Keresés

Részletes keresés

Aggódó Apuka Creative Commons License 2003.04.14 0 0 271
Sziasztok!
Anine, hozzád volna egy kérdésem, de mindenek előtt köszi az érdeklődést, jól esik, hogy velünk vagy!

Tegnap sikerült elcsípnünk dokibácsit és hosszasan beszéltünk vele Virág állapotáról. A jelenlegi paraméterei: gépi légzésszám 15, oxigén 60%, súly ~ 1180g, táplálás 7ml anyatej / 2h. (Ez dúrván egy hete nem változik sehova, se fel se le.) Tüdővűladék nagyon sok van és rendszeresen ejti a szaturációját, de minden esetben spontán rendezi. A legtöbbször fizikai behatásra, vagy saját mozgására, esetleg nyújtózkodásra (vagy ha ott vagyunk és simizzük) esik a szat.

Itt kell megemlítenem Bogi nővért, aki a nővérek közt az egyik legszimpatikusabb nekünk! Olyan gondossággal, alaposséggal és kedvességgel végzi munkáját, hogy minden elismerésem az övé és le a kalappal előtte!

Gellén Balázs Doki bácsi mondta: Agyi, idegrendszeri sérülésre utaló tünetei hál'istennek nincsenek, kis adagokban de táplálható, a parenterális táplálás mellett már csak antibiotikumot kap (és néha vért). Bélműködés rendben, más belső szervek működése rendben, vér savbázis alapvetően jó, tüdő... na itt elidőztünk egy fél órát. A doki szerint Virág tipikusan a BPD-s tüneteket produkálja. Gépfüggő lett, a tüdejét ért mikrotraumák miatt. Szerintem mindent elmondott a BPD-ről, amit csak lehetett, nagyon segítőkész és intelligens orvos. Nagyon szeretjük! Kiválóan érti a szakmát, nagyon profi! Nem csak orvosilag, de emberileg is a toppon van! Nagyon empatikus! Tehát elmondta, hogy Virág BPD-s és, hogy ezen sajnos gyógyszeresen nem tudnak segíteni, a legtöbb, amit tehetnek az a fizikoterápiás kezelés és ha majd lejön a gépről, akkor az inhalációs kezelés. Mindemellett a testsúlynövekedéssel a belső szervek is növekednek, így a tüdő is, ezért a szaporodó tüdőselytekben már nem lesz meg ez a rugalmatlanság, ezért szép lassan "kinövi" a betegséget.

Tudnál pár szót mondani a BPD-s gyerekek kezeléséről és utóéletéről? Tünetekről, következményekről?

Előzmény: anine (266)
anine Creative Commons License 2003.04.14 0 0 270
Dehogyis:) Én egy csomó mindent elfelejtettem:( Szerintem tök jó, hogy itt vagy:)))) Legalább tudsz egy csomó mindenben jó tanácsot adni!
Előzmény: zsuzsa (269)
zsuzsa Creative Commons License 2003.04.14 0 0 269
Nem akartalak zavarba hozni csak én is most szedegetem elö, amit annakidején a csecsemöneurológián tanitottak.Persze azóta biztos sok uj modszert vezettek be.
Előzmény: anine (268)
anine Creative Commons License 2003.04.14 0 0 268
Zsuzsa,

bocsi ezeket én is tudom, csak nem akartam ennyire részletezni:) Csak Gergôt próbálom bíztatni, hogy ami esetleges rossznak tűnik nem is annyira rossz! Persze Bencérôl még nem lehet tudni semmi konkrét dolgot!

Előzmény: zsuzsa (267)
zsuzsa Creative Commons License 2003.04.14 0 0 267
A shuntot akkor rakják be amikor az agykamrák közt valami miatt nem tud átfolyni az agyviz és felszaporodva "vizfejet" csinálna, azaz a koponyacsontokat szétnyomná. (Ilynekor nincsenek még összecsontosodva) Ennek más oka is lehet, mint az agyvérzés de az tényleg remek dolog, hogy ilyen shuntnak nevezet vezetékkel klasszul belevezetik valamelyik nyirokérbe és szépen növekedhet a gyerek.
Előzmény: anine (266)
anine Creative Commons License 2003.04.14 0 0 266
Sziasztok,

sajnos az agyvérzés mértékével kapcsolatban nem tudok hozzászólni (annyit nem dolgoztam koraszülött osztályon, hogy ebbe belemélyedtem volna)!
Viszont rengeteg babát, kisgyermeket ápoltam akiknek shunt volt a fejében (agyvérzés következtében az agyvizet ez vezeti le az agyból)! Elmondanám, hogy ezek a gyerekek bölcsibe, oviba jártak, olyan édesek, okosak voltak, hogy csak na! Az egyetlen hiba az volt, hogy mindennel egy kicsit késtek (járás, beszéd)!
A koraszülötteknél még bármi jó elôfordulhat, és most sem kell még a legrosszabbakra gondolni!
Nagy drukk Bencének!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Virág már remélem sínen van teljesen:), de azért a drukk marad tovább!

