Keresés

Részletes keresés

friss nick Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1383

Nekem jelen helyemen egyébként Huszár utca pont jó is lenne, majd meglátjuk, épp picit átalakulóban az életem. Nemtom, mennyi időm lesz, és hogy változik-e a munkavégzés helye :)

 

Foglalkoztam pár évet néhány fajta küzdősporttal, mindig is a gyakorlati használhatóságot szerettem, s kevéssé a misztikumot, időm most már nagyon kevés, ezek után gondoltam a KMra, hogy esetleg épp ilyen embereknek való. Egy kis formában tartás heti 1-2x, egyszerű, bevált technikák, esetleg egy jó társaság.

Előzmény: numizmata (1379)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1382
Off
" jobban megéri, mint ekkora harci tudást kamatoztatni."
:)) rátapintottál a lényegre, jobban megéri :))
Előzmény: kagabor (1381)
kagabor Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1381
Feco:

Én azt hittem, hogy egy ütésbe "beledőlni", tehát előredőlni / hajolni közben nem hátrány, sőt! Mikor ütök, jobban ki van nyílva a védelmem. Azt hittem, előny, ha a fejemet elkapom az eredeti helyéről, amikor valamennyire lehajolok ütés közben, hogy ha meg is akartak ütni, akkor már ne legyen ott. Lehet ám, hogy marhaságot beszélek megint :) de hát azért kérdezek nagy tisztelettel.
Különben ekkora tapasztalattal, mint pl Neked van, vagy itt még egyeseknek, jól fizető számítógép előtt pötyögős munkát kelett találnotok, hogy jobban megéri, mint ekkora harci tudást kamatoztatni. (Sokan szinte egész nap aktívak itt.) Vagy általánosságban jellemző a magas IQ az ilyen harcképzett emberekre, vagy mi van? :) Csak az a gas, hogy eddig kettő hm edzőt láttam mostanában életközelből, akik okosak is voltak, csak mindkettő politizált. :(

kagabor
dorian.hu Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1380
csak az a kérdés, hogy meddig...
Előzmény: numizmata (1379)
numizmata Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1379
Azért nem csak a Huszár utca létezik! :)

Alapítók Klubja:
www.kravmaga.hu

friss nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1378

Kösz! Időközben rátaláltam a weboldalra Fecó kartács úr szíves útbaigazításával :)

Előzmény: blackops (1377)
blackops Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1377

 hol van edzés és mikor,

kell-e vmi spec cucc (gondolom, fogvédőn meg szuszpenzoron túl) - miben nyomjátok az edzést,

 

Gyakorlatban ez úgy működik, hogy www.krav-maga.hu oldalon válaszd ki a neked megfelelő helyszínt és időpontot,aztán egyszerűen menj el az edzésre. edzésre herevédő mindenképpen kell, a fogvédő is ajánlott, más védőfelszerelés neked még nem kell. Egyébként melegítőalsó meg póló a viselet, lehetőleg fekete színű (ez is csak azért, hogy ne legyen tarka a társaság), első edzés ingyenes, előtte jelentkezz az instruktornál, hogy tudja először vagy ott. Egyébként Júniusban indul új csoport

Ha gondolod személyesen is bemehetsz a központba tudakozódni: VII. ker. Huszár utca 4. (Keleti pályaudvartól öt perc séta) általában egész nap van ott valaki

 

kitől lehet tanulni (milyen szintű oktató + vannak-e már rutinosabb arcok is),

 

Hidd el az összes instruktor kellően felkészült. :-)

 

Krav Magában kezdőt szívesen látnak-e,

 

Persze, pont az a lényeg, nem az, hogy vizsgáztassanak, hanem, hogy megtanítsák amit kell. 

 

  Sok sikert.

 

Előzmény: friss nick (1374)
friss nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1376
Kösziköszi, megnéztem weboldalt, igen informatív, nincs kérdés ;)
Előzmény: Törölt nick (1375)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1375
Olvass már vissza kicsit, nem sokat: 1371-ben van link.
Előzmény: friss nick (1374)
friss nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1374

Szia!

