Keresés

Részletes keresés

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 994

Nem, Bucatinivel vagy Spaghettivel nem okes

 

A Gorgonzolas tesztanak a javasolt tesztaformatumok:

 

Penne, Tagliatelle (vagy ennek csaladja: Taglierini, Pappardelle, Lasagnette, Tagliolini, stb.), Rigatoni, Farfalle, Mezzi Rigatoni (vagyis Mezze Maniche), Gnocchi

 

De orulok neki, hogy pont igy keszited :-)))

Előzmény: Merci! (991)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 993

De ezekben is szerepel az Italy, Italian szó... A style meg hasonlít a típusra.
Akkor meg miért kell szigorúbbnak lenni az élelmiszerekkel? :-)

 

A Style szo hasonlit a Tipus szora, pont ezert van nagy haboru es jogi vita.

Szerintem nem elfogadhatok az Italian Style, Styled in Italy, stb. kifejezesek, ezert az olasz gyartok harcolnak.

Előzmény: Selket (990)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 992

300 g gorgonzola???? Te jó ég! :-) Az egy heti fizetés... :-)) De nem is az ára miatt kaptam a szívemhez. Én is szoktam tejszínes (lehet, hogy nem olasz :-) ) gorgonzolás tésztaszószt csinálni, de max. 5-10 dekát teszek bele négy személyre. Annyira aromás, hogy ennyi bőven elég nekünk.

 

A kereskedelempolitikai szabályozás azért eléggé halad azirányba, hogy ne lehessen a 'típusú' meg 'jellegű' kifejezésekkel kibújni a márkanév- ill. eredetvédelem alól.

OFF: Biztos észrevettétek, hogy tavasz óta eltűntek a boltokból az oportó, kékoportó nevű borok. Csak portugieser néven lehet már forgalmazni itthon. De hogy miért épp a német elnevezést használják...???? ON

 

 

Előzmény: Antonio Gambadoro (988)
Merci! Creative Commons License 2005.05.31 0 0 991
Ó, a gorgonzolás tésztát én is pont így készítem! Ez az első olyan receptem ami ezek szerint autentikus... Bucatinivel okés? Persze néha csalok, mert ha nem jutok hozzá a gorgonzolához akkor márványsajt megy bele - úgy is finom, csak más :)
Előzmény: Antonio Gambadoro (988)
Selket Creative Commons License 2005.05.31 0 0 990
"A textilben a "Made in Italy"-t nem szabad hasznalni (kiveve olasz gyartoknak), akkor azt irjak, hogy "Styled in Italy", vagy "Italian Style", stb."

De ezekben is szerepel az Italy, Italian szó... A style meg hasonlít a típusra.
Akkor meg miért kell szigorúbbnak lenni az élelmiszerekkel? :-)

Igazad van, könnyebb így eladni, de mit tegyen az a vásárló, aki
- nem tud "kiugrani" eredeti termékekért vagy
- nem tudja megfizetni a nálunk is kapható eredeti termékek időnként igencsak borsos árát,
de mégiscsak kedve szottyan mondjuk egy tiramisu-jellegű édességre?

Értem ám, amit mondasz, igazat is adok, de egy régi kereskedelmi/jogi vitára mi sem találhatunk megoldást. Majd az okosok. :-)
Előzmény: Antonio Gambadoro (987)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 989

Antonio, nalunk a vacsoraadag majdnem 1 kilo tészta... 3 kamaszgyerekem van:DDDD

 

(A kavétejszin meg alig zsirosabb, mint a teljes tej, de majd kiprobalom tejjel is:)

Előzmény: Antonio Gambadoro (988)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 988

Haaat a Gorgonzola alapu, illetve a  quattro formaggi szoszokba biztos nem kell (nem is szabad) leveskockat beletenni.

 

Vigyazz! A sima Gorgonzola-t hasznalj, mert a fél Gorgonzolas fél Mascarpones keszitmenybe eleve sok a tejszin (a Mascarponenak az alapja). Vagy pedig ilyenkor tenyleg ne tejszinben olvastass a sajtot.

 

A Gorgonzolat lehet kis tejszinben (Panna-ban) olvastani, de inkabb (light-osabb) langyos tejben. Csak olvastani kell, nem fozni.

 

Az alagat kis tejjel (ha tul suro) vagy parmigiano-val (ha tul folyekony) kell javitani.

 

Fel kilo tesztahoz eleg 300 g Gorgonzola

Előzmény: adrienne1 (986)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 987

Ezt szoktak jatszani es en "felrevezetes"nek szoktam nevezni.

Mindenhol itthon talasz "Mascarpone olasz jellegu" kremsajtot, nezd utana.

 

Eleve egy hiresnev (nagy betukkel) hasznalata, egy olyan szoval ("jellegu", "tipusu") kiserve osszezavarhatja a vasarlot.

 

Mi az a Mascarpone jellegu sajt? Vagy ez tenyleg Mascarpone, vagy ez nem Mascarpone, akarmilyen finom sajt legyen.