Angiszeged Creative Commons License 2003.04.13 0 0 265
Az IFV a mesterséges megtermékenyítés másik neve? Vagy vmi más?
A tar.hu nem műxik, nem tudtuk megnézni a képeket :((
Előzmény: Coge (249)
Angiszeged Creative Commons License 2003.04.13 0 0 264
A tehéntejjel valóban csínnyán kell bánni. az 1 l-t hol hallottátok, mert az durva. Hiszen a tehéntej allergiát, asztmát válthat ki. Ha kis mennyiségben (max fél l) fogyasztod nem gáz, de meg kell állni, sokat nem szabad. Meg tojást sem.
Az aven lefagyasztózacskónak van egy alapszettje, amiben van 4 talp(hogy a hűtőbe állítva be lehessen rakni) és 20 zacsi. Ez is annyiba kerül, mint a 40 zacskó, amit az alapszett után elég megvenni, hiszen a talp már megvan. Ezt a zacsit síma befőttesgumival le lehet zárni. Én sem értem, miért ne kellene minél többet fejni, hiszen, ha a hűtőben már durva mennyiség van, akkor -akár jó pénzért- el lehet adni, és segíthettek valakinek. Én lassan kezdek vevőt keresni,mert anyósom mélyhűtőládájába más már nem is nagyon van :)))

Ez a helyzet mindenkinek nagyon nehéz. Hatalma szüksége van rád! Próbáld meggyőzni arról, hogy muszály erősnek lennie, össze kell szednie magát, mert a kis családjának nagy szüksége van rá!!! Nem beszélve arról, hogy ha szorong, akkor a tej is elapadhat. Ha nagyon rosszul van,- beszéljétek meg Gergő orvosaival- esetleg vehet be egy szeduxent, vagy xanaxot, engem ezzel tukmálnak a klinikán állandóan, de eddig még nem vettem be.
Azt mondják, átmegy egy kis mennyiségben a tejbe, de az nem számít.
Halli

Előzmény: gfarago (251)
Angiszeged Creative Commons License 2003.04.13 0 0 263
Egy igaz történet:
12 évvel ezelőtt egy fiatal pár az egyetem elvégzése után mindössze1év együttlét után összeházasodott. A srác nagyon helyes volt, nagyon szerették a lányok, ő nehezen is tudott ellenállni a csábításnak. Párja ezt nem is vette jó néven. Környezetük csóválta is a fejét, ejnye, nem korai ez a házasság!? Pláne, mikor kiderült, hogy fiatal asszonyka állapotos. Természetesen örömmel fogadták a gyermeket, a várandósság –ha van ilyen- eseménytelenül, átlagosan zajlott. Életük változatlanul kissé viharos, szenvedélyes, mint azelőtt. Kiírt időpontra, 3,5kg-osan megszületett Krisztián, aki makk egészséges! Boldog szülei hazavitték a babát!
5. napon azonban Krisztián rosszul lett. Kórházba vitték, ahol tünetei alapján csak találgatni tudtak, ezért életveszélyes állapotban helikopterrel Bp.re szállították. A rengeteg vizsgálat alapján kiderült, a babának agyhártyagyulladása van. Kezelés, kezelést követett, krízishelyzet 2 hónapon keresztül, édesanyját 2hétig nem engedték be a babájához, mert úgy nézett ki gyermeke, amit egy anya nem viselt volna el. 3hónap küzdelem után túllettek az életveszélyen. Édesanyjának az Apuka csak nagy nehezen tudta elmondani, hogy a betegség következménye, hogy súlyos agykárosodást szenvedett gyermeke! Erre az anya megrémült: „Úristen!!! A gyermekem kisegítő iskolába fog járni! Az utcán majd megnéznek bennünket! Stb.”….
Hazamentek. Teltek a napok, és az anya szépen rádöbbent: „Nem! Nem fognak megbámulni bennünket, nem fog a gyerek kisegítőbe járni, mivel egyáltalán nem fog járni, nem fog beszélni, kizárólag táplálni lehet, és lélegzik” Egy vegetatív állapot ez. Tulajdonképpen az az 1 hetes csecsemő marad örökké, csak nő.
Szülei gyökeresen megváltoztak! Édesanyja felszívta magát, és lelkesen gondozta gyermekét. Édesapja megkomolyodott, a régi problémák, már nem voltak problémák. Rádöbbentek: feladatuk van! Gondozniuk kell gyermeküket, és a helyzetbe belesavanyodhatnak, de miért ne lehetnének boldogok így. Hiszen előttük az élet! Apuka –mivel sosem fogadtak el tőlük hálapénzt- segített az ilyen gyermekek megsegítésével foglalkozó alapítványnak, később munkát kapott ott, és azóta az alapítvány frontembere. Teljes elhivatottsággal szervezi a programokat, végzi a számára már természetes munkát.
Azóta született 2 csodálatos gyermekük. Kivülről talán sajnálatra méltóak, de erre ők bármikor rácáfolnának! Hiszen boldogok. A házasságuk tökéletes, csodálatos szülei mindhárom gyereküknek, és bár az orvosok azt mondják Krisztián nem ismerheti meg őket, ők bizony meg vannak győződve az ellenkezőjéről!

