Keresés

Részletes keresés

kkn Creative Commons License 2009.11.14 0 0 29570

No most a megszállt területek szerintem még nem aznosak a korona országaival. Vagy legalábbis nem akkor számított országrésznek valami, ha a terület királyává koronázták a hódítót?

Jóval későbbi esemény, de a németek álltal megszállt Mo. sem volt Németország része.

Amikor a török elfoglalta az ország egy részét, akkor bevezette a saját közigazgatását a területen, így azt a Török birodalom részének tekintették. Úgy tudom, hogy egy időben Erdély is oda adózott, elismerte a portát, de akkor sem volt a birodalom része.

Az általad felsorolt területek "annektálva" lettek hivatalosan, vagy csak egy darabig a magyarok szedtek ott sarcot?

Mert én még úgy tanultam történelemből, hogy a Fekete-tengerrel határos területek csak fennhatóság alatt álltak, de nem voltak a Magyar Korona országai. A Tirrén-tengerről nem tudtam, de akkor valószínűleg oda sem koronázták meg Lajost, így nem volt szerintem a Magyar Királyság része. Mert a szólam Magyarország partjairól, és nem magyar fennhatóságú területekről szól. Dehát utóbbiak kérészéletű dolgok voltak, és ilyen alapon a szerbek, meg a románok magyarországi '919-es megszállásait is ugyanolyan értékűnek kell tekintenünk, mint a mi három tengerünket, dehát tudom, hogy a nacionalisták ( itt az akkori propagandát értem, mert  a nagyszüleim még a Horthy-érában az iskolában ezt tanulták ) csak a saját érdeküket ismerik el, így soha nem fogják a mások hasonló érveit figyelembe venni.

De akkor valaki felvilágosíthatna már konkrétan a középkori nemzetközi országjog idevonatkozó kitételeiről.

A Német Lovagrend ott volt a töri atlaszokon, az nem újdonság.

Igaz, hogy nem lekicsinyleni akarom a magyar érdemeket, hanem tárgyilagosan kezelni a dolgokat.

Előzmény: Törölt nick (29542)
GajdiJ Creative Commons License 2009.11.13 0 0 29569

Üdv.

Én éppen egy "bozótírtó" vagyok, már régóta tervezem a megtisztítását.

Tervezem egy brigád létrehozását is, ehhez a "munkához", persze nagyon várbarátnak kell lenni, nehéz megközelítés stb.

Egyébként létezik legenda is Tállya középkori várához.

Egyszer egy tatár ostromot is sikeresen visszavertek, tehát nem csak belviszályok miatti ostromokban vett részt, a méltánytalanul  elfeledett, gondozatlan vár, hanem a honvédő csatákban is.

Előzmény: Nagyon Várbarát (15528)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.11.13 0 0 29568

Az eddig végzett régészeti kutatások szerint az Eger patak fölé magasodó nyúlványon már a honfoglalás utáni időszakban falusias jellegű települést hozott létre a magyarság. Házaik nyomai és a sírjaik a déli oldalon kerültek elő.

Mindenképpen korai keletkezésű az a rotunda {körtemplom} ami a püspöki székesegyház déli oldalában állt. A szakemberek ezt a "keresztelőtemplomot" feltételezik annak az objektumnak, aminek építését az államalapító István király az északi magaslatról, a "Királyszékéről" figyelte a legenda szerint.

A tőle nyugati irányban feltárt többosztatú épületet a korai püspöki palotának vélelmezik.

Még az Árpád-házi uralkodók idejére tehető a Szent István-templom keletkezése.

Maga a püspöki székesegyház több időszak jelentős átépítéseit hordozza magán. Fontosságát jelzi, hogy 1204-ben itt temették el Imre királyt. Az egyik leggazdagabb egyházmegye az egri volt, méltóságviselői folyamatosan gazdagították a székesegyházat egészen a török hódoltság koráig.

A magaslaton kaptak helyet az egri káptalan épületei valamint a kiszolgáló helységek sora.

