Anyukám mániája (volt, asszem fejlődik), hogy a lehető legkisebb edényben kezdte a dolgokat. Pl. nokedlit keverni fél kiló lisztből sima levesestányérban kezdett, aztán bűvészkedett, hogy túl sok lisztet ne kavarjon ki. Ilyenkor kérdeztük tőle: "kisebbet nem találtál?". Ő főz(ött) úgy levest, hogy a végén kicsit ki kellett merni, hogy a petrezselyemzöldet beletehesse. (Régen nem élünk együtt, ma már nem kell néznem, ahogy főz.)
Persze, de arra gondoltam, hogy nagyon kis méretben nem lehet finomat főzni.
Illetve lehet, rongylevest...:}}
( Nem is tudom, mi a hivatalos neve, tán rántott leves??)
Valószínűleg emiatt van, hogy nálunk leves a 6 literesben készül minima, az az asszony sportága, a friss tavaszi zöldek idején némi csirkeaprólékkal turbózott leves.
De azt végtére is lehet kisebb méretben is elkövetni.
Nade mit kezdjek egy akár 3 kilós tyúkkal egy 3 literesben?...:}}
Főzni általában félig-kétharmadig telt edényben célszerű. Elég kellemetlen egy tízliteres alján kergelészni körbe-körbe egy kétszemélyes adagot, meg az sem az igazi, ha tennék bele még egy csipet sót, de nem fér. :)
Pardon, kéretik megszokni, hogy én lentről jövök fölfelé, és bár lehet, korábban már más reflektált, akár pont úgy, mint én, szeretek befolyásmentesen hozzászólni..:{{
Pláne többnapos kimaradásom esetén fura ez.
Szóval emiatt már tiltottak ki a gombászósból...:}}
Őszintén szólva, ilyenkor mindig zavarban vagyok, mert akár úgy is tűnhet, hogy okoskodás, meg mások ismétlése, dehát így jártatok...:}}}
Nekem a legtöbb levesem a 10 literesben fő, nem esik az ki abból...
...:}}}
Levest ma már csak röstellkedve főzök a 8 literesben, kisebben egyáltalán hogyan lehet???
( 3.80 volt a kokas, alig bírtam belegyömöszölni a fazékba, hogy a zöldség is férjen. Szerintem valami nem stimmel, mert a régi receptek nem katlant írtak a levesfőzéshez-bár a katlan hamuládáját meghegesztem hamarost, hátha...)
A DDT remek volt mindenféle bogár ellen, pl. a svábbogarakat meg fülbemászót is remekül irtotta.
Eddig túléltem, ezután se a DDT valamikori használatától fogok meghalni.
Persze Délamerikában a banánt védték vele, aminek eléggé vészes következmányei lettek. Igaz a benszülöttek nem annyi banánt ettek mint a mi átlag fogyasztásunk.
Régebben már leírtam, hogy a teflon egy rendkívül ellenálló molekula, gyakorlatilag semmivel sem reagál, lenyelve változatlan formában távozik a szervezetből. Mellesleg implantátumokat is készítenek belőle.
Vörösizzásig hevítve valóban ártalmas anyagokra bomlik. Rendeltetésszerű használat során (ebbe beleértve a lenyelést is) teljesen ártalmatlan.
Én nagyon hülye vagyok a kémiához, csak minden hónapban vért vesznek tőlem, gyanús volt ez a felsorolás a fémekről, szénről (!) aztán beugrott a fluoridos fogkrém; megnéztem a neten, bár nem kell mindent elhinni, tényleg, de ezek mind vannak az ember szervezetében is. Akkor mégsem dobok ki még egy teflont, mert egy kicsit felpattogzott.
A rozsdamentes acélötvözetek nikkelt, krómot, molibdént, vasat, szént és egyéb fémeket tartalmaznak. A magasabb hőmérsékletek mindig felgyorsítják a kioldódást."
Ha ezt dr.Joseph Mercola világhírré merte tenni,akkor én nem vitázom vele...
+ Veled se.:)
A jénai meg tökig van szilíciummal tömve, és az pont annyira veszedelmes, mint a dihidrogénoxid, ami kifejezetten életveszélyes, ámde az ivóvízben is előfordul.
Ettől még pár évezrede túlélte az emberiség, erre a kis időre nem fogok leszokni a nikkelt, krómot, molibdént, vasat, szént és egyéb fémeket tartalmazó edényekről.
Es itt egy masik recept is, kesobb leforditom. Most sutottem meg:
Peach Cobbler
4 cups peeled and sliced fresh peaches (blanch in boiling water for 30 seconds to remove the skins) 3/4 cup brown sugar 1 teaspoon cinnamon 1 teaspoon vanilla 1 tablespoon flour Cobbler crust:
1 cup flour 1 teaspoon baking powder 1/2 teaspoon baking soda 3 tablespoons brown sugar 4 tablespoons unsalted butter, cut into small pieces 2/3 cup buttermilk 1 tablespoon brown sugar, for topping Whipped cream Directions Preheat the oven to 425 degrees F.
Generously butter a 1 1/2-quart shallow baking dish. Place the sliced peaches in the dish and sprinkle with brown sugar, cinnamon, vanilla, and flour. Mix gently and spread evenly again. Bake for 10 minutes.
Meanwhile combine all dry ingredients for cobbler crust in a bowl. Cut in the butter with a pastry cutter or your fingers, to make the texture like coarse crumbs. Add buttermilk and stir to form a soft dough.
Remove fruit from oven and drop rounded spoonfuls of dough on top. Sprinkle with last tablespoon of brown sugar and return to oven. Bake until fruit is bubbly and crust topping is golden brown, about 20 minutes. Serve warm with whipped cream.
Van vkinek tapasztalata arról, hogy gyümölcsbefőtt készítésénél is működik a dzsemnél bevált fejreállítós (és dunsztolást mellőző) módszer?
A körtefánk eléggé hullatja a gyümölcsöt, és gondoltam, csinálok pár üveg körtebefőttet. Persze eléggé farigcsálni kell, mert hibás plusz kukacos is. :-( Két kis üveg befőtthöz lett egy köbméter hulladék. :-DDDDD
Hat igen - de van amikor nincs mas megoldas, es nem csak en fozok :))... no meg ott a grill, arra is szoktam tepsit tenni, es bizony elofordul.
Ami segit, az az, hogy a mosogato szerrel amit a gepbe teszek, azzal szoktam aztatni, igy nem kell forralni. Viszont nem mindig "ugrik le", erre jo szolgalatot tesz a kaparo.
milyen egetett kapargatsz? akarmibe tepsi v labas mindegy mosogatoszer, viz, felforralni es "leugrik" az egett. mosogatokefevel, akarmivel lejön. csak nem szabad megvarni amig kihül.