Használt klímával az a baj, hogy vakszerencse kategória, ha nem ismered a berendezés "életét". Bármikor-bármely okból meghibásodhat, ami a te kockázatod lesz.
Én mindenképp a hivatalos utat keresném, még akkor is ha kicsivel mélyebben kell a zsebedbe nyúlni, de kisebb az esély, hogy később bosszankodni fogsz.
Sokak bosszankodnak nyáron, mert annak idején nem voltak elég körültekintőek.... nincs is rosszabb dolog, mint hogy nézni a faladon egy elromlott készüléket, melyhez nem nyúl hozzá senki
Köszönöm a válaszokat! Esetleg használt klíma? Ilyen vásárlásakor mire kell figyelni? Gondolom fontos a szakszerű le- és felszerelés, ezenkívül van valami buktató?
Nagyon fontos a low-budget kategóriában, hogy legalább az importőr normális, megbízható legyen. Ha olyan helyről veszed a gépet, ami egyrészt nem klímás cég, hanem valami elektronikai webáruház vagy multi (tecso, meg hasonlók, azok nem fognak a problémáddal foglalkozni, ha a gép elromlik, meghibásodik. Tehát én azt javallom, hogy nézz utána ezeknek : Nord, Hamilton-Digital, Polar, Fisher. Ezeknek a noname kínai gépeknek az importőre megbízható, nagy múltú, erős klímatechnikai cég, és ha már kénytelen vagy ebben a kategóriában keresgélni, akkor talán ezekkel jársz a legjobban.
Klímát szeretnék nyárra a lakásomba, első körben egy 3,5 (esetleg 5) kW-os gépet. Sajnos a keretünk elég szűkös, így a low-budget kategóriában nézelődök. Kérdésem, hogy van-e különbség ilyen kategóriában a márkák között? Ezeket néztem: Orion, Vortex, Airfel, Heinner. Melyik a "kisebbik rossz"? Az Airfelről olvastam eddig jókat, és láttam hogy a Daikin csoportba tartozik.
A másik, hogy egy új noname helyett esetleg érdemesebb-e valami márkásabb használtat venni?
Nem a gumibak megléte vagy hiánya okozza a rezonanciát, hanem, hogy a hőcserélő közel van az alaplemezhez, így bizonyos kompresszorfordulaton összeér, összerezonál. Ezt nem lehet gumibakkal kiküszöbölni. El kell távolítani egymástól a két lemezt kis feszítéssel, és soha nem lesz hangja.
Köszönöm. Friss telepítés, de nagyon berezonál bizonyos fordulatszámon. Csak egy gumialátét van a konzol és a gép közt. Majd még tesztelem, de lehet garis javítás lesz belőle.
Írtátok, hogy a Daikin kültéri egység berezonálása könnyen megoldható házilag. Esetleg valaki megírná hogyan, visszaolvastam de nem találtam erre választ?
Üdv! Nekem LG van ( ATHENA XTREME). Egyenlőre tökéletesen működik. Igaz nem olyan rég lett felszerelve, de itt a fórumon van olyan aki már két éve használja ezt a típust, és maximálisan meg van elégedve vele.
Klímát szeretnék telepíttetni 3 helyiségbe 2 félszoma és egy 12m2-es szoba 280cm belmagasággal, nem tetőtér felette még padlás van.
A kérdésem az, melyik az a klíma tipus ill. modell aminek a hűtése A++ os és a fűtése A+-os viszonylag sok garanciát adnak rá és nem gyakori a meghibásodása?
Eddig ezek jöttek számításba:
- Samsung AR09KSWSBWKNZE (ez WIFi-s)
- Fujitsu ASYG 07 LLCC/AOYG 07
- Fujitsu ASYG 09 LLCC
Álítólag a Fujitsukra 10 év garancia van, tényleg olyan jók?
Szerinted ahol mi dolgozunk ott hány tulaj van papíron? és hány van papír nélkül? És hány van aki csak akkor veszi észre hogy az Ő nemiszervével verik a csalánt amikor már késő?
Mivel lakossági melókra nem marad időnk ezért ilyen, hogy is mondják ... újgazdag ... reformok működnek ... csak a klímás ember fogadása nem müködik. Mindenki mond valami, és abból kell nekem a legolcsóbban kihozni, ez így volt 2000-ben is és így van 2016-ban is.
Szerződést Én sosem látok, az előző cégnél láttam néha tervet, de azon még az aláírás is hibás volt nem hogy a falak helye. :-)
csak egy baj van ezzel a telefonálgatással, hogy Én 2x9órát kaptam a munkára úgy hogy ugye lett egy gyalogos csere ... nekem arra nincs időm hogy egy cég tulajdonosi döntéshozói szerkezetét megfejtsem. Vagy bejön vagy nem, ez így megy.
Azt mindenki tudja mondani hogy így nem, jó de hogy jó azt nem tudja. Ha Én megmondom hogyan jó, akkor az a válasz hogy - De eddig jó volt! Én elhiszem hogy jó volt, eddig, de Én el is mehetek ahogy jöttem szokásom mostanság válaszolni. A kiszállás felmérés úgy is ingyen van mióta a szerb háború elöl menekült szerelők ezt bevezették Szegeden, és azóta se akar kikopni a köztudatból.
Kicsit On Topic. Nem kell azt a mókuskereket kiszedni nem kell túl spirázni a karbantartást. Hát maradjunk annyiba Én kiszedem, ezen a képen talán jól látszik meddig ért be keze az előttem karbantartó "vállalkozó"-nak. Aki miatt az emberek nem vesznek klímát mert viszketek, folyik az orrom, csipi a szemem stb.
Csak azt tudjuk hogy nincs fiatal aki tudna akarna dolgozni, ezért 4 hétre előre tudjuk hogy csak ígérgetés megy, úgy se fogunk odaérni, ha minden klappolna.
Tehát még mindig ott tartunk, hogy nincsenek megfizetve az alkalmazottak, emiatt az ügyfelek is szopnak, mindenki szarul érzi magát, mert szegény ügyfélről azt gondoljaa klímás, hogy nem tud kifizetni (az egész klímára, telepítéssel, mindennel) vonatkoztatva 10-15%-kal többet...
És akkor mikor ide értünk tegnap akkor miért csak az ügyfélszolgálatos 18 éves kislányok voltak, akik meg voltak lepődve hogy lesz klíma.
Ezt nem értem...
Ha jól értem szavaidat, saját magadat szívattad meg. Egy ilyen helyzetben a megrendelővel írásban (legyen az egy fél oldalas skicc akár) kell egyeztetni, hogy mi hova kerül és firkantsa is alá, hogy ő akarta így. Ehhez képest nekiállsz telepíteni úgy, hogy senki nem tud semmit, tán meg sem próbáltad felhívni a megrendelőt (mert valaki azért csak megrendelte), a pultos csajok semmit nem tudtak (egyáltalán jó címen kezdtetek telepíteni?) és te fúrsz mint a gép...
Gondolom ez nem is panasz volt a részedről hanem esettanulmány, hogy hogyan ne kezdjünk neki a munkának címmel.:-)
Kár vergődni, ezen. Ember felhív mondunk számokat, azt mondja az sok, ki se megyünk, ez van.
Aki meg azt mondja jó a szám,de ugye holnap, ott megint búcsú van.
Egyszer az ügyfelek körbe érnek és valakinél vagy rendelnek vagy nem. De mivel Szegeden se vagyunk beszélőviszonyban klímások, ezért mindenki mond valami árat. Itt nincs olyan hogy reklám újság és tudod hogy a ABC 99-ért adja a zsemlét.
Csak azt tudjuk hogy nincs fiatal aki tudna akarna dolgozni, ezért 4 hétre előre tudjuk hogy csak ígérgetés megy, úgy se fogunk odaérni, ha minden klappolna.
De ma is szereltem az utolsó hollandert húzom meg a 4.-ik gépen ... és hallom hátulról hogy a Józsival oda beszéltétek meg egymás mellé a két klímát? ... mondom magamba ki a fasz az a Józsi, arról nem beszélve Te ki vagy? És akkor mikor ide értünk tegnap akkor miért csak az ügyfélszolgálatos 18 éves kislányok voltak, akik meg voltak lepődve hogy lesz klíma. Úgy hogy könnyen lehet holnap bontok és szerelek újra ...
Ha Dr. látná a szerszám készletem, vagy az előző cég ahonnan jöttem rína.
Azért írtam 25 milliót, mert az egy technikai cégnél (ismétlem, nem könyvelőiroda 2 db használt PC-vel és könyökvédővel) kb egy kis, két alkalmazottas cég indulókészletének a nagyságrendje.
És tök mindegy, hogy betolod a készpénzt az elején vagy lízingeled az állóeszközeidet (inkluzíve autó, mert hiába gurul az is állóeszköz), 3-5 év alatt ki KELL termelned az árát, a lízingnél ez jobban látszik.
Nem tudom PBéla, hogy mit szólnál ha mondjuk azok a szolgáltatások amiket rendszeresen használsz egyszer csak 2-3* annyiba kerülnének mint most, mert hát az amortizáció megamiegymás....
A cégben bizony nekem az alkatrész, a szerszám, a gép, a szervizdíj annyiba kerül mint a svájcinak, a németnek, az osztráknak. Általában az én véremet szívják, hogy dolgozzak annyiért mint a kínai.
Az eszköz avulását rengeteg tényező befolyásolj... bár már régen tanultam de itt egy kis közgázos magyarázat:)
Neeee...
Nem könyvelési szabályokról beszélek hanem a CASH-ről. Tök mindegy, hogyan amortizálod a könyvekben a gépedet, a készpénzt elő kell teremteni rá és az bizony benne fekszik a gépben és jogos elvárás a tulaj részéről, hogy az a pénz legkésőbb 5 év múlva térüljön meg amellett, hogy a megélhetést is biztosítja. Igen, amikor megtérült, és még jó a gép, akkor bizony plusz profitot fog termelni, illetve akkor kezd valójában profitot termelni.
Néha a pénzügyeseket és a közgazdászokat is el kéne küldeni vállalkozni, de valami eszközigényesebb buliba, magyarul nem csak egy könyökvédő meg a tintaceruza az eszköz amivel dolgozik hanem egy komolyabb géppark.
Ezt az ugrást úgy mondod nekem, mintha én (s)írtam volna tele 2 oldalt a beruházás összegéről, megtérüléséről, a telepítés árának emeléséről és a kapitalizmusról. Na most ugorhatunk.
Ez az egész vita, de különösen pb hozzáállása, vagy nézőpontja a plazmatelevízióra emlékeztet, amikor beindult az áruhitelezés, és a kevésbé tehetős réteghez is eljutott. Sokan a gazdagok kiváltságának érezték a lapos tévét, nem egy fórumon lehetett találkozni magukból kikelt tehetősebb, vagy magukat annak tartó hozzászólókkal, akik azon hőzöngtek, hogy ez milyen dolog, be kéne tiltani, vegyen az, aki megteheti stb.
Jaj, ne viccelj már, hogy nem számít, amikor a beruházott összeg megtérüléséből vezette le az optimális, vagy gazdaságos telepítési árat. Nem akarok közgazdaságtanból vitát nyitni, tekintve, hogy nem is vagyok az, de azért számold ki a telepítést, ha már úgyis mindegy és öt milliárdot ruház be egy kétfős cégbe.
Itt ulok egy mukticeg targyalojaban, ami kb 20m2, es a plafonon kett darab kazettas belteri de mindketto dupla meretu, minek ekkorak?? GEA gyartmanyok, kb 15 evvel ezekott epult..
"autó 5 év felett illik új, mert széthajtják, pl Dokiék símán beletolnak 100.000km/év akkor az nem fog 5 évet menni, stb"
amikor én nyerőgépes területi képviselő voltam én havi kb 5-6 ezret mentem (az nagyon sok!!! évi 100 ezer km futás esetén -azaz napi kb 400km!!! mikor dolgoztak????) na mindegy a lényeg 0 km es autót (2,4m új ár Clió) 6 évvel és kb 400 e km-el még mindig el lehetett adni 700 ezer ft-ért!!!
tényleg nem akarom szétoffolni a topikot, de még annyi:
"Mivel a kezdeti vett eszköz legyen 25mFt, 5 év alatt leírod nullára, de ha kell 5 év múlva 15M-ért cserélni, akkor neki 40m-t kellett kitermeljenek az eszközök..."
az sem 40 mill hiszen 5 év alatt már - elvileg - megtermelte az eszköz az árát, nem? Az új eszköznek megint lenne 5 éve hogy kitermelje magát... ezért az amortizációs költségeket a nem sorolják a beruházás tényleges működési költségei közé. Az amortizáció alapvető funkciója az újratermelés feltételeinek megteremtése, tehát az értékátvitel biztosítása.
Az értékcsökkenési leírás tervezése csupán azért szükséges, mert a számviteli törvény alapján ez a költség adóalap csökkentő tétel, és így a vállalkozás adózott jövedelmének kiszámításához feltétlenül szükséges.
ON
megyek dolgozni, hogy ki tudjam fizetni a klímám beszerelési költségét, és ez tényleg komoly!
Pénzügyileg helyes amit írsz, de sok esetben az 5 éves gép igenis cserére szorul. bár egy több tízezres koronás lyukfúró nem megy 2 évet se, ha sokat használják
Egy hornymaró tárcsa pár, vagyon.
autó 5 év felett illik új, mert széthajtják, pl Dokiék símán beletolnak 100.000km/év akkor az nem fog 5 évet menni, stb
A kolléga számai se jók, csak nagyon sarkos példának, de a tied se jobb semmivel.
Mivel a kezdeti vett eszköz legyen 25mFt, 5 év alatt leírod nullára, de ha kell 5 év múlva 15M-ért cserélni, akkor neki 40m-t kellett kitermeljenek az eszközök, mivel a kezdeti beruházás + újra beruházás összege kell, amit újra le tud majd írni
eredménytartalék >> beruházási tartalékba átvezet év kezdetén
Nem lehet ész nélkül árat sem emelni, egyszerűen azért mert nagyon sok embernek nincs annyi pénze, hogy ezt megfizesse. Sokan élnek havi 100ezer nettóból vagy alatta. (tudom annak minek a klíma, de ha az a szolgáltatás jogosult emelni a korábbi indokok miatt akkor mások is!!!)
Nem tudom PBéla, hogy mit szólnál ha mondjuk azok a szolgáltatások amiket rendszeresen használsz egyszer csak 2-3* annyiba kerülnének mint most, mert hát az amortizáció megamiegymás.... nyilván együtt érzően bólogatnál, és biztosan megsimogatnád mondjuk a fodrászod buksiját és a zsebébe dugnál még egy bónusz 5 ezrest - a 8 ezres hajvágás után - mert hát az ollót is meg kell venni valamiből :/
"Tegyük fel, hogy 25 millió forint beruházás van egy klímás cégben. Ezek autók, gépek, eszközök. Tehát NEM a forgóeszköz, azaz a raktárkészlet. Ezeknek az állóeszközöknek 5 év alatt meg kell 100%-ban térülniük..."
Ez nem igaz! Valóban van 5 éved, hogy a költségekből levond az amortizáció értékét, de NEM kell 5 év alatt megtérülni az állóeszköznek!
Az eszköz avulását rengeteg tényező befolyásolj... bár már régen tanultam de itt egy kis közgázos magyarázat:)
Hasznos élettartam: az az időszak, amely alatt az amortizálható eszközt a gazdálkodó a várható fizikai elhasználódás, erkölcsi avulás, az eszközök használatával kapcsolatos jogi és egyéb korlátozó tényezők figyelembevételével várhatóan használni fogja; (ez pl egy autónál biztosan nem 5 év)
Maradványérték: az üzembe helyezés időpontjában az eszköz meghatározott, a hasznos élettartam végén várhatóan realizálható értéke. Nulla lehet a maradványérték, ha annak értéke valószínűsíthetően nem jelentős. (csak sacc, de 25 milliós állóeszközpark (nem könyv szerinti hanem valódi, tehát termelő) értéke 5 év múlva biztosan nem 0Ft!, vagy ha mégis akkor ott valami nagy baj van)
A leírás történhet:
Bruttó érték alapján:
lineáris,
degresszív
teljesítményarányos,
évek száma összege,
abszolút összegű.
Nettó érték alapján:
állandó kulcs alapján,
termeléssel arányosan.
A lényeg: nem 5 év alatt kell 5 millát megkeresni.... de ha mondjuk - a játék kedvéért - 5 év múlva 0 az állóeszköz értéke akkor a következő 1-2 év alatt megtermelt többlethaszon - hiszen az eszközök az idő alatt is még bőven termelnek - kié lesz? Vagy akkor csökkentsen árat?
