Nem azt mondtam, hogy nem érdemes Charger-t venni, csak nem ismerem :-), a problémákról csak olvastam semmi első kézből származó infó. Én óvatos lennék, de attól még lehet jó, látatlanban viszont semmiképp.
Nem hiszem, hogy gyorsabb hajó kellene neked, csak egy epszilonnal könnyebben evezhető azon a sebességen amivel a többiek mennek :-).
Mindkettő masszív is. Az Inuk ráadásul még jól fordul is a hossza ellenére.
Csak használtan szerintem nincsenek.
Ami szintén nagy rakterűek és nem lassúak az SKUK kajakok, Romany, Explorer (az Exlorer LV-t nem ajánlom egyedül, mert ott valami nem jól jött ki az arányokkal, de lehet csak én érzem így), de a Greenlander is nagy volumenű (nekem gyakorlatolag előre befér minden (sátor, hálózsák, stb a nagy hátizsákommal együtt) pedig 52cm széles.
A Nordkapp-hez annyi megjegyzés, hogy az újaknak valóban kicsi a raktere, de a régimbe nagyon sok cucc bemegy (össze sem hasonlítható a kettő ebből a szempontból).
A Zegul Velocity is érdekes lehet neked, de azt sem ismerem (így a tároló kapacitását sem, de semmi rosszat sem hallottam róla).
A Nordkapp pl. 52,5-53 cm. Viszonylag hosszú (548), de pakoláshoz így is nagyon kevés hely van.
Nem tudom Rólad elképzelni, látva mennyi cuccal mész túrázni, hogy -kis túlzással- az uzsonnán kívül mást is be tudsz rakni egy ilyen széles kajakba. :-)
Néhány éve jártunk arra. Egész pontosan Antiparos déli részén és Paros dny-i déli részén.
Szép barlangokkal és csodás, meredek, festői falakkal találkoztunk ott. Sajnos ,mint minden szép helyre, folyamatosan hordták a turistákat, de így is tetszett.
Azóta találtam olyan partszakaszt (máshol) ahol még több, még változatosabb barlangrendszerek vannak.
Akkor mit lenne érdemes venni, ha gyorsabb, nagyobb tárkapacitású, laminált kajakot akarnék venni? Így leírva ez az 53,5 cm szélesség egy kicsit vadul hangzik, bár megszokás kérdése. 55 körül picit megnyugtatóbb lenne, bár nem a centi a lényeg, hanem a fenékforma, de mégis, 55 alatt már kezdek félni. Másik gond, hogy Orsinak fontosabb lenne valami a Saci helyett, mert abban se hely nincs, se nem gyors, viszont nehéz, és folyik bele a víz.
Ez volt régi Kajaksport meg Skim márka amiből Miks meg Chager lett (mintha a Miks vette volna meg a Skim-et). Aztán a Skim nemrég tönkre ment, majd most újonnan csináltak egy Charger-t. Ők laminálták korábban a Tiderace kajakokat aztán formát loptak tőlük és minőségi problémák is voltak. Aztán a Skim-el is voltak minőségi problémák. Szóval az árához képest nem tudom, hogy megkockáztatnám-e. Én még csak a régi Kajaksport márka alatt futtatott kajakokkal eveztem, azok elég masszívak voltak (Artisan Millenium, meg Viking. Az Artisan baromi hosszú, jó nagy rakodóterű és gyors volt, de nehezen kanyarodott, bár könnyen lehetett dönteni. A Viking nekem széles és túl stabil volt, meg lassú. De, most már szerintem nem teljesen azok vannak ezen a néven amik akkor voltak).
Az kajakok áráról jutott eszembe, hogy finnben találkoztan egy ilyen ladikkmárkával:
Rákeresve ez a kajak tetszett meg: http://www.chargerkayaks.com/product/wahoo/ Érdekes, hogy 53.5 cm széles mindössze, 580-as hosszal. Sajnos a legolcsóbb verzió is közel 800 ezer forint. Tény, hogy a többi jobbacska kompozit se olcsóbb sokkal. Maximum, ha Baresz underground dílerségében nézzük. ;)
Kicsinyem! Beszólsz egy olyan közösségben, ahol a többség régóta ismeri egymást túrákról, közös evezésekről. Osztod az észt, rápörögsz mint egy génmanipulált programhibás egysejtű és nem tudsz leállni. A szuzukis és egyéb forumokban ez biztos jól mutat, de itt csak azért nem teszünk ignoréra, hogy röhöghessünk rajtad. Ha ez a célod, taníts még minket plíííz !!
Akkor a 2 hétből egy napot sem eveztünk volna :-). A sokadikat már megszokod :-), ha túl erős volt összekapaszkodtunk és kivártuk, hogy vége legyen (vagy vontattam a többieket :-))
Én ennél egyszerűbben működök. Reggel ránézek az előrejelzésre és az alapján eldöntöm, hogy aznap kajakba vagy kerékpárra szállunk. Az előrejelzés pedig akkor megbízható, ha jó döntés született. (Nem vagyok hullámlovas tipus, ha erős szélre van esély, akkor marad a szárazföld.)
Sziasztok! A véleményeteket szeretném kérni a tervezett tengeri kajak túránk ügyében. Október elején tervezünk menni Görögországba, Paros szigetére. Fel is vettük a kapcsolatot egy helyi szolgáltatóval, kajakbérlés ügyében. Valakinek van már tapasztalata ezzel a környékkel? Köszönöm a válaszokat előre is.
Igen. Én nem szeretem a grafikus megjelenítéseket, a szöveg rövidebb, érthetőbb és kevesebb adatkapcsolatot igényel. De Skóciában használtuk, mert a metoffice túl nagy területre adott előrejelzést (de az volt az irányadó), a windguru meg a magicseaweed pedig pontatlanabb volt (sokkal). Ez meg az xcweather volt ott jó (máshol meg ezek nem :-)).
Nemtom mi a megbízható? Nekem az mond valamit ha szövegben az van hogy F1-F7, akkor tudom hogy kb 2szer egy nagy bekapsz egy fél/1 órás F7-es szelet, amit semmi nem jósol meg mikor lesz pontosan (max látod mikor jön).
Szerintem kezd el nézegetni sok napon át, hogy mennyire valós értékeket mutat akár csak a lakhelyedre nézve, aztán majd kiderül, hogy mennyire megbízható. Én pár éve a Windgurut használom, a szelet az elég jól megjósolta eddig mindig. A csapadék mennyiség előrejelzésével viszont elég sokszor hadilábon áll.
elnézést ezt elírtam, nem euro, hanem egészen pontosan 2789 USA dollárba kerül kormánnyal, szkeggel együtt ez a hajó most új árán... csak a teljes korrektség miatt..
A hozzászólásodat látva szólt egy kedves ismerősöm, aki jól képben van a jelenlegi piaccal.. az új kompozit hajó piaci ára 2700-2800 euro. Úgy általában 30-60 %-kal lettek drágábbak a hajók 2 év alatt. A használtak is.
Nem Baresz kér érte sokat, ennyibe kerül ez a hajó :)
De ha utánaszámolsz, pont azt az összeget kapod, amit mondtál: ha újonnan 1500 EUR, és kivonod az általad említett 20%-ot, kb 370.000-380.000-nél tartasz ... plussz hozzáteszed a kormányt, ülést, spricót, ... Már ihaj-tyuhaj ott a 400.000...
Nem azért írom, mert én kiadnék ennyit egy hajóért, de Baresz helyében (ha csak nincs valami nagyon nagy sürgőssége a dolognak) kivárnám azt a vevőt, aki épp erre a hajóra vágyik... :)
Eladó a Tahe Marine Reval Mini LC üvegszál tengeri kajakom. Nagyon szerettem, és mindig megcsodálták milyen szép hajó :), de én túlfejlődtem, és már nem túrázok vele, azért adom el, mert versenykajakot szeretnék venni helyette. A kajak eredeti szkeggel, és utólag rászerelt Navigátor kormánnyal rendelkezik. Mivel az utóbbi időben versenyzésre használtam, ezért bele lett téve egy botkormányos "versenykajak lábtámasz", és egy másik ülés is, mert engem zavart az eredeti ülés a deréktámasszal a forgatásban. Ez az ülés is megvan, és elvihető a hajóval együtt, de megvan az eredeti ülése, deréktámasza, amit visszatettem a hajóba.
Az eredeti lábtámasza is megvan, a képen látható, és könnyedén visszarakható.
A kajakot 2014 telén vettem 1500 euróért. Mivel pluszban lett beleépítve egy kormány, van hozzá két különböző típusú lábtámasz, és két különböző ülés, plusz adok hozzá egy nagyon jó minőségű Reed Aquaterm spricót állítható derékkal, és egy beülő takarót, így a kajak irányára 400000 forint.
A versenymatricák természetesen könnyedén eltávolíthatók róla, és kérésre ezt meg is teszem :)
Köszi! Ez volt a tervem nekem is, csak az idojaras közbeszólt :) így maradok Baskán kempingben ma este is. Reggel felpakoltam, gondoltam átmegyek Rabra a szigeteken át - hát nem jött össze :) Olyan szél volt, hogy az öböl egyik oldalán sem tudtam kimenni... Tegnap még direkt azért döntöttem Baska mellett, mert Krk-re is szelet írtak, és ott azért csak 4 km-t kell a szigetek között menni, szemben az itteni 1km-el.
Szóval parton alvás jelenleg legális körülmények között... :)
Fontos hogy 24 órán belül be kell jelentkezni Horvátországban. Ha kempingben, apartmanban megszállsz akkor ők automatikusan bejelntenek, tehát az első nap legyen feltétlenül legális. Számlát el kell tenni, ez a dokument. Büntetés jár ha nem jelentkezel be. Vadkemping 2000kuna/fő bünti. Ha rossz az idő elnézik, hogy nem szállsz vízre, és a parton kemipngezel. Általában nem verünk sátrat, napközben csak parton pihenő túristák vagyunk, aztán este diszkréten a bokrok között meg lehet aludni, feltűnést kerülve, úgy hogy víz felöl ne lássanak. Minket egyszer ellenőriztek eddig, hogy be vagyunk e jelentkezve. Kis csportban túrázni nem gond(3-4 kajak) a fentieket betartva.
Akkor esetedben valami PE-kompatibilis festékkel (teddy, spray) való felvitel lehet nyerő, a matricát sablonnak kivágatva - már, ha a grafika (színek száma, részletek minimum vastagsága,...) lehetővé teszi.
Fel lehetne még bújtatósra készített ponyván is tenni a kötélzetre, de az nem lenne az igazi.
Én valami vagány cápafogasra gondoltam, de tekintettel hatalmas technikai tudásomra, némileg csökkentett macsófaktorral kb. a mellékelt ábra lesz :)
Az adott kajak tengerisége azért múlik a felhasználón is, pl. emberi hiba miatt nem záródó fedeleknél vízzel megtelés, vagy hasonlók, de, ha egy probléma(kör) az adott típusra nézve általános, felhasználófüggetlen, és az árkategóriában vannak problémamentesek is, teljesen jogos a dolog.
Valószínűleg összeomlott a gmail a sok érdeklődéstől (más magyarázat nem lehet, hogy nem jött egy se) a Soroya túra iránt, szóval megkérném az érdeklődő tömegeket, hogy lassan írjanak. :)
A gond azzal van, hogy a prijonok felülete viszonylag göröngyös, Legalábbisszerintem más kajakok simábbak. Az enyém meg már különösen elgyötört, szóval a matricáknak hamar alákap a víz. Ez persze minden rávasalós megoldást is megnehezít.
Aza helyzet, hogy az, ha egy kajak jo síkvízre, dicséretes, és rendben is van. Viszont ha a gyártója tengerre ajánlja, és tengeri kajakként adja el, akkor annak meg is kell felelni.
Hasznos dolognak tartom, ill. jelentős könnyebbségnek a kormányt, igaz, lehetne mondani, hogy a Dunán felesleges volt.
Az Ysak-Narpa próbán már mutatkozott előnye, hogy tengeri kajakban ültem, pl. döntve fordulással próbálkozás, lábtámaszba tolással evezés, stb addig ismeretlen irányváltási reakciókat váltott ki a hajóból - na ja, a Pouch is biztos tudna valamit, ha a hajókontakt legalább valamilyen szinten létezne benne. Aztán ott vannak a trükkök amiket evezővel lehet összehozni, a youtube-on Nigel Foster demoja az általa tervezett evezővel.. (Olyanom se lesz :)
Kormány kérdéshez szólok hozzá. (Szinte) nem hittem el, hogy kormány nélkül jó lehet egy tengeri kajak. Aztán megtanultam evezni, és rájöttem, hogy tényleg lehet döntéssel stb. fordulni, az evező helyes használatáról nem is beszélve. Ennek ellenére most azt állítom, hogy kormány és/vagy szkeg nélküli tengeri kajakkal nagyon óvatosnak kell lenni. Extrém viszonyok esetén (erős áramlás és/vagy szél), amikor az evező támasztékul szolgál és fel sem lehet emelni a vízfelszínről, a kormány nélküli hajó nagyon veszélyesen sodródhat, gyakorlatilag irányíthatatlanul.
Ha kormány nélküli hajóm lenne, most fel lennék kenődve valahol a Zrmanja folyó partján a sziklákra. :-) Sikerült túlélő túraként végigcsinálni a kanyont, "vízbe döngölő", min. 100 km/h-s befúvások voltak, sűrű rohamokban, nagy turbulenciával, változó irányból. Főleg hátszeles irányból, ezért lehetett egyáltalán a vízen maradni. Fehéren porzott a víz és meglepően erősen hullámzott (milyen lett volna a sodrás elleni erős szél esetén), volt, hogy csak "vitorláztam", és a kormány segített, hogy lehetőleg a jobb irányba. A Wind Solo is jól vizsgázott újra.
Nem gröndlandi lapáttal eveztem, nem tudom, az milyen lett volna a támasztásnál. Szóval tanulj meg kormány nélkül evezni és használd ha indokolt. :-)
Arról azt hiszem, sikerült a sok évvel ezelőtti hsz-váltásba belefutni a fórumos visszakeresgélések során.
Hát, az biztos, hogy a hardcore jellegű igénybevételre vett / és úgy is használt / kajaknál a felhasználó nehezen bocsát meg bármi olyan hibát, amiből baj volt, így egy számára leszerepelt típusnak nincs pardon, miközben itthoni / "medium" használatban esetleg ezek csak jelentős felhasználói hibával vagy úgy sem jönnének elő.
A vásárláson túl vagyok, de amúgy tetszett az ysak, síkvízre elég kezdőbarátnak érződött, egyedül a kormány nélküli fordulékonyság nem jött be, ami ugye elsősorban azért, mert én nem rendelkezem hozzá olyan szintű technikával, hogy az önkritikától eltekinthessek. Jelen árelőny vagy nálam marad, vagy idővel kiegészítő felszerelésekre ugyanúgy elköltöm (spricó, lapát, stb), de pl. kormányom van, így egy kormányos új ysak v. egyéb árán akkor is belül maradhatok, ha a lakatos kollégákkal gyártatok valamit (bár lehet, hogy előbb csinálnám meg magamnak).
Most nincs más dolgom, mint hazaköltöztetni végre, kiszedni a pöcökkormányt, átszilikonozni a fedeleket, aztán tesztelni a Duna nyugis helyi részén, milyen, ha nem tükörsima a víz, netán hajók is elmennek, azután viszont bele kell csapni az erőnlét, tenyérbütykök, stb létrehozásába. (meg a Pouch váza is megérdemelne egy átcsiszolást-lakkozást, hogy régi fényéből visszanyerjen valamennyit, kicsit szégyelltem magam tavaly, hogy azon állapotában használtam).
sztem kérdezd meg azt is, hogy milyen körülmények között nem vált be az izsák? az a görög szél+hullámok, amit saintus itt felidézett, nem a mi itthoni viszonyaink között szokásos körülmények voltak
nekem az egyik első izsákom van a csapatban (2007 óta), nincs vele jelentős gondom, stabil, pakolható, nyúzható hajó, ha beleültél, próbáltad és tetszik, akkor bátran megveheted
igaz, én olyan időben nem megyek ki a vízre, mint saintusék. de olyankor másik hajóval sem mernék kimenni :)
Esetleg, ha lépésálló laminálót kap a cucc, valamivel tartósabb lehet.
Igazán itt az lehet a baj, ha már sérült, azaz karcos a felület, akkor semmilyen öntapadó nem fog a teljes felületre légmentesen tapadni, akkor pedig idő kérdése, hogy a nem tapadó résznél elkezdje a leválást, aminél a ragasztóba beleragad pl. a por, így az már nem ragad vissza, ... végül lejön.
Tehát időnként lecserélendő lesz, még akkor, amikor nem cafatokban jön csak le.
A gravír vagy még inkább vmi lézervágott, felragasztva jó ötlet.
Én majd csak matricázok, egyszerű, egyszínűt, vagy plottervágottat, vagy nyomtatottat, aztán kuka, ha nem tetszik / megsérül, bár ez utóbbi esetemben valószínűtlen még egy darabig.
Spricós javaslatokat, visszajelzést köszönöm!
Különben meg milyen, másnak nem kívánható élményei vannak I. Izsák pápának? ;)
Na jó, valószínűleg a homokot, meg köveket semmilyen festék, matrica nem állja.
Nem tudom így mi lehet a megoldás... Ha ügyes kezű vagy olvaszd bele pákával :D
amúgy van még egy ötletem... bár lehet túl merész.
Szoktam elektronikai paneleket készíteni. Újabban úgy rajzolom rá a kapcsolást, hogy kinyomtatom lézer nyomtatóval műnyomó papírra és rávasalom egy vasalóval. Ha sikerül jól rávasalni, akkor a lézernyomtató festék elég keményen rátapad a rézre. A papírt meg, ami eredetileg rajta volt csak le kell áztatni róla. Alu dobozra is csináltam már így feliratot. Ezzel a módszerrel nagyon vékony vonalakat és bonyolult ábrákat is fel lehet vinni.
Nem kell sokáig odanyomni a vasalót, elég csak rányomva áthúzni, de mindenhol érnie kell. Nem hiszem, hogy egy PE kajak orrát megolvasztaná, vagy eldeformálná, elég, ha csak jól felmelegíti, de előtte mindenképpen érdemes lenne valami más hasonló anyagon tesztelni.
Aztán ezt a mintát meg már le lehet kenni valami átlátszó védő felülettel, vagy átlátszó öntapadós fóliát lehet rá rakni.
Esetleg belegravíroztatod valami vékony rozsdamentes lemezbe és azt ragasztod fel.
OS-nek igenis szép éllményei vannak az Ysakkal. Csak mi kaptunk hőgutát, mire kirángattuk a kis barlangjából is. Ő, lévén mindene csuromvizes, elvolt. Vagy amikor elsodródik mindenkitől, akkor is csak a járatlant fürkészi. Majd megvárják a többiek. Elvégre hova sietnének?
