Nagyon érdekes a Jotter téma! Valóban egy időtálló, megbízható darab! Én nagyon nehezen tudnék visszaszokni töltőtollról golyóstollra...már-már végső esetben használom csak, ha nincs más. De ha lehet akkor is inkább töltőceruzát használok. Van egy Rotring 600 golyóstollam, most egy vacak ICO betét van benne. Előtte egy Rotring Jumbo volt benne, az sokkal simábban írt, de nekem túl vastag volt.
Üdv mindenkinek. Nem túl rég kérdeztem, hogy hallott-e valaki a Rohrer&Klingner-ről. Nos, én kipróbáltam a Scabiosa-t, ami egy amolyan (piszkos) lila iron-gall. Nekem nagyon tetszik!!!
Én örömmel olvasom a diskurzusotokat, süvegelem a tapasztalatot és tudásotokat a témát illetően (és ez most nem csak az utolsó két dialógusra vonatkozik).
A fentihez hasonló volt a nyomógombja, sűrű menetes a műanyag része, és réz menetes a felső része annak a tollnak, amivel az általános iskola végétől a középiskolán át a diplomáig végig dolgoztam. Sokat írtam, és évente kellett betétet cserélnem, mert az XF-es betétből lassan fogyott a tinta, és mai szemmel nézve hihetetlenül kis betűkkel írtam. Kötetekre rúgó jegyzeteim ma is vállalhatók, legalábbis az írás minősége kifogástalan. Biztos, hogy ez a toll alapvetően formálta a műszaki minőséggel kapcsolatos elképzeléseimet és elvárásaimat, jó viszonyítási alap volt minden más toll, amit akkoriban láthattam magam körül. Sajnálom, hogy egy zűrösebb időszakomban elvesztettem, ahogy az őt követő, a Jotternél karcsúbb rozsdamentes Classic-omat is. Sokáig kerestem a pótlás lehetőségét, de rájöttem, hogy egyrészt azok a tollak pótolhatatlanok, másrészt ideje lenne hagynom a múltat, és azzal foglalkozni, amire a megbízásom szól: a jövővel.
Ez a bizonyos első csíptető olyan volt, mint az alapnak tekintett Parker21-es töltőtollaké. És utána jött egy másik furcsa, teljesen díszítetlen, 1955-'56-ban, majd '56-ban egy speciális (már nyílformájú, de még ravírozatlan) kísérleti széria után jött a mai általános változat:
Pont most fogtam a kezembe egy használatra kész példányt és összehasonlítottam egy Jörg Hysek tollal. Nos, a jelenlegi svájci tollacska jóval súlyosabb darab.
Igen, ez is így van, de a könyvet lapozva elámulnál, hogy még milyen sok változtatás történt ezen a kis apró használati tárgyon. És milyen sok egyéb változata volt a Jotternek!
Egyébként a könyv nem jelent még meg 2009-ben, hanem csak tavaly, vagy tán tavalyelőtt. De hosszas készülődést követően, így valószínűleg a szakmabéliek már ismerték a tartalmát és készülhetett a könyvpiac is a leírással.
Ez biztos érdekes könyv lehet. Érdekes a recenzió végén a megjegyzés, hogy mennyit változott a Jotter az ötvenes évek óta. Ennél már csak az érdekesebb, hogy 2009-ben, a recenzió írásakor valószínűleg még nem tudta a szerző, hogy a Parker ismét visszatér az ötvenes évek formáihoz.
Az már apró érdekesség, hogy ez az ötvenesévek-esedés úgy is tűnhet, hogy jé, paxosodik a Parker. Merthogy a Pax egy régi Parker modell koppintása volt, és amikor a Parker megváltoztatta a nyomógombot és a klipszet, a Pax még évtizedekig az eredeti Parker formát másolta.
A Parker azóta több változáson ment át, eredetileg három kúp áthatása volt a nyomógomb, aztán - nem emlékszem, pontosan milyen fokozatokon keresztül - egy hosszabb, karcsúbb, egyenes falú kúp lett lekerekített, visszahajló peremmel és gravírozott ellipszissel-nyíllal, aztán mikor beindult a csődsorozat, akkor előbb a szép kidolgozású gomb helyett a rosszemlékű magyar műanyagfröccsöntők tákolmányaihoz kezdett hasonlítani, a gravír helyett is nyomás lett, aztán elhagyták a legendás logót a kanyargó Pé betűért. Aztán mára mintha visszatértek volna a három kúp áthatásához, ahogy a Pax mindig is csinálta - emlékeim szerint. :-)
Köszönöm szépen a javaslatot, de azt hiszem, ilyen tollaknak nálam érdemesebb embernél kell kikötni, én most úgyis inkább szabadulnék a tárgyi emlékek terhétől, igaz, kábé annyira komoly az elhatározásom, mint a dohányosé, aki minden nap leszokik...
Igen, de azt hiszem, ezt mindenki tudja, mert elég jó a terjesztés. A drappot mindenhol látom a vékonyabb és a vastagabb kivitelben is, de fekete-vajszín-arany kombinációt már nem nagyon látok. Ha már itt tartunk, hogy mit lehet még kapni abból az időből, amikor a Versatil volt az igazi komoly töltőceruza, hirtelen a Progresso jut eszembe.
"Nagyon szeretem az igényes, fémből készült precíziós, szép felületkezelésű írószereket"
Akkor, ha teheted, tégy szert egyszer egy régi "GO"PEN-re, vagy BIRO-ra, aztán ha applikáltál bele manapság beszerezhető betétet, akkor azt próbáld rendszeresen használni!
Valami felemelő élmény, semmilyen más írószerhez sem fogható!!! (Minden kézbevételi pillanat során egy kis gyönyörű berzenkedést tud okozni a kézírásod előtt.)
Nem, nem kentem a kimosás után semmivel. A mai Jotternek olyan lötyögős-klaffogós a belső kapcsolómechanizmusa, mint a mindent kibíró AK47-es géppityué a seregben (az se akart megszorulni az istennek se').
Egyébként a Jotternek én is nagy tisztelője vagyok, mindenhol akad egy-egy a kezem közelében. Otthon, munkában, táskában, stb.
Ráadásul különböző korúakkal is körbe vagyok véve, de mind közül a legkellemesebb az 50-es évfordulós. No, meg az első szériák, az '50-es évek derekáról (de azokat kímélem és félretettem).
Tul.képp valamennyi Parker Jotter változatból akad egy-egy példányom. (Persze a színvariánsok különbözősége nélkül, csak a bizonyos évjáratonkénti módosítások szerint gyűlt össze.)
Ha szintén jó szívvel gondolsz a régiekre, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet:
Igen, nemcsak más ár-, hanem más használati kategóriát is képvisel. Nagyon szeretem az igényes, fémből készült precíziós, szép felületkezelésű írószereket, és csodálom, kicsit irigylem is azokat, akik ilyenekkel dolgozhatnak nap mint nap. Igényes szerszámokkal, jól kialakított környezetben igényes műszaki vagy művészeti alkotások hagyják el a kezüket.
Nálam most inkább a mobil igáslovak kerültek előtérbe. Olyan szerszámok, amelyek bírják a csatateret, az utazást, sőt azt is bírják, ha gazdájuk nem tud éppen kellő figyelmet fordítani rájuk. Igazi hűséges szolgálók. Ráadásul a mobil életmód miatt egyre fontosabb számomra a súly és a méret: mindennek kicsinek és könnyűnek kell lennie. Elmarad a merev tolltartó, otthon maradnak az eloxált alumínium tollak, a bevonatos vagy lakkozott eszközök, és előtérbe kerülnek a karcsú, egyszerű, ellenálló megoldások.
Nekem egy Rotring Rapid Pro és egy Staedtler 925-25-20 van, mint 2.0 mm-es ceruza. Mindekettőt nagyon szeretem. A Rapid Pro-n érezni, hogy más árkategóriát képvisel. Ennek a kupakjában is van faragó, de tényleg elég macerás, nem is szeretem. Vettem egy Staedtler 502-es faragót és azzal gyorsan és szépen ki lehet faragni mindkettőt.
Szerintem a Parker betét mint olyan, még mindig kiválónak számít, különösen a QuinkFlow változat. (Mostanában már nincs rajta hogy QuinkFlow, mert a régi sima ballpoint nem kapható.) Egyszerűen nagyon ingadoző a minőség, és gondolom az ellenőrzésen is spórolnak, így kikerülnek a forgalomba a kevésbé jól sikerült példányok is.
2 mm-es töltőceruza. Országunkban leginkább a "csehszlovák" Versatil-t ismertük meg, annak is a vékonyabb és a vastagabb változatát, utóbbiba vállatlan golyóstollbetétet is bele lehetett tenni. Elnyűhetetlen volt, legfeljebb a zsemleszínű vagy a fekete-arany-vajszínű festék verődött le róla durvább használat esetén. Négy ágú hegyezője kiváló volt, egyrészt jól hegyezett, másrészt mivel teljesen nyitott szerkezet volt, a grafitportól elég könnyű volt megszabadulni, csak hulladékgyűjtő felett kellett hegyezni, és kicsit lerázni-lefújni.
Nosztalgiáztam kicsit, és visszatértem a 2mm-es töltőceruzákhoz. Két változatot használtam mostanság, mindkettő (a gyártó országban) olcsó kategóriásnak szánt írószer: a Rotring 300 és a Faber Castell TK 4600.
A Rotring 300-ban az az érdekes, hogy az elmúlt évtizedekben semmit sem változott, pontosan ugyanabban a formában és minőségben kapható, és ezt különösen meg kell becsülnünk, ha azt tekintjük, hogy milyen volt az egykori Tikky, és mi lett belőle mára. Jól néz ki, jó a fogása, legalábbis nekem kellemesebb és jobban kézreáll, mint a Versatil. Hegyezőben viszont az egykori Versatil (a maiakat nem ismerem) verhetetlen, a Rotring a kupakban szedi össze a grafitport, nehezebb szabadulni tőle, könnyebben maszatosak leszünk.
A Faber Castell TK 4600 egy meglepetés volt számomra. Végtelenül egyszerű, szinte már a gagyi határát súrolja. Hatszögletű a ceruza teste, de a hegy felé és a felső vége felé is elvékonyodik, és kerekké válik. Ahol a markolat van, ott már kerek profilú és bordázott a hagyományos sötétzöld ceruza test. A klipsz végtelenül egyszerű, egy sík lemezből hajlították, semmi finomság, semmi cizellálás. A nyomógomb meglepően hosszan kiáll a szárból, és még meglepőbben hosszú járású. Teljesen benyomva a grafitot fogó pofák egészen messzire kinyúlnak a ceruza csúcsából. Momentán ez a kedvenc írószerem. Olyan, mint egy karcsú igásló, végtelenül egyszerű és funkcionális, minden jellemzőjének oka van, és aki meg tud barátkozni vele, annak a TK 4600 egy nagyszerű állandó útitársa lehet. Nem egy dísztárgy, amit óvunk és védünk, hanem egy megbízható szerszám. Egy rosszat tudok elmondani róla: a hegyezője a zárt végű kupak belsejében van, így a grafitpor ott gyűlik össze. Ez tényleg csak egy kényszer-hegyező, jól működik, de bajlódni kell vele, hogy ne legyünk maszatosak. Ki kell kocogtatni belőle a felgyűlt grafitport, és munka közben ez az, amire a legkevésbé vágyik az ember, különösen fehér inges munkánál. Szerencsére a 2mm-es grafithoz ma már egészen jó, kis méretű, pormentesen zárható hegyezőket lehet venni. Ez a ceruza a vékony testével minden táska beépített tolltartójába bebújtatható, az egyszerű és jól rugózó klipsz elviseli a vastagabb hajtókát is, és nem lazul le tőle, a ceruza pedig gyakorlatilag semmilyen sérülésre nem érzékeny, ha az embert nem zavarják a hatlapú rész fényes síkjain ejthető karcok.
Hát, nem tudom, hogy fognak boldogulni vele a gyakorlatban, nem az én tollam, és a kollégám is ajándékba kapta. Van rá esély, hogy előkerül a számla, de lehet, hogy nem.
Érdekes, amit írsz az Inoxchromról. Amikor elveszítettem a Parker tollamat (nagyon régen), akkor egy rozsdamentes acélból készült Inoxcrom tollra tértem át, és nagyon hosszú ideig azzal dolgoztam. De mindig Parker betét volt benne. Megfordult a világ és most a Parker tollba kell Inoxcrom betétet tenni, hogy rendesen írjon?
Láttunk ilyet a fényképezőgépeknél is. A Ricoh-ra csak mint a Pentax klónok klónjára tekintettem annak idején, aztán később a Ricoh megalkotta a GR-t, ami a kompakt fényképezőgépek minőségi etalonjává vált. Legutóbb pedig a Ricoh mentette meg a Pentaxot azzal, hogy felvásárolta. Más ismert márkanevek (pl. Rollei) fennmaradtak, de az egykori névhez képest méltatlan és vállalhatatlan gyártmányokkal.
Kiváncsian figyelem a toll márkákat, melyikből mi lesz, eltűnik, mint a Minolta, fennmarad mint név, de olcsó tömegtermékeket kínál, vagy akad valaki, aki a név mellett a minőséget is megmenti...
Ha már csináltál ilyet, az iránt érdeklődnék, hogy egy ilyen oldószeres átmosás után alkalmazol-e valami kenést. Jártam már úgy tollal (ez egy Diplomat volt), hogy teljesen selejtnek tűnt, nehézkesen járt, kellemetlen volt a működtetése. Sikerült szétszednem, kitisztítanom a beszáradt kenőanyagot, friss szilikonzsírral pótoltam, és attól kezdve úgy működött, mint egy igazán finom műszer.
Ehhez viszont szét kellett szedni a szerkezetet, amit - mint olvassuk - a Jotternél nem opció.
Persze lehet, hogy a Jotter szerkezete van olyan egyszerű, hogy szárazon kell működnie, ehhez pedig csak alaposan ki kell mosni belőle a belefolyt betétet.
Én két évtizedet végigdolgoztam Parker golyóstollal, és elképesztő mennyiséget írtam vele. A megbízhatóság és a minőség megtestesülése volt számomra, elképzelhetetlen volt, hogy kárt tegyen valamiben, vagy akár csak kis tintakupac gyűljön fel a golyó mellett mondjuk száz teleírt oldal után. Később áttértem töltőtollra, és a Vector-os korszakomban rendszeres volt, hogy tintafoltos volt a kezem. Szerettem vele írni, de a megbízhatóság már nem annyira volt a jellemzője, mint az egykori réz menetes Jotteremnek. Később lett egy Sonnet töltőtollam, de sajnos a Parker legnehezebb időszakából, amikor a minőségre már kevésbé tudtak összpontosítani, mint a költségcsökkentésre és a túlélésre. Ez a töltőtollam sajnos kiszáradós-megfolyós, emellett is rendszeresen tintafoltos volt a kezem, de szerencsére fontos papírt nem tett tönkre. Ebben az időszakban tűntek el a Parker kínálatából a kedvenc golyóstollbetéteim, valószínűleg ekkor vált a túlélési harc áldozatává a legendás minőségű Parker betét, és váltotta fel valami, ami gazdaságilag megfelelőbbnek tűnt akkor.
Az utóbbi évek történései reményekkel töltöttek el. A Jotter, ami egy időben amolyan megtűrt alsó kategóriás termék volt, a kerek évfordulókra figyelmet kapott, és a korábban csúnya olcsításon átesett Jotterrel visszatértek a hatvanas évek elejét idéző formatervhez - miután kiadtak néhány érdekes jubileumi, és egyéb kimunkáltabb változatot, amik felhívták a figyelmet a Jotterre.
A Parker rendkívül gyors válasza a segélykérésemre reménykeltő, bízom benne, hogy hamarosan a betétekkel is vissza tudnak térni ahhoz a korhoz, amikor a Parkert még az abszolút megbízhatóság és kiemelkedő minőség jellemezte.
Sajnos a Jottert ha egyszer szétszeded, akkor szinte lehetetlen újra összerakni. Vagy legalábbis nekem még sosem sikerült. :)
Kíváncsi vagyok, hogy mennyire kukacoskodnak majd a számla hiánya miatt, mert a Parker dobozokra külön rá van írva, hogy csak "proof of purchase"-zel érvényes a garancia.
Betét ügyben én is az INOXCROM-ot tudom ajánlani. Nekem még nem volt a kezemben, de a Schmidt EasyFlow 9000-ről is ódákat zengenek. Pár webshopban már láttam.
Háztartási lakkbenzin!
Barbárságnak hangzik, de nekem már bevált, amikor a lányom - szintén Parker Jotter - tolla hasonló defektben szenvedett.
Én mostanában vagy Inoxcrom (vékony), vagy Marlen (vastag) betétet használok. Nekem azok megbízhatóbbnak tűnnek...
Köszönöm szépen, szóval apoláros oldószer. Első kárenyhítő lépésként egy mosogatószeres átöblítés megtörtént, de közben a Parker is példás gyorsasággal válaszolt, és jelezte, hogy garanciális problémaként tekintenek az esetre, és szeretnék megvizsgálni a tollat. A kifolyt betéthez nem nyúltunk, azt azon tintásan elcsomagoltuk.
A toll tehát megy vissza a gyártó laborjába, nem szedjük szét, de azért kíváncsi vagyok, ha a Parker nem lett volna ilyen segítőkész, egy Jottert szét lehetett volna-e szedni károsodás nélkül, hogy a javasolt tisztítást és szárítást elvégezzük.
Üdv! Én ezt találtam megoldásként: "Common ballpoint ink is oil based, similar to offset press ink. Various kinds of vegetable oil will usually remove it (peanut, olive, corn or canola oils, as examples), and the residue left by the oil can then be removed with water and dishwashing detergent (the liquid kind for hand washing dishes, please) or mild soap. Be sure to disassemble the pen (after cleaning, if you can't get it apart before) to let all metal parts dry quickly and thoroughly from the water wash, so they don't rust."
Sziasztok, egy ismerősöm Parker golyóstollába belefolyt az eredeti Parker betét. A nyomógomb felőli végén folyt ki a tinta, megtöltötte a tollat, és ami kifolyt, az mindent összekent. Karácsonykor vették a tollat.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek milyen oldószerrel és milyen módszerrel lehet leghatékonyabban és legteljesebben kitisztítani az ilyen tollat, ha egyáltalán lehet. Kuka, vagy tudtok megoldást? És ha a tollat sikerül kitakarítani, milyen betét kerüljön bele? Egy fém alsórészű Jotterről van szó.
Mennyi esélyt adtok annak, hogy erre az esetre érvényes a gyártói garancia vagy jótállás, és mennyit arra, hogy a gyártó orvosolja is a problémát? Mivel ajándék tollról van szó, valószínűleg a számláért (ha még megvan) meg kell majd küzdeni. Azért próbálok segíteni, mert az ajándékozót én beszéltem rá a Jotterre.
Tudom hogy nehéz elhinni, de nem tudok rajzolni. Az unokahúgom 6 éves korában jobban rajzolt, mint én valaha. Azt hiszem apámtól örököltem ezt, akkor jöttem rá hogy nincs Mikulás, amikor gyerekkoromban megkértem, rajzoljon nekem egy tankot - és bénább lett mint az enyém.
Szép darab lehet, majd alkalomadtán lőhetnél róla pár képet. :)
Egyébként a tollam Pelikán tintával feltöltve megtáltosodni látszik, pár perc állni hagyás után is hibátlanul kezd írni. Persze messzemenő következtetéseket még nem merek levonni, mivel a héten még nem nagyon volt alkalmam használni, de ha így folytatja, egy üveg szinte érintetlen Herbin Perle Noire fogja keresni új gazdiját. :)
Köszönöm az ötleteket. Az éjjeli vizes fürdő már az én fejemben is megfordult, az előző, életre kelthetetlen heggyel is megcsináltam párszor (az persze más kérdés, hogy annak nem használt). Egyelőre frissen van töltve, úgyhogy jövő héten még írok vele, aztán addig is hátha történik valami csoda. :)
Én itt nem akarok okoskodni, mert egészen kevés a tapasztalatom ezen a téren, szóval csak egy felvetés: ha a tinta kifogy (de akár most is lehet), be lehetne áztatni a hegyet a gyógyszertárakban kapató 76%-os alkoholba. Ha esetleg vmi másfajta tintával volt kipróbálva, ami beleszáradt, ez kioldhatja. Én megpróbálnám, mert sem a fémnek, sem a műanyagnak nem árt, oldja a zsírt. Utána desztillált vízben kimosnám, hogy a felület ne maradjon foltos.
