Keresés

Részletes keresés

tomfree Creative Commons License 2018.11.05 0 1 18160

Szerencsére nekem nincsenek olyan erős panaszaim, mint nektek vannak, tehát nyugodtan ehetek mindent gond nélkül, de van pár étel ami határozottan odacsesz nekem: ezek az olajos, zsíros kaják (olajban sült krumpli, sós palacsinta stb) és a savanyúságok (kovászos uborka stb) és az édességek. Az erősen savas kajákkal évekkel ezelőtt felhagytam (paradicsom, vörösbor, hagyma stb). Hozzáteszem, hogy az ősz kimondottan érzékenyebb még nekem is gyomorilag, ezt érzem azért most. Másik meg hogy ha este eszek érzékenyebb kajákat az sokkal jobban megvisel, mint ha nappal, nem tudom miért. Próbálkozok azért, van ami nem jön be (párolt gomba), van ami meg nem okoz bajt (világos sör nem ipari méretekben étkezés után). :-) Nekem a rizs nagyon bejött, megnyugtatja a gyomrom mindig és a zabpehely is jó, bár eléggé unom magában. Egy refluxos barátom azt mondta hogy lefogyott 20 kg-ot (100-ból) és azóta a tünetei szinte zéróra redukálódtak. Ebben van valami igazság vajon?

nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 18159

Miért a teákat tolod?

Van ilyen puffasztott rizs/búza, ezek felszívják a savat. Nézz utána még mi jó, mi köti le a savad.

Ha keveset eszel akkor a nyelőcsöveddel foglalkozik a sav, mert üres a gyomrod.

Ja, és orvos lásson./tükrözés/ 

Előzmény: Sray77 (18158)
Sray77 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 18158

Amit még észrevettem, bármilyen teát is igyak (kamilla, lúgosító, reflux), egyből, szinte a második korty után "feljön" savval....Ez miért van?

Zsanna68 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 18157

Helló.

A legfontosabb, mint mond az orvos tükrözés után.

Láttam nov. végére van időpontod.

Általában ez csak egy konzultáció/felmérés megnyomkodják a hasadat.

Attól függ merre élsz az országban.

Ugyi konzultációra is várni kell, utána meg a tükrözésre is. Lehet heteket/hónapokat.

Talán sok savtermelő teleped van azért érzed a savas gőzt.

Voltál fül-orr-gégésznél?

Megtudja nézni az orrodat nyelőcsövedet.

Nekem Pantacid Flux 40 mg-s van naponta reggeli előtt 1 órával kell bevenni.

Ha utána olvasol itt mindenki írta hogy neki mi vált be.

Viszont ha kevés ételt viszel be, akkor örül a gyomorsavad, mert nincs étel, amin kiélje magát.

Előzmény: Sray77 (18154)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.03 0 0 18156

Figyelj, teljesen átérzem, sok éve így vagyok, túl műtéten is már. Az orrégés állati őrjítő. Nagyon bele tud fáradni az ember, de próbáld meg elterelni a figyelmed, ne hagyd, hogy átvegye az uralmat ez a betegség! ;) A Coldastop orrolaj nekem tünetileg most segített, meg esetleg kérdezz rá a dokid a motilitásjavítókra (az itoprid most a legjobb a mellékhatások stb. szempontjából), a max. adag ppi mellé sajnos az sem árt...

