Keresés

Részletes keresés

törpecser Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8327

 

Én kistestű havanna cser nyuszi fajtát nem ismerem. Hasonlít a törpecserhez.

Előzmény: nyuszihopp (8325)
törpecser Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8326

 

Tavaly ősszel a mi nyuszijaink is betegek lettek. Gubbasztás, híg széklet, étvágytalanság, sőt még a vizet sem  nagyon fogyasztották. Adtam nekik baykox-ot, semmi hatás. Állatorvost hívtam a kokcit kizárta. Takarmány hibára gyanakodott. (a takarmányozásban semmi változás nem történt, így ez is ki lett zárva. ) Egyszerűen nem tudott rájönni, hogy mi lehetett, pedig ő tényleg próbált utánaolvasni a könyveiben. Azt ajánlotta hogy adjak nekik neo.-te-sol-t. Gyenge gyepszénán kívűl semmit nem volt szabad adni nekik. Egyik nyúlász ajánlotta, tegyek be nekik fűzfa ágat, rágcsálják, az megfogja a székletüket.

Kegyetlenül néztek ki szegény nyuszikáim. Szerencsére szép lassan kezdtek javulni, csak 2 süldő veszteségem volt.

Már egyszer írtam itt hogy hasmenésre jó a fűzfaág, de ez tényleg így van.

Szerintem akkor a nyuszijaim ezen a betegségen estek át, amiről Te írtál... lehet..   

Előzmény: nddori (8307)
nyuszihopp Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8325
Tudtok valakit aki rajtunk kívül foglalkozik kistestű havanna cser nyuszival? Ő Gary! Vagy esetleg nem érdekel valakit, vannak picik?
Domowe Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8324
Én nem vagyok nyúl tenyésztő van törpenyuszim is /a gyereké/ de sima fajta nélküli házinyulaim vannak. Ill mindig is voltak kb 10éves korom óta gyakorlatilag a húsuk miatt tartom foglalkozom velük.
Még sohasem voltak betegek!
A ketrec tetején konzervdoboz gázolajjal a szúnyogok nem szeretik a szagát.
szúnyogriasztó növény a ketrec közelében
ill egy csali lámpa ami megöli a szúnyogokat :-)
sőt még oltva is vannak a nyuszik de nincsenek rajtuk csípés nyomok!
Az oltás 2700ft a kombinált 3200ft /vérzékenység/ + tű meg fecskendő 20 db nyuszinak 1 évig véd szerintem ki lehet bírni és nem most mikor invázió van kell beadni Hanem már januárban mikor nincs szúnyog
Aki nem gondol a megelőzésre az nem várhat semmi jót főleg hogy ilyen esős pocsolyás nyarunk van.

tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8323

Gyógyszerek terén nálam az arany középút vált be. Oltok idényben mixo ellen és kokci ellen kapnak preventív kezelés (trisulmix vagy coccifort).

Szintén hasznos dolg a higénia. Ugyan úgy mint embereknél. Nem 120 féle védőoltás, hanem tisztaság. Az állatnak is fontos, hogy mosva, fertőtlenítve legyen az itató és etető, ne jusson be hozzájuk rágcsáló és ha mód van rá madár sem. Ha idegenek jönnek vendégségbe ne azzal kezdjék hogy a nyulashoz mennek és matatnak főleg ha olyan helyről jöttek ahol állatok vannak. Kézmosás. A füvet véletlen sem vágom olyan helyről, ahol sok kutya, mecska megfordul. Inkább megyek messzebbre, de sem bacikat sem bélférgeket nem hurcolok haza a nyulaknak.

És persze ami szerintem a nyulászok barátja a rácspadozat. 4 cm-es lécekből az anyának, pontheggesztett rács a vágóállatnak. És nem fekszenek a saját ürülékükben, nem eszik vissza az ürülékkel fertőzött alomanyagot.

És (kopp kopp) nálam nem is volt elhullás vagy betegség. Leszámítva azt az egy mixos kicsit, aki a védettség kialakulása előtt megbetegedett. De erről nemrég írtam.

Laktiferm, almaecet stb. az nálam nincs. Én sem szedek sem vitamint sem immunerősitőt sem.... Akkor a nyúlnak miért adjak? Kapnak sok zöldet, abrakot, sót. Szerintem ennyi elég is nekik. Nálam bevált.