Igazság szerint ezeknél nincs jelentősége. Nem kell szétszedni a tollat egyik esetben sem. A nem megfelelő felfekvés, illetve a hegy elemelkedése a vezető végénél oldalról megnézve látható. Ezt lehet kis ráhatással korrigálni, lényegében rányomni a vezetőre. Ez persze óvatosságot igényel, megvan a technikája és figyelni kell arra, hogy az ágak megfelelően illeszkedjenek egymáshoz a procedúra végén is. Az ágak illeszkedését eleve érdemes szemügyre venni. Nagyító nélkül nem állnék neki.
A hézagmérő lemezes dolog csak annyi, mintha egy papírlapot húznál ár az ágak között.
A "baby bottom" már tapasztaltabb kezet kíván, mert ott a hegyet csiszolással kell korrigálni.
@5303 agy73p Mikor legelőször olvastam ezt a hasonlatot, kicsit ráncoltam a homlokom, hogy mégis mi lehet ez :)
Köszönöm a tippeket. Sajnos mindegyik opció azt jelentené, hogy a heggyel van a baj - a Pelikánokon ugyebár a feed-del egyben szerelik -, amivel ugye nem játszanám el újra ugyanazt a mizériát.
- a hegy nem fekszik fel jól a tintavezetőre, a hegy eleje pl elemelkedik; - bizonyos papírokból a hegy ágai között maradt szálak, amiket pl egy 0.02 mm-es hézagmérő lemezzel ki lehet óvatosan takarítani;
- az ú.n. "baby bottom", ami annyit tesz, hogy a hegy ágainak belső élei annyira le vannak kerekítve, hogy a kapilláris hatás miatt nem ér a tinta a papírra.
A Hungaropen felhagyott a Pelikan termékek forgalmazásával, a megmaradt készletet pedig kiárusítja, így tudtam gyakorlatilag féláron hozzájutni egy M200-ashoz. Namármost amikor kiderült, hogy difi van a tollal, ők elküldtek azzal, hogy sajnálják, nem tudnak mit tenni, vegyem fel a kapcsolatot a jelenlegi Pelikán-forgalmazóval. Ők volnának a Herlitz, akik négyhónapos kálvária után oldották meg végre a "javítást". Ezek után nincs az az isten, hogy még egyszer hibára hivatkozva elvigyem hozzájuk...
Ha az idő is azt bizonyítja, hogy a toll defektes, visszakérem a pénzemet, annál jobbat úgysem tehetek.
Tudom, hogy milyen gördülékenyen zajlanak szervizes, alkatrész megrendelős dolgok a legtöbb helyen itthon...
"Komolyan azon tanakodom, hogy visszaviszem a fenébe, és veszek inkább egy Safari-t."
Én erre gondoltam. Visszavinni és megmondani, hogy a nem oldották meg a problémát, szóval vagy adjanak egy teljesen új tollat, vagy adják vissza a pénzt stb....
Az hegyet semmiképp nem akarom tágítani, alapvetően elég nedvesen ír. Csak ugye ez a hard start...
Adok még neki egy hónapot mondjuk, annyinak elégnek kell lennie, hogy "bejáródjon".
A "szervíz" című dolog azért nem egészen úgy működött, ahogy azt valószínűleg elképzeled. Négy hónapot vártam, hogy az eladó fél már-nem-forgalmazótól a mostani forgalmazóhoz átirányítva végül rendeljenek nekem egy működő hegyet a gyártótól (két szék közül kishíjáűn a pad alá).
Komolyan azon tanakodom, hogy visszaviszem a fenébe, és veszek inkább egy Safari-t.
Na kipróbáltam három tollal is, ami most meg van töltve...nem jelentkezik ez a probléma...
Valamiért normálisnak gondoltam. Az acél hegyű Rotring 600-am csinált ilyesmit, amíg nem váltottam tintát...
A folyósságát lehetne kicsit növelni a hegy "ágainak" közötti távolság növelésével és akkor lehet megoldódna az indulás probléma. Hacsak nem a tintavezetővel van baj.
Ha jól emlékszem nemrég volt szervizben...lehet bepróbálkoznék és kérnék egy cserét.
Már korábban feltettem a kérdést, csak senki nem válaszolt: az normális, hogy ha egy Pelikánt - vagy úgy általánosságban egy minőségibb töltőtollat - úgy egy percre használaton kívül, kupak nélkül hagyok, utána az első egynéhány tollvonás száraz? Herbin és Pelikan tintával is ugyanezt csinálja, ami azért fura, mert a korábbi nóném tollammal filléres patronos tintával sem tapasztaltam soha ilyet.
A másik: mikor a tollban már igen kevés tinta maradt, az a kicsike szabályosan ömleni kezdett a hegyen át. Olvastam, hogy az eyedropper-ré alakított darabok valahogy a testben megnövekedett levegőarány meg a kézhő kölcsönhatása miatt produkálhatnak ilyet, no de egy dugattyús tolltól az ember igazán nem ezt várná.
Bárminemű tanácsot igazán megköszönnék. Amerre csak eddig nézelődtem, mindenhol ódákat zengnek erről a tollról, nekem meg egyedül a gondom van vele, amióta csak megvettem. Talán nem szeret.
Felszívás után a konverter marad a tartály a patron helyett? Láttam a ytubeon, hogy felszívás után lecserélte patronra, ezzel kvázi előtöltötte tintával. Aztán meg a konverter segítségével mosta át a tollat.
A konverterrel tudod az üvegből a tintát felszippantani, ez lényegében egy tölthető tintatartály. Használhatsz tintapatront is, ekkor nem kell a konverter. A Safarihoz elvileg a Z24-es konverter kell, de nekem a Z26-os van, és bár ezt sehol nem írják, de az is jó hozzá.
Bocs a láma kérdésért, de a konvertert arra használják, hogy kifigyás után feltöltsék, egyébként meg hogy tisztítsák a tollat? Én még nem használtam az enyémet a Parkerhez.
Igen, EU-ban és Amerikában is csak az M-es heggyel kapható, egyedül a hazai piacon van nagyobb választék. Ott típusokból is jóval több van. Az ottani variánsa pl a Pilot Cocoon.
Eu-n belül valamiért nem használható a Metropolitan név, ezért lett belőle MR ha jól tudom. Én úgy tudtam, hogy jár hozzá a CON-20-as konverter, de ahogy olvasgatok úgy látom, hogy az EU variáns standard patront/konvertert (Scmidth, Rotring, Pelikan...) használ és valóban nem jár a tollhoz.
Szerintem itt az EU piacra szánt MR van csak, az valamilyen okból szintén kizárólag M heggyel kapható, de nem Pilot, hanem standard patronokkal használható. Külföldi forgalmazók csak ajánlják mellé a Platinum konvertert, szóval rá kell kérdezni. Egyébként nem tudom, hogy mi értelme van ennyi féle változatban forgalmazni ugyanazt a tollat amikor az interneten úgyis mindenki össze-vissza vásárol, csak a kavarodás van belőle.
Lamy-khoz 780.- a konverter, Pilot MP (Metropolitan)-hez van a dobozban...így kb ugyan annyi a kettő. A Pilot fém, Japán és a hegye a többek szerint a Prera-val azonos...én azt választanám, bár csak egyfajta hegyvastagsággal kapható.
Semmi közöm hozzájuk, de itt nézelődj. Nekem Nexx M van, aminek Safari hegye van szintén. Amint látod, a Safari 4800 körül van, a Pilot 5600 a Nexx M 6000 fölött. Az Al-Star szintén ugyanaz, mint a Safari csak alumíniumból. Tudsz hozzá venni konvertert, amivel üveges tintát is használhatsz, már nem emlékszem pontosan talán ezer párszáz forint.
A Safari nem mindenkinek kényelmes, azt tényleg ki kell próbálni!
A kipróbálás tényleg fontos, de az enyém nagyon kézre áll. A Safari végét azért csinálták ilyen lecsapottra, mert a német iskolákban az írástanításhoz töltőtollat használnak, és ennek a tollnak a kiképzése olyan, hogy eleve a helyes tartásra szoktatja a gyerekeket.
A Lamykat teljes egészében Németországban gyártják, itthon is meg tudod venni/kipróbálni a Pirexben. Ugyanott Pilot MR is kapható, kicsit drágább de fém és nagyon dícsérik.
Árától függetlenül ez egy egészen kiváló toll. Nem is drága, nagyon kényelmes a fogása, és nagyon szépen ír. 1980 óta gyártják változatlan formában. Ezzel nem fogsz mellényúlni, ha csak ki akarod próbálni a "töltőtoll érzést", mert ha mégsem tetszik meg ez a világ, akkor sem visznek az adósok börtönébe. Bevásárlóközpontok papírboltjaiban kapni.
Igen, azért oda többnyire olyan országokból írnak ahol magasabb az életszínvonal, ott az átlagembernek nem tétel kiizzadni egy olyan tollat, amin itt hónapokig filózna. Profi én sem vagyok, de szerintem annyit azért kijelenthetek, hogy egy Lamy Safari vagy más olcsóbb toll is kiszolgál egész életedben, ha vigyázol rá. Azt mondom, hogy húzd meg a ravaszt valami egyszerűbbre, próbálgasd, aztán majd rájössz, hogy vastagabb/vékonyabb kisebb/nagyobb toll kell neked.
Köszi a tippeket! Be vok lépve, látom a képeket, meg az árakat, el is keserít :-)
Nem fogok sem elrettenni, sem hátat fordítani a témának attól még, hogy egyes darabok nagyon drágák, vagy legalábbis annak tartják őket. Ennek (is) egy jó részében csupa olyan dolgot kell(ene) megfizetni, ami hókuszpókusz vagy brand vagy történelem. Használhatóság - strapabíróság - ár/érték érdekel, lehet akár használt is, nem gond, ha igényes és vigyáztak rá.
Én elsősorban egyébként azt szeretném tudni, hogy milyen tollak és azon belül hegyek vannak, melyik-miért olyan amilyen, milyen anyagból, mi múlik ezeken és melyiknek-milyen a használhatósága. A tintákkal ugyanez. Nekem ez csak egy kis egyéni élvezet, kis befektetéssel, legalábis egyelőre.
Nem akarok feleslegesen kidobni összegeket, ezért szoktam fórumokon a tapasztaltabbakat megkérdezni először. Amiben én vok gyakorlottabb, abban én is segítek, ne tömjük már azoknak (a cégeknek) a zsebét, akik gyenge minőségű áruval akarják kaszálni a jónépet, nem olyan időket élünk... Hulljon a férgese... :-)
nem volt draga vettem 3 fele cuccot, tust, tintat meg pecsetelo tintat. majd kiprobalom melyik lesz az igaz. nyilvan nem valami szuper minoseg egyik sem mert csehul volt rairva meg lengyelul mindezt par szaz ft-ert, de a celnak megfelelnek.
Hát, ami ott nincs fent, az körülbelül nem is létezik. A képeket azt hiszem csak belépve látod. Úgy keress, hogy a google-ben beírod a site:fountainpennetwork.com kifejezést, utána pedig amit keresni akarsz. A Parkerről is van több topic, például ez. Mint minden fórumban, itt is az van, hogy egy bizonyos típus valaki számára a legjobb amit valaha próbált, valaki meg a földbe döngöli. Átlagot kell számítani és akkor kábé reális képet kapsz. :)
Tudtok adni egy-két olyan linket, ahol egy kicsit részleteznek is íróeszközöket, tollakat? Szeretnék rendelni ajándékba majd, de még nem tudom, mit. A helyi felhozatal nem túl gazdag.... Magyar vagy angol nyelvű jöhet leginkább szóba, már, a van ilyen egyáltalán... köszi.
aha, igazabol nem tollba szeretnem, hanem fat szinezni vele. csak meg nem tom eldonteni melyik lenne a jobb :) ezek xerint elter a ketto, akkor lehet hogy veszek egy ilyet egy olyat aztan kiprobalom (fekete pac nem jott be se vizes se szeszes, igy aztan tus-al csinaltam de mar eleg reg volt, csak eszembe jutott hogy lehetne tintaval is).
Nem vagyok mester, de tustintát csak csőtollba, vagy mártogatós tollhoz használnék. Én műszaki rajzokhoz használtam, nagyon figyelni kell, hogy ne száradjon bele a csőtollba.
Pigment-based (szénpor van feloldva benne), nem színező festék van benne. Azaz, ha beszárad, az elég macerás, ha nem lehet teljesen szétszedni a tollat.
Töltőtollba csak olyan tintát, amiről tudni lehet, hogy abba is szánták!
pl. Platinum Carbon ilyen. Arról tudni, hogy azt tollakba szánták. A vízálló tinták többsége eléggé "high-maintenance", szóval, ha nem használja az ember napokig, akkor jobb kimosni és úgy eltenni a tollat.....
mesterek! ha bemegyek egy akarmilyen apiszba es ott latok fekete tust es fekete tintat (vegyunk valami alap arut) akkor a ketto kozott van elteres? ha igen miben? kerdes lenyege a tus es tinta kozott van e elteres.
Ha már a tintákról van szó, kipróbáltam a Pilot Kéket. Azt kell mondanom, hogy elégedett vagyok, egy nem túl érdekes, de mégis szép, hagyományos kék szín.
Itt egy kép, fölül a Lamy Blue patronos változat (ami nem túl konzisztens, az ötös csomagban volt ennél sokkal világosabb, viszont ez a sötétkék nekem igen tetszetős)
Itt az eredmény pár csepp víz után:
Ez pedig miután egy percig vízben hagytam az (elég gyenge minőségű) papírt:
Éppen ez sem egy csúnya darab, de azért az Oxblood mélyvöröse valamicskét jobban megdobogtatja a szívem. :)
Egyébként azt vettem észre, hogy a Peli hegyén viszonylag hamar megszárad a tinta. Jegyzetelés közben sűrűn előfordul, hogy egy-két percig nem írok, és utána rendszerint csak a második vonásra indul meg rendesen; ami furcsa, mert az eddig olvasottak alapján a Pelikánoktól és a Perle Noire-tól is határozottan távol áll az ilyesmi. Hozzáteszem, ez még csak az első tényleges napja volt munkában, így hosszabb távról nincs adat.
Elképzelhető, hogy csak némi időre van szüksége, hogy összeszedje magát? Emlékszem, hogy az első - nóném - tollamnak is be kellett járódnia, hogy kényelmes legyen, de ilyesmit nem csinált.
Beletetted a bogarat a fülembe ezzek a tintával. Csak akkor vennem kell hozá egy tollat is, mert nem akarom mosni a tollat tintacsere után. Már nézem a tollakat, Waterman W2, 52, 502 ami tetszik.
Jelentem, fiatal kora ellenére hányatott sorsú M200-asom végre visszakerült hozzám, csillogó új (F) heggyel, és működve! Örömöm határtalan. :)
Az a Diamine Oxblood tényleg gyönyörű darab, újra és újra elbűvöl. Őt terveztem első becsületes tintának az új toll mellé, ám végül arra jutottam, nincs sok kedvem a vizsgák idejére tintát váltogatnom, így maradtam a megszokott feketénél. Egyre valószínűbb viszont, hogy mégsem fogom kibírni, hogy ne vegyem meg. Szégyen is tollkedvelőként, hogy még nem is igen volt dolgom színes tintákkal...
Köszönöm szépen! Igen, írtam már vele az fpn-es topikba is.
A tinta egyébként Diamine Oxblood :)
Nekem is nehéz lenne a döntés a VP és a Lamy 2k között....még szerencse, hogy van mindkettő :P
A Pilot-ot tényleg érdemes kipróbálni, hogy mennyire kényelmes a csiptető helyzete.
Egyébként, ha a Lamy is tudna olyan vékonyan íni mint a Pilot, akkor nem lenne kérdés részemről. Ha nem kell tényleg (E)EF hegy, akkor számomra szinte minden szempontból jobb a Lamy, a Pilot érdekes működési mechanizmusától eltekintve. Kényelmesebb, sokkal több tinta fér bele, a design nekem jobban tetszik, simábban ír (legalábbis az enyém), mint pl a Pilot M hegye (az volt míg el nem cseréltem EF-re).
Őszintén, ha csak egy tollam lehetne az a Lamy 2000 lenne :)
De tényleg ki kell próbálni mindkettőt, ha van rá lehetőség.
Szerencsére ez nem iron-gall (mi ennek a magyar megfelelője?) és nem is teljesen vízálló, csak jól tűri. Iron-gallt pont ezért nem is vennék, mert sokszor vannak olyan időszakok hogy akár hetekig nem is írok vele semmit és nem szeretném ezért tisztítgatni. Itt egy kép róla, nekem pont ennyi elég is, hogy ha ráteszem a poharat a papírra vagy ráesik egy-két vízcsepp, akkor még olvasható maradjon. Na nem mintha akár egy mondat is megérdemelné, hogy az utókorra hagyjam, csak egyszer pont a bankba belépve vettem észre hogy elkenődött a bankszámlaszám, amire utalni szerettem volna és azóta van egy ilyen fóbiám.
Ez nagyon szép lett, ha jól gondolom tegnap az fpn-en is láttam egy topikban. Szép a tinta is.
A Vanishing Pointot sokat nézegettem mostanában. Persze csak a neten csorgattam a nyálam. Nagyon bejön a koncepció, ha egyszer elszánom magam egy nagyberuházásra, akkor elég erős lesz a verseny a Lamy 2000 és VP között. Bár előtte valahol mindenképpen megnézném, mert nem vagyok benne biztos hogy kompatibilis a hülye fogásommal.
Tegnap kizarándokoltam a Tollak Boltjába, ami felért egy ismerd-meg-Budapestet körtúrával is. Kíváncsi leszek, hogy tényleg olyan jó vízálló tulajdonságokkal rendelkezik-e a Pilot blue, mint ahogy olvastam.
Jaj és mivel "Parker 51 Special" van a belsején, valamint ahogy látom arany hegye van, 1960-as évek beli tollról van szó. A Special "Demi size", szóval rövidebb, mint a hagyományos P51
Az volna a kérdésem, hogy valaki ismer olyan szervízt, ahol Inoxcromot javítanak?
Gúglizok, gyakorikérdésezek, és ismerősöket interjúvolok lassan egy hónapja, de kevés sikerrel... Itt is kerestem, lehet én vagyok a hülye, de nem találtam értékelhető bejegyzést (csak a Mont Blanck szervízről).
Eddig a Ferenciek tere melletti, Kossuth u. 3 szám alatt lévő Tollklinikára akadtam csak rá, de sajnos az bezárt, a múlt héten jártam ott...
A jewel hibátlan; a kupak a legegyszerűbb/leggyakoribb "lustraloy" acél kupak; a hegy sértetlennek tűnik; a tintazsák eléggé sötét/elszíneződött (magyarul megfogta a tinta az évek során); a tolltest hajszálkarcos (elkerülhetetlen, plána, ha használják); szép tokja van, állítólag működőképes és annak is tűnik.
A 21-es acélhegyű és a tintavezetője is meglehetősen széles. (Ha az 51-est nézted ki magadnak, akkor kissé illúziórombolóbb, kezdetlegesebb.)
Az 51-es "A" Nagy Klasszikus. (Ráadásul Moholy Nagy műve, tehát kisebbfajta büszkeséggel is eltölthet minket.) Karcsúbb, kézhezállóbb. Méretben az arany középút. Viszont ez kétfajta töltésrendszerrel is készült, amik közül a későbbi, az aerometric az amihez minden beszerzhető - pld. a parker51.com oldalról, amit érdemes tanulmányozni egy ilyen beszerzése előtt.
Egy-két verziója, vagy színváltozata ultraritka, ha annak hirdetésébe futsz bele, ne rettenj el, válogass tovább a köznapibb darabokból.
Azt hiszem, ezek örökké fennmaradnak, mivel egy komplett iparág épült fel a restaurálásukra.
