Keresés

Részletes keresés

ponex Creative Commons License 2007.06.04 0 0 239
Konkrétan glettfixet még nem használtam, ha elolvasod és be is tartod a használati utasítást, akkor nagyon nem lehet elrontani, de ha mélyalapozót használsz máskor, akkor a fixatív illetve a falfix nevű anyagok a legjobban beváltak, ezeket érdemes használni. Hogy mért kellett 3 réteg festék azt sem tudom, látni kellett volna, hogy mit csináltál a festékkel, nem lett e nagyon el higítva stb... A tilatext alapvetően jó festék, álltalában azt használom, vagy polifarbe-t, mostanában egyre jobb kiváló fedőképességgel és kis hígítással cirka 100 nm-re elég, ha csak a tulajnak nincs külön igénye más típusú anyagra.
Előzmény: Horvathc (237)
ponex Creative Commons License 2007.06.04 0 0 238
Égetés után lenolajjal történő beeresztés javallott, ugyanis a kapillárisokból, az égetés következtében eltpárolgott nedvességet pótólni kell, lehetőleg valamilyen szilárd halmazállípotú anyaggal, és mivel a lenolaj száradó olaj, illetve diszperz rendszerű anyag, tökéletesen alkalmas a kapillárisok (fa rostjai közötti hézagok) kitöltésére. Egy nap száradás után csiszolni, portalanítani, majd a nagyobb lyukakat kitöréseket kétkomponensű gittel (PL: Neoplasz) tapaszolni, majd csiszolni, portalanítani, ezután alapozni, majd a kissebb hibákat tapaszolni, de már egy komponensű anyag is alkalmas (Pl: Trinát mestertapasz), majd csiszolni, portalanítani, mégegyszer alapozni, száradás után finomabb papírral (Pl: 120-as) csiszolni, portalanítani, és ezután lehet zománcozni. Trinát zománc tökéletesen megfelelő, de ha szebbre akarod, akkor trinát mesterzománc kiváló minőséget ad. Gyönyörű fehér és nagyon jól takar. Persze nem ártana az eszközök használatának és a felhasznált anyagoknak az ismerete sem. Végül is ez is egy szakma. hosszú évekig tanítják az iskolában. de te tudod.
Horvathc Creative Commons License 2007.06.04 0 0 237
Glettfixes küszködés

Tavaly nyáron nagy festegetés volt minálunk. Elég vacakok voltak a korábbi festékrétegek a falon, de úgy döntöttem (ostobán), hogy nem kaparom le a teljes falat, csak a nagyon máló részeket.
Ezeket szépen beglettelgettem és bekentem a teljes felületet glettfixel. Itt már kicsit bizonytalan lettem, mert a tájékoztató azt írta, hogy addig higítsuk vízzel, amig fényes filmat nem képez. (Vagy fordítva?)
Lényeg az, hogy bármit csináltam, fényes film lett a vége. A glettfix meg azért kellett, mert féltem, hogy a régi nedves festék le jön. (Nem glettfixezett és hengerelt falon meg is tette.)
Jó is lett volna minden, de a glettfixes falat vagy 3x át kellett kennem, mire fedő réteget kaptam. Egyszerűen csúszott a festék. Supralux Tilatex Akvát használtam és fedőmek egy réteg Supralux Tilatext Rusztikust.

A legvége az lett, hogy az egyik szobát telibe gletteltem, de azt is fixáltam. Így a sok réteg festék kellett. De a szobán meg is látszik!

Kérdés: Hogy kell jól használni ezt a glettfixet? Van értelme egyáltalán használni?

Üdv
Csaba
Horvathc Creative Commons License 2007.06.04 0 0 236
Mázoláson töröm a fejem. Beltéri ajtókról van szó.
Úgy gondolom hogy Trinát vagy Supralux zománcot használok majd.

Gondom csak az, hogy a munkafázisok sorrendjével nem vagyok tisztában.

A gyártók azt javasolják, hogy a natúr fát (ugyanis lesznek leégetett ajtók és meghagyott rétegek egyaránt) előbb eresszem be olajjal, utána tapaszoljam, majd alapozzam, végül zománcozzam. Felújításnál: tapaszolás, alapozás, zománcozás.
(Persze a megfelelő részek után csizsolás!)

