Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.09 0 0 179
Benne voltál?
Előzmény: stevie wonder (178)
stevie wonder Creative Commons License 2002.05.09 0 0 178
Ma eppen totalkarosra tortek az automat :-((((((((((((((( ugyhogy ezzel nem tudtam foglalkozni, de ahogy igertem, a valtozasokrol hamarosan beszamolok.
Előzmény: DJ Schultz (177)
DJ Schultz Creative Commons License 2002.05.09 0 0 177
Szia Stevie

van valami érdemleges változás az útvonalon?
(pl. Benzinár, autópályadij, határvárakozás stb.)

üdv

DJ Schultz

Előzmény: stevie wonder (176)
stevie wonder Creative Commons License 2002.05.08 0 0 176
NLQ,

most jottem meg, gazolaj YU: 36.30 (1 EUR=60YUD).

Travellers,

masik topikba mar irtam.

Travellers Creative Commons License 2002.05.06 0 0 175
Üdv Mindenkinek!

Tapasztalt autós utazók tanácsát szeretném kérni.
Feleségemmel kettesben Görögországba utazunk a nyáron. Az utazási iroda a Jugoszlávia-Bulgária útvonalat ajánlotta. Javasolt-e így kettőnknek 306-os Peugeot-val a balkánon átutazni? (értem ezalatt a két ország közbiztonságát).

ThanX.

TOMMY Creative Commons License 2002.05.02 0 0 174
Június 08-án este indulunk Szerbia-Bulgárián át Görögbe. (Most megyünk harmadszor) Ha valaki csatlakozni szeretne szívesen vesszük.
Tommy
rammi Creative Commons License 2002.05.02 0 0 173
Hello Stevie Wonder!

Bocs valamit biztos bénázok,de nem tudom elérni az útleírásodat!El tudnád küldeni az email-re? Ha igen köszi előre is!

"rammi"

NLQ Creative Commons License 2002.04.25 0 0 172
nem surgos... ha megyunk akkor junius utalso 2 heteben...
Előzmény: stevie wonder (171)
stevie wonder Creative Commons License 2002.04.25 0 0 171
OK, hetfo este mar a belgradi irodaban leszek, onnan beirom ide. Ez az igazi, "first hand" info :-))))
Előzmény: NLQ (170)
NLQ Creative Commons License 2002.04.25 0 0 170
stevie nezd meg nekem a gazolaj arat legyszi legyszi
Előzmény: stevie wonder (166)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.25 0 0 169
Szerintem a mostani Jugo állapot nagyon jó, a milosevicsi évekhez képest.
Mindig be voltam szarva ,mivel egy nemzetközileg elszigetelt ország volt, hogy vajon melyik rendőrnek jut eszébe szemétkedni. Ott olyan békebíró rendszer szerűség volt (van)mint amerikában, egy nap alatt elítélhettek.
Szegény bolgárokat szivatták rendesen.

Úgyhogy most szuper Jugoszlávia!
Hálistennek , visszavették őket a nemzetközi zöldkártya szervezetbe, és így már nem kell magyarázkodni , hogy ugyan a zöldkártyán ki van (volt) húzva a YU jelzés , de azé nekünk van államközi egyezményünk az autóbiztosításra.

Előzmény: aszaly (168)
aszaly Creative Commons License 2002.04.25 0 0 168
stevie wonder!

Elovastam az útleírásod. Nagyon érdekes. Remélem a nyárra majd aktualizálod. Egy év alatt biztos sok minden változik Jugóban, és gondolom csak javul.

aszaly Creative Commons License 2002.04.25 0 0 167
"Ha iszom egy sort, mindig kijon belolem a nyelvtanar"
Akkor igyál nyugodtan még egy-kettőt és mesélj tovább, mert érdekes!
stevie wonder Creative Commons License 2002.04.25 0 0 166
NLQ,

harom hete meg egyforma volt az uzemanyagar YU-ban es BG-ben, a 95-os kerult kb 160 forintnyi dinarba (39 YUD).

DJ Schultz,

ezekre a kerdesekre reszletes valaszt talalsz az utleirasomban:

http://www.badacsony.hu/kalauz/bulgaria/fus75.html

Szabadkatol majdnem egesz Ujvidekig (Novi Sad) jol lehet haladni. 100 az engedelyezett, de en nem nagyon megyek 130-150 ala. Kiveve a 80-as tablakkal is jelzett keresztezodeseket -- ezekben majdnem mindig van rendor. Neha csak ugy az uton is -- eddig csak egyszer volt veluk problemam.

Ujvidektol Belgradig szar az ut, 100 az engedelyezett, de nem is lehet gyorsabban menni. Belgradtol Nis-ig rendes autopalya van, engedelyezett 120, de itt is 150-160 korul lehet nyomni (a szakasz 240 km hosszu). Trafipaxra szinten a keresztezodesek kozeleben es a benzinkutaknal lehet szamitani. De ezekbol nincs nagyon sok.