Nagyon ráérzel a dolgokra. Szerszámok isviszik rendesen a hasznot. Nálunk a szerelők prémium munkásruhát kapnak, okostelefonjuk mellé kapnak 3-5 GB netet, stb...
Ma volt a mestervizsga utolsó vizsgája... Hiába értem haza 18:00 ra, el kellett menni a fiuknak segíteni 19:00 től hajnali 1 ig, mert csúszásban vannak....reggel 5:30 kor ugyanúgy kelek
Itt keresztbe kasul 40e körüli telepítési pénzekről volt szó.
De nagyon egyszerű a matek. Számoljunk egy kicsit. Tegyük fel, hogy 25 millió forint beruházás van egy klímás cégben. Ezek autók, gépek, eszközök. Tehát NEM a forgóeszköz, azaz a raktárkészlet. Ezeknek az állóeszközöknek 5 év alatt meg kell 100%-ban térülniük. Ez évente 5 millió forint, azaz havi ~400.000, 20 munkanappal napi 20.000 forint. Magyarul innen indul a cehh, azaz 2.500 forintos óradíjtól. Itt még nincs munkabér, nincs évi 1-2 millió a tanfolyamokra, minősítésekre, egyéb igazolványokra, kutyafaszákra, csak az állóeszköz amortizáció van.
Egy darab normálisan megfizetett alkalmazott havi 400.000 Ft. Ketten járnak szerelni, ez 800.000. Ez már napi 60.000 Ft, azaz óránként 7.500 Ft. A tulaj/főnök még egy kanyi grand fizetést nem kapott, azért ő hadd keressen kétszer annyit mint a dolgozói, ez megint havi 800.000, azaz már napi 100.000 forintnál illetve 12.500 forintos óradíjnál tartunk.
Még nem számoltunk a cég rezsijével meg ha netán az irodában/boltban ül egy titkárnő, azzal sem. Akkor már bőven 15.000/óra felett tartunk, minden munkanapra az évben minimum 120.000 forint munkadíj bevétellel.
A képet egyedül az tudja feljavítani, ha a klímán amit eladnak van pénzük. Ezt nem tudom mennyi, de 10-15%-ot saccolok. Ha felraknak napi 8 órában 2 klímát, az nettóban 400e-600e közt lehet, azon keresnek 50-100 körül. Az üzleti modell valószínűleg ettől működik, meg attól, hogy nem napi 8 óra a meló hanem 10-12 és néha szombaton is, meg nyilván nem mindenről van számla.
De az egésznek az alapja az, hogy az amortizációt és az alap cégrezsit (ami akkor is van ha nincs munka) ki kell fizetni. Ez könnyen lehet havi 1 millió is. Nyilván a valódi kulcs számokat nem fogja elárulni senki, például, hogy mennyi az árrés a klímán valójában, mennyi a forgalmuk belőle, mennyi pénz nem lát számlát, de ha így nézem, karcos és vékony jég a klímázás, nem véletlen, hogy olyanok a piaci állapotok amilyenek.
"A legmagasabb nettó fizetés továbbra is Budapesten érhető el: 208 966 forint, ami 28,7 százalékkal magasabb az országos átlagnál. Ezt Győr-Moson-Sopron megye követi 169 904 forintos nettóval, a harmadik helyre pedig lényegében az országos átlagos nettó bér sorolható. Vagyis mindössze két megyében keresnek az átlagnál jobban, ami azt is jól mutatja, mennyire felhúzza a statisztikát a fővárosi nettó. Ha ezt kivennék a számításból, akkor már rögtön csak 137 727 forintos nettót kapnánk"
Ez most globális baj a magyar klíma piacon. Aki nem nyugatra megy, azt meg a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság szívja el 3x pénzért ellenőrnek... csak nincs, aki dolgozzon.
Mondjuk vállaljon javítást 24 órán belüli kiszállással.
Egy átlagcsalád átlagkeresettel, két gyerekkel, lakástörlesztéssel és nem sorolom tovább, nem tud mindent megfizetni.
Mondjuk ez már szinte kiszámoló blog, de:
- ha vki egy nap fél doboz cigit szív el és a házastársa is (nem is erős dohányosok), valamint
- minden 2. munkanap megisznak 1-1 kávét a munkahelyi büfében
akkor egy évben elbasznak tök feleslegesen 400e Ft-ot. Abból már szinte két közepes monosplit telepítéssel kijön. Ergo másfél év alatt a jó gépet is ki tudják gazdálkodni. És hány és hány lepatant bagós ember van, akinek sír a szája...
Nyilván a minőség rovására olcsóbb, mert van piaca. De nem azért, hogy mindenkinek legyen, hanem hogy aki nem teheti meg a drágábbat, az is tudjon venni.
Klíma esetében én még nem hallottam szociális alapúról, és nem hiszem, hogy valaha is hallani fogok róla.:DDDDDD De az azért nem véletlen, hogy egy-egy cég a drágábbak mellett kidob olcsóbb készülékeket is. Olyanoknak, akik a drágát nem tudják megfizetni. Akkor ők is tévednek?
feltaláltad a kommunizmust.................jó lett volna, ha ebből áll a kommunizmus:) (jelzem nem ingyen szeretné, fizetne érte)
A számolással neked van egy kis gondod. Ausztriában ugyanis nem dupla pénzt kapnak.
Dupla áron dupla emberrel dupla annyi klímát szerel fel........ Tudod ez akkor lenne igazán jó, ha a klímás maga nem is dolgozna, csak szedné be a pénzt. Az az igazi kapitalizmus.
A dupla ár 80-100 Ft-os szerelési díjat jelent, szerinted ez a reális? eddig még csak 20ezer forint emelésről volt szó. Legyen mindjárt 300ezer, abból már Rt is lehet csinálni:)
Aki olyan szarul van anyagilag(igen voltam én is, csak nem felejtem el), annak nem a szociális alapú klíma a legnagyobb baja, hanem, hogy mit egyen fizetésig
Ha meg mégis, akkor annyi szarul azért még sincsenek.
Képezzük ki őket azt mikor letudja írni a nevét segítség nélkül akkor mennek az EU-ba.
Miért nem adtál neki te is több pénzt?
A válaszodra a válaszom: igen, emelj árat.
Viszontválaszodra a válaszom: nem, nem ürül ki az ügyféllistád, csak nem 4 hétre hanem csak 1 hétre leszel betáblázva és nem napi 12 óra munkával raksz fel 4 klímát hanem napi 8 órával 3 klímát de a pénzed még így is több lesz.
Sok lemondás árán szeretne klímát szereltetni, hogy se a gyermekei, se ők ne szenvedjenek nyáron. Miért baj ez neked?
feltaláltad a kommunizmust... jelzem, ez 100 év alatt sem működött egy percig sem.:-)
Miért kell ennyire forszíroznod ezt az áremelést? Mégegyszer megkérdezem, ha drágább lesz, akkor többet tudnak egy nap felszerelni?
Igen. Rentábilis lesz több céget alapítani az üzletágra, a kiképzett klímások nem mennek Ausztriába dupla pénzért (lásd eggyel lejjebb a beírást), és bizony lesz kapacitás is emiatt.
Talán úgy, hogy az áremelés árából még egy dolgozót fel tud venni, ha talál erre alkalmas, megfelelő szakembert. És akkor az áremelésből nem a saját zsebét tömi, hanem az új dolgozóét.
Most meg feltaláltad a kapitalizmust. Igen sokoldalú vagy...:-)
Igaz, így majd már nem három, hanem 3,3 klímát tud egy nap megszakadva felszerelni.
Számolni viszont még nagyon nem tudsz... Dupla áron dupla emberrel dupla annyi klímát szerel fel.
akkor ne szereltessen klímát Csak azért ne szereltessen, mert te úgy gondolod, hogy fel kell az árat emelni? Sok lemondás árán szeretne klímát szereltetni, hogy se a gyermekei, se ők ne szenvedjenek nyáron. Miért baj ez neked? Miért mindig magadból indulsz ki? Miért kell ennyire forszíroznod ezt az áremelést? Mégegyszer megkérdezem, ha drágább lesz, akkor többet tudnak egy nap felszerelni? Talán úgy, hogy az áremelés árából még egy dolgozót fel tud venni, ha talál erre alkalmas, megfelelő szakembert. És akkor az áremelésből nem a saját zsebét tömi, hanem az új dolgozóét. Tehát ott van, ahol eddig volt. Igaz, így majd már nem három, hanem 3,3 klímát tud egy nap megszakadva felszerelni.
MA a másik (nem a hátfájós) kollégám meg kapta az Ausztriai szerződését. Kap két embert maga mellé segítségnek, és 12€-ot óránként. Ma a festő kollégámmal voltam ... szép új világ. Képezzük ki őket azt mikor letudja írni a nevét segítség nélkül akkor mennek az EU-ba.
nevetni fogsz nálam sosem volt előrehozás a naptáramban. 4 hetet nem variálok át senki kedvéért/pénzéért.
Olyan volt hogy valaki lemondta mert jött a hűvös idő, és akkor felhívtam az emberünket kellek-e még .. de már megoldotta. Azóta nem is tartom nyilván az ilyen ráígérős ügyfeleket.
Azért meg nem hagyunk mindennap 3-4órás lyukat hogy hátha beesik valaki ráígérős.
"Az meg hogy a minőséget nézze valaki elsődlegesen, és ne az árat, az meg csodaszámba megy, különösen társasházaknál, állami intézményeknél"
Írod, hogy más szakmában vagy Te is. Én villanyt szerelek...
Társasházaknál és közintézményeknél én bizony csak minőséget építek be, a hozzáadott munkával együtt is, mert szerelési igazolás után, személyes felelősség van rajtam, Aki gányoltatni akar, annak javaslom, hogy keressen mást. :-)
"bár szerintem egy IC problémát már Ő sem oldott volna meg... "
Ebben igazad van! Egy mikrokontrollert ki lehet cserélni, de sok értelme nem lenne, mert ugye a SW-t pótolni necces. :-) Igaz a meghibásodásának az esélye, az általában 1:10.000?
"Hobbi szinten van egy pár ügyes emberke, akik segítenek, segíthetnek, de erre nem szabad vállalkozást, szolgáltatást bízni"
Ebben is egyet értek Veled!
Nekem csak a "hibakód" kellett volna. Ez is volt a kérdésem.
Én pl Januárban felhívtam Windy, mondott egy szerintem teljesen jó árat a Daikin FTXB-re, felszerelték, és kész. Tavaly nem volt pénzünk, mégsem a világot, a klímásokat bántottam, hanem magamat, hogy miért nem keresek még jobban. (de nem keresek rosszul pedig, sőt).. .így hát tavaly a tetőtérben 36 fok volt éjjel is, szép volt.
Ne értsetek félre, nem vagyok ilyen genya, de a kapitalizmus tényleg így működik, ha valamit nem tudunk megfizetni, akkor azt nem tudjuk kész. Majd ha sokan nem fizetik meg, akkor talán olcsóbb lesz ergo: a piac beárazza önmagát.
Ha 40ezernél olcsóbban is valójában kijön a klíma? AKkor csinálj egy céget, és szerelj 30ért..
Múltkor a városi önkormányzati napon felszólalt egy bácsi, hogy a városi riasztó cég miért nem vállal csak nyárra 2 hétre kijárós szolgáltatást, miért kell neki 1 évet kifizetnie minimum. Felszólaltam, hogy a cég saját dolga, hogy mit ajánl. Ha nincs bene üzlet, akkor nem fog ilyet szolgáltatni. Ha a bácsi szerint erre igény van, akkor csináljon rá egy céget, és gazdagodjon meg. Még egyszer mondom: ilyen a kapitalizmus, és ez így van jól, nicns jobb.
"Egy átlagcsalád átlagkeresettel, két gyerekkel, lakástörlesztéssel és nem sorolom tovább, nem tud mindent megfizetni."
akkor ne szereltessen klímát.
Én sem tudok megfizetni egy kéthetes nyaralást külföldön, mégsem szomorkodom, ilyen a kapitalizmus. Aki szeretne valamit, és az drága, keressen jobban, tanuljon, dolgozzon, akármi, ilyen a kapitalizmus, még egyszer mondom, ne fogjuk másra.
Én nehezen hiszem el, hogy valami milliomos kihívta otthonra a klímást, mert melege van, a klímás azt mondta, hogy 4 hétre tudja vállalni. És rákérdezett, hogy mennyi lenne holnap utánra, és a klímás bizony becsületrend lovagja, őt nem lehet megvesztegetni, és azt mondta, hogy olyan nincs, nekem minden ügyfél egyformán fontos 50ezerért, és 200ért se rakja be, nemhogy többért.
Gondolom akinek kellett, az eddig is megfizette a priorítást, főleg, hogy akinek priorítással kell, az nem csak a szorzós telepítési díjat fizeti ki, hanem a magasabb árkategóriás gépet, amin több a haszon.
Viszont ezt a vevő szorgalmazza az emelést, én sem értem, hívd ki a klímást, és alkudd fel az árat. Én is olyan szakmában dolgozom, ahol az alkatrészen levő nyereség is bele van számolva, és azt is tudom, hogy ez minden szakmában így van, mindenhol van a vállalkozónak kedvezménye, a mértékébe ne menjünk bele. Ekkora erővel mindenkinek kéne emelni, és kéne is, mivel a válság kezdete óta lényegében áremelés nem nagyon volt egyik szakmában sem, inkább a pofahúzogatás, hogy "mé ennyi". Persze az emberek nem tudják megérteni a brutto-netto közötti különbséget, azt, hogy vállalkozóként kéne gondolkodni, és nem hőbörögni. Én is sokallom az 50k-s beépítést elsőre, de ha belegondolok, abszolút reális. Áfa anyag munkadíj autó parkoló szabadság is szerszámok adó(mert azt is kell, bármennyire is az a tévhit van, hogy minden vállalkozás adócsaló, és még neki fizet az állam).
Az meg hogy a minőséget nézze valaki elsődlegesen, és ne az árat, az meg csodaszámba megy, különösen társasházaknál, állami intézményeknél.
Ezzel így nem értek egyet: aki meg nem tudja megfizetni, keres mast
Egy átlagcsalád átlagkeresettel, két gyerekkel, lakástörlesztéssel és nem sorolom tovább, nem tud mindent megfizetni. Vissza kell olvasni, hányan keresnek olcsó klímát, mert a drágábbra nincs pénzük, egyszerűen nincs. Azok a nem megemelt szerelési költséget sem nagyon tudják kifizetni. Ők kit keressenek mást? Szereltessenek feketén és veszítsék el a garit? Kapjanak gagyi munkát? Miért? mert nem tehetősek? Ez így nem jó gondolat.
Legyen áremelés, annak, aki gyorsan akar klímát. Annak, akinek különleges igényei vannak. Annak, akinél gondot okoz a szerelés a körülményei miatt.
De egyvalami akkor sem fog változni. Jó klímaszerelő nem nagyon lesz több, és napi 3 klímánál többet akkor sem fog tudni senki felrakni ekkora létszámmal.
Tudom hogy magArorszagon vagyunk de ertsuk meg a kapitalizmust, ha mar jobb nincs.
ha valamibol nem tudok eleget gyartani, vagy szolgaltatni, emelni kell az arat, es kesz.
lasd egy borkostolo hely ahol a multkor voltam: 5boros tetel valami 1990forintert. Tul olcso, es a 20fos rendezvenyre 200an jelentkeztek. Idokozben megemeltek 8900 forintra, es meg mindig tele van, csak mar 20fore nem 200 hanem 25en jelentkeznek.
ennek igy kell mukodnie. Jol jar a tulaj, mert tobbet keres, aki meg nem tudja megfizetni, keres mast. Uzleti eletben nincs sertodes vagy nem sertodes, a ferrarira sem sertodok meg hogy draga.
osztom a lenti velemenyt: ha keves a klimaszerelo, emelni kell az arat, es akkor nem kell visszamondani munkat. Pontosabban az arral is lehet jatszani, mint az Uber: pentek este sokszoros szorzo van, egy algoritmus allitgatja a hivasok/autok szama osszefuggesben.
persze tudom, a klimas piac nem uber, hanem sokkal lassabban koztetnek az uzletek, nem egy perc alatt mobilon.
Picit vicces, ahogy a mesteremberek és a felhasználok együtt szorgalmazzák az áremelést. De hogy meglennétek sértve, ha a kőműves dupla áron építené fel a házatokat, mert annyi melója van, hogy csak jövőre tudja vállalni, a budapesti taxis annyiért vinne benneteket, mint a berlini, mert neki is ugyan annyiba kerül az autó meg az üzemanyag, a miskolci fogorvos meg annyit kérne egy beültetésért, mint zürichi kollégája.