Eger -- korai épületek

A korai rotundaA rotundában eltemetett egyházfőrőlA korai rotunda és püspöki palota alaprajzaÁrpád-házi Imre király emléktáblája
Előzmény: Nagyon Várbarát (29567)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.11.13 0 0 29567

Köszönöm a kiegészítést.

Furcsa, de Magyarország egyik legjobban megkutatott váránál -- Egernél -- még mindig rengeteg a homályos terület. Legalább is ez derült ki a számomra, amikor a Heves megyei várkataszterben közölt legfrissebb összefoglalást elolvastam.

Mit tudni biztosan?

-- István király megalapította a XI. század elején az egri püspökséget. Ennek helyszínéül valószínűleg az akkoriban már jelentősebb településnek számító Egert választotta.

-- A középkorban fontos szerepet betöltő katolikus egyház rövidesen megépítette szakrális objektumait és természetesen a mindennapi élethez szükséges egyéb házait. Tehát templomok és püspöki illetve káptalani lakóházak sora emelkedett az Eger patak feletti magaslaton.

Eger a középkorban
Előzmény: C SanMarcos (29566)
C SanMarcos Creative Commons License 2009.11.12 0 0 29566

Köszönjük a listát.Így egybegyűjtve nagyon megkönnyíti a tájékozódást, keresést.

Azzal egészíteném ki, hogy az évszámok nem mindig az adott évekre vonatkozó kötet évszámai, hanem a megjelenés dátumai. Pl. az 1968-as kötet 1969-ben jelent meg, az 1970-71-es 1972-ben, vagy egy évben két kötet. Ez hivatkozások visszakeresésekor okozhat zavart, amit több esetben tapasztaltam, más kiadványok esetében is.

Előzmény: Nagyon Várbarát (29564)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.11.12 0 0 29565

Eger történetének megismeréséhez előbb Heves vármegye korai időszakáról kell fellibbenteni a feledés fátyolát. A történészek szerint az István király által létrehozott Újvár {később Abaúj} királyi vármegye déli részéből vált ki ez a vidék, amely magába foglalta a Bükk zordon csúcsaitól le egészen a szélesen elterülő Tisza által bezárt területet.

Az igazgatási központot jelentő Hevesen ispáni vár épült, míg az Eger patak feletti magaslaton pedig a katolikus egyház alapozta meg egyik püspökségét. Az Árpád-házi uralkodók alatt fokozatosan a teljes irányítás átkerült az egri püspökök kezébe.

Heves vármegye a középkorban
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.11.12 0 0 29564

Átrágtam magamat a Heves megyei múzeumi évkönyveken, amelyek között az alábbi váras cikkeket találtam.

1963 -- Az egri vár feltárása I. -- 119. old.

1963 -- Eger a Rákóczi-szabadságharc korában -- 263. old.

1963 -- Munkások és mesterek az egri vár építkezésein -- 173. old.

1964 -- A egri vár feltárása II. -- 221. old.

1964 -- Munkások és mesterek az egri vár építkezésein II. -- 151. old.

1965 -- Eger középkori utcái -- 73. old.

1966 -- A törökkori Eger történetéhez -- 153. old.

1966 -- Az egri vár feltárása III. -- 97. old.

1967 -- Az egri külsővár lerombolása -- 117. old.

1967 -- Eger város térképei -- 125. old.

1967 -- Az egri vár feltárása IV. -- 87. old.

1969 {1. évkönyv} -- A egri vár feltárása V. -- 115. old.

1969 {1. évkönyv} -- Eger városfalainak és kapuinak története -- 177. old.

1969 {2. évkönyv} -- Az egri vár feltárása VI. -- 179. old.

1969 {2. évkönyv} -- Javaslat a Szép-bástya helyreállítására

1973 -- 74 -- Az egri vár székesegyházának feltárása 1. --  131. old.

1975 -- Az egri vár székesegyházának feltárása 2 --  81. old.

1977 -- Az egri vár egy londoni vedután -- 77. old.

1980 -- 81 -- Az egri vár 100 éves térképe -- 99. old.

1980 -- 81 -- Az egri vár hadinépe 1552-ben -- 47. old.

