Keresés

Részletes keresés

dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5519

Az ok, hogy csak az egyik családtag induljon el...de vajon melyikünk? Mert ugye itthonról honnan tudhatnánk, hogy melyikünk találna kint munkát:) 22-es csapdája...én eleve egyedül ki sem mennék, Ábel a rengetegben....kb. ilyen lenne:)) Soha egyedül külföldön nem jártam, az első lennék, akit eladnak:P A párom meg a fiam még csak-csak, de ők is vajon merre induljanak ki...csak úgy nekivágni a világnak, eléggé merész húzásnak tűnik. Fura dolog ez, mert nem hiszem, hogy nem találni munkát csak úgy egy országban.

Előzmény: Törölt nick (5509)
L.Zoleee Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5518

Köszönöm.

Előzmény: pertsi (5517)
pertsi Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5517

ISS

L&T (Lassila ja Tikanoja)

Sol

 

Ezek a nagyok, de van több kisebb cég is.

Nem lebeszélésképpen: sokszor részmunkaidöben foglalkoztatnak, aminek az eredménye nem egy álomfizetés.

Előzmény: L.Zoleee (5516)
L.Zoleee Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5516

Sziasztok. Finnországba takarító cégek érdekelnének, ha tudna segíteni valaki, kérem írjon néhányat.

Köszönöm!

 

Hell1979 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5515

Sziasztok!

 

Tudja esetleg valaki, hogy mi a menete az itteni útlevélkészíttetésnek (a nagykövetségen)?

dn_bacsi Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5514

"hétfőtől a Nobina espoo-i vonalait fogom kezdetben gyengíteni, később remélhetőleg erősíteni. :)"

Őszintén örülök! :)

Előzmény: Törölt nick (5513)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5513

Részemről a szerencse :)

 

A drukk célba ért, hétfőtől a Nobina espoo-i vonalait fogom kezdetben gyengíteni, később remélhetőleg erősíteni. :)

A kapcsolati tőke abszolút fontos, teljesen egyetértek - ebben nagyjából hasonlít az otthoni helyzetre. Amiben ellenben más, hogy a kapcsolat csak az interjúig visz el, onnantól magad boldogulsz, legalábbis én ezt tapasztaltam.

 

Tegnap sűrűn nézegettem az ablakon ki éjszaka, de nem volt sarki fény - vagy csak nem láttam el a sarokig =)

Előzmény: gepataki (5512)
gepataki Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5512

woaw, Jozsi, köszönöm a klassz jelzöt, erre nem tudok mast irni, mint hogy ismerkedjunk meg, aztan eldöntheted, szerencse-e, vagy csapas!

:)

 

drukkolok a munkakeresöknek! (tippkent mondom, azert itt is muködik a valaki ismeröse-rendszer, erdemes epiteni kapcsolatokat, van, hogy elörebb visznek barmilyen szepen rajzolt cv-nel. finnagora, magyar-finn barati körök pl)

 

ydv

ex-mentobacsi

 

semi-off

a heten rendkivul nagy a valoszinusege, h a napkitöresek miatt szep revontulet lathato, meteres objektiveket+halozsakot+termosz kavet mindenkinek!

Előzmény: Törölt nick (5511)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5511

Köszönöm a szép szavakat, ööö... a zúttörő ott segít, ahol tud. :) Buszt szakmai gyakorlatként vezettem, most ebben a pillanatban állást keresek. (Ez a napokban változhat, vannak pozitív irányba mutató történések.) Tudomásom szerint Helsinkiben két magyar buszsofőr is van, egyikük egy fiatal lyány... ;) Szóval senkinek semmi sem lehetetlen.

Aki szerintem nálam sokkal-sokkal klasszabb ember - bár nincs szerencsém ismerni - az mentobacsi, itt lehet elérni a beszámolóját, hogy hogy került ide ki Finnországba, s mit csinál.