 

Érdekelne Krav Magáról BPen:

- hol van edzés és mikor,

- Krav Magában kezdőt szívesen látnak-e,

- kitől lehet tanulni (milyen szintű oktató + vannak-e már rutinosabb arcok is),

- kell-e vmi spec cucc (gondolom, fogvédőn meg szuszpenzoron túl) - miben nyomjátok az edzést,

- hogyan épül fel esetleg egy tipikus edzés (bemelegítés, technikai gyakorlatok, küzdelem)?

 

Köszi az infot előre is.

Előzmény: Rigor (1372)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1373

Boxoló nem 'szökken' bele az ütésbe.... belefordul vállból, hogy a csípő és vállmotzgással erőt adjon bele, de nem kell feltétlenül közelebb kerülni a célponthoz. Az optimális ütőtáv ott van, ahol a kar kinyúlik teljesen -2cm.

 

Egy rövid ideig kínai-boxoltam (utána hazament az edző), ott pl az volt az alap, hogy mivel a kínaiak alacsonyak, és rövid a karjuk, az összes ütést csípőből fordították. Így kb 10-15cm ütőtávot lehet nyerni a normál ütéshez képest, és nincs meg az a hátránya, hogy az ember beledől-előredől támadás közben.

Előzmény: kagabor (1370)
Rigor Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1372

Például az éjszakai nyúlvadászatnak is ez a trükkje: erős reflektorral hirtelen rávilágítani a nyúlra, akkor az nem fog azonnal elfutni hanem megdermed, és akkor gyorsan durr.

Előzmény: kagabor (1370)
kagabor Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1371
Vip3r:

http://www.krav-maga.hu/index.php?page=helyszin.php
kagabor Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1370
Hi,

köszönöm!
Lehet, hogy azért van a Ti krav magátok emblémájára ráírva, hogy "IMI", hogy ne tévesszék össze a másikkal. :) Bár mindenesetre furcsa, hogy krav maga - krav maga mindkettő, ugyanonnan származik, és mégis más. Engem mondjuk megtévesztett.

Pszichológiát "sajnos" csak két éven át tanultam gimiben + az a nyulfarknyi a vagyonőrösdin + utánaolvasás, így nem vagyok benne biztos, de a következő az elképzelésem:

Ha egy támadás történik, akkor a szervezet stressz-reakcióval válaszol. A cél kettő lehet: harc, vagy menekülés, tehát az életbenmaradás, erre készül fel a szervezet. A jobb félteke aktivizálódik, a balnak ebben az esetben -egyelőre- nincs nagy szerepe, sőt hárrétrbe szorul. Üzenet a mellékvesébe, hogy bocsájtson ki adrenalint, hogy felkészítse a testet a menekülésre, vagy támadásra. Üzenet az autonóm idegrendszerbe is, hogy növelje a szívverést, vérnyomást, vércukrot, stb. És üzenet a mozgató idegeken a végtagokba, hogy megfeszüljenek az izmok.

A lényeges dolog pedig, hogy az emberek általában lebénulnak, megnémulnak. Ez, olvastam már olyan nézetet egy neves pszichológustól, hogy egy őskorból ránkmaradt reakció. Mikor az őskölyök elkóborolt az őserdőben :) és meghallotta az ősoroszlánt, sipítozás helyett ledermedt és megnémult, hogy ne hívja fel magára a figyelmet. (Olvastam pl. azt is, hogy a WTC-ből menekülők -akik ugyancsak nagy stresszhatás alatt voltak- hihetetlen néma csendben menekültek le a lépcsőn.)

Tehát ha az embert megtámadják, akkor már nem fél, nem szorong (egy másik neves pszichomókus írta), hanem ilyen stressz-helyzetbe kerül, és rátörnek a fent leírt reakciók. Ez alapján az sem jön be, amire szupermegoldásként gondoltam, hogy pl. éjfél után egyedül vagyok ébren, és nézem a kemény horrorfilmet, amitől már 2 kilót fogytam fél óra alatt :) és egyszer csak kipattanok az ágyból lezavarni néhány ütést / rúgást a levegőbe. :)))) Hasonló, de nem ugyanaz.

