordul.Enyémen belső fenék felfelé púpos (ahogy fazekaknál). Ez nem szerencsés.

Szólj, hogy nehogy ilyen legyen. Legjobb lenne lefelé púpos, mint bográcsok.

Előzmény: lala1961 (183795)
lala1961 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 183801

Üdv ! kb mind 20 e ft/10 l ,majd ha odaérek beszámolok !:-) kb 15 liter kell, remélhetőleg lesz kisebb kiszerelésben is !:-)

Előzmény: endrepp (183799)
naivkezdo Creative Commons License 2022.10.28 0 1 183800

Régen a mol hőközlő olaja volt a bevett.

Thermo 68 vagy ilyesmi rémlik. 

Előzmény: lala1961 (183798)
endrepp Creative Commons License 2022.10.28 0 1 183799

Beszrs, spec. pálinkafőző olaj, hát ez biztos jó, aztán majd tapasztalt kollégák megmondják van-e jobb árú valami. :)

Előzmény: lala1961 (183798)
lala1961 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 183798

Üdv ! Hálám az infóért(már ki is esett a lehetőségből), azt még nem tudom mivel töltöm fel a duplikatúrát! Javaslat? Megköszönöm!:-)   

 Ezt néztem ,de ráérek mivel csak jövőre kell :https://olajshop.hu/WSW-Palinkafozo-olaj-10-L

Előzmény: endrepp (183796)
george619 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 183797

Hali Szűcs !

Szeretnék pár dolgot kérdezni tőled ( hosszabban) .

Ha megküldenéd az emailcímedet az alábbi címemre bubo11kukaccitromailponthu azt nagyon megköszönném.

 

Előzmény: szü(r)cs (183723)
endrepp Creative Commons License 2022.10.28 0 0 183796

Szívesen! És még egy apróság: ne tölts bele pálmaolajat, hőközlő való erre a célra. :)

Persze mindenkinek működik a pálmao. aztán néha mégse..:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150501531&t=9007484

 

 

Előzmény: lala1961 (183795)
lala1961 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 183795

Kösz a megnyugtató választ! :-) 

Előzmény: endrepp (183794)
endrepp Creative Commons License 2022.10.28 0 0 183794

Dehogy is. Ha van lehetőséged építs víz-gőz üzeműt, tisztább ügy, ha jól van megépítve 0.1-0.3Bar minimális túlnyomással kiválóan működik, így működik többnyire ez a világban, nem pedig olajjal.

Ha az olajra van lehetőség, akkor arra figyelj oda, hogy legyen benne rendesen olyajtér, 1cm-es fal, 2cm fenék nem elég, abban nem tud a hő jól áramolni, le kell másolni egy jól működő készülék arányait, már nem valószínű, hogy leég, ha ésszel kezeled, de érdemes rakni bele egy keverőt, olyat, ami rendesen átforgatja benne az anyagot, nem csak piszkálja, onnantól szóba sem fog jönni a leéégés, de tapasztalni fogod azt is, hogy milyen hatékony úgy. 

Azért az a dupla falú hókusz pókusz a leégés elkerüléséről szól, az, hogy le tud égni, az nem azt jelenti, hogy le is fog, azért tenni is kell a tűzre sokat. :)

Előzmény: lala1961 (183793)
lala1961 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 183793

Üdv ! Nem sokára kerül legyártásra egy duplafalu főző, keverő nélkül! Mitévő legyek mondjam vissza olyan címszó alapján ,hogy abba is lekozmál ,mint a mostani sima főzőben ??!!:-(

Előzmény: rézműves1 (183792)
rézműves1 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 183792

Jól tudtad...valóban nem kell a cefrefőzéshez sem nagyon magas olajhőfok. Ha nincs keverő, akkor elég a 120°C-is. Ha van keverő, akkor a felfűtés elején, mehet 130-140°C-ig is...ha közeledik a csurgás, úgyis le kell venni a hőfokot, mert a cefrénél sem túl jó, ha erősen pisál, de a finomításnál még kevésbé...

Előzmény: lala1961 (183791)
lala1961 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 183791

Üdv ! Hány fokra értendő a "túlhevülés"? "ami pont a jó "hőállóságából" fakad, hogy túl tud hevülni,", eddig abba a tévhitben voltam ,hogy nem  kell olyan magas  hőfok amin fűződik a cefre ,amin a duplafalúval letudna mégis kozmálni ! 

Előzmény: rézműves1 (183781)
endrepp Creative Commons License 2022.10.27 -1 0 183790

jöhet mester !! :)

Előzmény: Jolida (183789)
Jolida Creative Commons License 2022.10.27 -1 0 183789

Pancser!

50 milla. :-)

Előzmény: endrepp (183788)
endrepp Creative Commons License 2022.10.27 -1 0 183788

Elnézést, akkor 200 :)

Előzmény: Jolida (183787)
Jolida Creative Commons License 2022.10.27 -1 0 183787

Összetévesztesz a vízilabda szövetséggel. :-ppp

Előzmény: endrepp (183786)
endrepp Creative Commons License 2022.10.27 -1 0 183786

T. Igénylő!

Elküldtük az email címére válaszul a tájékoztatót. Kérjük, a megadott számlaszámra a 100eFt-os kérelmi díjat elutalni.