Nis es a BG hatar kozott nagyon valtozo az ut minosege, Nishez kozel egy kb 10 kilometeres szakaszon 40-50 az atlag (alagutak, keskeny, rossz minosegu ut). Mashol 100-120 lehet az optimalis. Lakott telepuleseken es ahol tabla van, fennall a rendorveszely. Van egy hely kb 40 kilometerre Nistol, ahol egyszerre van egy 60-as es egy "Gyerekveszely" tabla, aminek a hatasa van vagy 500 meter. Itt szinte mindig lesben all a capa! (Aldozatra varva...) Ugyanez vonatkozik arra a BG hatarhoz kozel eso telepulesre, ahol a helysegnevtabla mellett van egy 40-es korlatozas es a "Radarska Kontrola" felirat. Itt is szinte mindig vannak.

Bulgariaban minden egyes korlatozo tablanal szamitani lehet rendorre, es ilyen tablabol raadasul eleg sok van :-(

A Kreszna-volgy szakasz kb 20 kilometer, de nagyon kanyargos es ha beszorulsz valami kamion moge, akkor csak lassan tudsz haladni.

Penzt csakis es kizarolag Eurot erdemes valtani. Reszletek szinten a leirasban.

orult elmebeteg,

tovabbi "magyar" szavak: szablya, vicc, haver, macska (egyes dialektusokban letezik csak, de mindenki erti). Ami a "cici"-t illeti, volt kinn egy magyar srac, Cziczka Zsoltnak hivtak, de szofiai tartozkodasa alatt meg kellett valtoztatnia a nevet (a Cziczka ugyanis valamifele fejletlen keblet jelent).

chronic,

Neked is az utvonalleirast tudom javasolni. Utkozben muszaj lesz megszallnotok valahol. Esetleg ebben tudok segiteni

aszaly,

a nyelv szerkezete total mas, de a szavak hasonloak. A foneveket/mellekneveket nem ragozzak, viszont van hatarozott nevelo, amit a fonev moge, vagy jelzos szerkezet eseten a melleknev moge raknak. kola = auto, kolata = az auto, hubova kola = szep auto, hubovata kola = a szep auto.

Sok alapveto szo mas, de ezeknel megertik az "oroszosabb" verziot is, ami a bolgarban vagy dialektusnak, vagy valasztekos szonak szamit.

kraszivij >>> hubov (de krasziv is)
holodnij >>> sztuden (de hladen is)
bolsoj >>> goljam (de velik is)
plohoj >>> los (de zal (zloj) is)
horosij >>> dobar (viszont a dobrij meg orosz szo)
otyec >>> basta (az otec szo a vallasi atyat jelenti)

stb stb

Amivel gyakran talalkozhatsz, es jelentos kulonbseg:

molja >>> kerem (oroszul ugye a konyorgeshez, imahoz van koze a gyokerenek)
(ne) razbiram >>> (nem) ertem (razbiraty oroszul elemezni)
imam/imas/ima >>> a bolgar az angol "have"-hez hasonloan hasznalja a birtokviszonyt kifejezo iget. Az imety oroszul is megy, de ebben a kontextusban szinte sohasem hasznaljak.

Az igeidok es a visszahato igek hasonlitanak egymashoz, de a visszahato -szja a bolgarban nem lett rag, hanem kulon szintaktikai elem maradt, ami raadasul a helyet is valtoztatja a mondat szerkezetetol fuggoen. Kazvam sze stefan vonderov vs. Kak sze kazvas?

Na jo, mara ennyit a szlav osszehasonlito nyelveszetbol... :-)))) Ha iszom egy sort, mindig kijon belolem a nyelvtanar :-)))))

aszaly Creative Commons License 2002.04.24 0 0 165
Lehet, hogy nem voltam eléggé világos. Én nem attól félek, hogy ők nem értik meg hanem én, ha az oroszbe belefűznek olyan bolgár szavakat ami totál más. Vagy nem totál de más.
Előzmény: Törölt nick (162)
NLQ Creative Commons License 2002.04.24 0 0 164
ha visszajottel legyszi ird meg az aktualis uzemanyag arakat... ugy nez ki sikerul szert tennem 250literes uzemanyag tankra azt ugye nem mind1 hol tankolja meg az ember :)))
Előzmény: stevie wonder (153)
DJ Schultz Creative Commons License 2002.04.24 0 0 163
Stevie

Azt tudom, hogy a Szerb autópályán elég sok helyen mérnek sebességet. De ez pontosabban mit jelent? Azt, hogy Szabadkától Nis-ig csak 120-al döcöghetek?
Nem mintha sietnék, hiszen nyaralni megyek, de nem ártana egy kis időt nyerni, mivel szombaton megyünk biztos nagy forgalom lesz a határokon.

Honnan kezdödik az autópálya? (esetleg autóút?)

Milyen hosszú az új Kreszna völgyi autóút szakasz?
Mennyivel lehet ott haladni? (autóút?)