Nekem ami nem jött le magától, azt lekaparta a homok, kövek. Matricák pedig ázás+lemaródás áldozatai lettek. Most van egy minta, amit szeretnék feltenni a kajakra, de sok finom vonalból áll, és a kajak alapszíne kellene látszódjon mögötte. Erre keresek megoldást.
mi 2 egyest + 1 kettest szoktunk szállítani, de a vízi cuccok (mentőmellények, spricók, békaláb, lapát, vizeskannák, kötelek, pumpák) mindig bent vannak a hajókban, sztem így simán 100 kg felett van az, amit a tetőn viszünk (normál személyautón, nem vmi terepjárón vagy pickup-ön). elöl-hátul le van kötve a vonószemhez, az elöl lévő lekötöző kötél táncolásán lehet menet közben mindig látni, hogy éppen 130-cal lehet menni vagy csak 60-nal, mert már akkora a szél
4 fős a család,egy az autó./Skoda Octavia-mondjuk az egy öszvér/Van egy Robson tirtis 14,meg egy daq Tiwok...mindkettő 4,70.Ezt eddig vidáman elvittük,néha felcsaptunk rá még pluszban egy hagyományos túrakajakot,de az csak rövid táv volt.Most még tervezek egy kettest,ami valószinűleg egy rtm ocean duo lesz,mert néha mennék a vizslámmal is kajakozni,néha vinnék kezdő haverokat ithon bulikajkozásra,meg néha a párommal is aki inkább nézelődni szeret.A kérdés...kicsit tartok a tetőnszállítástól...ez így együtt 80 kg.--komoly légellenálással......Ti hogy szállítotok 3 kajakot egy kocsival ?
Öntapadó UV álló matrica nagyon jól tapad a PE hajón. Fillérekért készítenek nyomdász vállalkozók több darabos készletet, hogy tartalék is legyen. Ugyan ez a megoldás bevált a kötelező névtáblára is.
Nevet mondjuk nem igazán adok tárgyaknak, de logót szerettem volna kenni a kajakomra. Ami a gond, hogy a PE-t nagyon nehéz festeni vagy matricázni, úgy, hogy az ott is maradjon.
Az adriai túra sikerén felbuzdulva (értsd: qutya se jött el), kiírnám a felhívást a következőre: Soroya. Norvégia északi részén, egy laza 250-300 km-es kört eveznénk július első 3 hetében. (Kb 15 nap vízen.) Természertjárós, néha gyalogtúrázós, fotózgatós, pecázgatós tempóban, tehát semmi rohanás. A táv könnyen rövidíthető az időjárás függvényében, a sziget tenger felőli kitettsége pedig jóval kisebb, mint mondjuk a Varangeré volt.
Az evezéstechnikát évekig tanulják még a fiatalok is. Ha tényleg akarod akkor szánj rá oktatásra. (youtube-ról nem fog menni) Addig ne is vegyél evezőt.
Az Erika univerzális spricókat készít, gyakorlatilag mindenre rá lehet tenni. De sporthajóra vannak ezek kitalálva. Régen nagyon olcsók voltak, asszem ma már nem mondhatni. Hullámzó tengerre nem lesz jó. Ha viszont meg akarsz tanulni evezni, akkor ez lesz a jó, mert tud mozogni a térded alatta.
Én a helyedben egyenlőre nem is vennék spricót, őszig nem fontos. Addigra meg eldöntöd mit akarsz.
Grat a saját hajóhoz:) Adjon sok élményt!
(Lehetőleg ne olyanokat mint az Ysak egyház fejének:)))
Köszönöm, bízom benne, hogy számomra értékálló befektetésnek bizonyul.
Úgyis minden szerzemény úgy végzi, hogy ami szerelhető-állítható, azt piszkálom, ez sem lesz kivétel, hogy az épp aktuális szintemnek legmegfelelőbb módon legyek képes testre szabni.
A szoktatás mellett az evezés technikáját szeretném tanulni, az utóbbi pár évben, amikor a Pouchot is vettem, jöttem rá, hogy régen akikkel eveztem, nem nagyon (tudták) mondták el, hogy pl. nem kéne a vállat terhelni, karból húzni, stb. Pl. ez
Spricóból tapasztalat az "erasport" készítésűvel van esetleg? Ajánlott/nem ajánlott? (vagy bármi, ár/értékben jó javaslat érdekel Bp-en, és északi környékén)
Én a helyedben visszaalakítanám, ahogy egy tengeri kajaknak ki kell néznie. A lány akitől vetted, csak azért alakította át, mert a versenytechnikát akarta megtanulni. De ez a kajak nem arra van kitalálva, hogy deréktámasz nélkül evezzenek benne, és pöcökkel kormányozzák. meg Wing lapáttal versenytechnikával evezzenek benne.
Ha nagy hullámzásba kerülsz, ott eggyé kell vállnod a hajóval: talpak a lábtámaszon, sarok lenn, combok a combtámaszba, derék a a deréktámasznál ... Ott nem fogsz tudni pöcköt pöckölgetni ... szerintem - én kormány nélkül evezek, de nem tudom elképzelni, hogy pöckölgeted ide-oda a tengeren a botkormányt...
Jó a telitalpas lábtámasz a tengeren is, de az akkor osztott, és billen a felső fele. Majd keresek róla képet.
Szóval, szerintem alakítsd vissza, ahogy a gyártó kitervezte :)
Hát, most már nekem is van egy olyanom, keresgélés lezárva, remélem hosszú, kellemes időre! :) Egyelőre ott hagytam a csónakházban, ahol bérelt helye van, de amint összeszedtem a tetőcsomira való dolgaim, meg a vonószemet, hazaköltöztetem. (nemcsak az ysak-narpa próbát, de a brittany tippet is tankapnek köszönhetem-köszönöm - ennyit erről a fórumról, meg a segítőkészségről, Nektek is köszönöm! :)
Azt meglátom, én is beállok-e névadónak (ihlet), és, ha igen, nem kívánt fürdés esetére Keresztelő átkosnak, Utolsó szalmaszálnak, egyéb esetben valami kellemesebbnek... :)
Ha használatba veszem, megnézem, hogy átmenetileg kijöjjön-e a "versenykormány" + a taposódeszka (teli lábtámasz közepén kiálló pöcök), vagy marad (sportcipővel kissé eseti volt a kormányra ráhatás, mikor azzal próbáltam, meg a térdfehúzás súlypontváltozása, annak nagyobb billentő ereje is érződött), visszategyem-e a deréktámaszt, vagy kezdésnek elsősorban kondi-alapozó, evezéstechnika csiszoló, rövid távokat célozzak.
No, meg valami sekélyebb részén a Dunának, a hullámokon való viselkedését (meg a sajátomat), ha az is "oké, csak szokni kell", akkor idén végre tényleg újra evezgetek. (egyébként jó, hogy - visszaállítható módon - át lett alakítva taposós evezéshez, megpróbálkozom majd azzal is).
Azt gondolom, egy "spricó" hasznos-szükséges, meg majd a Pouch mellé kapott-megvett (nem az eredeti, nehéz-bumszli) fa lapátom használhatóságától (fix a tollak állása, meg a hossz) függően vagy marad, vagy keresek valami könnyebbet. (Nekem tegnap tetszett a wing, ha normált húztam, vízmentes maradt a nyél - na meg 680g volt a "súlytalansága", elképesztő.)
amikor kicsi voltam a szomszédban volt egy bácsi aki a Wartburgját is elnevezte. Nem értettem meg miért. úgy beszélt róla mint egy élőlényről . és majd belehalt amikor eladta a kicsikéjét. A kocsitoknak is van neve, meg a biciklinek?? Már aki elnevezi. Az persze igaz, hogy a vízi jószágoknak régen is adtak nevet, ezzel megkülönböztetve magukat a másik hasonló hajótól, sőt a nagyobb vitorlásoknak még védőszentjük is volt, aki a viharban segítette a túlélést. Nem tudom ., de én biztosan nem nevezném el.
A Riot Brittany egy nagyon jó hajó. A versenyeken PE kategóriában mindig megvertek vele, ennek két oka lehet: vagy gyorsabb mint a Point65 SeaCruiser, vagy csupa olyanok vesznek Brittany-t, akik jobb evezősök nálam.
Én még egyszer óvnálak az elsőre atomstabil kajak megvételétől. Az Ysak (alias Izsák) - ha visszaolvasol - itt sokáig kultikus hajó volt, nekem is volt. Elég megosztó jószág... Az egyenes futása kifejezetten rossz egy bizonyos sebesség fölött, persze ha másképp nézed: kifejezetten fordulékony (de ez tényleg igaz)
Katonafull: először döntsd el milyen nemű, aztán nevezd el :-)))
(Nekem könnyű dolgom volt: a SeaCruiser már adta is a nevét.)
Na, ez engem is érdekel: "köz-vízi" ellenőrzés, avagy közegellenállás... :)
Amúgy jön a következő kéretlen, tengeri medvék számára fájdalmasan láma élménybeszámoló:
A tegnap próbált riot brittany nem volt olyan önbizalomgerjesztő, mint vasárnap az Ysak és a Narpa. Megnéztem, a stégbe (ami most se a kedvenc, de nyugodt, biztosabb körülmények voltak) kapaszkodva, hogy normál, meg kidőlő felsőtesttel hol vannak a határok (utóbbinál úgy tűnik, kényelmesen elárasztható a beülő, nem fog ellenállni), aztán valamelyest megnyugodva, hogy a Seabird Exp LV-nél tapasztalt, kezdő lelkemnek túlzott billegést nem, de tiszteletet parancsoló mennyiséget azért mutat. Gazdija-eladója mid-winget mellékelt a próbához, ami tiszta haszon volt, kíváncsi voltam már egy ilyenre. Zabszemesen, óvatosan elindultam, a mozgólódásokkor kapott billegés okán azért nem vettem azt a bátorságot, amit az Ysakban szinte rögtön, mindenesetre könnyedén induló és sikló kajaknak érződött, egész elfogadható egyenesfutással (gyenge láncszem én).
Itt visszakeresve rá is gyorsnak írtátok, úgyhogy fel lett adva a lecke, hogy a tükörsima RSD(? a Gubacsi-híd alatt-mellett) tapasztalatait átképzelve a Duna főágra, és az utasszállító hajók hullámaira, biztosan jó választás lenne egy ilyen? (ugyebár legyen gyors, de elég stabil, PE, és inkább venni, ha jó áron van, mint tökölődni rajta - ezeknek pedig megfelel egy használt ysak, a catalina, meg ez - is (és még sok más)) Úgyhogy abban maradtam, hogy erre még aludnék. Egyfelől a stabilitás, aminek a főágban, az utasszállító dögök és egyebek hullámain sem kéne az idegeimet borzolni, másfelől meg a vélhetően hasonló, de még nem próbált Catalina, aztán érkezik lassan egy adag új Ysak is (ami, ha nem elég stabil, akkor semmi)...
De ennek a dolognak elvileg 2-3 órán belül pont kerül a végére.. :)
(Meg persze gyorsabban lapátolni is lehet, kevéssé megterhelő, mint egy péklapáttal 1 csapás/percel erőlködni.)
Ezzel nem értek egyet maradéktalanul.
Nekem pl. a nagy tollú TÚRA-lapáttal (Robson Escape), kisebb csapásszámmal, sokkal inkább élvezetes és haladósabb is az evezés, mint a kisebb tollúval pörgetni. Jó az is, tetszik azzal is az evezés, főleg, ha csoportban beszélgetve evezünk, sőt most már van Albin-féle "eszkimó lapátom" is (vasárnap próbáltam ki). Az is tetszik, de elsődleges lapátnak biztos, hogy az Escape marad.
Pénteken megpróbáltam a Kajner4L-el, ugyanazt a hajót: na a Wing + PE - nekem egyáltalán nem jön be... egyelőre ... Lehet, hogy az én hibám, de szerintem az tényleg a K1 vagy portya kajakokhoz való.
Evezgetem a Robbe2-met, szeretem, jól megy, könnyű, jó bőven elférek benne, tudok mozogni. A kormány nagyjából stabilan be van állítva, és nyugodt vízen nem is kell hozzáérni. Kis szkegként funkcionál. Az evező és egy kicsi élezés bőven elég az egyenes haladáshoz és a kanyarodáshoz. Viszont felevezni a dunai kőgátak fölött nem nagyon lehet vele, mivel a nagy örvények össze-vissza forgatnak, és mire az evezővel visszafordítom, már rég elveszett a sebességem. Azon gondolkodom, hogy nagyobb kormánylapátot raknék bele, ami jobban egyenesben tartja (esetleg fordítja). Lehet ilyet szerezni valahol? Azt még nem néztem, hogy a kormány tengelye alul milyen csapágyazásban forog, de nem lehet bonyolult technika. Gondolom ugyanez van minden verseny és portya kajakban.
No, tegnap próbáltam az Ysakot meg a Narpát. Mondjuk a legnagyobb élmény nem ez volt, hanem a Házigazda tankap manapság szinte szokatlanul emberbarát hozzáállása, amihez hozzátette, hogy az összejáró fórumosok hozzáállása nagyjából ugyanez. Úgyhogy ezúton is köszönöm! :)
Mivel a kajakokat illetően az én véleményem nem mérvadó, csak annyit jegyeznék meg velük kapcsolatban, hogy bármelyikkel nagyjából ott merném folytatni a dunai evezgetést, ahol régen, a rendszeres Pouchozás idején abbahagytam, ugyanakkor az erre alkalmasnak ítélt vízterületeken meg elkezdeni velük az egyes technikák próbálgatását. Ez nézőponttól függően jónak, vagy hátrányosnak mondható választás szempontjából, de ott még nem tartok. Elvileg holnap is próbálok Brittany 16.5(?) , no, meg a már említett Catalinát is szeretném megkörnyékezni, ha sikerül összehozni (távolság, idő, stb.). Meg ami elhanyagolható fürdetési hajlamú még az utamba esik. Az Ysakot próbáltam a tudásomhoz mérten gyorsan evezni - amikor elkezd hullámot kelteni, vizet túrni - sajnos mérni GPS-el nem jutott eszembe tényszerű viszonyítási alapnak - meglátom idővel, akad-e érzésre gyorsabb, pontosabban még könnyebb siklású, számomra bevállalható kajak. Persze csodát nem várok, az ellenállási görbe a kajak formájától függetlenül a 4-5 csomós tempónál kezd el meredekebben felívelni, onnan kraft és jó technika nélkül nagy csodát nem várnék.
Mindegy, ha egyszer az lesz a vége, hogy munka után ilyentájt a lapát tolla után húzok majd valami kajakot, magammal együtt, azaz jó volt vízen lenni.
Napnyugta után menj ki fejlámpával. Szentendrei sziget déli csücskétől felfele a sziget mellett biztosan találkozol velük. Alig volt olyan estém, hogy ne láttam volna őket. Napnyugta után és még napkelte előtt mozognak a legtöbbet. Nappal ritkán találkozni velük, akkor sokkal kevésbé aktívak.
Utolsó nagy élményem velük egy hónapja volt. Hétvége, reggel evezek felfele a sziget mellett. Fél úton járhattam Luppa és Szentendre között. Sziget oldalában a parton, egy nagy, vízbe lógó farönkön aludt az egyik. Akkor vettem csak észre, amikor mellé értem és egy vonalban volt velem kb. két lapáthosszra (~5m-re). Elég tempósan mentem, de nem ébredt fel. Mikor halkan fékeztem, hogy vissza tudja mellé csorogni, akkor eszmélt fel. Addig csak szunyált. Persze, utána egyből be is vetette magát a vízbe. Jó nagy rozsdás bundájú volt. Így még nem találkoztam hóddal, hogy én vegyem őt észre előbb, mintsem, hogy ő engem :)
Reggel a Megyeri hídról láttam egy nagyon kényelmesen tempózó nagyfogút a Luppa kisebbik ágában. Vízen még nem találkoztam velük. Talán nem szeretik a társaságom:).
Egyenes kajaktartót használok (kajakot az oldalán szállítva). A tetőléc meg a kajak között pedig a nagy sűrűségű műanyag hab block van amit csomagolásra használnak. Egy jó 5cm vastag amiből ki van vágva egy 2cm mély csatorna a tetőlécnek. (ingyen van, és a legjobb szerintem)
Legtöbben valamilyen speciális tartót. "J" tartó, "U" tartó, fel és lehajtható (Thule) tartót. Ezek a legbiztonságosabbak. Ha csak simán a 2 keresztrúdra szeretnéd, sima polifom megteszi, de úgy nehezebb jól rögzíteni.
Azért írtam a gumit, mert a kemény bak miatt deformálódhat. A meleg miatt nem hiszem, nálunk évek óta kint van az udvaron két PE kajak, fólia nélkül, és nem deformálódtak.
Oké, de nem az a kérdés, hogy oldjam meg a bakot, hanem hogy bármilyen bakon tartva, ponyvával letakarva nyáron a tűző napon deformálódhat-e egy PE kajak.
Akkor kevertelek valakivel. Úgy már a Catalina egész passzentos. Bár az izsák is (csak az szar). Így leginkább olyan kajak lenne ideális, amitől árában tudsz szabadulni, ha a meglevő félelmeket legyőzted. (Úszni, kajakozni, támasztani 1 nyár alatt kiválóan meg tusz majd tanulni)
A csapásszám az evező+kajak együttesével ad ki végsebességet. Egy wing adott csapásszám mellett egy PE teknőt is gyorsabban húz, csak legyen kenned kraft, hogy tartsd azt a csapásszámot. Tengeri(bb) medvék a keskeny tollú lapátokat preferálják, mivel az kevéssé megterhelő az izületekre pl erős szembeszél esetén, amikor minden kajak csak vánszorogni tud. (Meg persze úgy álltalában a nagy vízfogású lapát + lomha kajak + gyenge evezős rossz kombináció) Szóval csak arra akarok kilyukadni, hogy lehetsz gyorsabb egy sudár kajakban, de érdemes hozzá illő lapátot venni. (Meg persze gyorsabban lapátolni is lehet, kevéssé megterhelő, mint egy péklapáttal 1 csapás/percel erőlködni.)
Igen, nyitott, próba útján megválaszolandó kérdés akad bőven.
A Pouch összeszerelhető laza 60-60cm-t lógott túl, tehát előre úgy mutatott, mint valami löveg.. Helyi járatban még elment, de hosszabb útra azért nem vállalnám be. :)
(meg tavaly kettőt mentünk a Pouchal, aztán be kellett látnom, hogy ez inkább egyéni, mint páros szórakozás lesz - ebből fejlődött ki az egyes kajak és egy kisebb vagyon elherdálásának korábban fel se merülő gondolata)
Sajnos még nem találkoztunk (szerintem innen még senkivel sosem), az én 168/75 +/-5 -öm kis túlzással inkább a Kodiak tárolójába való, mint az ülésébe. Nekem inkább a kisebb, szűkebb hajók passzolhatnak, de legalábbis, az LV változatok.
Ütés: ez annyiban fenyeget, amennyiben valamit nem veszek észre, nem ütni-vágni, betonon vonszolni szándékozom. Az is igaz, hogy 2-300 között már felbukkannak az üvegszálasok, pl. Ausztriában hirdettek két lettmannt kormánnyal, itt a fórumon a huntert, és végső soron javíttatni is tudnám hol, egy ismerős cége karbon alkatrészeket készít-javít vitorlásokhoz.
