nem, az nem a sugohoz fontos, hanem az esztétikai élményhez:)
Igen, az esztetika tenyleg nagyon fontos, a szemmel is kell enni...
nem, az nem a sugohoz fontos Egyebkent a sugo-hoz is fontos, a villaval nyomsz ra olyan csikokat, amelyekbe bemegy a sugo es nem csuszik a tesztarol (olyan a "Penne rigate", vagy minden olyan olasz teszta ami "rigata")
héjában megfőztem a krumplit, forrón áttörtem, aztán hagytam kihűlni. Most ott várja, hogy a család hazaérjen és éhes legyen. Amikor ez megtörténik, gyúrok hozzá kb. 25 deka lisztet - a krumpli bő 80 deka -, csipetke sót és tésztává gyúrom. Semmi faxni, én tojást se használok hozzá. Aztán jön a kígyóvá formálás, szaggatás, villán hengergetés, kifőzés, tálalás.
Amugy sztem az lesz, hogy az "eredeti velencei reggeli" utan (??? ez mi lehet, majd elmesélem... igy hirdették a B&B-t, ahol lakunk) délben valami péknél veszünk sajtot, mortadellat, fociacciat, paradicsomot, ilyesmit, és este lesznek nagy evések... ahogy gondolom a helyiek is teszik:)
Es fiiiiinom gelatokkal fogjuk megkoronazni, meg egyéb dolci-kkal... ui ünneplös utazas lesz:)
(Napközben meg majd gyaloglunk és gondolazunk...:))))
Szeretnek segiteni, de tejszines Gnocchi receptet nem nagyon ismerek.
Amit szoktunk csinalni:
Gnocchi al Pomodoro
Gnocchi al Ragu (vagis Sugo di Carne)
Gnocchi al Gorgonzola
Gnocchi al Pesto
Gnocchi alla Romana (nem krumplis hanem di Semolino, vagyis Lenmagos , majd be vajjal es Parmigianoval be a sutobe.
Gnocchi alla Sorrentina (koktel paradicsom, Mozzarella, Parmigiano, a sutoben)
Gnocchi Gratinatinati (vajjal es Parmigianoval a sutoben)
Gnocchi alla Valdostana (a sutoben, Fontina sajttal, nincs itthon :-(( )
Gnocchi Burro e Salvia
Az olasz (mar elmult) tradicio szerint a Gnocchi-t csutortoki kaja... de jol esik barmelyik nap :-)). Tehat ma csinalhatod, majd csutortokon ismetles lesz :-)))
Így visszaolvasgatva a topicot- a vizsgaidőszak közepén... :-(( -, leírnád nekem azt, a tipikus vasárnapi cannelonitok receptjét (hússal és hús nélkül ;-)) )..
Mas: megyünk Velencébe nyaron, milyen helyi specialitast kell/lehet megkostolni??:)
Baccalá alla Vicentina (talan magyarul Tokehal Vicenzai modra)
Fegato alla Veneziana (maj)
Barmilyen etel ahol Rizs vagy Radicchio vagy Maj van benne (pl. Risotto al Radicchio, Lasagne alla Trevisana, Risi e Bizi (kevesen tudjak, hogy ez a magyar RiziBizi eredeti elodje), Risi e Figadini)
Szerintem lefagyasztani NEM lesz jo. Nagyon bizonytalan, hogy fog reagal a frissteszta viztartalma, igy tul sok "shock termico"-kat kap az egesz.
Egyebkent a Lasagne (mint a Tiramisu :-)) ) finomabb a kovetkezo napon (vagy reggeltol estere). Igy jobban osszeernek az izek. Csinald meg az elozo napon.
A kesz Lasagne teszta (pl. Barilla) nem olyan rossz, erdemes ezen is gondolkozni... :-))
Ha olvasol egy par hozzaszolasomat akkor a kovetkezo kepet kapod meg:
hozzaszolas 924: (Pasta al Pomodoro) "keves fokhagymaval" + "ha lenne (szezonban) friss bazsalikom akkor nem kell fokhagyma"
904: "Itt lehet valasztani, hogy keves olajban (+ esetleg fokhagyma) vagy vajban" + "A toltelekhez sem a hagyma sem a fokhagyma nem kell" + "a paradicsom szosz alapja olivaolaj+fokhagyma"
837: "mi MENNYISEGben nem szoktuk tulzasba vinni a fokhagyma/hagyma hasznalatat"
834: a Focaccia-ba "Fokhagymat nem szoktak beletenni,"
818: (Ravioli Ricottaa e Spinaci) "+esetleg 1 gerezd fokhagymaval"
794: (Dio Szosz) "+ 2 gerezd fokhagymat"
792: (Pasta al Pesto di Zucchine) "foKhagyma 1 gerezd"
774: (Spaghetti con le Zucchine fritte) "bo eztraszusz olivaolajba egy par gerezd foghagymat piritjuk, majd kiveszuk a foghagymat."
768:"neha foghagymaval (vagy hagymaval)"
Arrol nem is beszelve, hogy a Pasta Aglio Olio e Peperoncino-ban van fokhagyma + a Pasto-ba is kell.
DE NEM MINDEGY MENNYI, OTT VAN A PROBLEMA
Egy 500 g tesztahoz (4 fore) egy paradicsomos szoszba kb. 4 gerezd kell, sot sokszor megpiritjuk es ki is vesszuk, hogy senkinek ne jusson a szajaba mert nagyon kellemetlen lenne. Sokszor hasznaljuk az ugynevezett "aglio in camicia"-t, ennyit jelent, hogy nem hamozuk meg, ugy piritjuk, hogy ne legyen eros ize.
Nekem nem kell erdeklodni "egy ismerősömnél is, aki olasz családban él Olaszországban, ők is használják előszeretettel a fokhagymát." En olasz vagyok, olasz csaladban nottem fel Olaszorszagban, olasz szulok, olasz nagyszulok, stb. stb.: nekem elhihetsz :-))))
Lanykaim meghivtak 2-3 napra julius elejére 5 db jo étvagyu serdülöt, és lasagne-t szeretnének enni...
En semmi jonak nem vagyok elrontoja, de frissen akkor nem tudom megcsinalni, (8 kamasznak+ két felnöttnek) frissen, ugyhogy arra gondoltam, elöre megcsinalom, lefagyasztom, és csak a sütés marad majd hatra.
Mikor jobb lefagyasztani (friss tésztaval, amit nem kell elörefözni): nyersen, avagy süssem meg egyszer és csak melegitsem?
Mas: megyünk Velencébe nyaron, milyen helyi specialitast kell/lehet megkostolni??:)
Én megdöbbenve olvastam, amikor azt írtad, hogy az olasz konyha nem használ fokhagymát...többször ettem Olaszországban, nemcsak étteremben, hanem családnál is olyan ételt amiben volt fokhagyma... Most utána érdeklődtem egy ismerősömnél is, aki olasz családban él Olaszországban, ők is használják előszeretettel a fokhagymát. Nézegettem a neten is az olasz oldalakat, többek között ezt is:
http://www.cucinait.com/cucinait/Home/Home.asp aminek 247 olasz receptet ad ki olaszul, ha beírom a keresőjébe a fokhagymát, mint hozzávalót.
Most akkor hogy van ez, én értettem valamit félre? Válaszodat előre is köszönöm szépen, szia Latsia1