Keresés

Részletes keresés

vfp Creative Commons License 2015.11.25 0 0 1313

Kicsit (NAGYON) körülményes, de működik.

- a sketch lefordítása Arduino 1.6.6-val

- a Teensy ablakában az AUTO gomb kikapcsolása (nem világos zöld) és a reset gomb megnyomása a készüléken, ekkor az előtte levő 3 ikon aktív lesz

- ekkor kézzel ki lehet választani a lefordított HEX file-t (dokument ikon)

- ki lehet küldeni a készülékbe (nyíl ikon)

- restart ikon

csak ennyi  :)

Ha elrontod a sorrendet, akkor lesz egy ismeretlen eszközöd az USB-k között és a gépet kell újra indítani.

kb. eddig jutottam el vele.

Majd rakok rá tüskéket és akkor már több mindent ki tudok próbálni rajta.

Az UNO 2k RAM-ja nagyon kevés lett az én egyszerű tudásomhoz, és ezért próbáltam meg egy nagyobb eszközt.

Előzmény: vfp (1312)
vfp Creative Commons License 2015.11.25 0 0 1312

megnyomtam, semmi  :(

Előzmény: Vargham (1310)
Vargham Creative Commons License 2015.11.24 0 0 1311

Ezért építek sajátot. ;-)

Előzmény: DkGrinder (1307)
Vargham Creative Commons License 2015.11.24 0 0 1310

Gombot megnyomtad?

Előzmény: vfp (1309)
vfp Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1309

ez lemaradt

Előzmény: vfp (1308)
vfp Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1308

Teensy ++ 2.0 -t ismeri valaki?

Arduino IDE 1.6.6 -tal próbáltam, a BLINK fordítása megy, de a rátöltés már nem.

DkGrinder Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1307

Sok nagy gyártó vezeték nélküli rendszere okozott már csalódást (egyéb technológiák esetén)

Előzmény: Andreas (1306)
Andreas Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1306

Csak a Wi-Fi alapú rendszereket nem szereted, vagy a vezeték nélküli megoldásokat kompletten? Előbbi esetben érdemes ránézni a www.mysensors.org oldalára.

Előzmény: DkGrinder (1304)
Vargham Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1305

ESP8266 olcsó és egyszerű.

Előzmény: DkGrinder (1304)
DkGrinder Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1304

Nem nagyon szeretem a wifi-s rendszereket, csak mint kényszermegoldás. :-S De azért kipróbálom mint opció.

Előzmény: Vargham (1303)
Vargham Creative Commons License 2015.11.23 0 0 1303

WiFi?

Én ESP8266-ot kezdtem el ilyesmire használni. Eddig jók a tapasztalataim. Beszéltünk róla itt a fórumon is.

Vagy valami biztonságkritikus cucc?

Előzmény: DkGrinder (1300)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1302

Kb ugyanazok a szabályok érvényesek rá mint bármilyen más procis eszköznél.

Előzmény: DkGrinder (1297)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1301

Szerintem ez függ a távolságtól, meg hogy mennyi zavar éri a cuccot. Ha úgyis érdekel a dolog, szerintem ruházz be egy Arduino-ba, és próbáld ki.

DkGrinder Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1300

Van valakinek valós tapasztalata. Anno PIC-eztünk nincsenek valami jó tapasztalataim :—(

halaloszto Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1299

az arduino egy mezei atmel mikrovezérlő. a szoftver benne az, ami arduino. a szotvertől meg nem lesz másmilyen a zavartűrés.

szóval megbízhatóan messzire ugyanúgy kell rs485, canbus, vagy bármi egyéb ami szokásos.

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1298
DkGrinder Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1297

Bocs, felületes voltam. Arra gondoltam, hogy pl. az arduinót elhelyezem egy gépészeti térben, és elhúzok egy vezetéket a lakás távoli pontjáig ahol egy sima nyomógombot kötök rá. Ez stabilan működik, vagy csak úgy, ha az arduinot beépítem a kapcsoló alá és pl. RS485-ön komumnikálok a többi eszközzel?

Előzmény: Törölt nick (1296)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1296

1. Mit és milyen jelet?

2. Milyen bemenetre?

Előzmény: DkGrinder (1295)
DkGrinder Creative Commons License 2015.11.22 0 0 1295

Sziasztok ! Épuletautomatizálással foglalkozom véletlen kerürltem kapcsolatba  az arduinoval, nagyon tetszik. Az lenne a kérdésem, hogy milyen hosszú vezetéket lehet csatlakoztatni a bemenetre, amivel stabilan műkődik. Mennyire alkalmas épületautomatizálásra?

Prof Creative Commons License 2015.11.21 0 0 1294

Minden így.