Tengeri azért cél, amit Szilascet leírt a 40019-ben, ehhez még jön, hogy nekem az úszás sem erősségem, így olyan hajó kell, ami vízzel tele is marad a vízen - a portya és társai gondolom nem - bár nyilván akad tárolórekeszes laminált is. Úgyhogy a számomra elégséges stabilitás (megszokás után értve) oltárán inkább feláldozom azt a sebességtöbbletet, amit egy karcsúbb, simább üvegszálas síkvízi adhat - meg azt nyilván ki is kell tudni evezni, azaz, ha valaki pl. 6-os utazót tud, akkor az ennek megfelelő csapásszámmal együtt egy másik hajóba ültetve nem ugrik fel a sebessége számottevően.
Az mondjuk nem semmi, hogy Szilas beült, aztán mikor kibillegte magát, 16 km-t tekert, de nem ez az első felhasználói élmény amiben azt olvasom, hogy az álló billegésből elindulva az illető nem nagyon mert - kis túlzással - megállni 10 km-en belül.. :)
Az öntőformák: ha nem is feltétlenül eladták, de kihelyezték esetleg a gyártást - és onnan, hogy egy technológia odakerült, elkerülhetetlenül előbukkannak a kópiái, klónjai akár. A kajakoknál nem (sem) elhanyagolható, hogy milyen minőségű műanyagból készül, illetve azt milyen, mekkora UV-állóságot nyújtó adalékkal (nem) keverik be. Itt van pl. a Seabird "gyár":
De olvasgatva erről inkább a nagy munkaigényű, tehát az üvegszálas/karbon/kevlár kajakok gyártásának kihelyezésével tudnak rengeteget nyerni (megmaradó profit, munka- és környezetvédelmi kritériumok, stb) - megfelelő minőség ellenőrzéssel, jó anyagokból nem lesz rosszabb. Innen nézve kicsit más értelmet nyer a Prijon, RTM, Tahe nem kínai gyártása (prijonék pl. egyes típusokat kénytelenek a szigorú hazai előírások miatt az olaszoknál készíteni) - no persze addig, amíg ki bírja valaki fizetni. Igaz, egyelőre nem éppen kerülnek kevesebbe a hirdetőoldalakon megjelent nevenincs koppintások hozzájuk képest.
Na, majd vasárnap valamelyest tapasztaltabb leszek, ha igen és nem tudom visszatartani, szavakba öntöm. :)
Tankap kb. leírta, amit én is mondanék. Röviden: Ne sokan, ne feltűnően, (ne főszezonban). Eddig csak szervezett, nagyobb létszámú túráról hallottam, ami büntetésbe futott. Egyébként nem tudom, hogy az Eu polgárokra vonatkozó tartózkodási joggal összeegyeztethető-e a horvát szabályozás. Mondjuk van itt annyi jogász...
Adria, rendőrök: mindenki saját felelősségére, de itt már többen voltunk lenn probléma nélkül, ami bejött (azt hiszem a többiek nevében is mondhatom): sátrat ha nem kell ne állíts, csak hálózsák a parton, ha mégis állítasz, akkor naplementekor, s húzd fel a vekkert napkeltére, s akkor bontsd is le, s ha lehet, ne csövezz több éjszakát ugyanott, s legyen készenlétben egy relatíve közeli olcsó magánkemping neve címe a fejedben, mert megkérdezhetik, hogy hol szálltál meg, s ellenőrizhetik is, hogy ott be vagy-e jelentve. Persze nem leszel, de van rá sansz, hogy azt gondolják, hogy a szállásadó sumákol, nem Te.
Ha vihar, bora, akármi van, akkor kinn aludhatsz bárhol legálisan is, olyankor nem vegzálnak.
Látom hosszabb időre mész az Adriára, gondolom nem (csak) kempingben/apartmanban fogsz megszállni :) Mi a tapasztalatod a rendőrökkel, vadkempinggel? Mennék valamikor én is, de bevallom visszatart, hogy nem tudom mit szólnak a rendőrök a parton alváshoz?
Mi olyannal is jókat borultunk. :-) Egyszer a fiammal kölcsönöztünk egy "gömbölyű" aljút, és cserélgetve eveztünk. Neki jobban ment az én billegő hajómban, mire úgy 4. próbálkozásra benne maradt. Az a kölcsönzött hajó kényelmesen stabil volt beülés után, de ha nehezebb víz jött, nagyon kellett az evezőtámasz (amiben amatőrök voltunk). Nem volt könnyű visszahozni, ha megbillent oldalra. Jó meleg volt a víz, élveztük.
Na pont ugyanilyen volt az én portyám. Én úgy foglalom össze, hogy a Dunán bármely helyzetben alkalmas, ha az evezős jó fizikai és szellemi állapotban van. Amikor már elfárad az ember, és alulról a Mozart, fentről a Vöcsök jön, akkor lehetnek bajok:-) Az elsődleges stabilitása mérsékelt, de menet közben ez nem okoz gondot. Azért most újra kipróbálnám a némileg nagyobb gyakorlatom és jobb evezőim birtokában.
Hát itt bizony eladták a svédek az öntőformákat a kínaiaknak. Már nem csak a Volvo-t, adták oda nekik, hanem ezeket is :) Amúgy a palettájukból a Raider meg a Haddock fantázia néven futó hajók formái is a kínaiaknál landolt. Az előbbi Nemo néven, az utóbbi pedig Picnic néven volt ismeretes míg a Point65 gyártotta. És még a Hotshot sit-on-top forma is ide került Seadog néven.
Cosynak sikerült korábban szert tenni egy ilyen csodás darabra. Most úgy nézem a svédek eladták az öntőformát a kínaiaknak, akik fel is élesztették a márkát Jolly Roger Crunch néven:
Még nem találkoztam olyannal aki a klónt élőben próbálta volna, minden esetre meglehetősen költséghatékony, az új ára a németeknél is ezer euro alatt van.
A kajakvásárláshoz: szerintem sem szabad semmi esetre sem olyan kajakot venni, amit először atomstabilnak találsz, mert ez kb. egy hónapig lesz érdekes. Én csak olyat vennék meg, amiben először a fejemet sem merem elfordítani :-)
Régen én is kétszemélyes összecsukhatóval eveztem évekig, igaz, hogy csak nyáron. Akkor ez nem tűnt rossznak, de nem hordtam tetőtartón. Stabil volt, sosem éreztem, hogy a hullámoknak jelentősége van (Duna). 2 éve újrakezdtem a sportot és vettem egy portyát, inkább V-testűt. Elsőre égnek állt a hajam a billegéstől, alig tudtam benne maradni, de 10 perc billegés után végül elkezdtem evezni, és meg sem álltam 16 km-ig. Sikerült beszoknom és megtanulnom evezni, de mindig féltem, ha hajót láttam közeledni, pedig csak párszor borultam az egész szezonban. Mivel szellemi kikapcsolódás céljából (is) járok a vízre, a stressz nem fért bele a történetbe, ráadásul hideg víznél nem mertem volna használni, így tengeribe szálltam és nem bántam meg.
Tehát ha ki akarod tolni a szezont, akkor is a tengeri ajánlott. Egyébként Kismaroson a Rév utca végén portyákat is lehet kölcsönözni olcsón, érdemesnek tartom kipróbálásra.
Amit mások is írtak, pl. egy Robe2 üvegszálas utánzat is jó lehet a Dunán edzeni és túrázni, én nemrég vettem egy ilyet, éppen a kisebb súlya (18kg) miatt. Nem mindegy, mennyit kell emelni.
"A portyát felejtsd el, Masters Kajakosoknak találták ki, akiknek van kajakos múltjuk. Illetve átülő hajónak a kezdő fiataloknál K1-be."
Ezt erősen vitatom. Én sem kajakoztam gyerekkoromban, fiatalnak se mondanám magam - a kezdő kérdést ne firtassuk :) -, a síkvizi kajakos pályafutásom mégis portyával kezdtem. Pedig eleinte a vadvízi múlt miatt nagyon hiányzott a combtámasz. Portyából is sokféle van, sokféle stabilitási szinttel. Még fényképezőt meg kolbászkát is vihet benne az embe, mondjuk sátrat meg kempingszéket már nem.
Ahogy látom sok probléma választ még el a megfelelő kajak kiválasztásától. Szerintem még ne siess! Először is az autó kérdése: Soha senki nem akadt még fenn rendőri ellenőrzésen, túllógó kajak miatt. Csak ezért ne vegyél rövid hajót. Úgyse fogod úgy feltenni, hogy előrefelé lóg túl a kocsin, tehát hátul több lesz 40-nél a lelógó rész.
Ha nem keverlek senkivel, a szezonnyitóról, akkor az az érzésem, hogy nagyobb legény vagy te annál, hogy Catalinát vegyél. Bár kényelmes kajak, a raktere, és teherkapacitása hosszabb távon szűkös lehet. (Részben) emiatt nem javallom az Ysakot-sem. Hosszú, nagy lábbal igen kényelmetlen pár óra (perc) után. Bár teknő az alja, tehát stabil. Elérhető áron még talán a Tahómari féle "Szél egyes" fantázianevű teknő jöhet szóba, amit többen szeretnek. Egyébként én benned a "Tipikus Kodiakos" testarányt láttam. Esetleg Seayak 520. Persze ezek nem olcsók. Bár olcsóbbak, mint venni, majd eladni valamit, majd venni mást.
Írtál még olyat, hogy bírja az ütéseket. Tény, hogy ez minden PE-re igaz, de csak ezért ne zárd ki a laminált kajakokat se. Azok se mind hímes-tojások, sőt ha törnek, amire a PE is képes azért, javíthatóak.
Ja, és az alapján, hogy a Dunán akarsz kevés cuccal repeszteni: Kell neked egy 25 kilós lomha tengeri kajak egyáltalán, 200+ ezer forintért? Kiszuperált portyakajakot, vagy hasonló hazai építésű lamináltat szerintem 100 alatt hozzádvágnak. (Bár az nem menő...:)
A portyát felejtsd el, Masters Kajakosoknak találták ki, akiknek van kajakos múltjuk. Illetve átülő hajónak a kezdő fiataloknál K1-be.
Én mostanában vettem egy Pörnyeszi tengerit, de van egy Pörnyeszi portyám is, a portyával lehet túrázgatni, de csomagot, esetleg horgászbotot, fényképezőt sátrat, sütögetni való kolbászkát stb. kellékeket nem tudsz magaddal vinni.
Bevallom, a Tahe esetében a Mountex árait (1000++ eur) látva nem is kerestem tovább máshol, hanem ejtettem. De most, hogy mondod, illetve, ha a greentrek árak aktuálisak, akkor nem csak az a véglet kapható.
A hossz inkább az otthoni tárolásnál szempont, a szállításnál annyiban érdekel, hogy nem szeretnék belőle problémát. Emellett PE kajakban gondolkodva a súly valamilyen szinten összefügg a hosszal, a kiindulási alap a Pouchom, az 540 v 550 és kb. 37 kg, egyedül fel-le, ill. hurcolni nekem mindvégig kontroll alatt tartott mozdulatokkal sok (muszájból megoldható).
Jana_86
Ezt elismerem, én inkább jól körülszaglászom az engem foglalkoztató kérdéseket. Ha a szóba jövő, súlyozott szempontoknak, és kínálatnak megfelelő kajakok rám várnának egyszerre, már rég nem volna kérdés. A portya is egy érv, mert el lehet költeni itt kajakra, lapátra, ruhára, tetőcsomagtartós kiegészítőre,.... egy vagyont, meg lehet minimalista megközelítéssel (anyagi max racionalitás), én valamiféle középutat próbálok magamnak fellelni, és kipipálni hosszú időre.
Pl. a holland http://www.kajak.nl/winkel.php székházának képeit elnézve nehéz lenne üres tetőcsomagtartóval, döntésképtelenül távozni, míg a hazai kínálat bőven hagy időt... :)
Úgyhogy majd csendben leszek és próbálgatok, aztán benyögöm, ha vettem valamit végre.
Túlgondolkodod ezt az egész kérdést. Vegyél egy elsőre kevésbé stabilat, ahogy a fórumtársak javasolják, és kezdj el vele rendszeresen evezni! Úgyis kicsi (0) az esélye, hogy soha nem akarod majd lecserélni.
Amúgy meg ha a Dunára kell, akkor mi a francnak tengeri kajak? Egy stabil portya kezdésnek a legjobb. Szerintem. :)
"PE hajót nyári túző napon is nagyon jól lehet formálni :) Bizonyos hajóknál, ha le van fordítva orra és farokrészre (hogy ne essen bele az eső), akkor több napos 40+ fokos tűző napon szemmel láthatóan el tud deformálódni az orr és a farok a középvonalhoz képest. Extrém esetben tényleg a gerincvonal is meg tud emiatt deformálódni. Minden attól függ, hogy ebben az állapotban mennyi ideig hagyjuk kint a napon. Simán a földre seggre letett hajó viszont nem tud deformálódni a tűző napon, de ha a két végpontora nehezedik súly lefordítva, akkor már tud."
Na és ha bakon tartja az ember lefordítva, ponyvával letakarva?
Én az olcsóbbikat használom, és semmi bajom vele. Én nem venném meg a drágábbat. Bár csak azért is, mert a karbont nehéz javítani. Igaz, még nincs sok tapasztalatom, meg ha azon múlna egy deszkával is eleveznék :D szóval lehet nem sokat számít a véleményem. Szerintem tartaléknak jó.
Nem követtem elég figyelmesen a kajakvásárlási eszmecserét, de Tahe Marine kajakok is kaphatók itthon. Nem tudom ár/érték arányban ezek milyenek a lent említettekhez képest. Amit még mondanék: az autó és a kajak hossza nagyon fontosnak tűnik számodra. Elfogadom, ha ebben nagyon szigorú szeretnél lenni, de kevés olyan autó van, amin az 5m körüli hajókat szabályosan lehet vinni. Éppen a hosszabb kombik esetén lóg le hátul többet, mivel ott hátrébb esik a tetőtartó. (5.10-es hajóm a 4.50-es autón jó 60 cm-t lóg hátra a leginkább előretolt helyzetben.) Csak emiatt én nem választanék egy 4.5m-es hajót a Dunára vagy nagy nyílt vízre. (Kis csatornákon-folyókon evezni már jobb lehet a rövidebb hajó.) A kivétel nyilván 'nem' erősíti a szabályt, de többségünk 40 cm-nél jobban hátra lógó kajakokat szállít rendőri zaklatás nélkül. Én láthatósági mellényt kötök rá, az tényleg látszik. Este hivatalosan piros lámpát kéne rakni, na azt még kevesebben használnak.
Ne szaladjunk ennyire előre, még egyiket se próbáltam, tehát alapja se lenne annak, hogy elvessek, és atomstabilt vegyek.
A Dunán - tehát síkvízen - fogok bármit is használni, 99%, hogy felfelé indulva. Tehát a pakolhatóságból kicsi kell, sebességpotenciálból (hatékonyság) sok, stabilitásból nekem elegendő, és bár vigyázni kívánok rá, de üthető legyen (sh.t happens). Ezért van ugye, hogy a célzott hajók 60-nál keskenyebbek, és viszonylag hosszúak (autó 430 + a 40-40cm ami nagyjából meghatározza a bevállalható legnagyobb hosszt). Catalina tulaj egy van a fórumon, őt azért nem nyaggattam próbával, mert pont bejött az esős-hűvös évszak; Ysakból van több, és fórumtársunk több, mint segítőkészen állt elő/hozzá(m). A megvásárolható kínálat is ez kb., Catalina 1 db, Ysak meg hamarosan érkezik több is...
A stabilitással úgy vagyok, hogy elegendő legyen ahhoz, hogy használni is tudjam, ahelyett, hogy kezdetben a különféle támasztásokat tanuljam + eszkimót. Így merült fel a V7 egy röpke pillanatra, de itthon azokat a példányokat nem kapni, így anyagi szempontból nézve értelmetlen lenne kipróbálni is, ha jó, ha nem. Ettől még másnak ötletet adhat - ezért említettem "hangosan". (gyors, viszonylag stabilnak mondja a gyártó ami síkvízre elég lehet + videó alapján se elkeserítő, raktere is van valamennyi - mint egy nyitott sportkocsi, ami esőre, hidegre nem, tengeri többnapos lehetősége végleg kilőve, stb.) Ha a Catalina mondjuk a kevebb stabilitás érzetért nem kárpótol _engem_, akkor egy ugyanazt tudó, de stabilabb hajó számomra praktikusabb; ha viszont gyorsabb cserében...
Ezek (amit írtam eddig) csak tőmondatok, holott ugye a hajótest formájától (él, rocker v hiány, skeg, kormány, stb), sajátosságától (kiülés, görbeség,...) az egyes gyártók Kínába költözésén át a keresletet messze alulmúló minőségibb példányok kínálatáig eléggé sok tényezőből áll össze az, hogy merre is induljon a kezdő kajakvásárló. (Tavaly kiröhögtem volna bárkit, ha azt mondja, hogy hajlandó leszek xxxeFt körüli összeget erre szánni, holott a rávaló még nem is fél siker..)
Nem akartam az öregebb tengeri medvék és Neptun kedélyeit borzolni netre vetett gondolataimmal, csak mivel kb ezzel a témával (is) kelek-fekszem, időnként locsoghatnékom van, ha fejleményként élek meg valamit. :)
Ha elsőre nem egy sörösüveg aljú K1-be ülsz bele, hanem bármilyen tengeri kajakba, 1 óra után már simán megszokja az ember csípője a hajó mozgását és már nem lesz olyan érzésed, mintha mindenáron ki akarnál esni belőle. Minden tengeri azért is tengeri, mert arra lett tervezve, hogy az utasa stabilan utazhasson benne még 2 méteres hullámokban is. Természetesen nem árt, ha idővel az ember felszed magára némi technikai tudást, hogy jobban uralja maga alatt a hajót, de ez amúgy is jönni fog magától. Egy szó mint száz, inkább olyan irányba gondolkodj, mint amit Saintus is írt, hogy arra vegyél hajót, amire használni szeretnéd.
Picit nehezen követem a gondolatmeneted! Nem próbáltam még az Epic V7 surfski-t, de nehezen tudom elképzelni, hogy az állóhelyzeti stabilitása jelentősen meghaladná a Prijon Catalináét. Ha az Epic hajó vásárlásától csak az ár riaszt, akkor nem értem a Pijonnal szembeni fenntartásod?!
Nem te leszel az első, és nem is az utolsó, aki ez első heti instabilitástól félve, vesz valami atomstabil "csodát". Visszatérő eseménysor ez már a fórumon. Megnyugtatlak, az Ysak-ban állva tudsz majd pisálni. Másik kérdés, hogy 3 heti gyakorlás után a Catalinát se tartanád instabilnak kicsit se. Hogy neked melyik jobb, azt nem tudom, de jobb előre gondolkodni, és a célokhoz venni kajakot.
Szimpi nagyon a Catalina, de a saját tudásbéli hiányosságaim, illetve az elsődlegese okán kicsit kételkedem, hogy "ő" a legjobb választás.
