Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Köszönöm a hozzászólásokat, mindenkiét. Fél napos oda- vissza szaladgálás után lett egy Totya 23kw-os lemezkazán. Mindenhol csak kandallót, vízteres kandallót, meg 40kw- tól nagyobb kazánokat (2-3 db-ot) tartanak. Rendelésre van, de csak a jövő héten. Majd meglátom, milyen lesz. Idén meg nekiteszem magam a gázbekötésnek.
Esetleg tudtok valamilyen korszerűsítés pályázatról családi házra?
Hmmm.lehet benne szerezni,felhívtam a gyàrtót,fél óra alatt elmondta miben jobb mint pl a Totya,majd mondtam oké, kb 4 hét utàn hàzhoz hoztàk...miért ragaszkodol a szénhez?? Sokan mifelénk is egész nap fűtenek mert hideg a csempêzett padló.venni kell rà 21 mm vastag hajó padlót ês lőn meleg padló,olcsón...
Óóó.akkor voltam ökör,mikor azt vettem..ez sokkal jobb,ja a plàne,akàr mikor tudok bele rakni,még egy negyedik terelőt is,könnyen fillérekből..akkor jó,ha csak széldeszkàval fűtünk be,mert olyankor fel mehet az elején 400 fokra a füst,hiàba a 3 tàska...ez van.hamuzni is àlom,2 perc alatt meg van...igaz 270 e volt,de mint mondjàk,a kényelmet meg kell fizetni...nem messze tőlünk Kocsordon,egyik sàrcnak 1000 literes pufit,egy megrakàssal felfűt,35 ről 90 re,igaz szàraz akàccal,egy szava sincs rà.
Lehet túlzàs a 30 kw,nekünk 2x 140 m2-t is kifűt,vígan..reggel 2 veder fa bele,ami jó 1 óra alatt beizzik teljesen,de reggel 7 től,11 ig fűti a vizet,pedig csak fenyőfa..60 foknàl van megfogta,addig éppen felmegy.este 5 kor megint begyújtok,az szintén fűt olyan 21-15 ig..hàtmég akàccal mit tudna!? Ez van,a fenyő nàlunk türhető àrba van...
Amikor megvettük a házat, ez volt a leggyorsabb és legolcsóbb megoldás. Én cserépkályhát szerettem volna, de az akkori élettársam, nem tudta használni és félt tőle.......
Ha meg is lesz a gázbekötés, a vegyes kazán akkor is megmarad.
Tavaly érdeklődtem az "ingyenes" gázbekötésről (nincs csonk sem), annyi ingyenes, hogy én kiásom a gödröt, ők ingyen beteszik a csövet rajta a golyóscsappal, én meg betakarom. Csak kérdés számomra, hogy mennyi idő alatt térül meg, főleg szigeteletlen háznál.
Sajnos elég hülye elrendezése van a háznak, a kazánháznak nevezett kuckó is utólag lett leválasztva a verandából. Oda max egy 3-400 literes férne el, azt meg nem tudom, elég lenne-e? A kémény felújítás meg amúgy is esedékes, nyárra volt tervezve.
Üdv ! Az a baj ,hogy lekéstél az "olcsó" gázra váltás idejéről ,akkor kellett volna kiépíteni mikor még nyitott(c18) v akár parapettes (ZC18) gázkazánt telepíthettél volna pár radiátorral a relatíve nem nagy m2 -re !:-) Én ennek ellenére hosszútávú befektetésként inkább gázra váltanék mivel az ember nem fiatalodik v bármilyen akadályoztatás miatt is praktikusabb lenne !:-)
Ui: Akár venni a lyukas kazán helyett egy használt vegyest(lemezt) kazánt ,akkor egyből megvalósulna a több lábon állás !:-)
Fát erdészettől veszem, 24000Ft erdei m3, akác, gyertyán. 2-3 évet szárad itthon. Most valószinű marad a kazáncsere, gázbekötésen csak azért agyalok most, mert én sem fiatalodok, meg a bekötés sem lesz olcsóbb (bár arra is volt már példa).
Lemezkazánban melyik a normális márka? Zárt rendszerben használhatók biztonsággal?
Ha vegyeskazánt veszel, akkor puffer nélkül lehetőleg a ház hőigényéhez méretezd. Ne ragaszkodj az öntvényhez, fára jobb a lemezkazán.
Tény, olcsóbb a kazánt cserélni, de a gáz kényelmesebb és olcsóbban üzemeltethető, mint a fatüzelés. /kivéve ha van saját erdőd, vagy nagyon olcsón tudsz fát szerezni/
Lehet, hogy nem a legjobb helyen kérdezek, de nem találok más fórumot. Kilyukadt az öntvény kazánom, hátsó tag csere lesz, hogy ezt a szezont kibírja.
A családi ház 67m2, szigetelés nélküli téglafallal, 2 szoba, + pár kisebb helyiség, összesen 5 radiátor van. A kazán állandóan lezárva égett, 60-70°C vízzel, a kémény kátrányos. Ebből már amúgy is elegem lett, terveztem a korszerűsítést. Puffert akartam, de nincs hely. Szerintetek érdemes venni egy új vegyes kazánt, amivel ugyanezt érem el, vagy inkább menjek el a gázbekötés felé? Telente 6-7m3 fa ment el, a gáz bekötése 850-900 ezer Ft körül volt tavalyi árakon. Ki merre indulna el ilyen feltételek mellett?
Igen nehéz hasogatni, nehezen szárad ,ha kiszárad kb. öt év akkor már bármelyik puhafa nehezebb, keményebb. Én belenyúltam egy egész rakományba, nyolc erdei -be, ami akkor 15 ezerrel volt olcsóbb az ugyanannyi akácnál. Ma is csak vegyesen tolom vele...alig várom ,hogy elfogyjon . Ja; az akácnál kevésbe eszik a farontó-bontók...