Végül is szórakoztató ezeket olvasgatni, csak úgy eszembe jutott.
Ebben a szakmában nem csak a Hűtés részhez kell érteni! Egy klíma telepítés háromnegyede mondhatni nem is a szakmához tartozik hanem egyébdolgok. Mondhatni egy klímásban kell lenni egy kis alpinistának,villwnyszerelőnek,vizesnek,esetleg egy kis kőművesnek stb stb..... Ha ezekre is külön szakit kéne hívni akkor jóval drágább is lehetne egy klímatelepítés mondjuk 60.000- nél.
" Azt már rég elmondta mindenki, hogy két hollandert meghúzni meg 4 vezetéket bekötni nem kell klímás :)
akkor hogy merne bárki szaktudást kiszámlázni?"
Akkor húzza meg azt a két hollandert az ügyfél és nem kell picsogni a szerelési díj miatt :LOL Én pl azt sem tudom hol keressem azt a két vackot.. ezért csináltatom :)
"...mi kerül 50e-be, hogy fáj. ....... konzol, cső, szigetelés, csillapító, csavar/tipli/konzoldübel, kábel, érvéghüvely, faláttörés, gipsz, és a végén 4óra x 2 ember x 1000ft/óra"
És egy nagyon fontos tétel kimaradt: a szaktudás az nem is mindig fejezhető ki összegszerűen!
Régi autósvicc (vagy mi):
Ipse elmegy az autószerelőhöz mert rossz a kocsija. A szaki nézegeti nézegeti, majd rákoppint egyet a kalapáccsal a megfelelő helyre.
Azt mondja: - 20ezer forint!
A tulaj: -De hát ez csak egy pici koppintás volt a kalapáccsal, mi kerül ezen ennyibe?
A szaki: -Valóban a kalapácsütés csak 100Ft, de annak a helynek az ismerete ahová ütöttem az kerül 19900Ft-ba!
szerintem Captain úr riasztótelepítésről beszélt....
Az én véleményem annyi a munkadíjas témáról, ha valaki maga meg tudja csinálni - mert tanulta, látta, van hozzá érzéke - akkor csinálja meg és megspórolta a munkadíjat. Ha pedig halvány lila fin... gőze sincs a munkáról akkor bizony meg kell fizetni a tudást!
Tiszta matek az egész:
- ha értek hozzá én csinálom akkor a munka/telepítés ideje alatt én a saját melómmal többet, vagy kevesebbet keresnék? Ha többet keresnék akkor már megéri csináltatni szakival
- ha nem értek hozzá akkor meg biztosan nagyobb kárt okozok, ha nem szakival csináltatom
én elég spec. munkaidőbeosztásban dolgozom (24/96), van időm másodállásra. A házam felújításánál simán kijött, hogy mennyit keresnék(spórolnék) ha a felújítással foglalkozok illetve ha úgy csináltatom és helyette elmegyek fuvarozni. A üvegfátyolozás/ festés, parkettázás lényegesen olcsóbb kedvezőbb lett. A hideg-burkolást (bár meg tudnám csinálni, csak lényegesen lassabban és nem olyan szépen) és az ajtók berakását inkább szakemberre bíztam: Ő 3 nap alatt végzett mindennel, én az alatt megkerestem közel annyit mint az Ő bére, ráadásul el sem fáradtam annyira :)
Annyira lövésed nincs arról, mi kerül 50e-be, hogy fáj. Elosztod az 50-et 4-el mrt fél nap?
megérdemelnél egy tételes számlát telepítéskor: konzol, cső, szigetelés, csillapító, csavar/tipli/konzoldübel, kábel, érvéghüvely, faláttörés, gipsz, és a végén 4óra x 2 ember x 1000ft/óra
aztán gondolom elkezdenéd számolni, átbtak a tiplivel vagy az mt kábellel
kicsinyes vagy, és már el is várod, áfacsalva kapj klímát, merúgyis a szerelő is elcsalta. Hát gratula
szerintem a skoda nagyon durván el van szállva, mondom én, aki fau hívó volnék.
10-11 éves GolfV-tel semmi bajom sem volt szinte soha (uabból az évjáratból vezettem többet is) és tavaly a pakolások miatt egy kombit kértem Octavia lett, 2008-s..
Nem tudom, hogy az azért mert kombi és egyterű, de bent a műa-k folyamatosan nyikorognak és egy idő után ez az alapzaj elég idegesítő.
A héten volt műszakin (tavaly átvételkor is cseréltek benne ezt azt) és most gyakorlatilag újra végig kellett menni uazokon a dolgokon + újabb problémák is jöttek elő.
Az autót BP-n használták, az előélete is normális volt vigyáztak. Szóval csalódás.
10 éves Astránk van, abban fele annyi probléma sem jelentkezett még.
Más márkában nem gondolkozol?
Ismerős most vett Kia kombit, neki nagyon tetszik.. Azon kívül lehet, hogy most állnak még ott, hogy nem elég ismertek mint megbízható márka, és ezért adnak rendesen kedvezményeket is.
De mivel előre meg kell egyezni kis hazánkban így plusz pénz az nincs ha kedves variál.
Ha előre meg kell egyezni, akkor az egy adott feltételrendszerre vonatkozik. Ha változtat az ügyfél, akkor a változtatás pillanatában azonnal visszajelzést adni, hogy ez már plusz idő.
én már ott mondtam a munkafelmérő kollégámnak ez bukós munka
???
És miért neki? AZ ügyfélnek kell megmondani, hogy ez a helyzet messze kilóg az alapértelmezett telepítésből, akár a dupljáa is lehet egy normális házfal esetén végzett telepítésnek. Nyilván az ügyfél sikítva kirúg, de:
1. Igen kevés időt baßtál el a felméréssel is mert ránézésre megmondtad
2. Nem mentél bele bukó munkába
3. A konkurencia szopik
4. Ha a szomszéd haver rakta fel akkor az ügyfél fog majd szopni
Értsél már meg valamit te is:
Ha nem emeltek árat, saját magatokkal basztok ki de alaposan.
Ha kis pénzért csináljátok, előbb-utóbb szar munkát fogtok végezni, mert rosszul fogjátok érezni magatokat ti is, annak pedig ez a következménye.
Ha a kedves vevő szívja a fogát egy 40.000 forintos telepítés miatt, szívni fogja a fogát a 60.000 forintos miatt is. 10 közül 1 nem fogja megrendelni, de te a 9 másikon fogtál 30%-kal több pénzt és 10í%-kal még a munka is kevesebb lett.
Ha a 40.000 forintos telepítésen emelsz 20.000 forintot, akkor a munkák 50%-át kell elveszítened, hogy ne legyél anyagilag nyerőben. Szólj ha nem érted te sem, szívesen kirészletezem.
Ha túl olcsón dolgoztok, kibasztok mindenkivel, a vevővel, saját magatokkal és az egész iparággal.
Az hogy 3-4 hétre előre tudjuk mit kell csinálni, az lófasz arra nem lehet árat emelni. A hétvégén voltam Skoda szalonban, egy egyszerű fehér kombira autót szeretnék, és azt mondja 18hétre tudják legyártani, meg 1-2 hét még minden papír rendbe lesz és használhatom.
Hol van az a 3-4 héttől, na itt már lehet évi 1.000.000-t drágítani ugyan azon a technikán.
Miért nem veszünk fel embert. 2 éve 21 napra (168óra) Németországba 500.000HUF plusz szállás és a 10 napra haza utat fizette a vállalkozó.
Most már 11€/óra plusz 100.000 itthoni fizetés, szállás utazás.
Itthon még 1000HUF-t se fizetnek, pláne kezdőnek ... miért ne menne ki egy 20+ éves fiatal? És miért jönne velem szopni a garasba..ó ügyfélhez?
A nettó 3-4 órás klímaszerelés ... az jócskán több bruttóban, azokat az anyagokat be is kell szerezni amik még kellenek a klímaszereléshez. Egyre kisebb autókkal járunk mert drága az üzemanyag és parkoló sincs ahova nagyobb beférne. Így van egy plusz ember aki szaladgál ami nincs a kocsiban, de kell azonnal mert nem tudunk tövább lépni addig még oda nem ér.
Vásároltál már mondjuk csavart, minimum 30 perc sorba állás.
És igen nincs akkor telephelyünk hogy minden csavarféle polcon legyen.
Most épp egy ablak csere után, kellene klímát felrakni. A redőny tokot a kőműves hungarocelles rakta be. 40cm cell 5 cm tégla ... na ilyen tipli nincs a kocsiban ... én már ott mondtam a munkafelmérő kollégámnak ez bukós munka, mert végül nem is rakhattuk fel a klímát mert a festő nem lett kész ... plusz kiszállás. De mivel előre meg kell egyezni kis hazánkban így plusz pénz az nincs ha kedves variál.
Hidd el utálatos szakma ez mert két hollandert bárki feltud tenni ... ami meg szakmunka lenne az meg korrupciós állami, mi oda nem megyünk általában, ahhoz kis halak vagyunk. Marad ez a ... lakosság.
Attól, hogy árat emelnek, nem tudnak többet felszerelni. A sávos nem rossz ötlet, csak félek, aki nem tudja a magasabb sávot kifizetni, az jár rosszul, mert természetes, hogy annak szerelnek gyorsabban, aki a magasabb sávot fizeti. Megint a nem tehetősek járnának rosszul. A mostani 40-50ezer forintos szerelési árat is csak elfogadni lehet, mert ez az összeg sokaknak nagy teher. Az olcsóbb klímák árának 1/3-a. Sokan ezért is vesznek gyengébb minőségű klímát. Inkább a meleggel kéne valamit kezdeni:DDDDDD
Nem hiszem, hogy dr.Klímának bármit is vissza kellene olvasnia, hiszen ő már régóta a topik része.
Az meg teljesen természetes, hogy már most rengeteg a megrendelés, hiszen tavaly szokatlanul hosszú ideig volt meleg, többször is, bizony szenvedtünk rendesen. Ezért mindenki próbál már most klímát szereltetni. És mivel nálam másfél hete szerelték, pontosan láttam, hogy 2,5 ember bizony megállás nélkül dolgozott majdnem 4 órát. És most kellemes volt az idő. Szóval napi 12 órával is csak 3 klíma szerelhető egy nap. Az igény viszont legalább napi 5 klíma lenne. Ezt nem lehet sehogysem áthidalni. És én nem hallottam még klímást panaszkodni, legfeljebb a fáradtságról.
Élelmiszer. Vegyesen minden. Nekem valamiért nem tetszik a scroll, félek tőle, hogy hamar megadja magát. Nagyon hajlok a félhermetius felé, de lehet, hogy ez a korral jár már, pedig vevő vagyok minden újra, de most nagyon beparáztam. :-)
Annyi meló van, hogy 3-4 hétre tudják előjegyezni a terepszemlét az iparosok. Viszont mindenki sír, hogy alacsony a jövedelmezőség.
Nem a klímás sír....Ti felhasználók dobtok hanyast az áraktól... 5-7 éve nem emelünk árat, mert nem tudjuk a tényleges munkánk értékét előre láthatóvá tenni :(
félreértesz, a problémám nem a 40k-val van, a saját rendszeréről van szó, örülnék ha tényleg ő csinálná..+ én is tudom, hogy aznap lehet, hogy már nem dolgozik, ha úgy jön ki a lépés
a problémám a "másik" résszel van, konkrétan azzal, amikor egy kért rendszer helyett eleve drágábbat ajánl + olyan áron, ami a fejeli a bolti, kiszállítós kisker árat..(itt megint 30-40k diff-ről beszélünk).
Nagykerben vásárol, kedvezménnyel, és szerintem még az áfával is tud játszani. (ez az ő saját része).
Ezek után én megkapom tőle a cuccot áfás kisker áron, drágábban mint egy hivatalos márkaboltban. Ez már azért kicsit fáj.
2005 körül, amikor telepítettek 4-5k órabérrel dolgoztak..(utólag visszaszámolva a tiszta munkaidőt ennyi jött ki, ezt szó nélkül kifizettem nekik az adott ajánlat alapján mindenféle alkudozás nélkül)
Ha átszámolom a félnapos munkát, akkor itt is kijönne neki 8-10k-s órabér, amit szintén kifizetnék elsőre.. de a dupláját nem szeretném, ha nem muszáj..
Szüleim lakásába kb. 40 m2-es helyiségbe szeretnék klímát: A Daikin FTX35J3/RX35K készülékét nézegetem. Esetleg tudnátok róla véleményt mondani? Előre is köszönöm.
Abban én is egyetértek, hogy lehetne egy listaár a telepítésről, ami kábé olyan mint a postai szállítás. Ha gyorsan kell drágább, ha expressz kell sokkal drágább.
Klíma telepítés a fővárosban, főszezonban, 4 órán belül munkanapon: 500 ezer Ft alapdíj 3 méterig. Onnantól méterenként 50 ezer Ft. Hétvégén 4 órán belül 700 ezer Ft 3 méterig, majd 70 ezer Ft métere.
1 munkanapon belül 400 ezer Ft 3 méterig, majd 40 ezer Ft métere.
Ez 1db split klíma szerelésre értendő.
Aki ezt megtudja fizetni és hajlandó is, azon lehet keresni extra zsetonnal.
Nincs ezen nagy csodálkoznivaló, más is pénzből él nem csak te.
Az autöszerelő is féláron veszi az alkatrészt, és még munkadíjat is felszámol. Ebből él, munkadíjra nem lehet itthon sokat elkérni mert mindenki a feketemunka árakkal hasonlítja össze.
A klímás sem a bruttó 50eft-os szerelési díjból tartja fenn magát, rájön még a kb 20% kisker árrés is.
Ebből adózik, képzi a munkaerőt, autót tart fenn, szezonon kívül vakartatja a melóssal a tökeit. Elég szezonális meló, mondjuk akit én ismerek az télen más profilban dolgozik.
A siránkozásért mondjuk tényleg felesleges, még lehet élni ebből is, ez sem rosszabb mint bármely építőipari meló.
De kár is benéznem naponta, ez megy mindig ... miért nem érsz oda azonnal ... és miért ilyen drága.
Én pont a fordítottját kérdezem. Ha nyíg a kunde, hogy denekiazzonnalkell, akkor miért nem lehet bemondani neki a dupla árat?
200%-os a nyereség:
1. Ha megrendeli ezen az áron, akkor pénzügyileg 200%.
2. Ha sikítva elszalad, akkor a konkurenciának a húsát rágja és maradnak a nyugisabb ügyfelek.
Mert még mindig azt az iparos sirámot hallom itt, hogy annyi a meló, hogy 4 hétre állnak sorba a megrendelők és még novemberben is a nyárról áthúzódó klímákat telepítitek.
Addig örüljünk, amíg egyáltalán van valaki, aki a két kezével dolgozik. Még pár év, és annyira fel fog értékelődni a szakmunka, hogy csak lesünk majd, hogy milyen összegeket kér majd el egy hozzáértő szakember.
ez amit írtál ... nem fizetsz 40.000-et egy fél napi munkáért ... persze a szerszámot autót munkaruhát titkárnőt Orbán Viktor adta ingyen és örökre vállalta hogy adni fog.
A reformok működnek ... de semmi más ebben az országban ... _szerintem_
De kár is benéznem naponta, ez megy mindig ... miért nem érsz oda azonnal ... és miért ilyen drága.
asztalosok is elég szépen el vannak szállva árak tekintetében, ha tényleg előre be van táblázva a profi klímás több mint 1 hónapra, miért nem lehet 10% áremeléssel próbálkozni a következő beesőnél?
ha nemcsak a webshop-ban, hanem a publikus boltokban is olcsóbb a klíma, akkor valszeg a szerelési díj mellé - amiből ugye fedezni illene az összes költséget - le akarnak húzni még egy kis plusszal..
nálam a riasztós próbálkozik most ezzel, tudom a nagyker árakat, tudom a bolti árakat, és ő most 10-20%-kal drágábban hozná, mint a sima bolti + elkérne 40k-t a szerelésre is (fél napos munka)..
NAGYON rosszul gondolod. És ez SOKSZOR le lett írva.
Az aki egy lakótelepi lakás 1 szobájából üzemeltet webshopot, és a nagyker árra rárak mondjuk 1000Ft hasznot, aztán konkrétan leszarja mi lesz az eladott készülék további sorsa, az más helyzetben van, mint aki egy komplett szerelős céget üzemeltet, és a garanciális dolgokat is neki kell intéznie.
Akiktol ajanlatot kaptam csak sokkal dragabban hoznak ezt a modellt. Ami erdekes mert azt gondolna az ember hogy akinek ez a munkaja az olyan (olcsobb) csatornakhoz is hozzafer, amihez az atlagember nem.