Amúgy mégegy dolog van, amibe úgy belekukkantottam, mégpedig az, hogy -ebben a könyvben- önvédelmi alapütésként magát a boxoló ütéseket hozzák fel, képekkel illusztrálva, magyarázva. A gas csak az -szerintem-, hogy alapba belekalkulálja a szerző azt, hogy hátsó lábbal előretolom magam, tehát előre szökkenek. Ez szerintem csak akkor oké, ha le kell "dolgozni" egy nagyobb távolságot. Ha közelben van a támadó, szerintem fölösleges előreszökkenni azért, hogy plusz erőt belevigyek az ütésbe, ugyanis ha az egész testem mozdul, nagyobb eséllyel kitér előle, mert látványos, hogy támadni fogok. Ha pedig csak annyira dolgozok rá testtel, hogy előredőlök, beletolom a vállamat, ráfordulok csípővel stb., akkor sokkal gyorsabb lesz az ütés és kevésbé reagálhat rá gyorsan. (Mondjuk egy eltorzult arcról is következtetni lehet, hogy ütni fog az ember, úgy, mint egy kivillantott szemfogról kutyáknál, harapás előtt.)

kagabor
Vip3r Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1369

Sziasztok! Ezt az IMI féle Krav-magát Budapesten hol lehet tanulni? Amúgy erről volt egy adás Frei egyik műsorában.

Jah és ha tudtok légyszi adjatok egy linket. (googleval találtam, de már nem tudtam követni, hogy akkor melyik is az IMI féle krav-maga)

Köszi, Vip3r

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1368
Azért remélem, Európa ezen felén (bár éppen azt nem értem Izrael miért Európa, és nem Közel-Kelet, de mind1) ez annyira esélyes kb, mint egy lottó5ös... Viszont a késes dolgokat abszolút reálisnak tartom akár kishazánkban is, sajnos :(
Előzmény: Rigor (1367)
Rigor Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1367

Ha meg ezt jól csinálod (nem olyan nehéz, nem kell több év és szupermester rákészülés) akkor viszont a fegyvert tartónak nincs esélye. Ezt elég gyakran meg is érzed ha te fogod a fegyvert. Legjobb esetben is csak elsütni valahova a levegőbe, de meglőni az embert már nem, ráadásul edzésen direkt arra figyelsz hogy amint a másik akciózna te "lelődd", míg az életben azért lehet hogy hezitálsz, hiszen fenyegetésről van szó, valamit még akarsz az illetőtől, nem akkor és ott akarod lelőni az áldozatot, mert különben már rég megtetted volna, úgy hogy ő azt se tudja mi van. Ráadásul a dolog így néz ki: te valamire figyelsz, akarsz valamit, majd ha pattog lősz, egyet gondolod.

Sok reflexgyakorlat is van a dologra, amiből kiderül miylen távolságból tudsz úgy ráfogni kitéréssel valakinek a fegyverére anélkül hogy a másik időben tudna reagálni. A dolog lényege az hogy én mozdulok, te látod hogy mozdultam és csak utána indítanád a mozdulatot, egy bizonyos távolságon belül pedig én vagyok előnyben, (és a bizt. kedvéért a mozdulattal egyútal ki is térek a lövés síkjából).

A saját önkéntelen reakcióidat persze nem árt megtanulni elfedni, hogy ne lehessen kiolvasni pl a szemedből, egy tétova mozdulatból hogy te meg fogsz mozdulni.

