Amikor az en automat elloptak es meglett, a markaszervizben beszeltem a biztositoval kapcsolatot tarto szakemberrel. O mondta, hogy nemregen egy pont ugyanolyan autot vittek el, mint az enyem, es a biztosito a vegen a piaci ertek _felet_ fizette ki!
Kivancsi avgyok, kovcsi Toledojat mennyire taksaljak... Good luck!
köszi szépen. nem túk szívderítőek a tapasztalatok, de kb én is erre számítottam. az autó azóta sem kerülkt elő. valószínűleg már alkatrészenként eladták... cascom volt és a kulcsok is megvannak. hál istennek. mindenesetre jó lecke volt. ha még egyszer autóm lesz, soha nem hagyom magára.
Nekem is friss lopas utani tapasztalatok vannak. Oktober vegen vittek el a hat eves Seat Toledomat. Fenyes nappal egy zsufolt parkolobol, egy audi es egy bmw kozul :(
- rendorseg: ahogy kell, feljelentes, abban leirtam, hogy a parkolot egy videokamera figyelte. Ott rogton nem lehetett visszajatszani, de a kazettat orzik egy honapig. Nem kell mondanom, nem nezte meg senki... azota letoroltek. Volt meg egy tippem - kulcs egy taxisnal, akar le is masolhatta. Szilveszter napjan kaptam a hatarozatot, hogy megszunt az el sem kezdett nyomozas ... :( Irtam is egy naiv levelet az ugyeszsegnek.
- biztosito: nekem nem volt cascom, de ugy tudom, ha megvan a hatarozat, meg a gyari eredeti kulcsok, akkor kifizetik a listaerteket, nehany het mulva.
- auto volt mar, hogy meglett. Vagy ugy, hogy amator vitte el es elokerul a piacon, vagy ugy, hogy csak ez-az kellett belole, a maradekot kilokik valahova. Van, hogy vissza birod vasarolni, ha bemondatod a radioba, de ez baromi meleg dolog. Meg aztan aki visszaveszi a kocsit, az segit fenntartani az autotolvaj-iparagat.
Azt hiszem, hogy minden zsenialis kutyunel tobbet erne, ha a hatteripar lenne kicsit megszorongatva. Nem vinnek az autokat, ha nem lenne hova elnyomni, akar alkatreszkent is. Sokan vannak, akik gondolkodas nelkul megvesznek egy alig hasznalt hengerfejet az ar 30-40 %-aert.
Azt hiszem, nem a buntetes merteke riaszja el a tolvajt elsosorban, hanem a lebukas veszelye akar az akcio kozben, akar az ertekesiteskor. Itt, ugy tunik, meg biztatjuk is oket: vigyetek nyugodtan, soha nem talal meg titeket senki!
beleolvastam a topicba, bár nem mindent végig, és leginkább lopás elleni tippekkel, bölcseletekkel találkoztam. nekem ez már késő. tegnapelőtt ellopták a szeretett automat (3,5 éves opel astra champion). leginkább lopás utáni tapasztalatok érdekelnének, ha valakinek van ilyen. van-e remény, hogy előkerül az auto? rendőrség? biztosító?
előre is kösz.
kovcsi
Ez a kulcsmásolósdi azért nem ilyen egyszerű, legalábbis nem minden esetben. Pl a Volvo kulcsait nem is nagyon lehet másolni, ráadásul bele van építve az indításgátló chipje is, amit a sarki lakatos meg pláne nem tud elôállítani. Adnak hozzá egy kis bilétát egy kóddal, ez alapján lehet hozzá a gyárból pótkulcsot rendelni. Nyerskulcsot nem lehet kapni.
Gondolom, ez más márkáknál is sokszor így van, bár autója válogatja...