Kilmainfo.hu-n vennek egy GREE COMFORT PLUSZ INVERTER GWH09KF 2,5 KW keszuleket 140 ezerert kb 20 negyzetmeteres szobaba. Tudja valaki, hogy kb mennyibe kerulhet egy erkelyes lakasba a beszerelese viszonylag rovid csovezessel? Esetleg van itt szerelo aki elvallalna?
Amikor a megtendelők felszokták tenni ezt a kérdést én mindig a fűtéshez hasonlítom a hűtést!! Télen se akkor gyujtasz be amikor már jön a nagy hideg hanem jóval előtte hogy a hàzad/lakásod átmelegedjen. Hűtésnél is ugyan ez lenne az ideális szerintem.
Segítséget kérnék, ha van itt illetékes. Légkondit szeretnék, de nem egyszerű csúcsidőszakban szakit találni. Kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy Bp.-en, 4-ik emelet, tetőtéri lakás, a kültérit csak a tetőre lehet felszerelni (padlástérből lehet megoldani, de azt hiszem, így is alpinista munkának számít vagy mi). Vagy a munkadíj horror vagy vissza sem hív (ír), aki ezt meghallja. Esetleg tudtok valakit, aki szóba áll velem?
Hogyan erdemes uzemeltetni inverteres klimat? Menjen alacsony fokozaton folyamatosan, kiveve talan ejszaka? Vagy szakaszosan es lefekves elott 1-2 oraval?
Klímakirályra visszatérve, tényleg nem lehet könnyű jó munkaerőt találni. Aki jó, az inkább kimegy külföldre. Legalább annyit félrerak, mint amit itthon keresett volna.
Valaki írja már meg a valós helyzetet ezzel kapcsolatban... ugyanis nálunk szemmel láthatóan nem működik a kapitalizmus.
Annyi meló van, hogy 3-4 hétre tudják előjegyezni a terepszemlét az iparosok. Viszont mindenki sír, hogy alacsony a jövedelmezőség.
Ilyenkor az épeszű kapitalista árat emel, annyira, hogy kb. 1 hétre esik vissza a határideje, viszont megugrik a jövedelmezőség, emiatt jobban meg tudja fizetni az embereit és akár újat is fel tud venni.
Ehhez képest csak a kádár-kori sírást látom, hogy nincs ember mert nincs rá pénz és az ügyfelek sorbanállnak.
Nekem csak vesekövem volt, épp a melóban kapott el, de azt hittem nem élem túl. Sehogy semmi sem volt jó, üvölteni tudtam volna a fájdalomtól. Bezzeg mire beértem az orvosi ügyeletre, jelentősen csökkent a fájdalom, és á, köszi, nem kell injekció... hazaértem, beestem az ajtón és csak fetrengtem a fájdalomtól. A gyerekeim nem tudták mi van apával és csak rémüldöztek. Aztán nagyon lassan hatott a marék gyógyszer, meg a hányás.
Klímakirályra visszatérve, tényleg nem lehet könnyű jó munkaerőt találni. Aki jó, az inkább kimegy külföldre. Legalább annyit félrerak, mint amit itthon keresett volna.
Feri tudja, mert kapott már tőlem jótanácsot, meg letolást, mikor jött fájós háttal hozzám, hogy miért mondom: fékezz le, ez egy intő jel volt. Mostantól keményen tornázni, úszni, masszázs, és egyebek a gerincednek.
Nekem már két műtétem volt miatta, hidd el, kibírtam röhögés nélkül én is :(
Nekem tavaly februárban volt egy hasonló eset egy téli napon hétfő teggel 7 óra körül... Előző nap vasárnap betonozram a garázsom belső felét...akkor sem voltam már százas.... Hétfő reggel lehajoltam egy szerszámos ládáért és felemelése közben szó szerint térdre rogytam. Bírom a fájdalmat, mert szültem már vesekövet 2 heti kihordással és felfázásos diagnosztikával félrekezelve. A fájdalom miatti hányások miatt minimális folyadékfogyasztással... Szóval nekem is vagy fél óra volt, mire bebírtam vonszolni magam a lakásba...hittem azt hogy délutánra jobb lesz...nem lett, ügyelet, injekció....és még pár napig injekció meg akasztás a gyógyfürdőben, mert kérdőjelre deformálódott a hátam a kényszertartástól
...szóval együtt tudok érezni, azóta sem vagyok tökéletes, de betudom a korosodásnak:)
(Nekem a huszonegynéhány éves kollégám jelentkezett azzal hogy most akkor nem jön egy hétig mert fáj a dereka. 1 éve dolgozunk együtt, kb. 99%-ban Én viszem fel a gépeket a létrán, és szerencsére az Én derekam még bírja. Ha nekem is megfájdul akkor nálunk nem 2 hét csúszás lesz, mert mi kisebb cég vagyunk.)
buta kérdés: nem lehet embert felvenni? miért kell így kikockáztatni a dolgokat?
Basszus, fél órát álltam egy körforgalomnál, támasztottam egy villanyoszlopot, és nem tudtam elindulni semerre. Azt sem tudtam, hogy a vesém fáj, vagy a derekam, de biz'Isten vissza tudtam tartani a röhögést.
kihív gépet javítani és fogalma sincs hogyan müködik, de ha azt mondom 15Ft. a javítás akkor azt mondja sok.
Akkor be kell mondani a valódi ár dupláját, majd elindítani a stoppert, hogy mikor hív vissza zokogva. Alig van iparos, és tisztességes iparos még kevesebb.
Ez itt a fórumon egymás között jól hangzik, de hidd el, hogy hivatalosan nem fogjuk közölni egy ügyféllel sem, hogy " Kedves Uram/Hölgyem! A kollégánk derékfájása miatt lemondjuk a megbeszélt találkozót, helyszíni felmérést." Ez, meg az "autó lerobbant" indok mindig gyanús. Nem is volt a kollégám - aki körbetelefonálta az érintetteket - felhatalmazva, hogy részletezze a dolgokat, az ő dolga az volt, hogy próbáljon időben szólni mindenkinek, hogy ne várjon rám hiába.
(Nekem a huszonegynéhány éves kollégám jelentkezett azzal hogy most akkor nem jön egy hétig mert fáj a dereka. 1 éve dolgozunk együtt, kb. 99%-ban Én viszem fel a gépeket a létrán, és szerencsére az Én derekam még bírja. Ha nekem is megfájdul akkor nálunk nem 2 hét csúszás lesz, mert mi kisebb cég vagyunk.)
Így mindjárt érthető az ok, és jobbulást kívánok neked.
Mindenesetre nem írt volna ide a kutya se rosszat ha ezt tudatod velük, nem indok nélkül mondjátok le a melót. Mint látható hülyén veszi ki magát a dolog.
Főként hogy a betegséggel kapcsolatban általában megértőek szokták lenni az emberek.
Inkább a szövegértelmezésed szánalmas. Annak az itteni 3 embernek tök mindegy, milyen munkát végeznek, nekik nem azzal van bajuk. Hanem azzal, hogy ki sem mennek. Így ez a post nemik nem vigasz. Valóban semmi közöm hozzá, de mivel ez egy fórum, nem pedig egy privát chatroom, hozzászóltam. Legközelebb engedélyt kérek.
Teljesen alá tudom támasztani, amit Windy írt. Engem is váratlanul ért először, hogy lemondták a felmérést, ráadásul nem is ő, hanem egy másik kolléga hívott, és teljesen udvariasan, de tényleg nem túl bőbeszédűen tájékoztatott, hogy nem tudnak másnap kijönni a megbeszélt időpontban. Máskorra sem tudtam vele megbeszélni, mert nem tudott felvilágosítást adni, így utólag belegondolva már tényleg lehetett érezni rajta, hogy utasításra hívott fel, és nincs sok infója.
Ezután érdeklődtem itt a fórumon, majd mélben is, és kielégítő válaszokat, valamint új időpontot is kaptam. Korrekt, teljesen elfogadható indok és eljárás, amit tapasztaltam, ha a továbbiakban is így megy a dolog, akkor elégedett leszek.
Elárulom neked, hogy közel húsz felmérést mondtunk le, és ebben volt öt-hat érdeklődő innen a fórumról. Csak nem mindenki értelmezte úgy, hogy " nem vesszük a fáradtságot, hogy kimenjünk." Felhívtak, érdeklődtek, mélt küldtek, hogy akkor most mi is van, számítsanak-e még rám. Mint lentebb már említettem, nagyrészt el is simult a dolog.
Ja, és már a lemondáskor is sűrűn elnézést kértünk.
Sok baj van ezzel az egésszel, de legfőképp a bizalmatlanság valamint az egymás iránti türelmetlenség a mozgatórugó.
Igazából nem nagyon tartozik a nagynyilvánosságra a nyűgöm, de most már akkor is leírom.
A cégünknél 95 százalékban én mérem fel a helyszínen az igényeket, én tartom a kapcsolatot az ügyfeleinkkel. Az a néhány felmérés, amit nem én csinálok meg, az a karbantartáskor, szervízeléskor beeső alkalmi dolgok, amit az éppen ott lévő kolléga csinál meg.
Az előre leegyeztetett felméréseket én csinálom, és hát a helyzet az, hogy előre kb. két-három hétre be is van táblázva minden időpontom. Működik is a dolog, sokan tudják már rólam, hogy motorral járom a várost, hogy minél pörgősebben, lehetőleg legkevesebb késéssel ott tudjak lenni a megbeszélt időben és helyen.
Múlt héten sajnos közbejött egy előre nem látható dolog, valami becsípődött a derekamban, alig tudtam hazajutni, csúsztam-másztam. Bevittek a kórházba, kaptam injekciókat, stb. Az előre egyeztetett felméréseim így elmaradtak, nem tudtam kimenni. Mindenkit értesítettünk, hogy nem tudok menni, és a kollégám, aki körbetelefonált nem is tudott új időpontot adni, mivel nem tudta, hogy mikor tudok újra munkába állni. Mi kis cég vagyunk, nincs olyan, aki hirtelen helyettesíteni tudott volna.
Biztosan nagyon kellemetlen, ha valaki számít rá, hogy érkezik hozzá a szolgáltató, és az mégsem jelenik meg a megbeszélt időpontban. Munkahelyről kell elszabadulni, megszervezni, hogy otthon legyen valaki, stb. Ettől függetlenül én még mindig azt mondom, hogy a lehetőségekhez képest a legkorrektebben jártunk el, amikor lemondtuk a felmérést, és nem adtunk meg úgy újabb időpontot, hogy nem tudtuk, be tudjuk-e tartani. Szomorú vagyok, ha ezt nem lehet megérteni, és, hogy így állunk egymáshoz, hogy azt feltételezi bárki is rólunk, hogy "nem vesszük a fáradtságot" , hogy kimenjünk az ügyfélhez. Elárulom, igenis vesszük, mindenkihez kimegyünk, akihez a kapacitásunk megengedi, hiszen ebből élünk. Ha nem megyünk ki, akkor nincs üzlet, nincs pénz. Tényleg feltételezi valaki, hogy nem akarunk pénzt keresni?
Egyébként azért vannak olyan ügyfelek is, - épp most beszéltem egyikőjükkel telefonon - akik teljesen megértőek és türelmesek, és azt is elfogadják, hogy az elmaradt felmérést nem tudom a napokban pótolni, éppen a betáblázottság miatt, hiszen akkor valakit ki kellene venni, vagy tolni az egészet. Megbeszéltünk három héttel későbbi időpontot, és minden neheztelés nélkül túl vagyunk a dolgon.
"Semmi tisztességtelen dolog nem történt, lemondott egy melót és kész. "
Kettőt csak innen a fórumról.
Biztos van valami oka ra, valószínű munkaerőhiány.
Mindenesetre elvállalta a felmérést, így a becsület azt kívánja hogy tartsa a szavát. Ha lemondja az utolsó pillanatban (főleg magyarázat nélkül) az nem tisztességes.
Nálunk is fordult már elő váratlan helyzet, ilyenkor akár este, sűrű bocsánatkérés (és ajándék, kedvezmény) mellett megoldjuk, a türelmét köszönjük a vevőnek. Megy az ügyvezető, fel kérünk alvállalkozót, bármi...
Itt ha jól érzem még másik idöpont egyeztetés sem merült fel.
Sajnos Mi öregszünk a fiatalok meg nem akarnak dolgozni. Mennek külföldre, hogy nehogy itthon segíteni kelljen a családnak. Amelyik meg itthon marad annak meg Én mondanám hogy menjen ne is lássam.
Szóval nincs aki dolgozzon, Mi meg már nem tudunk annyit. Nincs kinek átadni a tudást. Szerintem lesz ebből baj.
Nekem ugye nincs gyerekem és így outsider vagyok, de ez a gyereknevelés nevű buli szerintem manapság nagyon el van rontva. Vagy lehet ez a jövő hogy nincs szükség kétkezi munkásra, csak egyetemistára, aki kihív gépet javítani és fogalma sincs hogyan müködik, de ha azt mondom 15Ft. a javítás akkor azt mondja sok.
Ezért van nekünk "öregeknek" sok munkánk, és nem tudunk mindent elvállalni, mert lassan több pihenés kell mint amit tudunk dolgozni.
Elég nehéz lenne egy cégnek mindenhova kimennie, ezt azért azt hiszem, el lehetne fogadni. Semmi tisztességtelen dolog nem történt, lemondott egy melót és kész. Szíve joga, mint ahogy a megrendelőnek is joga van nem őket választani. E miatt beírogatni a topikba elég szánalmas.
A világért sem akarom mentegetni windyt és a Pannonklímát, de el tudom képzelni, hogy sok objektív oka lehet annak, ha lemond egy felmérést; például megrohanták megrendelésekkel, és/vagy fluktuáció van a cégénél. Egy biztos, és azt tanúsíthatom: tisztességes munkát végeznek tisztességes áron. Nálam egy Fujitsu beltérit szedtek szét atomjaira egy alapos tisztítás céljából korrekt áron, nem mellesleg megszüntetve a telepítő által ráolvasással és vállrándítással elintézett időnkénti nyekergését, a szomszédomban pedig példaszerűen szereltek fel egy Daikin klímát. Lehet, hogy az ügyintézésen van még mit javítaniuk, de ahová kimennek, ott profi munkát végeznek - és ez a lényeg.
Hol láttál itt panaszáradatot, hogy sok a meló? Szerintem senki nem panaszkodott e miatt. Esetleg az ügyfelek panaszkodtak, hogy nem jutott rájuk kapacitás.
Egyrészt ugye megy a panaszáradat, hogy annyi meló van, hogy ügyfeleket kell lemondani. Ez nem a "zsíroskenyérre kell" eset.
Másrészt pedig ugye a sztori is úgy szólt, hogy az eredeti ajánlat/pályázat nem jött be, tehát erre a pénzre nem is számított már az illető. Ha ezek után mégis bejön, akkor "talált" pénz. Ha megkeresték, akkor nem ő van kényszerhelyzetben hanem aki megkereste.
Jól mondod, ha nem 4.-ik vagyok a sorban akkor már jó kedvem van.
legutóbb kérdezte kinek az alvállalkozói vagyunk, olyan neveket kérdezett amit még sosem hallottam. Így csak gondoltam hogy 4.-ik vagyok, tévedtem.
(Story, emberünk adott ajánlatot nagy állami vezetőnk ... visszaírták hogy sajnáljuk nem nyert. Majd a határidő előtt 1 nappal felhívta valaki, hogy akkor holnapra tudja vállalni az ajánlatot? Hát ja, de mennyiért? Annyiért amennyiért az ajánlatot adta ... )
A bankoknál nagy hűtőrendszerek vannak. Azok szivárgásvizsgálata sok százmillió.. Eddig nem, vagy nagyon nehezen lehetett a közelébe férkőzni ilyen munkának...és a bankok is sunnyogtak.... Most papírozva lesz, olyan mosoda feeling beütéssel :(
Azért furcsa párhuzamok ezek, hogy mióta beszállt a klíma és hőszivattyúbizniszbe a felcsúti disznó (Méhszaros szájú Lőrinc), azóta létezik ez a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság!
Szóval, lehet nekünk lelkiismeretfurdalásunk (meg miegymás) a "zöldség" miatt, de a lóvéról szól ez is ebben a szétlopott országban.
Nem tudom, hogy te mennyire követed a híreket, de ez igen sértő a törvényalkotókra nézve. Miért kéne nekik kimenni a melegbe?
Most építettek a parlament mellé több milliárdból egy 4 szintes föld alatti parkolóházat-mélygarázst, ahonnan közvetlenül (klimatizálva) be lehet jutni a parlamentbe. Kijárattal a rakpartra, hogy még fel se kelljen menni.