Előzmény: Sray77 (18154)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.03 0 0 18155

Igen, a teljes dózis alatt a nagy adagot értem, hogy az mennyi, az az adott ppi-től függ :) Pantoprazolnál pl. igen, 2x40 mg, másnál más. Azért igen sokan elvannak a kisebbik adag gyógyszerrel, valaki csak pl. reggel szed egy 20-as Controlocot, és minden OK. Vagy csak apo-famotidinen elvan (pl. én is egy ideig). Eleve nem minden refluxosnak vannak eróziói! Ha van egy nagy felmaródás, akkor tényleg általában max. dózissal indítanak, és onnan vissza, de a tartós, fenntartó kezelés az sokszor nem a max. adag...jó esetben :)

Előzmény: gyurmy40 (18153)
Sray77 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 18154

Kipróbálom...hátha. Érdekes, most a fojtogató mellkasi fájdalom, gombóc masszív savgőzre váltott, olyan mintha brutál erős paprika után lélegeznék. Kegyetlen érzés. Egyre inkább csökkentem a bevitt kaja adagokat plusz vettem reflux/lúgosító teát.

Néha úgy érzem elfogy a türelmem ebben az egészben... :(

Előzmény: _juno_ (18149)
gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 18153

MI értesz fél PPI alatt meg max dózis PPI alatt? A dokinő szerint a 20mg PPI semmit nem használ csak leszokásra jó és maximum kezdőknek az első hónapban. Én 20 mg PPI mellett diétával mellett is eroziót kaptam lehet ebben igaza van. Másnak viszont lehet használ. A max dózis 80mg?

Előzmény: _juno_ (18149)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.03 0 0 18152

Valóban nem. Nekem nem megy a zöld meg a savas, a prediab-pajzsmirigy miatt nem egészséges az anyagcserém, mint valószínűleg neked, nem hagyhatom el a szénhidrátot ilyen szinten (nem tolom egyébként, jelenleg kb. alig 120 g/napon vagyok, és orvos még többet is írna elő), nem mehetek át ketózisba, valamint nekem biztosan beindulna ettől fogyás (anno többezer kalóriával, napi több tábla csokival is elég vékonyka voltam, akkor még nem tudtam az inzulinrezisztenciáról, aminek a soványság, ahogy az indokolatlan hízás is, tünete lehet). Én is ismerek olyanokat, akik csak salátát meg natúr húst esznek, és nemhogy soványak, még akár túlsúlyosak is, vagy testet építenek, de ez nem én vagyok. Zsírt, hogy legyen kalória, a tanácsaid betartásával sem tudnék enni, feljön az epe a gyomromba, nem is ajánlott, rég nem csak a nyelőcsőről van szó.

Nem egyformák az emberek, ez a betegség sem az, sem az eredetét, sem a tüneteit, lefolyását, társuló problémákat stb. tekintve. Ezt értsd meg. Ami Neked bejött, nagyon sokaknak lehet nem fog, illetve a jelenlegi orvosi tudás és tapasztalások szerint nagyon sokaknak tünetileg inkább masszívan odatesz. Én maradok annál, amit az orvos, dietetikus javasolt, meg azon belül amit magamnak kitapasztaltam, hogy jó.

Előzmény: fistic (18151)
fistic Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18151

Versenyszerűen sportolok...szerintem ebben nem fogunk egyetérteni. Elég sok kalóriát égetek..

Előzmény: _juno_ (18150)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18150

De én ezektől a zöld meg savas dolgoktól a taccsot kidobnám....nem véletlen hagytam el őket az étkezésből egy ideje, meg ezekből nem lehet bevinni megfelelő mennyiségű kalóriát és szénhidrátot sem (sovány prediabos vagyok, emiatt amúgy sok éve cukrot már nem eszem). Felejtős :) 

Előzmény: fistic (18147)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18149

Lehet. Én százszor jobban vagyok vele, dupla dózis ppi halál, apo-famotidin magában vagy most apo-famotidin és (tolerancia kialakulása miatt) egy fél ppi működik (nem tünetmentességig, de legalább munkaképességig ;)). A dokim is támogatja ezerrel az apo-t, sokkal kevesebb gondot okoz, mint a ppi-k, mert előbbi csak részlegesen csökkenti le a savtermelést. Ugyanakkor pont emiatt pl. nekem csak apo-famotidin mellett anno a fogromlás visszagyorsult, vagy hőemelkedésem lett ismét az arcüregtől. Takáts szerint akinek felső légúti refluxa van, annak sokszor csak az erőteljes, dupla dózisos és több hónapig tartó ppi ér valamit.