Nem tudom írta-e már valaki mert nnnem olvastam el az összes hozzászólást, de szerintem marha nagy pofára esés a tolvaj bácsinak, ha a kihúzott zárdogóhoz reszelt kulcs nem jó a gyújtáskapcsolóba. Egy apró kellemetlenség csak, de szerintem hatásos:két kulcsot kell tartani a karikán. Használni úgyis csak a slusszt használjuk, hiszen az ajtó csippantóval nyílik. Egy jó lakatos egy óra alatt 3.000,-ért átrakja a gyújtáskapcsoló lamelláit + gyárt hozzá kulcsot. Ja mégegy dolog: autóvásárláskor senki ne dőljön be az ennyimegannyi gyári kulcs szövegnek, saját tapasztalat, hogy majd minden típushoz ád a márkakeereskedő alkatrész értékesítője echte gyári nyerskulcsot. Innentől a sarki kulcsmásoló is csinál "gyári" kulcsot a kocsihoz.
Olvastam itt sokat arról, hogy amikor lopják a kocsimat/betörnek a
lakásomba, odamegyek és szarráverem/megsüttetem az áramkerítéssel,
akkor a büdös annnyát, "beperel, és meg is nyeri, én meg húzok a
dutyiba".
Na mi lenne ha kiakasztanánk a kocsiajtóra/kert-/lakásajtóra az újabb
software-ekből jólismert szöveg kellő variációját:
"Amennyiben Ön kinyitja az ajtót/behatol a kertbe, azzal belegyezik
hogy a ház tulajdonosai közül bárki bármilyen testi sérülést okozzon
Önnek, ugyanakkor vállalja a felelősséget az Ön által okozott
esetleges sérülésekért is."
Ezután anyu lelövi egy házi készítésű mérgezett köpöcsővel, ami biztos
nem minősül fegyvernek. Na?
Ha ezután perelhet, akkor kivándorlok . . .
Az a riasztó nagyon primér módon lett beszerelve! :-(( Az indításgátlás például egyáltalán nincs bekötve!!!
A jó riasztó nem is a biztosítéktábláról veszi a tápfeszültséget, sőt nem is egyetlen helyről. (Most a saját akkus riasztókról nem is beszélek.) Már a húszezres Piranha riasztók is többet tudnak ennél + van egy külön kulcsuk, amivel üzemen kívül lehet helyezni őket (ez nem azonos a távkapcsolóval történő kikapcsolással).
A villanyoszlophoz való rögzítést nem ajánlom !
Most már nincs kocsim ,ráadásul sötétben botorkálhatok haza.
A pedálzárról : ugyan meddig tart a fékrendszert
kiiktatni. Kész is ! Vontathatjuk!
...amely lakatot egy csapszegvágóval 3 mp. alatt levágják.
Láttam olyan spéci lakatot egy előtte soxor feltört pinceajtón, aminek a záró füle teljesen be volt burkolva egy acélöntvénybe, és szinte lehetetlen hozzáférni. A komplett szerkezet lehet vagy 5 kilo, de valószínüleg nem lehet könnyen kinyitni. Ha az ember levagdosná róla az ajtó kiemelését megakadályuzó 5 db kb. 2 centis fogat, akkor tán lehetne hozzá valami tuti pedálzárat konstruálni.
Ezt az izét a tulaj a lengyeleknél vette, valószínüleg orosz gyártmány, az anyagát a sarokcsiszoló is csak nehezen fogja. (kipróbáltam!)
Nos én elolvasgattam itt az ez egész topicot, es arra a következtetésre jutottam, hogy gyartok valami izmos acélanyagból 1 pedábilincset, minimum 1 bazierős lakattal. Minden más hiábavalónak tűnik. Azt az 1-2 ezer forint anyagárat megéri ráfordítani.
Azt senki nem említette, h esetleg 1 hajókötéllel ki lehetne kötni az autót mondjuk 1 villanyoszlophoz :)
Jar a virtualis bocicsoki szg kolleganak. Mint helyesen ramutatott, sokkal egyszerubb, ha a lopoembernel van a potkulcs (potforgalmi), mint ha romantikus kemhistoriaba illoen rejtegetik.