Na igen az üvegház hatás,a klíma gázon kívül még nagyon sok minden felelős az üvegház hatásért pl.a sok millió gépjármű kipufogó gáz,a világon még sok helyen működnek szén erőművek és még lehetne sorolni,de szerintem az hogy rászálltak a klímára a hatóságok az üvegház hatás miatt,az csak fedő sztori,lehet tényleg valami luxus adóban gondolkodnak,pedig ha ilyen forró nyarak lesznek akkor nem luxus hanem szűkséges mint télen a fűtés,na de ez van a büntetések és szankciók országa vagyunk.Azt gondolják a vezéreink,hogy ha valaki beszereltet egy klímát akkor már tehetős,pedig csak az egész napi robot után szeretnénk pihenni éjjel,hogy másnap tudjunk megint dolgozni a 40 fokban,a törvényalkotóink kb. addig vannak a melegen míg kijönnek a parlamentből és beülnek a 10 milliós klímás terepjárójukba,na de ez van.
nem hiszem, hogy első sorban a kisemberek lennének a célpontok....ott vannak a cégek, irodaházak, bankok, üzemek ....ott eddig is volt általában ellenőrzés, de nagyságrendekkel kisebb és "elnézőbb" szinten, mint amire számíthatunk a jövőben...
alapvetően egy panelsor ellenőrzésével lehet meg is van az éves kvóta, azt mondjátok, hogy az egyszerűbb gépeknek 5-7 év az élettartama, nálunk tele van hausmesiter midea fisher és társaival a panel, 5+ évesek, gondolom 5 év múlva kikopik annyi, hogy lesz értelme ellenőrizgetni, főleg, ha valami lóvé is van a benne nekik
bár azért elmehetnek a picsába, kb 250 egy klima, abból 50 et adózok mint áfa, ti is adóztok, a "nyereségből", használom a szintén állami cég áramát, amire megint csak adózok, de azért még fizessek azon felül is valami adót, mert hogy miért ne, pedig egy panelba rohadtul nem luxus kategória, hanem szükség, mint a fűtés, főleg annak aki a tetején lakik, pedig én földszinti vagyok...
Szó nincs szürke importról, ha magam hozom be, megfelelő helyről. De nekem működő klimáim vannak már, tehát nem is akarok szereltetni, sem behozni más honnét.
Megalakulás alatt az az osztály, mely hatósági jogkörrel fog rendelkezni....tudod, mint a nav ellenőrök, stb
A klímásnak már most kell regisztrálni, hogy hova telepíti a készüléket, milyen fajta hűtőközeg van benne és hány gramm töltettel....és egy CO2 egyenértékre kell átszámolni, hogy mennyire "károsítod" a környezeted....
Innen már csak egy lépcsőfok, hogy aki jobban károsítja, az valamilyen módon járuljon hozzá a "fák" ültetéséhez és fizessen a környezetkárosításért....
Aztán lehet, hogy megáll a folyamat ott, hogy a "kvótánkat" csak értékesítjük és eladjuk sok-sok millió dollárért....és ehhez a regisztráció csak egy statisztikai adat
De azért azt nem gondolod komolyan, hogy a nav és a klíma felügyelet vegyes kommandókat fog létrehozni, és végigjárják a kertvárosokat, lakótelepeket, először távcsővel felderítenek, majd rajtaütéssel elszámoltatnak mindenkit, akinél láttak klímaberendezés üzemeltetésére utaló jeleket? Szerintem egy későbbi adónem bevezetéséhez szükséges a regisztráció. A többi csak púder.
Szerintem ezt a Media markt valahogy ki cselezte mert akkor ki se küldték volna,a dobozon 2013-as dátum van tehát még a törvény előtt beszerezték,vagy van egy beépített klímásuk aki le papírozza nekik valahogy,
Ha kap egy ellenőrzést, akkor igazolnia kell, hogy mikor és hol vette. (az nem lesz indok, hogy ajándékba kapta, piacon vette, már rég megvette, stb....a berendezés típusa, gyári száma regisztrált a gyártónál..) Továbbá igazolnia kell, hogy szakemberrel szereltette fel és helyezte üzembe (számla, munkalap, garanciafüzet). Ha ezek megvannak, akkor az Ő részéről tiszta minden... Ha maszekba, számla nélkül szereltette fel (vagy olyan szerelővel aki nem jogosult eme nemes tevékenységre, a számlát kiállító cég nem jogosult eme tevékenységet folytató szakembert dolgoztatni), akkor Ő lesz első sorban felelős. ha tudja bizonyítani, hogy a "szakember" megvezette, átvágta, akkor polgári peres úton áthárítható lesz minden felelősség, minden költség.
Ha a felszerelő szaki szakszerűen és jogkövetően fogja csinálni, akkor egy ellenőrzésnél sem Ő, sem a tulajdonosnak nem lesz semmiféle bántódása, hisz regisztrálva lesz a beüzemelés.... Arra most nem tudok válaszolni, hogy a jogszabály nem ismerete miatt a vásárlásnál nem adta be a felszerelő-beüzemelő nyilatkozatát, akkor mi fog történni vele...
Egy hete rendeltem egy klímát a media markttól,amit a futár két nap múlva ki is hozott de nem kért semmilyen nyilatkozatot,át adta kifizettem,mint ha csak egy porszívót rendeltem volna.
Ez a klíma védelmi baromság egyébként hogy fog működni,elindulnak az országba és ahol klíma van a falon becsengetnek hogy jó napot uram igazolja hogy ki szerelte fel a klímát?
A dolog lényege, hogy szürkeimportos klímát akarsz venni?
Mert a legális klímát regisztrálnia kell a nagykernek, aztán utána az is a rendszerbe kerül, hogy honnan vetted, meg ki szerelte fel nálad. Nyilván olyan, aki szerepel az állami adatbázisban.
Jó tipusú klimát, jó helyről, ismeretségi körből jó szerelő, ez a dolog lényege. A megtakaritott többlet költséget inkább a készülék minőségére kell forditani. Olyan tipust kell választani ami nem "szerelő barát" szoktuk mondani. Pl Tosiba, nekem évek óta megy olyan készülék hibátlanul, amit a valamikori Föszer gariba vett le,mert elment a rendszerből a hütő közeg és mivel szerver helységen volt raktak egy újat helyette. Igaz még nem inverteres.
Vitathatatlan nagy igazságot írtál, Windy: a rossz jobb, mint a rosszabb. Megtisztelve is érzem magam, hogy akadt azért valaki egy ilyen elfoglalt cégnél, akinek belefért egy 1 perces telefon.
A véges kapacításról meg azt gondolom, hogy akkor az a korrekt, hogy már a felmérésre sem adok időpontot, hiszen nyilván látok 1 hetet előre. Ha meg nem látok és mégis időközben derül ki, hogy nem fér bele, akkor azonnal értesítem az ügyfelet, nem aznap, néhány órával előtte. Ha meg aznap derül ki, hogy nincs kapacitás, az meg régen rossz, de nyilván itt sem erről volt szó.
Klímát biztosan kiválóan szereltek, de a jó customer service-től még nagyon messze vagytok. (No persze, minek is azzal bajlódni, ha amúgy is tele vagytok megrendelővel.) Ez a te reakciódból is látszik: örüljek, hogy legalább szóltatok, a sajnálkozásnak még nyoma sincs. Pedig nem is kell ám igazából sajnálni vagy őszintén elnézést kérni az okozott csalódásért, elég csak úgy tenni. Már az is nagy lépés.
Boldoggá nem tesz, ellenkezőleg: elszomorít, hogy még mindig itt tartunk. De mivel ez egy fórum - és nem csak néhány itt nyomuló cég reklámfelülete -, ezért a negatív kommenteknek is itt a helye.
Kazánoknál sincs ilyen kimérősdi. Ha gebaszos a panel, akkor csere. Ha találsz valami elektroműszerész ismerőst, aki eltököl vele pár órát is kiméregeti, aztán meglesz a 100Ft-os alkatrész, akkor mázlid van. De ha közben később valami baj erre vezethető vissza, akkor nem illik a műszerészre verni a balhét.
igen, a tanács ingyen van...volna. De annak csak akkor van értelme, ha az valóban a megoldás fele vezet.
Ha nem tudunk tanácsot adni, vagy nem akarunk....vagy csak nincs "kedvünk", akkor nem fog válasz érkezni hozzád, ezen nem kell sem meglepődni, sem megsértődni :)
kicsit félreolvastam a második mondatod...az sem rossz gondolat, ha ráérő, unatkozó szakik lennének, akik hobbi szinten kiugranak hozzád okosságot keresni
Gondoltam, én naív, hogy két sor még ingyen van! :-P
" Gondoltam, én naív, hogy két sör még ingyen van! :-P"
Ez így igaz.... bár szerintem egy IC problémát már Ő sem oldott volna meg...
A klímások nem gyengeáramú szerelők, többségében nem értenek az elektronikához (jómagam sem) .... alapvető dolgokat ismerünk, de ez nem jelenti azt, hogy biztonsággal, garanciával tudunk javítani.
A gyakorlatban az a jellemző, hogy panelcsere. De ez sem megy olyan könnyen. Meg kell próbálni, hogy felhívni a gyártó képviselőjét és árajánlatot kell kérni az adott készülék paneljének cserélésére, beszerzésére.... ha ez megvan, akkor van esélye a klímásnak a javításra (csere) ....
Hobbi szinten van egy pár ügyes emberke, akik segítenek, segíthetnek, de erre nem szabad vállalkozást, szolgáltatást bízni
Bocs, hogy belekotyogok, de olyan problémád volt amit valóban csak úgy lehetett megoldani ahogyan azt te tetted,viszont így semelyik klímás nem javít. Ez nem véletlen, ugyanis iparági szinten olcsóbb a panelcsere mint az alkatrész szintű keresgélés. Neked volt rá 2-3 óra szabadidőd, ha a klímás csinálja ugyanezt, az 2-3 munkaóra, amit nem fizet meg az ügyfél. Ezen ok miatt viszont nem alakult ki ennek a gyakorlata, senkinek lövése nincs a panelon belüli folyamtokról, nem javítanak alkatrész szinten semmit.
Emiatt nem kaptál jótanácsot, mert senkinek nincs se gyakorlata, de még kapcsolási rajza sem.
Akkor a 10 éves reteknek tartott Genexem gondja annyi volt, hogy 20 perc alatt kihámoztam a NYÁK lapot, a forrasztásnál megtaláltam a belső kondenzátor termisztor (NTK) vezetékeit és lám-lám, a nagy reteknek egy 100,- Ft-os termisztor gondja van. Hab a tortára, hogy közel anonos értékűm még van TV szerelő korszakomból, így egy 10 Ft-os ellenállással még kisöntölöm gyári értékre. Nem vezérlőpanel csere X tízezerért...
Nem csak az miatt....bár Te sem örülnél, ha működés közben kirepülne valami a gépből....még a kiegyensúlyozás is necces sokszor (nem véletlen, hogy karbantartás alatt ezt is ellenőrizzük és szükség szerint ingyen rögzítjük...
Akárhogy is javítanád, mindig rázkódna az a vent lapát
Nem a gép a legnagyobb probléma....inkább az, hogy nincs "normális" szakember.
Olyan munkákat is láttam a napokban, hogy sír a szemem, hogy ezért valaki pénzt fizetett.... sajnos a megrendelők mindig későn döbbennek rá, hogy az olcsó munkának általában súlyos ára van.
Soha nem volt még olyan meleg márciusban, mint amilyen idén, ráadásul a hőmérséklet olyan nagy mértékben növekedett, hogy felülmúlta a februárit is, ami ugyancsak rekord volt, de így nem tudta magát sokáig tartani. A tél végén mért melegedést egyértelműen a[...] Bővebben!Tovább »
Azt gondolom, hogy az, hogy lemondtunk egy felmérést, talán még mindig tisztességesebb, mint ha nem mentünk volna ki, anélkül, hogy lemondtuk volna. Egyszerűen a kapacitásunk véges, így nem a fáradtságot nem vettük, hanem nem fért bele. Persze ettől még szíved joga akár százszor is beírni ide a fórumra, hogy milyen sérelem esett meg veled tőlünk, ha ez téged boldoggá tesz.
Ma nagyon hülyén túltoltam a tavaszi klimatisztitást, gőzzel szépen lemostam a mókuskereket, majd bekapcsoltam a ventilátort, hogy leszáradjon.
ez után a szélén láttam mintha lenne ott valami, és odakaptam, szerencsére a kerék csak kezdett felpörögni így az ujjam megvan de a mókuskerékből kijött négy fog...
A hangjától meg lehet bolondulni sztem. Hiába van alatta gumibak vagy akármi. 5 szőr kellett kb vissza mennünk a géphez mert a tulaj azt mondta hangos. Végül betakartuk a kompit egy " kompreszór takaróval" halkabb lett valamivel. Most majd jönni fog egy Polár nevű gép állítólag a Gree leányvállalata azok olcsók lesznek!
Aki találkozott már mindkét géppel leírná a véleményét? A prospektusok egyértelműen RXL-M3-as kültérivel -25C -ig jelölik, akkor az eurovent, mért csak -15-ig vizsgálja?
Daikin RXL35M3 / FVXS35F FŰTÉS A fűtésre optimalizált
Az a baj hoyg persze hogy a jobb klimákat "illene " választani de nálunk sajnos az anyagiak miatt nem lehet magas a mérce, meg hát ugye a beszerelés is... Mi ellennénk az on/off klimával is , ha lehetne..
Az a baj a bevéséssel hogy a klímacsövet át kell fordítani jobbra és a cső csatlakozása is be lenne falazva. Azt mondta a klímaszerelő hogy nem ajánlja mert ha a csatlakozásnál egyszer ereszteni fog akkor újra ki kell vésni onnan.
Ahogy kéri a megrendelő, az érthető. Ilyenkor kerülnek fel a gépek úgy a mennyezethez van szorítva a kültéri (szerelhetetlen).
Én nem szoktam átvenni a gumibak nélkül a kültéri telepítést és a hóhatár be nem tartása miatt is bontattam vissza :) Igaz, hogy a specifikációban ki is írtam, így lelkiismeretfurdalás nélkül bontattam vissza. Ez van.
Elég baj. Nem a csendességgel van baj. Hanem mit ad át a gép a környezetnek, illetve indulás és leállásnál a ventilátor után futásnál/felpörgésnél áthalad a saját frekvenciáján, ami ugye hosszú távon káros.
Még egy kérdés: szükséges-e külön áramkört kiépíteni az inverteres klímának? Azon az áramkörön amire szeretném kötni csak egy TV van és egy lámpa. Ha jól tudom ezek az inverteres klímák 800-1500 wattot fogyasztanak normál állapotban?
Igen a kő a faltól kb. 2 centivel kilóg. Csatolok egy másik képet hogy hova gondoltuk még. Csak az a baj hogy messze van a külső faltól tehát csatornázni kellene. Nem rontja el a szoba összképét a csatorna? (Falat ne nézzétek, festés előtt állunk) :)
A mi prospektusunkban az van írva; idézem: "Ne tegyen ki embereket, állatokat vagy növényeket hosszú időn keresztül a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegőnek"! Vagyis, szerintem nem szabad egész éjjel közvetlenül az ágyra irányítani a klímát!
Nem, ez egy viharsarki "telepítés" ... leszerelték a falról mert mellé épült egy új épület, de az 5 eres kábelek bekötése nem sikerült ... így kerültem oda. Félelmetes.
Hívj ki egy szerelőt és 5.000HUF/óráért plusz kiszállás átkapcsolja hűtésre, és ha nem hűt akkor megpróbálja kitalálni mi baja van.
3x próbálkozik elindítani a kültéri egységet. 3 perc késeltetés bekapcsoláskor ... majd próba 5mp. ... megint 3 perc késleltetés ... ... majd próba 5mp ... megint 3 perc késleltetés majd próba 5mp ha most se sikerül akkor villog típus függően össze-vissza.
Ha villog akkor a szerelő 28.000+áfa-ért vesz egy kültéri panelt és vérmérséklete szerint beépíti neked.
persze hiba kódot csak a kültériben lehet leolvasni ... de szerintem világítani se fog rajta semmi.
Vettem egy Whirlpool SPIW912L klímát és érdeklödnék nálam tapasztaltabbaktól hogy egy hálószobába hova érdemes rakni? Csatolok egy rajzot hogy hova tervezném. Az ágy és a fal között amin a klíma lenne van 1,5 méter. Inverteres klíma éjszakai működése mellett mennyire lehet úgy aludni hogy közvetlenül az ágyon alvókra fújná a levegőt?