Jana_86:
Sajnos náluk csak a makulátlan példányok kaphatóak (guglizás közben találtam holland és francia kereskedőknél apró hibákkal rendelkező példányokat 999-ért, ami azért még mindig jóval több, mint amiben gondolkodtam, de még belefér a talánba) 1450-ért. Így az a hajó elúszik, pedig tényleg komoly élmény-előny lehet, ha eljut arra a szintre a fizikum - egy normál tengerihez képest.
Érik az Ysak próba, kíváncsian várom! :)
Ahogy emésztem, a Seabird Exp. LV gondolata távolodik, ha úgy nézem, a Catalina 464-éből kb ugyanaz a merülő hossz, mint a 480-ából, csak "ő" dögnehéz, meg kínai gyártás, a Catalina meg tősgyökeres német ugye.
A bármilyen PE kajak kiülődésével kapcsolatos tapasztalata van valakinek, vagy ez nem jellemző?
Az surfski, ami sit-on-top rendszerű. Ha hideg időben, hideg vízben is szeretnél evezni, akkor nem ajánlott. Ha nem akarsz sok cuccot vinni, és inkább melegben használod, akkor viszont óriási élmény!
Egyébként a Vajda Raptor is ilyen PE surfski. A seakayaking.hu-nak van mindkettő, egyeztetve ki tudod próbálni őket.
Örülünk, hogy jöttél. Kár, hogy nem tudtunk rendes ladikot adni alád. A kölcsönző felhozatala sajnos kritikán aluli, de csak gratulálni tudok, hogy abban a teknőben is tartottad a lépést.
Tervezgetek e hó 6-16-ig egy kis adriai csavargást. Os, meg még páran (asszem) 13-tól társulnak majd. Ha netán van lelkesedés valakiben, egy természetjárós, nem döngetős tengeri hullámkergetéshez, ne átaljon tudatunkra juttatni lelkesedését.
Köszönöm a lehetőséget, szerintem élni fogok vele!
Már az Ysak is bőven elegendő, csak legyen hozzá sekélyebb partszakasz :)
(ő lesz a felső véglet, az Expedition volt a "húba, ha nagyon fickándozol, fürdesz, amúgy meg nincs gond", aztán lehet, hogy a Catalina sem ijesztőbb, vagy épp az ysak sem mérföldekkel stabilabb, mely esetben a stabilitás kérdése feledhető, és azt kell venni, ami a legjobb kontaktú, kényelmű; 4+m hossz ill. 60 cm szélesség körül-alatt meg már a lapátolón múlik a sebességpotenciál)
Más, nekem érdekesség volt a böngészés közben:
A minap fedeztem fel, hogy az Epic készít PE kajakot, a V7-est, persze itthon nem várható leárazott példány, a franciáknál láttam egyet 1000eur alatt, igaz, azzal tengerre túrázni nem nagyon lehetne, de alkalmi használatra egész jónak tűnik.
Ez ugye max úgy jön ide, ha más is inkább szabadidősnek használja a tengerijét, mint többnapos túrázóként.
@nicknuku: ha Esztergom Budapest közelinek számít, itt tudsz próbálni Ysakot és Necky Narpát (dobj egy mélt a publikus címemre) vagy Point 65 505-öt (ez utóbbit a kölcsönzőből, de van ott Necky manitou is, bár az nem az általad keresett kategória, bár atomstabil :):) s a kölcsönző is elérhető bármely nap bármely részében)
Idén - elég hosszú szünet után - ma szálltam másodszor vízre, mert az első alkalom után ismét rendesen fájdogált a karom. Nem húzhattam tovább, a legszebb időszakot szalasztom el, ha mostanában nem evezek.
A könyökszorító "izé" rajtam volt (így még érdekesebben fogok lesülni:-)) és így próbáltam túljárni a teniszkönyök nyavalyán. Fájt, de előzőleg bevettem a lesz@rom (bocs!) tablettát, azaz nem érdekelt. Most is csak annyira fáj, mint előtte, tehát szinte mindegy, hogy evezek, vagy sem.
Ma már a portyába ültem. Tartottam tőle, hogy megint nagyon billegni fog az elején, mint más évkezdeteknél szokta, de nem. Ment szépen, pedig mindjárt az első százon forgolódós vízen kellett átkelni. Az is lehet, hogy a súlypontom lejjebb került - a mérleg szerint ez lehetséges:-(.
Jó volt, de lehet, hogy a szépemlékű szigetkerülések ismétlésére idén nem kerül sor. Fokozatosan próbálgatom: ma Pap-sziget, legközelebb Tahi, aztán ahogy bírom.
1 A szkegtol odzkodom,mert elfoglal a rakterbol, de persze kormany nelkuli hasznalatra szant hajoknal hasznos lehet az iranytartas javitasahoz.
Stabilitas szinten jol hangzik, ha billegni se nagyon akar, de ezzel ugy vagyok, hogy inkabb kenyszeruljek kicsit fejlodni, kulonben ott a pouch. De nyilvan az expression stabilitasa is relativ hozza kepest.
2. Hat le a kalappal a kesei kezdesert, de foleg, hogy komfortzonan kivulrol kezdted. Valami hasonlo az elgondolasom, szuk, testhezallo "ruha", stabilitasbol annyi, hogy fotozashoz, ivashoz, stb. hasonlatos mozdulatokhoz azert legyen stabil. Ezt tegnap éreztem, ugyanakkor a szamomra meg szokatlan érzékenység meglepett, ugyhogy barmi is lesz vegul, valami sekely gyakorló tér lesz az elso allomas, nem csak ra a Dunára.
Alapban a Catalina eddig a legszorosabb, utana ysak, aztan a sb exp lv (ezen allatani kellene). Fordulekonysag tekinteteben az ysak enyhen gorbe alja sejtet tobbet, a masik ketto az egyenes vonalaval + a megilletodott kezdovel nem. No, de elsosorban egyenesen szeretnek haladni. :)
Az összes tengeri kajak nagyon stabil, ez nem azt jelenti, hogy feldönthetetlen. Azon nem kell parázni, hogy kezdetben egy kicsit billeg. Én hasonló méretekkel rendelkezem mint Te, kivéve talán a koromat. 64 vagyok és 55 évesen kezdtem kajakozni egy 63 széles kajakban.
A mostani 50 széles és stabilnak érzem. Kormányt soha nem használtam, valószínűleg nem árt, de lehet nélküle élni. Azt tudnám tanácsolni, ha nem kifejezetten expedíciós célra kell a hajó, akkor válassz olyant, amit elsőre egy kicsit szűknek érzel. Néhány nap után meg fogod szokni. A jó hajókontakt nagyon fontos, persze kipárnázással lehet javítani rajta. Véleményem szerint semmiképpen ne vegyél meg olyan hajót amiben elsőre biztonságban érzed magad, mert két hónap után kinövöd, és kezdheted keresni azt ami a valós igényeidnek meg fog felelni.
szerintem atomstabil , a kodiakban éreztem csak ezt a stabilitást . Akulát , prijon turyakot , ysakot , meg pár kölcsönzős hajót próbáltam hosszabban . Bár a kormánya viszonylag kicsi , jól írányítható vele szélben is . Kormány nélkül 1/4-ed vagy fél skeggel döntve is jól fordul . 100+ kilóval is kényelmes , jó térdtámasz . Beülő viszonylag nagy első deck magas ,könnyű beülni .
- :
A magas üléstámlás verzióba borulás esetén nehéz visszamászni , ha előre döntöd a támlát ráülsz és nem tudsz annyira előre csúszni hogy visszahajtsd . Eszkimózni nem lehet vele , nem tudsz hátradőlni . Sprayskirt így csak nagy , laza rakható rá . ( Én 3 hónap után cseréltem normál támlára , így nagyon jó lett ) Skegház sokat elvesz a hátsó raktérből . Kb 3 napi nyári túrára tudtam bepakolni .
Összesítve : Nem cserélném le .
Más :
Szétszedhető tartalék evezőt keresek , ezeket néztem :
No, megvolt a vízi üléspróba a Seabirddel, szerencsére fürdés nélkül, mert az első, és remélem sokáig mellőzhető stégről indulásom nem volt nagy élmény.
Állítani magamhoz nem volt lehetőség idő hiányában, és a kormány sem volt használható, úgyhogy a kontakt lehetett volna jobb is, de így sem a beültem-elvesztem benne.
Mivel tengeri k. viszonylatban ezzel lett az első tapasztalatom, számítottam rá, hogy bármilyen stabilnak mondják, rám ideges benyomást fog tenni. Úgy is lett, amíg nyugodt felsőtesttel ültem, nem volt gond, de a koordinálatlan, hajótól független felsőtest-mozgásról leszokás úgy tűnik, az első feladat, ha tengerim, vagy bármi 55-62 körüli szélességű kajakom lesz. Gyenge lapátolástól is elindul, viszont fordulásra bírni az evezővel evezve elég nehézkes, gondolom a hosszúság, és a rockermentes hajótest velejárója, aki rutinos és tud döntéssel fordulni, annak talán kezesebb.
A mérete és tömege elgondolkodtató, száz méterekre ez sem az a felkapom egyedül és viszem, így picit gondolkodóba ejtett azzal kapcsolatban, mennyire vagy mennyire ne legyen cél az 5 m hosszban (ha a rövidebb könnyebb is).
---
Ha van valakinek Bp.-en vagy környékén Ysakja, amivel vízre száll a hétvégén, de előtte v. utána megengedne egy ülés (stabilitás) próbát nekem viszonyítási alap gyűjtéshez, kérem jelezze, örülnék neki!
(A Catalinával ugyanígy örülnék, bár azt hiszem, azzal fürdés lesz, ha abból indulok ki, hogy a Seabird-et a stabilitás skála felső oldalára sorolta a gyártója, C.-t meg alulra a Prijon)
Mint azt sejteni lehetett a korábbi hsz-omból, keresgélek valamilyen kajakot, ezt most kicsit részletezem. (Van egy kétszemélyes Pouch RZ85-öm, amihez pár éve elég olcsón sikerült hozzájutni; de azt egyben szállítani nehézkes: a túllógás miatt (110-120cm), és egyedül feltenni-levenni-cipelni túl nehéz, márpedig egyedül sokkal gyakrabban érnék rá. Ha pedig összerakom-szétszedem, bár kezdek belejönni, de akkor is rengeteg idő. Úgyhogy felmerült egy egyszemélyes beszerzésének a gondolata... Elsősorban Duna Bp-Vác között, évi 1-2x Balaton, talán tenger..., a felhasználás; 168/ 68-75 kg)
A normál relatíve olcsó, üvegszálas TK1-től a stabilitásával kapcsolatos, talán alaptalan fenntartásaim (nem úszóbajnok felhasználó), illetve a sérülékenység (nem mindenre felkészült = óvatlan felhasználó) tartanak távol, a tengeri felé pedig a vélelmezett stabilitás (tartalék), praktikum (pakolhatóság; pl. a bakancslistás 20-30 évvel ezelőtti szigetkerülés ismétlésére), meg egy kicsit a technikám fejlesztésének a lehetősége (az RZ egy tanker nyugalmával rendelkezik, lehetne kicsit fürgébb, játékosabb?) Az igény összefoglalva: gyors, de még stabil, strapabíró. Ezek vannak tömören fogalmazva a fejben.
Amiket kinéztem:
Prijon Catalina - ez billegős, de megszokás után nem borulósnak mondott kajak, száraz üléspróbára volt lehetőségem Gödöllőn, más nem jöhet szóba. Fórumtárs elmondása, utóbb megtalált leírása alapján (érdekes volt, ahogy a gyenge kezdeti stabilitás kezdéskor még benne volt, kb. egy év múlva, más kajakkal való összehasonlításában pedig már jóformán elfelejtette-megszokta). Elvileg gyors, leginkább napi túrás hajó, ideges elsődleges stabival, azaz billeg. Hajókontakt, pár perc üldögélés melletti kényelem nagyon jó. Próbáltam Gödöllőn egy másik típust is, abban viszont eltűntem, mint valami csomag, hajókontaktról nem lehetett beszélni. A Catalina ellen az szól, hogyha van kb. ugyanolyan gyors, de stabilabb hajó - Ysakkal összehasonlítva úgy tűnt a leírásból, hogy utóbbi mindazt tudja, csak fotelstabil - , akkor a célzott napos túra felhasználás miatt inkább arra voksolok. De ettől függetlenül megragadt bennem. Kipróbálnám vizen, de amilyen idő volt az elmúlt napokon, fel sem merült kuncsorogni... :) (Ennek kapcsán keresgélve minden fellelhetőt, érdekes volt rátalálni - a nagyjából legendásként említett minőségük mellé adalékként - egy német túraleírásban, hogy megrepedt nekik útközben a Catalina, és a Barracuda (ezek kb testvérmodellek, szinte csak a hossz tér el, a karakterük nem), holott nem öreg hajók voltak a csapatban, míg a 10+ évesekkel nem volt semmi gondjuk. )
Ysak: ezt innen, kereskedelmi leírásból, stb. az egyik etalonnak lehet tekinteni (ettől még nem one size fits all), de ezzel szintén csak üléspróbám volt, az itt is említett példányt néztem meg Endrúéknál, aztán közben-utána egy vevő vitte is. A hajókontakt szintén remek volt. Beleültem próbaképp a Delsyk Akulába, hát ott már semmilyen szintű hajókontaktról nem lehetett beszélni. Kicsit fapad alapban, pl. combtámasz külön nincs, de ez nem halálos bűn, meg tényleg jó volt a kontakt (nekem). Teszt, és egyéb olvasottak alapján van jó, meg van asszimetrikus, horpadt, görbe hajótestű példány is, figyelni kell erre, ha akad megvásárolható darab. Szintén szívesen kipróbálnám.
Tiwok: ár-értékben inkább az Ysak tűnik jónak, de kb. hasonlóan az etalonnak mondható. Tisztázásképp: etalon alatt nem a csúcsot értem, hanem hsz-aitokból úgy vélem, hogy a szintjük az, ami alatt elégedetlenek, felette meg elégedettek vagytok egy bármilyen egyéb összehasonlítási alappal. Ez alapfelszereltségben olyasmi, mint az Ysak, de mindegy, megnézném.
Seabird Expedition LV: ez a minap csúszott be a jelöltek közé, alapban kormányos. Ma elvileg kipróbálom. Itt is megtaláltam, csak kicsit érdekes a Fórumtárs véleménye időben eltolva: "Sebessége meglepő, megtekertem, és széles mosoly ült ki az arcomra, ahogy a szél fütyült a fülem mellett.:)) Nem volt nálam GPS, de gyanúsan gyors volt." "Seabird Expedition, lomha volt, nem tetszett. " Vagy itt a lomhaság az irányváltásra vonatkozott esetleg? Ezt ma elvileg megnézem, sőt, vízen is kipróbálom. Kíváncsi vagyok, lehet-e olyan jó a kontakt vele, mint a Catalinával vagy Ysakkal, mert amúgy a nyers méreteit tekintve a kettő között van: C464/55...Exp480/56...Y506/57cm, talán stabilitásban is. Hosszuk szerint az Ysak képezi a saját kocsinál a limitet, ha a 40-40cm túllógást szigorúan veszem. Felszereltségre ez viszi a pálmát.
Endrú még ajánlott utánanézni a: Perception Expression 15-nek Boreal Muktuknak
De mind közül kb. az Ysak és a Tiwok, amiből van (csak eladó nemigen), a többiek a fehér holló kategória, ha a(z új) használtpiac kínálatát akarom megsaccolni. Újként is az említett kettő az, ami leginkább hozzáférhetőenk tűnik, de azért azt az árat már kissé soknak tartom, akkor már inkább egy felszereltebb, használt példány.
Úgyhogy pillanatnyilag itt tartok, bár nem hinném, hogy ez külső szemszögből is annyira érdekfeszítő, mint nekem... ;)
Működik! Ma reggel csodás szembe esőbe jöttem dolgozni, előtte reggel kezeltem a szemüvegemet vele. Az apró permet vízcseppek megültek rajta, de amint összegyűltek, le is vette magáról a felület. Illetve, ha oldalra néztem, akkor a menetszél szépen le is fújta a permetet a szemüvegről. Hasznos cucc ez a RainX :)
PE hajót nyári túző napon is nagyon jól lehet formálni :) Bizonyos hajóknál, ha le van fordítva orra és farokrészre (hogy ne essen bele az eső), akkor több napos 40+ fokos tűző napon szemmel láthatóan el tud deformálódni az orr és a farok a középvonalhoz képest. Extrém esetben tényleg a gerincvonal is meg tud emiatt deformálódni. Minden attól függ, hogy ebben az állapotban mennyi ideig hagyjuk kint a napon. Simán a földre seggre letett hajó viszont nem tud deformálódni a tűző napon, de ha a két végpontora nehezedik súly lefordítva, akkor már tud.
Réges régen, egy távoli galaxisban voltak olyan PE kajakok, amelyeknek a beülö körüli műanyag része, a perem és a hajótest nem alkotott harmonikus együttest. Ha leszorítottad a hajót a tetőcsomagtartón fejjel lefelé (beülő pereme terhelve) akkor képes volt véglegesen eldeformálódni. Az rémlik a Prijonok csinálták ezt előszeretettel.
A korai polietiléneket ki is lehetett "seggelni", akkor a hajó feneke hordozott egy puplit. Akikre a sötét nagyúr megharagudott, azoknak pedig a hajó gerincét is elferdítette, így az egyenesfutás a csípőficamos ponty mozgásgörbéjét modellezte. Az én Miwokomon is van egy kis optikai törés az oldalán, ami lehet akár a gyári szállításból származó durva leszorítás, ütés nyoma. Újként már rajta volt, de szerencsére a hajó úszását nem befolyásolja.
A kukaanyag olcsó, cserébe viszont nem annyira alaktartó. Merevítéssel, rétegduplázással, keménység változtatással minden gyártó saját recept, vagy ötlet alapján próbálja korrigálni a hiányosságot.
225cm, az Akiak sales áron is 100$ + áfával több lett volna, így nem jöhetett szóba :-).
Meg a cserélhető vég is inkább rossz pont nálam. Ezt próbáltam előtte is , tetszett hogy baromi merev. Nem terveztem vásárlást, de ez így jó áron volt. Nem is bántam meg.
Megjött a lapát (Oyashio), tegnap próbáltam tesztelgetni Berénynél, de kicsit erős volt a szél (60km/h alap 90km/h lökésekkel). Csak a strand környékén bohóckodtam, mert a nádashoz most nem volt kedvem :-). Egy rövid ideig tudtam normálisan szörfözni (hogy az orra belefuródik a hullámba), amikor kicsit elállt a szél. Nem sokáig tartott :-(. A lapát jó. Jó merev, könnyű eszkimózni, támasztani, kényelmes. Korábban síkvízen kicsit kacsázott a kezemben, a hullámokban ezt nem éreztem. Széllel szemben azért könnyebb vele evezni, mint a hagyományos euro lapáttal (-:
Jövő szombaton (ha nem esik) 9h.körül a Dunakiliti Vadvíz kempingben leszek. Ott kipróbálhatod a Hunterem. Délpesten az RSD-n előre egyeztetett időpontban, szinte bármikor.
