Keresés

Részletes keresés

chilii Creative Commons License 2009.08.11 0 0 63
Sziasztok! Én tavaly és az idén is aszaltam paradicsomot, de kint a napon. Hosszúkás fajtát (Roma vagy San Marzano) kettévágtam, a magját kikapartam, finoman besóztam, fekete tepsire rakosgattam és tüllel letakarva ment ki a "bioszoláriumba" :) 2-3 nap elteltével mentek üvegbe, tettem bele pár gerezd fokhagymát, néhány bazsalikom levelet és felöntöttem olíva olajjal. A tavalyiból most fogyott el az utolsó adag. Nagyon finom lett, saját paradicsomot használtam hozzá. Van egy apróbb szemű fürtös paradicsomom (Borghese), azt teljesen ki lehet szárítani "zörgősre" azt egy csuporban tároltam, csak egy papírtörlővel letakarva. Kenyérbe sütöttem úgy, hogy használat előtt vízbe áztattam.
Előzmény: -carcass- (57)
TTNora Creative Commons License 2009.08.11 0 0 62
mennyi ideig volt aszalógépben a paradicsom? nekem tavaly 10 óra alatt semmi nem történt. :-(
Előzmény: Anikó48 (60)
Sárkány Creative Commons License 2009.08.11 0 0 61
Tegnap raktam tele az aszalót paradicsommal. Nem tudom milyen lesz, egy kicsit vastagra vágtam, remélem azért működni fog. Olajat öntöttél mindre, vagy szárazon is eltartható?
Előzmény: Anikó48 (60)
Anikó48 Creative Commons License 2009.08.08 0 0 60
Én tavaly csináltam aszalt paradicsomot, legalább 20 úveggel. Egy sem romlott meg
pedig tavasszal használtuk el az utolsót. A lényeg az hogy a paradicsom aszalás előtt jól belegyen sózva. Úvegbe rakásnál száraz fűszereket kell használni, vagyis a friss bazsalikom levelet meg kell fonnyasztani. Én oliva olajat öntöttem rá, amit később saláta öntetnek el fel lehet haasználni.
-carcass- Creative Commons License 2009.07.31 0 0 59
Na egy kis üröm az örömben, hogy most vettük észre, hogy az 520-as négyzet alakú forgórésze nem a műanyag furat közepében van, hanem egy kicsit excentrikusan.Nem hiszem, hogy szándékosan ilyen ...
Forgatja a tálcákat rendesen, de szerintem így máshol is kimegy a meleg levegő, nem csak a közepén fent.

Sárkány Creative Commons License 2009.07.31 0 0 58

Mivel még tapasztalatlan és informálatlan voltam a paradicsomot csak úgy egyben (elég kicsik voltak) aszaltam meg. Szerintem kicsit korán vettem ki. Aztán olajat öntöttem rá, meg foghagymát, zöld bazsalikomot tettem bele. Nem lett jó. Egyszerűen ellepte a penész. Lehet hogy valamit még elrontottam, talán a bazsalikom nem kellett volna bele. A sózás fontos arra már rájöttem, egészen más az állaga is az illata is ha sózva aszalod. Én is most próbálgatom. Nem tudom koktélparadicsommal érdemes-e kísérletezni. Nekem abból van rengeteg. Megpróbálom, de szerintem teljesen ki fog száradni.

Előzmény: -carcass- (57)
-carcass- Creative Commons License 2009.07.31 0 0 57
Ezt a paradicsomos témát akár körbe is járhatnánk, mert nekünk megint van bőven.;-)
Előzmény: Sárkány (56)
Sárkány Creative Commons License 2009.07.31 0 0 56

Fúú nagyon klassz az oldal. Egy csomó hasznos tudnivaló van benne.

Én tavaly aszaltam paradicsomot, eltettem olajban zöldfűszerekkel, de megpenészedett. Most másképp csinálom. Sajna az idén nincs fügénk. Nagyon sokat aszaltam belőle és isteni volt. A barackot is megpróbálom. Valaki régebben javasolta a cukros vizes áztatást, mert így sokkal finomabb lesz. Meglátjuk.

