Keresés

Részletes keresés

ligetváros Creative Commons License 2010.05.16 0 0 8472
Kerekasztalozni :-) ?????
Ezeket a kiadványokat hol lehet megnézni, esetleg beszerezni?
Az ÓVÁS-ról már hallottam, őket főleg a Belső-Erzsébetváros, a Zsidónegyed érdekli, és nem az egész kerület, ha jól olvasom a honlapjukon.
A kerületi lap alatt az Erzsébetváros című ingyenes újságot érted? A múzeum jól hangzik, és a lelkesedés is több a semminél, közben pedig még alakulhat és csatlakozhatnak hozzáértők is. Helyet már találtak a múzeumnak?
Előzmény: Goldman Emma (8469)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.05.16 0 0 8471
A Városligeti fasor az Andrássy út "következménye", az ottani parcellázás hívta életre ezt az új, elegáns, villákkal szegélyezett és a ligetszéli köröndhöz vezető útvonalat. A Liget rendezése meg az 1885-ös iparkiállításhoz köthető, ha jól emlékszem. A Csikágó egy leheletnyit későbbi fejlemény, a Millennium és a századforduló környékén húzták fel, tényleg néhány röpke év alatt. Szóval eléggé egyszerre történtek azon a tájon a dolgok, pláne, ha az ember bő száz év távolából nézi. :)
Előzmény: ligetváros (8470)
ligetváros Creative Commons License 2010.05.16 0 0 8470
Még a Ligetváros-Városliget kapcsán eszembe jutott valami. Úgy tudom, hogy régen a Városliget benyúlt a Lövölde térig. Ennek a "benyúlásnak" a DK-i határa Damjanich u. vagy a Városligeti fasor volt? Ekkor léteztek már a Csikágó épületei és utcái?
Goldman Emma Creative Commons License 2010.05.16 0 0 8469
Ott én is voltam, de szerencsére tető alatt kerekasztalozni. :)
A hétkerben, mint minden, ez is elég szétfolyó, van egy hivatásos értékvédő asszony, Budáné Juhász Katalinnak hívják, ő szokott a kerület megbízásából (nem túl jó) helytörténeti kiadványokat készíteni. Van aztán az ÓVÁS! és köre, Perczel Annának tavaly megjelent egy igen remek házkatasztere a Belső-Erzsébetváros műemléki részéről, most meg kijött a Kismező, Nagymező, Broadway című könyv, annak egy jó része a Klauzál tér környékéről szól. Pár hónapja meg azt olvastam a kerületi lapban, hogy helytörténeti múzeumot szervez valami civil társaság, ami elég riasztóan hangzott, mert a szándék nemes és hiánypótló, de a múzeum az mégiscsak komoly dolog. A lelkesedés kevés hozzá, nem ártana hozzáértőnek csinálnia.
Előzmény: ligetváros (8468)
ligetváros Creative Commons License 2010.05.16 0 0 8468
Tegnap voltunk a Múzeumkertben a Múzeumok Majálisán. Annak ellenére, hogy szinte végig esett elég sokan voltak. Ami a kerület szempontjából érdekes volt, hogy kiállítottak helyi értékvédők is, így több kerület is kint volt szép képekkel, könyvekkel, prospektusokkal, de Erzsébetvárossal nem találkoztam, és amikor megkérdeztem a sátorban a többi kerületet (VIII., IX.) azt mondták, hogy úgy tudják a VII. ker-ben nincs ilyen. Tényleg nincs? Kicsi irigységgel töltött el a, hogy a VIII. ker-ben még működik egy civil mozgalom is a Palotanegyedért, akik most is szép képeket hoztak és korábban már az ő szervezésükben mi is voltunk épületbejárásokon a VIII. ker-ben. Ilyet tényleg nem találni nálunk? Pedig itt is vannak azért hasonlóan szép, értékes épületek.
ligetváros Creative Commons License 2010.05.16 0 0 8467
Megnéztem az Erzsébetváros honlapján a kerület szabályozási tervét, és tényleg nem találtam rajta a passzázs nyomvonalát. Érdekes.
Előzmény: Goldman Emma (8462)
ligetváros Creative Commons License 2010.05.16 0 0 8466
Nekem még nem sikerült egy bizonyos területre koncentrálni a Ligetváros elnevezést Csikágón belül az ingatlanosoknál. Melyik területre gondolsz? Igazából nekem csak a Damjanich u. tér el látványosan a Csikágó többi részétől.
Előzmény: Krampulák (8459)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.15 0 0 8465