Nem kell megállni szó nélkül..., nem sajnáltatom magam, hanem rettenetesen pipa vagyok, és per pillanat nem hűteni nem bírtam vele, hanem fűteni, és azt viszont nem tud! Megoldás erre is kell!
A leginkább attól féltem amikor beszerelték, hogy egyszercsak elromlik, és ott fog díszelegni a falon! :( Meg a kilyukasztott házfal se tetszene annyira, ha leszerelnék! :( Undorító az egész! Nem is volt olcsó, de mivel nálunk nincs padlás, hanem tetőtér van, ahol kénytelenek vagyunk lakni, és nyáron előfordult a 42 fok is, szinte létfontosságú lenne... :( Hu, de ideges vagyok :( :(
Minden más programot megcsinál, csak a fűtés nem megy neki! Illetve azt, hogy hűt e, nem mertem kipróbálni, mert annyira hideg volt a lakásban..., de működni működik, csak azt nem tudom, hogy hideget fúj e? Mert ha a gáz ment ki belőle, akkor hideget sem tud csinálni!
Lehet a ventilátor motorja?! Én már arra gyanakszom az enyémnél, de az meg azonnal indul, de még a "HIGH" speed felett pörög, szerintem. Szét kéne kapni, de elég aberráltan van benne a panel.
A Tiéd meg nyilván azért tilt le, mert nincs elvezetve a belső hő. A motort kontrollálja-e valami, az már jó kérdés.
GENEX klímval kapcsolatosan, hátha valaki tud segíteni?!
Előszó: 10 éves 2,6-os, eddig semmi gond nem volt vele, magam telepítetettem...
Tegnap kicsit fűtőttem vele, majd egy óra üzemszünet után újra bekapcsoltam. A kompresszor és a külső ventilátor indul fűtére és hűtésre is, viszont a beltéri ventilátora azonnal "HIGH"-on startol, majd az egész leáll.
Hibaüzenet:
- TIMER világít
- RUN (ON) 6 villanás
(a rövid idő alatt a belső hőcserélőn változik a hőfok, tehát hűl, vagy melegszik)
Szerintem azt elírták. Eleve 3,5 kw-os készülékekre kértem árat, ez pedig ha jól tudom 5,1 kw. A saját honlapjukon egyébként drágább (borsodklíma.hu), ezt külön árajánlatban kaptam. Nem is igazán az ár érdekel, hanem az hogy ismert-e a márka és megbízható!?
Egyáltalán nem ismerem ezeket. A szerelési költség további 50e HUF, mondjuk 250e-ig belefér. Tudtok ettől jobbat hasonló áron? (Miskolcon van minden, csak választék nincs) Nem sürgős, csak nem akarok majd júniusban kapkodni.
Hasonló a tapasztalat, emailre, pü. üzenetre nem válaszolnak. Telefonon meg csak az igérgetés. De mindegy is van elég klimás cég akinek talán kell a pénzem.
Egy friss adalék a sokat dícsért Pannonklímához...
Az imént mondták le a másfél hete megbeszélt mai felmérést. Úgy értem, nem csak ezt a konkrét időpontot, hanem azt mondták, egyáltalán nem tudnak kijönni, nem tudják vállalni, semmikor. (Különösen szimpatikus az is, hogy aznap mondták le, amikor már úgy szervezed a napod, hogy otthon leszel csak emiatt.)
Még a látszatát sem akarták fenntartani annak, hogy fontos egy (leendő) ügyfél.
Nem szívesen írom le ezt a közhelyet, de muszáj: "Magyarország..."
Ja, vagy ezért hívják magukat "Pannon"-nak? Mindent értek.
Én fűteni szerettem volna tegnap a klímával, de nem indult be! Illetve egy pillanatra beindult, de egy másodpercen belül le is állt! Az a gyanúm, hogy nem kapcsol be a "melegítés"! Megnéztem a kinti ventilátor elindul, de a benti nem! :( Mi lehet a baja? 3 éves Samsung inverteres! Alig használtuk! Elillanhatott a gáz? Valaki estleg járt már így? És mennyibe kerül megjavíttatni?
Ez így egy kicsit félreérthető, ha kicsi a térfogatáram akkor nem csak a hűtésben, hanem a fűtésben is alacsonyabb teljesítménnyel üzemel.
Ami azért nem is olyan kevés!
21dB-hez átlagban 300m3/h tartozik a gyárak szerint, 20 fokos deltaT-nél ez 2 kW-ot jelent. Az más kérdés, hogy az elkoszolódás miatt ez a térfogatáram drasztikusan le tud csökkenni.
Elhiheted az a Daikin meg sem moccan, gyakorlatilag semmilyen rezgést nem ad át. Egyébként meg, ha jobban megnézed, a beltéri egységnél még kábelcsatorna sincs. Tizenöt éve telepítettük, akkor még alkalmazott voltam, és úgy csináltuk, ahogy a munkáltatóm előírta. R22-es gázzal van töltve, de vákumszivattyút csak hírből ismertünk, még az iskolában mutatták meg, hogy ilyen is létezik, de az úri huncutság, a rendes technológia az átszellőztetés.
A csere az meg is lesz, kérdezte is az ügyfél, hogy mit csináljon a régi gépével, még én sem tudom, mi lesz vele, hova adjuk le, mert hivatalosan senki nem veszi át. Lehet, hogy kirakom a bemutatóterembe, mint jó példát.
Daikin swing compressort gumibak nélkül? Simán! Még úgy is csöndesebb mint egy Zuhai compresszor a saját gumibakján, plusz a kültéri alá gumibak plusz a konzol és a falközé is gumibak.
A Gree Comfort Plus vagy a Gree Smart Inverter készülékekkel kapcsolatban kérdezném, hogy van valakinek tapasztalata velük, vagy úgy általában a típussal. Tudom, hogy kínai, de mégis... Egy kis garzont kellene kiszolgálnia.
Nekem van Samsung-om (AR7000 Better) és egy csúcs Fujitsu-m (LTCA) egymás mellett. A Samsung tényleg tud hangtalan is lenni. Igaz hogy akkor csak lehelli a levegőt, de hangját tényleg nem hallod!
Szóval ebben az összehasonlításban működnek az ígért decibelek.
nem tartom magam hozzáértőnek, csak lelkes felhasználónak.
Nálam kicsit túlméretezett a klíma, bár ez is érdekes kérdés:
A 80m2-es földszinten, amiből 60m2 egy légtér (nappali-konyha-étkező) egy 5kW-os klíma fűt (és néha hűt is)
Ide ajánlatkéréskor a többség 3,5kW-ost ajánlott, annak ellenére, hogy a neten található m2 adatok alapján 3,5-öst 30-40m2-re ajánlanak, tehát ide az 5kW-os reális választás, és nem extrém jól szigetelt a ház (5 cm cell a homlokzaton, 2 rétegű műanyag ablakok).
Nos, hűtés üzemben pár óra alatt léri a beállított hideget, onnantól on-offként működik, annak ellenére, hogy van 2 db délre és nyugatra néző, összesen 10m2-es üvagajtóm.
Fűtéskor viszont egyáltalán nem bánom, hogy nagyobb, mert
- fizikailag is nagyobb a gép, nagyobb a hőcserélő felület, tehát kisebb ventilátor fordulatszámon nagyobb levegőmennyiséget mozgat át magán
- ha nem csak tartani kell a hőt, hanem emelni is pár fokot, azt nagyobb gép egyértelműen gyorsabban megoldja.
Szóval hűtésre biztos nem jó, ha nagyobb, fűtéskor szerintem nem feltétlenül gond...
A Daikin ftxb is megjegyzi a legterelo allasat pedig nem remeltem volna. Marmint ha arra gondoltok hogy ki bekapcs utan ugyanoda nyit vissza ahol elotte volt.
Ha fontos a légterelő állása, akkor javaslom a Mitsubishi klímát is, mert lehet hozzájuk kapcsolni egy wifi-modult, és ezzel pl okostelefonról tudod vezérelni, és megmondhatod a lamellák állását is a programból. MELCloud-nak hívják, szerintem zseniális.
Ha van internet otthon, és WPS képes router, akkor működik.
Tisztelt Hozzáértők! Meg szeretném kérdezni, hogy mi a hátránya a magasabb áron kívül annak, ha a számítottnál, azaz a szükségesnél valamivel nagyobb teljesítményű készülék kerül felszerelésre.
Lehet, hogy évekig átkozni fogod a napot, mikor a szükségesnél NAGYOBB gépet választasz ...persze a nagyobb szón óriási mérlegnyelv van, melyet nagyon sok tényező befolyásol... igény, üzemeltetési mód, kompromisszum ...ezeket gondold át
Tisztelt Hozzáértők! Meg szeretném kérdezni, hogy mi a hátránya a magasabb áron kívül annak, ha a számítottnál, azaz a szükségesnél valamivel nagyobb teljesítményű készülék kerül felszerelésre. Előre köszönöm a választ.
Még annyit hozzáfűznék, hogy ez és a hasonló fórumokon megjelenők elhanyagolható létszámúak a klímapiacon... Ide csak a megszállottak járnak többnyire, illetve akiket idefúj az élet szele
Nem jellemző, hogy panaszkodnak az emberek arra, amit ők választottak. Ez inkább akkor szokott előfordulni, amikor valakire rátukmálnak egy terméket, és aztán azzal elégedetlen az ügyfél. Ekkor szokott lenni inkább panasz. A saját rossz választását az ember nem szellőzteti, pláne akkor, ha az szembe ment az ajánlattal.
Konkrétan nem az igazi noname klímákra gondoltam, hanem a jobban köztudatban lévőkre. Bár ez is jól jelzi, ha gond van, panaszkodnak. Ez az ozone sztori nem tudom, mikor volt, de két- három évet visszanézve nem igen van panasz. Sem mideára, se greere, nordra, fisherre stb.Persze lehet, hogy két év múlva elkezdenek dőlni a panaszok.
szetszedtuk kipucolni apukamnal a Daewoo kulterit, olyan 2007 koruli, egesz kulturalt belul. A kompresszor gumiagyban van, ezt nem gondoltam volna bar lehet hogy a legolcsobbnal is ez altalanos.
Nem csak nálunk volt tavaly nagyon erős nyár, hanem a spanyoloknál, olaszoknál, franciáknál, portugáloknál, görögöknél, stb. is. Ezek az országok nálunk nagyságrendekkel több gépet "fogyasztanak" Ha pl. tíz százalékkal emelik az előrendelés számát, akkor az azt jelenti (azonos gyártókapacitás mellet, mivel azt hirtelen növelni lehetetlen), hogy a márka csak átcsoportosítással tudja kiszolgálni a megnövekedett igényt. A kisebb, gyengébb piacokról -ilyen Magyarország, Szlovákia, Románia, stb. - veszik el a készleteket.
Egy disztributor nem tudta volna ilyen mértékben letörni az árakat, ha a Daikin vezetősége - és itt legfőképpen az új főnököt értem, mert a többi, az alig konyít a lakossági klímapiachoz - ehhez nem asszisztál. De most mindennél fontosabb volt az eladási darabszám, hogy a tag az új munkahelyén megmutathassa, hogy mit tud. Csakhogy ne néznek előre, már most sokan elpártoltak a Daikintől, a Toshiba, Mitsubishi már most kapósabb a viszonteladóknál.
Most voltunk karbantartani az első Daikin gépnél, amit telepítettünk tizenöt évvel ezelőtt. Működik hibátlanul, soha semmi baja nem volt. Talán az idén cseréli le modern újra az ügyfél.
Hát nem tudom 2008-2010-ben a pénzemért se kaptam a daikintól alap Daikint. Tavaly már akár 100-at is egyszerre ... most meg 1,5 hónapja semmi. Szerintem fogalmuk sincs mit akarnak, lövöldöznek vagtában mint általában Japán.
De annyira ez nem baj, tegnap is feldúrtunk 15db. Toshiba-t ... az van, igaz rühellem az egybe épített csepptálcája miatt ... de daikin is ilyen .. de hogy műszaki probléma nem lesz velük az tuti. Az új multi kültérit megnézhetné a daikin mérnök csapata is ... ez már olyan szépen meg van tervezve, hogy tegnap már majdnem lefényképeztem a FaceBook-ra borítóképnek.
Azért a helyzetet kicsit árnyalja, hogy a fórumokat nagyrészt az elégedetlenkedők, a vásárlási tanácsot kérők és a segítőkész emberék használják. Megfigyeléseim szerint a klímás fórumokról hiányoznak az elégedetlenkedők. Nem nagyon emlékszem kínai gépre panaszkodó hozzászólásra. Ettől még biztosan jobb a japán, csak érdekes.
Csak infóképpen: Van egy Daikin FTXB-m és egy Gree Comfort Plusz. Kialakítás alapján simán rámondanám, hogy a Gree drágább. Háttérvilágítás a távirányítóban, integrált hőmérővel pl. Kikapcsolható led, stb. Nekem szimpi. Éles üzem majd a nyáron.
Nem a Daikin vezetése döntött úgy, hogy árleverés lesz... azt egy disztribútor kezdte, a többit meg rántotta magával....a daikin meg belement, hogy ha ez kell a mennyiségi adat produkálásához, akkor legyen... A géphiány nem azért van, mert kurvasokat vesznek belőle, hanem azért mert a gyár nem tud gyártani... nincs megfelelő mennyiségű ember a gépsorra, az "indiánok" meg azon agyalnak, hogy hogyan tudnak robbantgatni, eszük ágában sincs dolgozni, bármennyire is azt gondolta a "nyugat" ...
Erre mondta azt Windy12 pár hónapja, hogy elég nagy baj hogy a Daikinnál úgy döntött a hazai főnök, hogy árleverés lesz, mert amíg régen 250-ért adták, senkinek sem jutott eszébe kínai meg koreai gépekkel hasonlítgatni, meg dilemmázgatni.... most hogy lenyomták ezek árához, minden fórumon ott a dilemma: kb. hogy kínai szart vegyek, vagy Daikint, mert nem is tudom.... a kínaiban több az extra.... lehet azt veszem. Vagy mint most, hogy koreai gépet vegyek, vagy Daikint? Nem is lehet kérdés normális esetben.
na, kikerestem: "A beltéri nem tudja leadni amit kültéri termelni tud +18°C külső mellett." (klímakirály) ha a részletek is érdekelnek, tekerj vissza 64850 környékére...
pár hete valamelyik szaki, talán klimakirály? megmagyarázta tök egyértelműen, hogy miért nem tudnak az olcsóbb/átlag gépek 18 fok felett fűteni, de már nem emlékszem rá, pedig tényleg logikus és érthető volt :)
Nem ertem muszakilag sracok! A hutes miert nehez ha kint melegebb van? Annal konnyebbnek gondolnam mert a ilyenkor a "hideget kell lefujni" a kulterirol, (hutesnel meg a meleget)
magyaran 40fok kulsonel megkonnyebben kellene hogy futson nem?
A paramétereik és a jelenlegi áruk is nagyjából azonos (Daikin kb. 8 ezerrel olcsóbb, pedig jóval magasabbról indult), laikusként nem tudok különbséget tenni közöttük.
Gazdaságosság, megbízhatóság fontos szempont, szépség/külalak egyáltalán nem :-)
"Szóval, azért pufogok magamban, mert majdnem jó, de mégsem, mert igen csak zavarna, ha 19 C fokban nem tudnám a lakást felfűteni a nem kevés pénzért vásárolt klímával! "
szerintem ez azért nem olyan komoly probléma, mert a kinti hőmérséklet nem úgy működik, hogy napi 24 órában 19 fok van...
Amikor még csak napi néhány órára haladja meg a kinti hőmérséklet a 19 fokot, akkor mondjuk napi 20 órában 18 alatt van, ha 24-ból 20 órát tudsz fűteni, az még egy szigeteletlen házban is belefér, hátmég ha van jó hőszigetelésed.
Amikor már a nap jelentős részében legalább 19 fok van, akkor valójában napi elég sok órában 25-30 van kint, tehát nem igazán kell fűteni...
Az épülő házamba kizárólag klíma fűtés lesz és már egy jó ideje váltakozik, hogy mi is lesz a kiszemelt klíma, ami csendesen hatékonyan fog szolgálni! Fontos hogy megbízható, halk, -20 C ig működjön!
Adatok alapján lehet összehasonlítani gépeket, mivel nehéz előbben összevetni őket! A fuji és a daikin megbízható márkák, de még is 21dB és 26dB és gyakorlatilag alig halható különbség!
Mivel nálam a fűtés fontosabb mint a hűtés jobb lenne parapetes gép! De azokat kilőttem már az elején, mert drágábbak és jellemzően rosszabb paraméterekkel rendelkeznek mint az oldalfali társaik és nem igen van -15C -nál alacsonyabb hőfokig dolgozó!