 

A klassz gyerek, a hatékony munkaerő, sikeres ember gyakran egymásnak ellentmondó tulajdonságok :)

 

Vigyázat, a mol.fi a Munkaügyi és Foglalkoztatási Minisztérium honlapja, nem közvetít, nem kölcsönöz, csak összgyűjt.

Amire érdemes rákattintani, azok a monster, barona, adecco, vmp, manpower (+.fi), ezek jutnak eszembe fejből.

Előzmény: dn_bacsi (5510)
dn_bacsi Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5510

Már nem vezetsz buszt? (Úgy emlékszem, vki ilyesmit írt rólad.)

 

Melyik munkaerőközvetítőt/kölcsönzőt ajánlanád a mol.fi-n kívül?

 

(És jól vagy-e egyáltalán, leszámítva azt, hogy munka híján - nem?)

 

Nagyon remélem, hogy hamarost találsz vmit, mert olyan segítőkész, rendes embernek tűnsz itt a fórumon, hogy ezt egy valamire való munkaadó mindenképpen díjazná. Csak ők lehet, hogy nem olvassák ezt a fórumot.

Szóval: "hajráf"  :D

 

(Bocs a zilált hozzászólásért, de már sok sört ittam és fel vagyok háborodva, hogy pont Te keresel munkát, akit én úgy látok neten keresztül, hogy egy igen f4sza gyerek. Igazságtalan dolog :(  )

Előzmény: Törölt nick (5509)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5509

Szia, semmi gond, errefelé mindenki tegeződik, Finnországban meg főleg. Az a mellékelt száraz papírforma elég hasznos gyűjtemény! Szinte biztos, hogy otthonról nem találtok munkát, sajnos a lakhatás is és a munkaszerzés is kemény dió. Bevett mód, hogy először csak az egyik családtag jön, akinek könnyebb munkát-megélhetést találni, és utána a többiek. Így egy olcsóbb szoba is megteszi valahol,  plusz a család kiköltözésekor lehet tudni, hogy mit kell még hozni és mit nem. Érdemes a közvetítő cégekkel próbálkozni (ésszel persze), általában jók a tapasztalatok.

Én perpill munkát keresek, de ez hosszú téma, nyilvánosan nem feszegetém :)

Előzmény: dulcinea41 (5508)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5508

Elnézést, hogy letegeztelek, de úgy gondoltam, így személyesebb. Köszönöm a kiegészítéseket, ennyit ér a száraz papírforma:) Mindenképpen gondoltam igazolványképekre, hogy vinnünk kell. Autóval mennénk, viszont jogosítványa csak a férjemnek van. Igazából azért vagyok tanácstalan, hogy is kezdjünk majd neki. Keressek előbb munkát, vagy albérletet...vagy albérletet, menjünk ki és keressünk munkát....tudsz ebben tanácsot adni? Te mivel foglalkozol kint? Ha nem indiszkrét...

Előzmény: Törölt nick (5507)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5507

Aha, valószínűleg a sillatos tájékoztatóra gondolsz, erre (pdf, jobb katt+mentés). Színvonalas összefoglaló, az alábbi kiegészítéseket fűzném hozzá:

+ egy garnitúra igazolványkép nem árt otthonról

+ a 9. oldalon van egy kis ellentmondás: a Kela-jogosultságról először azt írja, hogy érdemes kiérkezés után intézni, másrészt utána felsorolja, hogy szükséges hozzá bérpapír. A második a helyes válasz, pár havi bérpapír nélkül kedvesen elküldenek, hogy addig sajnos nem tudnak intézni semmit (igaz, cserébe odaadják a kitöltendő papírokat)

+ az adókártya, amit mindenki így hív, igazából egy A4-es nyomtatott papír, nem plasztikkártya

+ jó tudni, hogy a készpénzfelvő automaták nem bankspecifikusak, magyarul bármelyik otto (=atm) masinából vehetsz fel pénzt

+ postai "sárga csekkek" nincsenek, ahogy a tájékoztató írja is: a befizetendő számlákat 90%-ban netbankon keresztül fizetjük (vannak egyéb lehetőségek is, de nem a postán)