Előzmény: Sray77 (18145)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18148

Jaa, akkor értem, én a 100-ast kaptam :)

Előzmény: gyurmy40 (18144)
fistic Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18147

Sok zöld levél kéne. Saláta ezerrel. Mindennap vmi zöld levél minden étkezéshez.

Babfélék sem segítenek.

Próbáld ki h minden húshoz a köret vmilyen levelekből álljon. Ha nagyon nem áll rendelkezésre akkor köret helyett csak savanyúság. De nem a cukros változatok..

Este sali, hozzá tojás v tonhal vagy vmi hasonló laktató..

Hja és még vmi...olajban sült dolgok sem annyira jók vmiért. Pl. Ha szalonnában sütöm a rántottát akkor minden ok, de ha olajban akkor kikészülök..

Előzmény: _juno_ (18120)
gombóc63 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18146

Reggel 40mg pantoprazol, este 40mg apo-famotidine. Orvosi utasításom volt pár éve. 

Előzmény: Sray77 (18145)
Sray77 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18145

Pantoprazolt lehet/érdemes kombinálni apo-famotidinnel? Kicsit soknak gondolom ezt a 2x40 mg ppi-t...

gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.02 0 1 18144

Pesten a klinikaknal uj epulet. Ulloi uton van bent a korhazon belul. Amugy ez 40 darabos lehet a tied 100 darabos azert draga.

Előzmény: _juno_ (18143)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18143

Ez sokaknak így van, de nincs mit tenni, a sav+epe az garantált rosszullét (vagy nálam még "láz" és lebetegedés is), egy moderált savcsökkentéssel érzem a dolgokat, epét pl., de tudok enni, élni, dolgozni. A gyomrom most ezek segítségével nem gyulladt, nagyon óvatosan étkezem is+Venter napi 2x. Az epe ugyanúgy a nyelőcsövet (is) támadja, akárcsak a sav.

Írd meg légyszi, hol vettél 3500-ért itopridot :)

Előzmény: gyurmy40 (18141)
gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18142

2 éve állapították meg a fruktózt állitólag valamilyen fertőzés váltotta ki vagy a helikora szedett antibiotikum. Addig nem volt bajom bármit ehettem. 2 éve nem eszem édességet se gyümölcsöt. Most nyáron engedtem meg magamnak 1-1 szelet csokit vagy 1 kis gyümölcsöt. Nem is okozott gondot. Most meg...tegnap azt hittem kinyúlok. nehéz édesség nélkül élni megszoktam már de úgy örültem hogy 1-1 szelet adag után sem történt semmi baj. hát ez van.

Előzmény: _juno_ (18138)
gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18141

Azért az elég meredek hogyha nem szeded akkor savas jön ha szeded akkor meg epés és az marja. Erre jó az apo? Az epés refluxod javult amúgy? Az nem okozott sebet vagy gyulladást a gyomrodban vagy az inkább a nyelőcsövet támadja? Én még régen amikor 60 mg PPI szedtem ( helikobakter) jobban köhögtem és nekem is volt nyelőcső égés szerű valamim. Szóval adom hogy a sok PPI még feljebb tolja a savat még ha kevés is van. Ezért megyek inkább tükrözésre ha nincs seb vagy fekély akkor minimálisat szedek ,ha van akkor meg nem tom:)

Előzmény: _juno_ (18139)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18140

Szerintem is jól teszed, mert így látják mi a helyzet a gyomrodban.

Sőt még szondával mintát is tudnak venni, vagy akinek polipja van lecsípik.

Megnézik hogy alul felül jól zár -e a gyomor, van-e fekélyed és mekkora  a savtermelő telep nagysága és a heliot is kiszűrik.