 

A textilben a "Made in Italy"-t nem szabad hasznalni (kiveve olasz gyartoknak), akkor azt irjak, hogy "Styled in Italy", vagy "Italian Style", stb.

 

Igy hasnalnak egy hires termeknek (vagy teruletnek) a hires tulajdonsaghoz kapcsolodo emocionalis plusz hozzaadott erteket egy masik temekkel es igy konnyebben tudjak eladni. Ez egy regi es nagyon szeles spektrumos jogi/kereskedelmi vita vilag szinten.

 

Bocs, de en igy gondolom...

Előzmény: Selket (983)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 986

Vigasztalasképp az én (nem autentikus, sztem nem is nagyon olasz) gorgonzolas tészta-receptem.

 

Kb. masfél deci (kv)tejszinbe beleolvasztok fél kilo (na jo, sokan vagyunk ra) gorgonzola al mascarpone sajtot, hozza egy husleveskocka. Forrnia nem szabad.

 

Utana kifött tésztaval elkeverem.

 

(A recept amugy svajci bnömé, aki évekig élt Genovaban az elsö - olasz - férjével, de a husleveskocka biztos az ö talalmanya, mert azt Svajcban tesznek mindenhez).

 

Nem igazan olasz, gondolom én, de finommmm:)))

Előzmény: Antonio Gambadoro (980)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 985
off méltem on
Előzmény: Zitka (984)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 984

Nincs fix receptem, általában ami van otthon, az kerül bele. :-) Persze bab, szárzeller, répa, petrezselyemgyökér, zucchini, ilyesmi  mindig. A káposztát kihagoym, még ha szerepel is a receptben.  Pár éve, mikor még volt RAI UNO a kábeltévénken, rendszeresen néztem délben a La vecchia fattoria című műsort, nagyon szerettem. :-)  Nem tudom, mennyire jellemző egész Olaszországra, de abban a műsorban a legtöbb zöldséglevest egy kis pancetta megpirításával indították. Ezt a módszert átvettem én is. :-) Aztán jöhet rá a hagyma, pici fokhagyma és a sokféle zöldség. Paradicsompürével sűrítem, a tetejére természetesen parmezán jön. A fűszerezés változó, szeretem ebben is a bazsalikomot.  

Előzmény: Antonio Gambadoro (980)
Selket Creative Commons License 2005.05.31 0 0 983

Antonio, kitaláltam a megoldást, csak hogy ne legyél szomorú. :-)
Minden olyan termék nevéhez, ami nem eredeti, egy szócskát kell csak biggyeszteni: "jellegű".

És akkor lesz Mascarpone jellegű, Camambert jellegű sajt, olasz jellegű recept, stb. :-)

Na?

Előzmény: Antonio Gambadoro (979)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 982
antoniogambadorokukachotmail.com
Előzmény: medvemacs (978)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 981
De jo, hol vetted?
Előzmény: Törölt nick (973)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 980

A Minestrone meglesz, ha lesz egy kis idom :-)

 

Addig MINDENKItol szeretnem kerni, hogy mondjatok mar TI hogy csinaljatok.
Kosziiiiii

Előzmény: Kanbéka (970)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 979

Zitka, nagyon szomoru vagyok :-(

 

Ahogy mas teruleten is, itt is igeny kerdes.

 

Amikor Mortadellara nem volt igeny, addig itthon az igazit nem lehetett kapni (csak egy fura parizsiszeru magyar felvagottat).

 

Ha olyan igenyes lenne a Stahl nezosege, mint ti itt a Forumon, akkor rengeteg level erkezne a TV-be es ki is rugnanak a Stahl-t onnan, legalabb is tilos lenne neki olasz kajat fozni. De nem igy van, mindenki orul neki, hogy milyen finom OLASZ receptet mutat, hogy milyen ugyes, csak egy par 100 ember a tobbszazezer nezobol gondolja igy ahogy mi. Sajnos ido kell, fejlodes kell, stb. stb.

 

Miert kell neki egy anyanyelvu lektor, amikor igy is nagyon sikeres es sokan megveszik a konyvet, sokan nezik a musorat? Ez a baj, ilyenkor egy igenyesebb kornyezetben nem lenne szabad neki tv-ben (olasz kajat) fozni. Egyaltalan nem lenne neki sikere.

 

Amig mindenki veszi a Tihany (vagy a masik markaju) CAMAMBERTet, addid felesleges beszelni. Biztos finom de a Camamber francia termek, ez a igazi.

Előzmény: Zitka (972)
medvemacs Creative Commons License 2005.05.31 0 0 978

off

Antonio, hova lehet neked emilt küldeni? az adatlapodon "nem publikus" szerepel

on

 

amúgy mindenkinek javaslom, nézzen utána az adatlapjának (beállítások), mert múlt héten technikai okokból minden emilcímet titkosított az Index

Előzmény: Antonio Gambadoro (977)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 977

Igen!


