ezt is köszönném, ha sikerülne segíteni! (A Szabihídra azért nem szóltam, mert kikötés volt, hogy csak egyedül mehetek, azt nem kérdeztem miért, örültem neki, hogy mehetek)
Szia! Nem publikus a mail címed. Az enyém az, kérlek írj oda.
Elvileg szervezem a következő feljutást, csak most az időjárásnak kellene kedvezőnek lenni, bizonyos szél erősség felett nem engednek fel, ha meg nincs szél akkor van pára meg szmog. :)
halihó András! Az évekkel ezelötti technikákhoz képest egyátalán nem rossz ez karikapanó! Ha nem bánnád & megengeded én megpróbálkoznék vele, ha el tudod intézni, hogy följussak oda. Hálám a sír széléig üldözne... :-)) Eddig ez volt a legmagasabb kémény, amit panorámázás ürügyén megmásztam! : http://www.panoramablog.eu/media/convert2.php?format=devr&cat=budapest&file=foldtaniteto ( Ez a Földtani Intézet tetején található. Annyira korhadt volt a kéményseprő "járda", hogy nagyon, ezért aztán föl kellett állnom a kéményre, az állvány mellé. Pontosabban guggoltam)
Nekem bevált, (nincs remegés), és ha lehet akkor ezt a módszert követem, de egyetértek a P.Péter által irottakkal is, van amikor úgy sincs más mód mint valahogy kézből megcsinálni a nadirt.
Itt van egy kis tutorial, valahol a 2/3-nál vannak az illusztrációk.
Ha a padló sík vagy annak tekinthető, akkor nem feltétlenül kell függőlegesen és az eredeti tengelyen készíteni a képet. Így ha az állvány és a fej korlátozza a nadír készítését, akkor csak odébb kell tenni kicsit a cuccot, és ferdén kell készíteni egy képet a padló megfelelő részéről. Ez néha az árnyékok miatt is szükséges lehet.
Egyébként pedig nem kell vacakolni, nem feltétlenül kell a legjobb képminőségre törekedni, hanem nyugodtan fel kell nyomni az érzékenységet és nyitni kell a rekeszt. Különben is vannak helyek, ahol tilos állványt használni, legfeljebb zsinórállvány jöhet szóba, mégis megoldható a probléma.
Azon agyalok, hogy legközelebb a következőt fogom csinálni: A kézből lentre lőtt képnél a a záridőt a lehető legrövidebbre teszem és úgy sütöm el. De mivel ez expozició várhatóan más lesz ezen a képen ezt majd a Photoshopban szemre állítom úgy, hogy az a többihez passzoljon.
En regebben, amig nem NN-am volt, a Manfrotto fejre, manfrotto gyorszarat heggesztettem, igy mivel a panorma fej is azzal volt csatlakozva, leszedte, gepet fol, kozepcsovet vizszintbe kiforgattam, es igy allvanyrol lottem, total stabilan.
Mot az allvany megvan, a cseretalp pedig nodal ninja sajatja, igy bukta van :( igy nem tudom kiszedni, ratenni az allvanyra :(
Kivancsi vagyok mi mivel ugyeskedik meg. Foleg NN-ok ;)
De ha jól értem amit mondasz még akkor is van némi instabilitás és ha tartani kell akkor a tartó kéz remegése megint befolyásolja az élességet. Vagy rosszul mondom? Neked így bevált maradéktalanul?
Én NodalNinja fejet használok és a nadirhoz egyszerűen 'kifordítom' a gépet a vizszintes száron + leengedem az állvány két lábát ( ezzel az teljesen megdől, tartani kell!!) és szinte függőlegese tudom fotózni a nadir-t.
Sziasztok! Lenne nekem egy 1000 dolláros kérdésem, mégpedig: a panóimat 6+2 felállásban lövöm vmint lövök 1 képet kézből lefele pluszban. Gondolom a legtöbben így csinálják akiknek az objektívük olyan. Mármost a gondom az, hogy mivel az obi F10 körül csinálja a legjobb képet, így azzal lövök szinte mindig csak ehhez viszont hosszú záridő párosul. Így mikor kézből lövök az mindig mosott lesz.
A helyzet az, hogy mielőtt megkérdeztem itt, istenbizony átnéztem a weboldalát, de sehol nem láttam erre utalást. Most, hogy "leszóltál", megnéztem még egyszer, és most kapásból észrevettem a kis zöld boxot a Mac logóval... Én kérek elnézést. ;)
Köszi a tippet, sajnos panóval nem lehet pályázni, de azért a panóból már egy-két tervezetet ki is gondoltam, sőt az egyiket piszkozatilag meg is csináltuk a Párommal. Remélem értékelhető lesz! :-))
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok mozgatható panorámát készíteni. Ptguit használok. Jó lenne ha flashplayerel tudnám lejátszani ez több gépen fordul elő, de quicktime is jó.
Keresgélek még ebben a témában, de egy gyors választ megköszönnék, mert holnapra egy prezihez kellene és arra gondoltam könnyebb lenne, ha mozgathatnám.
Szerintem itt érdemes lenne pályáznod! (és sok sikert!)
....
A CÉH Tervező Beruházó és Fejlesztő zRt. pályázatot hirdet amatőr és hivatásos fotóművészek számára, "ÉRTÉK-REND" címmel. A pályázók feladata a Megyeri híd (M0 Északi Duna-híd) művészi ábrázolása.
Két kategóriában lehet pályázni: 1. A híd élete 2. A híd, mint személy
A pályázat díjazása: A fotók elbírálását és a díjak odaítélését a CÉH zRt. által felkért zsűri végzi.
Egy fődíj kerül kiosztásra, 300.000,- Ft (háromszázezer forint) Nettó értékben II. helyezett 200.000 Ft (kettőszázezer forint) Nettó értékben III. helyezett 100.000 Ft (százezer forint) Nettó értékben kerül díjazásra