"Es arrol a kormanyzarrol (a neve sajna nem jut eszembe, de rikito sarga szine van) mi a velemenyetek, ami az
egesz kormanyt lefedi??? A kormanybol nem lehet kivagni es ilyen modon levenni. Sajna a folso resze szegecses..."
A nagy sarga kormanyra szerelheto UFO neve Autolok2000 es most vettunk egyet a vadiuj Cliora. Az ara 23 penz volt (lattam 25-ert is), es egyelore meg megvan az auto :-)
A cucc kozepesen idegesito, nagyon pontatlan munka, minden alkatresze akad, korulmenyes. Jobban megismerve a szerkezetet, nekem lenne is egy tippem, hogyan lehetne hatastalanitani, pedig nem is vagyok autotolvaj. A felrakas kb. 15-90 masodperc (mondom, akad neha), a levetel 10-60. A hozza adott kulcsok nagyon gagyinak neznek ki, bar a lenyeg, a toll-resz azert komoly.
SZVSZ fo elrettento-eronek nem a legalkalmasabb, de masodlagos-harmadlagos szerepkorben azert meg bevalhat. Mielott megveszed, fogd a kezedbe, probald fel, hogy egyaltalan egyutt tudsz-e elni vele.
Ha kapun hajtott be, akkor valószínüleg zárt helyen áll otthon a kocsi. Vagyis követni kell, hogy ne otthon legyen, mikor "egyedül" hagyja a kocsit. Ha viszont követni kell, akkor szerintem egyszerűbb, ha a követőnél van a "pótkulcs", így nem nagyon kell már babrálni a tükörrel. Hacsak nem azért a tükörbe tették a kulcsot, mert másképp nem tudták volna "kicsempészni" a szervízből? (Bár megnézném azt a szervízt, ahol a munkaidő végén megmotoznák a dolgozókat...)
Szóval ez a "tükörbe rejtés" valahogy nagyon nem stimmel...
Ismerősöm a méregdrága Toyotáját szervízbe vitte. Annak rendje.módja szerint megtörtént a szerviz, kolléga hazament és a kapun való behajtáskor letörte a jobboldali tükröt. Mit ad isten, a tükör roncsai közül kifordult egy kulcs, ami egészen véletlenül jó volt az ő autójához...
No comment...
En ezt slusszkulcs + forgalmival ismertem. Amugy aki megmondja, hogy hol van ebben a "sztoriban" a logikai bukfenc, virtualis bocicsokit kap.
Hi turabolod!
Anno volt vmelyik autos ujsagban egy kormanyzar oszehasonlito tesz. Amit emlitettel az nyert es megkapta a best buy emblemat. - ha vennel es kene az autod akkor biztos trelerrel mennek erte :)
Nemreg kipurcant a riasztom - nem lehetett taviranyitoval deaktivalni (GT fajta).
Bementem kulccsal, a riaszto bekapcsolt.
Mivel ez surun lakott teruleten este 10 korul eleg kellemetlen, gyorsan megkerestem a gepkonyvben, hogy melyik a riaszto biztositeka, panel le, kirantottam, riaszto elhallgat...
A kocsival vidaman lehetett tovabb menni, csak egy baja volt: indexelesnel, abban a pillanatban, amikor az index is vilagitott, szolt a riaszto. De ha valaki el akarja lopni a kocsit, akkor ez mar nem lett volna problema - motorhazteto fel, a nema szirenat (a doblemez fole szerelve) letepni...
Az egesz kb. 80 masodpercig tartott, meg nekem, a full amatornek is. Most mar kb. 10 alatt menne.
Kerdem en:
- globalisan ennyire hatastalanok a riasztok,
- vagy csak az enyem ennyire amator (egy halom penzert adtak+szereltek be)
- hulyen lett beszerelve
Sziasztok!