"anche l'occhio vuole la sua parte" tipikus kozmondas,

 

"mangiare con gli occhi" is jo de ezt tobbszor akkor hasznaljuk ha pl. egy srac ugy nez egy lanyra, hogy "la sta mangiando con gli occhi" ;-))

 

"Si mangia anche con gli occhi" kajara hasznaljuk amikor azt hangsulyozuk, hogy abban a talban szinek is jol neznek ki, a disz, a kromatika, stb.

Előzmény: carbonara (971)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 976
de hát ez itt egy olasz topik, tehát gnocchinak nevezzük:)  (köszönöm)
Előzmény: Selket (975)
Selket Creative Commons License 2005.05.31 0 0 975
Bezzeg ha krumplinudlinak neveznénk... :-))) (Gratulálok a két kilóhoz!)
Előzmény: Kanbéka (974)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 974
kevesen tudják, hogy kell mondani:(
Előzmény: Zitka (972)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.31 0 0 973

Ugyan az olasz témához teljesen OFF, de a mostani a Nők Lapja konyhában meg a mexikói csirkecombok nevű képződmény receptjében ott a provance-i fűszerkeverék :-) vagyis inkább :-(

 

És akkor, hogy ON is legyek:

Sikerült vennem a minap cserepes rucolát, kiültettem a fűszerkertembe és máris szépen kezd magához térni, úgyhogy egy kis szerencsével lesz mit szedegetnem egész nyáron. :-)

 

Előzmény: Zitka (972)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 972
Na, sikerült ma reggel is jól felhúznom magam! :-) Félig OFF, de azért félig olasz. A mai műsorban kedvenc Stahlunk ;-) megint lazán elejtette, hogy 'fritatta'. Hátul a két T, és első szótagon a hangsúly. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ..............  Antonio, miért nem szól már neki valaki, hogy középen van a két T és a hangsúly a második szótagon???  Ami a szomorú: nemcsak szóban bénázik, a piros könyvében így van leírva is, nyomtatásban!!! Nincs pénze egy lektorra, ha már annyira olaszozik? Lehet, hogy megéljük, hogy a gnocchi-t is gnyoccsinak fogja ejteni? (nem vicc, hallottam már máshol... :-))) )
carbonara Creative Commons License 2005.05.30 0 0 971
Anche l´occhio vuole la sua parte !

Remélem, Antonio megerösíti. De minestrone - receptet biztosan jobbat tud, mint én :-)
Előzmény: Zitka (969)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.30 0 0 970
gondolatolvasó vagy, szivem, a minestronét én is akartam kérni Antoniotól, de ma már nem mertem, gondoltam, majd holnap;-)
Előzmény: Zitka (969)
Zitka Creative Commons License 2005.05.30 0 0 969

Hogy bírtok ti ennyit főzőcskézni - még ha csak virtuálisan is - ebben a melegben? :-)))

Tényleg fontos, hogy "rigata" legyen a tészta. A múltkor valami gyors bevásárláskor nem figyeltem, és vettem egy cerbona penne tésztát, ami sima volt. Nemcsak hogy lecsúszott róla a sugo, de még olyan érzésem is volt, mintha meztelencsigát ennék. Brrrr...... :-)))

 

Antonio, úgy látom, ma kívánságműsor van :-), én egy jó kis minestrone receptet olvasnék tőled. Ebből is van szicíliai specialitás?

Mondjuk most inkább hideg gyümölcslevest kéne enni.... :-)

 

OFF:

ez egy korábbi témához kapcsolódik, a mo-i görög éttermekben a "görög gyümölcsleves". Na ilyen sincs Görögországban. :-)))) Legalábbis a kb. 15-20 éve ott élő ismerősöm még nem evett ilyet a népes (és jól főző) rokonságnál.

ON

 

> a szemmel is kell enni...

 

Van erre olaszul is mondás? A németek is mondják, hogy "das Auge isst mit".

Előzmény: Antonio Gambadoro (968)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.30 0 0 968

nem, az nem a sugohoz fontos, hanem az esztétikai élményhez:)

Igen, az esztetika tenyleg nagyon fontos, a szemmel is kell enni...

 

nem, az nem a sugohoz fontos
Egyebkent a sugo-hoz is fontos, a villaval nyomsz ra olyan csikokat, amelyekbe bemegy a sugo es nem csuszik a tesztarol (olyan a "Penne rigate", vagy minden olyan olasz teszta ami "rigata")

Előzmény: Kanbéka (967)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.30 0 0 967

nem, az nem a sugohoz fontos, hanem az esztétikai élményhez:)

Valóban, én se nagyon méricskélem a lisztet, mert leginkább a krumpli minőségétől függ, mennyi kell.

Előzmény: Antonio Gambadoro (964)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.30 0 0 966
levágsz a tésztakígyóból egy darabkát, gnocchi-formára alakítod, és az egyik felét belenyomod egy homorú villába, amitől domború és recés lesz.
Előzmény: madikar (965)
madikar Creative Commons License 2005.05.30 0 0 965
Bocs, én tudatlan.., mi az a villán hengergetés???
Előzmény: Kanbéka (960)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!