+ nem a rendőrségi ügyek közé sorolták be, de oda tartozik a finn személyi (azonosító plasztikkártya) kérvényezése (ami szigorúan véve semmit nem vált ki, semmire nem jó, de néha hasznos: meggyorsíthat ügyintézést telefonvásárláskor, stb.) a díja 50 euró fölé emelkedett

+ a magyar jogosítvány becseréléséhez szükséges orvosi vizsgálat 30 euró körül van, mindazonáltal érdemes megtenni a lépést, mert az érvényessége 70 (hetven) éves kor betöltéséig szól

+ érdemes tudni, hogy a hivatalok vannak olyan rendesek, hogy lefénymásolják azt, ami az ügyintézéshez szükséges - nem szükséges másolatokkal érkezni

+ telefon-előfizeshez vásárlásához (mobil is) szükséges a két év regisztráció (legalábbis a Sonera és a Saunalahti szerint), előrefizetett

+ az autós közlekedéshez kis kiegészítés: az autópályához/autóúthoz nem tartozik külön, előre definiált sebességkorlátozás, hanem mindig van külön sebességkorlátozó tábla

+ bérlet (matkakortti) igényléséhez (Helsinki) szükséges a regisztráció megléte, ami pár hétig is elhúzódhat (esetenként egy-két hónapig is)

 

Biztosan van még jó néhány apróság, ami elkerülte a figyelmem, vagy csak nem értek hozzá (családtagokkal kapcsolatos bármilyen ügyintézés), mindent összevetve nagyon hasznos olvasmány.

Talán amit még beleírnék, az egy ügyintézési sor, amit kiérkezés után követni érdemes.

 

 

Itteni családokat nem nagyon ismerek, lapozgasd a netes közösségi oldalakat.

Előzmény: dulcinea41 (5506)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5506

Kaptam egy útmutatót, bő 46 oldalas Finnországi munkavállalás címszóval. Ebben minden részletesen le van írva, mi kell ahhoz, hogy egyáltalán elinduljunk Magyarországról. Ügyintézések, hivatalok, mit hol, mikor, és miért kell intézni. Pl. külföldi munkaviszony kezdetének bejelentése az APEH irodájában, anyakönyvi és házassági anyakönyvi kivonatok angol változatának kikérése az Okmányirodából, apostillék beszerzése az Igazságügyi Minisztériumtól, előző munkahelyek kilépő papírjai, iskolai bizonyítványok, itthoni bankszámlaszámok nemzetközi adatainak kikérése, ottani lakásbérlés megszervezése, stb. Nagyon sok fórumon olvasgattam már, nem szeretnénk felkészületlenül kimenni, csak azt tudjuk, hogy szeretnénk kint élni...A nyelvet elkezdtük tanulni, nyelvtanár is segít, természetesen csak akkor indulunk útnak, ha már biztosak vagyunk a dolgunkban. Számítunk rá, hogy nem fogunk a szakmánkban dolgozni a kezdetekben, de hát valahol el kell kezdeni..A gyerekeinknek szeretnénk boldogulást, hogy jobb legyen az életük, és lehetőségeik legyenek arra, hogy ismereteiket kibővítsék...Na és nem mellékesen nem mindegy, hogy az ember 100 ezer ft-ért dolgozik 3 műszakban, életeket ment...vagy kint ugyanennyi munka mellett félre is tud tenni, még ha csekélyke összeget is..

Nagy remények tudom, és az út, amíg elérünk eddig is rögös lesz. De ha akarjuk, nem hiszem, hogy nem jön össze..Másoknak is sikerült....A nyelvtanulásos ötlet, hogy a berendezési tárgyakat lássuk el cetlikkel, nagyon tetszik, nem is gondoltam rá:) Köszönöm....Esetleg nem tudnál segíteni kint élő magyar családok felkutatásában? Akiknek vannak 15-20 év körüli gyerekeik...Vagy esetleg, hogy hova forduljak, mert a lányomnak iskolát kell keresnem, és ha lehetséges, ott keresnénk majd lakást, az iskola közelében...?