A vészes csak az az egy lehet lehet a százból, amikor pl. 24 V egyenáram lakozik a végén (az persze más kérdés, hogy ha fogyasztót kötünk rá, akkor mekkora áramot bír).

Előzmény: halaloszto (1293)
halaloszto Creative Commons License 2015.11.18 0 0 1293

1. a szobatermosztát kimenete 100ból 99szer egy relé. tehát földfüggetlen, potenciálmentes, egy kapcsoló.

2. minek a szobatermosztát? az arduinora tehetsz hőmérőt és kész.

3. a kazán fele neked is egy kontaktust kell adj. nem használhatsz ide ssr-t, mert nem tudod hogy a kazán 12V, 230V, egyen vagy váltóáramot tol ide. kis kockacukor relé és kész.

4. mindenképpen kell watchdog, vagy valami más ellenőrző cucc. ha lefagy a proci amikor nem vagy otthon és bekapcsolva marad a kazán, az a pénztárcának sem jó, meg akár veszélyes is lehet. pl egy olcsó szobatermosztát 26 fokra állítva és sorbakötve a kazán termosztát bemenetével?

5. kicsit okoskodhatsz, hogy lehetőleg egyszerre menjen a két kör, ne felváltva. a kazánnak jó ha sokan viszik el róla a hőt egyszerre, nem egyetlen szobát fűt. mondjuk amikor már egyik kör sem kér fűtést, akkor a kovetkező kerek félóráig (egészig vagy félig, ami előbb) semmiképp nem fűtesz, és bízol hogy addigra már mindkét kör kéri a meleget. akkor elkezded mindkettőt tolni, először kiszáll az egyik, aztán a másik, aztán újra megvárod amíg kerek az idő.

Vajk

Előzmény: Prof (1292)
Prof Creative Commons License 2015.11.18 0 0 1292

Szia!

Ha az 1. szobatermosztát bekapcsolna akkor bekapcsolná az 1. szivattyút és a cirkónak is zárná a termosztát körét indulna a cirkó.

Ha az 2. szobatermosztát bekapcsolna akkor bekapcsolná az 1. szivattyút és a cirkónak is zárná a termosztát körét indulna a cirkó.

Úgy érted, hogy a 2. szivattyút kapcsolja?!

Alap kérdésem, hogy a szobatermosztát kapcsoló körét rá lehet-e kötni az arduino egyik kapcsoló lábára?

Próbáltam technikai specifikációt nézni a vevő egységről. Alapvetően az a válasz, hogy „attól függ”. Direktben több okból sem kötném rá (a kazán műszaki hibája esetén visszacammogó sokszáz volt vagy erős impulzus szép fekete füstté disszipálná a kontrollert minimum, rossz esetben az egész házat. Meg kell nézni, hogy hogyan kapcsol, illetve pontosan mit kapcsol), és ennek megfelelően kell kábelezni. Azt kell elérni, hogy a jel csak egy irányba menjen és a megfelelő erősséggel, ne oda-vissza, pláne nem túl sok naftával.

Gondolom ez már csak programozási logikában kell jól beállítani?

Igen, pontosan. De nagy vonalakban azt mondom, ehhez (szinte) felesleges az Arduino, sima logikai kapcsolókkal, akár relékkel is meg lehet oldani.

Mi az amire alapból nem gondoltam? :-)

1. Van-e szükségmegoldás (mi van, ha leáll az Arduino?)

2. Tovább akarod-e fejleszteni később (kijelzés, naplózás, szofisztikáltabb mérés stb.)?

Kb. ennyi. A szoftveres rész nyersen 10 perc programozás nagyjából, alaposan megírva persze valamivel több, de úgy sem vészes.

Előzmény: Danixy (1291)
Danixy Creative Commons License 2015.11.18 0 0 1291

Sziasztok!

Egy kis segítséget/véleményt kérnék.

Következő Arduiós projektem a fűtés egyszerű vezérlése.

Adott egy cirkó + két keringető szivattyú + két COMPUTHERM Q7RF rádiós szobatermosztát.

Vezérlés oldalról: 1 db arduino mini, 1 db 8 csatornás SSR relé modul (vezeték + ellenállások)

Jelenleg egy egyszerűsített próba verzióban gondolkodom.

Feladat:

Ha az 1. szobatermosztát bekapcsolna akkor bekapcsolná az 1. szivattyút és a cirkónak is zárná a termosztát körét indulna a cirkó.

Ha az 2. szobatermosztát bekapcsolna akkor bekapcsolná az 1. szivattyút és a cirkónak is zárná a termosztát körét indulna a cirkó.

Alap kérdésem, hogy a szobatermosztát kapcsoló körét rá lehet-e kötni az arduino egyik kapcsoló lábára?