Előzmény: nyuszihopp (8316)
nddori Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8322
Szép cica!
Ma behordtuk a lucernaszénát. Hétfőn lett lekaszálva, de még félig mindig nyers, nem is bálázva lett, hanem csak összekötözgettük, hogy ne rohadjon. Nem mertük már kint hagyni, mert nem lehet tudni, mikor ázik meg.
Itthon azért szétteregettük az udvarban, hogy süsse a nap. Erre jött egy felhő és hatalmas zápor....éljen....nem akadtam ki...
Előzmény: törpecser (8319)
nddori Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8321
Na azért! Nekem nagyon jól bevált az oltás, meg akiknek oltom a nyulait náluk sincs baj. És erre a legjobb példa tényleg az volt, hogy több helyen is egy ketrecben voltak az oltott (én oltottam) és oltatlan nyulak. Az oltottak köszönik, jól vannak, az oltatlanok pedig mind, kivétel nélkül mixósok lettek.
Nem tudom, mi van a nyuszim orrával még mindig olyan.
A fekete bogár szerintem valami csíborféle lehetett, azok csípnek akkorát.
Előzmény: törpecser (8318)
nddori Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8320
Épp most kaptam meg a nevezési lapot a szeptemberi kiállításra (szerintem te is kaptál, nem néztem)Abban meg kötelező vinni az oltási igazolást...szóval, aki kiállítani akar, annak mindenképp kell az oltás.
Előzmény: nyuszihopp (8316)
törpecser Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8319

 

Szia.

Kösz. Próbáltam a nyúlház belsejét fotózni, de háááát nincs tér!!

((ilyenre sikerült)))

Két sor ketrec van a nyúlházban egymásnak háttal. Az ablak, ajtó felőli részen van a törzsállomány. A hátsó ketrecsorban a süldők. Már amennyit látni lehet belőlük.

A nyúlház lakója Frici nevezetű cica, aki az egérmentességet "garantálja".

Üdv.

Előzmény: san72 (8055)
törpecser Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8318

Sziasztok!

Szia Dóri, ma volt az ismerősöm, aki mixo ellen oltatott még márciusban, s mondta, hogy mégis mixósok lettek. Nahát szóval kiderült, nem lettek mixósak a nyulai, hanem valami fekete bogár csípte meg az orrát egynémelyiknek s ettől  dagadt be a pofijuk, szerencsére.

Mondjuk ilyen fekete bogár már engem is csípett meg a bokámnál és nekem is jó bepirosodott, bedagadt, nagyon viszketett, s úgy emlékszem borogatni is kellett.

A Te nyuszidról kiderült, hogy mitől dagadt meg a pofija??

Előzmény: nddori (8038)
Rencsa-baba Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8317
Hát hallod itt is sok nyuszi nincs oltva a faluban az ismerősöknek,még sincs bajuk.Ez a fura,pedig rengeteg szunyog van erre is.Furcsa dolgok ezek...
Előzmény: nddori (8315)
nyuszihopp Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8316
Hiszel nem hiszel, mindenki maga dönti el!
Egy biztos egyik tenyésztő társamnak aki először szerezte be kintről, jó pár nyula tüsszögött, folyt az orra stb. Miután beadatta nekik megszűnt a probléma és azóta is jól vannak, pedig előtte kipróbált sok mindent (neotesol, enrobioflox, laktiferm stb.)
Te semmilyen oltást nem adsz nekik, és bírják?
Előzmény: krezidiesel (8312)
nddori Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8315
Tegnapelőtt voltam oltani egy háznál és meglepődtem, mert a nyuszikon egy szem csípés nem volt.... Se a fülükben, se az orrukon, még a nagyok se voltak oltva és semmi bajuk. Érdekes, mert itt a környéken minden nyulat visz a mixo, ami nincs oltva, meg ami későn lett oltva... Én is oltom őket folyamatosan,a kicsiket 5 hetesen azonnal, ez a tuti :)
Előzmény: Rencsa-baba (8314)
Rencsa-baba Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8314
oké köszike.Majd az állatorvosom megkérdezem biztos tud rendelni.Ha nincs neki.Ha valami kell mindig beszerzi...:)))Most is kell majd oltásokat rendelnem mert az uj nyulakat is be kell oltanom.Mielőtt nagy baj lenne....
Előzmény: nddori (8313)
nddori Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8313
Szarvason van egy nagyon jó állatpatika, mi onnan vásárolunk, ott van "minden". Az árat majd megkérdezem, mert ezt apukám vette, mikor jött haza munkából.
Előzmény: Rencsa-baba (8311)
krezidiesel Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8312
Szerintem meg az a szomorú, hogy hisznek az emberek az orvosokban, a gyógyszerekben meg az oltásokban...
Előzmény: nyuszihopp (8308)
Rencsa-baba Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8311
Ja meg mennyiért vetted ezt a szert?
Előzmény: nddori (8307)
Rencsa-baba Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8310
Ja reggel elkedzett fészket épiteni az uj törpe anyám.aki olyan támadós fajta.De még nem ellett csak zilál és ide-oda pakolja a cuccot....:))Szegénynek nem jött jól ez a meleg.De befedeztettm,mivel tulsulyos nem akartam nagyon üresen hagyni,mert aztán szenvedhetek azzal hogy vemhes legyen...
Rencsa-baba Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8309
Hát lehet hogy valami ilyen baja volt,mert a tünetek egyeznek.Bár hangokat nem hallottam,De tény hogy depis volt.Nyálkás hasmenés és épp hogy evett.Másnap evett egy kicsit.De utánna lett még rosszabbul.És te hol vetted ezt a szert???
Előzmény: nddori (8307)
nyuszihopp Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8308
Szomorú mennyire el vagyunk maradva ebben is más országoktól!
Például azt tudtátok, hogy a pastörella ellen is létezik védő oltás? A Szlovák nem jó mert csak 16 féle ellen véd, viszont a Német ötven valahány fajta vírus ellen jó. Mi is holnap kapunk onnan egy ötven adagost.
Ugyanúgy évente kell ismételni mint a többit.
Előzmény: nddori (8307)
nddori Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8307
Kedves Nyulászok figyeljetek kicsit! (egyszer ezt már elkezdtem, csak nem reagált senki, de mostmár leírom, azaz bemásolom, amit már leírtam san-nak is)