Köszönöm a segítséged!

Előzmény: Törölt nick (5504)
osszilány Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5505

Sziasztok!

Április végén utazunk páromhoz 6 napra Kaaviba..Mivel az albérletükbe mi nem mehetünk,mert így is épp elegen vannak,ezért olcsó szállást keresünk.Valaki nem tudna esetleg valamilyen szállás megoldást?Előre is köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5504

Üdv erre!

Nos, kérdések megválaszolásában jók vagyunk, legalábbis igyekszünk. Hogy mihez kezdjetek, azt már magad is megválaszoltad: nyelvtanulás. Hozzáteszem a nagymértékű spórolást is, és a lelki felkészülést arra, hogy nehezebb lesz, mint amire fel vagytok készülve.

A nyelvet intenzíven gyakoroljátok, a lakás tárgyainak felcímkézése, igeragozás, hasznos mondatok betanulása, rövid, de annál fontosabb módosítószavak betanulása (ha, de, kivéve, amikor, habár, és kismillió társa). A fokozatosság betartása fontos, fél évnél hamarabb nemigen lehet az alapokat rendesen megtanulni. A finn olyan nyelv, amiből ha meg akarsz tanulni egy részt, akkor sok másik, ismeretlen részbe futsz bele; idő és kitartás kell ezeket újra előszedni és megérteni.

Ápolói képzettséggel nem rosszak az esélyeid, de úgy gondolom, hogy kint is sokat kell tanulnod. Szak-állás szerzéséhez feltehetően el kell végezned egy itteni tanfolyamot, a magyar papír legfeljebb a tanfolyami felvételben segít.

 

Milyen száraz engedélyek beszerzéséről írtál?

Előzmény: dulcinea41 (5503)
dulcinea41 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5503

Sziasztok:)

 

 

Órák óta olvasgatom a fórumot, és egyik pillanatban maximálisan bizakodó vagyok, másik percben úgy érzem, lehúztak a wc-n:) Nem vagyok már fiatal, elmúltam 40-en, de a bonyolúlt magyarországi élet, a sok probléma, ami életemben ért már, arra késztet, hogy elhagyjam az országot családommal. Hónapok óta tervezgetjük, gondolkodunk, osztunk-szorzunk, blogokat, honlapokat bogarászok, és elkezdjük végre a finn nyelvtanulást is. Mivel a város, ahol élünk nincs elérhető finn nyelvtanár, így egy nyelviskola segítségével online anyaggal kezdünk neki a tanulásnak, és havonta Budapesten finn nyelvtanár fogja "kikérdezni" a leckét:) Ez eddig mind szép, és jó...Keresgéltem állásokat, lehetőségeket, lányomnak középiskolákat, városok honlapját néztem át, és kellő képpen bizonytalan lettem. Tudom, hogy nehéz egy másik nemzet életformáját átvenni, megtanulni szokásait, nyelvét, de úgy gondolom, ha most nem lépünk, soha többé nem fogjuk megtenni. Lányom, aki most első éves gimnazista, végre belement, hogy új életet kezdjen valahol nagyon messze, fiam, aki már dolgozik, 20 éves, sajnos nem vették fel a főiskolára, nézegeti a finnországi honlapokat. Barátkoznak vele...férjem, aki fiatalabb nálam, több nyelven társalgási szinten beszél, idegenforgalmi szakmenedzser végzettséggel, nos ő a legelszántabb:) Ő akár azonnal indulna...

Nagyon sok hozzászólótól olvastam, hogy nehéz elhelyezkedni, hogy a nyelv nagyon fontos. Ezzel tisztában is voltunk, hiszen hogy is várhatnánk el egy országtól, hogy befogadjon, ha megszólalni sem tudunk a nyelvén. Én ápolónő vagyok, és ahogy olvastam kevés (OKJ-s végzettség), és én vagyok a legrosszabb helyzetben, hiszen még angol nyelven sem tudok. A gyerekeim évek óta tanulnak angolul, talál nem adják el őket egy idegen országban.