1982 -- 83 -- Árpád-kori falu az egri  várban -- 75. old.

1982 -- 83 -- A mátraderecskei Kanázsvár -- 111. old.

1984 -- Felsőtárkány -- Várhegy neolitikus telepe -- 13. old.

1985 -- Árpád-kori várak a Mátrában -- 77. old.

1986 -- Az egri vár Árpád-kori temetője -- 5. old.

1986 -- Houfnagel egri vedutája -- 65. old.

1987 -- Az egri vár székesegyházának ásatási naplója -- 431. old.

1987 -- Eger város urbáriumai -- 473. old.

1987 -- Leletmentés az egri várban 1. -- 413. old.

1988 -- Bene vára és települése -- 57. old.

1989 -- 90 -- Az egri vár Kálváriája -- 567. old.

1989 -- 90 -- Az egri vár feltárása VII. -- 317. old.

1989 -- 90 -- Az egri vár gazdálkodási rendszere -- 421. old.

1991 -- 92 -- Miként jutott az egri vár Habsburg kézre? -- 181. old.

1991 -- 92 -- Őskori földvár a felsőtárkányi Várhegyen -- 5. old.

1993 -- 94 -- Az egri vár szervezetei -- 67. old.

1993 -- 94 -- Hadiipari létesítmények Egerben -- 103. old.

2000 -- Várak Hevesben -- 5. old.

2002 -- Az egri vár történeti kutatása -- 275. old.

2002 -- Műemlékvédelem és várkultusz Egerben -- 255. old.

2002 -- Régészeti ásatások szerepe -- 241. old.

2003 -- Az egri vár északi falának kutatása -- 225. old.

2004 -- Adatok a siroki vár építéstörténetéhez -- 137. old.

2004 -- Varkocs Tamás egri várkapitány emlékezete -- 189. old.

2006 -- Kutatások az egri palota keleti végében -- 519. old.

2006 -- Eger városfalai -- 553. old.

2007 -- Csulai Móré László emlékezete -- 527. old.

2007 -- Korai dézsmapince az egri várban -- 505. old.

2007 -- Tinódi éneke és az egri vár rekonstrukciója -- 705. old.  

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 29563
Picit vacakol az Index így lemaradt, de ezúttal is gratulálok a szerzőknek!
Végezetül ajánlom mindenkinek a kötetet. Remélem, hogy a karácsonyfa alá nektek is odakészíti a Jézuska! :-)
Előzmény: Törölt nick (29562)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 29562
Múlt hét csütörtökön tartották az egri várban a Castrum Bene Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában megjelent "Heves megye várai az őskortól a kuruc korig" című kötet könyvbemutatóját. A rendezvény megtartására a Dobó-bástyában kialakított - szerintem minden igényt kielégítő - előadóteremben került sor, ahol a szép számmal megjelent érdeklődőkön kívül a szerzők, így Nováki Gyula, Baráz Csaba, Feld István és Sárközy Sebestyén is jelen volt. Sajnos Dénes József nem tudott jelen lenni az eseményen, ahol Feld István és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Irodájának vezetője, Paszternák István mondott rövid beszédet, méltatva a művet és a szerzőket.

A kötet 3 nagy fejezetben veszi sorra a megye várait:
- Felmért és meglévő maradványokkal rendelkező őskori, középkori és kora-újkori erődítmények,
- Elpusztult erődítmények (lokalizálható, illetve nem egyértelműen lokalizálható kategóriákra bontva),
- További kutatást igénylő bizonytalan, illetve tévesen várnak tartott helyszínek és objektumok

Az egyértelműen várnak tartott helyek száma összesen: 66, ami elég szép szám!

A kötetben a felmérések és alaprajzok mellett helyet kaptak - igen jó minőségű - színes fotók is, köztük számos légi-felvétel Czajlik Zoltán, illetve a Civertan Bt. jóvoltából.

A "Magyarország várainak topográfiája" sorozat következő kötetei Fejér és Nógrád megye váraival fognak foglalkozni.