Egy festő ismerősöm pedig azt javasolta, hogy előbb az alapozás, utána a tapaszolás. És óva intett mindenféle olajozástól.

Akkor hol itt az igazság?

Üdv
Csaba
silver25 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 235

Tescoba kaphato penészölő adalékot senki ne használja!!!!

 

Betúrósította a festéket :( És nem lehetett vele festen :(

silver25 Creative Commons License 2007.05.30 0 0 234
A fürdő egy társas házban van (tégla), régi építésű, és sajnos ablak nincs a fürdőben.Az ajtó meg állandóan nyitva van ha kell ha nem.
ponex Creative Commons License 2007.05.30 0 0 233
Üdvözlet, most találtam rá erre a topikra, és ha nem gond bekapcsolódnék a topik életébe. olvasgatok kicsit vissza aztán mjad hozzá is szólnék bizonyos kérdésekhez.
szpigot Creative Commons License 2007.05.30 0 0 232
Szia Matthias,

aki tanácsot kért a penészedéssel kapcsolatban annak a fürdőszobában adódott a problémája… gondolom nem volt a levegő nedvségi páratartalmával gond.. Ott az okozhatta a penészedését, hogy fürdés után nem mindig volt rövid szellőztetés esetleg olyan festékkel van festve a fürdőszoba ami nem légáteresztő vagy a fal szerkezete lehet olyan ,hogy sűrű szelőztetést igényel… mindenesetre az én véleményem szerint a szellőztetés hiánya miatt alakulhatott ki a penészedés…
Előzmény: Törölt nick (228)
P.Robi Creative Commons License 2007.05.25 0 0 230
Hol van  fürdőszobád? Milyen házban laksz?
Előzmény: silver25 (224)
P.Robi Creative Commons License 2007.05.25 0 0 229
Kedves silver!

 

Eszedbe se jusson mészre diszperzitet felhordani, mert jobb esetben csak megsárgul a dipó, viszont ha vastag a mész réteg, akkor a diszperzit meghúzza a meszet.  A nagy könyv szerint az „alap mészre” lehet piszperzitet felvinni, de átstocolni (átkaparni) mindenféle képen kell. Ebben az esetben sem kizárható a glettelés, mivel az apró mész szemcsék fenn maradhatnak a falon. Az öreg szakik (kaparás után) a mész por megkötésére egy vizes bázisú (műanyag alapú „MOZAIK” csemperagasztó 2,5kg, kevés dipó valamint víz keverékével szokták a falat átkenni. – Biztos ami biztos alapon –

Glettelés ( Rigips 3.6 ) után csiszolás javasolt majd egy réteg diszperzit, ezt követően „flekkelés” ( az apróbb hibák eltüntetésére (( dipo+gipsz –vigyú gyorsabban köt-)) majd a fedő réteg.

Előzmény: silver25 (220)
szpigot Creative Commons License 2007.05.25 0 0 227
A purhab nem hinném, hogy vizet szívna magába hiszen a lemosásához hígítót  vagy valamilyen szeszt  javasol.

Még annyit 4 cm-nél szélesebb hézagba ne használjuk.

A legfontosabb a felület megfelelő elő- és utónedvesítése, a purhab megdagadásához és kikeményedéséhez ugyanis nedvességre van szükség. A levegő páratartalma ehhez nem elég! A nem megfelelően nedvesített hab minősége gyenge, sokkal kisebb a keletkező habmennyiség és fennáll a hosszabb ideig tartó utándagadás veszélye is (a hab még napokig növeli térfogatát).

  Arra a célra amire te szeretnéd nem tudom alkalmazható-e… de amit selaci írt anno szerintem az jó megoldás

Előzmény: cool_cat (222)
szpigot Creative Commons License 2007.05.25 0 0 226

 A matt zománcoknak is van egy bizonyos fényük ... én a Supraluxot szoktam használni  de annak is  van velamennyi fénye .

ötletként annyit tudnék javasolni  egy kevés zománcot kiöntesz külön edénybe és adagolsz hozzá alapozót ...és egy darab fára  probafestést végzel...