Akkor azt megerősítem, hogy Huntert csak próba után vegyél, ha tényleg beleférsz. Kevéssé valószínű, hogy kényelmesen. Van itt a fórumon sokféle nagyhajós ember. Amit tudok ajánlani az a Tahe Marine Wind Solo, de nem a gyári üléssel, hanem nagyobbra cserélve (Kajaksport L vagy M). Az enyém ilyen és szeretem. De új beszerzésként valószínűleg jobbat ajánlatot is találsz (pl. Prijon Kodiak), amin nem kell változtatni, a használt meg úgyis véletlen.
Én 190 cm és 100 kg vagyok. Csavargáshoz, túrázáshoz keresek hajót, ami kényelmes, pakolható, de azért haladni is lehet vele. A Hunterről azt olvastam, hogy ilyen. Van más tipped is?
Nekem nincs Hunterem, de kipróbáltam egyet :-) Ha nincsenek kitöltve a rések utólagosan berakott támaszokkal, egy 1.85 magas, 90 kg-s ember normálisan belefér. Ha olyan hajót próbálsz, amit egy kisebb testméretű ember magára szabott, az lehet az érzésed, hogy nem férsz el. Viszont ha el is férsz, túl sok mozgásra a hajótestben nem lesz lehetőség. Ez pozitív, ha borulás veszélyes vizeken evezel, sőt kiváló dolog az eszkimófordulóhoz. Általános túrázáshoz-edzéshez, és a lábbal való mozgáshoz én szűknek éreztem. Normál körülmények között szeretem utánozni a versenykajakokban szokásos evezéstechnikát.
Máskülönben nagyon tetszett a hajó, stabil, jó egyenesfutású, mégis könnyen kanyarodik.
Néhány éve még a szentendrei Mountex Outletben volt 1-2 hajó, ami ezt a célt szolgálta, de érdekes módon amit ki tudtál próbálni, azt a cég üzleteiben nem lehetett megvenni, így ha megtetszett a hajó, akkor azt a példányt elhozhattad.
Volt ismerősöm aki vett itt hajót, Necky-t. Most nem tudom, hogy mi a helyzet ott.
Egyébként minden típust be lehet hozni, nyilván pénz kérdése.
Azzal, hogy a Tahe Marine megvette a Robsont, megugrottak a szállítási költségek is.
10 hajót vettem novemberben, 1000 euro volt a szállítás, csomagolás díja, míg a Robsonokért kimentem Bécsbe trélerrel fillérekért.
Nem véletlenül árulja a Mountex azt a két hajóját gyári kisker áron (369.990).
A Playspiritnek is ugyanúgy 1202 euro az ára, mint a Revalnak vagy a Wind Solonak, de szerintem van egy lélektani határ, amit itt Magyarországon az emberek kiadnak egy hajóért. A 300.000 Ft már sok, igaz TyuTyu? :)
Viszont, nálam okosabbak, akik szintén a multik világában edződtek mindig azt suttogták a fülembe, hogy "nem azért dolgozunk, hogy elfáradjunk".
Sajnos nem talaltam uzenet kuldo funkciot ezen a forumon. A tipus leiras es tesztek alapjan nagyon jol hangzik, levelben el tudod kuldeni hogy helyileg hol van a kajak, illetve hogy milyen arban gondolkozol? attila.gottli[kukac]gmail[pont]com
Koszonom!
Illetve koszonom a Miwokrol a tapasztalatokat is, pontosan ezert szeretnem kiprobalni a hajot.
Kalman, igen, en kerestelek levelben. Ez eddig ertheto is, de egy nagyobb kereskedo azert megengedhet maganak nehany tesztpeldanyt, legalabb egy vagy ket marka legnepszerubb hajoibol. Persze lehet ez csak az en fejemben letezik igy, es itthon ennek nincs ekkora piaca.
Ha esetleg van az eladási árról elképzelésed, és megtennéd, hogy akár a nevemnél megadott e-címre elküldöd, megköszönöm.
(fontolgatom valami egyes beszerzését, mert van ugyan egy régi ndk-s kétszemélyes csodám, de annak a szállítása egyben vagy szétszedve-összerakva kissé komplikált, érlelődik bennem, hogy kéne egy hasonlóan stabilnak mondható, de sokkal igazibb, és gyorsabb kajak, különben örök kocakajakos maradok; egyelőre leginkább csak tájékozódom (tube, tesztek, stb), ami alapján eddig a Prijon-RTM-DAG-Aquarius kajakokat szeretném előbb-utóbb testközelből megnézni)
Dag Miwok: 180cm/78 kg, 43-as lábhoz még jó. De a lábtartó-kormánypedál ütközésig előre van tolva, a lábfej cipővel együtt (dorkó) már passzentos a beltér magassága miatt.
Derékban, súlyban van még ráció a hajóban, a beülő nagy, de lábhosszban, lábméretben szerintem majdnem ki van maxolva az említett méretekkel. Hétvégeken járok le BFenyvesre, adtam már kölcsön más érdeklődőnek is, mert egyébként nagyon kényelmes és stabil hajó. Többször végigment a Balatonon egy nap alatt hosszában, pedig fotelhuszár ült benne... Nekem első és utolsó kajakom egyben. (előtte volt egy Ocean Duo, de az nem kajak)
A Kodiak lábtérben sokkal magasabb, de ez esetleg az evezési stílust (magas, alacsony) behatárolhatja. Láttam filmet arról, hogy egy autentikus fókabőr eszkimó kajakban egy egész inuit család utazott. (papa, mama, gyerek, kutya, lehet hogy több gyerek) Nos a Kodiakban egy egész falut el lehet szállásolni pár köbméter csempészcigivel, raklap vodkával együtt.
Azt gondolom, hogy egy új hajót azért nem próbálhatsz ki a vízen, amiért egy új autót sem az utcán.
Attól kezdve már nem 0 km-es, tehát veszít az értékéből.
Tudom, hogy nehéz így hajót venni, mert mindenki azt szeretné tudni, hogy miként viselkedik a vízen, de amelyiket már érte víz, azt újként eladni már nem lehet. A használt hajókkal más a helyzet, általában ott van lehetőség a próbára (legalábbis nálam).
A fiam pont ez a méret, neki a Kodiak jött be. De tény, hogy ennek a kajaknak van egy kis mikrobillegése, amit először meg kell szokni. (Egyáltalán nem borulós kajak, csak ijesztget.) Ha megszokod, onnantól már nyugodtan lehet fényképezni is belőle. Tesztelve.
Kajakot szeretnek venni, azonban a vetel elott ki szeretnem probalni az adott tipust. Eddig ami boltot neztem pest kornyeken ilyesmire nem adott lehetoseget(amit nem is igazan ertek), es tengeri/turakajak berlesere is keves itt a lehetoseg. Hasznaltkent is csak kisebb, sportosabb hajokat lattam az elmult hetekben meghirdetve.
Alapvetoen egy nagy, kenyelmes tura/tengeri kajakot szeretnek venni - amibol magabiztosan tudok fotozni szelben is, de azert haladni is lehet vele. En magam is eleg nagy darab vagyok, ~190 centi es 90 kilo, a kisebb kajakokban keves a hely a labamnak. Peldaul az adatok alapjan a Dag Miwok jol nez ki, de nem ragaszkodok ehhez a tipushoz, csak hasonlora lenne szuksegem.
Esetleg tudtok valamilyen boltot, kolcsonzot ajanlani?
Tegnap voltam Szigligeten. Sajnos a szél-hullámzás nem volt olyan jó mint reméltem )-:, volt, de nem az igazi. Az idő legalább szép tavaszi volt, és a víz már elég meleg a hosszabb gyakorolgatásokhoz is.
Én Zamárdiban toltam tegnap. Pont ugyanilyenek voltak a körülmények tegnap is. A viharjelzés helyett inkább a vizisünöket lestem, hogy nem-e jönnek. Nem hiányzott volna egy sárga csekk...
Ysak, karbon eszkimó lapát, szárazruha. Szörfözés, technikák gyakorlása, eszkimó fordulók. Nem is kellett több a boldogsághoz :) Na jó, a végén családostul beültünk a Hausmannba egy harcsa halászlére és tejfölös csirkepaprikásra. A nap végére pedig hab a tortán egy-egy retro csavart gépi fagyi volt :)
Jó élmény lehetett, köszi a beszámolót. A széltérkép alapján ma még ideálisabb a szél, igazi tengeri hangulat lehet a vízen. Ilyenkor jó lenne egy kicsit közelebb lenni a Balatonhoz.
gondoltam, kicsit lendítek a lassan adok-veszek fórumon.
Tegnap kimentem a Balatonra evezni. immár sokadszor bizonyította, hogy tud olyan lenni mint a tenger. Dél-Nyugati szél, hasonló hullámok. Mivel ezek a tó hosszában keletkeznek tengeribbek, hosszabbak, a nyugodt, de nagy erőt képviselik. Ellentétben az általában uralkodó Északi széllel képződőektől.
Nap hétágra süt, levegő 22 fok, szél kb 40 km/h időnként 50-60- as pöffökkel. (Mondjuk "annyira" a szemembe sütött a nap, hogy a viharjelzést észre sem vettem) Amikor szembe mész vele olyan mintha állnál, de valamiért mégis varázslatos. Jön az adrenalin és érzed nem lehet hibázni. Hiába a sekély déli part azért a víz az úr! Ez annyira jó volt, hogy addig voltam a vízen ameddig az erőm bírta.
Amint írtam, olyan amplitúdóval jöttek a hullámok, hogy nem volt látványos vízbecsapódás a szembe menetkor, szépen lesiklott a hajó és fel a másikra, sebességet nem mértem, de az elhanyagolható volt, hullámmal széllel szemben, ellenben hatalmas élmény értéke volt számomra. Talán sokan tudjátok, hogy az átlagos balatoni hullámokat időnként három nagyon nagy, másfél kétszeres méretű hullámpár színesíti. Na, ezeket vártam nagyon. Félelmetesek voltak a széllel kiegészítve. A hullám tetején, mintha egy kilátón lennél, minden kicsi melletted, belesiklasz a völgybe onnan pedig már nem látod a partot, csak körülötted a vizet. Ebből a kombinációból sajna csak kevés volt. Visszafele a szánkázás, vagy szörfözgetés sem volt piskóta, hallod mögötted a sistergő hullámtarajt, megemeli a hajót és
Azt gondolom az evezés hátszeles része könnyebb volt, de egyben veszélyesebb is, mert ha kicsit is lankadt a figyelem, rossz szögben kapta el a hajót a hátulról érkező hullám, az azt nagyon könnyen keresztbe tudta fordítani, vagy legalább is próbálkozott vele.
Sokat gondolkoztam azon, - mint sokan mások-, hogy kormánnyal, vagy nélküle? Azt itt egyértelműen kijelenthetem, hogy az adott víz és szél viszonyok mellett nagy segítségemre volt az aktívan használt kormánylapát. Sík, vagy gyengébb víz mellett lehet a technikát használva irányítani a hajót, de itt bizony nagyon kellett. (nekem) Meg kell említenem, hogy az Ysak immár sokadszorra, kitűnőre vizsgázott, szinte akarta, hogy nekem jó legyen, folyamatosan biztonságban éreztem magamat vele. Igaz, hogy amikor először kipróbáltam ezt a típust azonnal éreztem, hogy ez a nekem való.
Ja Albinféle Greenlandi lapátot használtam, észre sem vettem rajta a szelet.
Érdekesség, hogy az a fajta boldogság amit éreztem, valahogy bent lehetett a levegőben, mert akkora halak ugráltak ki a vízből, amekkorákat talán még nem is láttam, gondolom ők is élvezték a napot. A parti horgászok biztosan könnyeztek volna, ha tudják, hogy a keszegeken kívül is van hal a tóban és nem azon aggódnak, hogy ki tudok-e kötni a zsinórjaik összegyűjtése nélkül.
Néhány szörfössel osztoztam ezen az élményen a látótávolságon belül, de remélem valahol még volt vízen közülünk is valaki ..
Tudja valaki, hogy a Nyunyókajak a Soroksári Dunán működik-e még? Hajót szeretnék bérelni vasárnapra (kezdőnek). Tavaly ősszel még láttam a vízen ilyen felirattal kajakokat, de a neten fellelhető telefon nem él. Esetleg ha valaki tudna más PE hajó bérlést vasárnapra megköszönném. Andrew, kajak.hu sajnos nem jó mert pénteken kellene elmenni a hajókért és estig dolgozom.
Eladó egy vadonatúj, sosem hordott Gul vízicipő, UK 9-es, EU 42-43-as méret. Ügyesen sikerült két párat megrendelnem belőle a wetsuitoutletről, ma jött meg. Az ára 18 font volt, 6000 forintért adom. Jó kis könnyű cipő, de szerintem neo zoknival hideg időben is jó lesz. cselovek@gmail.hu 06705502294
Szerintem nem tettek tönkre semmit, a "jó cuccokat" pedig nehéz is (-: A jó az ami egy életen át használható marad, a tárgyak arra vannak, hogy használjuk őket, a hélium sátorban őrzött dísztárgyakat meghagynám a múzeumoknak (-:
Hááát, ahogy néztem, az jutott eszembe, amikor gyerekkoromban először láttam papírzsepit. " nem sajnálják eldobni?" Úgy látszik mi nem azon a felén élünk a világnak, ahol könnyű megszerezni és tönkretenni a jó cuccokat. :-(
Azt jól gondolom, hogy pl. Aloha csak egy méretben van, és ha jó akkor jó, hanem nem akkor másik típust kell választani ? Tehát nincs belőle különböző nagyságú juzereknek többféle méret ? Nem találtam semmi ilyesmi utalást a találatként előkerülő oldalakon.
Köszönöm a hozzászólásokat, még ki kell gondolnom, hogy belevágjak-e ( a népes egyéb hobbik mellett ), de szombaton valószínűleg beleülök egybe Evezek Kálmán jóvoltából. Kicsit félek tőle hogy megtetszik, és még nagyobb lesz a dilemma, hogy ha van időm akkor mivel menjek a vízre. :-)
Alkalmasnak alkalmas. Ha teheted (pénz, tároló és szállítóeszköz), vegyél minél hosszabb hajót, a Dunán (is) számít a relatív gyorsaság. 5m körül vannak az ún. tengeri kajakok. A rövidebb hajók könnyeben kanyarodnak, ez kis csatornákon előny lehet. Az Aloha kétségtelenül megfelelő túrázásra. A felszereltségre is figyelj, nem mindegy van-e kormány, szkeg, ülés, háttámla stb. Ezek többnyire pénzbe kerülnek, de van, ami megéri. A Dunán sokat kell egyenesen menni, de néha hirtelen kell kanyarodni, kezdőként a kormány nagy segítség, de meg lehet tanulni enélkül evezni.
Sziasztok, tegnap a Velencei-tavon elsőfokúban evezve gondolkodtam el azon, hogy egy gyakorlatilag szigetté körbeépített, kövezett-betonozott nádas vajon partnak számít-e, és így beleszámít-e az elsőfokú viharjelzés esetén csónakra érvényes 500 m-be?
ez most szenyó lesz: én 3d-s cuccokat szoktam berakni a hajóba, de érdekelne az a felszerelés, ami csak két dimenziót foglal el, mert abból sokkal többet lehetne vinni, így messzebbre jutnék :)
Ezt a kis programot ajánlok azoknak, akik a földközi tenger partvidékét, partvonalát szeretnék megnézni, mielőtt közelről is látják majd. Esetleg utólag néznék meg, hol is jártak...
Én néhány görög szigetet jártam körül, csodás felvételek!
Kicsit visszaolvasva, bár nem kimondott kajaktéma hozzászólnék a Gore-Tex kérdéshez. Bakancsom nekem még csak Goretexes volt, és a következő is az lesz, de igazából az anyag, és utánzatai közti különbség lenne az érdekes. Kabátom bolt sokféle és pár neo+orkán spricóm is. 2 rétegű, 3 rétegű egyaránt. Ami általános volt a nem-Goretexes cuccok körében, ártól és felépítéstől függetlenül, az az, hogy a laminálás (azaz az orkán anyagra felvitt fehér (vagy fekete)) vízálló cucc lejött 1-4 év alatt. Ez igaz az 1000 forintos lidl-ös esőkabátra, és a 60 ezres Artistic evezős kabátra is. (A szétmentek még listában 2 féle spricó, radarreflektoros síkabát, bringáscuccok sora, Delta, Nokie evezőscucc, Saleva, Sherpa kabátok is sorakoznak) Még a 3 rétegű Palm spricó is szétvállt rétegeire. Ezzel szemben van 2 Goretex kabátom, egyik immár 14 éves, Lafuma , ami még ma is pont annyira vízálló, mint amikor vettem. Másik kérdés, hogy a zipzárok, tépőzárak már alig élnek rajta. A másik egy North Face kabát, amit ugyan nem szeretek annyira, mivel a szabása nem igazán mozgásra van kitalálva, de az is 3 éves, és ugyan városi használatban van, nem mállik kicsit se. Tény, hogy a gore-os cuccok valamivel drágábbak, de eddig nekem nagyon megérték az árukat.
Az impregnálás minden esetben hasznos, mivel a "lélegző" anyag nem sokat ér, ha rongyá van ázva. Egész napos esőben, 100%-os párában semmi sem vezeti el a gőzt sehova, de vizes fűben gázolás után szárazon maradt bőr, a zápor után nagyrészt száraz kabát sokat javít a komforton. Persze minden impregnálás pillanatok alatt lejön, ahol dörgölöd valamihez, de ha a cumó fele száraz, már az is segít "kiereszteni a gőzt. Persze a mentőmellény alatt mindegy mennyire lélegzik a kabát...
Nemrég feltettem egy kérdést a programszervezőn a szezonnyitó helyszínéről. Lényegében, hogy hol szeretnénk tartani. Eddig kettő hozzászólás érkezett, amiből nehéz lesz szavazást kerekíteni. Tehát, akik jönnek idén, kérem foglaljanak állást! Továbbiak a programszervezőn.
Az a baj, hogy amíg meg nem próbálunk kinézni az általunk elképzelt forgatókönyvekből, ennek a kérdésnek nem lesz megoldása, ugyanis mi és a szabályalkotók nagyon máshogyan képzeljük el a dolgot.
Mi úgy állunk hozzá, hogy aki kiborul a kajakból, az valahogyan visszamászik, rendezi a sorait és megy tovább.
A rendeletalkotó úgy áll hozzá, hogy aki kiborul, az vagy annyira balek, hogy nem tud visszamászni, és akár órákon keresztül is várja a mentést, vagy elájul és magatehetetlen lesz.
Meggyőzni egymást lehetetlen, mert a kajakozók között biztosan van ilyen és olyan is, és nincs az ember homlokára írva, hogy milyen vizekben képes visszajutni a kajakba, már ha egyáltalán. Aztán jó magyar szokás szerint beszigorítunk annyira, hogy baj ugyan nem nagyon lesz, de leginkább azért, mert mindenki elhúz más vizekre.