Most hogy az irodában felszerelték a Fujitsu Luca klímát elbizonytalanodtam, mert gyakorlatilag nem érzem jobbnak mint a daikin otthoni klímámat és a fuji még csendes módon is jobban kavarja a levegőt! Szóval komfortban nem érzem jobbnak!
Így elkezdtem újra keresgélni rátaláltam erre a típusra DAIKIN FVXS35F/RXL35M3 3,5 (1,3-3,8) 3,8 (1,2-6,0) R 410A Fűtésre optimalizált (-25C)
ennél a gépnél a zajszint 24 dB, amit soknak gondoltam, de a fujitsu Luca (21dB) és daikin FTX35J2V1B (26dB) összehasonlítva még is csak jó lehet! Igen ez kell nekem! Elhelyezés szempontjából a legideálisabb helyre kerülhetne. Megy a befúvás padló közelben és a mennyezet fele... + a gyártó instalációs leírásába szerepel a teljes elburkolhatóság .....
Erre meglátom, hogy -25 -18 -ig fűt! A páromat 19-20 fokos szobahőmérsékletnél szerintem újra kéne éleszteni.
Szóval, azért pufogok magamban, mert majdnem jó, de mégsem, mert igen csak zavarna, ha 19 C fokban nem tudnám a lakást felfűteni a nem kevés pénzért vásárolt klímával!
Illetve úgy néz ki, hogy mégis mert bőven van tartalék..., de a gyártó nem mer garanciát vállalni...
Ebből a szemszögből nézve meg durva, hogy egy fűtésre optimalizált parapetes gépre 18C fokig van garancia! Mert azzal azért tisztába vagyok, hogy a +24 fokos belső szoba hőmérséklet igény nem feltétlen átlagos, de azért a 19 sem! Átmeneti időszakban tavasz-ősz, lehet heteken keresztül is 18-19 fok!
Az irodába most rakattam fel egy FUJITSU ASYG 12 LUCA klímát, aminek csendes üzemben a gyári adat alapján fűtésnél 21dB a zajszintje! Az otthoni klímám Daikin FTX35J2V1B / RX35J3V1B, aminek csendes üzemben a gyári adat alapján fűtésnél 26dB a zajszintje! Mind a kettő halk!
Székre álva 1m-ről talán mintha halkabb lenne a fujitsu luca! Tudom ez nem egy műszeres teszt, de NA 5dB különbség...
A másik nézegetem a daikin DAIKIN FVXS25F/RXL25M3 fűtésre optimalizált parapetes gépét, de nem tetszett hogy a Fűtes (-25~18) között van mert szeretjük a 24 fokot tartani!
Erre ma megnézem a Daikin (FTX35J2V1B / RX35J3V1B) Fűtes (-15~18) kiviszem a hőmérőt a kültérihez 25fokot mutat és a beltéri olyan szépen tolja befele a meleget, hogy csak na! Mondjuk windi megválaszolta, hogy kb 3 fok tartalék van a Daikinnál, de úgye ez 7 fok
Szóval úgy néz ki a Daikin nagyon szégyenlősen bánik az adatokkal!
értékelem a kíméletlen őszinteségedet, akkor legyen 200 :-)
Tudsz olyan márkát / típust ajánlani, ami tényleg megbízható, gazdaságosan üzemeltethető, és a vételár sokkal inkább az előbbi tulajdonságoknak és nem a nagy névnek szól.
Értem én, hogy kínos a helyzet, mert vagy a konkurenciára mondasz rosszat vagy az ügyfelet hülyézed le és ezzel a munkád fontosságát és értelmét kicsinyíted, de jó lett volna egy gerinces és szakmai véleményt olvasni eme helyzetről.
Hogy a védőszenteknek se csak célozgatást kelljen írnod, hanem vadul leolthasd őket pl.
Mindegy, igazságszerint nem vártam mást csak örök optimista vagyok.
Inkább az egyhez van közelebb mint a kettőhöz. Majd úgy is kihívsz pár klímást felméretni utána majd tudsz kalkulálni hogy mégis mi lesz neked a megfelelő.
Azzal a készülékkel az a baj, hogy piszkosul berohad (lepenészedik) ...és ha nem a 2007-2008 as model, akkor a nagyravágyó-magaslovonülő LG szépen legyengítette az anyagminőséget, csökkentette a kültéri zajcsillapítást...2010 ben több LG hez mentünk ki 2 hónapon belül, mint előtte 3 évig...és szerintem még más kompresszorral is szerelte és úgy lett szar, amilyen jó volt előtte ....2007-ben a csendessége megközelítette az akkori daikin prestige gép kültéri csendességét
Mesélnék, de nincs értelme... most olvasom vissza a történéseket. Érdekes fejlemény lett belőle és mégérdekesebb, hogy mennyi védő"szent" ugrott elő hirtelen.
Azon gondolkodom, hogy mit rontottak el a fiúk... szerintem semmit. Ha véleményük van, azt bármikor megmondhatják, függetlenül attól, hogy a pápa, vagy egy szerelő követte el.
Persze utólag lehet okos az ember, de ha a véleményére kíváncsi valaki, akkor nem azzal kezdi, hogy "kitapogatja", hogy kit és milyen mértékben sért meg...A vélemény az vélemény
Abból élek hogy Vasárnap nem megyek el dolgozni ... hál istennek a Lombard szervereitől is megszabadultam ... ha Vasárnap is dolgoznék akkor már az internet csekk se lenne befizetve, azt még futja amit összetudok kaparni. Ma kirúgták az egyik kollégám úgy hogy szép nyár elé nézek.... :-(
Nem látod a beltéri egységet, elég egy kültéri egység. Komfortosabb szerintem mint egy oldalfali. Árba Most raktunk egy 7kW os Daikint a gép 700 valamennyi volt szerelés,légtechnika kiépítése olyan 1,3 ba àllt meg. Greeből ugyan ez 7kw a gép 450 500 környékén van plusz ide is szerelés légtechnika az olyan 900.00 1.000.000 környéke. Ezektől az áraktól persze el lehet térni, egy helyszíni felmérés után lehetne csak pontosabbat mondani.
Én nem szeretem a gyártó klíma termékeit. Túlságosan szét lett verve a kereskedelme, sok-sok év kell mire a szemembe helyreáll az elfogulatlan tekintet... a daikinnál is kezdődik egy vészesen hasonlító délibáb....bár nem tudni, hogy a vég kezdete, vagy a kezdet vége
Az a kínai aki azt bérgyártotta, gyárthatná BitangYo néven is.
De az is lehet, hogy a Whirlpool nem ad elég árrést, ha csak klímát forgalmazol.
Jobb klímagyártók termékeit forgalmazni. Még jobb japánokét, és akkor nem kell garanciában szerelgetni menni, ami az ügyfélnek ingyenes, a cégnek meg nem (kiszállás, ember, eszköz), és főszezonban nincs arra kapacitás, hogy ha sorra halnak be az eladott vackok, akkor mindhez kimenjenek javítani, mert nem marad ember a bevételt hozó telepítésre.
évekig nem is szeretnék abba belegondolni, hogy javítani kéne :-) ezért keresek egy megbítható és gazdaságosan üzemeltethető típust, kb. 2,5-2,7 kW-os teljesítménnyel. A max. vételár, amit a készülékre tudok szánni, az 150.000 forint.
Azt tapasztalom, hogy az klímás webáruházak nem nagyon forgalmaznak Whirpool termékeket, holott pl. az "edigi" honlapján nagyon jó áron vannak. Mi lehet ennek az oka, megbízhatatlan típusok?
Alapterület alapján nem biztos, hogy jó döntés a klíma méretének megválasztása. Szokás mondani, hogy "látni" kell ... Én biztos nem próbálkoznék ismeretlen gyártó termékével, ha fontos számomra a megbízható üzemeltetés, hosszú távon történő gyors és eredményes javítás
2-3 hétre vállalunk munkát. Nagyon sokan jelentkeznek, de sokaknál még az árajánlat adásig sem jutunk el.... a régi, meglévő ügyfél mindig fontosabb, mint aki épp teli zsebbel azonnali megoldást akar :( ...a pénz nem minden
Arra azért ügyelünk, hogy senkit ne hitegessünk, mindenkinek megmondjuk, hogy mire számíthat
Árban a 3 mono a legolcsóbb. Ha van elég helyed a kültériknek... Jellemzően a multik drágább kategóriájú gépek. Azaz monokból több alsóbb, közép kategóriás gépek vannak.
Tetoter harom szobajat szeretnem huteni valamilyen minosegi klimaval. Melyik megoldas a javasolt es miert: 3 darab mono split klima (azaz 3 kulteri es 3 belteri egyseg), vagy 1 multi klima (azaz 1 kulteri es 3 belteri egyseg)? Arban tipikusan melyik a jobb?
Ajánlatánok privátban budapesti klímásokat, akik szerelést és felmérést is végeznek? Eddig kettővel próbáltam meg felvenni a kapcsolatot, de eredménytelenül sajnos :(
50 m2-es nappaliba szeretnék egy - gondolom - 5kW körüli fali split klímát. Az itt leírtak alapján a Daikin és a Mitsu tűnik a befutónak.
A napokban a szomszédomban szereltek egy Invertor klímát. Utánanéztem, nem drága, és nagyon jók az adatai - papíron. Van valakinek tapasztalata? Nem szívesen kisérleteznék.
ugyanolyanra, tipus, meg minden stimmel, akkor feleslegesnek érzem kidobni azt a pár 10 ezer forintot,
Ezt szorozd meg egy kicsit... mi most cseréltünk így, annyi szart kevernek az új szabályokkal és annyi hatósági lehúzás van, hogy a 180.000-es cirkó (ugyanolyanra) cserélése most tart 550.000 forintnál. Olyanokat is kellett csinálni, ami amúgy 30 évig maradhatna még, ha nem cserélünk cirkót.
Igazad lehet.Máskor jobban megfontolom miket írok, nem szeretnék másokat félrevezetni.
Azért elgondolkodtam azon, egy fejlesztőmérnök csapat egy programozható készüléknél olyant alkot hogy a tulaj beállítja magának a hőmérsékletet, venti fordulatát és terelő pozícióját, beírja a bekapcsolási időt, aktíválja a programot, és a készülék kikapcsol.Amikor a készülék bekapcsol a kívánt hőfok stimmel de hogy hova és mennyire fújja a levegőt majd ők megondják?
Én 10 év használat után cseréltem a Beretta junior 24 kombi gázkazánomat egy ugyan olyan Beretta junior 24 kombira,minden csonk stimmelt és nem szóltam a cseréről senkinek ,mert csak lehúznak mondva csinált indokokkal amit nem szeretem volna !:) Az egész le/felakasztása a kazánnak max 1 h volt amibe a gázszivárgás ellenörzése és a próbaüzem is benne volt !:) Tény hogy a gáztervbe ez a típus van ,úgy hogy nem nagyon lehet belekötni a cserébe !:)
offtopic de nem a klimán akadtam ki, hanem a kombi cirko cserén. Ha én a rosszat lecserélem, ugyanolyanra, tipus, meg minden stimmel, akkor feleslegesnek érzem kidobni azt a pár 10 ezer forintot, mert csak az előirás ilyen. Semmi nem változik, max annyi lesz egy uj , rendesen müködő egységem.
és azt a pénzt lazán be tudom, azaz csak tudnám forgatni pl a klimába (majd 60 ezret bukok a semmiért), ezért kell olcsobb megoldás felé kacsintgatnom, elvileg 3 év gari van az egységre meg szerelésre. Ezért kérdeztem, hogy nagyon gázos e ez a 2 tipus.
mondjuk azt, hogy a sok alapkészülék közül probálom a jobbat megkeresni:D
Whirpool-on is filoztam, van hütönk meg mosogépünk is, több éve van mindkettő, de itt azt irtátok, nem ajánlott
Ha az hülye törvény hogy takarékosabb technikát _kell_ használni, mert végesek a szénhidrogén készletek ...
Én speciel nem igen ajánlom mostanság se LG se Samsung alap modelljeit. Alumínium a hőcserélőjük amit mai tudásom szerint nem tudok javítani ... és nekem nagyon gyanús ez az újdonság ... máskor az újdonság a prémium modellekben került bevezetésre ... most meg az alapban, gondolom az olcsóbbítás volt a mozgatórúgó.
3,5-ös klimát nézegettem ugy irják legtöbb helyen ezek lehütenek 30-35 m2, kb ennyit kellene, 40 m2 nem több az biztos, nem tervezek hosszu távra, max 2-3 évig fogjuk használni, addig birja ki, lehet jo a kisebb is, de nincs árban nagy különbség
Ami a kérdés, hogy LG vagy samsung klima nagyon gázos?? ezek beleférnek a keretembe, ugye a szerelő dija adott, igy koltségeimet leszámolva adott a keret
ezeknek van valami nevük.. az ilyen orion meg hasonlokba nagyon nem bizom, emberke aki szerelné ezt a 2 márkát tudja hozni (meg a drágábakat is, de arra keret nincs:D)
vennék szivesen drágábbat, de mivel kombi cirkot is cserélnem kell, igy keretem x összeg (naivan pár nappal ezelőtt azt gondoltam, régi cirko leszerel, ugyanolyan uj felszerel, meg még a szerelési költség, no de bilibe a kéz, ki kell dobnom az ablakon még 10 ezreket feleslegesen, hülye egy törvények vannak itthon, de nagyon lehuzás szaga van)
No nem sokan ... gyakorlatilag senki nem hivatkozott a fórumra így gondolom ez nem reklám. :-) A Construmán számomra meglepetés volt hogy az érdeklődök minimum fele a Daikin Emura-t kereste. Persze senki nem rendelte meg, de jó páran megadták a címüket. Gondoltam hogy Budapest egy másik ország de hogy ennyire azt már nem.
Három fok tartalék van benne. Tehát 21-22 fokos külső hőmérsékletnél kapcsol ki a gép, és ha újra lemegy 18 fok alá, akkor újra bekapcsol a fűtés. Ez nagyjából az általános használatra megfelel, alkalmas.
Ha a magasabb kategóriás Daikint és a Fujitsut hasonlítod össze, látható, hogy nagyjából hasonló készülékről van szó, és a neten is kb. hasonlóak az áraik. Ha az ajánlatban az árban nem lesz különösebb eltérés, akkor szerintem a Daikin a jobb választás. Ha valamelyik lényegesen olcsóbb lesz, akkor azt válaszd.
Sikeresen és nagyon szépen felrakták a mitsubishit. Azóta a gázkazán még nem ment, sőt le kellett vennem a hőmérsékletet 21 fokra. Nagyon gyorsan (sokkal gyorsabban, mint a radiátor) felmelegítette a nappalit, a hálót, a fürdőszobát és a nyitott folyosót, egyedül a konyhában van hűvösebb, de az már 13 méterre van a beltéritől. Olyan halk, hogy oda kell mennem megnézni, működik e:):):):) De azért nem irígyeltem a szerelőket, éppen erős szél fújt és csepergett az eső.
Nem tudom, hogy honnan veszed az adatokat, de SEER értékben nem öt század, hanem egy tized a különbség. Persze ez sem tűnik soknak, de mivel valahol meg kell húzni a kategóriahatárokat, így ez a gép már az A++ kategóriába esik. Egyébként meg nem ötvenezer köztük a különbség, hanem jóval több, kb. 100.000 forint a két gép közti listaár-különbség.
Bocsi, azért rajzoltam kettőt vagy ide, vagy oda. Tájolás függő ... ha kicsit süti többet a nap ... lenyugvó nap ... akkor oda, ha a nagyot akkor oda. ... csak kapkodom és nem írtam le amit gondoltam
Ha valaki szeretne személyes tanácsot ... holnap Construma F pavilon 106B ... próbálok egy pár órát besegíteni.
Akinek pedig ígértem ajánlatot az elmúlt 1-1,5 hétben azoktól elnézést kérek, nem fog menni, annyira agyig vagyok, kérem írjon emailt és a kollégám válaszol.
Ugyanilyen lakásom van. Én is az előszobába raktam az első klímám. Na innentől kitalálod, hogy kellett egy másik is a nagyszobába. Az előszobát teljesen jól lehűtötte és a kisszobába is kellőképpen működött a nagyszobába lópikulát se ért. Bár, ha napokig folyamatosan bekapcsolva hagynám lehet érne valamit, de nem hiszem. Már van a nagyszobába is, így teljesen jól hűthető a 1.5 szoba 3 az előszoba. Ha újrakezdhetném, akkor úgy tetetném, ahogyan klímakirály rajzolta.
