Keresés

Részletes keresés

Szlartibartfaszt Creative Commons License 1999.01.12 0 0 1
Velem az a helyzet, hogy max másfél kilót tudok felszedni vagy leadni függetlenül attól, hogy mit és mennyit eszem. Ez nem változott azóta sem, hogy majd egy éve abbahagytam a rendszeres edzést. Hogy ez mitől van, azt nem tudom, de ha tudnám szívesen megosztamám veletek.
Gawain Creative Commons License 1999.01.12 0 0 0
Hú Robzon a második pontoddal most nagyon elkeserítettél, ugyanis január másodika óta mindennap megcsinálok 50 felülést. Mivel csak egy pici sörhasról van szó, azt hittem ez is elég lesz. (A sörözést már előbb abbahagytam /ill. próbálom abbahagyni, mer' a Wágner úr folyton küldözgeti/, de attól az a poci nem csökken).
Robzon Creative Commons License 1999.01.12 0 0 topiknyitó
Szóval volt ez a jó kis Testkontroll topic Rigolettától. De ezt már elvitte a Cica (ez nem a gonosz hacker nickje, hanem 1 mondás). Szerintem, pláne hogy jön a frankó kis miniszoknyás tavasz, és a radiátor-hasizmú (nem lapradiátor) nyár, itt az ideje, hogy még többet törődjünk a kis testünkkel (+ persze mások kis testével is, évszak függetlenül, de ez már egy másik eltűnt topic :-( ). A tapasztalatok megosztására nyitottam eztet. A szándékom szerint tárgyalandó témák: fogyás, izmosodás, edzés módszerek, táplálkozás, táplálékkiegészítők, motíváció meg minden más ami a témához kapcsolódik, de nem jut hírtelen az eszembe. Ha segítetek, és ti is közzéteszitek a tapasztalataitokat, közösen kidolgozhatjuk a leghatékonyabb módszereket. Remélem, van olyan a T. asztaltársaságban, akit szintén érdekel a dolog. Vagy itt mindenki olyan tuti testtel van megáldva, hogy nincs mit tenni a tökéletesebb formáért? Nekem jó kis szakirodalom gyűjteményem van, +13 éves tapasztalatom. Szívesen bedobom a közösbe. Persze csak akkor, ha ti is leírjátok amit tudtok. Csak úgy ingyen semmit se!:) Ennyire már ismerhettek.
Na jó, itt van ingyen a már közétett 5 pontos, a fogyásról, de aztán tessék írni! Az is érdekel ki mit hogyan szokott elszúrni, hogyan dől be egy fogyókúra, mi miatt hagyódik abba az edzés, ezekből is lehet tanulni ám!


A FOGYÓKÚRA ELEVE KUDARCRA VAN ITÉLVE! Legfeljebb összeszottyadsz, utána meg még dagadtabb és gyengébb leszel. Az életmódodon kell változtatnod, ha nem ér meg ennyit, bele se kezdj, feleslegesen ne kínozd magad.