Krisztián feladata volt talán, hogy szülei házasságát megszilárdítsa? Hiszen őszintén, ki hitt ebben, még ők maguk sem! Krisztián betegsége tette lehetővé talán, hogy 2 egészséges testvére szülessen, és, hogy boldog család legyenek.
Ma Krisztián kb. 13 éves!

Az élet marha nehéz. És bizony van esélyetek! Bele kell kapaszkodni, egyszerre csak egyre szabad koncentrálni.
Most ne foglalkozzatok az agyvérzés következményeivel, egyenlőre az is jó, ha stabil, koncentráljatok erre!

Sok sikert, és kitartást, mi nagyon szurkolunk!

Előzmény: gfarago (251)
zsuzsa Creative Commons License 2003.04.13 0 0 262
jaj igazán ne haragudjatok, én mindig elolvasom a babákról a helyzetjelentést, de én tényleg annie Lucájára gondoltam, mert őrá sokat szoktam gondolni. Persze tudom, Ágikát nemrég vittétek haza a PIC-ről és még csak nemrég múlt 3 kg.
No akkor se habozzatok, mert most jó eséllyel meg tudják állapitani, hogy van e gyenge vagy túlzott izomtónusa és helyén vannak-e a kisbabakori mozgás-reflexei.
Előzmény: rollller (261)
rollller Creative Commons License 2003.04.13 0 0 261
zsuzsa osszekeverted annie lucajat (aki mar jar, es az egyik laba picit rovidebb) es jafarka agijat, aki meg egeszen aprocska:)
Előzmény: zsuzsa (259)
zsuzsa Creative Commons License 2003.04.13 0 0 260
Én mindenképp kezeltetném a gyerekemet, mert ami kisbabakorban csak enyhe tünet, attól a gyerek egész életében szenvedni fog, mert pl csámpás lesz, ügyetlen stb Ennek az enyhe agyvérzés utáni bajnak az is a neve ( remélem jól emlékszem..) hogy Minimal Cerebral Diszfunkció, tehát Minimális Agyi Rossz Funkció. Ez azt jelenti, hogy a baba magától feláll, elindul, de később mint kéne vagy vannak pici tünetei egyensúly, sántitás stb. Nomost a baba fejlődésének komoly menetrendje van. Ha neki kb X éves-hónapos kora körül kell megtanulnia pl négykézláb mászni, azt tényleg akkor kell, mert X évvel, hónappal később már nem képes, mert akkor már egy másik állomásán kell tartania a fejlődésnek .
Gondolj bele, milyen lelki hátrányt okoz a gyereknél, ha ő mondjuk 5 évesen fog kinlódni valami olyasmi mozgás megtanulásával, amit az egészséges gyerekek már 3 évesen tudnak és ez végigkiséri egész életében, nem tud majd beilleszkedni, mert ő nem fog tudni úgy játszani, ceruzát fogni, labdát fogni vagy mászókázni, mint mások.
Érted, mit akarok mondani? Ami most csak pici gond és most mondjuk egy év alatt kezelhető, azt később _soha_ nem lehet tökéletesre korrigálni, mert igy rögzül.
Lehet esetleirásokat olvasni, amikor az anyukának feltünik, hogy a baba túl laza, nem akar még forogni, ha felállitják nem kirugja magát, hanem összerogy. A védőnő meg a körzeti orvos azt mondja, rémeket lát és csak 2 éves kora után döbbenenk rá, hogy tényleg nagy a gond, akkor viszont már nem lehet ujratanitani a normálsian mondjuk 0-4 hónapos korig müködő reflexeket, amiből aztán pl a felállás mozgássora kialakul.

zsuzsa Creative Commons License 2003.04.13 0 0 259
A Katona módszer nem fáj, ott a picurkákkal olyan mozgásokat csinálnak, amik egészséges babáknál megvannak pl lépőreflex, mászóreflex. lehet, hogy sir közben, de biztos nem fáj. Inkább strapás, mert napi 6x kell megcsináltatni, és erre a szülőket tanitják be, akiknek amugy is kilóg a belük. Szóval megpróbálják "ujratanitani" az agyának ezeket a reflexeket, mert ezekből indul el 3 hónapos korban a forgás, aztán a mászas stb meg fejlődik az egészséges izomtónus.
A Dévény Anna módszer úgynevezett hipoton sérült babáknál a legeredményesebb ( a hipotón baba túl laza, tényleg olyan rongybabaszerü, mert az izmainak hiányzik a feszessége ) de akinél ennek az ellenkezője az agyvérzés tünete, azaz spasztikus, merev, az izmai húrszerüen feszesek, hajlitásba húzzák a kezét, lábát, azoknál is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Nem tudom, a te kislányodnak betegség melyik formája van,talán kevert, dehát ő már járkál, mászkál,okos és érdeklődő, nem ? Akkor ő enyhén beteg és két éves kor alatt szerint Dévény módszerrel meg lehet gyógyitani a babát. Utána nagyobbkorban a torna olyan ritmikus sportgimnasztika szerü kellemes valami lesz, én arra eljártam kiváncsiságból, nagyon szép tartást ad.
Az az izomnyújtogatás, amit csinálnak, biztos fájdalmas, ha túl merev az izomzat. Gondolj bele, a kisbabád talán már több hónapja túlfeszitve tartja az izmát ( úgy emlékszem azt irtad régebben, hogy rövidebb az egyik lába. Mit mondtak, a csontja rövidebb? Mert ha nem, akkor a feszes izmok miatt rövidebb, ezt kezelve egyforma hosszú lesz a lába hamarosan )A kezdeti időszakban lehetnek nehézségek, de meg kell próbálni elterelni róla a figyelmét.