:)

Előzmény: Jolida (183785)
Jolida Creative Commons License 2022.10.27 0 0 183785

Ezt nem ide akartam. :-ppp

Előzmény: Jolida (183784)
Jolida Creative Commons License 2022.10.27 0 0 183784

"Tisztelt Engedélyes!

Csatolva küldöm ... HMKE igénybejelentését."

 

Tegnapelőtt adtam meg mindent a "Tiszta Energiák"-nak.

endrepp Creative Commons License 2022.10.27 -1 0 183783

ok, bár azt gondolom, témába vágó, nem magánügyekről itt a fórumon a leghasznosabb beszélgetni.

Előzmény: bandika753 (183782)
bandika753 Creative Commons License 2022.10.27 0 0 183782

Üdv endrepp 

 

Az email-em publikus.

Ha egy tel. szàmot küldenél felhívnálak.

60 literes vizes rendszert szeretnék, lenne pár kérdésem.

Köszönöm.

Előzmény: endrepp (183778)
rézműves1 Creative Commons License 2022.10.26 0 0 183781

..."Hogy tud odakozmálni azzal a technológiával ?"...

 

Az egyébként kiváló (350°C-ig hőálló) MOL Thermol-68 hőközlő olajnak, van egy hátrányos tulajdonsága is, ami pont a jó "hőállóságából" fakad, hogy túl tud hevülni, ha nincs keverés, ahogy Endrepp is említi...:(

Mert mi "hűti" az olajat??  (vagyis nem engedi túlhevülni?) Hát a felette lévő cefre, mert annak kell átadnia a meleget!

Ha nem keverjük a cefrét az olaj felett, akkor nincs ami szétoszlassa a bevitt hőt és az olaj alatta túlhevül... Egyszerű fizika...főleg ha sok apró magot tartalmaz a cefre, pl.szőlő vagy alma...ha nincs keverés, a magok szépen leülnek az üst aljára és először csak leragadnak, de onnan már nem mozdulnak és ezáltal egy vékony  hőszigetelő réteget képeznek, ami csak vastagszik. És mivel így egyre több hőt kap, odasül és sajnos leég a dédelgetett cefrénk...

Előzmény: lala1961 (183777)
rézműves1 Creative Commons License 2022.10.26 0 0 183780

..."csak gondoltam otthoni kis főzőknél nincs jelentősége ilyen keverővel ellátni egy duplafalú főzőedényt!"...

 

11-évvel ezelőtt még sokan ugyanezt gondoltuk, mert akkor még csak 1-éves volt az "otthonfőzés" és legyünk őszinték, akkor még sokaknak kevés volt egy szezon ismerkedés a főzéssel...de az évek során, ahogy gyűltek a tapasztalatok, egyre többen jöttek(tünk) rá, hogy a keverőnek még a duplafalnál is van létjogosultsága, sőt egyre nagyobb a jelentősége, ha jó pálinkát akarunk főzni...meg persze gazdaságosan, ha már ilyen drága lett az energia...még a söröshordó is gyorsabban "megcsurran", ha van benne egy jó keverő...:):)

 

.........

Előzmény: lala1961 (183774)
endrepp Creative Commons License 2022.10.25 0 0 183779

Persze nem úgyanúgy, kevésbé…

Előzmény: endrepp (183778)
endrepp Creative Commons License 2022.10.25 0 0 183778

Olajjal? Ugyanúgy, elér egy olyan hőfokot, ami ahhoz elég, hogy az első kis részek letapadjanak a kritikus helyre, általában a fenék alsó sarkába, mert rádiuszosra a gyártóknak valamiért nem fussa.

Onnantól kérdés, hogy ez csak egy kis folt marad, ami nem vágja tönkre csak rontja a minőséget vagy elmegy odáig, hogy barna lesz az alszesz, netán ki is alakul az elszenesedett réteg. Szerepelt már itt ilyen fotó is.

Előzmény: lala1961 (183777)
lala1961 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 183777

Hogy tud odakozmálni azzal a technológiával ?

Előzmény: endrepp (183775)
endrepp Creative Commons License 2022.10.25 0 0 183776

Nekem 60litees az üstöm, dupla falú gőzzel működik, úgy képzeld ha kikapcsolom a keverőt, a csurgás vékonyabb lesz és nyomás képződik a falban vagy növekedik, ezt én is meglepőnek tartom, még ilyen kis méretben is érzékelhető a különbség, de igazán a felfűtés, ami megmutatja, keverővel 8kW lehet indulni és 30-40 perc alatt megindul. Persze nem lóverseny, de érezhetően megtáltosodik, akkor miért ne. 

Előzmény: lala1961 (183774)
endrepp Creative Commons License 2022.10.25 0 0 183775

A dupla falúra, aminek olaj a hőközlő anyaga, amiről pl itt lent közvetlen szó van.

Előzmény: lala1961 (183774)
lala1961 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 183774

Köszi az infót ,csak gondoltam otthoni kis főzőknél nincs jelentősége ilyen keverővel ellátni egy duplafalú főzőedényt! Még egy kérdés ,ha nem gond "

az olajosba meg még inkább elkel, az képes odakozmálni. "melyik."melyik főzőedényekre gondolsz ? 

 "

Előzmény: endrepp (183773)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!