Most hallottam, hogy állítolag a GPS védett kocsikat is lopják, mégpedig van vmi szám,ítógépeknél használt árnyékoló anyag, azzal terítik le.
Ha ez igaz, pitbull + casco a javaslatom.
Tényleg sok alkatrészt lehet kikapni belőle, így nem tudja elindítani az illetéktelen. Most nem akarok tippeket adni, de van olyan alkatrész, amely könnyen elfér egy zsebben, 4ütemű Trabinál+ all of VWs bejön, de más típusoknál is lehet ügyeskedni. Perzse figyelni kell, hogy utána vissza is tudd tenni rendesen.
Most akartál feltörni a 13 éves fordomat. Szerencsére volt benne minden jó, meg épp megjöttem.
Most már senki sem tudja elindítani, mert kiszedtem belőle pár alkatrészt, szerintem ez jobb mint akármilyen riasztó vagy mechanikus védelem ( azért fenn vannak).
Okulva a fentiekből ezt tanácsolom másoknak is, kérdezzen meg egy autószerelőt (ismerőst) ,hogy tudja a legegyszerűbben működésképtelenné a kocsit, én ma nem adok tippeket...
Es arrol a kormanyzarrol (a neve sajna nem jut eszembe, de rikito sarga szine van) mi a velemenyetek, ami az egesz kormanyt lefedi??? A kormanybol nem lehet kivagni es ilyen modon levenni. Sajna a folso resze szegecses...
McAtti : nade a lopott autókat is eladják / szétszerelik, és annyival kevesebb autót / alkatrészt gyártanak, annyival kevesebb embernek van munkája, nemdebár ?
Pont az Audi ne (se) tudná... Egy hosszú utamon sok-sok korsó sör után egy német gyár - legyen mondjuk autógyár - főmuftija makogta:
Ha az x autókat nem lehetne ellopni, vagy baromi nehéz lenne, az káros lenne, mindenki számára. Ugye, megveszi az ember a BMW-t (VW-t, Audit...) Azt még aznap este ellopják a háza elől. Az embert a biztosító kifizeti (nem Mo.), és vesz egy még újabb gépet, még jobb lopásvédelemmel. A csecsen (magyar, lengyel, és egyéb) testvér pedig harmadnap vadiúj gépet kap a feneke alá.
Ezáltal a gyár egy helyet két autót adhatott el, több embernek lett munkája, nagyobb a forgalom. (És ha a lopott autót tovább lopják, akkor ugye kettő helyett már három autó kerül le a szalagról...)
És ez mindenkinek jó: a munkások nem vesztik el a munkájukat, és egy autó elkészítésében ugye sok ember vesz részt. Az egész ország gazdaságára jótékony hatással van. Hisen nemcsak autót adnak el többek, hanem ehhez szükséges kiegészítőket, kezdve a külön riasztókon át a rendőrség pót-felszerelésére. A fejlesztésnek is van értelme, mert ugye azért egyre biztonságosabbak a kocsik... (Hát kicsit demagóg volt az istenadta, de fizette a sört. Ma sem tudom eldönteni, komolyan mondta-e.)
A legutóbbi Autó Magazinban van egy feltörési / elindítási teszt, amit az angolok csináltak, a leggyengébben az Audik szerepeltek. A nemrég Gyôrben lebuktatott banda is pár másodperc alatt vitte el az Audikat. Azt írták ezekrôl a kocsikról, hogy a tolvaj elôbb jut be, mint a tulaj a kulcsával. Persze amatôr próbálkozásokat könnyen elhárít bármilyen indításgátló is, de profik ellen csak kevés állja meg a helyét...
Azért szégyen, hogy ilyen magas műszaki színvonalú és borsos árú presztízsautó, mint az Audi, képtelen valami használható immobiliserrel elôállni. Annak ellenére, hogy közismerten a tolvajok kedvence, hogy törjön le a kezük...