A magyarázat egyszerű és nyílvánvaló: a DES-nél az üstház kialakítása a miatt nem tudja kb. 15-18cm-nél(pontosan nem emlékszem) közelebb tenni a gázégőt az üst aljától. Nos, ha 5cm a láng, egész nap fűthetnél és nem történne semmi. Így már OK? Mellesleg az én gázégőmet is tudom5cm-es lánggal üzemeltetni.
Valaki magyarázza már, hogy miért az a gázégő jó aminek lángmagassága nagy (20-25 cm). Miért is nem jó gázkazánoknál hatásfokhoz optimalizált lángmagasság. Nálam C12-es égő lángmagassága kb. 5 cm.
Destilatori 100 van, ma 5 óra 5 perckor gyújtottam meg a gázégőt. Bosc kobak körte kb 95 liter. 1 hete tettem a hordóba. 6 óra 13 perckor 50 fokon kezdett folyni. Keverőmotort, belül terelőlapátot kapott, huzat szabályzót. 5cm alukasírozott hőszigetelőt kívül. A gázégő c24 kazán égőtálca, PB fúvókákat kapott.kb 10cm az üst aljától 2 téglán áll. 2 óra alatt ki szokott jönni az alszesz. 4 főzés egy PB palackról. Itt tanulok én is folyamatosan.
Hasznos tanács: tegyél a kétkörös gázégő 3 lába alá 1-1 téglát,akkorát amivel közelebb kerülsz az üst aljához...minimum kisméretű téglák...az sem árt ha körbetekered az üstházat legalább 5 cm-es kőzetgyapottal...ééés öröm boldogság :D
DES 100l, felfűtési idő 75-90p.(cefrehőmérséklettől függóen), gázrózsa 16KW, 1 PB palack(10,9kg) 4 cefrérés és egy majdnem finomítás,távolság kb. 12 cm.
Azt kizártnak tartom, hogy valaki egy sekélydomború vagy akármilyen tartályfeneket valaki fordítva behegesszen. Pont az a helyzet, hogy nem költenek tartályfenékre, egyszerű síklemez kerül oda.
Nem hiszem, hogy félreértettem, így néznek ki a konyhai üstök, ezek gőzzel működnek, nagy rádiuszos sarokkal, ilyet kisiparilag nem hiszem, hogy bárki előállít kifejezetten arra a célra, hogy olajjal működtesse. Itt többen használunk ilyet eredeti működését megtartva, gőzzel, nagyon jó konstrukciók. Nem tudom elképzelni, mi lehet a gond, ha olajjal működik, azon kívül, hogy nehezen szabályozható lesz és a lényegének nagy része elveszik, de attól még a célnak sztem meg kellene felelnie, de nyilván, aki ezt a gyakorlatban kipróbálta, jobban képben van, mint én, ezért kérdeztem. :)
Üdv ! Nem szeretnék fogadatlan prókátor lenni ,de félreértetted a leírást a domború/homorú fenéklemezzel kapcsolatos észrevételt ! Olvtársunk szerintem úgy gondolta ,hogy az edény közepe befelé domború ,és a cefre meg kifelé lejtő sarkokba akár oda is kozmálhat a duplafal ellenére ! Masszív rádiusszal v teljesen a szélétől domború kivitelezés lenne gondolom a megfelelő, vastagabb olajrésszel alul !:-) Szerintem .
A WSW Pálinkafőző olaj szerintem a MOL Thermol 68 újracsomagolva (ügyes rebranding), bár bizonyítékom nincs rá. A lengyelek a Shell Heat Transfer Oil S2-t szokták használni (tehát csak részigazság, hogy az olajos duplafalú üst színtiszta hungarikum).
Nekem jó tapasztalatom van a Paramo TK 150 olajjal is, tényleg szagtalan és lehet 1 literes kiszerelésben is vásárolni, így precízen be lehet lőni az üsthöz szükséges mennyiséget.
A lényeg az, hogy egy rendes üsthöz kb. 20 liter hőközlő olaj kell, azt pedig 40e Ft alatt ma nem nagyon lehet megoldani. Ennyiből viszont tisztességesen, hosszú évekre meg van oldva.