(Ilyenkor mindig az a kép ugrik be, hogy mi lenne, ha a szabadvizes úszó világbajnokságokon is a 100N-os mentőmellény lenne kötelező. Oké, a versenyzők úszni speciel nem tudnának, de tutira senki nem fulladna meg, még akkor sem, ha éppen úszás közben lenne rosszul. Na, ez a magyar szabályozás.)
Tavaly elkezdtem kajakozni és nagyon megtetszett. Egyelőre csak egy felfújható kajakom van, ami alapvetően nem rossz ha egyedül vagyok, de ha másokkal együtt kajakozok, akkor nem tudom tartani az iramot. Ezért szeretnék vásárolni egy túrakajakot az alábbi paraméterekkel:
műanyag
5m alatt (mert nem vagyok nagy ember 70kg 170cm)
kiemelhető kormánylapát (nem baj ha nincs a hajón, de bővíthető legyen)
tárolórekesz
200 ezer forint körül gondoltam.
Pl a Robson aloha lenne az optimális számomra. Ilyet vagy ehhez hasonlót keresek.
Aki tudja, hol lehet kapni itthon legolcsóbban az EN 395 (ISO 12402-4) szabványnak megfelelő mellényt, az írja már meg pls. Túl sok a felesleges űr a rakrekeszeimben, valamivel ki kell töltenem, mert a hasznos dolgok mindig elcsúsznak a hajó orrába vagy végébe. Erre talán ez pont jó is lesz. Természetesen, hogy ha komolyabb túrára megyek, ahol kell minden felszerelésnek az utolsó cm2 hely is (naná, hogy nem a hazai vizeken), akkor oda nem viszem, hiszen ki a fa*z kíváncsi ennek a cuccnak a meglétére az országhatáron túl...
Ha régen kajakoztál, akkor neked olyan hajó kell, amiben lehet taposva-forogva evezni. A sursfki-k ilyenek: ezekben telitalpas lábtámasz van pedálos kormánnyal, és kimondottan hullámos vízre valók. Itthon használtat nehéz lesz találni, az újak meg elég drágák, de ezzel jársz szerintem a legjobban. Esetleg a Kape Marino sursfki vagy beülős változatát érdemes megnézned, kipróbálnod, ez elérhetőbb árú, mint egy Epic, Vajda vagy Fenn surfski, de nem is olyan jó forma, mint ezek.
Tengeri kajakból ilyen lábtámaszos, pl. Kayakpro Nemo, Kayakpro Marlin, Epic 18x. Ezek sem olcsóbbak, és neked valószínűleg túl szélesek.
Egy kis segítséget kérnék Balatoni kajakozashoz keresek hajót. Mivel régen komolyan kajakoztam egy dinamikus, gyors hajóra lenne szükségem, amelyben rendes technikával lehet evezni. Tehát ne legyen túl széles a hajó. Nem hosszú evezesekhez kell, hanem 15-20 km távolságra, sport és nem túra célra.
Ha tudnátok típust, vagy még inkább konkrét eladó használt hajót ajánlani, az nagy segítség lenne.
Elsőként itt a fórumon kínálom eladásra a Kape Hunter tengeri kajakomat, hátha valakinek pont erre van szüksége. Extra kivitel -vákuum infúzióval készült és könnyű, erős karbon hajó, a gyártói ár 320 000 nettó. A kajak még nincs két éves, gyártói garanciával rendelkezik. A hajó szép állapotban van, kevés használatból adódó karccal. A combtámasz zártcellás habbal komfortossá lett alakítva, de eltávolítható ha valaki nem szereti a puhát. Teli talpas lábtámasz lett beszerelve, amely ugyancsak eltávolítható ha valaki nem szereti a kényelmet, vagy nem fér másképpen be a kajakba. A hajóról csak jókat tudok mondani, nagyon könnyű eszkimózni vele, nagyon stabil, ugyanakkor meglehetősen gyors is, nagyon jól irányítható.
Egy kiváló teszt készült konkrétan ezzel a kajakkal, a tesztelő beleegyezésével közzéteszem és javasolom megnézésre, többet mond mintha írnék róla sokat:
Második kajakként használtam, igen keveset és mivel gondban leszek a közel jövőben a tárolással (költözés) inkább eladom. A hajó megtekinthető Esztergomban, az ára: 225 000 Ft.
Igen, ezt a hajót én is kicsit nehéznek találom üvegszálasokhoz viszonyítva. Nézegetek más üvegszálas eladó hajókat is, de általában az ország túlsó végében vannak.
Ez meg ilyen utolsó lehetőségnek maradna, ha nem találok semmit, akkor ez lesz. Amúgy nekem is tetszik.
Az én PE hajóm 28 kg, az üvegszálas 18 kg, ez észrevehetően könnyebb súly és számít, amikor felrakom az autóra, vagy amikor felmászok a meredek parton, kifáradva, evezés után. A hirdetett TT-01 elvileg 24 kg. Nem olyan nagy különbség a 28-hoz képest, bár minden kg számít. Amúgy jó alakú hajónak tűnik, valószínűleg jól jársz vele, még ha költesz is rá valamennyit, hogy magadhoz igazítsd.
Köszi a választ! Az üléssel kapcsolatban: most is egy olyan eszkimót hajtok, amiben ilyen ülés van, tény, hogy biztos van tőle kényelmesebb, de eszkábáltam hozzá háttámlát, meg egy kis szivacsozással egész elfogadható. Bár igaz, hogy 1-1.5 órákat szoktam vele evezni, hosszabb, vagy akár többnapos túrán még nem voltam vele.
A PE hajókkal kapcsolatban: tudom, hogy strapabíróbbak, mint az üvegszál, de nekem fontos a kisebb súly, egyedül pakolgatom fel a kocsi tetejére a hajót. Továbbá, PE hajóra már nem lenne elég a keret, legalábbis úgy tudom, hogy többe kerülnek, mint az üvegszálasok. Olyan 150 környéke a max. amit ki tudok és hajlandó is vagyok kiadni egy hajóért.
Tengerre nem fogom vinni a hajót, itthoni folyókra, tavakra tervezem. Talán eljutok minden évben valami túrára, de legfőképpen rekreációs céllal evezek. Ilyen szempontból valami portya is elég lenne, de nem bánnám, ha stabil lenne a hajó, meg ha van benne pakolási lehetőség az is jó. Ezzel meg már a tengeri/túra felé billen a mérleg nyelve.
Azért ha esetleg ebben az árban lenne valakinek valami ajánlata, akkor keressen meg vele, megköszönöm!
Üdv! Szerintem inkább egy rendes ülést tetess bele. Az számít, és nem rossz, ha akár utólag lehet deréktámaszt is belerakni. A képen látható, egybeöntött ülés kevés embernek jön be hosszabb távon. Persze, lehet, hogy te ezek közé fogsz tartozni :-) A szerelvények közül a kormány számít, ha már van benne. Amit te szeretnél magad megcsinálni, kevésbé aggályos része a hajónak. Egyébként polietilén hajón nem gondolkodsz? Jó ajánlatokat is lehet találni. Az üvegszálas test igazi előnye egy amatőr túrázónak a kisebb tömeg. Nekem konkrétan ez megérte, hogy beruházzak egy ilyen hajóba a rendszeres evezésekhez. De a megszokott PE hajóm még mindig a szívem csücske. :-)
Még mindig tengeri kajak vásárlás előtt állok. Visszaolvasva a fórumot láttam, hogy volt már kérdés a Sybill Plastic által gyártott hajó, konkrétan ez:
Fórumtársak írták, hogy a forma és kivitelezés többnyire rendben van, de a szerelvények nagyon gyengék.
Szerintetek ha szerelvények nélkül gondolkodnék a hajóban és magamnak szerelvényezném fel, akkor azzal előrébb vagyok vagy hülyeség ilyenben gondolkodni? Ha magamnak szerelvényezném, akkor hol találok hozzá normális kötélrögzítőket vagy a végére a hordfüleket? Csak ezekre gondoltam, lábtámaszt, kormányt a készítővel rakatnék bele. Előre is köszönöm a segítő válaszokat!
Én tegnap déli szembeszélben eveztem, a forduló után kb 10-15 perc múlva elállt a szél, így nem volt hátszelezés - de mindig ez van, meg sem lepődtem rajta :)
Ma másik irány: enyhe északi szellő, maradt hazafelé is, így kicsit besegített a visszaúton ...
Tegnap én is arra gondoltam, hogy most kéne menni evezni, a jó déli szél a Dunán is élvezhető hullámzást tud kelteni. Sajnos, dolgozni kellett. Azért most kimegyek egy körre :-)
Ma így nézett ki a Balaton. Keleties szembeszél oda, hosszú utazó hullámok vissza. Úgy felkapták a hajót, hogy sistergett alatta a víz. Kezdésnek ez nem is rossz. Érdekes a csatorna befolyó a két színű vízzel.
A ki-be szállással gondom volt.
Létezik olyan csizma, ami nem neoprén, hanem magasított gumi szára van, kajakozásra alkalmas talprésszel? (nem sima gumicsizmára gondolok)
Amiben simán bele lehet lépni a 10-25 cm-es vízbe, és nem tapad rá a megrothadt uszadék. A neoprénnel az a bajom, hogy beszívja a vizet, úgy az indulástól egy vizes cucc van a lábamon és a móka után a szárítása fűtetlen körülmények között nehézkes.
Valami olyat vizionálok, mint egy lovaglócsizma, csak kajakos kivitelben. Ha tudna valaki ilyet megköszönném a linket, vagy a tanácsot.
Az előző témához: nem volt vízen senki aki ellenőrizze a mentőmellényemet :),sőt az 1500 m sem volt szentírás, szinte olyan mint a tengeren.
Az is megfordult a fejemben, hogy lehet, egyedül vagyok a vízen akkor a teknő ma csak ez enyém volt. Persze remélem nem, és más is ki tudta használni ezt a szép időt!!
Én ebben a deca-s mellényben evezek, ami az én méretemben 70N-es es tökéletesen fenntart, párszor próbáltam :-) Tudom, hogy nem felel meg a szabálynak. Balatonon vittem a kajakon egy 100N-est is, hogy ne lehessen belém kötni. (bár lehet, más okból lehetett volna). Dunán, még nem jöttek oda hozzám, szerintem a (turista)csoportokat kiemelten ellenőrzik, és azért ebben van ráció. Más kérdés, ha összeverődik 10 igazi kajakos, akkor azokat is elkezdik-e a megbüntetni. De a szabály, az tényleg életszerűtlen, mint sok más része is a HSZ-nek. A DR-VTSZ viziturisztikai szövetség most éppen véleményeket gyűjt, nem tudom, milyen fórumon szeretnének és tudnak kiállni a HSZ módosításáért. Lehet segíteni nekik.
A büntetés Nagymarosnál történt, de Pilismaróttól Dunabogdányig mindig ellenőriznek. Hétvégén minden nap legalább egyszer kérték a mellényeket a vendégeimtől. 8 hajóval jöttünk le Esztergomból és a Szigetcsúcsról indulásunk után a Kisoroszi révnél bevártak és lépésben mellettünk csorogtak. Minden hajóban a mellényt nézték.
Mert vannak a mentőmellények (pardon: úszást segítő mellények) amikben kajakozni szoktunk, meg azok, amikben az a jelölés van, ami a tuti... utóbbiak viszont nem túlságosan használhatóak...
Csak nem tudom mitől tudnak többet a cimkén kívül?
Most ha teszem azt, a már meglévő mellényem következő gyártásakor a gyártó azt a jelölést teszi bele, ami a szabályzatban szerepel, és más nem változata rajta, akkor az már jó?
Kell ide jópár tanulmány eu forrásból persze, kell mindenféle Balaton- meg tájbiztos meg szakértői bizottság, művészeti felelős, tálalásügyi konferencia és ha a költségvetési- és eu zsé a "rendeltetésszerűen felhasználódott", akkor a végén diadalmaskodik a nép akarata. Így mindenki jól jár.....
Elképzelni sem tudom, hogy egy ekkora épület épüljön Magyarországon még ebben az évszázadban. A Balaton 30 méteres kimélyítése is erősen sci-fi kategória. Még azt is nettó hülyeségnek tartom, hogy a Kárpát-medence minden szegletéből vizet fuvarozzanak egy medencébe a Balaton partjára. Maaargit, nóóórmális?
Egyébként az ábra biztosan nem jó. Az épületet Balatonalmádi külterületére, Budatavára tették, rá a nyaralóházakra. Miközben kicsit jobbra, Almádi és Fűzfő között van egy nagyobb senkiföldje.
Hát, errefelé a táj panorámájába azért belemászik a Nitrokémia. Meg a DOW gyár, ami mellé közvetlenül épülne. (Tudom, már nem DOW, mert papíron eladták, de attól még az.) Szegény tobrukiak szívnának egy nagyot, mert az egy istenhátamögötti elfelejtett sarka volt a Balcsinak és ők ezt élvezték.
Gyönyörű lesz ... vagyis reméljük nem lesz. Mármint nem gyönyörű, hanem egyáltalán :)
Nekem már az is túl sok volt, hogy a Velencei tónál a naplementés kilátást elrontották a wakeboard pályával - úgy néz ki, mintha építkezés lenne a tó közepén... erre még megépítették mellé azt plázaszerű homokos bícset is ... amott meg valami "velnessz" hotel ...
Rajzolni kell rá egy oled kijelzőt és promó videót feldobni a Kickstarterre. Kalóriaszámláló, értekezlet figyelmeztető pittyegés, pulzusmérő, nyakkendős manager és boldog anyuka, hátizsákos kisgyerek legyen a jelenetben... :-)
Ha ügyesek vagyok szériatartozék lesz az új 7-es BMW-ben.
A kérdésed indokolt, nem érdemes bármibe beleugrani. A felfújható kajak strandolásra való, sodrással bíró vízre nem alkalmas. Kezdőknek különösen nem. A Sit-On-Top nyári jó időben jó szórakozás, horgászni is lehet belőle (ha olyan típus), de többnyire lassú, rövid hajók, Dunán hamar eléred a korlátokat. Inkább álló, vagy lassú vizekre való. Hogy mi lenne a jó, az sok mindentől függ. Teljesen más irányok vannak: az ún. portyakajakok, amelyek hasonlítanak a versenyhajókhoz, de annál stabilabbak. Sokan használnak ilyet a Dunán. Meg kell tanulni, de gyors edző és túrahajók. A tengeri kajakok többnyire még stabilabbak, vízzáró rekeszekkel, megfelelő öltözettel és felszereléssel nehéz körülmények között is használhatók. Kezdőknek is alkalmas, mivel stabil. Viszont, a kérdésed alapján nem ismered mélyebben a hajótípusokat, ezért ne vegyél saját hajót, amíg ki nem próbáltál pár félét. Mindenesetre a 4 m-nél rövidebb ún túrakajakok (TK-1) szintén kevéssé ajánlottak Dunára, különösen kormány nélkül. Budapesten a Római-parton (de másfele is) lehet kölcsönözni többféle típust, érdemes kipróbálni.
Gondolom nem az első ilyen kérdés ebben a fórumban:
Kezdőnek milyen 1 személyes kajakot ajánlanátok a Dunára? A Duna mellett lakom, szeretném kipróbálni a kajakozást (rövidebb, néhány órás kajakozásokra gondoltam). Ahogy nézegettem, a sitontop kajakok (pl. RTM Mojito) vagy esetleg a felfújható kajakok a leginkább ajánlottak kezdőknek.
Ha ezeken múlik és ha az eddigi hozzáállásukat nézem, hogy mit műveltek eddig ebben az országban, ami az ő saját érdekeiket részesítette előnybe, akkor nem sok jóra lehet számítani, ami ránk, kajakosokra nézve is pozitív lenne. Ötleteket meg nem akarok adni nekik... és ez már nem ennek a fórumnak a témája.
Nem lehetne ezt a kormányzati szándékot valahogy kihasználni, hogy a nagy tavainkon olyan szabályozást alakítsanak ki, ami alapján érdemes a tengeri kajakos kirándulást/nyaralást pl. a Balatonra szervezni? Marketinggel biztosra veszem, hogy a német nyelvű országokból is jönnének sporttársak. A szezont is jócskán ki lehetne tolni.
Az én "szintvonalam" is a hegyekből csúszott le (-:. A hegyen szerintem kevesebbet van az ember esőben (most attól eltekintek, hogy a kajak egy hónap az Alpokban végig esőben, nulla mászás után jött), mert vagy egy szikla alatt várja, hogy abbahagyja, vagy havazik. Szellőzés akkor is inkább csak a hónalj cipzáron keresztül volt vagy csak magunkra terítettük. Az alsóruha sokkal inkább nem mindegy, hogy vízesen is meleg meg kicsavarható. Ha sokat és nagyon esik akkor nem akarsz mást csak hogy 100% vízálló legyen átszellőzés nélkül, mert bármit csinálsz nedves leszel (akár a sátorban is) és akkor nagyon nem jó ha szivárog az utánpótlás vagy átszellőzik a vízes alsó ruhád, vagy párologtatsz.
(Futásnál pl csak akkor veszek esőcuccot, ha nagyon esik, ha csak erősen párás a levegő mint ma (-: akkor nem. Csak a futás után veszem fel.)
Bakancsból nem sok választásom volt, vagy La Sportiva vagy Scarpa mert csak ennek a kettőnek volt legalább 2 cm kővédő gumi széle és amire rendesen ráment a hágóvas. Mondjuk nem annyi volt mint ma, hanem kb negyede.
Gyanítom, hogy felhasználási területtől is függ, mennyire hatékony egy "lélegző" anyag. Én speciel a hegymászásban nagyon sok komfortot kaptam a technikai ruházattól. Amikor még kockás pamutingben mentem fel egy fal beszállásához, addig ruhát kellett váltani, hogy a falon ne fagyjon jégpáncáél a hátamra. A csehszlovák elölzsebes vászonanorák persze örök emlék marad, elfért benne a Praktica, de a technikai aláöltőző egy gore-tex kabáttal már más világ lett.
La Sportiva hasítottbőr túra-félcipőt két-három évig használtam nagyon durva "vorbau"-kon (a szilafalak alatt lévő kőgörgeteg) és tényleg kiváló volt, de amikor Lowa cipőt próbáltam és mellette ott volt a La Sportíva is a polcon, akkor kidolgozottabbnak, szofisztikáltabbnak láttam a német csúcsterméket. Ez olyan dolog, hogy adott időszakban, adott feladatra adott márka a legismertebb. Régen ezt nem torzította annyira a marketing, hanem a tapasztalatok, beszámolók alapján kereste mindenki a legjobbat.
A kajakozásbabn is arról szól a ruhatörténet, hogy ki milyen körülmények között szeretne evezni és ahhoz meddig komfortos a cucca. Én az egyszál szörfgatyában evezést preferálom huszonötfokos vízben, huszonötfokos levegővel, négyfokos alkoholtartalmú, tízfokos hőmérsékletű sörrel a tárolórekeszben :-) És a lángoson is legyen egy fok-. Hagyma.