Habár még nem olvastam végig a kötetet, de azért az egyértelmű, hogy a szerzők alapos munkát végeztek; számos vár esetén az eddigi adatok kerültek összegzésre, míg másutt ezeket kiegészítették, de például Oroszlánkő-vára esetében némi okleveles kutatást is végeztek, tovább gazdagítva az ismereteinket.

Öröm volt látni, hogy ennyi érdeklődő gyűlt össze, akiket a vendéglátók - mutatós kancsókba töltött - egri borral és pogácsával láttak vendégül.

A topikosok közül Nagyon Várbarát és C SanMarcos volt még jelen. Sajnos nem tudtam hozzájuk előbb csatlakozni pedig ők a rendezvény előtti órákban alaposan bejárták Eger várát.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 29561
Ha valaki Szádváron jár, készíthetne pár felvételt a külső vár udvaráról, ahol Szögliget Község Önkormányzatának jóvoltából a kőhalmokat átcsoportosították az északi fal mellé, illetve a Német-bástya elé.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 29560
:-)
Előzmény: tomatas (29559)
tomatas Creative Commons License 2009.11.11 0 0 29559
A legtöbb legendának van valamilyen valóságalapja, talán mint azok a rézkarcok, amelyek a valós tájat és épületeket már nagyon eltorzult alakban ábrázolják.
Annyi emberen keresztül ment ez az információ, hogy képtelen a valóságot tükrözni.
Előzmény: C SanMarcos (29558)
C SanMarcos Creative Commons License 2009.11.11 0 0 29558

A várból kivezető alagutak többségéhez hasonlóan talán ez is egy legenda. Mindenesetre óvatosságra int a "néphit szerint" kifejezés. Fényes Elek sem ír a vár és a barlang kapcsolatáról:

Cseszneki átjáróbarlang

Cseszneki barlang
Előzmény: vigi68 (29556)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 29557
Igen, én tovább maradtam. Ha holnap emberi időben hazaérek, akkor írok róla pár sort.
Előzmény: vigi68 (29555)
vigi68 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 29556

Ezt most olvastam a:

Évi Jelentés
A Veszprémvármegyei
Múzeum és Múzeumi Könyvtár
1927/28. évi fejlődéséről
és évvégi állapotáról

Adatok Csesznek történetéhez.

30. oldal közepe:

"A várból alagút vitt az Aranyos patak szorosához, ahol a barlangszerű bejárás még ma is látható (gr. Esterházy E. i. m. és Fényes: Magyarország geografiai szótára. 1. 217.)"

No, ez eddig csak az én figyelmemet kerülte el?

Ti tudtatok erről a(z) -titkos?-  alagútról?

(ha igen, mutassátok: linkek, rajzok, térképek..., minden érdekel!)

vigi68 Creative Commons License 2009.11.10 0 0 29555

Te meddig maradtál?

Ha tovább, mint NV, akkor tőled várom a beszámolót ;-)

Előzmény: Törölt nick (29550)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 29554
Olvass vissza! :-)
Csak a tényeket ismertettem, ráadásul a konklúziót hibásan is írtam, mert nem a "volt", hanem "lehetett" szót kellett volna írnom az általad citált mondatomba.
Zsigmond koráról én nem írtam semmit, talán nem véletlenül.
Előzmény: Törölt nick (29553)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.10 0 0 29553

"Mindezek alapján 1350 és 1352 között volt olyan időszak, amikor a magyar, illetve a magyar befolyás alatt álló területek három tengerrel voltak határosak."

Erik ugye nem mondod komolyan, hogy ezzel a 2 éves regnummal igazolod a haromtengeres tezist. Ezt a puskaport Zsigmond idoszakara szokas durrogtatni es ott nem igaz. Attol meg, hogy a kiebrudalt nemet kiralyfi elobb magyar kiraly lett aztan nemet csaszar, attol meg a tenyen nem valtoztat, hogy az elodlegesen nemet csaszar volt egy perszonalunios katyvaszban.