A 61-es pedig a ritkaság a sorozatból. Kecsesebb, karcsúbb, nagy lókezűeknek már egyenesen kicsi lehet. Viszont a különleges töltési rendszere miatt könnyen lyukra lehet vele futni, szerencse is kell egy jó darabhoz (sőt, a hegye sem cserélhető olyan könnyen, mint az 51-esé, mert kiálló pereme van a műanyag szekció alatt).
Ellenben ebből elérhető a rainbow (ívesen mintázott aranycsíkos, de ezüst anyagú) kupakos is. Na, azt kézbevenni mindig is egy pillanatnyi örömünnep a vele való írás előtt.
De sajnos ez a leginkább hajlamos a beszáradásra.
Mindegyikre igaz, hogy feltolós a kupakja, tehát, aki nem szereti a lecsavarozgatást, annak is ideális. Sőt, a menete híján bárhol fogható a szivar alakú tolltest, így azoknak is jó, akik hátrébb fogják a tollat.
A súlyelosztásuk és a hosszuk pedig akár hátracuppantott kupak nélkül is megfelelőek, tehát, ha csak az asztalra hajítod a kupakot a használat során, akkor sincs hiányérzeted. (Tán a 61-es az, ami ilyenkor túl könnyűnek érezhető.)
Grat! A vízpapíros módszerrel csináltad ezt is? Az nem gáz, hogy ilyenkor a heyg végéről eltűnik a "gombóc"?
Nekem most egy flex mozgatja a fantáziámat. Ha lesz azon az indiai oldalon valami napi akció ami nem eyedropper, lehet hogy megrendelek egyet kíváncsiságból.
Mi a vélemményetek a Pentel Tradio töltőtollakról? Nagyon jó az ergonómiája nekem, de az M-es helyett vékonyabb heggyel szeretném. Lehet cserélni ezeket?
Tegnap felbátorodram és a Lamy Safarim F hegyéből csináltam egy 1 mm-es italic hegyet :D Nagyon tetszik a végeredmény, peding nem számítottam semmi különösre.
Én is csináltam már ilyet: először egy acélhegyű Parker 21-essel, aztán volt olyan P51 hegyem, amit én is finom kövön járatva vékonyítottam el (azóta viszont vettem már XF-es hegyet bele), valamint a manapság is használatban lévő Parker 61-esemmel is ezt tettem. Utóbbi esetben óvatosan bánva az aranyheggyel, de aztán remekül bevált.
Nem gondolom, hogy valami újdonságot találtam fel, sztem nem én vok az első, aki ilyet csinált.
Ha egy hegy vagy él (mindegy milyen) elkopik, vagy akár gyárilag el sem éri az ideális formát akkor miért ne lehetne finomabb eszközökkel kiigazítani? :-)
Ha csak a felülete van edzve, akkor meg mehet a kukába, akár.... bár az autóiparban enélkül nem lehetne létezni, gonoljunk csak a szelepekre, himbákra, tengelyekre, stb.
Én ezekkel a tollakal most ismerkedem mélyebben, ezen a honlapon szépen fel vannak tüntetve a végek.
A legjobb töltőtollaimnak tömör arany hegye van, nyilván az az igazi, de én nem vetném el az aranyozást. Szerintem lehetnek olyan anyagok, amikből jó hegyet lehet készíteni, és az aranyozásnak lehet funkciója, mint ahogy az elektronikában sem a sárga ragyogásért használják az aranyat, hanem a funkciójáért.
Egyébként magam nem rajongok az arany színért, és különösen nem rajongok az arany és ezüst színek kombinációjáért. Vannak olyan gyártók, akik ilyen megfontolásból ródiumozzák az arany hegyeket is: ezüst színű tollon legyen ezüst színű a hegy, még ha aranyból is van.
No mindegy, ez már csak elkalandozás volt, a lényeg fórumtársunk ötlete, a hegy otthoni alakítása, ennek kapcsán csak azt vetettem fel, hogy érdekes lenne tudni a hegyek anyagát, felépítését, technológiáját, hogy ne járjunk úgy, mint a nagypapám, aki a felületkezelt, teflonozott pengék bevezetése után többé nem tudta fenni a pengéit. Ő kereste a fenhető "zsilett"-et, mi meg eztán keressük a fenhető tollhegyeket.
Viccen kívül, tényleg jó érzés, ha az ember rendbe tud hozni dolgokat, amik maguktól nem működnek elég jól. Az ilyen bátor döntésekből születnek a nagy varázslók.
Töltőtoll esetén én csak egyetlen dologtól félnék, hogy esetleg van rajta egy olyan bevonat, amiről én nem tudok, és amit levisz a csiszolópapír. Azért félnék ettől, mert nincsenek kielégítő ismereteim arról, hogy hogy készül, és miből épül fel a tollhegy. Nagypapámnak volt egy zsilettpenge-fenő készüléke, ami sok kaland után végül nálam kötött ki. Az róla az utolsó korabeli emlékem, hogy nagypapa kifejezetten kereste a hitványabb(nak gondolt) pengéket, főleg az oroszokat, mert azok teljes keresztmetszetükben kiváló anyagból készültek és fenhetőek voltak, míg az akkori modern pengék már bevonatos éllel készültek, na azon a fenőgép már nem tudott javítani, ha kiment az éle, többé hiába fente az ember, nem volt élezhető, éltartó anyag, csak a legkülső néhány mikron volt tartós.
Ha bejön az ötleted, akkor tán még hasznos is lehetne egy ilyen fenőgép. Egy sínen siklik egy kocsi, azon egy szerkezet gyengéden a kőhöz / bőrhöz nyomja a pengét, ami egyenes, ferde pályán halad a finom fenőrúdon, aminek három sík felülete van, és fokozatosan egyre finomabb fenőanyag vethető be: kő1, kő2, bőr.
Lehet, hogy a tollgyűjtés új aspektusát találtad fel, a fenhető toll-anyagok felkutatását és az egyedi hegy kialakítást?
Volt egy kis sikerélményem tegnap, elmondom, hátha érdekel vkit.
Vettem az F-es Parker Roller Ball betétet a minap. Használat közben sokszor éreztem, hogy a heggyel szemben toláskor karcolja a papírt. Akárhogy forgattam, volt egy kis karcolása, ami nehezen elviselhetővé tette a használatát. Tegnap este aztán hirtelen ötlettől vezérelve elővettem egy 2000-es vízpapírt, és 45°-os szög alatt (szemre ennyi, nagyjából így tartom kényelmesen) vízben szépen körkörös mozdulatokkal írtam vele és lesorjáztam. Erős nagyítóval megnézve az addig peremes vég eltűnt és a golyóval együtt szép egy ívű lett a kúp "hegye". Egyáltalán nem karcol és szebb, vékonyabb(!), pontosabb lett vele az írás. Aztán elővettem egy olcsó Luxor márkájú irídium végű töltőtollat, mely szintén karcolt és egy kissé vastagon is fogott, és 1000-es + 2000-es vízpapírral leszűkítettem és elkerekítettem a végét. Szintén jobb lett a végeredmény, vékonyabb, homogénebb és könnyedebb lett az írás. Egy drágább tollal már nem biztos, hogy megcsinálnám, hacsak nem lenne muszáj, de ezeknek a daraboknak jót tett. Ajánlom mindenkinek! :-)
Ez a Pilot nekem is furdalja a kíváncsiságomat, lentebb ajánlottam is PetraMollynak. Az fpn-en elég jókat írnak róla és főleg az ottani 15 dolláros árral egy amerikai zsebnek szinte semmiség. Úgy olvastam, hogy a 78g-t helyettesítik vele. A Pirexes ár sem rossz, szállítással együtt ennyibe kerülne külföldről is. Be kellene menni megtapogatni egy kicsit, talán túl tudnám tenni magam a klasszikus hegy látványán...
Nekem is lenne egy kérdésem. A Tollakboltja honlapján látott árukészlet nagyjából reális? Kinéztem egy tintát, ha legközelebb Budapesten leszek szeretném megvenni, de nem akarok a semmiért kibékávézni.
Az enyém is használtan került hozzám, ám mindmáig az egyik kedvenc tollammá vált.
Borzasztóan megbízható toll a Parker 51-es, nehéz vele mellényúlni, ha külcsínre épp állapotút keresel.
Mindössze két gondod lehet vele: ha a hegye kopottas, akkor irány BLaci topictárs és hozzál el tőle egy igazán vékony hegyet! Vagy, ha a tintazsákja ment volna tönkre, akkor keresd vele Kovács Zolit Kerepesen!
Ezek után pedig ez a toll örök darab lehet, mint békának a tó.
(Arról nem is beszélve, hogy magyar tervezése révén még egy kis érzelmi többletet is tud okozni.)
Nem éreztem udvariatlannak a visszakérdezést, magam részéről azért fórumozok, hogy beszélgessünk és hogy kibeszéljünk egy-egy témát.
Magasan, a papírhoz képest laposabb szögbe bedöntve fogom a tollakat általában, ezért keresek töltőtollat. Olvas(hat)tad, hogy volt olyan íróeszközöm, amelyik megroppant középen, mert golyóstollaknál a lapos szög miatt a csúcsnak ez nem ideális, és én annál erősebben nyomtam. Nem arra tervezték, inkább függőleges közeli használatra valók.
Szerintem ez a reális különbség egy jó ceruza és egy jó töltőtoll között. És akkor ennek a tollnak az árát még mértéktartónak gondolom. Ezért kérdeztem vissza - nem udvariatlanságból -, hogy tényleg töltőtollra van-e szükséged.
Kifoghatsz ennél sokkal olcsóbbat is, amivel szerencséd van (ld. az ajánlott kifejezetten nagyon olcsó műanyag KaWeCo, amiről a neten talált review azt mondta, hogy egész jó, miután a vevő befejezte a gyártást és megbékélt a kategóriával), de biztosra menni szerintem nagyjából ettől a kategóriától lehet. Kábé itt kezdődik az az érzés, hogy megvan a töltőtollad, ami nagyjából hibátlan, és addig kitart melletted, amíg el nem veszted, vagy erőből tönkre nem teszed.
Fenntartom a tévedés jogát, de sok "olcsóbb" töltőtollamba került, mire rájöttem, hogy töltőtollal írni nem olcsó mulatság. Ha csak otthon, hobbiból, időnként akarsz töltőtollazni, akkor kísérletezgethetsz, nem baj, ha időnként beszárad, időnként akadozik vagy pacát ejt, ha az ujjad vége rendszeresen tintás tőle, vagy az otthoni ruha tintafoltos lesz, ha néha kiszámíthatatlan és sértődős, mint egy macska. De ha olyan töltőtollat akarsz, ami mindig veled lehet, mindig jól ír, nem száradozik be, nem akadozik, aminek stíusa van, és amivel kevesebbet kell vacakolni, mint amennyit használod, akkor jó tollat kell venni.
Ebben az országban a munkáért adott fizetéseket nem a töltőtollak árához szabták. Örüljünk, hogy legalább szerkesztőceruzát venni tudunk az elspórolt ebédek árából. Akár négyet is egy hónap alatt, ha végig böjtölünk. :-/
Ez nem fogja karcolni a papírt, és szaggatni sem fog. Meg kifolyni sem. Viszont használható patronnal, elfér benne a tartalék is, de a két patron helyére egy szivattyú is tehető.
Ami a fórummotort illeti, az "Elküldöm" gomb előtt érdemes egy Ctrl+A - Ctrl+C-t nyomni.
Írtam egy hosszabb hozzászólást, de sajna túl hosszan, lejárt a cookie sztem, így kidobott az index, és törlődött.
A lényege az volt, hogy mindenképpen töltőtollra van szükségem, mert romantikus, egyedi és élvezetes a használata.
A Rilato "F"-es heggyel pontos, kiismerhető, puha, könnyű használatú, de keresnék egy olyan vékony hegyű töltőtollat, ami élvezets, lendületes vonalaknál sem szaggatja a tintát és nem karcolja a papírt.
A mini golyóstoll téma csak az övtáska miatt kell, oda töltőtollat nm tennék, mert ha az kifolyik.... :-)
Van egy régi-új márka, a Kaweco. Classic-Sport töltőtolluk kapható EF heggyel, és egészen elfogadható az ára, nem lakkos-aranyos Rialto kategória. Próbálni nem próbáltam, de tetszik, szívesen megkérdeznék valakit, aki már próbálta. Masszívnak tűnik, aranyozott acél hegye valószínűleg bírja a határozottabb kezet is, az irídium csúcs miatt vélhetően nem kopik el hamar. A képek alapján egy mértéktartó, megfizethető, de igényes tollról lehet szó.
Nekem mondjuk a képek alapján ez a változat tetszik legjobban, de ez már nem az én árkategóriám, és sem a gyártó, sem a magyar forgalmazó honlapján nem is található meg.
Visszaolvasva az írásaidat az derül ki, hogy erőteljesen bánsz az írószerekkel, és van egy Rialto töltőtollad is, amivel próbálkoztál, de a kezdeti tapasztalatok után többé nem hallottunk róla. Az eredetinél vékonyabban fogó hegyet kerestél hozzá, és azt is megtudtam, hogy (szemben sok más Parkerrel) a Rialto-d nem túl kiszáradós. Az is kiderült, hogy szereted a kisméretű írószereket, mondjuk a Rialto nem éppen ilyen. Egyébként a Rialto, legalábbis amit én ismerek, egy jó és finom írószer, nem ütni-vágni való: lakk bevonat, aranyozott szerelvények, célszerű vigyázni rá, nem tartani semmilyen más tárggyal egy helyen, ami megütheti, megkarcolhatja: tolltartó, vagy bőr tok való neki, de a bőr tok ugyanúgy megköveteli a gondos tárolást, szállítást. Töltőtollnak éppen lehet nagyon jó a Rialto, ha jól működik a példány, és ha jók az információim, a hazai cégtől hegyet is lehet beszerezni. Ha több és jó tanácsot szeretnél kapni töltőtoll beszerzéshez, akkor többet kell elmondanod arról, hogy mit vársz tőle. Korábbi válaszaidból az derült ki, hogy a Rialto árkategóriájába eső írószerek már nem tartoznak a keresési függvényed értelmezési tartományába.
Visszakérdeznék: biztos, hogy töltőtollra van szükséged? Nem akarsz inkább egy kiváló, strapabíró, mégis megszerezhető és bevált golyóstollat? Fisher Bullet például? Kicsi, ha szállítod, rendes méretű, mikor írsz vele, asztali tollnak is jó, szállítani is jó, nem érzékeny, nem akadozik, és az igényes kidolgozás és kupakos megoldás miatt mégiscsak van egy kis töltőtoll-érzése, nem olyan, mint egy eldobható műanyag golyóstoll.
Remélem, nem bántottalak meg, ha mégis, akkor elnézést, nem volt szándékos. Megpróbáltam a legnagyobb jóindulattal értelmezni az itt fellelhető előzményeidet, de természetesen tévedhettem.
Abban sajnos nem. A műszaki rajzeszközök szabványos használatra, szabványos írásképre, vonalvezetésre készültek, a töltőtollnál viszont nincs egyénibb szerszám. Egyéni olyan értelemben is, hogy szerintem még azonos típusból is minden példány egyedi darab, sajátos viselkedéssel, és egyéni a gazdájával való együttműködés, összepasszolás tekintetében is. Ugyanolyan nehéz megtalálni, mint életed párját, és semmilyen racionális érv nem segít. Ráadásul a töltőtoll a monogámia híve: lehet száz ceruzád, de igazi töltőtollad csak egy lesz. Nekem volt több is, de miután megtaláltam az igazit (vagy ő talált rám), a többi már csak egyszerű tárgy, nem sok hasznukat veszem, inkább csak problémát okoznak, mert gondozni azért mégiscsak kell őket - nem úgy, mint a ceruzát, ami elpihenget évtizedekig is, ha éppen nincs feladata.
Ezek a ceruzák azokat az időket idézik, amikor a műszaki tudományoknak még volt becsülete, és egy jó gondolat először vázlatban, majd műszaki rajzban öltött testet.
A mechanikus ceruzák élharcosa az Eversharp volt, a második világháború előtt már számos megoldás volt arra, hogy a faragható grafitceruzáknál használhatóbb, hegyezést nem igénylő, és állandó vonalvastagságot biztosító mechanikus ceruzákat készítsenek. Általában csavaros előtolással működtek, a nyomós-szorítós megoldás inkább a 2 mm-es ceruzáknál volt szokásos.
Az 1970-es években a Rotring vezette be a Tikky mechanikát, ami annyira sikeres volt, hogy a népnyelv azóta is "rotring"-nak nevezi a hasonló szerkezetű ceruzákat. Ez a ceruzatípus csak a legkiválóbb mechanikával és heggyel volt működőképes, a súrlódás, a szorítás és a csúszás olyan összhangját kellett megteremteni, aminek hiányában a ceruzahegy töredezett, beleszorult a bonyolult kattanós mechanikába. Nálunk a Rotring és a Staedtler terjedt el, a Rotring egyszerű anyaghasználattal, a Staedtler precízen megmunkált fém fogórésszel volt jellemezhető. Idővel fokozatosan kialakultak a felsőbb kategóriába szánt eloxált, mattra galvanizált fémből készült verziók, és létrejöttek azok a mechanikák, amelyeknél a hegy vezető cső szabadon visszacsúszott, vagy visszarugózott, amint a hegy írás közben kopott, és veszített hosszából.
Később a technika annyira elterjedt, hogy olcsó márkák eldobható műanyag ceruzáiba is beépítették, és a "rotring" szó (szándékosan írtam kisbetűvel) már inkább az olcsó klónokat jelentette, az eredeti Rotring vagy Staedtler kezdett egyrészt eltűnni a polcokról, másrészt megfizethetetlenné vált. Aztán a nagy márkák is tönkrementek. A kézi szerkesztés helyét átvették a CAD programok, háttérbe szorultak a csőtollak és az igazi szerkesztőceruzák, jobbára csak olcsó (árát és kivitelét tekintve is) "rotringok"-at lehetett kapni.
Az írószerek terén a műszaki precizitás helyét átvette a divat és a gazdasági megfontolások, a költségcsökkentés, és a tervezett elavulás. Nagy márkanevek mentek csődbe, egyebek közt a Rotring név is annak a cégnek a kezébe került, amelyet főleg műanyag szennyestartóiról ismertünk meg, és amely sorra kebelezte be az írószeripar cégeit is. Megjelentek a puha (és ezért egy idő után elmálló, elformátlanodó, horribile dictu ragacsos masszává zombisodó) anyagok, gripek.
Visszatérve a témához, a Faber Castell TK-Fine (mindenféle vario utótag nélkül) a daliás időket idézi. Egységes sötétzöld anyag jelzi, hogy itt egy szerszámkészletről van szó. A fém kupak vézén igényesen elhelyezett színkód-korongok az egykori csőtollakra bevezetett méret-színkód szabvány szerint jelzik a 0.35, 0.5, 0.7, 1.0 mm-es átmérőt. A markolatrész sokszögletű, de nem érdesített, így könnyen tisztítható. A hegy, a klipsz, és a kupak egységes krómozott kialakítása is a műszaki precizitásra utal.
A hegyvezető cső kialakítása igazán sajátos, más ceruzánál ilyet még nem tapasztaltam. A cső írás-rajzolás közben nem csúszik vissza. Ha fogy a hegyből, akkor a nyomógomb segítségével újabb adagot kell előtolnunk. Szerencsére ez könnyen és precízen megy, nagyon határozott az előtolás, és amit kitolt, azt nem húzza vissza. Eleinte fel sem tűnt, hogy ezek a hegyvezető csövek mégis visszatolhatók. Ha befejeztük a munkát, megnyomjuk a gombot, és a grafitot gyengéden a papírhoz nyomva a kiálló hegy-darabot visszacsúsztatjuk. Ekkor a ceruzát merőlegesen a papírhoz nyomva, erősebb nyomást gyakorunk a hegyre, és közben visszaengedjük a nyomógombot. Ekkor a hegyvezető cső a benne lévő grafittal egy kattanás kíséretében visszacsúszik a fém kúpba. Ettől kezdve a ceruza legérzékenyebb része védett helyen van, nem fenyegeti sérülés szállítás, vagy tárolás során.
Szerintem ez a ceruzatípus egy még elviselhető árú, nagyon kellemes írószer. Jó érzés használni, és a polcon látni.
