Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ugyanugy meglolek vele 350 meterrol (vagy gyorsabban), mint te engem akarmelyik masikkal. A dragunovhoz legalabb gyarilag adott egy olyan tavcso amit elegendo egy adott avolsagon beloni es azutan mar csak 350 m-re kell allitanom ahhoz, hogy eltalaljalak, stb. Van itthon 3 celtavcsovem 4-40x-es nagyitasig. Egyik meterben, masik yardban van skalazva, a szalkeresztek meg tobbnyire a masodik kepsikban, ezert a mildotot is csak egy adott nagyitason tudom hasznalni, ill merni is csak egy adott nagyitason lehet vele.
Dehogy szentírás! De többnyire ez a kérdés jogszabályokra alapul!
Jó, akkor most harmaszorra is kérlek hogy próbálj végre elszakadni a JELENLEGI MAGYAR jogszabályoktól...)))
Magyarország 45-ös békeszerződés után az AK-t átminősítette géppisztollyá, mivel vesztes országként beszabályozták nekünk, mennyi géppuskát, puskát gyárthatunk. Így lett megkerülve a törvény!
Süket, okoskodós-mindenttudós duma. (Már ne is haragudj)))
Mire Magyarországon az AK gyártásra-rendszeresítésre került addigra mi már rég lelkes VSz-tagok voltunk (sőt, addigra egyszer már majdnem ki is léptünk...) ennélfogva magasról lesz..rtuk a párizsi szabályokat.
(Amúgy, ha már itt tartunk; a géppuskákat minek nevezték át ?)
Nem tudok egy egyseges rendszertani besorolasrol. Az oroszoknak biztosan van (ezelott 25 evvel meg azt tanultam, mukodesi elv szerint is rendszerezik a fegyvereket) de rendszervaltas ota ugy vettem eszre, hogy mindenki ugy rendszerez ahogyan akar. Egyszer beiskolaztak minket a MDLSZ-hez egy tanfolyamra. Ketten voltunk fegyverzeti mernokok es amikor hallottuk, hogy hogyan rendszereznek, eloszor egymasra nezve csodalkoztunk es nevettunk, de aztan mevontuk a vallunkat, mert ha nekik igy jo, akkor nekunk is.
A Dragunov távcsöves puska, és nem mesterlövész puska! A Dragunov 1 moát tud és félautómata, míg mondjuk egy Mauser 0.3 moát tud és egy lövetű tolózáras! Az a mesterlövész puska!
Dehogy szentírás! De többnyire ez a kérdés jogszabályokra alapul! Magyarország 45-ös békeszerződés után az AK-t átminősítette géppisztollyá, mivel vesztes országként beszabályozták nekünk, mennyi géppuskát, puskát gyárthatunk. Így lett megkerülve a törvény! Egyébként jogilag 300mm alatt kell lennie a pisztoly csőhosszának, mert felette lőszertől függetlenül puskának számít! Ellenben vadászpuskának nem jó, hiába hosszú a csöve, mert ott Joulban van megadva jogszabályilag! A karabély lőszer lényege, hogy pont átmenet illetve a pi lőszer és a pu lőszer között van! De egyébként MP 43 nem az AK elődje! Inkább csak onnan is merített ötleteket Kalasnyikov! Meg máshonnan is!
Nézd részben erről is beszéltem az előbb. Te most és itt ezt tanultad-tehát neked ez a szentírás. Mások, akik máshol mást tanultak azok pedig másként tudják.
Nézz például utána a neten, hogy a német nyelvterületen mennyire elterjedt ma is a "maschinenpistole" megnevezés az AK esetében, vagy a sokak által ( részben joggal, részben hibásan...) az AK elődjének tartott Sturmgewehr, azaz az MP 43/44 esetén. Ahol egyébként az MP is annyit tesz, hogy MaschinenPistole. Pedig az sem pisztolylőszert tüzelt, ugyebár.