Talán vigasztal, de amikor én sielni tanultam a lányaimmal és ők bőgtek és én is majdnem, mert feküdtünk abban a k. hóban hanyatt meg amikor betörték a fejüket stb szóval az anyaságnak minden életkorban vannak árnyoldalai és a gyerek talán azért sir, mert érzi rajtad, hogy te is egy merő pánik vagy :-)))

Előzmény: Jafarka02 (257)
rollller Creative Commons License 2003.04.13 0 0 258
jafarka, en a helyedben azert elvinnem, bar nalunk voltak lathato jelek, de meg igy is a korhazban azt mondtak, nem (feltetlen) kell, legfeljebb kicsit lassabban fejlodik majd, de az belefer, a haziorvosunk azt mondta, nezzuk meg, mert edes a gyerek, ahogy oldalra donti a buksijat, de talan az megse jo (meg volt meg masik jel is) es ha hamarabb megyunk, mar reg nem jarnank:( amugy altalaban minel fiatalabb korban kezdik, annal kevesbe sirnak, illetve babaja valogatja, en kristofom a nyak es arckezelest gyulolte, akkor kuzdes volt es uvoltes, de amugy vegigmosolyogta a kezeleseket.
hat nem tudom segitettem-e ezzel:)
Előzmény: Jafarka02 (257)
Jafarka02 Creative Commons License 2003.04.13 0 0 257
Kedves Zsuzsa!
A Dévény Anna módszerre lehet mi is "megyünk". A mostani kontrollon megnézik a mozgásfejlődését, bár a doki azt mondja elég összehangoltnak látja (most 4,5 hónapos). A gyógytornászok viszont azt mondják minden koraszülöttnek kellene ez - nálunk nem engedik őket be az osztályra. Na most jön a dilemma, hogy ha a doki azt mondja nem feltétlen kell, "kikerüljük-e" a dokit és menjünk mindenképp???
Mennyi ideig fájdalmas ez a torna a gyerekeknek? A barátnőm azt mondta egy hónapig sírt hol ő, hol a gyerek, de mostanra már élvezi (4 hónapja járnak).
Előzmény: zsuzsa (255)
Jafarka02 Creative Commons License 2003.04.13 0 0 256
Szinte egyszerre írtuk és azt hiszem az utolsó soraimmal ugyanazt szeretném mondani!
Van egy kisfiú itt az osztályon, sosem fogják hazavinni olyan súlyosan fogyatékos, agysorvadása van. Az anyuka 2x próbált öngyilkos lenni, 2x feküdt a pszichiátrián. Az apuka, látszólag egy macsó, de amilyen szerettel jön a gyerekhez és próbál lelket önteni párjában. Szóval tényleg, ehhez kelletek mind a ketten! Kitartást és sok erőt!
Előzmény: Aggódó Apuka (253)
zsuzsa Creative Commons License 2003.04.13 0 0 255
Közben megnéztem a korai fejlesztéssel hol foglalkoznak:
http://www.svabhegy.hu/ itt nézd meg a Fejlődésneurológia Osztályt Katona Ferenc osztálya, világszinvonalú.
Valamint Dévény Anna DSGM fejlesztő központ a Moszkva térnen van, nem emlékszem a házszámra, de ott ahol megy ki az 56-os villamos olyan alacsony régi épitésü házak egyikében ( bocs, évekkel ezelőtt jártam ott és nem találtam honlapjukat, de Deveny Anna vagy a módszer neve DSGM alapján keresgélhetsz a net-en )
van továbbá a Nemzetközi petőintézet www.peto.hu -n nezd meg a korai fejlesztő állomást meg azt, hogy hol szürnek.
Továbbá találtam ezt :
http://www.koraifejleszto.hu/ innen is utánaolvashattok.
Jafarka02 Creative Commons License 2003.04.13 0 0 254
Szióka!
Elsősorban én is csatlakoznék a többiekhez, hogy egy hatalmas drukk Nektek, sok erő és küldjük az imáinkat!!!

Agyvérzés: A negyvenakárhány éves volt hegedűtanárnőm agyvérzett volt és szemfenékvérzése is volt, koraszülött,stb... egy nagyon jó fej nő, semmi baja!!! És azóta mekkorát fejlődött az orvostudomány!!!
Először infúziókat kap csak a babó, azokban pedig mindenféle ionok mennek - az infúziós lapon láthatod, hogy milyenek. Aztán rendszeres vérvétellel nézik az ionszinteket és az alapján változtatják az összetételt. Aztán egy pár nap illetve hét után zsír is kapnak infúzióban, ettől kezdenek el igazán hízni, amíg csak minimális anyatejet kapnak. Akkor lehet őket infúzióról levenni, ha már képes annyi anyatejcsit totál megemészteni, amitől gyarapodni fog és nem fenyegeti a kiszáradás, ami a vénák összeeséséhez vezet és akkor ugye nem tudnak hova bökni.
Az a legrosszabb ilyen piciknél, hogy hamar eldurrannak a vénák és elég nehéz újakat találni. Ági egyszer pl. kitépte a fejéből, mert nem volt lekötve a keze!! Egyszer kiszakadt a kis kezéből - ennek helye most is megvan a felkarján, olyan mint egy Nike pipa.
Én is marcangoltam magam elég sokáig, amiben a párom és családom nagyon sokat segített feloldani. Nagyon fontos, hogy a picúr érezze, hogy szeretitek, HISZTEK BENNE és mindig vidámak vagytok mellette!!!!!!!!