Én nagyon nem vagyok goretex párti. Az egész lélegző anyag bizniszt pedig úgy ahogy van "parasztvakításnak" tartom. Mert amikor "működne" akkor nem sok szükség van rá (száraz napos 30 fokos levegő hideg vízzel), vagy kevés helyen fordul elő. Vízesen nem lélegzik, de normális alsó ruházattal nem is szükséges, sokkal fontosabb, hogy rendesen vízálló legyen. Miért van mégis goretex cuccom? Mert csak ebből csinálnak normálisat (mert ezzel a címkével jó drágán tudják adni). Ha tudnék akkor nem lélegző anyagból vennék. Stormcag-et szerencsére még tudtam szerezni az eredeti nem-lélegző anyagból, szerintem elég nagy különbség van a kettő között, pl nem fúj át rajta a szél, és lényeges tulajdonsága a vízpára belül tartása is, mert így a meleg is bennt marad (egyszer aludtam benne -2 fokban, alatta vízes gore szárazruha, kellett pár perc amíg felfűtöttem és utána addig jó volt amíg nem mozdultam meg, és akkor megint pár perc vacogás jött. Goretex meg goretex között is elég nagy különbség van, meg lehet nézni a katonai goretex kabátot vagy a katonai szárazruhát.
Hogy a kérdésednél maradjunk, szerintem ha komolyabban gondolod a hideg vizes evezéseket, érdemes minimum egy neoprén Long John-t (mindenképp ujjatlan) és egy kajakos dzsekit beszerezni.
Én tisztában vagyok a gore-tex működési elvével, meg azzal is, hogy egy idő után még a saru is beizzad. De ez a bakancs akkor se jó. Viszonylag nagy felületen van rajta gore réteg, és majdnem úgy (olyan jól és gyorsan) ázik be még impregnálóval is, mint egy vászoncipő. És már iimpregnálás előtt se lélegzett. Míg a novadry meg igen...
(haix)
A decathlonban kapható novadry-nak nevezett réteggel ellátott, kb 7000 ft-os bakancsom meg valóban nem ázik be csak úgy.
Szóval felőlem aztán védhetsz akármit, nekem a valóság a lényeg. Én nem fogok haix gore-tex cuccot venni soha.
Nem, szerintem a katona beszerzési döntéshozatalnál egyáltalán nem csak a termékminőség a mérvadó. Sőt, az a tapasztalat, hogy ritka esetben az a mérvadó. :D Nézd csak meg egy katona cuccait, használd és rájössz miért mondom ezt. Kb a kanálgép, ami jó, meg a zokni, esetleg a trópusi gyakorló... a többi szemét. Épp ezért foglalom imába a nevét minden nap annak, aki emellett a jóóóféle bakancs mellett döntött.
Mert ha van olyan is, ami olcsóbb és még a gyakorlatban is jobb, mint ez... felmerül a kérdés, hogy vajh miért pont ezt a retket választották, amikor nem is jó és még drága is. Ráadásul pont katonai célokra. Merthogy a katonák ugye lehet hogy még esetleg netalántán használnák is egész extrém körülmények között is és egy éles bevetésen ez esetben a minőségen akár életek is múlhatnak.
Csak a gore-mundér becsülete végett tegyünk tisztába pár dolgot:
A "GORE-TEX" működési elve a következő: Szinte tetszőleges anyagra (orkán, műszál, stb.) laminálnak mikroporozus gumiszerű réteget, aminek négyzetcentijein többmillió apró lyuk van. A lyukak hallgatóztak fizikaórán és tudják, hogy a testből párolgó vízgőz mekkora helyen fér át, és annál a méretnél nagyobbak, hogy kiengedjék, viszont azt is tudják, hogy a befelé igyekvő vízcseppek a viszkozitással karöltve ("tapad" a víz) együtt mekkora méretben jönnének befelé, no annál meg kisebbek. Ez az elv tökéletesen működik, viszont az egységnyi idő alatt kiengedhető vízgőz mennyisége nem végtelen és a gore anyagon befelé is átjut a víz idővel!
Emiatt MINDEN gore anyagba beleizzadsz, legyen az cipőben, vagy kabátban, nadrágban, sapkában elhelyezve, de MÉGIS KOMFORTOSABB, mint a fólia esőkabát, vagy gumicsimma, vagy az agyonimpregnált szövetanyag, vagy a sima szövetanyag, mert a fólia, a műanyag (pl. síbakancs) a "tökéletesen" impregnált szövet az se ki, se be nem enged semmit, ezért minden vízgőz bent marad, a sima szövet meg hamarabb kiengedi a párát, de beengedi a vizet cserébe.
Tehát a gore működik, a gore jó, csak vannak határai. Azzal, hogy a gore cipőt kivül telenyomod fókazsírral, azzal csökkented a beázás lehetőségét, viszont lenullázod a kifelé párolgást, mert nem maradnak porózus lyukak, ezért "jobban" beleizzadsz.
Mit lehet tenni?
Ha bőrbakancs, bőr túracipő a kérdés, akkor csakis és kizárólag MEINL, vagy LOWA, esetleg HANWAG. Ha egyszer kipróbálsz 20-30 modellt a lábadon (Münchenben - Schuster sportáruház, vagy Sportcheck áruház) és esetleg használod is valamelyiket extrém helyzetekben, többé nem veszel fel mást. Ja és nem kell gore betét, a sima bőr tudja ugyanazt. A bőr ugyanis önmagában porózus anyag, tehát lélegzik is, meg persze be is ázik, mert nedvszívó az anyaga.
Esőben, hóban, sárban MINDEN bőrbakancs átázik egy napon belől, akkor is ha impregnálod, hiszen az impregnálás lekopik, de a bőr lélegzik, valamint meg tud száradni, ha kezeled.
Nem tudom a HAIX-ban mekkora felületen és hol van belől gore-tex bélés, de ha csak két négyzetcenti a nagylábujjnál, akkor is ráteszik a cimkét, és ha beborítják az egész rüsztöt és bokát körbe, akkor is ugyanakkora gore cimkét kap a cipő... De azt érzed, hogy van különbség az eredményben. A láb-izzadás ráadásul egyéni tulajdonság + hőmérséklet függvénye.
Az, hogy valami drága, nem jelent automatikusan jobb minőséget. A katonai beszerzések döntéshozatali folyamataiban szerinted CSAK termékminőségi szempontok szerepelnek???
Ruhában a bőr nem játszik, csak ha csopperes-lófarkas szerepjátékban ragadtál. A gore-tex -nek az alternatívája a "másik" gore-tex, amire esetleg szabadalmi okokból más nevet akasztanak. Ezerféle "egyéb" lélegző anyagot hírdetnek, ha valamit már sokan próbáltak és sokan írták, hogy jó, az tényleg jó. A marketing nem számít, a fizika törvényei viszont igen. Vannak "lélegzőnek" mondott termékek, amiknél egyszerűen csúsztatnak, nem hazudnak. Pl a csipketerítő is jogosan lélegző anyag.... ki+be :-)
Tudom, hogy hosszú lettem, de biztos megkérdeznéd, hogy a gore anyagú cuccokat miért impregnálják mégis. A válasz az eddigiekből adja magát: a gore lehetőségeit tolják el az egyik irányba. Csőkken a beázás mértéke, de ugyanakkor csökken a párologtatás sebessége. Igazábol nem is teljes impregnálást, hanem felületi vízlepergető réteget visznek pl. a kabátokra, ami a vízcseppek tapadását csökkentve, késlelteti a beázást. Ez egy egyensúlyi játék.
Tehát tényleg jók a gore ruházatok, mert komfortosabbak mint bármi más. De nem mindenhatók.
Egyébként olvasnám én vissza, de mivel nem igazán működik rendesen a kereső topicon belül elég nehézkes mindent visszabogarászni.
Lehet én vagyok a hülye, de más fórumokon nem szokott gond lenni. Az index keresője viszont nálam nem működik.
Egyébként a Gore-tex anyagot már tapasztalatból ismerem. Nekem bakancsom van. Egy igen drága katonai (Haix). És szerintem egy rakás sz@r. Beázik még az erős harmatban való séta alatt is. Hiába nyomtam rá egy fél tubus impregnálót is, ez egyszerűen nem működik. Ja és nem is szellőzik :D Legalább szellőzne, de azt se.
Ha nem lenne kötelező felszerelés már elégettem volna. Régi surranót ha rendesen kipucoltad nem ázott be. Ezzel meg akármit csinálsz beázik. Kb arra jó, hogy ne szúrja a talpad a kő. Minden alkalommal, mikor ránézek imába foglalom a nevét annak, aki nálunk ezt rendszeresítette.
Kabátban viszont ismerem a novardy-t, ami meg ellenkezője. Tényleg sokáig bírja az esőt és valamelyest szellőzik is.
Tudnátok abban segíteni, hogy akkor most tényleg kell-e mentőmellény, vagy elég az úszást segítő, egyébként sokkal jobb mellény is?
Mármint gyakorlatilag értem a kérdést. Ok, hogy a jogszabály előírja a mentőmellényt, de komolyan is veszi a hatóság mélyen tisztelt képviselője, aki ezzel molesztálja szegény kajakosokat?
Meg az is érdekelne, hogy őszi, téli, tavaszi hideg vizes időszakban milyen öltözetet szoktatok használni?
Érdemes neoprén rucit beszerezni? És ha igen, akkor abból hosszú ujjas overall, vagy inkább a kantáros nadrág, esetleg csak nadrág?
Szia. Melyik holtágakat érdemes kipróbálni? Algyő környéke, vagy inkább Gyála felé? Tavaly gondolkoztam egy újszegedi Holt-Maros túrán, de nem tudom, mennyire lennének boldogok a horgászok :)
Amúgy a Tiszán nem nagyon vegzálnak senkit a rendőrök, mondjuk a Víziteleptől a Sárgáig elég nagy a forgalom, hisz a sok hobbista mellett ott a sok versenyző, no meg a Csónakdás kölcsönzősök. De mellény persze legyen mindig, abból még baj nem volt. A (tilosban, azaz bárhol azon a részen) fürdőzőket viszont néha még a szárazföldön is kergetik az éber őrök... Pedig egy-egy kánikulai napon ezres számban vannak kint a helyiek a különböző szegedi tiltott strandokon.
Igen, pont azért nerm írtam be, mert ilyen távlatból mindegy. Ha sikerül az időpontot lefixálni, akkor már ahhoz fogom igazítani a többi időbeosztásomat. Azért kösz a türelmet!
Kb. 70-én vagyunk a táblázatban az elérhetőségeknél... 12-én jeleztétek, hogy mi a véleményetek az időpontról. Hát... Most vagy mindenkinek mindegy, vagy nem tudom... :)
Üdv mindenkinek, ismét eladó két jó cucc. Egy Kajner 4 szétszedhető winglapát, 210 cm +10 cm L-es méretű tollal, öt hónapos, minimális karcokkal. A lapát eléggé közismert, amit kevesen írnak le róla, hogy nagyon masszív, erős, túrázóknak ezért egy jó választás lehet a wingek közül. Azért adom el, mert vettem jutányos áron egy Braca IX-et, azzal úgy tűnik valamivel gyorsabb vagyok, tartalék lapátnak pedig inkább egy hagyományosat tartanék. Az ára...legyen mondjuk 39 000 Ft, új ára 55 300 volt. A másik egy Palm Ullswater spricó, N3 méret, kis beülőre való, az enyém 85x45 (a perem külseje). Kb. egy tucatszor volt használva, mivel sokat eszkimózok/forgolódok inkább neoprént használok, az vízhatlanabb. Jó kis spricó egyébként, varrattam rá keresztben egy plusz szabaduló pántot. Az új ára most a wetsuitoutleten 25 font+posta, én 7000-ért odaadom, inkább használja valaki, mint hogy nálam a szekrényben lógjon :-)
Tegnap délután készültek és valóban jó időt sikerült kifognom +10 fok volt.
Én az Amstel partján szálltam vízre, ott több evezős klubnak is van stégje és az autóval is biztonságosan tudtam ingyen parkolni. A belvárosban már kevesebb a ki/beszállási lehetőség, de megoldható itt-ott. Kirándulóhajóból volt néhány, de jól megfértünk egymás mellett.
Szia, nemrég tettem fel ide képeket (linkelve) gyerekméretű neoprén cuccokról tavaszi/őszi evezéshez, ha érdekel és be tudsz szaladni érte jövet-menet Budapesten a XII. kerületbe, lszi írj privát mailt és egyeztetünk.
Most vettem észre, hogya Rainbov csinált egy 350 hosszú, 50 cm széles gyermektengerit. 17 kg az egész és max 50 kg-os evezősig jó. Érat nem találtam de gyanítom, használtan még nem lehet fellelni sehol.
A Tiszán gondolom nem kötekedőek a rend vizi őrei? Mert hivatalosan nem ülhetnének egyedül a hajókban a srácok. A Balatonon bizonyosan vegzálnának miatta.
Januárban zárva vannak, de február elején megyek a boltba, ha gondolod és komolyan érdekel rákérdezhetek, hogy mennyi is van pontosan nekik Riviera kenuból.
Valami félreértés lehetett, mert elég sok hajójuk szokott lenni készleten.Télen szokták feltölteni a készletet, hogy szezonra teljes legyen a kínálat.
Használt tengeri kajakok is vannak mindig (15-20db.), csak ezeket nem teszik fel a honlapjukra.
Szia, köszi én gondolkozok egy lapátban, majd nézegetem akkor az oldalt; karbon szétszedhető tura. Habár lehet jobb lenne megrendelni egy túra tollat kajnertől és kész... Ja ha van valakinek esetleg kajner tolla akár kicsit cápafogas is lehet érdekelne.
Köszi a tanácsokat! A szakemberekben akkor rendült meg a bizalmam, mikor a térdemmel mentem hozzájuk és egymásnak ellentmondó (a második ráadásul az elsőt lezúzó) véleménnyel látott(láttak) el. Az első kerek-perec kijelentette, hogy nem kell bringázni...
Lehet, előbb kipróbálok valami kenőcsöt (flextor, miegymás) és, ha nem segít, akkor még időben egy magánorvost. Mert még szeretnék egy keveset evezni.
Régen vettem én is tőlük kenukat, de az utóbbi időben egy kicsit furán nyomják.
Októberben - amikor 495-re leárazták a Rotomod Riviera kenukat - beszéltem velük, hogy kellene nekem 8 db, mert annyi fér fel a tréleremre, jövök érte és viszem, de hozhatják ők is, ha mondanak egy jó árat.
Néhány nap múlva jött is a válasz, miszerint szállítani nem tudják, de egyébként is csak 1 db van nekik!!!!
Én is szakembert mondanék. Én több hónap után szántam rá magam ott kaptam flector kenőcs meg gyógyszert és kaptam ott kezelést is. Lassan, de egyenlőre elmúlt.
3 éve nekem is elkezdett fájni a könyököm. Hetekig alig volt változás, hol jobban, hol kevésbé, de fájt. Végül 2 hónap kenegetés, pihentetés, borogatás és borozgatás után felkerestem egy reumatológust. Azt mondta "teniszkönyök". Azonnal adott bele a közepébe egy injekciót, egy hét után még egyet és elmúlt. Azóta sem jelentkezett fájdalom.
Úgy az utolsó evezések idején (október eleje) kezdett el fájni a jobb könyököm. Nem is bántam, hogy (mint utólag megtudtam) elmaradt a szigetkerülés, mert nem ment volna. Abban bíztam, hogy hipp-hopp elmúlik, de nem. Egyáltalán nem erőltetem, mégis egy kézfogáshoz is nehezemre esik felemelnem a karom, mert belenyilallik a könyökömbe a fájás.
Egy súlyemeléssel is foglalkozó kollégám javasolta, hogy pihentessem, de ennél jobban már nem lehet. Talán valami kenőcs segíthetne? Közeleg április, a szezonkezdet, addigra rendbe kéne jönnie.
A "sok bába közt elvész a gyerek" szituációk tömkelege előfordult már. Elég érdekesen működő cég, az biztos. A Mountex nem sok, vagy talán nem is vett hajót tőlük 2015-ben. Tavaly ilyenkor még hegyekben álltak náluk a hajók, most meg 1 db nincs.
Valószínű, hogy az idén tavasszal nem is lesz 2+1 akciójuk. Gyanítom, hogy a Tahe helyett találták a Delsyk-et, dehát azért ott nincs olyan kínálat azzal a 3-4 hajóval.
10 hajót rendeltem a Tahe-tól, novemberben szállították. 21 euro +ÁFA a csomagolás díja hajónként, ezen felül a fuvardíj a gyárból. Ez így összesen 1000 euro-ra rúgott, hogy Tartu-ból (1550 km) elhozzák. Azért ez meg tudja dobni a hajók árát!
És még így is olcsóbban adom, mint a gyári kisker ár.
ja és vannak még hasznos fórumok, pl. a facebookon a kajak-kenu piac.... nem kifejezetten tengeri kajakra, de néha az is beesik oda... érdemes azt is nézegetni....
Szia! én speciel a Tahe-tól rendeltem személyesen.... vagyis emailen keresztül egyeztettünk.. mikor szállítottak a Mountexnek hajókat, akkor feldobták az enyémet is, és gyakorlatilag a szállításért nem kellett külön fizetni. Persze ez biztosan "ellenreklám"..az itthoni gyártóknak... de ez szerintem olyan lehet, mint egy utazásszervezés... ha te intézed magad, biztos olcsóbban kijössz, mintha utazásszervezőn keresztül... az itthoniak, akik kintről hoznak be már rárakják a saját hasznukat... érthető módon...
ahol még nagyon nagyon sok kajakot lehet nézni, kipróbálni, azt hiszem talán használtan is.. az Hollandia... ott van egy hatalmas kajak"árulda".... ha érdekel, annak is át tudom küldeni a linkjét... a csapatból már volt, aki odament ki, és onnan hozott be hajót "jobb" áron... persze ez leginkább úgy éri meg, ha nemcsak egy hajóért megy az ember....
Tahe, Boreal, Delsyk márkákat pl a Mountex forgalmazza. Tavasztól biztosan lesz megint a kínálatukban hajó.
Kajakshop, Maritime és még sok más webshopnak egy és ua. a beszállítója. A Kajakshop. Ezeknél is majd tavasztól lesz újra komolyabb kínálat. Szezonális akció nyár végén, őszel szokott lenni. Téli hónapokban nem foglalkoznak kajakok értékesítésével. Nincs itthon akkora kereslet, hogy megérje nekik. Téli hónapokban inkább profilt váltanak a téli sportokra.
Ha Igalonal belépsz Horvátországból Montenegróba, az út végig a part mellett visz, amíg kerülöd az öblöt... Régi infóim vannak csak, de biztosan lehet találni valamit...
Vagy a másik irányba: Njivice-ben szerintem akad valami.
Igaloban is van egy hosszú homokos strand (mint Rabon Lopar), mögötte egy hotel ... régebben el lehett addig menni autóval, de szerintem most már fizetős (?)