Én választottam annak idején Finnországot, mert tetszik a nyugalma, a csendessége, a sok-sok zöld, a természetesség, a mentalitás. 

Elhatároztuk, menni fogunk....a kérdés az, hova...és egyáltalán hogyan. Mindenképpen autóval mennénk, és mindenünket felszámolnánk. Ez  amolyan "pakolj Pityu, pucolunk" módon menne...másképp nem lehet...

Keresgéltem kint élő magyarok után...de eddig semmit nem találtam. Itt, ezen a fórumon találtam igazán segítőkész, és baráti írást, embereket. Szeretném felvenni valahogy, valakivel, valakikkel a kapcsolatot, hogy hova lenne érdemes, és egyáltalán lenne-e munkalehetőség, ha elsajátítanánk a finn nyelvet. Mennyire kell tudni pl. ápolónőként a nyelvet, vagy netán segédmunkásként, árufeltöltőként. 

A másik, nekem nagyon fontos lenne, hogy lányom beilleszkedése is viszonylag zökkenőmentes legyen, van-e lehetőség legalább olyan városba, város negyedben élni, ahol több a magyar, netalán iskolában is összefuthatna magyarral.

Nézegettem lakásbérlési lehetőségeket is, hát amíg nincs munkánk, nincs meg az iskola, a város, addig csak nézegetni érdemes, mivel nagyon drágák.

Hogy kezdjünk ehhez az egészhez? Kint szeretnénk élni....nem máshol....ott:))

 

Nagyon megköszönöm a segítséget, ha találnék ismerősöket....

 

ui: A száraz engedélyek, stb. már találtam megfelelő anyagot, tanulmányoztam is, ha már megy valamilyen szinten a finn nyelv, indítom az engedélyeztetéseket...

 

 


zinaida Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5502

Ez sajnos ilyen. Küld el a CV:t ahová csak tudod, de tényleg nehéz, ha itt élsz és finn vagy akkor is nagyon nehéz még egy interjút is összehozni. Menekültként sajnos nem fognak befogadni, mert EU:n belül nem lehet menedékjogot kérni. Pár éve pár román és bulgár próbált kérni menedékjogot, de nem kapták meg. A mol.fi lévő tanfolyamok bevándorlóknak van, ezekhez szükséges finn személyi szám. Vagyis csak akkor jelentkezhetsz ha megvan a  letelepedési engedélyed. EU:n belül ezt akkor kapod meg ha munkát kapsz itt vagy családtag révén (pl. ha finn házastársad van, vagy ha pl. egy családból az apa kap munkát akkor a feleség és a gyerekek is megkapják).

Finnország szerintem bevándorlás céljából nehéz, mert manapság munkát kapni nagyon nehéz. Én most fogok végezni finn főiskolán beszélem is a nyelvet, szakmám hiányszakmák közé tartozik és mégis semmi melóhelyet nem találtam még és esélyeim is elég gyengék (még a finnek kaptak gyakorlat után diákmunkát én és a többi külföldi diák nem).

Nem akarok negatív lenni jó hírem is van ha sikerül munkát kapnod, akkor itt tényleg könnyebb, mint otthon :-)

Előzmény: spapika (5495)
Katus555 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5501

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e köztetek esetetleg valaki, aki most utazik haza autóval, és el tudna hozni egy 62 x 47 x 77 cm nagyságú dobozt, amelynek súlya 15,5 kg. 

 

 

Köszönettel

 

Kata

pertsi Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5500

Van lehetöség ilyesmire - bár szerintem máshol is :)

Ami plusz:

- a legtöbb kempingben vannak bérelhetö faházak

- föleg Lappföldön, de máshol is vannak "autiotupa" házak a semmi közepén, ezeket bárki használhatja ingyenesen, nagyon minimális a komfortszint és nem garantált hogy lesz még hely amikor odaérsz.