Gondolhattam volna... :-/  Jellemző! :(

Előzmény: Goldman Emma (8464)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.05.15 0 0 8464
Pedig nagyon egyszerű. Pomsár János, aki tervezte, akkor véletlenül tagja volt a kerületi önkormányzatnak. Nekem legalábbis ezzel indokolták, amikor ugyanezt kérdeztem.
Előzmény: Törölt nick (8463)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.14 0 0 8463
Én azóta sem értem, hogy a Madách Center hogy a fenébe" engedélyezték épp a nyomvonalba felhúzni? Mondjuk hungarocell az egész borítása az 1. emelttől felfelé - kvázi három hét alatt lebontható ,- de akkor is!
Előzmény: Goldman Emma (8462)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.05.14 0 0 8462
Más nem nagyon jut eszembe, legfeljebb a Százházak, de ott az utcát is így hívják.
A Madách sétányra szerintem nincs éppen érvényes rendezési terv, pontosabban ami volt, az börtönbe vonult. Na jó, cinizmust félretéve: a legutóbbi elképzelés a körútig vezette volna a passzázst, de a végén már csak udvarokban. Ha megnézed, közben eladták a bérlőknek az érintett házak nagyrészét, szóval - hálistennek - nagyjából be kell érnünk azzal, ami van: a Gozsdut keresztbemetsző passzázzsal és a rettenetes folytatásával a Holló és a Kazinczy között. Aztán szerencsére slussz. Persze: adná az ég. Mert itt, a Csányi környékén már megint meghirdettek eladásra ezt-azt, szóval támadhat még az ingatlanlobbi.
Előzmény: ligetváros (8458)
Krampulák Creative Commons License 2010.05.14 0 0 8461
Ha beírod a Google keresőjébe a "ligetváros eladó lakás" szavakat, láthatod, hogy az ingatlanosoknál ez egy bizonyos terület megjejölésére szolgál. (Persze cége válogatja, mert találsz a hirdetések között "ligetvárosit" a Verseny utcában is.
Előzmény: djz (8460)
djz Creative Commons License 2010.05.14 0 0 8460
Meggyőződésem volt eddig, hogy a Ligetváros a "bevásárlóközpont" neve.
Előzmény: ligetváros (8455)
Krampulák Creative Commons License 2010.05.14 0 0 8459
A Ligtváros-Városliget szójáték szerintem nem rossz. Annál is inkább, mivel  a terület a Csikágó peremén van, a minőségét tekintve pedig más, mint az. (Állatorvosi, Péterfy kórház, Bethlen tér, szolgálatóház, DM, Chili bisztró, troli, üzletek...), ennek alapján tehát akár saját neve is lehet(ne). És ha az ingatlanirodákra bízzuk a dolgot, lesz is.
Előzmény: Kilroy (8456)
ligetváros Creative Commons License 2010.05.14 0 0 8458
Köszönöm a válaszokat.
Emma!
De a Csikágó név is csak egyszer_csak_elterjedt formában alakult ki a Rákóczi-Dózsa György-Damjanich-Rottenbiller által határolt területre nem? Mondjuk ez a név szerintem is találóbb, mert a Ligetvároshoz azért dukálna némi zöld is, bár kétségtelen hangzatosabb. Először azt hittem, hogy esetleg a VI. ker. VII. ker-el határos, zöldes részét hívják így, és ezt próbálják kibővíteni és a Csikágó igen csak zöldmentes részére is a szomszédságból adódóan ráhúzni. Én is kíváncsi leszek, hogy alakul az új név sorsa?!?!?
A Csikágón és a Zsidó negyeden kívül van még ilyen "ragadványnév" szerű elnevezés a kerületben?
Más:
Olvastam az egykori Erzsébet sugárút mostanra Madách sétánnyá alakult elképzelésről a kerületben. Ennek a pontos "nyomvonaláról" hol lehetne utána érdeklődni? Gondolom a rendezési tervben biztos szerepel, de esetleg tudtok olyan oldalt a neten ahol szintén megtekinthető az Önk. meglátogatása nélkül? Egyáltalán áll még az az elképzelés, hogy elérjen teljesen a Ligetig, vagy már csak a Nagykörút a cél?
Goldman Emma Creative Commons License 2010.05.13 0 0 8457
Ez, kérem, pont olyan autentikus városrésznév, mint a nyolcadik kerületi Magdolnanegyed. Ilyenkor valaki - helyhatóság, netán befektető - gondol egy nagyot, és új név kitalálásával próbál szabadulni a terhes múlttól. Aztán az az új név vagy gyökeret ver, vagy nem. A terület tisztességes neve Csikágó, a kreált elnevezés a Városligettel próbál érzelmi egységet teremteni. Lelke rajta, én figyelem a fejleményeket. Amúgy ugyanez a helyzet a régi pesti zsidónegyeddel is, soha senki nem próbálta így hívni ezt a helyet, ahol ülök, a városvédők előtt. Lassan meggyökerezik amúgy. De a Csikágóért kár lenne.
Előzmény: ligetváros (8455)
Kilroy Creative Commons License 2010.05.13 0 0 8456

Szia!