A maximális hatékonysághoz öt dolgot kell összehangoltan csinálni: 1.Aerob edzés (pl. futás) , 2. Anaerob edzés (súlyzózás), 3. Táplálkozás (táplálék-kiegészítők, diéta) ,4.Nyújtás (streching), 5. Pihenés.
1. Aerob edzés (itt most a zsírégetés szempontjából). A szervezeted akkor égeti el a zsírt leginkább, ha más könnyebben hozzáférhető energiaforrás nincs, és ezt a folyamatot kiváltó terhelés éri. A terhelés mértékét leginkább a pulzusszámodon követheted, az optimális tartomány a zsírégetéshez a következő módon számítható ki: alsóhatár = ÉP+(0.5*( PM - ÉP)), felsőhatár = ÉP+(0.6* (PM - ÉP)) ahol ÉP- ébredési pulzus (reggel egyszerűen mérd meg), PM- maximális pulzus: férfiaknál 220-életkor, nőknél 225-életkor. Tehát egy 20 éves srác, 60-as ébredési pulzussal: 60+(0.5*(220-20-60)) = 120, 60+(0.6*(220-20-60)) = 136, a krapeknek az edzés során végig 120 és 136 között kell tartania a pulzusát, ha zsírból akar leadni. Ha fölé megy akkor az izmokat is építi le a szervezet, alatta meg nem sok minden történik. Pulzusórával (POLAR) tudod folyamatosan ellenőrizni a terhelést. Kérj kölcsön egyet, minden triatlonistának, bicikliversenyzőnek van, de a jobb szobabiciklikbe, taposógépekbe is be van építve. Az edzés időtartama napi min. 20, max. 40 perc legyen, hetente 6 alkalommal. Legjobb reggeli előtt, mivel akkor nincs más energiaforrás, kénytelen vagy zsírt égetni. Hogy konkrétan mit csinálsz az mindegy, kocoghatsz, aerobikozhatsz, biciklizhetsz, de jó a tempós séta, vagy akár a sex is :), lényeg ,hogy ne állj meg.
2. Anaerob edzés. A súlyzózás külön tudományág, hozzáértővel állítass össze edzéstervet. Kezdetben heti 3 x 40 perc elég. A bemelegítés, a levezetés, és a guggolás kihagyása szokott lenni a típushiba. Azért jobb ha tudod: olyan nincs, hogy adott helyről ledolgozod a zsírt (pl. felülésekkel a hasadról), a bodyzástól az izmaid vastagodnak. Persze mivel munkát végzel, azért fogysz is, (valahonnan) de nem ez az elsődleges.
3. Táplálkozás. Éhezni hülyeség, a kalória táblázatokat felejtsd el, ha eleget mozogsz, csak a zsiradék bevitelre kell koncentrálnod, próbáld szép lassan 50-60 g/nap alá vinni. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, minél kevesebb vörös húst. Igyál elegendő folyadékot 3-4.5 l/nap, de ne üdítőket, meg cukrozott tökleveket, hanem szénsavmentes ásványvizet. A szénhidrát bevitelt az edzésmennyiséghez igazítsd, de lehetőleg ne a nap második felében nyomd be. Uzsira gyümölcs, vacsira pohár zsírszegény tej, ha nem okoz emésztési gondokat joghurt, szóval inkább fehérjék. A kialakult étkezési szokásaidon történő hirtelen változtatás, táplálkozási sokkhoz vezethet, ekkor bármilyen keveset eszel az is zsírformájában raktározásra kerül (ez tipikus fogyókúrás helyzet, a súlycsökkenés az izmok leépüléséből, folyadékvesztésből is adódhat.), ezért fontos a fokozatosság. Jó módszer, ha az átvezetés időszakában mindent felírsz, amit becsápolsz (időpont, kaja-folyadék-nass), így a nap végén hozzávetőleges összesítést készíthetsz. Ha tényleg felírod nem lesz kedved megenni a genyákat, meglátod. A csokikákat helyettesítheted szárított gyümölccsel, ha már nagyon kívánós vagy. Nyomelemekkel, vitaminokkal nem kell spórolnod (a C-vitamin pl. gyorsítja az anyagcserét, így fogyaszt), de a fogyókúrát segítő szerekkel vigyázz: van olyan ami az edzés közbeni zsírégetést segíti elő, van amelyik a zsír beépülését gátolja, és van olyan ami az éhségérzetet nyomja el és élénkít, mielőtt bármelyiket elkezded szedni kérdezz meg egy orvost, mert durva mellékhatások léphetnek fel (a dőltbetűsöknél főként): Fat Burners, CLA, Chrom, L-Carnitine, Tyrosine, Isolipan, Efedrin, Amfetamin , koffein stb.) .Táplálék kiegészítők közül sok hatásosan segíti az izmok fejlődését, kezdőként, pláne ha fogyni is akarsz aminosavakon, HMB-n esetleg Creatin-on kívül mást felesleges szedned. (Főként nem kokszokat!!!)
4. A nyújtás nagyon fontos, így jobban fejlődnek az izmaid, és elkerülöd a sérüléseket. Nyújthatod edzés után a megdolgozott izmokat (a tapasztalat szerint így enyhébb lesz az izomláz), vagy heti néhány alkalommal az egész testedet. A 'streching' módszer a leghatásosabb. Ide kapcsolódik a masszázs is, heti egy alkalmat megérdemel a tested. (A szauna is jót tesz, főként a bőrödnek és az immunrendszerednek, de nem fogyaszt.)
5. Pihenés. Az izmaid nem edzéskor, hanem az edzés utáni pihenéskor épülnek, ezért aludj eleget, súlyzós edzés elött, étkezés után szunyálj kicsit.

Persze a leglényegesebbről még nem szóltam, és ez a motiváció fenntartása. Lényeges, hogy tudd, mit bírsz, és ne terheld túl magad. Például, aerob edzésnél, biztos, hogy kell valamennyi idő a folyamat beindulásához, ezért van az, hogy napi 20' időtartam alatt nem fogyaszt igazán az edzés. Nyilván minél hosszabb időt töltesz a zsírégető pulzus tartományban, annál többet fogysz. Mégsem javaslom, hogy napi félóránál hosszabb legyen az edzés, mert ha nincs mögötte edzettség, csak a lelkesedéseddel nem bírod sokáig. Lehet, hogy kibírsz néhányszor 50 percet, de egy hét múlva meg hagyod a francba az egészet. A mindennapos rutinná válás a lényeg. Néhány hónapot kell csak kibírni valahogy, utána már rááll a szervezeted, és nem bírsz majd elülni, a másoknak is szembetűnő pozitív változások meg tovább fokozzák majd a kedved.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!