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.11.10 0 0 29551

Köszönöm szépen a felkérést, de mivel már az első felszólalás után kénytelen voltam elsietni a vasútállomásra, nem igazán tudok részleteket írni. Maga a Heves megyei várakat bemutató kötet igazán alapos, a jelenlegi ismereteket összefoglaló munka, minden várbarátnak ajánlom a könyvespolcára.

Most egyébként a hevesi múzeumi évkönyveket bújom, hogy majd Eger váráról összegezzem tudásomat.

A szerzők
Előzmény: Törölt nick (29550)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29550
Múlt héten tartották az egri Dobó István Vármúzeumban a Heves megye várai az őskortól a kuruc korig című kötet könyvbemutatóját.

Nem akarlak sürgetni NV, de beszámolhatnál a részletekről azoknak is, akik nem voltak ott. :)
SF3D Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29549
Sziasztok!

Figyelmetekbe ajánlom honlapomon történt bővítéseket:

Új helyszínek váras témában:

http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/2-hatarontuli-varak/barko-_-brekov-_-szlovakia
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/kereki---feherko-vara
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/szabadbattyan---kula-ortorony
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/pilisborosjeno

És egy kis csemegeként:

http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/2-hatarontuli-varak/szepesvaralja

Új helyszínek templomos témában:

http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/4-templomok_-kolostorok/tok
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/4-templomok_-kolostorok/lucska---szlovakia
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/4-templomok_-kolostorok/martonyi

Új képek az alábbi helyszínekről:

http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/solymar-2
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/rezi-2
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/csobanc-2

Megújult oldalak több képpel:

http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/2-hatarontuli-varak/detreko
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/sumeg
http://www.sf3dvarak.eoldal.hu/fotoalbum/1-varak_-varkastelyok/csesznek

Kellemes kikapcsolódást és sok élményt!
tomatas Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29548
:P
Én csak Tamást olvastam. A lényeget szűrtem ki magamnak. :)
Bár, ha más is ilyen felületesen olvas mint én, akkor most legalább felhívtad a figyelmét a lényegre. ;)
Előzmény: vigi68 (29547)
vigi68 Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29547

Annak örülök, hogy megnézted az oldalt, de el -már- nem olvastad...

Szóval ezek az új "Erdélyi látványtérképek" Radu Oltean művei....

Ferenc Tamás a magyarországi látványtérképeket készítette (Sopron, Kőszeg), s ha jól tudom, most Szombathely készül...

Réka pedig tényleg jó géneket örökölt :-)

Előzmény: tomatas (29546)
tomatas Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29546
A művész neve is megér egy említést, hisz nekünk is alkotott már (köszönet érte!):
FERENC TAMÁS
- és milyen jó, ha a tehetség öröklődik is Ferenc Réka :)
Előzmény: vigi68 (29545)
vigi68 Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29545

Fantasztikus látványtérképek kerültek fel James oldalára:

http://www.latvany-terkep.hu/magyar/oldalak/latvanyterkepek/

Kolozsvár:

http://www.latvany-terkep.hu/magyar/oldalak/kolozsvar_latvanyrajza/

Szeben:

http://www.latvany-terkep.hu/magyar/oldalak/szeben_latvanyrajza/

A látványtérképek a Civertan Bt-nél megvásárolhatóak!

(infóm szerint további 4 látványtérkép kerül fel hamarosan..., érdemes vissza-visszanézni az oldalra!)

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29544
Egyetértek Veled és kkn-el is a második bekezdésben foglaltak kapcsán!