 

Előzmény: géza gumikutya (223)
szpigot Creative Commons License 2007.05.25 0 0 225
A penészedés ott kezdődik, ahol legalább 72 órát meghaladó időtartamig, 75% feletti a páratartalom. Mit tehetünk a penész ellen?

Ha kordában tartjuk a páratartalmat, akkor ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tesszük a penész kialakulását. Fontos tehát a gyakori szellőztetés, hogy a lakásban felgyülemlett pára kiszellőzhessen.

Penész kialakulása A penész egy olyan gomba, ami mindenütt jelen van, ha akarjuk ha nem. Apró penész-spórák repülnek a levegőben mindenfelé. Ám a penészesedés nem indul el mindaddig, amíg a penész nem talál megfelelő "táptalajra". A penészfoltok ott jelentkeznek először, ahol a hosszabb időn át magas a páratartalom, ami az egyik elengedhetetlen feltétele a penészfolt kialakulásának.

 A penészfolt sima hypóval lemosható és száradás után megcsiszólni  esetleges felületi egyenetlenséget kijavítani és festeni beltéti festékkel.

 

Ha ez a penészedés annak ellenére alakult ki, hogy a szellőztetés mindig megfelelő volt akkor a festés elött mindenképpen a  penészedést le kell mosni  vagy hipoval vagy penészgátló lemosó oldattal (MERKUR-F PENÉSZGÁTLÓ LEMOSÓ OLDAT)  után a felület esetleges javítása…

Ezek után jöhet a festés(mosásálló falfesték, amely speciális gombásodásgátló adalékot tartalmaz, mosható és a penészgombák hosszabb ideig nem fejlődnek ki rajta

Pl. Polifarbe gyártótól a „Fungi”

    Trilak:  MERKUR-F DISZPERZIÓS PENÉSZGÁTLÓ

Előzmény: silver25 (224)
silver25 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 224

Üdv

fürdőbe penész ellen mit lehet tenni?

géza gumikutya Creative Commons License 2007.05.23 0 0 223

Sziasztok!

 

Segítség kellene.

Matt, fénytelen szürke festéket keresnék fára, beltérre.

Ezt (meg egy más, vízbázisút) már próbáltam, de nem eléggé matt egyik sem (konkrétan csillognak-villognak): 

http://www.trilak.hu/products/product.php?id=38

 

 

Köszi!

cool_cat Creative Commons License 2007.05.22 0 0 222

Visszatérve az acél zártszelvény belső felületkezeléséhez:

 

 

Purhabbal kinyomva a zártszelvény belsejét megoldható a probléma, valaki csinált már ilyet ? A purhab kültéren nem tudja megszívni magát vízzel ? Ez esetben csak rosszabbodik a helyzet, mivel kiszáradni, kiszellőzni sem tudna a szelvény.

 

Egy 2 m hosszú szelvény kitöltéséhez, kétoldalról min. 1 m hosszú csövön kéne át/kinyomni a purhabot. Működik ez így, meghosszabbítva a rövid kinyomócsövet ?

 

 

szpigot Creative Commons License 2007.05.21 0 0 221
Mészre természetesen lehet diszperzitet festeni csak fordítva nem (diszperzitre meszet).

A fal kaparást érdemes elvégezni, ha már többször volt meszelve, sőt diszperit festés alá érdemes min.1 sori glettelést (csiszolást) elvégezni. a diszperzites falfestéskor a fali hibák jobban kiütnek.( ezért javasolt a 2 sori glettelés).

Jó munkát !

Előzmény: silver25 (220)
silver25 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 220

Sziasztok!

 

Mészre mehet diszperzit? Vagy le kell kaparni?

authorvision Creative Commons License 2007.05.17 0 0 219

Köszi ! megnézem !

 

a.

Előzmény: szpigot (218)
szpigot Creative Commons License 2007.05.16 0 0 218
Elküldöm neked a linket mint, hogy megpróbáljam neked körbe írni .

 

Betonfesték:

http://www.trilak.hu/products/product.php?id=30

authorvision Creative Commons License 2007.05.16 0 0 217

Sziasztok !

 

Tudna valaki tanácsot adni, hogy létezik-e olyan betonfesték, amit kültéren is lehet alkalmazni? betonjárdát, kocsibejárót szeretnék picit dekoratívabbá tenni.. (ha tudtok erre más lehetőséget, az is érdekelne)..