 

Bevallom, ez a Ligetváros elnevezés számomra is elég új, bár az hiszem, a Kaiser's-nél már én is láttam. Kíváncsi lennék én is a név eredetére. Választ fentiekből következőleg én nem adhatok :-), de úgy gondolom, hogy Goldman Emma, topikunk nyitója és anyája talán tud. Vagy esetleg Krampulák. Vagy persze bárki, aki tudja :-)

 

Üdv,

Kilroy

Előzmény: ligetváros (8455)
ligetváros Creative Commons License 2010.05.13 0 0 8455
Sziasztok!

Pár éve költöztünk a VII. ker-be, a Csikágó részébe. Először kicsit tartottam a kerülettől, de mondhatnám azt is, hogy bármelyik belső kerülettől, mert eddig mindig zöldövezetben laktam. Bizony kellemesen csalódtam. Nem azt mondom, hogy nincsenek zavaró körülmények, mint pl. nyáron az orrfacsaró bűz a zöld nélküli utcákon a kutya és más emlős piszkától, de sehol sem tökéletes.
Elkezdtem a kerület története után olvasgatni, és erre a részre egyértelműen a Csikágó elnevezést találtam, viszont mostanában azt vettem észre, hogy a lakáshirdetésekben előszeretettel használják a Ligetváros elnevezést is, és a Kaisers felett is ott van a Ligetváros név. Tényleg hívták ezt a területet így?
Remélem él még ez a topik, mert annyi kérdésem lenne még :-)!!!!

Üdv: liget.varos
fogu Creative Commons License 2010.04.21 0 0 8454
Látod, ha nincs megszólitás, nincs reflekt. Én már csak ilyen vagyok.
Előzmény: Goldman Emma (8453)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.04.20 0 0 8453
Néni a nénikéd. :-)) Nagyon szépen köszönöm! :)
Előzmény: fogu (8452)
fogu Creative Commons License 2010.04.20 0 0 8452
Tekintve, hogy pár napja keveset voltam gépnél, és mint látom, más is, Szeretnék Emma néninek boldog névnapot kivánni!
Előzmény: Goldman Emma (8451)
Goldman Emma Creative Commons License 2010.04.18 0 0 8451
Ennek ráadásul rengeteg értelme van. Aznap, mikor - jóval a kiírt határidő előtt - elkezdte ellepni a szemét az utcát, már itt állt a titkolózás célcsoportja, a Kockaladás Guberáló Brigád, és foglalta a halmokat. Marha nagy rejtély, tényleg.
Előzmény: Krampulák (8446)
fogu Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8450
Ha ennyire kiváncsi vagy, titokként kezelem, még nem, de akedvedért elárulom, de csak NEKED: rövidesen. Ez titok!!!
Előzmény: Törölt nick (8447)
BONNIE Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8449
Szóval nem annak érdekében, hanem annak elhárítására..
Előzmény: BONNIE (8448)
BONNIE Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8448
Közös képviselő? Viccelsz? Aki egy fűszálat nem tesz keresztbe annak érdekében, hogy a szomszéd törött csatornájából egy hónapja a mi kapualjunkba szivárog a szennylé?
Előzmény: Krampulák (8446)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8447

Továbbra se vágom... Elköltöztél?

Előzmény: fogu (8443)
Krampulák Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8446
Pár éve titokként kezelik a dolgot, nehogy - mint ma - a guberálók hadai lepjék el az akcióterületet. A közös képviselő nálunk is csak három napja plakátozta ki.
Előzmény: BONNIE (8445)
BONNIE Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8445
És ezt miért az utcáról kell megtudnunk? Vagy csak nálunk nem volt a szokásos szórólapbedobálás? (Vagy én hajítottam ki a választási kampány papírszemetével együtt?!)
Előzmény: Krampulák (8444)
Krampulák Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8444
Pedig van hír: kitört a kerületben a lomtalanítás. Emberek! Mentsétek az autótokat, ha nem akarjátok holnap reggelre ócska ajtó- és ablakkeretekkel, rozsdás tűzhelyekkel körülpakolva találni. Még egy gyakorlati tanács: ha ismét béke lesz, az első elindulás előtt nézzetek a kerekek alá, mert facsavar, üvegcserép képében veszélyes ajándékok lappanghatnak ott.
Előzmény: fogu (8443)
fogu Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8443
Én a szitut tőletek várom! Pont ellenkezőleg ritkán vagyok a szobában.
Előzmény: Törölt nick (8441)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!