Ja és még valami eszembe jutott. Azt írtad, hogy sok aláírást kell adnod vele. A legtöbb töltőtoll tinta elég könnyen kenődik illetve víz hatására teljesen kimosódik. Úgy tudom, mert ezek víz és nem olajalapú anyagok. Ha fontos, hogy az aláírás megmaradjon, akkor érdemes egy konvertert és vízálló üveges tintát beszerezni.
Most úgy őszintén: Te például biztos siker reményében számíthattál a Tollklinikára?!?
Mert én általában nem jártam sikerrel egyszersem ebben a kis üzletecskében. (A Parker 51-es hegycseréjét nem vállalták el - jobb is, mert így tényleg jó kezekbe került ; ismerősöm Parker 61-ese szintén idegen volt neki - a kapilláris töltésrendszerével együtt ; ősi golyóstoll betétjének töltési szándékával pedig csak haragot szítottam ott.)
Ezek után számomra indifferens, hogy ott van-e ez a kis üzletecske, vagy sem.
A tollas szakma pedig nem halt még ki, Kerepesen hobbyból a legmagasabb szinten űzi sokunk kedvenc mestere...
Mi az hogy életforma? Ez már szinte vallás. :) Neked is csak ajánlani tudom a fountainpennetwork.com oldalt és egy kezdő tollakkal kapcsolatos témát, szinte minden toll szóba kerül. Például ezt de szerintem több tucat hasonló téma van. Ami lényeges, hogy ez az egész nagyon egyénfüggő, még a legdrágább tollakról is olvashatsz negatív véleményt. Ha budapesti vagy, akkor érdemes elnézni a Ferenciek terén a Pirexbe (Lamy és egyéb drágább tollak), meg gondolom a Tollak Boltjában is lehet nézelődni, próbálgatni (itt még nem voltam).
Vegyél egy Senator Windsort! Nekem épp van is eladó. :) Ilyen, mint ez, csak nem lila, hanem zöld. Egy üveg tintával együtt 5000-ért a tied. Meg leszel vele elégedve. multiplikato@citromail.hu
Hja, én meg pár napja szembesültem a szomorú ténnyel, hogy Bp utolsó tollas boltja is bezárt. Tudjátok, ott az Uttörő Áruháznál... már csak egy fecni van az ablakában, hogy január 1-től megszűnt, küldemények a szomszéd üzletben leadhatók. Ezzel aztán egyújabb szakma halt ki végérvényesen. Szomorú.
Új vagyok, és a segítségeteket szeretném kérni. Ma délután megálmodtam, hogy szeretnék egy töltőtollat. És mivel épp az @uchanban voltunk, gondoltam veszek egyet :D De a 800 forintos tollak nem győztek meg, szóval úgy döntöttem, hogy alaposabban utána járok a témának. Azt hittem lesz összesen 5 bejegyzés a fórumban, és abból tudni fogom mit vegyek. De ahogy látom a töltőtoll gyakorlatilag egy életforma :D
Nem szeretnék 10 ezreket áldozni rá, max 5-6 ezerért vennék, de azt nem bánnám, ha szépen írna. A munkám miatt naponta több tucat aláírást kell adnom, és nem szeretem, hogy mindig más -ami épp a kezembe akad- golyóstollal írok alá.
Találtam itthon egy régi, Sonnet-csíkos, dugattyúsnak tűnő töltőtollat. A hegyen a "HUNT CO", "MADE IN USA", "ALLOY TIPPED" és "FINE" feliratok láthatók, egyébként csúnyán deformálódott, így a toll ezen része valószínűleg mindenképp kuka (persze nem vagyok hozzáértő). Tudnál netán adott esetben vetni rá pár pillantást, hátha tudsz valamit kezdeni az életre keltése érdekében?
Nagyon megköszönném. :)
Kérlek, írj egy emilt majd (a címem publikus), hogy mit lehetne tenni.
Sőt, a magyar származású íróeszközök egyik legnagyobb áttörése is a feledés homályába fog veszni nélküle.
Ő talán nem is tudta, de nagyban hozzájárult a lelkes beszélgetéseivel ahhoz, hogy a "GO"PEN golyóstollak ismertsége legalább egy szűk körben megmaradjon, sőt, igyekezett összeszedni az általa elérhető példányokat, amik féltve őrzött kincsei voltak sokáig - amíg rá nem beszéltem, hogy váljon meg ezektől.
Az áldásos propaganda tevékenysége nélkül már szinte senki nem fog emlékezni első kézből ezekre a "GO"PEN-ekre, amik gyártója és fejlesztője nélkül ma nem létezhetnének a közhasználati golyóstollak az emberek milliárdjai kezében.
(Aki nem ismerné, ezen a linken sokat megtudhat ezekről a tollakról: http://hu.wikipedia.org/wiki/GOPEN Ráadásul az itt láthatók legtöbbje is Hermann Miklós gyűjtő- és felfedező munkájának eredménye, hogy még látható.)
Minden tollkedvelő és régiségek iránt fogékony ember vagy ismerte - vagy figyelmesebb lénye esetén nagy eséllyel ismerhette volna - az Ecseri piac számunkra emblematikus figuráját, Hermann Miklóst, akiről tegnap e-mail útján megtudhattam, hogy elhunyt. Megszűnt létezni nemcsak a családja és hozzátartozói számára, hanem a régi tollak kedvelői számára is.
Ő olyan személy volt, aki sok-sok érdeklődővel kedveltette meg pld. a régi tekerős töltőceruzákat, sokaknak Ő volt a régi Mont Blanc, vagy Pelikan töltőtollaknak, Rotring csőtollaknak egyik legautentikusabb információforrása, nem kevesek mindmáig becsben tartják és használják a tőle beszerzett jóféle íróeszközeiket (óráikat, egyebeiket).
Attól tartok, hogy a hír megalapozott, én őszintén sajnálom!
Szerintem próbáld meg átöblíteni, hátha használ neki. Egyébként meg szerintem ugyanaz, mint amit az előző kommentelőnek ajánlottam. A fountainpennetwork-ön óriási tudás halmozódott fel, szinte minden próblémáról indult már topik. Hozzátenném, hogy elég laikus vagyok egyelőre a témában, lehet hogy még beírnak a tapasztaltabb kommentelők, hátha van egy tuti tippjük.
Szerencsére nekem nem volt ilyen problémám. Én próbálkoznék még a bolttal, mert ez biztos nem normális jelenség. Itt már ajánlottak egy tollszervízt, nekem nem volt tapasztalatom velük, de biztos tudnak mondani rá valamit. Legvégső esetben pedig megpróbálnám házilag megjavítani, bár magamat ismerve semmi jó nem sülne ki belőle, de a toll így is használhatatlan, szóval túl nagy kárt nem okoznék. A fountainpennetwork oldalon van egy pár tipp, ha rákeresel a nib adjustment kifejezésre.
Vettem egy Zebra V 301-es tollat, és egyenlőre haragszom rá. Valamiért nem enged ki magából elég tintát. Gyakorlatilag betű közben feladja rendszeresen. Van valakinek tippje, hogy mért csinálja?
Akadt egy kis problémám egy tollal, még karácsonyra kaptam egy gyönyörű Inoxcrom töltőtollat, de valami oknál fogva nem igazán lehet használni. A tinta nagyon erősen jön belőle, emiatt átüt a papíron, a hurkos betűk egybefolynak, a tinta a rostosabb papíron szétszalad. Ennek megfelelően a patront is "zabálja", most tettem bele a harmadikat, pedig csak firkálgattam vele néha, hogy valami csoda folytán változott-e a helyzet.
Eddig kb. 20-szor szedtem szét, és mostam át, hiába. A boltban, ahol vettük, azt mondták, hogy a tintával van baj, úgyhogy ki nem cserélik... Ezért kipróbáltam többféle tintát is, jó minőségűt is (Pelikan - ezt ajánlották a boltban), de hiába.
Akkor sajnos szét kell szedni, és addig cserélgetni a hegyeket és a tintavezetőket, amíg két összeillőt nem találsz. De fura azért, nem szoktak ezek így elromlani, hacsak nem hagyja valaki a kocsiban nyáron, vagy ilyesmi...
irígykedem rátok mert van (bizonyára) töltőtollatok. nekem is volt múlt hétig amikor kocsifeltörés - táskaelvivés- kedvenctollak bennelevés okán elvitték a töltőtollaimat. nem megtalálni szeretném, sem együttértző sajnálatot nem keresek, és nyilván tudom hogy én voltam a hülye....
a segítség viszont kellene: amit elvittek az pelikan m400 vintage, tökéletes M-es heggyel, balkezesre koptatva, Caran D'Ache leman bicolor, szintén tökéletes közepes heggyel..... szóval pénzem nincs nemes egyszerűséggel bemenni a boltba és venni/rendelni. azóta szarokkal írok (karcolok) és szenvedek... megtaláltam a 10 éves Tombow havannámat, de nincs hozzá betétem. Mo-n nem lehet kapni és rájöttem hogy a 0,5 ballpoint mér nem is az én világom.... golyóstoll nem játszik. most vékony filccel írok és szeretnék venni egy olcsó(bb) tollat ami alkalmas az újrakezdéshez és kibírja mondjuk karácsonyig mire összeszedem magam és a pénzt is ....
amit keresek: egyszerű8bb) letisztult(abb) megjelenés, puha, M-es hegy és jó(bb) ár amit most nem tudok hogy mennyi de mondjuk 30.e-be örülnék beleférni
Kedves H.G.! Köszönöm! Nem rossz! :) Kb 70-100 font közötti ár új értéken, de az enyém jobban tetszi, letisztult. Nagyon köszönöm az útbaigazítást. Tud valamit erről a márkáról?
A dobozon belül sterling silver név van írva, mint márkanév egy oroszlán sziluttel jellemzően ezüst rajzolatból. A hegyből talán szakértő szem felismeri a típust vagy márkát. A tollat az apródon rendeltem, személyesen vettem át. Az előző tulajdonos elmondása; a toll nem volt használva, amit a volt otp bankvezértől kapott ajándékba. Megköszönöm a segítséget!
A "sterling silver" csupán a tolltest anyagát jelöli, nem pedig a márkát. Annyit jelent, hogy ezüst ötvözetből készült. Jellemzően található a testen egy "925" számjelzés, ami azt jelenti, hogy 92,5% ezüstöt tartalmaz.
A napokban vettem át az augusztusban Olaszországba kiküldött, ott garanciában megjavított (tehát ingyen: még a postaköltséget sem kellett állnom) Aurora Talentumomat. (Pontosabban már decemberben kész lett, illetve megérkezett, csak előbb nem tudtam érte menni.)
Megérte várni majd' fél évet, jobb, mint új korában. A hegyet láthatóan kicserélték, de hogy milyen mélységig, azt nem tudom. Vélhetően ugyanúgy M-est tettek bele, mint amilyen az eredeti volt, ennek ellenére a jól bejáratott régihez képest (azt hiszem, nyolcéves a toll, de kilenc biztosan) F-es benyomást kelt, sokkal vékonyabban fog, nem siklik úgy a papíron, mint korábban, kicsit karcosabb érzés.
Mindenesetre a KeS Papír ázsiója eddig is magas volt szememben, ügyfélközpontúságuk, rugalmasságuk, szakértelmük miatt (mindez elsősorban a József körúti boltukra kiemelten Nemes Istvánra vonatkozik, de a Határ úton is készségesek és kedvesek a hölgyek).
Szerencsétlen Preppy-m hegye az utóbbi időben írás közben időnként (elég sűrűn) egészen egyszerűen kiszárad. Csak némi rázásra hajlandó ismét életre kelni, akkor meg ontja magából a kraftot; aztán megint normális a tintaadagolás, majd idővel újra kiszárad.
Valamelyik hozzáértőtől: mi lehet a fájása? Tudom, nem egy drága dolog, de ha nem muszáj, nem vennék másikat.
OK :) ööö a méret alatt arra gondoltam, hogy F-es XF-es, de most jut eszembe, hogy mintha korábban írtad volna, hogy nincs feltüntetve és saccolni lehet...úgyhogy bocs hülye kérdés volt! :)
Igen, igen az nekem is eszembejutott, ezért lenne jó ha lenne rávaló, vagy ha olyan nincs is, legalább ívben nagyjából megegyezzen ha nagyobb is.. :)) viszont a tintavezető megint egy másik kérdés..lehet azt lesz legnehezebb beleigazítani..:) szerencsére szeretem a kihívást :D valahogy megvázlatolom a hegyet is meg a tinta vezetőt is :) ide jöhet fel vagy inkább privátba folytassuk? :)
Ahogy gondolod, és ügyesség függő... :-)) Amennyiért adom sok veszítenivalód nincs ... :.-))) De szerintem elég rossz esélyekkel kezdesz ..
Nem értek hozzá, de szerintem ha nem precízen fekszik fel a tintavezetőre akkor az csak folyni fog ....
Tintavezetőt is tudok adni így kárt nem teszel a tollban viszont az az érzésem hogy aránytalanul sok babrálásal és koszolásal sem lesz kielégítő az eredmény .... :-(
A Preppy valóban nagyon jó toll, de 16 hónap munkahelyi használat után előjött egy probléma, ami hamarosan nyugdíjazni fogja: a kupak kis pöckei elkoptak, így nem marad meg a tolltesten. Másikat nem találok a környéken, Mudrák úrnál pedig soha többet nem vásárolok semmit.
Köszönöm Nektek a sok információt! Engedjétek meg, hogy egyszerre válaszoljak :)
Mostmár én lettem e tulaj így tudok írni bővebben. Igyekeztem kideríteni, hogy melyik fajta lehet de nem találtam hasonló képet sem. A fene gondolta, hogy ennyi féle van.. :/ :)
Valahol visszább mintha azt olvastam volna, hogy pesti vagy.. Ha így van sajnos csak képet tudok küldeni róla de azt igykszem minnél jobbat! Arra gondoltam [természetesen a hozzá való lenne legjobb, de ha nem akadna], hogy ha nem kerülne bele való akkor meg lehetne e próbálni átalakítani egyet.. Sztem valahogy meg tudnám oldani esetleg :) mi erről a véleményetek?
Nos, én Parker 51-eshez való (utángyártott, de remek) hegyek között lazán találtam XF méretnek megfelelőt. Meg F méretűt is.
Sőt, az utóbbiból biztos maradt még Nálad is jópár.
De Waterman hegy felől én sem érdeklődtem, így aztán nem tudom, hogy ahhoz való akadt-e bármilyen méretben.
Arról nem is beszélve, hogy kismillió féle Waterman toll létezik, közel ugyanennyi hegy formával és mérettel. Így aztán annyi alapján, hogy "Waterman", biztos nem lehet eldönteni...
Sajnos nincsenek jelölve. " oys... " -os már kérdezte és nem tudtam neki válaszolni, ezért eljött és választott magának.
Ebből úgy gondolom hogy volt ... :-D De meg kéne várni az Ő véleményét erről mert Ő látta a hegyeket és ért hozzá így tud segíteni a kérdésed megválaszolásában!!
Üdv! Egyik ismerősömnek keresnék Waterman hegyet. Fine vagy extra fine méretben! Ha esetleg valakinek van vagy tudna ajánlani hol keresse azt megköszönném!
Ne érts félre én se látóba, se látatlanban nem döntöttem el, hogy nem jó! Annál is inkább mivel nem is ismerem! Én csak azt írtam, hogy, ami nekem van az nem mindig százas, ami lehet a sok pofontól, amiket kapott vagy, mint olvastam itt, hogy a tinta se megfelelő. Minden nap olvasok valamit, ami miatt egyre többet kell gondolkozzak azon, milyet is szeretnék. Sajnos próbálgatásra egyáltalán nincs lehetőségem pedig azt kéne, mert hiába olvasgatok tapasztalatokat mindenkinek más és más típus válik be, ez pedig megnehezíti a dolgom.
Nem kötelező. Csak egy lehetőség. Ha te látatlanban eldöntötted, hogy szar, akkor max megmarad nekem.
Nekem egy arany hegyű tollam van, egy pelikán 400-as, az összes többi tollam réz/vas/aluminium stb, van, amelyikkel jobb írni, mint a pelikánnal, van, amelyikkel rosszabb. Azonos hegytípusok közt is. Még nem jöttem rá, ez pontosan mitől függ, de azt gyanítom, attól, hogyan illeszkedik a műanyag tintacsatornához. A lényeg a lényeg: tollat, csakúgy, mint cipőt, csak kipróbálás alapján.
Azért még érdeklődj, könnyen lehet, hogy nem nekem volt igazam.
Azt el is felejtettem leírni, hogy a Pilot e-bay-ezős móka, mert kicsiny hazánkban tudtommal egyáltalán nem is volt kapható. Nálam ezért is nem jött számításba, szeretek az ilyesmivel személyesen megismerkedni, mielőtt megveszem. A Tollak Boltjában van még ezer pengő környékén egy indiai toll, a Camlin Trinity, arról sem írnak annyira rosszakat, az árát bizonyosan megéri. Nekem eyedropperként feltöltve szabályszerűen ömlött belőle a kraft, de patronnal biztos más lenne az eredmény, no meg nem is épp a "legsűrűbb" tintát raktam bele.
A Watermanről nem nagyon tudok nyilatkozni, a maiak jelentős része nekem valahogy olyan törékenynek tűnik, nem keltik azt a benyomást, hogy egy masszív használati tárgyat tartok a kezemben (ugyanez a véleményem a mai Parkerek többségéről), de ez persze az én véleményem. Szerintem azért a pénzért jobb tollat is kapsz, a Jocomoco által hirdetett darabot viszont a helyedben azért megnézném. Fene ismerősnek tűnik, de meg nem mondanám, melyik típus.
Olvasgass Fountain Pen Network-ön egyébként, ott elég hasznos infókat találsz, és rengeteg tollról van leírás/teszt/értékelés. Szerintem még nem is nagyon volt olyan darab, amiről ne találtam volna.
akkor flexi hegy egyelőre pihen. szét fogok nézni! viszont a pilot-ot nem igen találtam neten. ha sikerül egy kicsit összeszednem magam a későbbiekben, talán egy 10-es belefér ha hallok valamelyikről nagyon jókat :) köszönöm a sok infot meglesem mindet :) találtam egy ilyet: http://www.tollcentrum.hu/toll/waterman-toll/waterman-hemisphere-toltotoll-green-marble-ii..html erről esetleg vmit tudsz mondani?! vagy valaki, aki találkozott ilyennel.
Nem igazán tudom, mennyit szánsz rá, így pontosat nem is mondhatok. Flexi hegy ügyében kérdezd az okosabbakat - jómagam nem vagyok azért annyira szakavatott a tollak terén -, de szerintem az jelentősen magasabb szegmensben kezdődik, ha egyáltalán gyártanak még olyat (bár ha van rá igény, bizonyára).
Úgy alapvetően én is azt ajánlanám, hogy nézelődj a Lamy-k körében, azokról jókat írnak és zömében kaphatók a Pirexekben. Fórumokon sokan ajánlják még a Pilot 78G-t, és az olcsóbb Sailorokra is megéri ránézni, bár utóbbiak is már tízezernél kezdődnek. Ha meg ilyesmi árban gondolkodsz, érdemes meglesni Hungaropenéket, ők féláron árusítják ki a megmaradt Pelikan készleteket - kétezer pengő környékén találsz például Pelikano-t, bár csak M-es heggyel -, én náluk vettem az M200-ast, igaz, hibás (ami fórumos vélemények alapján a Pelikanoknál ritka, mint a fehér holló). Biztos akad még számos alternatíva, nekem így hirtelen ennyi jutott eszembe.
Na erre lettem volna leginkább kíváncsi. úgy látszik nem fejeztem ki magam világosan.. :) én nagyon szeretném, hogy flexibilis legyen, de nem tudom milyen irányban keresgéljek mert sajnos nem így árulják őket csupa nagy betűvel ráírva, hogy flexibilis. igen szerepelt és nem is változott. nem engedhetem meg magamnak és azt hiszem ha megteheném se biztos, hogy jó választás volna azzal kezdeni. estleg tudnál javasolni valamit milyen irányban keresgéljek? :)
Egyébiránt ha valakinek volna esetleg egy üveg Pelikan Brilliant Black-je, és kölcsönözné nekem tollteszt céljából, azért nagyon de nagyon hálás volnék. Ha nem muszáj, nem venném meg, hogy aztán kiderüljön, tényleg a tollal volt a baj.