Előzmény: -carcass- (55)
-carcass- Creative Commons License 2009.07.30 0 0 55
Na majd megnézem, hogy milyenek a mieink, elég keménynek tűntek reggelinél és leve nem nagyon volt neki - szerintem jók lesznek.Köszi a tippet.;-)
EZT olvastátok már?
Barack nálunk is sorra kerül majd.Különösebben nem csoda, hogy a muslicák megtalálják, elég intenzív anyag.
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.30 0 0 54

Paradicsomnál vigyázz, hogy keményhúsút válassz, a lének való leves tipusok nem jók. és sózd be!

 

Én most sárgabarackkot aszalok lóhalálában, el kellene, hogy készüljön két nap alatt, mert elutazunk. És még egy második adag is várja a napon, hogy bejusson a gépbe - remélem a muslicák men eszik meg addig. A piszkok bejutnak a szúnyogháló alá.

Előzmény: -carcass- (53)
-carcass- Creative Commons License 2009.07.30 0 0 53
Iszonyat mennyiségű paradicsom is van a kertben, azokon mindenképp kipróbáljuk.:-)
Előzmény: Sárkány (52)
Sárkány Creative Commons License 2009.07.30 0 0 52
Biztosan beválik, csak bátran használd. Mindjárt itt a szilvaszezon. Egyébként én az esős időszak után kaptam egy rakás gombát, amit hihetetlen rövid idő alatt aszaltam csontszárazzá. Isteni illata van még így is.
Előzmény: -carcass- (51)
-carcass- Creative Commons License 2009.07.29 0 0 51
Üdv!
Kicsit ül a topic.Tegnap elolvastam ezt a rengeteg postot és ma megvettem egy 520-ast.Valahogy kisebbnek gondoltam.Nagy batár dög - remélem beválik.:-)
TTAMAS Creative Commons License 2009.07.11 0 0 50

Csak borús idő volt. Én régebben aszaltam meggyet egy melléképület tetején és teljesen jó lett. Annálnaposabb hely már nincs. :)

Előzmény: Andris_2 (49)
Andris_2 Creative Commons License 2009.07.11 0 0 49
Köszi a képet! Mi is hasonló szerkezetet csináltunk. Ezek szerint akkor tényleg árnyékosabb helyre kell elhelyezni.
Előzmény: TTAMAS (48)
TTAMAS Creative Commons License 2009.07.11 0 0 48

Igaz, nem gyümölcs, hanem gomba:

 

 

Előzmény: Andris_2 (47)
Andris_2 Creative Commons License 2009.07.10 0 0 47
Sziasztok!

Tudja valaki, hogy napon hogyan kell aszalni?
Csináltunk egy keretet, melyre egy hálót tettünk, erre akarjuk rápakolni a gyümölcsöket.
Hová kell kitenni ezt a cuccot? Valami árnyékos helyre? Valahol azt írták, hogy a napra nem szabad kitenni, mert akkor tönkremennek a gyümölcsök. De akkor miért hívják napon aszalásnak?
Sárkány Creative Commons License 2009.06.17 0 0 46
Nekem is Hauser van. Nem tudom mi az optimális helyzet, én nem is foglakoztam ezzel, egyszerűen ráraktam és kész.
Előzmény: jozef from the hill (45)
jozef from the hill Creative Commons License 2009.06.15 0 0 45
Mi is most vettünk egy Hauser aszalót...
Eddig jobb híján meggyel próbálkozok. Délben indítottam el, most cseréltem meg a tálcákat. A leírásban a felső lezáróról elég szűkszavúan nyilatkoznak. Csak annyit írnak hogy ezzel szabályzom a levegő mennyiséget. Oké? De mi az optimális helyzete?
Előzmény: Törölt nick (43)
Sárkány Creative Commons License 2009.06.11 0 0 44
Igazából gyakorló vagyok még. Almával és körtével  kezdtem, azt nem nagyon lehet elrontani. A körténél fontos hogy éretlen legyen, ne várd meg míg puha, leves lesz mert hetekig száríthatod, és akkor sem  biztos hogy nem fog megpenészedni. A füge is nagyon jó, szerintem ráadásul a legfinomabb. Lehet egybe is aszalni csak sokáig tart. Én félbe vágtam. Forgatás és pihentetés nagyon fontos. A meggyet még nem próbáltam. Maggal vagy anélkül? Hogy sikerült?
Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.10 0 0 43
Hali !