Előzmény: gfarago (251)
Aggódó Apuka Creative Commons License 2003.04.13 0 0 253
Üdvözöllek Gergő, bár nem szívesen!
Elsősorban azért, mert ezen a fórumon csak olyan emberek vannak, akiknek nem ment minden olyan símán, mint ahogy annak lennie kellett! Másodsorban azért, mert megdöbbent a hozzáállásod az eseményekhez. Hangsúlyozom nem megsérteni akarlak, csak elmondom a véleményem, talán segít...

Az egyik végtelenül fontos dolog, amit az utóbbi másfél hónapban megtanultam, hogy ne adjam fel! Még akkor sem ha kilátástalan a helyzet. Mondhatnék ilyen közhelyeket, hogy a remény hal meg utoljára, de megpróbálom saját szavaimmal leírni mit gondolok erről. Tudod a mi ikreinkből a kissebbik lányom szintén súlyos traumákon ment keresztül és sajnos az orvosok hozzáértése és a gyors beavatkozások ellenére, elveszítettük őt. 16 napot élt, atán eltemettük. Volt egy ember, ráadásul rokon, aki már akkor azt volt képes kiejteni a száján, hogy: Jobb volna a babának ha elmenne, mikor még az inkubátorban feküdt. Én mint szülő, APA, fel nem foghatom, hogy hogy képes valaki ilyet mondani!!!! A legtöbb amit mi kívülállóként tehetünk az az, hogy bízunk, remélünk és SOHA NEM ADJUK FEL!!!! Csak gondolj bele!!! Ha mi feladjuk, mert látjuk a szenvedést, akkor mit tehetne az a baba aki keresztül megy rajta??? Felfogod ezt??? Álljatok oda szépen az inkubátor mellé és mosolyogjatok, kedveskedjetek és tegyetek meg mindent, amit csak megtehettek! Hidd el, hogy ezzel TUDTOK(!!!) segíteni a babának! Még akkor is ha kilátástalannak találjátok az állapotát! Én aznap özetörtem és a fájdalmon kívül megszüntem érezni mást, mikor halott kislányomat tartottam a karjaimban, de még aznap átmentem a másik kislányomhoz és a legkevesebb, amit megtehettem érte, hogy ott voltam és próbáltam neki erőt adni a folytatáshoz, hogy ne kövesse kistestvérét!

Végezetül elnézést kérek mindenkitől, akit felzaklatott ez a hozzászólás vagy nem ért velem egyet, esetleg túlreagáltam a dolgot, de ha ilyet hallok: "És emiatt már azt is egy szerencsés kimenetelnek tartanánk, ha a kicsi meghalna, de majd megnyugszunk." (244. hozzászólás) nem tudok uralkodni magamon. Ha igazán akartátok ezt a babát és a kapcsolatok is elég érett hozzá, akkor küzdjetek érte mindennel, amit a lehetőségek adnak! Egy érintéssel, egy kis dalocskával, vagy ahogy érzitek!

Zárom soraim és drukkolok nektek, sokat fogok gondolni Bencére és innen a távolból is szorítok, hogy sikerüljön legyőznötök a látsólag legyőzhetetlent!!!

Előzmény: gfarago (251)
zsuzsa Creative Commons License 2003.04.13 0 0 252
Az agyvérzés okozhat problémákat a baba mozgásában, látásban, értelmében. Én csak gyógytornászként tudlak vigasztalni, de amilyen babákat én láttam meg tanitottak meg az ismeretségi körben tudok, azoknál korai fejlesztést kezdtek amint fejleszthető lett a baba, mármint amint kikerült az inkubátorból ( Dévény Anna módszer, Katona módszer, később konduktiv terápia, Bobath modszer ) és 100% gyógyulást értek el a mozgásfejlődésben, szóval ne keseredjetek el már most, a szülők kitartásán rengeteg múlik !
Normálisan egy 7-8 hónapra született babának még laza az izomtónusa ( ezért nem hajlitja be a térdét, könyökét úgy, mint a 9 hónapra született újszülöttek )ezért olyan kis lazán elernyesztett karocskákkal, lábacskákkal fekszik. Először utol kell érnie magát. Ha majd ő is 2-3 kilós lesz, megnézik a fejecskéjét, okozott-e és melyik agyterületen károsodást az agyvérzés, ezt pl ha Budapestiek vagytok, akkor a Szabadság hegyen a Gyermekneurológián (is)csinálják és ha nem olyanok a reflexei,mint kéne akkor elkezdik feljeszteni még pici babaként, hogy hamar utolérje társait. A nagyobbacska, 4-9 hónapos babákat Dévény Anna módszerrel csodálatosan jól lehet kezelni.
Előzmény: gfarago (251)
gfarago Creative Commons License 2003.04.13 0 0 251
Sziasztok!