Mivel egyre többen írjátok ezt a puffadásos dolgot:

Ez egy új betegség a nyusziknál, már volt korábban is, de most jött elő megint. Először 1996-ban jelent meg Franciaországban. A neve: Járványos enteropathia. Jelenlegi tudás szerint fertőző eredetű emésztőszervi betegség, kóroktana és kórfejlődése a mai napig tisztázatlan.
Először a takarmányban keresték a megbetegedés okát, de ez nem volt eredményes.
Elsősorban a 6-14 hetes nyulaknál lép fel, esetenként az anyáknál vagy választás előtti szopós nyulaknál fordul elő.
A megbetegedés jelei: étvágycsökkenés, depresszió, has jelentős mértékű kitágulása, nyálkás bélsár, bélhangok fokozódása, elhullás.
Megelőzni lehet a betegséget: "Trierra koncentrált gyógypremix nyulaknak" Viszont ezt nem gyártják.... Van helyette egy másik gyógyszer (ha ezt kéred, automatikusan a másikat adják) de ebben csak az egyik hatóanyag található meg, így nem tudom, hogy hatékony-e ez ellen. Mindenesetre én megvettem és odaadom nekik.
Gyógyítani nemigen lehet a betegséget, a premix is csak a megelőzést szolgálja.
Bővebben a cikk róla a Magyar Állatorvosok Lapjában.
karibaba Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8306

Már vagyok....Kistücsök majd 2 hétig kórházban volt, ezért nem voltam netközelben....

 

Az anyanyulam után elástam 4 növendéket is, egymás után fúvódtak fel... :o((

 

Közben kaptunk 3 elszámolószámlát: víz, gáz, villany: 20 ezer, 20 ezer, 30 ezer... :o(

 

Nem mondhatnám, hogy jól indult az idei nyár! :o((((

 

De csak egészség legyen!

Előzmény: Purcsimanó (8285)
förike Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8305
Már fél-6-kor permetezték a szúnyogokat autóról és repülővel!
krezidiesel Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8304

Én is levágtam két anyámat amin kijött.

Vadas szürke nyulaimat és a süldőket nem bántják a szunyogok.

Csak el ne kiabáljam...

Előzmény: stangli2 (8290)
krezidiesel Creative Commons License 2010.07.02 0 0 8303

Erről az elektromos csapdáról rakhatnál fel egy linket, hogy miféle, és hol lehet kapni!

Köszi!

Előzmény: nddori (8197)
SÁRVÁRI ATTILA Creative Commons License 2010.07.01 0 0 8302
miért
SÁRVÁRI ATTILA Creative Commons License 2010.07.01 0 0 8301
n
SÁRVÁRI ATTILA Creative Commons License 2010.07.01 0 0 8300
nem birok képet feltőlteni??
Előzmény: SÁRVÁRI ATTILA (8299)
SÁRVÁRI ATTILA Creative Commons License 2010.07.01 0 0 8299
szia!ami az oldaladon van az nem fekete ezüst hanem fehérszálkás fekete
Előzmény: SÁRVÁRI ATTILA (8298)
SÁRVÁRI ATTILA Creative Commons License 2010.07.01 0 0 8298
SZIA!olyan hogy toy csak wc-ben van.nem hinném hogy ez elfogadot a szlovákok is szinesnek hivják majd felhivom az anikot és beszélek vele erről hogy holl let ez elfogadva mert szerintem ezt csak tenyésztők fogadták el.a ráragasztás  a hollandtarka és tőrpekeverékeknek kőszőnhető azokra kezdék rá ragasztani meg azthogy toy is és utána jőt a legnagyobb baromság a extra mini toy.na de erről ennyit.már kiállitás előt szeretnéd látni az állományomat?a havana cserből neked pár van?nem lenne elado bakod belőle?
Előzmény: nyuszihopp (8267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!