Sziasztok!
Megcsináltam Kathleen sógornőm very healthy :-) banános muffinját, aminek a múltkor beírtam a recepjtét (261). Közreadom a tapasztalatokat. Eléggé átvariáltam, de annyira, hogy a végén 24 darab lett belőle. :-))))))))))
Zabpehely helyett "Fortunate" márkájú 3-komponensű pehelymixet kaptam (zab-, búza- és rozspehely van benne). Korpát nem tettem bele, mert én kiérzem a búzakorpa kesernyés ízét, a zapbkorpát meg drágállottam. A korpák helyett puffasztott durumbúzát kevertem a búzacsírához fele-fele arányban (ez volt itthon).
A nedves alkotórészeken alig változtattam, csak a tojást dupláztam, mert elég kicsik voltak itthon. A banán mennyiségét csak szemre mértem, nem akartam még egy edényt összekoszolni azzal, hogy beletömködöm a szétnyomott banánt. 3 db közepes méretű darab volt.
Elsőre nekem túl hígnak tűnt a massza - legalábbis a többi muffinjaim nekem sűrűbbek nyersen. Tettem bele még vagy egy fél csésze étkezési keményítőt, meg egy fél cs. búzacsírát. És egy-két ek. plusz barnacukrot is.
Nagyon finom lett, bár a lányaim szerint nem túl nyerő, hogy a zabpehely ropogós maradt benne. Engem nem zavart. :-)
nettomazsola
válasz erre | adatok | e-mail 2003-12-18 20:14:38 (171)
http://www.muffin-paradies.de/
mostanaban nem vajat teszek bele, hanem 1,5 dl olajat.
az "egeszsegugyi muffin"ba alaprecept
(liszt barna, cukor barna)
es pluszban 1 dl korpa, 1 nagy repa reszelve, 1 alma darabokban, 2 banan osszetorve, mazsola, 1 evokanal lenmag, valamennyi dio darabokban, es fagyasztott afonya, de ha nincs akkor nincs, csak en szeretem a savanyut benne.
pici fahej a cukorhoz.
Szia írom az eredeti receptet, aztán utána, hogy mit csináltam másképp.
Je 50 g grüne und schwarze Oliven (Kalamata sind die besten!)
1/2 EL Frischer oder getrockneter Thymian
1/2 EL Frischer oder getrockneter Oregano oder Majoran
250 g Mehl 405 oder Vollkornmehl
2 TL Backpulver /sütőpor
1/2 TL Natron / szódabikarbóna
Schwarzer Pfeffer /bors
1 Ei / tojás
5 0ml neutrales Öl /olaj
50 g Feta
1/4 l Buttermilch /yoghurt
50 g gewürfelter, durchwachsener Speck / kisütött szalonnakocka
1-2 EL Zwiebelwürfel hagymakocka
Frisch geriebener Käse (zum Bestreuen) frissen reszelt sajt
1 EL Butter (für die Muffinform) vaj a kikenéshez
én 10 dkg fetát tettem bele, viszont a szalonnát és a hagymát kihagytam.(szalonnát csak a sztrapacskában eszünk, hagyma nem volt itthon). Fűszerezésen is változtathatsz, nekem ehhez nem passzolt a majoranna. Borsot, oregánót és vegyes olaszt tettem bele. A Te silikonosod hány lyukú és mennyibe került? Eddig csak iszonyat drágával találkoztam. Azért jó lenne tudni, hogy az mit tesz a zsirszegény muffinnal, mert a zsíros a teflonnal is tökéletesen müxik. Nem sütnél egy olyat is?:))))))))))))
Szerintem a szilikonos formánál jobb nincs...
nekem nagyon bevállt : )
eddig csak olyan muffinokat sütöttem amiben volt vaj is... nem tudom, hogy anélkül hogy viselkedik
de eddig nagyon jól nyomja : ))
Valaki próbálta már a "kefíres" néven elhíresült gyümölcsös süti muffin formába való öntését?
Én asszem egy ilyet fogok most hétvégén megakciózni... mondjuk meggyel : )
Gondolom, egyik receptnek sem árt meg, ha hozzáteszünk vajat is, csak hát úúúúúúúgy örültem a vaj nélkülieknek, hogy az aztán bizos nem is hízlal, hiszen ollan kalóriaszegény:)))) És mit csinál vajon a szilikontepsi a zsíradék nélküli muffinnal?????
Kedves Krisssz! Tegnap én is hasonló tapasztalatokkal gazdagodtam (hát ez kissé hivatalos lett..), gyorsan leírom neked: szerintem az a muffin,amibe nem kell zsiradék (vagy csak 1-2 ek), mindig ráragad a papírra, a fele ottmarad, és nem lehet leszedni, papír nélkül sütve pedig a formába ragad. (Esetleg ha kivajazzuk a formát, talán kijön.) Aminek a tésztájába van vaj, én sütéskor papírformát annál nem is használok,de még ki se vajazom és minden ok.