Fejlemény: most voltunk benn, állítólag az agyvérzése 3-4-es volt. (Azt hittem ilyen jegy csak az iskolában van.) Na most bíztassatok, ha tudtok! Van itt olyan, akinek a gyerekénél volt ilyesmi? Az is jó, ha ismertek ilyet, vagy olyat, aki ismer ilyet, stb.

Ha már itt vagyok: Ti mit mondtok, igyon a párom (tehén)tejet, vagy se? A védőnő szerint maximum napi fél liter (és ebben már benne van az összes tejtermék), egy könyv szerint viszont minimum 1 liter. A páromra különben rendesen egy kisebb tejgyárat lehetett alapozni, annyi tejet és tejterméket fogyasztott.

Amúgy a párommal egyre kevésbé lehet közlekedni, ha gyereket lát vagy terhes anyukát, akkor jól elsírja magát, de én bíztatom.

Lucilla: köszi a bébiételes üveg felajánlást, egyelőre maradunk a zacsinál. Az 1500/40 jól hangzik.

Gergő

zsuzsa Creative Commons License 2003.04.13 0 0 250
Üvegben nem fagyasztottam, mert az elpattanhat, de mindenféle kis joghurtosdobozkákat áztattam fertőtlenitőszerbe ( gyógyszerész ad majd valami hyperoltablettát ha megmondod neki mire kell , általában peroxidtartalmuak )szóval azzal a tiszta müanyagbödönt átöblited, bele tej és megfagyás után meg beteszed nejlonzacskóba , hogy ne gurogjanak szét a fagyasztóban. Nagyobb babának már ugysem fogsz halálra fertőtleniteni mindent ( én legalábbis nagyivben hanyagoltam a túlsterilizálást, persze én link anya voltam mindig...)
Előzmény: gfarago (246)
Coge Creative Commons License 2003.04.13 0 0 249
Szia Angi,
az én Csibém nem volt koraszülött (becsületes neve Annaliza :-), de nekünk is kijutott egy 'kis' harc a legeslegelején, ugyanis IVF-el fogant...
Ezért nem is akarok 'belekontárkodni' a topic-ba, csak olvasgatom és drukkolok nagyon minden babónak!!! (egyébként a www.kép.tar.hu/annaliza alatt láthatod)

SZia,
Cöge

Előzmény: Angiszeged (245)
Lucilla Creative Commons License 2003.04.13 0 0 248
Szia Gergő,
gratula a babához és nagyon szorítok, hogy minden rendben menjen! (Úgy lesz!):)

Van nekem egy csomó bébiételes üvegem, szívesen odaadom, kifőzhető, fagyasztató, szóval ideális tejfagyasztásra. Van kicsi is nagy is, ingyér adom, csak gyere el érte. (Ha jól látom a II. női klinikán van a baba, onnan kb. 10 percre lakom, gyalog). Dobj egy e-mailt, ha érdekel.

Az avent etetőzacskója olcsóbb amúgy, 1500/40 db.

A laktoberbről csak annyit, hogy amíg nagyon pici a baba, addig nem próbálkoznék vele, sok babának fáj tőle a pocakja.

Lucilla

Előzmény: gfarago (246)
rollller Creative Commons License 2003.04.13 0 0 247
gergo, sajnalom hogy topiklako lettel, de hidd el, ma mar hihetetlen dolgokat muvelnek az orvosok ezekkel a minimanokkal, es aztan par ev mulva mar te is azt fogod gondolni, hogy az altalad leirt "jobb" verzio semmikeppen sem az, marci pedig ugyes lesz, csak hinni kell benne, sok akarat van am ezekben a kismanokban, meg a szuleikben is:)

tej: lefagyaszthatjatok kifertotlenitett muanyag kavespoharakban, lefoliazva vagy gyogyszertari kis muanyag dobozkaban, annak van sajat teteje os

amugy van "vizes" inkubator:), egesz pontosan vizagyas, az mar felig nyitott tipus, alulrol melegiti a babat, de felul mar a szabad levego, kis luxuselvezet piciben:)

a vedonorol no comment, bea fejjen rendszeresen, mert nem lehet elore tudni, hogy mikor szopizhat eloszor bence, es addig jo lenne ha kitartana tejcsivel, a keves tejcsibol pedig mindig konnyebben lesz megkevesebb, mint a sokbol,

hajramarci. r.

Előzmény: gfarago (246)
gfarago Creative Commons License 2003.04.13 0 0 246
Sziasztok!

Beeee, informatikusként elszállt a már egyszer megírt válaszom a bejelentkezés környékén. Még ilyet! (Erre mondják, hogy sebaj: másodszorra jobb lesz.)

> Reméljük, látjuk majd Beátát is.
Majd küldöm. Tök jó ez a fórum!