Értem, hogy elvileg az magasabb kategória, de hogy lehet, hogy hajszál pontosan ugyan azok az értékek? Általában ahogy lépkedünk felfele a minőségben, egyre jobb és jobb értékek jelennek meg a dokumentációban.
Előszobába is rakhatjuk, azt majd átszereljük ha úgy még se müködik ... de akkor két beton falat kell fúrni, és az +5000 illetve az ajtó fölötti rész úgy be vagyon vasalva hogy tuti kell majd festő is utánunk. Ami még plusz x ezer lesz ...
A klímaberendezések fejlesztése tényleg kb. annyiból áll, hogy csiszolgatnak a régin. Nem nagyon vannak új technológiák, alig változnak a gépek, ritka, amikor nagy-nagy újdonsággal rukkol elő valamelyik gyártó. Itt a két gép között az alapvető különbség a kültéri egységben van. a K-s kültéri nagyon jó minőségű, hogy ne mondjám már, olyan igazi Daikin.
Ezen már annyit törtem én is a fejem, de valójában miért jobb a j3, mikor hajszál pontosan ugyan azokat az adatokat, értékeket hozza, mint az ftxb, vagy fordítva. Nekem laikusként úgy tűnik, mintha a régebbi modellt öltöztették volna új ruhába, így megspórolva egy csomó fejlesztési pénzt. Mielőtt leharapjátok a fejem, hangsúlyozom, laikusként.
Az első kettő szerintem teljesen egyenértékű gép, mindkettő a gyártó alapmodellje, jó minőség, megbízható, stb. A Daikin FTX35J/RX35K már a eggyel feljebbi kategória, pláne a K-s kültérivel baromi jó gép. Én azt választanám, pláne, ha csak ennyi a különbség.
Amíg a vezérlő panel áramot kap addíg minden beállítás megörződik, tehát a távkapcsolós ki-be kapcsolással megmaradnak a beállítások. A teljes áramtalanítás után, ami általában a szezon vége, nem jelenthet problémát ha gyári alapétékre áll.
Az egyik hölgy ismerősöm klímát szereltetne egy szegedi másfél szobás panelba. Lóvé nem sok van, 1db jöhet csak szóba.
Kiment egy klímás szaki és mindenáron a nagyobbik szobába, az ágy fölé az ajtóval szemben tenné, hogy így majd kifúj a klíma az előszobán keresztül a másik szobáig.
Nem lenne logikusabb a középen lévő pici előszobába tenni?
Mivel elég egyen alaprajz, gondolom más is találkozott már ilyennel, ilyenkor mi legjobb megoldás?
A kültérit meg valahova lodzsára akarja rakni, így egy rakás cső is kell.
Én erre kattintottam, hivatalos forgalmazónak mondják, de nyomát nem találtam a légkondinak. Egyébként meg annyira marginális ez a "márka" a klímák világában, hogy már sokkal több karaktert pazaroltunk rá, mint, amit megérdemel ez az alsó kategóriás kínai cucc.
Mi árulunk minden whirlpool terméket, de klíma árlistát csak egyszer kaptam a 10év alatt. Igaz nagyon nem is erőltetjük a dolgot, alsó-közép kategória, ott meg úgy is olyan nagy a tömörülés hogy eggyel több vagy kevesebb nem számít. Az ára miatt meg eladhatatlan volna amúgy is.
Ezt nem értem, hogy olyasmiért adsz több pénzt, amit nem fogsz használni. Az inverteres klíma nem abban különbözik a fixestől, hogy tud fűteni. Whirlpool klímáról nem tudok véleményt mondani, bár az azért érdekes, hogy a Whirlpool márkaboltban nem forgalmazzák.....
Igy már értem miért nem találok olyat mint ami a szüleimnél van ( Szerbiában) , amit ők felraktak kb 6-7 éve, és még soha semmi baja nem volt és kinai... Na nem mintha támogatnám ezeket az olcsó kategóriákat, csak nem értettem hogy mi ez a hatalmas különbség az ott kapható emg itt kapható klimák között.
Ebben az esetben elég kedvező árú az üzemeltetés! Annyi még érdekelne, hogy télen milyen meleg van a lakásban? Ha jól értettem ez a költség sima nappali árammal értendő? "H" tarifán nem gondolkodtál, azzal még lehetne csökkenteni a költségeket.
Az én házam "csak" netto 71nm 30-as Ytong és még az idén összel kap 10cm-es szigetelést is szóval remélem a fűtésem nekem is megállhat ennyiből, vagy még kevesebből. Hamarosan rakatok fel egy 3.5kW-os hűtő/fűtő klímát egyenlőre csak a nappali-étkező-konyha részbe (kb 35-40-m) idén tesztelem fűtés üzemben ha jól viselkedik akkor jövőre mehet két kisebb a két szobába is :)
Szia! Azt hiszem már három éve, hogy a szabály nem engedi egy bizonyos energiahatékonyság alatti split rendszerű klímaberendezések behozatalát az EU-ba, így Mo-ra sem. Ezeknek az előírásoknak nem felelnek meg az on-off-os berendezések, így gyakorlatilag azt jelenti a dolog, hogy csak inverteres berendezések érkezhetnek be az országba legálisan.
Brutto 120.000 forintért csak kínai noname gépet kapsz, ami azért messze nem középkategória. Se szervíz, se alkatrész semmilyen felelősségvállalás...
Kb. 150.000 forinttól indul az az ár, ami már vállalható.
De 180.000 magasságában már minőséget is kaphatsz.
A klímákat beüzemelés óta folyamatosan mérem. Ez a fogyasztás a mostani fűtési szezon. 80m2 a ház, két kisebb szobában gázkonvektor van és csak szükség esetén használjuk. Ketten maradtunk a nejemmel, gyerekek kiröppentek és így a fűtésre ennyi elegendő, plusz a kb 100 m3 gáz. Éves gázfogyasztás fűtés,melegvíz és főzésre elegendő az 500m3. Teljes vill.fogyasztás 4000kWh.
Tervben van a régi klíma lecserélése fűtősre, amit a hétvégeken lakott szobába befordítok, így a konvektor véssztartalék marad. Évekkel ezelőtt a fűtést úgy alakítottam át hogy bármelyik energiahordozóval az életterünket lehessen fűteni. Kandallóval(légcsatornákon keresztül a két kisebb szoba kivételével) évekig fűtöttünk, de az évi 70e ft fa és a hozzátartozó macera lett kiváltva klímával. Így a kandalló melegét már csak nosztalgiából élvezzük időnként. A két 1000W-os lapradiátor szintén tartalék arra az esetre ha a klímák behalnának és elfogyna a fa, gázt meg korlátoznák.
Köszönöm, olvasgattam, és igen leginkább Daikin meg Mitsu de azokon kivül, ami nem inverteres? Hűtenie kell és csendes legyen..ennyi. Remltem valakitől kapok vmi konkrét ötletet mert nem akarom azt hogy elmegyek pár boltba és lyuakt beszélnek a hasamba hogy márpedig tuti hogy a 200 ezres a jó, amikor a 120 ezres is azt tudja...
Nem kell de nem is szabad mindíg mérni(azért amit leírtál)! Meg kell hajtani a klímát maxon, mérni a beszívott és a kifújt levegű hőmérsékletét. Ha megfelelűen csökken, azaz megvan a kellő leadott teljesítmény, akkor nem indokolt a nyomásméréssel megbontani a hűtőkört.
Ha mégis kell mérnek nyomást, akkor fontos, hogy a szaki NE max nyomáson vegye le a mérőcsövet, hanem engedje visszaesni azt kissebb fokozaton. Sokat számít, hogy a mérőcsőben 30 vagy 10 bár van. Utóbbi eseben sokkal kevesebb gázt enged ki a mérés után ...
Helló! Elérkezett az éves garanciás-kötelező klímatisztítás ideje.
Ami kérdésem, hogy minden esetben kötelező mérni a gáznyomást?
Úgy tudom, x mérés után sok kicsi sokra megy-alapon annyi illan el, hogy amiatt kell majd utánatölteni. A gép nincs hullára járatva, és ha megfelelően hideg hőm-et fúj ki, minek? Ez cégfüggő, hogy ki mér nyomást, vagy tényleg kötelező?
sziasztok. Hozzáértő tanácsára lennék kiváncsi klima vásárlásával kapcsolatban.
Adott egy átlag 100m2 ház. A Klimát olynan helyre tennénk az ebédlőbe ahol egybe van nyitva a nappali és a konyha is , es kicsit az előszoba is. kb ez a ház fele. A két hálószobába nemigen jutna ebből a hűs levegőböl. tehát kb 40m2 szeretnénk lehűteni. A ház tavaly lett szigetleve.
Mit kell nézni a készülékek teljesitéményénél? Melyik márkát( lehetőleg nem a felső árkategória) érdemes nézni?
Na várjukn csak, neked a napelemek mellett volt annyi a fogysztásod? Vagy ez a full szezonális volt normál A1 tarifával? AZért a 74 eFt egy fűtési idényre elég baráti ár :)
Bocs... de miért nem rúgod le az ilyen megrendelőt, hogy nem lehet tisztességesen megcsinálni amit akar? Azt írjátok, hogy hetekre be vagytok táblázva, magyarul nem élet-halál kérdése, hogy egy ilyen ab start szutyok melót bevállaljatok.
Meg lehetne mondani az ügyfélnek, hogy sajnos az elvárásai alapján ez kivitelezhetetlen mert aránytalan rombolással jár, előbb oldja meg kőművessel és utána már szívesen szereltek, de a visszavakolás is az ő dolga.
Mellesleg valóban gázos, mert az egyéb vezetékek mellett ment el a gyémántos koronafúró, ami nem odébb tolja hanem szétmarja a másik tereptárgyat.
Aztán csodálkoztok, hogy a fórumon meg savaznak néha benneteket, hogy szar munkát végeztek.
A különböző áram tarifák pont azért vannak hogy a csúcsok minél kisebbek legyenek a hálózatban, nem azért hogy plusz eszközökkel ugyan úgy nagyok legyenek a csúcsok.
Én lennék a király, aki ilyennel megbukik örökre kizárnám az elektromos hálózatból, sőt még az unokáját is ... ez nem egy szórakozásra kitalált infrastruktúra ...
A klímaszereléshez + persze a klímaszerelő a paraszt kokány majom, akinek leges-leges-legutoljára kell menni szerelni, és a mai takony vakolatok úgy szakadnak öröm nézni ... nem a Megrendelő a paraszt aki már akkor hív mikor minden fal csempés vagy tapétás, de klíma csövet nem akar látni.
Autót is így vesztek, Emberek ... mikor megjön akkor mondod hogy oppá kellett volna ülésfűtés? És felháborodsz hogy szétdarabolják a bőrkárpitot ... vagy antennaszerelőt ... etc.
UFF
Mit ne mondjak melegem lett ... lentről kellett felfúrni mint kiderült ... nagy nehezen kimérve hogy a felső fal 15cm-el arrébb van. ... csak ugye a kollégám megaludt, nála volt fent a hosszabbító vége mondtam húzza ki azonnal ha látja a fúrót felérni ... így sikerült. .... gondolom közben FaceBook ment ... mai ifjúság ... persze csumára kész ingatlan ... 15-én jönnek a vendégek ... most azonnal csináld meg de ne látszón semmi ...
Évekkel ezelőtt jöttek az eon-tól ketyegős kapcsolót lecserélni digitális távvezérelhető kapcsolóra, bár már évek óta leszereltem a villanybojlert. Egy szerelő és három öltönyös uriember. Sokmindenről faggattam őket, most is a fülemben cseng az egyik kijelentésük: az órák előtt minden rendben legyen, az elmnő vezetékekkel mit csinálok, őket nem érdekli.
Ám legyen! Mindkét órám örvénytárcsás volt, könnyű volt kísérletezni. Megpróbáltam mit mér a vezérelt ha rákötöm a nappalira. Semmit. Ezzel a mutatvánnyal ha a klímák a vezérelten lennének, kapcsoláskor nem vennének észre semmit csak nappaliról üzemelnének tovább, leállna a vezérelt óra a klímák pedig mennének tovább, fogyasztásmérés korrekt.
Ez nekem kevés volt. Hallottam olyant hogy szakemberek mgkapcsolóval megoldják a nappali átkapcsolását vezéreltre ami ugye nem túl szabályos de lehet vele spórolni.Meg azt is hogy az átkapcsolás " hunyorítással " és zajjal jár ami nem tesz jót bizonyos fogyasztóknak, ezért ezt a megoldást elvetettem.
A mgkapcsolós megoldásnál van lényegesen egyszerűbb szünetmentes és olcsóbb megoldás de a fórumot sokan olvassák, nem szeretném ha ebből bárkinek problémája adódna. Talán magánlevelezéssel tudok használható tippeket adni.
A fantáziádat megindítsam, elvi kapcsolási rajz egy antiparallel diódapár.
H tarifanal nincs leallas. GEO-nal viszont mivel vezerelt nem tudhatod hogy mikor allitja le a szolgaltato. Ha teheted akkor H tarifat koss. Ott futes szezonban az olcsobb aron kapod folyamatosan az aramot futesi szezonon kivul meg normal aron, leallasok nincsenek.
Na de asszem a H tarifásnál mindig máskor van ez a leállás. Talán a Geo, ami ilyen ciklikus.
De más miatt nekem fontos lenne (pontosabban jó lenne, ha lenne rá megoldás), hogy a split leállítása vezérelt legyen. Pl. nappali áramkörről egy jelet levennék, ami a 24 órás áramkörre kötött klímát ki-be kapcsolja. Értelmes áron.
Mégsem kéne hekkelni a rendszert, hogy vmelyik (túl-, vagy hiány) nyomáshibát generájak a nappali áramkör kapcsolásakor, ami leállítja és visszaindítja a gépet. (Persze olyan hiba kéne, ami megszűnékor nem igényel hibjel törlést...)
Mielőtt felszereltem a napelemeket, vezéreltről használtam a klímákat. Ha nem volt vezérelt, mentek nappaliról szünetmentes átkapcsolással. Ez megoldható geo tarifával is.
ELMŰ A1: egy zónaidős tarifa, évi 1320 kWh mennyiségig kedvezményes díjú az elszámolás ELMŰ A2: két zónaidős tarifa, jelentős megtakarítás érhető el az éjszakai időszakban ELMŰ B alap: vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hőtárolós berendezések kedvező árú üzemeltetéséhez B Geo tarifa: vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, hatékony fűtési, hűtési és meleg víz előállítási mód egyben H tarifa: külön mért, kéttarifás mérővel rendelkező fogyasztóknak, idényjellegű (október 15 – április 15 közötti időszakban vehető igénybe)
"A GEO-tarifa napi 2 × 2 órát szünetel, ezért át kell gondolni, hogy ezen fűtési szüneteket – amelyek fix időintervallumban vannak: jelenleg minden nap 8.00–10.00-ig és 16.00–18.00-ig "
Ezt honnan idézted?
Vezéreltnél nem szokták megadni hogy mikor szünetel, számukra épp ez az egyik lényeg.
ami elég jól programozható, ott beállíthatod, hogy 5 perccel az áramszünetek előtt leálljon, 5 perccel után meg elinduljon.
az enyémen csak 1 be és 1 kikapcsolást lehet beállítani, de vehetnék hozzá akár gyári akár utángyártott távvezérlőt, ami megoldaná a bonyolultabb programozást. Mivel nekem A-ról megy, nincs rá igény, nem szoktam programozni.
Egyszer akartam csak programozni, mert néhány napra elutaztam, és kigondoltam, hogy minek menjen folyamatosan is (akkoriban elég hideg volt éjjel), épp elég, ha a hazaérkezésemkor meleg lesz.
Este 8 körül érkeztem volna, így aztán beállítottam, hogy minden nap csak 12:00-21:00 menjen.
Aztán jól ráfáztam, mert előtte nemsokkal elemet cseréltem a távvezérlőben, és persze az óra beállításával nem foglalkoztam, programozáskor nem ellenőriztem, így valahogy kora reggeltől reggeltől kb. délig ment, szóval kevesebbet spóroltam, mint terveztem, de legalább elég hűvös volt mikor hazaértem :)
2015 nyarán a hűtés 133kWh, nappali árammal 5000ft
2015 okt.-2016 ápr-ig a fűtés 1940kWh, nappali árammal 74000ft. Fujitsu 07LECA konyha és előszoba kb 20m2,Fujitsu07LMCA 20m2-es hálószoba, kizárólag minimum beltéri fordulaton. December és január hónapban néhány órákat kandallóval rásegítettem a fűtésre hogy fogyjon a házkörül keletkezett hulladékfa.
Harmadik éve üzemelnek és az össz karbantartási igényük fűtés üzemben a beltéri szűrők 2-3 hetenkénti tisztítása volt.