Beszélgetéssel/írással nem megy az ember előre.

Előzmény: gyurmy40 (18136)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18139

A nagy adag ppi lenyomja teljesen a savtermelésem, belassítja a gyomrom, és még jobban (vagy egyáltalán) feljön az epe ill. még inkább érvényesül a nem savas reflux, ami sokkal-sokkal fájdalmasabb a savasnál, sugárzik a hátamig. 1-2 ilyen nap volt csak idén, amikor gyógyszerrel variáltam, de az elég emlékezetes volt ahhoz, hogy most már ne is merjek dupla dózis ppi-hez nyúlni, Takáts is ezerrel mondta, hogy apo-famotidin.

Csoki is volt most is? :) Kakaó+zsír? Ismét azt mondom, ne csodálkozz. Irány egy dietetikus, vagy Takátsot is faggasd ki most kontrollon, amíg nem javulsz kicsit esetleg a kezeléssel, ősz elmúlásával, addig tarts egy rendes refluxdiétát.

Előzmény: gyurmy40 (18134)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18138

A Salvus víz az kb. halottnak a csók, és csak a savon segít, de....ugye nem csak a sav van (ezzel a mondattal most már úgy érzem, mindjárt kitiltanak az Indexről spammelés miatt) :) Most ha ennyire panaszos vagy, hanyagold az almát, nem is értem, hogy kívánod meg ilyenkor, az elég kis savas, ilyenektől bőven lehet, hogy nem leszel jól (meg ráadásul fruktózérzékeny is vagy, abba hogy fér bele?). Dietetikushoz menj el, segít. Zöldséget, gyümölcsöt én pl. csak pici párolás után ehetek, nyersen nem, és abból is csak az ilyen semlegesebb, nem maró zöldségeket szoktam sütibe belesütni, pl. répa, cukkini, ezekkel nincs baj.

Előzmény: gyurmy40 (18135)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.02 0 0 18137

Takáts jó doki, sokat látott már, és hidd el, hogy nem véletlen írta fel az itopridot :) És amiket írsz, azok nem különleges dolgok egyáltalán. Nekem is fáj, ha kevés a savcsökkentő, rendes adaggal meg detto húz nagyon furán a hasam (vagy teljesen beáll). A lágy és sárga széklet is ezer dologtól lehet, most mondjam azt, hogy amikor érezhetően kevés/nem hat a savcsökkentő, akkor nekem sem teljesen oké minden? Ha elég, akkor igen (akkor viszont a nyelőcsövem tud jobban marni az epétől, de más meg jobb). Lehet, hogy van más bajod is, vagy más a kiváltó ok, de tünetként a reflux mellette marha sanszos nálad mindezekkel. Adj egy esélyt az itopridnak, simán lehet, hogy segít.

Előzmény: gyurmy40 (18136)
gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 18136

Amúgy nem sok jót jósolok ennek az Itopridnak. Nekem most szerintem Takáts félrediagnosztizálta  a bajom. Elmondtam hogy fáj kaja után a gyomor és ha sok PPI szedek akkor kevésbé de akkor meg nagyon húzza a hasam és görcsöl is. Na ennél a  mondatnál leragadt és erre irta fel a motilitás javítot. Amúgy is lágy a székletem és sárga ami abszolute azt jelenti gyorsan és rosszul halad át a kaja az emésztőcsatornán. Vagy hasnyálmirigy bajom lesz vagy lehet epe vagy fekély. Mondjuk görcsöm nincs de lehet a sok PPI miatt az epe marja szét a gyomrom. Viszont nincs öklendezés se hányinger se köhögés se semmi. Pénteken megyek kontrolta és tükrözésre amúgy:) Én nem szoktam várni..