Működési variációk:

0; nem kapcsol semmi

1; csak az 1. sz.  termosztát jelez-> bekapcsol az 1. szivattyú és a cirkó is

2; csak a 2. sz.  termosztát jelez-> bekapcsol az 2. szivattyú és a cirkó is

3; Mindkét termosztát jelez-> bekapcsol az mindkét szivattyú és a cirkó is

Gondolom ez már csak programozási logikában kell jól beállítani?

Mi az amire alapból nem gondoltam? :-)

Működik valakinél hasonló vezérlés.

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.16 0 0 1290

#include <avr/wdt.h>

void setup() {
wdt_disable(); // бесполезная строка до которой не доходит выполнение при bootloop
Serial.begin(9600);
Serial.println("Setup..");

Serial.println("Wait 5 sec..");
delay(5000); // Задержка, чтобы было время перепрошить устройство в случае bootloop
wdt_enable (WDTO_8S); // Для тестов не рекомендуется устанавливать значение менее 8 сек.
Serial.println("Watchdog enabled.");
}

int timer = 0;

void loop(){
// Каждую секунду мигаем светодиодом и значение счетчика пишем в Serial
if(!(millis()%1000)){
timer++;
Serial.println(timer);
digitalWrite(13, digitalRead(13)==1?0:1); delay(1);
}
// wdt_reset();
}

A fenti kóddal  sem megy a nano.

Előzmény: Motorosbögre (1289)
Motorosbögre Creative Commons License 2015.11.15 0 0 1289

Jut eszembe!

A Nano bootloaderével nekem nem működött!

Végtelenített ciklusba került.

Nekem mini bootloaderrel megy most.

Előzmény: Törölt nick (1287)
Motorosbögre Creative Commons License 2015.11.15 0 0 1288

Szia,

Rmeélem segít:

#include <avr/wdt.h>

void setup() {
    wdt_enable(WDTO_8S);
}

void loop() {
    wdt_reset();
}

Előzmény: Törölt nick (1287)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.10 0 0 1287

IDE 1.6.4 vs. 1.6.6

Lehet, csak nekem tünt fel némi szívás után, a két verzió együtt ad egy használhatót.

Az előbbivel sikerült 2Wire LCD-én hibátlanul megjeleníteni a számokat és szöveget, a második verzió meg nem akar minden mentést új könyvtárba tenni.

A watchdog programba írásával küzdök, teszt megy, a tényleges működés még nem.

Van jó kód due, nano laphoz?

nyuszis77 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 1286

a Lua-val kapcsolatban, lehet szeretni meg nem, de elvitathatatlan előnye a REPL. Fejlesztés közben egy-egy funkciót úgy meghívni, hogy kiküldünk egy parancsot és kiolvashatunk változókat, lekérhetünk függvények eredményeit nagyon meg tudja könnyíteni a fejlesztést/próbálkozást.

Én használom PC-n is a lua-t, az üzleti logikát teszem bele, a program meg c++, pascal vagy c#. Annyira könnyű nyelv, hogy elméletileg egy laikus is bele tud nyúlni. A gyakorlatban persze nem így történik, de ha megszokja az ember nagyon átlátható.

Természetesen értem az érvet ellene ebben az esetben.

Előzmény: Vargham (1285)
Vargham Creative Commons License 2015.10.24 0 0 1285

esp8266 első tapasztalatok.

Hardware.

Nem használok mellé másik mikrokontrollert, a legtöbb projektemhez nem szükséges. Van 17 GPIO lába, SPI, I2C, PWM (mindegyik lábon), UART, stb. A lábak funkciói szabadon felcserélhetőek.

Programozás.

AT parancsos dolog nem jön be. Körülményes.

LUA script sem tetszik. Plusz réteg köztem, és a MCU között.

Espressif SDK. Minden más firmware és fejlesztőeszköz is erre épül, mert ez tartalmazza a CPU, WiFi HAL-t. Egyre több funkció, rendszeres bugfixek. Támogatott fórum, rengeteg komplett mintaprogram. Tetszik, de még nem próbáltam, ugyanis csak Linux alatt támogatott. Vannak fórumos leírások, hogy hogyan fordítsuk le Windows alatt, hozzuk össze a kedvenc fejlesztőeszközünkkel, de erre még nem volt időm.