Az aranyhegy nem azonos a flexibilis heggyel, erre azért felhívnám a figyelmed. Persze anyagából adódóan rugalmasabb, mint egy acélhegy, de egy nem flexi hegyre nincs túl jó hatással a nyomkodás. Az meg a másik fele, hogy az aranyhegyű tollak több tízezer pengőnél kezdődnek, ami mondjuk első tollhoz mérten kicsit borsos - persze te tudod, mennyit enged meg a pénztárcád, és mennyit akarsz rászánni, de az első hozzászólásodban szerepelt a "nem túl drága" kifejezés.
Csak a saját tapasztalatomból tudok kiindulni. Írási érzet szempontjából a Preppy-m és a Pelikan-om ég és föld, de nem mondanám, hogy előbbi szörnyű volna. Természetes, hogy ekkora árkülönbségnél nem ugyanazt a minőséget kapod, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy egy olcsó toll nem éri meg az árát, sőt. Jelen pillanatban a Preppy-vel szebben és kényelmesebben is írok, ami persze a megszokottság függvénye, de azért jelzi, hogy lehet szeretni a kis dögöt.
Ostorhegyes, ha numenore végül nem tartana igényt a Senatorra, és nem túl sürgős túladnod rajta, a jövőben elképzelhető, hogy engem érdekelne. Milyen hegye van?
Akkor némelyik accél heggyel is lehet olyan lágyan írni, illetve van olyan rugalmas mit az arany? nem igazán vagyok töltőtollhoz szokva, viszont úgy érzem lenne érzékem hozzá :) Olyan jól eső érzés lenne ha mondjuk alapállapotban jó vékonyan írna a tol (F-es vagy még vékonyabb) és picit odanyomnám pedig vastagabb lenne :) olyan kérdésem lenne még, hogy van e különbség egy olcsóbb és drágább M-es hegy között? vastagságra...
Az aranyhegyes tollakkal lágyabb érzés írni. De egyfelől némelyik jó acélhegy alkalmasint felveszi a versenyt velük, másrészt ha nem vagy töltőtollhoz szokva, nem hiszem, hogy komoly különbséget észlelnél (a vételárat leszámítva persze).
Ez jól hangzik legalább már többet tudok róla. Azt hiszem nekem f-es hegyre van szükségem vagy még vékonyabbra.
Ostorehgyes
Köszönöm az ajánlatod de nem igazán tudom mitévő legyek. Volt itthon egy fehér műanyag testű toll. a hegy kékre volt festve de az már lekopott róla.. és ahogy jobban szemügyre vettem ez bizony a hegyre vésett S betű alapján egy senator toll. Viszont nem igazán vagyok elragadtatva.. sokszor ki-ki hagy, elindulni is nehézkesen akar ha hosszabb ideig nincs műben.
Videókon láttam, hogy az arany hegy csodákat művel. Valami fantasztikus ahogy azok írnak! :D arra volnék kíváncsi, hogy az az aranyhegyek sajátja? Hogy van e különbség a hegyben és az írásképben a párszáz forintos tollaktól a tízezrekbe kerülőkig amikben még nem arany hegy van..?!
update: elkiabáltam. Ugyanazt produkálja, mint korábban (ír, majd pár sor után szép lassan mintha "elfogyna" az üzemanyag", fokozatosan teljesen kiszárad a hegy). Időközben volt Herliztéknél (ők a jelenlegi forgalmazó), ők tesztelgették mielőtt kiküldték volna a németeknek; kaptam a telefont, hogy működik a toll, elmentem érte, kipróbáltam, Pelikan Royal Blue-val teleírtam egy oldalt.
Hazahoztam, kimostam, leraktam száradni. Ma feltöltöttem saját tintával, eleinte teljesen szépen működött, majd ismét a korábbi probléma. Létezik, hogy nem szereti a Perle Noire-t (amiről minden fórumon ódákat zengnek, és többnyire minden tollban életre kel)?
Ha esetleg még nem vettél volna tollat (és van szíved kihagyni Ostorhegyes ajánlatát), bátran ajánlhatom a Platinum Preppy-t. Elég csúnyácska, és nem túlzottan szeret sokáig fedetlen fővel maradni, ha nem írsz vele. Ellenben nagyon kényelmes, az árához képest elég jó minőségű a hegye és hosszú nemhasználat után is "pöccre indul". Ja, és gyakorlatilag fillérekért megkapod.
Tessék elképzelni, életre kelt az M200-as. :) És még a perle noire sem akaródzik átütni az olcsó füzetlapon. A végén még összebarátkozunk a nehéz kezdeten átlendülve. :)
Kis pontosítás után talán tudok segíteni... Szűkíteni kéne ... Nagy közelítésel ezek vannak! Van amelyikből más számmal is van és van másfajta is ha ezekből egyik sem lenne jó ...
Köszönöm a nagyon gyors választ ... Elbogarászom rajta ... :-) Nagyon kicsik a külömbségek és nagy az ár diferencia .. de legalább van honnan elindulni .. :-D
Lenne még néhány tollam amről majd kérdeznék még....
A lemaradt alkatrészekről még teszek néhány fotót.
Gyártását már befejezték egy ideje ('90-es évek). 0,5;0,7 ceruzaként és golyóstollként lehetett kapni. Manapság a Japán variánsát lehet kapni Rotring 800-ként.
Ebay-en lehet találni leggyakrabban, de eléggé elszállt árakon - ami (szerintem) nem feltételenül helytálló.
Szeretnék kérdezni néhány dolgot. Van egy golyóstoll rotring 600 -am De nem nagyon találok ezekről semmit. A kereső legtöbbször ezt a fórum dobja fel mert itt esik róla legtöbbször szó!Érdekelne az értéke. Az hogy ezt mennyire ritka .... esetleg egy jó ajánlat .. :-) Teszek fel pár képet segítségnek! A segítségért cserébe töltőtoll és golyóstoll javításhoz néhány alkatrészt tudok ajánlani! :-)) Ezekről is töltök fel fotót! Ha valaki talál benne neki kellő alkatrészt akkor írjon! Előre is köszönöm Laci!
Nem olyan rég vettem meg én is az első töltőtollamat. Olvasgattam előtte itt is meg a fountainpennetwork oldalon. Tudom javasolni, hogy nézz körül a Lamy cég termékei között. A Safari és a Nexx vonal a belépőszint, a hegyük egyforma. A Safari állítólag strapabíró műanyag a Nexx pedig aluminium a végén gumiborítással, műanyag kupakkal. Végül ilyet vettem F heggyel és nem bántam meg. Írták róla, hogy olyan mint valami gyerekeknek szánt toll, de nekem bejön ez a dizájn. Szépen ír, jó a fogása (egyesek azt írták hogy nekik kényelmetlen, próbáld ki, ha megteheted) nem szárad be még úgy sem, hogy ha hetekig nem használom. Tudsz bele venni patront, meg egy konverterrel (600 ft) üveges tintát is használhatsz. Nem tudom mennyit szánsz rá, én 5 ezer valahányszáz forintért rendeltem ebay-ről, de azt sajnos később vettem észre, hogy a Pirexnél körülbelül ugyanennyi a Ferenciek terén, csak ilyen cuccoknál valahogy automatikusan feltételezem hogy itthon háromszoros áron adják. Ott ki is lehet próbálni.
A fönti oldalon sokan dícsérik a Pilot 78g típust, meg a Hero 616-ost. Az utóbbival én is szemezek, csak egyrészt nincs szükségem másik tollra, másrészt meg állítólag sok a hibás/gagyi, viszont szerencsére nem drága.
Helo. köszi az információt :) Én is ott kezdtem el nézelődni és kerül elég sok :) van ami sose volt használva :) a hegye milyen méretű? F-es vagy M-es? Mivel semmit nem tudok a tollról gugliztam egy kicsit és alig találtam vmit.. egy találat volt, ahol egy vadonat új sosem használt eredeti doboz, toll és egy üveg tinta volt 2000ft így azt hiszem érthető ha az 5000ft-ot kicsikét soknak tartom.
Üdv! A vaterán rengeteg töltőtoll van, és nagyjából a kutyának sem kell. Csak a szivattyújukat kell megbütyizni, mert az áltatalában már nem áll a helyzet magaslatán. Amúgy nem az számít, hogy milyen a toll, hanem hogy milyen hegy van benne. A jó hegy iridiumos borítású, az évekig bírja, még ha naponta írsz is vele.
Ez csakugyan töltő-toll, nem kell patron után szaladgálni, csak bemártod a hegyét a tintába, megcsavarod a végét, és felszívja magába. Csak neked: 5000 Ft egy üveg Royal Blue tintával együtt.
Üdv! Még új vagyok itt és töltőtollak világában is.. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen tollat ajánlatok első tollnak? nem szeretnék nagyon drágát, de szeretném ha beválik mégis egy tartós és minőségi darab legyen. amit eddig sikerült kibogarásznom, valószínűleg nagyobb méretű F vagy M-es hegyű toll való nekem. viszont arról foglamam sincs, hogy például hogy kell utántölteni. mert az olcsó tollakhoz jók az olcsó patronok kivétel nélkül mind bele megy de egy márkás tollba milyen patront lehet rakni? vagy hogy működik ez? ja még vmi.. külön hegyet igaz nem lehet venni? mert én nem találtam.. Előre is köszi a segítséget:)
Vettem egy Montblac Meisterstück Pix tollat, sajna betét nélkül. Esetleg valaki tud segíteni abban, hogy hol tudok hozzá betétet venni? Sajnos eddig egy papír írószerben sem tudtak, akartak segíteni.
Én nem vagyok kíváncsi semmilyen túlárazott gyári alkatrészre. Ha alkatrész kell, legyártom vagy kibontom egy roncsból, a lehúzást meg tartsák meg maguknak a nepperek.
Egyetértek, de ha vmi gyári alkatrészt rendelnél egy kifutott szériából, akkor megeshet, hogy horrorisztikus árat kérnek érte. Ezt csak általánosságban mondom, nem tudom, hogy az íróeszközöknél hogy van ez. Nyilván az egyedi vagy prémium márkáknál más a helyzet, ott talán szervizelnek is, nem tudom.
Amúgy éppen most alakítok át egy ilyen butykosos tollat csavarszivattyússá. Úgyis volt itthon egy régi, törött tollból egy réz szivattyúm... ezért jó a roncsokat is összegyűjteni. Innentől már csak egy dugót kellett esztergálni a végébe, pvc lefolyócsőragasztóval beragasztottam, kifúrtam 2,5-essel, már benne is van a csavarorsó, most szárad a parafa dugó ragasztása, holnap este összerakom, és ha minden jól megy, már írhatok is vele. Egy a korábbi arany színűhöz hasonló, de bíborvörös műanyagból fabrikált Pollux az alany.
Az elmúlt hétvégén csináltam 5db tollat. Az asztalomon fekszik még a Polluxal együtt további három szétszedve, amelyekből már lesz toll, és egyelőre kérdéses egy másik gumizsákos (Imperial Privat 1943) egy szivattyús celluloid (Reform), ezek súlyos betegek, még nem tudom, hogy javítom meg őket.
Sajnos három tollat föl kellett kannibalizálnom súlyos szépséghibák miatt (mintha megolvadtak volna, elgörbültek szegénykék.)
Nem értek a témához, de nagy butaságot mondok akkor, amikor azt gondolom, hogy a gyógyszertárakban kapható kis cseppentő szilikonszerű anyagból készült zsákocskájával esetleg helyettesíthető?
Drága-drága... a parker tinta 2300-ért, az a drága! Aki tud mástól, olcsóbban venni, mint amennyiért én adom, az meg vegyen ott! Nekem semmiféle lelki válságot nem okoz, akár ha évtizedekig nálam maradnak is azok a tintásüvegek. Van egy jó kis 45nm-es padlásom, elférnek ott, nem kérnek enni, semmi de semmi okom nincs arra, hogy olyan összegekért elkótyavetyéljem őket, amiket még a koldusnak is szégyellenék a kalapjába dobni.
Igen, közben megtaláltam a teszveszest. Azt hittem csak pár üveggel van az illetőnek, de a kommentek alapján nála is van azért "raktáron". Megbízhatónak tűnik.
Itthon Pestre fel tudok menni. Akinek ez nem jó, az ittoni postát is meg tudjuk beszélni.
Jövő hét végéig aki komolyan gondolja, kérem jelezzen!
Akkerman tinta 16.50 euró 150 ml. Ez mennyiségre 5.3 royal tinta. 830x5.3=4446 ami 15.1 euro. Vagyis a Piért-es royal tinta szinte annyiba kerül, mint az Akkerman tinta. Szívesen kipróbálnám a Piért-es tintát is, de ezt drágállom. Mindegy, minden annyit ér, amennyiért el lehet adni. Ha ez 830-ért elmegy, akkor ennyit ér.
Ajjjajaj- Miért ilyen drága? Mert ha még kacsa-üveges lenne. Mert régi? De hiszen az tintában annyira nem előny. Mert retro? Főleg, ha egy egész kartonnal van... Szóval szerintem nagyon drága. Főleg, ha azt veszem, 350-ért a teszveszen van. De nem azt veszem.
A gumi szivattyú, amire gondolsz az a kis, kotongumi szerű zsákocska? Van olyanom egy kínai tollból kibontva, úgy 5mm a belseje és 5cm a hossza. Használhatónak tűnik.
Ha sima tolattyú, amin gumi tömítés volt, akkor meg át kell alakítani parafásra, oszt jézus. Mondjuk ennek a megoldásnak meg van az a hátránya, hogy a parafa idővel összeszárad, ezt megelőzendő a használaton kívüli tollat időnként vízzel meg kell tölteni... de egyebet nem nagyon lehet tenni, egy-egy darabért nem érdemes gumimatricát esztergálni.
Szia! Kicsit pongyola voltam, tulképp négy bekezdéses M10x0,7-es. Az ősrégi, kisipari gyártmányú töltőtollak kupakja szokott ilyen menettel záródni. De pl. a Pelikan 400-asé meg a Senator Wndsoré is.
Én elsősorban régi kisipari tollakat kedvelem, gyönyörű műanyagokat használtak hozzájuk. Pl. ezt nemrég vettem 500 Ft-ért a vaterán:
Ilyen szép tollat ma már egyszerűen nem kapsz sehol és semmi pénzért.
Marosán bácsi úgy mesélte, Mittenwald nevű városkában volt egy nagy töltőtollas ellátó bolt, ott lehetett venni ezeket az anyagokat rúdban, meg a hegyeket doboz számra meg a csavarszivattyú réz alkatrészeit. Itthon a tisztes kisiparosok szépen kiesztergálták a rudat formára, összerakták, és eladták, mint töltőtollat. Egy ilyen töltőtoll pedig hosszú távú befektetés volt, évekig, évtizedekig hordták és használták az emberek, épp olyan személyes tárgy volt, mint mondjuk egy szemüveg vagy egy ezüst zsebóra.
Viszonylag sok van még ezekből közkézen, de általában már nem működőképesek. Van, amelyiknek elegendő egy új parafa tömítés, de van olyan is, amelynél a menetek sérültek (mert valami barom, nem tudván, hogy a kupak csavarra jár, letépte). Na most négy bekezdéses menetet 2,8mm-es emelkedéssel esztergapadon kivágni finoman szólva is rendkívűl utálatos meló! De még ha a tollra meg is csinálom, a kupak belseje reménytelen. Pillanatnyilag a két rosszból egy jót módszerrel dolgozok, de ez nem mindig jár a legjobb eredménnyel, az összeragasztgatásnál centrikussági, egytengelyűségi problémák adódnak, sokkal szerencsésebb lenne rúdanyagból dolgozni, de ahhoz kéne a menetmetsző szerszám. Pár éve voltam Mittenwaldban, de a hanzik, akiket kérdezgettem a tollasbolt felől, már csak röhögtek, hogy hol van az már.
Sajnos a tollazás kihalt szakma. Az utolsó tollas bácsi, akit ismertem, Marosan József volt a kiskörúton, a babaklinika mellett. Az ezredforduló körül adta fel az ipart (akkor már nyolcvanon jócskán túl járt, és semennyire sem ment neki az üzlet.) Azóta "magad uram, ha szolgád nincs."
Javításokhoz roncs, törött, hiányos régi szivattyús tollakat és alkatrészeket keresek. Ugyanitt menetelő szerszámok is érdekelnek, M10x1 négybekezdéses meg hasonlók.
Mit jelentenek ezek a számok, betűk egy töltőtollon. (a feed-en van rajta egy kis kettes, egy másik tollon meg egy L betű)
A nib méreteknek már utána néztem, azokat nem így jelölik, szóval akkor ez a feed mérete lenne? (bocs, de nem tudom mi magyarul ennek a neve) A két toll egyébként különböző méretekkel is rendelkezik ilyen téren. Tehát a nib és a feed is az egyiknél sokkal kisebb. Tehát nem csak az a kis pont amivel írunk, hanem az egész szerkezete.
Méregettem ezeknek a tollaknak az írás vastagságát, és kb 0.60-0.75mm-re tenném. Szóval ez M vag B ha jól gondolom. Mondjuk lehet vennék egy 0.5ös hegyet, mert ezt néha vastagnak érzem. Amúgy kb mennyi egy normál sima rozsdamentes acél fej vagy hegy? (Nem tudom hogy hívják ezt magyarban.) Szóval nem kell aranyozott stb, csak normál. A tollam is noname, de viszont nekem tetszik. (rozsdamentes acél + fekete az egyik, a másik is noname ha jól emlékszem de az rózsafa(?) vagy milyen és hát nem merem azt mondani, hogy aranyozás is van rajta, mert "noname", de szóval azon van 2 féle fém, vagy legalábbis valószínű csak színezés.)
Nem találok rajta rajta 925-ös jelzést! Teljesen sérteltlen! A sárga rész felett kugler van belegravirozva. A papirdobozi részén a vonalkód mellett ez a pontos megnevezés ha segit: Leman Bille Bicolor Safran rhodié
Lenne 2db tollam amit el szeretnék adni! Esetleg valakit érdekelne vagy tud valalki vkit akit érdekelhet? Ezekről lenne szó: caran d' ache 4789.530 dobozával http://www.swissmade.biz/en/web/index.php?id=2666 és egy Waterman töltötoll dobozával 2patronnal leirással
Esetleg, ha van rá fogékonyságod, hajlandó lennék a múltkor mutatott barnás-márványos, EF-es hegyű M400-as töltőtollamat eladónak tartani (valami felettébb kedvező áron).
Áldásos lenne egyszer kipróbálnom egy átlag, európai M heggyel rendelkező tollat, elvégre azok is kényelmesek valakinek... :) Sajnos ilyet üzletekben nem lehet, a csöpp-tinta-a-hegyre megoldás meg vajmi kevésnek bizonyult bárminemű tapasztalathoz. Volna netán olyan fővárosi tollőrült, aki nagylelkűen vállalkozna efféle segítségre? :)
Le vagyok sújtva. Ma kaptam Kes-ből a telefont, hogy tudnak rendelni, méghozzá abban a szép borostyánszínben is (hozzáteszem, az összes transparent színük csudaszép, pedig ez tőlem nagy szó), viszont kizárólag M-es heggyel... =( Namármost, én eddig erős gyanú szerint F-es tollakat használtam, most meg EF körüli (0,3-as) Preppy-t - arra gondoltam, megrendelem, kipróbálom, aztán hátha nem is olyan vastag. Ha viszont kapásból még F-nél is vékonyabbat ajánlasz, az M már dögvastag lehet gyors íráshoz, akkor meg inkább nem áltatom magam hamis reménnyel.
Mindenesetre holnap megyek megnézni a Safari-t (remélem, lesz Vista is, ő egészen kezd megtetszeni), aztán majd kipróbálom azért a Pelikan-t is, biztos ami ziher.
A Pelikan M200 azontúl, hogy egy klasszikusan szép megjelenésű töltőtoll, még a beszáradásra nem hajlandóságában is jeleskedik. Azaz jó szokása, hogy letétel után egy-két héttel felkapva is első mozdulatra folyamatos az írásképe.