(van akinek nagyon árulkodó tud lenni a szeme, már azelőtt tudom hogy mozdulni fog mielőtt tényleg mozdulna, bár ez sem jön be mindig 100% úgyhogy ezek alapján nem nem hiszem hogy azonnal keresztüllőnének, legfelejebb jobban rád figyel, és számít valami támadásra, de ez még mindig kevés hiszen a teremben úgy gyakoroljuk eleve hogy számítunk a támadásra, éles esetben pedig a fegyver mögül erősebbnek érzi magát az ember, ugyanígy a másik oldalról az is lehet hogy annyira be leszünk tojva hogy hiába tudjuk a technikát, inkább arra számítunk hogy mégsem akarnak lelőni - mondjuk ha a te hátadba nyomják a fegyvert mondván rád esett a sor mint épp kivégezni kívánt túsz, és terelgetnek az ablakhoz hogy lássák kintről amint lepuffantanak, jöhet a technika, elvégre mit veszíthetsz?)

Előzmény: Törölt nick (1366)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1366

A fegyverek elvétele csak és kizárólag akkor kerülhet szóba, ha a fenyegetés közvetlen közelről történik. Ha kartávolságon kívül van az ellenfél, esélyed nincsen, illetve: gyakorolni kell a 'szerencsétlen vagyok, ne bánts' hozzáállást: ezzel esetleg közelebb tudsz kerülni a támadóhoz, ahonnan már indíthatsz hatásos technikát. Viszont ez is egy olyan dolog (amit Rigor is említett), hogy gyakorolni kell: nekem pont a múltkori edzésen mondták, hogy még mielőtt indítom a technikát már látszik az arcomon az agresszió. Ezt kell kontrollálni, hogy a támadó eleve fölényben érzi magát, egy pillanatra se gondolja hogy ellentámadás készül: higgye csak el, hogy pánikol az ember, éppen meg van zakkanva, azért téblábol, keresi a zsebében a pénzt, stb.

 

Egyébként amennyire én látom, az Imi féle KM-ban a fegyveres technikák között elenyésző az, ahol nem kontrollálja az ember a fegyvert. Nem is emlékszem olyan pisztolyos gyakorlatra, ahol ráfogás nélkül csináltunk volna bármit, ugyanez igaz a késes eseteknél. Szvsz már a kontroll egy olyan pont, ahol védi az ember a támadást, persze nem szabad belemenni dulakodásba; egy kézzel kontroll, másikkal-lábbal meg támadás.

Előzmény: Mr. Közvetlen (1362)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1365
Épp K1 World Max van a Eurosporton, ha valakit érdekel. Elég minőségi a felhozatal a Harcosokból!
Üdv!
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1364
Ez jó kis leírás volt. Így már jobban el tudom képzelni. Mindenesetre azért fejben itt is jónak kell lenni, hogy valakitől elvegyük a fegyvert, no meg technikában sem kevésbé.
Előzmény: Taiszaki (1363)
Taiszaki Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1363
Ami a http://www.krav-maga.co.hu/ lapon van fent pisztolyos dolgok gyanant, az ugy ahogy van helytelen a KM-ben. (Mar megint ugy ertem, hogy az Imi rendszerben.) Egyszer leirtam a http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9019947&la=43490350 forumban a 3106 szamu hozzaszolas alatt azt, amit en tudtam (akkoriban) errol a dologrol.
Előzmény: Mr. Közvetlen (1358)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1362
amit kagabor rakott fel címet ott néztem: www.krav-maga.co.hu és ott a pisztolyos szitáció.
Ami meg a gyakorlatot illeti maximálisan igazad van. Én legutóbb Budo Gálán Fehérváron láttam a Krav Maga-sokat és tényleg voltak jó és hatékonynak tűnő technikák.
De én a fegyver (főleg lőfegyver) elleni technikákkal szemben mindig kételkedő vagyok.
Két lépéssel messzebb állok és kész. Na jó ezt nem szőrszálhasogatásként mondom.
A Krav Maga-ban vannak küzdelmek is? Pusztakezes, kesztyűs, netán földharc ilyenek?
Kíváncsiságból mivel nem ismerem igazán.
Előzmény: Rigor (1359)
Taiszaki Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1361
Ez egy regi jitsu technika, legalabbis nekem azt mondtak rola a jitsusok. A KM ezt total mashogy oldja meg. Marmint az Imi rendszeru KM.
Előzmény: kagabor (1352)
Rigor Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1360
Na meg szokott lenni ilyen szituációs szimulációs gyakorlat, (leosztott szerepekkel, viselkedéssel reagálással) különböző nem várt helyzetekkel, és nem mindig agresszívan kell megoldani, illetve megválasztani mikor hogy lépsz fel. Aztán mókás figyelni hogy amikor te játszol egy figurát ki hogy reagál..
Előzmény: Mr. Közvetlen (1358)
Rigor Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1359