- gyakran az autiotupa az egyben vuokratupa is, az épület két részre van osztva, az egyik ingyenes, a másik bérelhetö árnyalatnyival nagyobb komfort szinttel és azzal a tudattal hogy lesz helyed amikor odaérsz

- vadkempingezni (=sátrat állítani) lehet, kivéve ahol nem (pl. nemzeti parkokban többnyire csak kijelölt helyeken)

- van sok helyen, szinte az egész országban "laavu", (ilyen: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roninmaan_laavu-1024.jpg) többnyire ezekben is lehet aludni, de itt a komfortszint már tényleg nagyon alacsony: deszkapadló, elöl nyitott épület, wc, tüzifa (sokszor 1-2km-röl kell elhozni, vagy neked kell fürészelni)

 

Ajánlom, hogy nézz szét a www.outdoors.fi oldalon, itt vannak leírások, térképek, stb az ország nemzeti parkjairól és egyéb túrázásra alkalmas helyekröl (tipp: ha Lappföldre akarsz menni, érdemes megnézni a Wilderness Areas menüt is)

Előzmény: Aregorn (5498)
pertsi Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5499

Ha olyan szakmád van, amiböl itt hiány van, akkor lehet esélyed, de Magyarországról küldött CV-re nagyon ritkán ugranak szerintem a munkaadók, hacsak nem tudsz valami nagyon speciális dolgot felmutatni. A legtöbb álláshoz kell tudni finnül, takarítónak sem nagyon vesznek fel anélkül. Fel kell készülni és ki kell jönni ha tényleg itt akarsz élni. Tanfolyamok vannak bevándorlónak, de a bekerülés nem 100%-os.

Előzmény: spapika (5495)
Aregorn Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5498

Sziasztok!

 

Olvastam valahol, hogy van olyan olyan túrázási lehetőség Finnországban, hogy reggel  elindulsz egy faházas kempingből, és estére egy másik kempingbe  érkezel. Tehát nem vadkemping, hanem direkt erre kialakított  útvonal? Tényleg van ilyen? Ha igen, hogy tudok utána olvasni a lehetőségeknek?

 

Köszönöm szépen a segítséget.

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5497

Újabb pozitív repülős hír, a Blue1 június 2-től szeptember 29-ig heti két alkalommal (szerda, szombat) újra repülőjáratokat indít Helsinkiből Budapestre.

spapika Creative Commons License 2012.02.23 0 0 5495

Sziasztok 

Finnországba készülök eddig egy csomó helyre adtam be CVt semmi visszajelzést még elutasítót se kaptam. Kinéztem egy tanfolyamot bevándorlók részére a mol.fi n ahol finn nyelv oktatás is van, van esélyem ott az életre így mi a véleményetek? Vörösiszap által sulytott helyen élek menekülnék mert itt a gyerekeimnek nincs a normális életre esélye. Dolgozni akarok nem a rendszert kihasználni, de biztosabbnak látom Finnországot mint a magyar hazát:(

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.09 0 0 5494
Előzmény: Törölt nick (5493)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.09 0 0 5493

RyanAir Budapestről Tamperébe?

 

Örömre lehet okunk, e cikk alapján a RyanAir új járatot vezet be tamperei uticéllal.

Más hírportálon, és pláne megerősítve nem láttam a hírt, tehát kezeljük fenntartással.

 

(Személyes megjegyzés: továbbra sem kívánok a fenti céggel repülni, de másoknak a hír azért érdekes lehet.)

pertsi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 5492
Előzmény: Törölt nick (5491)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5491

Ez teljesen így van, nem is tudom, miért nem jutott eszünkbe. Ámde érdemes gyanakodni, néhány gépre malévos üzemeltetést ír:

 

Előzmény: RogerWilco (5490)
RogerWilco Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5490

Finnair :-)

Előzmény: osszilány (5485)
ulrika Creative Commons License 2012.02.04 0 0 5489

Air Baltic vagy Norwegian. Sajnos mindkettő átszállásos megoldás.

Előzmény: osszilány (5488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!