Viszont két negatívuma is van:
- Nem valami nagydarab, így csak a tolltest végére visszatolt kupakkal kézre eső (én pld. nem szeretm így használni a tollaimat).
- A klasszikus hegye eléggé széles írásképű, ezért leginkább az EF-es heggyel érdemes kezdőtollkéánt megvenni. Habár utána kedvedre cserélgetheted a külön megvehető, menetes rögzítésű komplett szekciókat. Akár aranyra is: http://www.pelikanpens.co.uk/acatalog/pelikan_nibs.html
Ha elfogadsz egy tippet, nézz körül jobban és, ha valahol fellelhető még a régi verzió, azt vedd meg. Sokkal klasszikusabb a kinézete.
Még jól végig kell gondolnom, kiadok-e most ekkora összeget tollra (pontosabban kiegészítem-e a jézuska anyagi fedezetét). Nagyon vonz az a Pelikan, csak ugye még így sem épp filléres beruházás. :) A Lamy Studio annyira nem hoz lázba, de különben is, voltaképp ha a hegy formájával sikerül megbarátkoznom (valahogy a "klasszikus", míves töltőtoll-hegy forma az igazi számomra), a Safari sem lenne annyira pocsék választás. Akkor meg már a Vista nem is annyira csúnya darab az átlátszó testével... :)
Pár napon belül beiktatok egy találkozást a Safarival, meglátjuk, mi sül ki belőle (felhívtam Pirexéket, van náluk a toll, ráadásul egészen emberi áron)...habár egyre inkább kacérkodom a gondolattal, hogy talán egy kicsit többet invesztálok a projektbe, és eggyel feljebbi kategóriából választok barátot. A Pelikan M200-at néztem ki így elsőre, a KeS-nél baráti áron kapható, csak tudjanak belőle rendelni (épp nincs készleten). Szemezek még a TWSBI 540-el és a Sailor ProColorral, bár előbbinek a méretével, utóbbinak a színeivel nem vagyok túlzottan kibékülve. Vélemény?
Én egyedül a Safarit használtam, nekem kényelmes volt, szerettem. A Lamy tollak ugyan azt a hegyet használják, sok féle tolljuk van(Safar, Al-star, Logo CP1, Studio, Nexx, Accent....). Pirex nagy üzleteiben van belőlük elvileg (MOM park, Mamut szt hiszem)
Elég nagy a választék, ha kis hazánkon kívül is gondolkodsz (persze van, ami itthon is megtalálható, pl tollakboltja) (nem állok semmilyen kapcsolatban a bolttal, csak jó a készlet és töltőtoll tinta választék).
Pl.:
Pilot Prera, Cavalier, Metropolitan (új)
TWSBI 540, 700, Mini (rég ki akarom már próbálni ezeket)
Monteverde Artista, Prima, Invincia
Platinum Plaisir, 3776 (az olcsóbb PTB-5000-es modell)
Kezdő vagyok mind a topikban, mind töltőtollak terén (legalábbis mondhatni). Eddig egy névtelen - ám nem is annyira csúnya, és szép vékony, aranyozott acélhegyű - tollat hordtam magammal, ám ő a közelmúltban sajnos csúfos mód megadta magát. Olcsóbb árkategóriában keresnék neki utódot, a hálón talált információk alapján viszont jó néhány versenyző akadt - ezekről köszönnék meg némi hozzáértő(bb) véleményt, esetleg rangsort, hogy könnyebb legyen a választás:
- Kaweco Classic Sport - nem kitétel a zsebméret, a zsebben hordáshoz viszont semmiképp sem hátrány
- Kaweco Art Sport - régebbi kollekcióból maradt darab, kétszer annyiért bár, de aranyheggyel (kizárólag M)
- Waterman Graduate
- Waterman Kultur - ez utóbbi kettő beszerezhető egyáltalán még ebay-en kívül?
- Lamy Safari - számomra kimondottan csúnya darab, de mindenhol ódákat zengnek róla, így talán meg tudnék vele barátkozni
Sajnos összekevertem a dolgokat, korrigálnom kell. A Birdie golyóstoll kúpos alsó vége fém menet, ami fémbe tekeredik, szóval az atomstabil. Ami nekem - sajnos - letört róla, az a nyomógomb, ami viszont egy vékony műanyag csövön ül. A T3 ceruzával kevertem össze, aminek tényleg a hegy felőli műanyag menetes része repedt el. Hozzá kell tennem, hogy én nem övtáskába kerestem a minitollat, hanem annál sokkal durvább használatra: nadrágzsebbe. Amikor az ember semmi mást nem visz magával, csak két plasztikkártyát, egy kockás spirálnoteszt, és egy ehhez méretezett tollat. Sajnos így tettem tönkre a Birdie golyóstollat. Az eltört csövet ugyan meg tudtam ragasztani, kívülről nem látszik semmi baja, de már csak szobában használatos. Viszont az utolsó darabig szét lehetett szedni, a baleset és a törés ellenére nagyon tetszik a filigrán precizitása. A Zebra T3 viszont tartós, durva igénybevételnek van kitéve, és többször esett már le kőre is. Egyelőre bírjuk egymást. Betétet már kellett cserélnem, amikor nyitott heggyel lefelé esett betonra és megütötte a golyót, de a tollnak semmi baja nem lett.
Az is rövid, mini betéttel működik, nincs rajta szétcsavarodó dolog, faék-egyszerűségű, atomstabil, fémből van, és jól néz ki. Egyetlen "szépséghibája", hogy anyaga ezüst, és a tollat egy ideje csak ródiumozva hozzák forgalomba, és a ródiumréteg nem teljesen hasitasi-kompatibilis. Járulékos szépséghibája az ára, ezért is nem tettem be a minitoll-válogatásomba, pedig egyébként annak az élén lenne a helye.
A Caran d'Ache-t általában a nagyon-nagyon drága, néha akár eltúlzottan is proccos tollairól ismerjük. Ezek közt legegyszerűbb az Ecridor, ami normál toll méretű és Caran d'Ache góliát betéttel működik, és az XS, ugyanennek a sorozatnak a mini változata. Más gyártóktól főleg az különbözteti meg a Caran d'Ache drágább tollait, hogy ők szeretik, a fémet, a sok nehéz és tömör fémet, főleg az ezüstöt és az aranyat.
Sajnos azt már kevesebben tudják, hogy a Caran d'Ache a gyémántokkal kirakott, ródiumozott arany tollak mellett nagyon jó és majdnem racionális árú iskolaszereket is készít. Nagyon jó színesceruza-készleteik vannak, és a lejjebb bemutatott golyóstoll is ide tartozik. Sajnos nem láttam még magyar boltban (kézben már igen), pedig az Ecridornak ez a nem-nemesfém rokona nagyon jó tollnak tűnik.
Egyébként nekem a kedvencem a KOH-I-NOOR Hardtmuth Versatil 5205-ös töltőceruza B-s heggyel. Nem aprólékos íráshoz való, de ha tehetem mindig azt használom. Van egy újabb és egy nagyon régi is, még CZECHOSLOVAKIA felírattal a márkanév előtt, bár az már eléggé megviselt állapotban van.
Na, ennek a kialakítását, masszivitását és egyszerűségét vettem alapul, ehhez hasonlót kerestem az övtáskámba is.
A Diplomat Grip a kulcskarikás végén lévő vékony, átfúrt csonk nélkül 84 mm hosszú, a toll testének külső átmérője 10,5 mm. A gyűrűt tartó csonk a toll testének felső végén lévő 16 mm hosszúságú csőszakasszal egy darabból van kiesztergálva, ezt a komplett vége-darabot kell elforgatni, hogy a puskacső-szerű dologból előbújjon a tulajdonképpeni toll. Ami kibújuk, az egy masszív, a toll testébe mélyen belehajtott, menetes, kúpos tollvég, ami kicsavarható, így lehet kicserélni benne az egyébként szokásos, hagyományos minibetétet. A Grip név talán a toll üzemszerűen megfogott részein lévő, kicsit kidomborodó, a tollnak markolat-jelleget adó pötty-sorról kapta a nevét. Hasonló minta van az ugyancsak Grip-nek nevezett Faber Castell ceruza-sorozaton, de szerintem ez a Diplomat Grip toll sokkal előbb volt. Ha a becsukott tollra ránéz az ember, első pillantásra nem is tollra, inkább elemlámpára gondolna.
Köszönöm a válaszokat! Olyan jó, hogy ilyen sokat tudtok az írószerekről! Köszönöm, hogy szántatok rám időt.
Igyekszem sorban megválaszolni:
- azok a tollak vagy töltőceruzák, melyeknél a nyak és a test összeeresztése nem a tövénél, hanem 3-5 cm körül van, nem bírja nálam még a "civil" igénybevételt sem, mert talán olyan erővel szorítom néha az íróeszközt a kézháti csontközötti izomnak a hüvelykujjammal, hogy már több eltört. Ezek olcsó műanyag tollak voltak, tehát nem kizárt, hogy nem csak bennem van a hiba, mindenesetre ilyeneket általában kézbe sem veszek, ha tehetem. A Sherpák masszívnak tűnnek, de nem próbálkoznom meg vele. Egyébként mérethatár valahol a 12 cm körül kellene, hogy legyen. Ez még elég hosszú, de nem túl hosszú.
- Tombow Pfit nagyon aranyos, de nem kell vastag klipsz, az csak foglalja a helyet.
- Zebra mini M500 csodás, nagyon közel van az elképzelésemhez, nem is drága, ilyet be fogok szerezni!
- Jotter a régi jól bevált darab, klasszikus forma, de sztem ez is el tud törni nyakban, hosszú is és elég drága is, így kiesett.
- Bullet Golf csodás, de nem lesz 6000-ért összekarcolva a kulcs mellett a hasitasiban :-)
- Parker Sonnet Mono - álom marad, legalábbis a tasinak. Nagyon szép.
- Parker Sonnet Mini - nem lesz jó ide.
- Zebra T3 ideálisnak tűnik, nem tudom, hogy nem lesz-e rövid, és lehet, hogy kerülném a mozgó klipszeseket. Nem bírják a strapát... Sőt, a klipsz csak végső esetben....
- láttam Zebra Telescopicot is, ami kihúzható, bár nem tudom, hogy mennyire lehet strapabíró...
- Pilot Birdy szép keskeny, jónak tűnik, de ha már van tapasztalat repedésre, akkor kiesett.
- Diplomat Grip, erről lehet még vmit tudni? Ideálisnak tűnik a kialakítása, bár rüvid és nem tudom az átmérőjét, de elég jól megépített lehet, ráadásul alu házban! Kompromisszumokkal, de hasznos lehet és nem is drága.
- Kaweco AL Sport, csodás, előre rávágtam, hogy igen, sztem befutó lenne (ráadásul a csavaros tökéletes), de nekem drága. Ennyiért nem.
AG Spalding & Brothers, ez a bonyolult nevű és identitású toll, aminek a felirata New Yorkra utal, de Japánban készül, egy igen finom, kicsi toll, ami nem törik. Legfeljebb a gyönyörűen matt eloxált alumínium lekoccolódik, ezt nem tudom, még nem mertem megpróbálni. Ennek a tollnak egyetlen baja, hogy nem merem használni, egyébként hibátlan.
Bocsánat a floodért, ezekből a tollakból az én választásom napi használatra a T3, és ha lenne Birdie fém menettel, akkor az lenne. Ha nem kellene övtáskában-zsebben tartani, akkor Sonnet Mini, de egy Mono-t sem utasítanék el. Ha a sors megkínálna egy kék AL Sporttal, az valószínűleg ott pihenne a Spaldingok mellett, és néha írnék vele.
Az "EDC" tollak korai, és egykor tekintélyes képviselője, a KaWeCo Sport ugyan sok más márkával együtt eltűnt évtizedekkel ezelőtt, de nemrég valaki feltámasztotta.
Ezt az alumínium testű kék példányt én is örömmel elfogadnám, de nem találtam olyan kereskedőre, aki Budapesten forgalmazná. Régen volt egy bolt az Arénában, ami az akkor még csak újraszületgető KaWeCo kezdetleges, átlátszó műanyag tollait egész olcsón árulta, de ma már a bolt sem létezik (ott legalábbis).
A Diplomat Grip a teljes hegyét visszahúzza, kúpstól. Ideális övtáska-toll, a rajta lévő karika miatt nyakba is akasztható, vagy biztonsági madzag köthető rá. Hagyományos mini betéttel működik, eloxált alumínum a teste. Sokkal vastagabb, robusztusabb az előtte ajánlott miniknél, de még ez is nagyon helytakarékos, és nem törik. Tudok matt ezüstről és matt feketéről.
Még annyit, hogy a Birdie-be nem a szokásos minibetét való. Beszerzése ezért nem is annyira könnyű, mint egy minibetété, de azért Magyarországon is megoldható, Mitsubishi vállas műanyag betét kell bele, sajátos méret. T3-at sok helyen lehet kapni, de a Birdie-t mostanában nem látom Budapesten. Ha lenne valahol, és fém a menete, szóljatok.
Az előző két acél szuperminiből a Zebra T3 a szokásos minibetéttel működik, ebből elég jó típusok léteznek. Nekem a Tombow volt a kedvencem, amíg lehetett kapni, de a most kapható Mitsubishi sem rossz. A Zebránál a nyomógomb lenyomásával toljuk ki a hegyet, de a klipsznek a tollhoz nyomásával oldjuk a reteszt. Nekem ez egy kicsit fura megoldás, ahogy az is, hogy a klipsz mozog a nyomógombbal. Mindazonáltal kicsi, fém, könnyű, elfér, és nem törik. Nem úgy, mint párja, a T3 ceruza, aminél a fém csúcs egy törékeny műanyag menetes csőre van ráhajtva, ami a legkisebb terheléstől eltörik. A T3 toll hasitasi-kompatibilis, a ceruza nem.
Abszolút kedvencem, a Pilot Birdie sajnos ugyancsak műanyag részeket tartalmaz. Örök életűnek reméltem, de a Birdie tollnál ugyanaz a probléma volt, mint a T3 ceruzánál: zsebben terhelést kapva elrepedt a testet és a kúpot összekötő menetes műanyag cső. Birdie képeket (és saját, megragasztott tollamat) nézegetve a cső és a kúp között láthatjuk a fekete műanyag gyűrűt, az az eltörős műanyag csőnek egy válla. Amit belinkeltem, az viszont másképp néz ki, ott nem látom a fekete gyűrűt. Ha esetleg módosítottak a Birdie golyóstollon, és a műanyag helyett fém lett a menetes közdarab, akkor hasitasiba ő a tollak tolla - már aki szereti a finom dolgokat. Ez a toll golyóstollszerűen működik. Megnyomom, finom katt, hegy kint. Még egyszer megnyomom, finom katt, hegy vissza.
Parker Sonnet Mono, annak is a króm változata. Már nincs gyártásban, de még itt-ott kapható, Magyarországon sajnos nem láttam. Mono - mint egy tömbből való, még ha vannak is rajta mozgó alkatrészek, de nem úgy kétrészes, mint a Sonnet család többi tagja, nincs külön alsó- és felsőrész. Ez tényleg nagyon pici, talán a legkisebb Parker (volt a megboldogult), így sajnos mini betéttel működik.
Ugyancsak nem gyártják már, de még kapható a Parker Sonnet Mini. Ebből króm kivitelt nem láttam, a fekete-króm és a kék-króm kivitel tűnik leghasitasikompatibilisebbnek, bár a toll teste lakk-szerű. Ez is szokatlanul kicsi toll a Parkertől, de nagyobb a Mono-nál, és teljes értékű toll, hagyományos Parker betéttel.
Máig nem értem, miért állt le a Parker ennek a két, rövid életű modellnek a gyártásával. A Mini és a Mono a változatos minőségű Sonnet család egy ritka és rövid, szép pillanatában születtek, és csak két évet éltek. Itt-ott még vehetők bontatlan példányok.
Tudtok ajánlani egy olyan, az átlagnál egy kicsit kiseb tollat, amit kifejezetten megpróbáltatásokra terveztek? Az övtáskámba kellene egy olyan darab, ami a hordástól nem törik el egy idő után. Nem kell, hogy kinyomós legyen, jó a csavaros kupak is, akármi. Igazából egy egy daraból esztergált, csavaros kupakú, cserélhető betétes fém toll jelent meg lelki szemeim előtt, amolyan "EDC toll"... A mostaniak hosszúak és gyakran törnek...
Elnézését kérem, hogy hasonló kéréssel zavarom, mint oly sokan.
Meg tudná adni még egyszer az Ön által nagyon ajánlott KOVÁCS ZOLTÁN töltőtoll javító elérhetőségét. (Sajnos nem vagyok olyan jó számítógépes, hogy az "itt alant visszakereshető elérhetőségekkel" részt önállóan megtaláljam.
Szervusztok, keresnék Parker Jotter golyóstollat műanyag alsórésszel. Olyat szeretnék találni, ami 1973 és 1980 között készült, nyomógombjának tetején nyíllal átlőtt ellipszis embléma van, és a műanyag részt az acél felsőrészen belül elhelyezett réz menetes perselybe kell belehajtani. Ha valakinek van ilyenje és megválna tőle, szívesen megvenném, vagy adnék egy újat egy megkímélt darabért, aminek nem lóg, és nincs kihajlítva a klipsze.
Nem tudom, hogy hegy-csiszolással foglakozik-e. Kérdezd meg inkább Tőle közvetlenül! (Itt balra a keresőbe a nevét beütve kijön egy-két hozzászólás, az elérhetőségeivel együtt.)
Zoli eddig nekem öt tollamat mentette meg az utókornak. Ebből négy használható (Tintenkuli, Parker 51 és Pelikan 100N - eredeti alkatrészekkel!!! , valamint egy "GO"-PEN teljes felújítása) egy pedig ereklye lett (egy másik "GO"-PEN).
Mindössze egy nem-teljesen-tökéletes eredményéről tudok csak, de az sem velem fordult elő, egy Parker 61-es kapcsán, viszont annak a típusnak a javíthatósága általánosan bizonytalannak tekinthető.
Én csak ajánlani tudom mindenkinek, aki igényes tollakat akar tartósan használni!
Én eddig akár hányszor érdeklődtem magyar mester, illetve szerviz iránt, nem kaptam választ. Vagy esetleg csak annyit, hogy "nem tudunk ilyenről".
Én is NAGYON örülnék, ha előkerülne itthon/közelben is valaki.
Fórumtárs, Aurora tollát is a gyártóhoz küldték vissza végül.
Szakemberek (ismert és elismert) túlnyomó része Amerikában. Egy embert tudok, aki foglalkozik tollakkal az Eu-ban, Ő pedig John Sorowka Angliában. Nagyon rendes ember, és jól végzi a munkáját.
Sándor "Hogy tudhatnék meg többet erről a tollról?" kérdésére visszatérve. Gondoltam, ha mutatna pár képet róla, itt is lenne olyan ember aki tudna útbaigazítást adni a toll típusát, értékét illetően. Az, hogy Montblanc, arany hegy és egy név az oldalán, nem visz közelebb a megoldáshoz :)
Koverteres vagy szivattyús; Felirat/minta a hegyen; szivar alakú, vagy más; stb-stb...kép nélkül nehéz...
Ha nem akarna/tudna netán képet mutatni, akkor google, ebay, fpn képek vadászata következhet, hasonlót keresve.
Bocsánat, hogy közbekotyogok, de jelzem tisztelettel, hogy Fúróssanyi nem konkrétan a tolláról vagy annak a bajáról kérdezett, hogy látatlanban mondjon valaki véleményt, hanem szerintem azt a helyet keresi Magyarországon, ahol tényleg értenek a tollakhoz, és akikre akár rá is lehet bízni egy értékes tollat értékbecslés, javítás céljából.
Tudtok ilyen helyet, mestert, szolgáltatót, szervizt?
Egyébként sok márkás tollat élettartam-garanciával, vagy örök garanciával adtak el, az ember azt gondolná, hogy ezeknek a híres cégeknek a szervizébe csak be kell menni, és rendbeteszik a tollat, nem kell aggódni, hogy egy mekkmester csak tovább ront rajta. Amit ki kell cserélni, azt kicserélik, amit meg kell javítani, azt megjavítják, és visszaadják jól, és ha a gyárba kell visszaküldeni, akkor azt intézik, biztonságosan.