 

a.

 

 

selaci Creative Commons License 2007.05.07 0 0 216

Sziloplaszttal szokták kihúzni...

 

 

Előzmény: silver25 (215)
silver25 Creative Commons License 2007.05.04 0 0 215
Szaisztok fürdőkád és csempe közötti részt mivel szokták kikenni?
silver25 Creative Commons License 2007.05.02 0 0 214

Polifarbe-nek a platinum nevű szines festéke nagyon tuti.Kicsit drága, de egy rétegben simán takar,állítólag teljesen elütő színre is.Én fehérre kentem de nagyon jó véleménnyel vagyok róla.És nekem is úgy ajánlották.

 

kb 55nm-re egy 5litereset vettem és maradt belőle kb 1L. Ára olyan 4800ft környéke +/- 300Ft boltja válogatja.

szenyor Lopez Creative Commons License 2007.05.02 0 0 213

Ha előre le van mélyalapozva a festendő felület és a festék a felhasználás előtt rendesen fel van keverve, nem szabad foltosodnia. Az előre bekevert festékeket nem kell felkeverni általában, illetve rá van írva, hogy mit kell vele tenni.

Előzmény: M.Szandi (212)
M.Szandi Creative Commons License 2007.04.29 0 0 212
Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni? A problémám röviden:

kb. egy évvel ezelőtt férjemmel a gyerekszobát kékre (sötét) festettük. Elmentünk, kiválasztottuk, kikevertettük a színt, ahogy kell. A festés azonban foltos lett.:-((((
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy miért???
Most a konyhát szeretném erős pirosas színnel megoldani, de már bele sem merek kezdeni....A festék a tikkurila színmintája alapján , számítógéppel lenne kikeverve, vagy gondolkodtam a supralux előre bekevert színén. Melyik a jobb szerintetek az ami már bekeverve kapható, vagy amit a boltban színkártya alapján kevernek?

Válaszotokat előre is köszönöm.
Bulu1 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 211
Köszönöm, akkor Héra.

Azért attól, aki benne van, még várnék egy kb. árat.
Előre is köszi.
Előzmény: selaci (209)
selaci Creative Commons License 2007.04.24 0 0 210

Szia

 

Ajánlanám a Supralux rozsdaátalakítóját (diszperziós) erre a célra. Száradás után olyan, mintha vékony műanyag vagy lakkréteg maradna a felületen. Ha ezt beletöltöd és jól átforgatod, hogy mindenhová kerüljön anyag, majd kiborítod és hagyod megszáradni, az szerintem elég lesz.

 

Gondolom, kapu lesz belőle. Én is így fogom csinálni az enyémet, csak még egy higított rozsdagátló alapozóval is átlötykölöm. Biztos ami biztos. Te sem ártanál vele, ha megcsinálnád a tieddel. Az aljára tanácsos lyukat fúrni, vagy rést hagyni azért, hogy a lecsapódó pára és a csapadék ki tudjon jönni belőle.

A zárat szerintem meg szereld ki erre az időre.

Előzmény: cool_cat (207)
selaci Creative Commons License 2007.04.24 0 0 209

Szia

 

Engem egyszer megszivatott a Polifarbe (ill. a tulaj, hogy ilyet vett), ritkán szívtam annyit, mint akkor. Szerintem Héra.

 

A privát véleményem szerint, ami olcsóbb a héránál ( TG, Polifarbe...) az nem túl jó.

Nekem úgy tűnt, hogy ezeknél a festékeknél mintha kevesebb lenne a kötőanyag(műgyanta).

 

A Hérával és drágább társaival még nem volt gondom, sajnos ugyanezt nem mondhatom el az olcsóbb kategóriáról. Persze, nem ismerek minden festéket ami olcsóbb a Héránál, még az is lehet, hogy van köztük jó is.

 

 

Előzmény: Bulu1 (206)
selaci Creative Commons License 2007.04.24 0 0 208

Szia

 

Hát én nem ragasztanék bordűrt a fűrészporosra, túl szemcsés és el fog állni a széle.

Előzmény: valtottnikk (205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!