Mi most vettünk FD 510-est,de elég satnya a leírás hozzá.Mivel neked régebb óta van ,némi jótanács elkelne.Mi elsőként meggyel próbálkozunk.
Előzmény: Sárkány (37)
basinger Creative Commons License 2008.11.25 0 0 42
A 90-es évek végén láttam egy aszalós reklámfilmet, akkortájt jöttek be ezek a gépek. A nő szétnyomott epret/málnát kevés cukrot keverte, majd ecsettel olajozott egy aszalótálcát -abban a gépben nem csak rács volt-, abban elkente a masszát, aszalta. A kapott gyümölcslappal gyümölcskelyhet bélelt... Rendkívül guszta volt. Azóta csorog a nyálam egy aszalóért.
gabbahey Creative Commons License 2008.11.23 0 0 41
Megtaláltam, de tényleg elég kevés a hsz.
gabbahey Creative Commons License 2008.11.23 0 0 40
Melyik lenne az a topic? Érdekelne.
Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.22 0 0 39

Hát, egy darabig most nem lesz mit aszalni - legutóbb az őszi gombatermés ürügyén kellett elővenni a gépet, de annak is vége lett. Majd jövőre előássuk a mélyből, ha megint aktuális lesz.

 

Megtaláltam az ősrági aszalós topicot, mindjárt felhozom megint, csak kíváncsiságból, még nem néztem bele.

Előzmény: gabbahey (38)
gabbahey Creative Commons License 2008.11.22 0 0 38
Kicsit leült a topic, igaz már kevesebb az aszalnivaló is.
Mi sózás helyett jól befűszerezve is próbáltuk szárítani a paradicsomot, nagyonfrankó lett a végeredmény. Próbáltuk úgy is. hogy a magos, laza részt kivájtuk a paradicsomokból és csak a vastagabb húsos rész ment a tálcákra.
Lezárt befőttesüvegben eddig nem lett baja, penész sem mutatkozik.
Kipróbáltuk a zöldségfélék aszalását is, sárgarépa, paszternák kis karikákra vágva, 3 menetben. Szerintem jobban tárolható mint az egész gyökerek a pincében, homokban.
Előzmény: Törölt nick (34)
Sárkány Creative Commons License 2008.08.26 0 0 37
Nekem FD 510-em van, meg vagyok vele elégedve. Nem tudom az 520 mivel tud többet, biztos nem rosszabb.
Előzmény: ncc1701 (36)
ncc1701 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 36
sziasztok!
mi is épp aszaló berendezést szeretnénk venni. tudnátok segíteni milyen szempontok szerint válasszunk? mi a Hauser FD 520-at néztük ki. esetleg van valakinek evvel a géppel tapasztalata?
előre is köszönöm.
Sárkány Creative Commons License 2008.08.12 0 0 35
Köszi. Akkor sózom és elfelejtem a kis golyókat.
Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 34

Sózás nélkül a paradicsom megpenészedik, megfeketedik. Tapasztalat.

A koktélparadicsom túl nedes, kevés benne a szárazanyag. Csak a héja fog maradni, benne a mag, azok is feketék lesznek.

Én raktam be egészben is fügét, elkészült, bár lassabban. Jó így is, de nem tudom, hogy mennyire száraz a közepe. Ha nem, képes megpenészedni. De valsz nem fogja megérni, mert finom.

Előzmény: Sárkány (32)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!