> Engem az érdekelne nagyon, hogy Beáta milyen lelkiállapotban van? Marcangolja Magát?
Valamennyire igen, de közel nem annyira, mint azt lehetne. Majd megmondom, amit írsz a normál terhesség esetére a fejenállásról. A babát én akartam jobban (vicceltünk is vele, hogy jó, hogy apás szülés lesz, de vajon az nyuka bent lesz-e). Neki azért fáj a feje, mert kedden, amikor Bence végül megszületett, neki már reggel voltak gyenge fájásai, de csak este ment orvoshoz, amikor már nem lehetett megállítani a szülést. Mondjuk minden könyv azt írja, hogy az ilyesmi sokkal lassabb, és én sem vettem volna komolyan, ha azt mondja, hogy a 6. hónap körül már vannak fájásai. Az orvosa is azt kérdezte tőle, hogy ezek hány hete vannak, pedig csak reggel kezdődtek. Szóval elég egyértelmű, hogy ő nem tehet róla, csak ilyenkor nehéz együttélni azzal a tudattal, hogy erről senki sem tehet. Pedig az egyik könyv azt is írta, hogy a méhnyakelégtelenség rendszerint csak egy vetélés vagy koraszülés után derül ki. Na a miénk éppenhogy koraszülés lett, ami öröm, de közben néha úgy érezzük, hogy egy vetéléssel jobban jártunk volna (persze az sem lehet könnyű).

> A mi kislányunk (lehet, hogy olvastad) 800g-mal született, már 6 hetes, és tuti, hogy átléptük az álomhatárt (1kg).:))))))))))
Gratulálok! Már tegnap olvastam, persze :-).

> Gergőnek mik a gépi a paraméterei?
Köszönöm jók, úgy 75000 gr vagyok, és a szívem is rendben. A gyerkőc különben Bence névre hallgat, és a pulzusa kicsit nagy (160 körül), a szaturációja 95% körüli, és az oxigénje most, 4.5 nap után 55%. A többit még nem tudom, de kezdő vagyok.

> Tűri-e a táplálást?
Valamit bizotsan kap, de csövön keresztül. Anyatejet még sokáig nem ehet. Van olyan is, hogy infúzióban sem bírja valaki a táplálást? Honnan derül ez ki?

> Van-e teje Beának?
Igen, ebben jók vagyunk. Minden dacára már alkalmanként van 20-50 ml, pedig csak 3 nap után kezdtük fejni (azt mondták, hogy addig nem kell, amíg nem feszül, de szerintem hülyeség volt várni). Apropó: mi a manóba fagyasszuk le? Azt mondták, hogy 50 ml-esével fagyasszunk, egyelőre zacsira a legjobb ajánlat a Medelától 100Ft/zacsi. Ez kicsit drága lesz így, persze nem baj, csak kérdezem, hátha van költségtakarékosabb megoldás is.

> Laktoherb tejelválasztást serkentő tea. Napi 2l-t ebből meg kell ini
Nekünk azt mondta a védőnő, hogy koraszülésnél nem kell tejserkentés, mert úgysem kell annyi. De azért lehet, hogy a sok tej csak jó. Azt mondjátok, hogy inkább hajtsunk rá a sok tejre?

> az eddigi királyságos köldögzsinór már nem müxik
Miiért nincs olyan inkubátor, amelyikben (magzat)víz van? Nem lenne jobb, mint ez a szárazon fektetés techinka? (Ha már itt vagyunk, találjunk fel valami hasznosat! A kedvencem a Kázmér és Huba!)

> az agyvérzésre pedig azt mondták nekünk a dokik, hogy ha csak nem 4es fokozatu, van jó esélyük a kiheverésre
Ez megnyugtató, amire most nagy szükségünk van! Nekünk a 3-asra mondták, hogy inkább lesz belőle nagyobb idegrendszeri baj, mint nem, és ezért már többszörösen fogyatékos gyerekek jelennek a fejünkben, ami a páromat eléggé elkeseríti (talán engem is). Éppen azon gondolkodik, hogy eladjuk-e a még épülő harmadik emeleti lakásunkat, mert ugye hogy fog tudna oda feljutni (no lift, sajnos, különben nagyon szép lakás). És emiatt már azt is egy szerencsés kimenetelnek tartanánk, ha a kicsi meghalna, de majd megnyugszunk.

Na, köszönök mindent, majd még jövök, olvasok és írok, és küldöm a páromat is!
És aztán majd én is (inku)bátorítalak Titeket, csak várjátok meg!!
Pusz mindenkinek!
Gergő