Engem is érdekelne, hogy Magyarországon lehet-e ilyet intézni, és hol. Sajnos sok rossz tapasztalatom van. Nem tollakkal, mert itt tollat még nem adtam oda senkinek. Volt dolgom olyan magyar cégekkel, amelyek egy világcég képviseleteként hirdetik magukat mint kereskedő vagy szerviz, de nem képesek, és nem is akarják azt a színvonalú kiszolgálást és szervizt nyújtani, amit egyébként az adott gyártó világszerte nyújt. Nincs hozzá felszerelésük, munkafegyelmük, tiszta munkahelyük, vagy csak kedvük.
Még élénken él bennünk annak az emléke, hogy egy autót nem lehetett odaadni egy szerviznek, csak akkor, ha a tulaj is ment az autóval együtt, és végig árgus szemekkel figyelte, hogy mit csinálnak vele: szakszerűen nyúlnak-e hozzá, és nem szednek-e ki belőle alkatrészeket, hogy rosszabbat tegyenek a helyére. Nem tudom, ez az idő elmúlt-e már, de még nem tudok olyan helyet, ahová egy tollat, vagy egy órát el mernék vinni javítani, és bátran ott is merném hagyni.
Kérem, aki tud hozzáértő tollszervizt, tegye közkinccsé ezt a tudást.
Nekem a dunhill töltőtollammal haonló problémám rendszeres használattal bekopott, s most már azt tudja, - hogy téged idézzelek - ami elvárható egy magasabb kategóriájú töltőtolltól.
Képek hiányában nehéz bármit is mondani. Gondolom itt is ismerik páran a márkát és tudnak segíteni, de egy próbát megér a fountainpennetwork is, ha mégsem kapnál választ.
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Van egy régi Montblanc töltötollam, aminek arany a hegye és egy név van az oldalába gravírozva. Azt sajnos nem tudom kiolvasni, hogy mi az a név. Segítséget szeretnék kérni, hogy hol tudhatnékmeg többet erről a tollról, illetve hozzávetőleg milyen értéket képvisel?
Marosán Józsefnek hívták, ha jól emlékszem, 1916-ban született (a falon kint volt a mesterlevele) - és valami kapcsolata volt a Bíró-családdal vagy örökséggel. Úgy 10 éve halt meg az öreg.
Ha már alkalmatlankodásnál tartunk... Eladnám gyűjteményemből VADONAT ÚJ első szériás, ezüst színű Rotring 600 EF töltőtollamat eredeti csomagolásában. Akit érdekel, keressen meg a részletekért/képekért e-mailben.
Olyan jelenséggel találkozott már valaki hogy a töltőtoll olyan érdekesen folyik hogy mindíg kigyűlik a fém hegyre a tinta elég sok mennyiség és a kupakot is összekeni belülről. Az az érdekes hogy kipróbáltam ha teljesen megtakarítom a hegyet és a kupakot belülről , és a tollat függőlegesen tárolom mondjuk 1 napig de úgy hogy a heggyel felfelé van tehát a tinta tartály alulról van , akkor is kimászik belőle a tinta elég sok mintha csak kiszívódna ellentmondva a gravitációnak. A toll eközbe még csak mozgatva sincs mintha szívóhatás lenne vagy túlnyomás benne .
el is felejtettem írni még a múlkor megjött a hero 200A töltőtoll közel 10000 ft volt , de a hegy csiszolásával itt sem voltam elégedett hiába elvileg magasabb kategória mek szin arany hegy stb. A toll csak karcos volt . Mire kicsiszoltam a fine hegyből ,medium lett viszont most nagyjából azt tudja amit elvárok egy töltőtolltól . Gondoltam veszek extra finom szemcseméretű polír papírt az ilyen esetekre de azt hiszem legközelebb már valamelyik nívósabb gyártó tollával próbálkozok majd .
Nem ajánlották. Végül elvittem a KeS-hez a József körútra, miután e-mailt váltottam Nemes Istvánnal (illetve azonnal felhívott, amint megkapta a mélemet), és kiküldte Olaszországba. Hetekbe, esetleg hónapokba telik, amíg visszajön, de valószínűleg tényleg ez a megbízható megoldás.
Bármelyik terméknél előfordulhat, hogy belenyúlsz egy hibás darabba. Az ismerőseim és a saját tulajdonban 5db Lamy Al-Star található ezekből 1db EF-es ami kicsit karcosabban ír (A gazdája pont így szereti). Az M-es F-es hegyek siklanak mint vajas kenyér a jégen. Ha nem a netről vásárolsz akkor ki kell próbálni szárazon, tintával csak jobb lesz. A Lamy (Safari, Al-Star) másik előnye, hogy lehet, hozzá kapni hegyet ha nem is kis hazánkba de sógoréknál mindenképp.
Biztos ajánlja majd valaki a Tollklinika Bt-t, Pesten, a Kossuth Lajos u 3. sz. alatt. Én kétszer vittem oda tollat javítási célzattal, egyik esetben sem vette át, nemrég pl azt mondta, biztos a tintával van probléma, tisztogassam a tollat hideg csapvízzel.
Vásárolhatsz, de ne vásárolj. Én vettem ott egy Parker-51-et, meglehetősen drágán - nem működött. Rendeltem Hero-100-ast, okézta, végül küldött egy használt Hero 324-est. Rendeltem F-es Preppy-t, kaptam M-est, de ez végül megoldódott.
Kedves tolltársak, rég szólaltam itt meg, mondanivaló híján most is inkább kérdeznék.
Az történt, hogy a kedvenc Aurora Talentumomat fejre ejtettem a konyhakövön, és a hegye valahogy beljebb csúszott, aminek következtében gyakorlatilag nem lehet vele írni, csak a papírra merőlegesen tartva, és durva vastagon.
Nagyon a szívemhez nőtt és a kezemhez idomult ez a kéziszerszám, megcsináltatnám (én egetverően béna vagyok, házi barkács nem jöhet szóba, pedig szerintem nem lenne nagy műtétre szükség, maga a hegy nem sérült szerencsére, nem tört le az a kis gömbszerű izé a végéről).
Tudtok-e olyan mesterembert (vagy megbízható amatőrt), aki megreparálná?
Előre is köszönök minden segítséget és/vagy együttérző megnyilványulást.
Tudja-e valaki, hogy a 90-es évek elején a Múzeum krt-n volt egy tollbolt, benne egy idős úr, aki saját készítésű celluloid töltőtollakat (is) árult. Ő ki volt, ill. mit lehet tudni róla? Gyárt-e még valaki manufaktúraszerűen töltőtollakat?
akkor ez a mondat mit jelent a vásárlási tanácsadóban : Egyelőre kizárólag "nem természetes személyek" vásárolhatnak, úgy mint cégek, egyéni vállalkozók, egyesületek, iskolák, egyházak, stb....
Örülök, hogy nem vetted kekeckedésnek a véleményemet, mert nem is annak szántam. :)
Igazából a Herot ismerem valamennyire, de az ázsiai tollakban nem igazán vagyok otthon, ezért véleményt se mondanék róluk. Főleg mert én a golyóstollakat szeretem igazán, mivel praktikus egy manus vagyok, ezért főleg azokat is gyűjtöm.
Nekem a kedvenc tollaim a következőek: Aurora Optima (fekete műgyanta, a tökéletes egyensúly és a felhasznált anyagok miatt), Aurora 88 (fekete műgyanta, annyira nincs meg a "pont jó" érzés, mint az Optimánál, de azért nagyon kellemes toll, külsőre és anyaghasználatban is tökéletes), Lamy 2000 (fekete makrolon, eleve imádom a Bauhaust, így a dizájn számomra fantasztikus, de nagyon szeretem a strapabírósága miatt is), Lamy Dialog (titánium, egyedi külső, okos belső, csak ne akarná mindenki kipróbálni:)), Lamy Pico (platina, praktikus dizájn, bárhova elfér és mindenkinek tetszik:)), Parker Sonnet (rozsdamentes acél, nagyon jó mechanizmus, szép, tartós, klasszikus formavilág), Parker Latitude (rozsdamentes acél, majdnem ugyanaz igaz, mint a Sonnetre, csak vastagabb, "sportosabb" és ritkább, már kivont modell), Parker Jotter (rozsdamentes acél, "a golyóstoll", és James Bond óta tudjuk, hogy ha sokat piszkáljuk, robban:)), Kaweco Sport (aluminium, pici, vastag, egyedi), Waterman Carene ("lagoon", mert szép). Hát ez nálam a toll TOP10.;)
igen megnéztem igazad van . És a made in china tollakról mi a véleményed ?.Én eddig a hero és a jinhao márkát próbáltam a jinhao teljes kudarc de a hero (hero 704) így utólag nem is volt olyan rossz .Ezért most árba feljebb tettem a lécet remélve hogy a hero többért még jobb minőséget produkál és megrendeltem egy 200A típust . Azt állítja a kis kínai hogy a hegy itt már nem aranyozott hanem 14 karátos teljes arany de a hegy csúcs az a kopásállóság miatt továbbra is iridium mint a 704 es nél.
Ha már szóbahoztam az Aurorát, remélem, nem sértődtök meg egy kis önreklám miatt. :) Ha valakit esetleg érdekel, ezt a két Aurora tollat (Ipsilon, Style) én árulom a Vaterán:
Megint csak félig értek veled egyet, úgy látszik én már csak ilyen vagyok. ;) A Studio valóban fémből készül, és nem is rossz toll, de olcsóóbb és kevésbé különelges, mint a makrolonból készült Lamy 2000, arról nem beszélve, hogy a két toll között van vagy 40 évnyi történelem.
Sok műanyag valóban kényesebb (legstrapabíróbbak szerintem a rozsdamentes acélból készült tollak), de egyszerűen szépek. Nekem is van rengeteg acél/fém tollam, de ha igazán különelgesre vágyom, előveszem az egyik Aurorámat, és igyekszem vigyázni rá. ;)
Ezt én se tudom, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a gond. Újonnan még a boltban féltem leszedni magam, mert olyan erősen odarögzült, és pár év alatt sajnos kilazult a kupak, mostmár magától is leesik. Egyébként azért gondolom, hogy itt ez lehet a gond, mert a Waterman Kultur tollamnak ugyanez volt a baja, igaz az egy sokkal egyszerűbb, olcsóbb toll. De ott kipróbáltam másik kupakkal(volt itthon több toll is szerencsére), és azzal se volt jó, viszont a vadi új fejre már természetesen jól pattant mind a két kupak, szóval annnak a tollnak szinte biztos, hogy ez volt a baja. Egyébként még volt egy X-Pen tollam régen, annak fémből volt ez a része is, azzal nem is volt ilyen gond, csak sajnos azt leejtettem, és tönkrement benne a hegy:( De ahogy látom sok ilyen toll van, aminek műanyag a feje. Esetleg gyári garanciával tudnak valamit kezdeni? A papír szerint örök garancia van, csak sajnos nem vették ki a dobozból a boltban a papírt, hogy lepecsételjék, a blokk meg nincs meg. De amiatt, hogy örök a garancia még reménykedek.
Szerintem nagyon pótolni, javítani nem lehet. Annyiért semmiképpen, amennyiért megérné.
Ezek a pattintós kupakok idővel nagyrészt azért kilazulnak. Ez majdnem elkerülhetetlen.
Szerintem egyébként az Inoxcrom feliratos gyűrű alatti gyűrűre rögzül a kupak, a műanyag nem hinném, hogy célravezető lenne erre a feladatra. Lehet, hogy tévedek persze....
Van egy Inoxcrom Zeppelin töltőtollam, kb. 3 éves. A gondom, hogy műanyag a tollhegy körül a fej, és a sok használattól elkopott a pattintós része a tollnak. Vagyis hiába teszem rá a kupakot, már szinte magától lecsúszik. Pl. a kupak a saját súlyánál fogva már leesik a tollról. Valahol tudnak ilyet javítani? Egy olcsóbb Watermann Kultur (ez műanyag toll, kb. 2000 ft-ot ér) tollammal is ugyanez volt a gondom, mondjuk azt tudtam pótolni, és azóta nem használom.
de azért a lamy is csúcs szériát (studio) már fémből készíti . A praktikusságot nézve a műanyag tollra nagyon kell vigyázni mert mindenfajta karcot össze szed
Igen, sajnos itthon sok dologból kimarad az ember ilyen téren is....Vagy, ha esetleg lehet kapni egyes nevesebb terméket, akkor annak megkérik rendesen az árát, ami miatt meg már jobban kijön az ember, ha kintről rendeli meg.
Vannak persze kellemes meglepetések, mint mondjuk a Pirex, ahol a Lamy tollak jó áron kaphatók, illetve a Tollak Boltja, ahol tényleg sok töltőtollal kapcsolatos dolog megtalálható értelmes áron. Tintát például csak onnan vettem eddig.
Vagy van még pl a Senye Papír, ahol mondjuk a Rotring Rapid Pro tényleg baráti áron van.
Én azért szeretem ezt a helyet, mert sok minden kapható itt, ami Magyarországon egyszerűen fellelhetetlen. Nekem Tolna megyéből Pestre felmenni, visszajönni kb. 4000 Ft lenne. Aztán kerengeni ott, rengeteg idő menne el. Ráadásul szerintem itthon nagyon gyér az írószer kínálat.
Megnézem a dolgot. Tetszik. Kártyaadatok megadása. Tapasztalatom szerint max. 5 nap és kézben van a csomag. Egyébként nem szoktam drága dolgokat venni, mert akkor meg kellene személyesen győződnöm, hogy tényleg megér-e nekem annyi pénzt, ha tetszik is.
Ebben részben van csak igazad. Az igazán szép és drága tollak gyakran készülnek műanyagból, pl. olasz műgyanta, ami fantasztikus alapanyaga lehet egy tollnak (pl. Aurora 88), amelett, hogy könnyű, nem fárasztja hosszabb távon se a csuklót írás közben, vagy ha már Lamy, akkor a Lamy 2000 Bauhaus ihlette makrolonból készült tolla sem éppen olcsó vagy rossz minőségű. ;) Szóval műanyag és műanyag között óriáási különbség lehet.
A Lamy egyébjént fantasztikus tollgyártó. Azon lehet vitatkozni, hogy kinek tetszik, kinek nem, de az biztos, hogy régóta törekednek az egyedi dizájnra, ami igazán jellegztessé teszi a tollaikat, a minőségre se lehet sok panasz, és ehhez képest kifejezetten alulárazottak.
Ismerem ezt az oldalt. Kicsit drága, pláne a font miatt.
Az igazság az, hogy a Pilot van most ebayen $15 ért, plusz még ennyi a posta, de gondoltam hátha van itthon olyan hely, ami talán elkerülte e figyelmemet.
számomra eléggé furcsa és bóvli kinézetet ad a tollnak ha műanyag testje van neki hiába ír szépen mmindíg azt nézném hogy milyen gagyi hatása van neki . lamy Safari . Az al-star már aluminium de egy cseppet se néz ki elegánsabban és ugyanúgy összevissza szedi a karcokat mint egy műanyag toll . Félreértés ne essék ennyi pénzért nézve becsmérlem a safari modellt . Persze Lamy-éknál is jól tudják ezt és ha megnézed a drágább modeljeiket más szálcsiszolt vagy mattított rozsdamentes anyagból készítik .
Más : ma megnéztem a parker frontier modeljét és rá kellett jönnöm hogy egy feleannyiba kerülő kínai hero - toll különbb minőségbe és anyag összeállításal van kialakítva ha csak a tolltestet nézzük .Írásra nem néztem a parkert . Pl arra gondolok hogy a parker fogókája bóvli fekete műanyag még a hero -704 es modelljének ugyanez a a fogóka kerámiából van kialakítva mely ellenállóbb a kopásnak vegyianyagoknak esetemben olajnak mert az én munkám elég olajos piszkos is tud lenni . Ez elég kiábrándítóan hatott
A Pirexben azt mondták, hogy sajnos nem árulnak külön. Viszont egy ötösért lehet venni Al-Start, meg Safarikat is, az egész jó ár. A konverter 760, az ötös tintapatron pedig ötszázvalamennyi. Ha ezt tudom, akkor nem szopakodok a netes rendeléssel. Sajnos blue-black tintát nem tartanak sehol, legalábbis három írószerben is megkérdeztem.
En Staedtler ceruzakat hasznalok, van is bennük tü, de sosem volt meg ra szüksegem. Tökeletes mennyisegü hegyet tolnak ki meg az ujabbak is es raadasul rugosan van a hegy rögzitve. Abszolut profi egy Rotringhoz kepest. Igaz ketszer annyiba is kerül. :-)
Sztem is túl sok hegyet tol ki mindegyik új Rotring. Azazhogy én csak 2 féléről tudok nyilatkozni: a gumírozott és a hullámos fajtáról. Lehet, h ugyanaz a mechanikája? Nem tudom.
Az a 600-as igazán ritka darab lehet, az előbb rákerestem....
Nekem is törtek, ez nem baj. Csak akkor van gáz, ha a suliban szétszedik és nem tudják kiszedni belőle a hegyet. Én nem tudtam eddig, hogy ezeknek az új Tikky-knek vmi kis (1x3 mm-es) gumi "bélvezető" van a kivezető nyílás tövében, ami sztem a csodával határos módon nem veszett el. Érdekes, hogy ki tud esni...
Egyébként egy hosszú béllel szépen ki lehet tolni a töredéket, csak ugye vkinek esetleg remegős kézzel, ez nem egy egyszrű feladat. :-)
Nem nagy dolgok ezek, párszáz forintba kerülnek.
Egyébként én szeretem azt a fajta rotringot (ugye nem baj, ha ezt a népies elnevezést használom mindegyik vékony béllel rendelkező töltőceruzára?), amelyiknek írás közben a bél fogyásával együtt szépen folyamatosan megy be a külső fém vezető hüvely is. Azok nem törnek olyan könnyen.
Sok múlik a ceruzán egyébként. Lehet hogy eleve törve tolja ki a hegyet, vagy túl hosszú hegyet nyom ki egy nyomásra...
Előbbihez tényleg jól jönne mindegyikbe az a kis tisztító vacak, utóbbin viszont nem nagyon lehet segíteni...
A 0.3as Rotring Tikky-m pl túl sok hegyet tol ki, ezért nem is szeretem használni, pedig sokszor kell...Ilyenkor minden egyes alkalommal játszadozom vele, hogy kevesebbet toljon ki és ne pocsékoljam a drága hegyet :)
A Rotring 600 pl tökéletes ilyen szempontból (is), ezért is akarok majd egy 0.3asat még belőle. És ezekben még van olyan kis tisztító fém szál a radírnál.
Akkor a felhasznalokkal van a baj. :-) Visszagondolva, altalanos iskolaban nekem is törtek a hegyek. Lehet, hogy csak megtanultam hasznalni az iroeszközeimet?! :-)
Ez egy jo kerdes, mar en is megfogalmaztam magamban. De nekem az elmult 10 evben egy ceruzamba sem tört bele a hegy. Lehet, hogy azert mer kellöen jominösegü hegyet es ceruzakat hasznalok? Ezekbe csak felesleges költseget okozna a tü, mind gyartoi, mind vasarloi oldalrol. :-)
Az üveges Lamy Blue Black is ilyen. Azt nem tudom hogy hol lehet kapni (talán a Ferenciek terén lévő írószer boltban, van egy Lamy pultjuk), de netről lehet rendelni.
Nekem is lenne egy kérdésem. Pilot 78G tollat lehet valahol venni Budapesten? A Tollak boltjában csak a drágább Pilot tollak vannak fent a neten. Ha más nincs, akkor veszek az ebay-en, de ha lehet, támogatnám a hazai kereskedőket.
Ha valakit érdekel, a Tollak Boltjában (http://bolthely.hu/tollakboltja/) május elejétől kapható lesz a TWSBI Vac 700 és jön pár újabb Diamine szín is.