Akkor az AK és az AR-15 pisztoly az miért pisztoly? Az egyikbe 7.62x39 való, a másikba meg .223 illetve 5.56 NATO. Egyiket se mondanám pisztolylőszernek. Szerintem is felesleges ezen vitatkozni. :)
És persze tovább lehet ezen lépni. A pisztoly lőszerhez elegendő egy sima egyszerű súlyzáras reteszelés, de a nagyobb lőszerekhez már a bonyolultabb félmerev, illetve merev reteszelés szükséges! Lásd AK-47 ami forgó zárfejes merev reteszelés. Ez többnyire a géppisztolyokra igaz, mert ott a súlyzár vált be igazán! De pisztolyoknál, alkalmazták a súlyzárat, lásd PA-63 9*18 Makarov lőszernél elég volt a súlyzár, ellenben a 9*19 Parabellum már félmerev reteszelést igényel. Lásd P9R rövid csőhátrasiklásos reteszelő bordás rendszerű!
Valamiért ez a szómágia ez elerjedt fegyveres körökben. Azt például szentségtörésnek tartják, amior ravasznak mondom a ravaszt, és nem elsütőbillentyűnek. :)
Pont mint a vízvezetékszerelő-boltos, akitől kértem hogy mutassa már meg azt a két golyóscsapot, melyik jobb. Aszongya nem csap, az a hordóban van, golyósszelep.
Jó, akkor hagyjuk. Adja ide inkább azt a szeleptelepet. :)
Mindig ilyen öreg, begyepesedett őrmesterek jutnak eszembe ilyenkor.
Butaságokat írtok! Pisztolynak nevezzük azokat a fegyvereket, melyek pisztoly lőszerrel üzemelnek! Van pisztoly lőszer, karabély lőszer, és puska lőszer! Ezek típusát a hüvelyhossz határozza meg! Lásd UZI géppisztoly, AK-47 karabély és pl. Lebel puska!
Egyébként a Bólyain végeztem, és a BRFK fegyverműhelyben dolgoztam öt évig!
Ha jól belegondoltok akkor ilyen téren nem is lehet kigondolni olyan általánosnak szánt szabályt, ami ellen ne lehetne azonnal felhozni néhány ellenpéldát.
Akkor meg minek erőlködni ? Szerintem az a legkorrektebb elintézési módja a hasonló kérdéseknek ha az adott cuccot annak hívjuk, aminek a gyártója elkeresztelte.
Jókat tudtok-újra meg újra- vitázni ilyen és hasonló, pusztán terminológiai kérdéseken.
Szerintem meg nincs olyan kőbevésett szabály, (vagy ha helyenként mégis akkor az legfeljebb csak egy adott országon belül érvényes) hogy mit, mikor és minek nevezzenek. Így bukkan aztán időről időre fel a géppisztoly kontra gépkarabély, a könnyűgéppuska-kézigéppuska-golyószóró vita stb.
Puszta elnevezések, elnevezésváltozások ezek és gyakran nem is műszaki hanem kereskedelmi vagy politikai háttérrel.
Nézd, erről végeláthatatlanul vitázhatunk. (egyébként wikipédia mint hiteles forrás bármiről?! :)
Szerintem amire te gondolsz - ha már maroklőfegyver - az a "sidearm".
Mellékesen a "revolver", "öntöltő", "ismétlő"- fogalmak a fegyverek működésére vonatkoznak, a "pisztoly", "karabély", "puska" pedig a fegyver méretére (teljes hossz/csőhossz) illetve a kaliberre.
Egyébként nem hiszem el, hogy a P9-ről csak a rendőrökre lehet asszociálni. :)
Itthon jóformán minden fegyveres dolgozónál ez van rendszeresítve (PA-63 kivéve).
Ezek a "nylonbol" keszult pisztolyok nagyon megbizhatoak. Monnyuk nekem a glock sutese nem az esetem. HK-bol az USP expertet ismerem (azzal versenyeztunk es alig volt vele akadaly), csak az eleg meretes darab es a markolathelyat sem lehet rola levenni, hogy laposabb legyen es ne turemkedjen ki a ruha alol.
Ha rám hallgatsz, átgondolod igényedet. Én egy időben hordtam P9R-t. Tapasztalatból: egy idő után nagy és kényelmetlen, kikoptatja a zakót. Főleg nyáron... Mivel naponta nem kell a nagy tárkapacitás, hosszabb cső, célozz meg valami kisebb méretűt. Még a kaliberből sem kell leadnod. És nem feltétlenül öntöltőt. De ez csak az én véleményem.