És ami többeket érdekelhet ebben a fórumban:

Arduino IDE. 1.6.4-től kezdve csak egy URL-t kell megadni, ahonnan az IDE letölti, és telepíti a board-ot. Onnantól kezdve elérhető a board menüpontban. Így van ez az esp8266 esetében is. A fent említett Espressif SDK hívásait szépen becsomagolták a megszokott Arduino-s stílusba. Innentől WiFi.begin("SSID", "PASSORD"), és már fent is vagy a hálózaton. Minden a szokásos. Lehet használni delay()-t, úgy van megírva, hogy a háttérben azért lekezeli a hardweres, hálózati taskokat. Tehát a loop() végén mindig végigmegy a saját dolgain, mielőtt újra kezdené a loop() metódust. Természetesen jobb callback-eket használni. Például a webszerver elindítása is egy sor, aztán a különböző (virtuális) könyvtárak eléréséhez mindenféle callback metódust lehet hozzárendelni. Ugyanígy a LED villogtatásra is érdemesebb az SDK szolgáltatását (ticker) használni. A legtöbb funkcióhoz mintaprogram is tartozik.

És a bónusz: Természetesen a Visual Micro is támogatja, így az Atmel Studio 6/7 is használható a fejlesztésre, feltöltésre. (Az Arduino IDE-ve továbbra sem vagyok kibékülve, számomra használhatatlan.)

Start bootloader: Reset, miközben GPIO_0 LOW. Érdemes az USB-TTL átalakító DTR lábát kötni ide, a resetre pedig az RTS lábát, és akkor az esptool automatikusan rángatja ezeket a lábakat, így feltöltéskor nem kell nyomogatni semmit.

Andreas Creative Commons License 2015.10.21 0 0 1284

Amikor először találkoztam a Raspberry Pi-vel és az Arduino-val nagyon hamar elszaladt a fantáziám smart home témakörben. A szenzorokat és reléket akartam pakolni mindenhova, mozgásérzékelőket, Raspicam modulokból biztonsági kamerákat, gázérzékelőket a kazán mellé stb... és úgy képzeltem hogy mindezt a nappaliban a tévé HDMI bemenetére kötött Raspberry Pi-n keresztül felügyelném a tévé irányító kihasználatlan gombjait felhasználva. A szenzorok, relék mikrovezérlők lassan megérkeztek Kínából, de aztán a lelkesedés alább hagyott. Rádiós átvitel vagy RS-485? Esetleg a szenzorok lógjanak 20-30 méter hosszú kábeleken? Cat5e vagy elég a telefonkábel? Zavar- és túlfeszültségvédelem? Vezérlőfelület programozása? Szóval nem lenne egyszerű feladat.

Nemrég viszont rábukkantam a MySensors projektre, amelyben Arduino (Uno, Mini, Nano) vezérlőket és Nordic nRF24L01+ 2,4 GHz-es modulokat felhasználva szenzorokat lehet hálózatba szervezni. Van egy fő Arduino vezérlő, vannak Arduino végpontok amelyekre a szenzorokat aggatjuk rá csillagpontosan és ha nagy a terület üzembe helyezhetünk gateway-eket, amelyek átjátszóként továbbíthatják a szenzorok adatait a fő vezérlő felé, másrészt egy modul kiesése esetén más úton küldik az adatokat (kis Internet :) A szenzoros Arduino-k energiatakarékos módban működnek jellemzően, csak a mérés idejére ébrednek fel, így hónapokig működhetnek akkuról.

Az először nem tudtam mi ez az nRF24L01+ és azt nézegettem, hogy lehetne lecserélni az alap filléres 433Mhz adó-vevőkre amiből van több darabom. Aztán kiderült a modul ár-érték arányban egy Zigbee killer szuper chip, ami pont-multipont átvitelt, csomagkezelést, hibakezelést egy szóval mindent intéz.

A grafikus frontend-hez egy a MySensors-szal kompatibilis Smart Home controller-t kell telepíteni jellemzően egy Raspberry Pi-re. Ezek a szoftverek többnyire Java alapúak és jelenleg 16 közül lehet választani. Én A PiDome-mal fogom kezdeni az ismerkedést ha megjöttek a Nordic modulok. Az infra távirányítós vezérlési lehetőség miatt főleg, de valószínűleg más szoftverek is tudják ezt.

A MajorDomo oldalán is ígéretes képernyőfotók vannak, de sajnos több hónapja nem frissítették a szoftvert.

A Nordic modulokból rengeteg féle kivitel létezik, a lényeg hogy nRF24L01+ chip legyen rajta. A sima nRF24L01 nem tud 250kbit/s átviteli sebességet csak 1 és 2 Mbit/s-t emiatt kisebb a hatótávolság másrészt hack-elni kell hozzá a driver-t.

Én 3 féle nRF24L01+ modult rendeltem. Sima "NYÁK antennást", bot antennást, és bot antennást erősítővel. A központi egységhez illetve a gateway-ekhez javasolnak egy nagyobb nyereségű antennával ellátott modult.

Most várom hogy befussanak a Nordic modulok, Arduino-im és szenzorok már megvannak.

Foglalkozott már valaki a MySensor-szal?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!