Hát lehet hogy nem mentél sokra vele amit írtam! Ja!!!De hülye vagyok, elfelejtettem mondani hogy tegnap kész lett a répás narancsos és isteni finom! Igaz a cukromázat kissé elhigítottam, de tök jól ragadt és jó édes lett és szép fényes!
Elkészült és nagyon fincsi. A banánchips szerintem nem annyira érvényesül benne, mint amennyibe kerül:))
2 banánt összetunkolni 2 EK, rumban
10 dkg banánchips
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1/2 szódabikarbóna (az mit csinál???)
fahéj, só
3 tojás
10 dkg cukor (esetleg barna)
2,5 dl. yoghurt
tetejére csokimáz
Én barna cukorral csináltam, nem volt elég édes, hogy ez a barna miatt vagy egyébként is??
Viszont sok lett, a 12-esbe nem fért. 19 db. lett belőle. Nagyon finom, csak egy bajom volt vele. Az első muffinom a meggyes-mákos volt, abba kellett rakni 15 dkg Rámát, ebbe semmit, ami nem lenne baj, csak arról simán "leesett" a papír, erről meg csak veszteséggel sikerült leszedni. Muszáj a teflonba belerakni a kapszlit?? Lehet, hogy anélkül simán lejönne.
tepsi problemakra;
a muffint nyugodtan meg lehet sutni sima tepsiben es kockazni, igaz akkor nem olyan poen, de tokeletesen mukodik.
en abban a "lukas kozepu" tortaformaban csinaltam tobbszor. szep es jo.
lehet, h azert mert az eves es a nem fogyas az osszefugg?
egyebkent en is szigoruan fogyozok 10 hete, de muffint "egeszsegugyi okbol" eszek.
minden este 1 korpasat es minimum 2 pohar vizet ra, es ezzel minden emesztesi problema megoldva .... fogyokurasoknak ajanlott!
lejjeb irtam.
barna liszt, keves barna cukor, dio, gyumolcsok es sok korpa.
Csövi! Ma este megcsinálom már nem bírom tovább!!))) Én banánosat egyszer csináltam, (nem chipsből, sima banánból), finom lett, de többet nem csinálok (tényleg finom lett csak valahogy nálunk nem annyira fogyott.) majd azért meséld el milyen lett jó? Mégegyszer köszi!
Igen, de nyugodtan beleteheted a két tojást, jobb, mint kidobni. Narancsos cukormáz jó ötlet. Most egy banánchipsest néztem ki, valszeg holnap megsütöm.
jaj de ari vagy hogy ilyen hamar válaszoltál! Köszi szépen! Ugye 1 tojásfehérje és 2 egész tojás van benne (a többit értem) (sajnos németül csak a Zu risiken und nebenwirkungen lesen sie die... kezdetű gyógyszerreklámszöveget tudom). Mégegyszer köszönöm! El is hiszem hogy nagggggggggggyon fincsi!!!
Lehet hogy a tetejére teszek narancsos cukormázat!Kata
Az odalt már nem tudom, mert rengeteg helyről másoltam ki receptet, ráadásul változtatni is szoktam:)) Ez itt az eredeti.
80 g Mehl Type 405 /liszt
80 g Mehl Type 1050
100 g Naturjoghurt
100 g Karotten
80 g Zucker
1 Eiweiß
2 Eier
1 Vanillinzucker
1 TL Zitronensaft
2 TL Backpulver /sütőpor
1 TL Zitronenschale /citromhéj
2 EL Öl
Annyit változtattam, hogy az egyik sima liszt, a másik étkezési keményítő, hozzákevertem reszelt narancshéjat és kandírozott narancsot is. Szvsz még finomabb lenne cukrozott narancshéjjal, de az sajnos nem volt. Ha édesen szeretitek, lehet kicsit több cukor. Én barna cukrot tettem bele. Naggggggggggggggggyon fincsi:))
Kedves Krisssz!
Ez a narancsos répás nagyon felkeltette az érdeklődésem!! Segítenél hogy hol találom? Nagyon köszönöm a segítséget! És jó sütögetést!Kata
Ezek épp voltak itthon:))) Ahhoz választottam a receptet. Mert annyi, de annyi van, hogy őrület. De ha minden nap muffint sütök, el fogunk hízni!:)) Egy banános-csokist nézegetek éppen:))
mi az hogy senki?
mi is itt vagyunk, tobbiek :-)
de en nem tudok ilyen extra-muffint sutni, csak olyat, amihez van is otthon valami
de abbol aztan mindig mas lesz