Habár a korábbi hozzászólásból következik, azért nyomatékosítom, hogy közjogi értelemben a Magyar Királyság határát sohasem mosta három tenger, pláne nem egy időben.
Előzmény: sJz.hr (29543)
sJz.hr Creative Commons License 2009.11.09 0 0 29543
Hm! A pontos leírásod alapján, a jelek szerint egyidőben valóban nem mosta soha sem három tenger Anjou Lajos király birodalmának határait.
kkn szerintem arra kívánt inkább utálni (ha nem majd kijavít), hogy egyesek a sosemvolt hamis nagyság álmait kergetve hibás következtetéseket vonnak le Magyarország mai, Kárpát medencebeli szerepéről. Az ez elleni felszólalást jómagam helyesnek tartom! Ez persze nem jelenti a múltbeli érdemek lekicsinylését.
Amúgy én "Nagy" Lajos tevékenységét kimondottan negatívan ítélem meg, de ez legyen az én problémám. :-)
Anjou Lajos balkáni tevékenységének következtében, 1389-re sikerült úgy meggyöngíteni az ottani fejedelemségeket, cárságokat, hogy Rigómezőnél már képtelen voltak ellenállni az oszmán hódításnak, mint ahogy ütközőállamok híján a Magyar királyság is képtelennek bizonyult.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 29542
1.) A "három tenger mosta" kapcsán az alábbiakról ne feledkezz el:
- 1348. februárja után pár hónapig, illetve 1350 és 1352 között magyar megszállás alá került a Nápolyi Királyság (Tirrén-tenger, Adriai-tenger)
- 1350-es évek – Drág máramarosi vajda birtokba veszi Moldvát Nagy Lajos nevében. Tőle Bogdán szerzi meg a területet, aki szembefordul Nagy Lajossal. Moldova vajdáit több hadjáratban sikerült legyőzni, de a terület csak rövid ideig maradt magyar fennhatóság alatt, majd lengyel befolyás alá kerül. (Fekete-tenger, ld.: Moncastro)
- 1358 – Zárai béke: Nona, Zára, Scardona, Sebenico, Trau, Spalato, a környező szigetek és Raguza magyar kézre kerül (Adriai-tenger)
- 1365 – Bulgária északi része, a vidini (bodonyi) cárság magyar fennhatóság alá kerül. A hódítás csak néhány évig tartott, amikor is a bolgár cár magyar hűbéresként visszakapta az országrészt (Fekete-tenger)
(Lengyelországot szándékosan nem taglalom, mert akkoriban a Német Lovagrend uralta a Balti-tengerrel határos országrészt.)

Mindezek alapján 1350 és 1352 között volt olyan időszak, amikor a magyar, illetve a magyar befolyás alatt álló területek három tengerrel voltak határosak.

2.) Dugovics esete nem a történelemhamisítás, hanem a legenda kategóriája. A különbség az, hogy az előbbi esetben szándékosan ferdítenek a tényeken, míg az utóbbi esetben a népi emlékezetben rögzülnek tévesen bizonyos történések, vagy csupán egy megtörtént esetet kötnek egy fiktív személyhez.

3.) A "Horthy-ék" kapcsán nem tudom mit értesz, de ha arra gondolsz, hogy a kormányzósága alatt tevékenykedő történészektől, esetleg amatőröktől, propagandistáktól ered az 1.)-es pontban ismertetett hagyomány, akkor ez nem fedi a valóságot.

4.) A történelmet sokféleképpen oktatják (ld.: 1989. október 23. napja előtt és azt követően), de a vonatkozó ismeretek nem mindig azon alapulnak, amiket tanulunk. Mindazonáltal kortól függetlenül mindig érdemes odafigyelni az őseink emlékezetében megmaradt történelmi hagyományokra, legendákra.
Előzmény: kkn (29541)
kkn Creative Commons License 2009.11.08 0 0 29541

Most legalább okadatolva is le van írva, eddig csak azt olvastam, hogy nem valós személy Dugovics Titusz.

Dehát nem ez lesz az első történelemhamisítás. Horthyiék "három tenger mosta Magyarország határait" szólamát is még a mai egyszeri emberek többsége is készpénznek veszi, mert a történelmet nem tanulta, de a nagyszülők által beszéltekre emlékszenek a nemzedékek. Én is találkoztam olyan kollégával, aki hülyének nézett, amikor azt mondtam neki, hogy nem igaz.

Előzmény: sJz.hr (29540)
sJz.hr Creative Commons License 2009.11.08 0 0 29540
Ezt: http://www.nol.hu/lap/hetvege/20091107-ugrott__de_nem_dugovics
tegnap találtam!
Egy érdekes mitoszrombolás Dugovics Titusszal kapcsolatban!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!