Ha meg a legmesszebb lévő pontot nézzük: Zanjic (nehéz (inkább bonyolult) odajutni, de ha már ott vagy, akkor közel a tenger az autóhoz :)
Sziasztok, a gyerekek kinőttek pár cuccot, amit alig használtak. Ha valaki szokott gyerekekkel evezni, annak szívesen odaadom annyiért amennyit neki megér, 7-8 évesre jó. Privát mailcím a profilomban.
Csak az aláöltözet maradt, szárazruhában bizonyára fáztam volna, mert nehezebben tudtam volna felmelegíteni a hálózsákom. Hajnalban -12 fokot mértem. Ilyen túrákhoz azért nélkülözhetetlen egy jó libatoll hálózsák, meg egy jó derékalj.
A programszervezőn olvasható a 2016. évi túraterv tábla (Köszönet érte!)
Aki szeretne hozzátenni, javasolni stb., most megteheti.
A táblázatban kérdőjeles az évadzáró időpontja (amely esetében egyébként minden évben vannak újítók). Aki módosítani, szavazni szeretne, most tegye meg!
Jó lenne az idén elkerülni a már sajnos hagyományossá vált időpont tologatást.
Én is lapátoltam kicsit a Dunán. Szkeget amikor visszaértem akkor tudtam volna csak használni mert be volt fagyva de nagyon sok madár volt és örülök h mentem... BUEK
Tegnap evezéssel zártuk az ó évet, ma egy Dunakanyar látogatással nyitottam az új évet. Kicsit szeles, kicsit jeges volt az idő, de a Dunakanyar így is szép.
Holnaptól jön a napsütés, meg havazás is várható az új évben-ideális akár többnapos téli túrához is:)
Felénk, a Tisza alsó szakaszán is több száz réce ill. kárókatona csapatok tapossák a vizet, de a rétisas párok is megkezdték fészkeik tatarozását, nászrepülésükkel jelezve a tojásrakás közeledtét.
Én ebben az időszakban szoktam felmérni az új rétisas és barna kánya fészkeket vízről.
Nálunk, Pest és környéke vízszint magasságban ilyen volt.
Ma lenéztem az RSD-re, mert nagyon-nagyon régen jártam arra. A mogorva idő ellenére nagyon kellemes volt, mert még most is nagyon mozgalmas az élővilág ilyenkor télen is. Rengeteg vadkacsa, vizityúk (vagy mi), jégmadár és temérdek hattyú. Utóbbiak meg egyáltalán nem tartanak a kajakostól, sőt, inkább szeretnék közelebbről is megnézni. Természetesen nem jó szándékkal. Az időjárás meg ilyen volt: rossz látási viszonyok és az 1db Celsius fok, enyhe légmozgással. Volt, ahol egész jó belátható távokat lehetett látni, de volt, ahol éppen csak a hajó orrát láttam.
Útvonal: Molnár-sziget-től Szigetszentmiklósig, majd vissza; Molnár-sziget kerülés és végül kikötés. 24.5 km.
Ruházat: Typhoon PS 220 szárazruha, alatta a polár alá öltözete, decathlonos futó felső. Két zokni+neoprén csizma (decathlonos); kesztyűnek meg 3mm vastag neoprén, kívül vízzáró felülettel ellátott búvárkesztyű; mentőmellény. Fejemen meg kötött sapi vagy a szárazruha kapucnija. Így, ebben az 1 fokban ez teljesen komfortos volt.
Melegvízi örömkajakosként a mai decemberi nyár kicsalt egy évadzáró evezésre a Deseda víztározóra. Nekem ezzel igazán befejeződött az idény, folytatás jövő tavasszal.
Mellékelek néhány ma készült képet. A jobb oldali a vízitelep, amit az idén nagyon szépen felújítottak.
A ruházat: (ne próbáld ki otthon :-)) hosszú szárú futónadrág hosszú ujjú felsővel, alatta elasztán póló, felül softshell dzseki, a lábra egyszerű pamutzokni neoprén csizmával, spritzdeck. Teljesen komfortos volt.
A kesztyű: eredeti Frogskin, nyáron is ebben evezek. Több évtizedes darab, már néhányszor kiszakadt, de remélem még néhány évtizedig kitart.
Hogy a víz milyen volt, sajnos nem tudom :-) , a Kajner Póló szabadításkor csodásan veti a vizet, egy csepp sem jött vissza sem a tollról, sem a nyélen.
Mindannyiótoknak kívánok nagyon boldog, evezős élményekben is gazdag Új Esztendőt!
Az elmúlt hónapban bő 200 km-t eveztem az Epic Small Mid Winggel. Talán mondhatom, hogy már kipróbáltam. (Bár tudom, hogy ennyit mások 2 balatoni napon lehúznak. :-) ) Nagyon megkedveltem. Ha jó a technikám, suhan a hajó, de az ujjak és inak mutatják, hogy a mozgási energia valahonnan származik. A nagyobb Mid Wing PE kajakba csak tényleg erős és edzett embereknek való, legalábbis, ha rendesen húznak a lapáttal. Nem bánom, hogy a kisebbet vettem.
Eddig még csak csibészben, kisebb utakon közlekedtem így, nagyobb forgalmú útra nem merészkedtem ezzel a kombóval. A piros rongy helyett, én egy láthatósági mellényt lógattam fel a kajak végére, csak levettem a fotó kedvéért- meg itt már úgyis az ártérben voltam. Bízom benne nem kekeckednének a rendőrök, ha fent van a rongy.
Rendőrök miatt mentél inkább úttalan utakon a dzsindzsában? :)
Kb. nekem is a napi rekesztől hátrafelé lógnak le a hajók az autóról. De nem azért, mert rövid az autó, hanem mert kombi és pont így ér véget az autó hátulja, mint neked. Kötök a baloldali hajó végére piros rongyot aztán jól van... Még egyszer sem maceráltak érte a rendőrök, mert többet lóg túl a kelleténél, pedig már biztosan láttam, hogy láttak így útközben. Még autópályán is jöttek mögöttem sok km-en keresztül.
Azt tudom, hogy pl. a horvátoknál ez már okozhat problémát, ott követelik is a túlnyúlást jelző piros-fehér csíkos táblát. Osztrákok, szlovének, olaszok viszont leszarják...
Meglehet, hogy a 330-ast emiatt könnyebb felvenni. Hát igen, az ár. Az bizony húzós... De úgy voltam most már vele, hogy nem érdekel, kigazdálkodom, mert elegem volt, hogy semmi se jó, mert bármit, bárhogy kombinálok, valamiért nem lesz jó, nem lesz tökéletes. Ha másért nem is, a vízállósága miatt bukó az egész. Hazardírozni meg nem akarok már, de evezni meg igen. Önfeledten bárhol, bármikor.
Lábamra korábban egy Decathlonos neoprén szörfös magas szárú cipőm volt, de azt már nem használom ehhez a ruhához, mert nagyon vékony a talpa. Nem szeretném, ha valami beleállna a talpamba keresztül mindenen. De szintén a Decathlonban vettem egy másik magas szárú neoprén cipőt. Ennek már rendes recés talpa van, mint egy utcai cipőnek. Kicsit nekem is bele szokott menni a víz, de nem különösen érdekel, mert van a lábamon egy vastag zokni + a ruha lábrésze és így vagyok a cipőben. Még egyszer sem éreztem, hogy fázna a lábam, pedig még egy számmal nagyobbat is vettem, hogy kényelmesen tudjam hordani a ruhához. A régi, ami pont jó rá, mindennel együtt már szűk tud lenni, ha belepréselem a lábam. Egyedül arra kell figyelni, hogy tegyen be magához az ember egy váltó cipőt, mert oké, hogy a ruhát levesszük, de utána vissza kell lépni a cipőbe is, ami meg vizes belül. Egyszer megszívtam, úgy vezethettem haza, hogy vissza kellett vennem a vizes cipőt :)
a kereskedői, vagy gyártói leíratok mindíg olyan érzést keltenek bennem mintta valamit elhallgatnának, vagy éppen túloznának. De ez itt más.
Én az elején mindíg elrontottam az aláötözést. Ha nagyon hideg volt a parton nem akartam elhinni, hogy elég az egy réteg. Ki is izzadtam mindíg annyira, amit már nem tudott kipárologtatni.
Azzal azonban még mindíg gondban vagyok amit Birdpix is kérdezett. Mit hútol a lábadra?? Ha úgy tudok beszállni, hogy nem lépek a vízbe akkor egy boka feletti neoprént amibe még pont belemegy kényelmesen ennek a Thipoon láb része. Ez így ok.
Akkor vagyok gondban amikor vízbe kell lépnem. Azt szeretném elkerülni, hogy NE egy vizes neprén csizma legyen 2-3 óráig a lábamon. Ez néha csak trükkök és különféle akrobata mutatványok által sikerül, de nem kényelmes. Ahol én vagyok ott a Balcsin nem sok jó beszálló van kajakkocsi húzásnyi távolságra.
Gondolkodtam, talán létezik valami teljesen vízálló, meleg, nem gumicsizma szerű lábbeli amiben menni is lehet.
Végre lehet hazai felhasználói véleményt is olvasni a neten:-)
Ár-értékben én is a Typhoon-t találtam a legjobbnak. Talán a 330-as előnyére váljék a derékcipzár, ami egyszerűbbé teszi a fel/levételt. Én aláöltözetnek a Palm tsangpo core 4-est kértem hozzá.
Jók ezek a szárazruhák, csak ne lennének ilyen drágák!
Viccen kívül, bevált a gumikesztyűs polár. Hosszú szárú nitrilkesztyűt használok felül (mhelyen ilyenben dolgozom), és jó. A nyélen van leukoplast bandázs, hogy ne csússzon. Úgy 2-3 óra után érdemes lecserélni a polár alsót szárazra, mert beleizzadok. Viszont így mindig száraz a kezem, beleérhet a vízbe, tudok vele fogni, telefonálni, skeget állítgatni stb. Egy kicsit nagyobb jó lenne (de nincs), hogy lazábban álljon a polár anyaga. Próbáltam a muffot, abba belefolyt a víz néha, felázott benne a kezem. De lehet van jobb fajta is. Meg nekem kell is valami párnázat a nyélre, nyavalyás vagyok :-(
Dehogynem paráztam. :-) Mikor láttam, hogy világosban nem érek vissza, és a sűrű köd miatt a rendkívül tagolt part mellett világosban is alig tudok haladni, a leglogikusabbnak tűnőt választottam, keresztben átszelni a tavat ott, ahol nagyjából nyitott a vízfelület. Ez is igényelt némi elszánást, fura érzés, amikor a végtelen tejfölbe belemerül az ember, maga mögött hagyva a biztonságosnak tűnő partot. Egyetlen baj volt, hogy a jól bevált Etrex Vista iránytűje nem akart segíteni, össze-vissza ugrált a tracket mutató térkép iránya, képtelen voltam tartani az irányt ennek alapján. Egy analóg iránytű itt abszolút megoldás lett volna (tekintve a relatív nyílt vizet az átkelés során) Végül a mobil azért segített. A vicc az, hogy a halradarom térképes és navigálni is lehet vele, az openmaps.eu-s térképen még a nagyobb nádasok körvonala is fel van tüntetve, csak épp otthon hagytam, mondván egy sekély, egyenletes medrű tavon igazán felesleges lefele nézelődnöm, térképre meg nincs szükségem, hiszen ismerem a tervezett útvonalat. :-) Tanultam belőle, de most már megfelelő felszereléssel simán belevágnék újra. De nem sötét ködben, az tényleg túlélés, bár a Velencei tavon legalább nincsenek hajók, amik elüthetnek. Valójában a legjobb hely ködben evezéshez :-))
Nem paráztál, hogy rád sötétedik? Ha a ködben sikerül kivárni a sötétedést a vízen, az nagyon gáz. Pár hete volt hozzá szerencsém. Nulla látótávolság mellett abban reménykedtem, hogy nem töröm össze a hajómat, meg hogy nem lesz pancsolás mindebből:)
Lehet, hogy ebben az időszakban nem rossz ötlet egy hagyományos iránytűt tartani a hajóban.
Kesztyű tekintetében inkább a kajakos muffokat próbálgassad. (Csak semmi félreértés):) Az kimondottan erre lett kitalálva. Nekem a legújabb nyerő, a 2mm-es polifoamból tűzőgéppel készült képződmény. Nem ázik el, meleg, szélálló, kifogástalan lapátkontaktod van benne, és pillanat alatt ki lehet bújni belőle ha telefonálni akarsz. Mellesleg jóformán semmibe sem kerül. Hátránya, hogy eszkimózáskor viszont kihűl a kezed. Télen kajakozóktól hallottam még, hogy a buborékos fólia is hasonlóan jó.
Vagy a jó öreg analóg iránytű... megnézed, hogy honnan indulsz, megjegyzed, utána már bármerre is visz a nádas, a cél irányt mindig tudni fogod, hogy merre is kell tartani. Sötétben vagy ködben is tökre jól működik. Még elemet sem kell cserélni benne ;)
De ha ragaszkodunk a kütyükhöz, akkor androidos okostelefonra is lehet letölteni iránytű applikációt :) Fura, de meglepően jól működik ez is :)
A Velencei-tó trükkös :) Messziről nézve azt gondolja az ember, hogy kicsi, de még nappal, köd nélkül is el lehet kavarodni a nádasokban, amikor csak ez égboltot látod, meg nádast... :)
Ilyenkor jönnek képbe a "hagyományos" navigációs eszközök. Garmin vízálló túra GPS, gombokkal, melyeket kesztyűben is lehet nyomkodni, meg karabínerrel, hogy ne essen le a hajóról.
A tapasztalat az, hogy ilyen helyre legalább két alkalmas navigációs eszközt kell vinni, mint a repülőkön. Ha a telefont vízbe ejtem, tavaszig ott keringek. :-) A Velencei-tó nádasai alattomos útvesztőt alkotnak, amihez egy iránytű kevés lehet (bár sokkal több, mint a semmi).
Ezt a tételt a mai tapasztalatom alapján cáfolom :-). Bármerre lehet evezni, de mindenképpen csak körbe-körbe jársz, ha nincs egyértelmű viszonyítási pontod. Ma lenéztem a Velencei-tóra, gondoltam egy tókerülés pont belefér. Ismerem a területet, a Nap is süt, minden OK. Volt egy GPS-em és a telefon. Mire átértem a Velencei kikötőből a tó másik végén lévő MOHOSZ-horgásztanyához szépen leszállt a köd. A Szúnyog-szigethez akartam átevezni a belső öblökben, amit már többször megcsináltam, de most "beletört a bicskám". Néha elővettem a G. Earth-öt futtató (nem vízálló) telefont, hogy melyik átjárót válasszam a nádasban, végül mégis visszakeveredtem a déli part közelébe egy hosszabb, tejfölben való evezés után. A GPS iránytűje megbolondult. Innen kezdett kritikussá válni a helyzet, mert kezdett sötétedni, és nem tűnt reálisnak, hogy a part mellett visszataláljak a ködben. Ezért kitaláltam, hogy az utolsó lehetőség keresztülvágni a tavon a gárdonyi hajóállomástól a sukorói szabadstrandhoz, majd az evezőspályához, ami már visszavezet. Végül is sikerült, de iszonyú keservesen, többször "tévedtem el", amikor csak körbe jártam, ráadásul jobbra ívelően köröztem, miközben balra tartottam. Hihetetlen. A gyenge pont a telefon kezelése volt, pedig a lehető legjobb kesztyűben eveztem (az Arza által szabadalmaztatott polár-gumikesztyű kombó nagyon bevált hosszú túrán) :-). Mindazonáltal G. Earth nélkül nem jutottam volna ki (bár neki sem vágtam volna, az igaz). Nagyon durva tud lenni a köd a vízen. Csak óvatosan!
NK által idézett cikkből kiderül, hogy rendkívül tapasztalt kajakos volt. Nem tudják mi volt rajta pontosan, nem tudják mennyi ideig volt vízben, csak azt tudják, hogy 19 fok volt a test maghőmérséklete, amikor a kórházba került. Innen kicsit sikerült feljebb tornázni öt óra alatt, (22,5C ) de addigra feladta a szervezete. Ebben lehetett szerepe az életkorának. Illetve ahogy az orvos fogalmazott, ilyen mély hipotermiából szórványosan térnek csak vissza.
Tanulságot nem kell keresni, ezt a 72 évet csak irígyelni lehet.
Spekulálni lehet, csak nem biztos hogy érdemes. Mint általában, valszeg most sem csak egy dolgon múlott akkor sem ha "According to doctors Tompkins’s age was a factor in his death"
Van arról konkrét infó, hogy egyáltalán milyen védőfelszerelést viselt? A többiek gond nélkül túlélték. Vajon mit mulasztott el az áldozat?Szomorú és már-már abszurd történet.
Nekem bejött, ennek is van szórt fénye is - két led két különböző módon teríti a fényt -, a lábam előtti részt is világítja, és kajakozáshoz is jó lehet, akinek kell, mert IPX7 a vízállósága. Bár ez "csak" 140 Lumen, de szerintem nem feltétlenül kell több.... legalábbis futáshoz.
MTB-n semmit (-; legalábbis eddig még éjjel nem bicajoztam (-:
Csak az egyenletes világításra céloztam, mert eddig nekem sem volt evidens. Ma az új lámpával futottam be ennek örömére írtam (-:
És most úgy néz ki, futásra marad a kézi lámpa, mert volt már, hogy a köd/eső miatt a fejlámpát le kellett vennem, hogy az utat is lássam ne csak a nagy fehér ködöt vagy a csillogó eső cseppeket (-:
Kajak és gyaloglásnál nem számított, mert ott csak elég ritkán kell bekapcsolni és akkor is rendszerint a piros fényt, hogy a látásom megmaradjon (-:
Én megint úgy érzem a spórolással kidobtam némi pénzt, ha nem is sokat.
Hétvégén vettem egy kézi lámpát (futásra). Bár ez csak 280 lm, de szubjektíve nem rosszabb mint a 2000 lm kínai. Bár majdnem 3x annyiba került, de a legnagyobb különbség az, hogy egyenletesen világít, ez pedig elég sokat számít, mert ha a fény is ugrál, meg a kövek árnyéka is, akkor nehezebb megkülönböztetni melyik-melyik. Gyaloglásnál nem sokat számít de futásnál, MTB-nél szerintem igen.
Új vagyok ezen a fórumon. A kamera témával kapcsolatban lehet érdekelnek valakit az ilyen és ehez hasonló kajak kiegészítők. Rengeteg cucc van még ezenkívűl, ha bárkinek bármi kérdése van szívesen válaszolok.
kiírtam a programszervezőre a fesztivált, szóljatok, ha van filmetek
ha van valakinek helyszín-ötlete, ahol korábban tudunk kezdeni, mint a fourty által ajánlott este 6 óra, az ne fogja vissza magát, hanem jelezze itt vagy a szervezőn
A Duna sem volt már annyira meleg tegnap. Belelógattam a kezemet, de 1 perc után már nem bírtam nyomkodni az okostelefonomat, hogy megnézzem, mit is írnak vízhőmérsékletről... :) Kicsit később tudtam megnézni, tegnap alig volt 6 fok a víz. A szél is fúj, úgyhogy már maximálisan indokolt volt a technikai ruha.