Melyik krav magás videót nézted? Eredeti IKMF stílus vagy más? Amúgy airsoft/simunition fegyverrel (éles lőfegyver spec. festéklőszerrel) tesztelt technikákról (illetve odakint élesben nap mint nap kipróbált dologról) van szó.. Na meg olyan ez is, hogy ki kell próbálni akkor érzed hogy működik vagy sem:)

Előzmény: Mr. Közvetlen (1358)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1358
Sziasztok!

Érdekes kérdés ez a "szimuláljunk utcai szituációt" téma.
Én valahol régen láttam vagy olvastam már nem is emlékszem, hogy az egyszerre több partner ellen való küzdelemmel próbálták az utcai dolgokat szimulálni. Hááát nem tudom. Mindenesetre a pulzusszámod tuti felmegy, ha egyszerre ketten csépelnek. :-)
Nahh most nagy okosságot ezzel nem mondtam, de ha valaki esetleg tud erre a témára reagálni azt érdeklődve olvasnám.
Megnéztem jó párszor a Krav Maga-s videót és nekem is támadtak némi kételyeim, hogy ez kivitelezhető-e, ill., egy %-os arányt, hogy hányszor lőnének hasba. A másik meg, hogy áll ott az ember, mint a bálám szamara (már a pisztolyos), tehát sok minden nincs beleszámolva sztem. No félreértés ne essék, egy szóval sem kritizálom a Krav Maga rendszerét, csak ha valakit le akarok lőni és nem vagyok balf... akkor úgyis lelövöm. :-))

Üdv mindenkinek!
Előzmény: kagabor (1352)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1357

Miért gondolod, hogy az a 10 perc slow-fight kevés? :o))) Mellesleg, ebben egyetértek....

 

De azzal is egyetértek, hogy erősíteni, erőnlétre edzeni nem ebben a heti 2x 1,5 órában kell, hanem azt aki akarja, tudja otthon is, egyedül végezni. Így a technikák, azok a fogások amelyek az edzés értelmét adják tudnak dominálni, és valójában azzal tölti az ember az idejét, amit nem tud otthon, egyedül megcsinálni.

 

A fight meg majd ha elindul a fight-night....

Előzmény: Rigor (1356)
Rigor Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1356
A küzdelmi, pusztakezes, kesztyűs full contact, illetve erősítő, keményítő rész nagyobb hangsúlyt kap, az önvédelmi technikák (kés, pisztoly, szabadulások) kevésbé, és kicsit mások is (inkább  trad. karate/jitsu technikák). Szóval más (nálunk úgy érzem az 1vs1 küzdelmi rész szorul a háttérbe).
Előzmény: Törölt nick (1355)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1355
Mondjuk én nem is értettem, hogy hogyan engedik - hogy lehet ugyanazt a nevet használni a két, eléggé eltérő dologra. A Rony féle stílus sokkal karatésabb, ezáltal szvsz nem annyira lényegretörő, mint az izraeli technikák. Persze ízlések és pofonok...
Előzmény: Rigor (1354)
Rigor Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1354
Ez a "krav maga" nem az IMI féle KM, hanem a Rony Kluger nevű Goju Ryu (magyar-izraeli) mester rendszere (Krav maga = contact combat = közelharc - vagyis elég általános név, stb.) tehát nem ugyanaz a stílus.
Előzmény: kagabor (1352)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!