Angiszeged Creative Commons License 2003.04.13 0 0 245
Nagyon kedves vagy, jólestek a szavaid? Neked is ikreid vannak? Nektek sem lehetett könnyű! Írj a manó(k)dról! Van képed? Hogy hívják?
Előzmény: Coge (233)
Angiszeged Creative Commons License 2003.04.13 0 0 244
Hát, sajnáljuk, hogy itt kell találkoznunk, de üdvözlet Nektek. Reméljük, látjuk majd Beátát is. Nekünk nagyon sokat segít a fórum, itt az "öregek" nagyon sokat tudnak segíteni. Örülök, hogy kedvesek a dokik, az sokat segít.
Engem az érdekelne nagyon, hogy Beáta milyen lelkiállapotban van? Marcangolja Magát? (lehet, hogy nem mondja ki, de ilyenkor minden anya magát okolja). Azt kell vele tudatnod, hogy egy "egészséges" terhesség alatt tótágast is lehet állni, akkor sem lesz semmi, én pedig hiába feküdtem, énis 27. héten szültem. A mi kapcsolatunk még mélyebb lett, mióta tragédiák sorozata történ(ik)t velünk. De az a tapasztalatom, hogy kapcs.romboló is lehet, ha vmi nincs rendben.
Kb. 2hétig fogynak (öregember effektus), nagyobb a bőrük, mivel nincs alatta zsírréteg. Aztán szépen kitölti a bőrét, és elkezd "hízni":)). A mi kislányunk (lehet, hogy olvastad) 800g-mal született, már 6 hetes, és tuti, hogy átléptük az álomhatárt (1kg).:))))))))))
Gergőnek mik a gépi a paraméterei?
Tűri-e a táplálást?
Van-e teje Beának?-ebbe sokat tudunk segíteni, nagyon-nagyon fontos! Nekem a védőnőm így fogalmazott: "Virág életét mentheti meg a tej". Mivel az infúziós táplálással védelmet nem kap kap (mert ugye nincs imunrendszerük). Kizárólag az anyatej által jut védelemhez, és a saját anya teje sokkal jobb!!! Úgyhogy fejni 3 óránként szorgalmasan, minél többet! Nekem nagyon nehezen indult be, 4.napon sikerült 2ml-t, meg 3-mat fejni, most meg úgy 100ml-ket, a napi 6-7száz ml megvan. Fontos a fejő, kézzel nem lehet (szerintem) mennyiséget fejni, pláné növelni a mennyiséget, én a gépi medelára esküszöm, mert ez modellezi le leghűbben a babaszopit. Fontos, és nálam bevált: Laktoherb tejelválasztást serkentő tea. Napi 2l-t ebből meg kell ini, és nincs gond! Sok rostos étel, müzli, gyümölcs, stb. És kell rendesen enni, bár én mióta tejezek, rengeteget eszem, de szerencsére nem hízom, mert nyílván eltejezem.
azt bizti tudjátok, hogy fontos anya-apa hangja, énekeljetek, olvassatok mesét, ha szabad simizzétek meg.

No, mi szorítunk Aggódó Apuval, és várjuk mindig a helyzetjelentéseket, örülünk, hogy idetaláláltál, várjuk Beát is!

Előzmény: gfarago (242)
kaviat Creative Commons License 2003.04.13 0 0 243
először is nagy drukk a kicsinek !! sajna biza ez így van, hogy az első pár napban 1 - 2 hétben nem nagyon gyarapodnak, hanem aklimatizálódik a szervezetük az új környezethez, ami nagyon komoly munka nekik.. ugye az eddigi királyságos köldögzsinór már nem müxik, de a kis gyomruknak idő kell, hogy hozzá szokjanak az idő elötti munkához.. a mieink is jól lefogytak még az amúgy is kicsi születési súlyukhoz képest is.. ha aztán végre kis lépésekben el kezdik táplálni őket, akkor apránként elkezdik magukat összeszedni.. de még ezekután is előfordúlhat majd, hogy egyszer egyszer a táplálást valami baci vagy nyavaja miatt szüneteltetni kell.

az agyvérzésre pedig azt mondták nekünk a dokik, hogy ha csak nem 4es fokozatu, van jó esélyük a kiheverésre.. az emberi agy ebben a korban hihetetlenül rugalmas, ha még marad is valami nyoma tökéletesen átveheti a megmaradt rész.. azt mondják ilyen kicsi korban az agyvérzés sokkal kevésbé visszafordíthatatlan mint késöbb öreg fejjel.. az ami egy idősebb embert tartósan pl. lebénít itt sokkal kisebb galibát okozhat.. szerintem ezeknek a picinek az agyát még üres lapnak lehet tekinteni, ilyenkor még sokkal rugalmasabbak mint az öregek telefirkált sárguló pergamenje

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: gfarago (242)
gfarago Creative Commons License 2003.04.13 0 0 242
Sziasztok Kedveseim!
Sok szeretettel üdvözlök mindenkit abból a szomorú alkalomból, hogy itt vagyok. Friss és lelkes apuka vagyok, Bence fiunk kedden (ápr.8-án) született, kb. 900 grammal, 27. hétre. Persze nem tudjuk, hogy miért ilyen korán, semmilyen kockázati tényezőnek nem felelünk meg, és eddig minden rendben volt. A baba a II. klinikán van, sokszor voltunk nála. Volt már egy 3-as agyvérzése, a dokik vagy rosszakat mondanak, vagy semmi különöset, de legalább nagyon kedvesek, az is valami :-). Már elég jól értek a kórlapjához, mindig szépen elolvasom. Bence-baba közben szépen megy össze, szárad ki és sárgul, de ez biztos természetes. Na, írjatok valami nekünk bíztatót, ha tudtok! Mire lehet ezek után számítani? Amúgy én informatikus vagyok, 28 éves, Gergő, a párom nyelvész-közgazdász-életkereső, 26 éves, Beáta.
Gergő

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!