Előzmény: _juno_ (18133)
gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 18135

Azt nem értem pl ha fáj vagy ég vagy szúr szóval ha baj van akkor egy Salvus víz miért nem hat például? Ugye a csoki most ma a fasirt és este a kis alma után is mind ugyanaz az erősebb fájdalom , gondolja az ember iszik rá valami savlekötöt hát én ittam egy deci Salvus vizet de semmi hatása. Bár azt is hallottam kaja után nem hat sőt...de ezt pontosan nem tudom. Mert ugye a felmaródás vagy akár a fekély csak akkor fáj ha sav éri , én legalábbis úgy tudom. Refluxtól ezért nem is fájhat a gyomor mert az ugye saválló csak akkor ha már erősen felmaródott.

gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 18134

A dupla PPI-től miért van görnyedős fájásod? én csak most ettem egy szelet kis csokit de ki vagyok. Tegnap volt. Ma ettem egy fél almát de ugyanazt éreztem mint a csoki után....kifúrja , marja nem is tudom azt az egy pontot. Az almával mi a baj ráadásul vacsora után ettem:) Már semmit nem értek.

_juno_ Creative Commons License 2018.11.01 0 0 18133

Ha laza volt a gyomorszájad és erózió is volt, akkor azért igen nagy valószínűséggel refluxos vagy (bár teljesen igazolni, főleg hogy mi jön fel, csak pH impedanciaméréssel lehetne, de nehogy elrohanj megcsináltatni :)). Nyilván nem véletlenül kapod a gyógyszert, és nem véletlenül nem tudsz lejönni róla sajnos :( Nagyon sok embernek nincs arcüreggyulladása, nem ég a gyomra, nincs semmi ilyen baja, ez még nem zárja ki. A gyomorégés egyébként tényleg rossz szó, mert a gyomor nem ég és nem fáj, az angol heartburn sokkal kifejezőbb...

A refluxnál meg tényleg az a baj, hogy feljön valami, nem csak az, hogy sav jön fel. Ha leszorítod a savat, még sajnos mindig ott az epe meg az emésztőenzimek, nekem is volt kis felmaródás ezek miatt a max. adag gyógyszerrel is. Mellé olyan is van, hogy már nem használ a gyógyszer, a pantoprazol nekem legelőször 5-6 hónapig bírta, aztán bamm, akkor kötöttem ki Takátsnál, nem lepődött meg, onnantól kezdve párhavonta csere jött, azóta is állandóan váltogatnom kell. Amúgy de, nekem is vannak fájdalmaim még ezzel a brutál limitált kajálással is, főleg ha nagy adag ppi-t szedek, akkor aztán görnyedés van, így ez már kizárva (pedig jó lenne, ha bírnám, mert pár hétig szüneteltetnem kellene az apo-famotidint, hogy újra normálisan hasson és újra önmagában elég lehessen...). Ha úgy ennék, mint amiket írsz (krumpli, csoki), akkor meg valószínűleg folyamatos görnyedés lenne :) Drukkolok, hogy használjon Neked is az itoprid, meg hogy gyorsan lemenjen az ősz, akkor hátha jobb lesz!

Előzmény: gyurmy40 (18130)
_juno_ Creative Commons License 2018.11.01 0 0 18132

Tök sokan nincsenek jól a ppi-től, mert a refluxot nem szüntetik meg ezek a gyógyszerek, csak a feláramló cucc savasságát csökkentik. Emésztőenzim, epe ugyanúgy feljöhet még, és mivel a ppi-k belassítják sokszor a gyomrot, még jobban feljöhetnek, meg ez a hülye teltségérzés... Ha epe jön fel, az még rosszabb érzés, mint a sav, egy nagyon erős savnak érzed. Ezekben én is benne vagyok. Olyan is van, hogy az egyik protonpumpagátló nem jó, a másik igen. Majd beszélj a dokiddal, meg lehet kapsz egy kis motilitásjavítót is. Az ősz nem túl jó sokunknak, kitartást!

Előzmény: Sray77 (18129)
gyurmy40 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 18131

gyomorszáj:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!