Úgy látom a hozzászólások között adott topikra kivitelezhető keresés nincs, úgyhogy bocsánat, ha már volt róla szó. Tegnapelőtt vettem egy töltőtollat, mert régen volt nekem, és tetszett nagyon a finomsága, az érzés. A gondolataimat azal kezdtem írni. Aztán most kiöntöttem egy szép adag vizet a füzetemre, és természetesen rendesen elmosódott. Mivel gondolataimat biztonságban akarom tudni, és bizony a táskám megázhat, ezért a kérdése ma következő:
van-e vízálló tinta? :)
A toll maga egyébként egy 600 Ft-os PAX, nem akartam túlzásba esni az első vásárlásomkor (hacsak nem ellenkező irányba :) ). Ha tetszik, bejön, akkor majd beruházok, de egyelőre ezt is élvezem. Kivéve, hogy most bennem van a para, hogy nem strapabíró a gondolatrögzítésem.
Van egy patronos töltőtollam, aminek a kupakját rosszul tettem vissza, így eltört a hegye.
HOnnét tudnék keríteni hozzá?
Amit tudok a tollról:
Daniel Hechter van ráírva, és patronos.
Így néz ki pontosan (kívülről):
Valaki tudna segíteni, hol juthatok hozzá egy ehhez való hegyhez?
(UI: korábban kaptam egy mail címet, (kösz utólag is) aki javít ilyesmiket, de neki ehhez nincs hegye. CSak háború előtti tollakat javít. Ez meg modern toll)
A kocsiban lévő golyóstollaim mind beszáradnak, bármilyen drága pax-toll betétet is veszek bele. Segítségetek szeretném kérni, hogy milyen tollat érdemes venni, ami nem szárad be akkor sem, ha 2-3 hónapot nem használják. Zselés esetleg jobban bírja?
Bocsi az alapvető kérdésért, de megőrülök, hogy minden tollam beszárad.
Ha a tollhegyet "reszelgetni" akarod, javaslom egy régi, kopott tányér alján azt a karikát, amin áll a tányér (itt nem fényes), ez pont annyira durva amennyire egy ilyen finom munkához elegendő. Nekem már bevált tollhegyen, de kést is fenhetsz a tányér szélén:)
Én úgy csináltam, hogy egy papíron folyamatosan mozgattam persze tinta nélkül szárazon minden irányban csiszolás közben, ellenőrizve, hogy akad-e még valahol. Arra vigyázz, hogy csiszolás közben a toll dőlési szögét a tányérhoz képest fokozatok nélkül változtasd (ívesen mozgasd), különben "lépcsőket" csiszolsz bele és abban a szögben jó lesz, más szögben meg karcol vagy nem fog írni.
Vegyél a T*scoban egy 300Ft-os tollat és azon gyakorold, aztán mehet a drágább is.
Az olcsó iskolai tollak karcolják csak a lapot, a minőségi töltőtollaknak gömbölyített hegye van, a tinta rendkívül folyékony, így megerőltetés nélkül lehet velük írni. Egyszerűen siklanak, emiatt nagyon-nagyon gyorsak.
Wikipédia részlet: "Ma is sokan használnak töltőtollat, aminek az a fő oka, hogy kényelmes, erőfeszítés nélküli írást tesz lehetővé (pl. köszvényben szenvedők nem is tudnak golyóstollat használni); ..."
A töltőtollak az összetett kialakításuk miatt olyan önsúllyal rendlekzenek, hogy rá se kell őket nyomni a lapra, ha csak tolod "a lap fölött", akkor is húzza a vonalat.
A 400-500 Ft-os Uni-ball (Mitsubishi Pencil) zselés tollakat, és egy 1500 Ft-os noname töltőtollat tudnék összehasnolítani, mert leginkább ezeket használom, de elsősorban a súlyuk miatt nem igazán foghatók egymáshoz, mégis hasonló írási élményt nyújtanak.
Hero 704 elvileg egy remek toll, nem hinném hogy konstrukciós hiba miatt karcolna, én kissé sérült hegyre vagy szemcsés (öreg) tintára gyanakodnék. (Vagy szokatlan a kéztartásod, írási stílusod.)
Van olyan töltőtoll mely hozza egy parker zselésbetét gördülékenységét . A neten rendelt hero 704 es gyönyörű masszív toll de nem vagyok vele elégedett ezen a téren érzem hogy egy picit karcolja a lapot egy kis reszelgetéssel meg végleg elrontottam . Szóval lehet olyat venni vagy el kell fogadni mint hátrányt .
Sziasztok! lenne ez az angol gyönyörűség. Két kérdésem lenne.Sajnos nincs hozzá tok.Hol kaphatok hozzá? A másik kérdésem ,hogy mennyit érhet? Tudom persze minden annyit ér amennyiért el lehet adni,de mégis megközelítőleg.Köszönöm szépen.K
Miért kenődne el írás közben a tinta? Bal kezes vagy? Vagy valami nagyon fényes papírra írsz?
Azt hiszem, egy jó és egy rossz töltőtoll között hatalmas különbség tud lenni. Sokkal nagyobb, mint egy jó és egy rossz golyóstoll vagy zselés toll között. A nagy különbség pl. a beszáradóképességben is megmutatkozik.
Nem ismere a Hero tollakat, itt jókat mondtak róla. Pár napot bírnia kell beszáradás nélkül, vagyis azonnal működésre kész.
Nekem van pl. pár száz forintos Preppym, azt néha hetekig nem fogom kézbe, de mindig ír azonnal. Némelyik drágább tollamra ez egyáltalán nem jellemző.
(A vízálló tintát nehezebb kimosni. A ruhából is, de a tollból is. A nem vízálló viszont könnyen elkenődik, ha nedves kézzel érsz hozzá.)
nem baj ha nem vízálló nekem csak az lenne a lényeg hogy amikor írok olyan gyorsan száradjon mint a quink zselés tollbetét tintája mert így nem kenődik össze vissza , de mivel még nem volt töltőtollam így nem tudom hogy a gyors száradás visszájára fordul e a tollnál (beszáradás). És azt se tudom hogy a töltőtollnál minden íráskezdéskor várni kell e hogy fogjon , vagy működhet úgy mint egy tollbetét .Csak kiveszem a mellényzsebből és írásra kész .
A konverterben egy dugattyú van, amit valamilyen mechanizmus mozgat fel-alá. A betétet szoktuk patronnak hívni, az pedig egy egyszerű műanyag tintatartály. Az egyik végén van egy száj, egy elkeskenyedő rész, amelyet általában egy golyó zár le. Ezt a végét kell belenyomni a tollba, és az abban levő tüske kilyukasztja (benyomja a golyót). Találtam egy képet egy Parker patronról, ha a tiéd is ilyen, akkor valóban, a kék végét kell belenyomni a tollba.
A konverterhez üveges tinta kell. Bármilyen jó, de csak a kifejezetten töltőtollhoz való (tehát például a tus nem jó, tönkreteszi a tollat). Nyilván a Parker a saját tintáját ajánlja, de nem kell ehhez ragaszkodni. Tölteni pedig lehet külön a konvertert is (fecskendővel, szemcseppentővel), de ezt nemigen szokták. Általában a toll hegyén keresztül szívják fel a tintát a konverterbe. Ennek az előnye, hogy töltéskor a tinta tulajdonképpen tisztítja is az útjába eső részeket. A töltés menetét elolvashatod például a Kes Papír honlapján.
Úgy döntöttem mégis csak megpróbálkozok a töltőtollal én is és rendeltem egy olcsóbb kínai modelt hero 704 es számú . Az lenne a kérdésem hogy milyen tintát javasoltok hozzá ami paíron gyorsan szárad de a tollba nem köt bele legalább 3 napig (a hegyébe). a parker quink az jó hozzá vagy van jobb fajta is ?
Köszi! A toll teljesen új, és még nem volt ilyenem. Nos, úgy néz ki ami benne van (a leírásod alapján) az a koverter. De mellé kaptam egy betétet is. Ok, ha jól értem akkor vagy az egyiket használom, vagy a másikat, a kettőt együtt nem. Ezzel volt gondom, nem tudtam hol van hely a betétnek. A betétnek mind a két vége zárt. Nekem kell kilyukasztani? Melyik végét teszem bele? (az egyik végén van egy kék dugasz). És ha úgy döntök a konvertert használom, akkor vennem kell üvegben tintát? Csak Parker lehet, vagy bármilyen másik? A toll hegyén keresztül töltöm, vagy közvetlen a konvertert is tölthetem? Műszakilag nem vagyok retardált, azért kérdezek sokat, mert ezzel a tollal nem szeretnék kísérletezni.
Ja, és ha már több nap eltelt azóta, hogy kifogyott a tollból a tinta, akkor az esetleg beszáradhatott. Érdemes lehet hideg csapvízzel kiáztatni a tintát belőle újratöltés előtt, majd utána hagyni megszáradni.
Nem tudom biztosan jól értem-e a kérdésedet. Ha arról van szó, hogy a tollat használtad már, de kifogyott a tinta belőle, és adtak hozzá még egy patront, akkor a teendő annyi, hogy kiveszed a kiürült patront és a helyére benyomod az új patront (előtte azért hasonlítsd össze, hogy egyforma-e a régi patron és az új, mert ha nem illeszkedik pontosan a tollba, akkor kifolyhat a tinta, a Parker ugyanis nem a szabványos patront használja). Ha nem szeretnél patront használni hozzá, hanem inkább üvegből töltenéd a tollat, akkor be kell szerezned egy Parker konvertert, amit be kell rakni a tollba a patron helyére, és utána a toll hegyét a tintába mártva a konverterbe felszívni a tintát (a konverter végén van vagy egy tekerőgomb, vagy egy felhúzható pöcök, amik a konverterben levő dugattyút mozgatják). Szoktak a konverterhez vagy a tollhoz leírást adni, hogy pontosan hogy is lehet használni a konvertert. Még egy lehetőség, hogy a kiürült és kitisztított patront újratöltöd töltőtoll tintával, például egy fecskendő segítségével.
Hát nevetni fogsz de amikor a parkert vettem 1000 ft ért akkor vettem a boltba egy pax gelt is . Az a tapasztalatom vele hogy írásközben karcol súrlódik a papírral a tinta pedig nevetségesen lassan szárad és ezt adják 325 ft-ért . A parker száradási ideje kb 1 másodperc míg a paxon ha végighúzód az újjad még fél perc után is maszatol . Ezen én is csodálkozom mert van egy sakura tollam is és egy spar office tollam is de itt az egész toll kerül 250 ft-ba és ugyanolyan jól szárad mint a parker , viszont még ezek se futnak gördülékenyen ,karc nélkül. A parkerrel ma sokat írtam itt talán az a negatívum hogy írás közbe néha mintha akadozna a tinta áramlása . Vékonyabban fog és halványodik de ez elég ritka . Kiszeretném még próbálni a monteverde ,itoya stb külfüldi márkákat is .
ma vettem egy gél quink parker tollbetétet . Nagyon tetszik de az 1000 ft os árat drágállom mert nem vagyok annyira tehetős . Már több fajta gélbetétet is próbáltam de a parkernél tetszik hogy a tinta szinte azonnal szárad és nem kenődik és mindamellett nagyon simán fut a hegye és nem karcolja a papírt mint az 1-200 ft-os társai . Rendszeresen vásárlok azonban az ebay-n és ott ha többet vennék akkor akár az árát le is harmadolhatnám . A kérdésem csak az hogy amit kinéztem annak a csomagolására csak az van írva hogy parker gél de a quink nincs ráírva . Ez számít a parkernél vagy nem kell vele foglalkozni mert minden géles betétébe ugyanazt a minőségű tintát tölti ? Számomra a gél típus hasonlít legjobban a töltőtoll feelingjére . a töltőtollra nem mertem beruházni mert féltem hogy az nem fut majd simán a papíron ,beszárad ha nem használják , sok gondozást igényel ,stb
Csőtoll készlet, tuskihúzó és tustinta, jó és használható állapotban, pinceürítés miatt, olcsó áron eladó ! A hirdetésben Faber Castell, Rotring, Pelikan, Parker márkákról van szó !
A tustintás üvegek tele vannak tintával, a csőtoll készletek használtak de jó állapotban vannak. Emailt kérlek privátba küldjetek !
A segítségeteket szeretném kérni! Lenne két tollam amiről információkat szeretnék. Az egyikre az van írva hogy: Diplomat Classic w: Germany, a hegyére pedig : Diplomat F .
A másikon pedig csak a hegyén találtam írást: Iridium Point Germany
Szeretném tudni a bolti árukat, és némi inormációt róluk! Csatolom a nem túl jó minőségű képeket amiket róluk készítettem.
Töltőtoll esetén nekem továbbra is a száradás sebességével kapcsolatban vannak kételyeim. Előbb fog a felületen szétfolyni, mint megszáradni (mivel nem tud kellő mennyiségű folyadék a papír mélysége felé beszivárogni).
Ha jól sejtem a tollak többsége úgy működik, hogy van egy folyékony hordozó anyag (ált. víz), és az amikor a papírral érintkezik, akkor a rostokba beszivárog (egy része pedig elpárolog), de a festék kevésbé jut a mélybe, ezért a felületen szilárdul meg. (Kisebb viszkozitás, nagyobb molekulaméret, vagy valami hasonló fizikai jelenség miatt marad a festék zöme a felszínen.)
Ha sima víz alapú tintával próbálkozol és a fotópapírt utólag nedvesség éri, nem lennék a helyedben.
akkor utananezek valami apiszban. vannak kulonbozo tusok? vagy nagybol mindegyik ugyanaz. marmint osszetetel szempontjabol, teszem azt az egyik alkoholos masik vizes vagy mittomen...
Tust lehet kapni szinte minden papírboltban. Nem is drága. Tollhegyet se nehéz szerezni. De pár betűt úgy is le lehet írni, hogy egy töltőtoll hegyét mártod a tusba.
tus. nem tom azom sincs. lehet hogy jo lenne. kapni meg valahol? kene hozza hegy meg szar, nagyanyamnak volt anno de nem tom hova tuntek miutan meghalt, pedig volt egy csomo toltotolla meg tus huzoja es szára arra emlexem (gyerekkent jatszottunk vele sokat, de mindig nyakig tintasak lettunk es anyam ezt nagyon utalta;).
mas kerdes hogy nincs szivattyus tollam (mondjuk belenyomom patronba), de nem tom hol vehetnek. meg kicsit draga is egy vonas erejeig, plane ha nem valik be:(
Van egy régi, eredeti Montblanc tollam, egy éve nem használtam, így beszáradt. Tud esetleg valaki olyan javítót-ha egyáltalán még van ilyen- aki hozzáértéssel meg tudná javítani tollamat, amivel nagyon szerettem írni. Előre is köszönöm , ha valaki jó tippet ad. Üdvözlettel
hat en nem akartam ennyire bonyolitani, csak siman a szelere irni a datumot expo adatokat temat ilyesmi. de ugy hogy rajta is maradjon akkor is ha valaki megfogja. regen letezett valami fotretus tinta amivel javitgattak a kepeket. nem tom az fogna e ezt a muanyag szeru izet. meg egyeltalan lehet e meg kapni, meg milyen neven keressem...
Én nem a toll, hanem a papír oldaláról közelíteném meg a kérdést. Szerintem az okozza a nehézséget, hogy a fotópapír felülete olyan kemény és síma, hogy a folyékony festékanyagok még megszilárdulás előtt továbbfolynak. A töltőtoll - mely rendszerint víz alapú - mind közül a legfolyékonyabb technológia.
Szerintem sok kísérletezésre lesz szükséged, én az alábbiakat próbálnám ki:
- valamilyen zsiros alapú ceruza, mely festékszerűen képes rászáradni a fotópapírra (attól félek, vékonyban nem létezik ilyen),
- közvetett átvitellel, mint pl. indigó (lehet kapni dekorációs aranypapírt, ami szintén úgy működik mint az egyszerű indigó),
- tintasugaras nyomtatóval írsz rá (az utángyártott festékek általában hígabbak, lassabban száradnak),
- a szilárd tintás nyomtató biztos jó lenne, de kevés helyen találkozni vele, mert magas a beruházási költsége (a fenntartása szinte ingyen van). Úgy működik, hogy nyomtatás előtt egy szilárd, zsírtömböt olvaszt fel, és azt köpi ki a papírra. Kézzel is kitapintható a festékréteg, ez nagyon tetszett benne, és kellemes zsíros tapintása van. Ez tuti jó lenne!
A fotópapír miatt azok a technológiák kilőve, melyek hővel dolgoznak (lézer nyomtató, közvetett vasalásos nyomtatás, termoprinter, stb.) .
ne ilyenem nincs (bar nem tom melyikre gondolsz pontosan mert vagy 15 fele jott be a linkre). gondolom ha alkoholos akkor hasonlo lesz mint a stabilo tuhegyu.
reggel megneztem a toltotollal irtat, de szetkenodik pedig egesz ejszaka szaradt.
valami olyan cucc kene ami inkabb festek mint tinta, nem tom letezik e ilyen, raadasul vekony hogy irni is lehessen vele.
voltam úgy a VP-vel, hogy napokig használtam és jó volt vele írni, aztán meg csak hordtam mert nem volt szimpi ... :-)
TWSBI ügyben azért kérdeztem, mert az oldalukon ajánlott két metódussal nem lehet ide eljuttatni a tollakat - mondjuk nem csodálkozom - azért kérdeztem, hogy valakinek sikerült-e már.
szeretnék 540-est venni, és 1,1-es hegyet is pluszban, csak megint az az érzésem, mint a 80-as években, értelmes és igényes dolgokat legközelebb Bécsben kaphatunk...
van egy kinombajom, nem teljesn ide illik de jobbat nem tudok.
fenykepek szelere szeretnek irni. kemiai kidolgozasu (szoval nem nyomtatoval printelt). de egyszeruen nem megy semmivel pedig vegigprobaltam mindent ami van itthon.
tuhegyu alkoholos filc szetfut rajta, baromi szõrös lesz a rairt anyag.
lakkfilc hasonloan szoros plusz meg szet is fut.
tuhegyu toll, annyira szetfut hogy olvashatatlan (nem tom mifele toll nincs rajta semmi jel de olyan mint egy toltotoll, van tartalya is es barazdak belul a fogo reszen, talan rosttoll?).
toltotoll (mezei japan tintaval a tollak boltjabol) szep de nem szarad meg meg 10-20 perc utan is kenodik szejjel (kiprobalom hogy eccakara itt hagyom).
mezei golyostoll, nem tul szep mert nyomni kell ra, de nem kenodik nem fut szet viszont nagyon egyenetlen es csunya az iras.
ceruza, viszonylag jo, de a grafit nemi taperolastol foltos lesz.
zseles toll (uniball vision rt) szinten szoros lesz.
meglepo dolgot tapasztaltam ma. eloszedtem a teszkos 167ft-os kinai toltotollam:) van benne egy patron (amolyan regi fajta). de csont ures. semmi nincs benne, mikor eltettem szinte fullon volt. a kupakja teljesen jol zar, hatrafele is zart. gyak eltunt belole a tinta. megneztem a fiokom nem e oda folyt be de sehol semmi. eleg hihetetlenul hangzik de nem is ertem. persze a barazdas reszeben ott van a tinta amit felszivott a patron kilukasztasnal de beszaradt az egesz. gondolom megsicsak szellozik valahol es a viz az kiparolgott. nem tom erdemes e kimosni, mert ha ez igy beszarad akkor legkozelebb is be fog. sajnalom eldobni mert amugy jo kis toll, szepen ir, plane ahhoz kepest hogy 167 ft volt ket patronnal es a kekje is nagyon tuti :)
Igen, a csíptetője miatt panaszkodnak páran. Ez tényleg lutri, hogy kényelmesnek találod-e vagy sem.
Ahogy néztem a gouletpens nib nook-jában (vonalvastagságokat lehet vele nagy jól összehasonlítani:http://www.gouletpens.com/Articles.asp?ID=268), a TWSBI EF, kb ugyan olyan vékony, mint a Pilot F hegye. A töltőszerkezet a TWSBI-kben azért egy konverternél szerintem jóval kényelmesebb.
Mind a kettő hely elég biztonságosnak mondható, de persze van még pár hely, ahol fellelhető. A Writing Desk drágább, mivel a font még mindig elég drága.
A TWSBI fent van ebay-en is, de valamiért nem postáznak hozzánk. Nagyon sok ország fel van sorolva a kivételek között, de hogy miért az jó kérdés.
Indul majd február végén/március elején a saját online boltjuk is elvileg.