Érdemes Dinárt, Levát váltani? vagy elég az Euró?

kösz

DJ Schultz

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 162
Az a bolgár aki nem ért oroszul, az hazudik.
Van egy pár magyar szó ami ugyan az a bolgárban is. Pulyka, kifla (kifli), cici, sunka (sonka), csizmi (csizma), guma (gumi),...
Elég sok (nemzetközi) idegen szót használnak.
Előzmény: aszaly (159)
aszaly Creative Commons License 2002.04.24 0 0 161
Ha néhány hozzászólást elovasol, akkor te is megnyugodhatsz, mint én Bulgária miatt. Én arra fogok menni.
Előzmény: chronic (160)
chronic Creative Commons License 2002.04.24 0 0 160
Halihó!

Tavaly már zaklattam a topicot kérdéseimmel, de azóta történt 1-2 dolog.
Tavaly végül is busszal mentünk, de mégeccer inkább kihagyom. Idén is szeretnénk menni, de még az utazási irodák sem tudnak semmi biztosat. Amit sikerült eddig megtudnom, hogy macedónián keresztül 10 Euro, bulgárián keresztül 20 euro, amit az utazási irodák bevasalnak. Macedónia felé még erre jön 65 USD a tranzit vízum miatt.
Valamikor augusztus közepén szeretnénk menni 2 autóval, viszont mivel lenne gyerek is az utasok között (7 éves lány és 4 éves fiú) így a bizonytalan dolgokat szeretném minél jobban kihagyni.
Szóval ha valakinek van tapasztalata (Stevie Wonder ?? :-)) ), akkor nagyon szépen megköszönném, ha javasolna egy útvonalat észak görögországig.

Előre is kösz...

aszaly Creative Commons License 2002.04.24 0 0 159
Ahogy nézem a bolgár szövegeléseteket, kezdek kételkedni, hogy megértem, mert kb 50%-a azonos az orosszal, vagy kikövetkeztethető. Azt gondolom, hogy ők tényleg megértik. A tapaszatlatom, hogy az egyébként még az oroszul is jól beszélő szlávok ügyesen belekeverik az anyanyelvük szavait az egyébként oroszul folyó tárgyalásokba, nem is beszélve a magánbeszélgetésekről. De azért már nyugodtabban megyek oda.
stevie wonder Creative Commons License 2002.04.24 0 0 158
Vszicsko e jaszno :-) I asz imam balgarszko gadzse :-)
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 157
Imam tashta v Sofia , a tuka zhena imam ,edna balgarka. :-)
Előzmény: stevie wonder (153)
stevie wonder Creative Commons License 2002.04.24 0 0 156
Amikor visszajottem. Ami nagy valtozas volt (Euro bevezetes, OMV kutak), azt mar amugyis beleirtam a topikba :-)
Előzmény: DJ Schultz (155)
DJ Schultz Creative Commons License 2002.04.24 0 0 155
Stevie

Mikor frissited a Badacsony.hu oldalt? mert utoljára mikor ott jártam még a tavalyi leírásod volt.

üdv

DJ Schultz

DJ Schultz Creative Commons License 2002.04.24 0 0 154
A rendőröktől és a határőröktől nem félek mert volt szerencsém tapasztalni az Osztrák rendőrök udvariasságát.

Én az Osztrák határ mellet lakom, és hetente többször is járok a "Sogoroknál". Mindig nagyon bunkók és kötekedőek a Yardok. Nem egyszer volt már, hogy visszazavartak a határrol. Pedig perfektül beszélem a nyelvüket, ugyanis kint jártam középiskolába 4 évikg.

Ha olyan kedvük van, akkor félreállitanak és teljesen szétkapják a kocsit.

De a legdurvább Story az volt, amikor egyszer félreállitottak és teljesen szétszedték a kocsit. Kb 30 Perc volt mig visszapakoltam, Pedig nem vittünk semmit, csak vásárolni indultunk. Nem is a pakolás volt a gond, de széttörték a hangszorót és a kesztyűtartót is felfeszitették.

De a legjobb csak ezután kezdődött. Bevittek az épületbe (Barátnőmet és engem), Vártunk kb 10 Percet aztán jött a többi paraszt rendőr is. A barátnőmet elvitte egy rendőrnő egy külön terembe, nekem addig várnom kellet rá. Fogalmam se volt, hogy mi ez az egész. (nem mondtak semmit)
Aztán kb. 20 Perc mulva visszajött a Barátnőm és mesélte, hogy teljesen meztelenre kellet vetközni és a rendőrcsaj tetőtöl talpig "átvizsgálta" állitólag kábitószert kereset, szerintem meg inkább leszbi lehetett a csaj, mert olyan feje volt. Na meg hát érdekes, hogy csak a barátnőmet nézték meg, engem nem.

Mivel nem találltak nálunk semmit elengedtek. De még annyit se mondtak, hogy elnézést.

Ui.: Bocs. Tudum, hogy ez a topic nem Ausztriáról szol, de ugy érzem ezt le kellet írnom.

Mindenkinek tudni kell, hogy nem csak keleten vannak bunkó rendőrök.

üdv

DJ Schultz

stevie wonder Creative Commons License 2002.04.24 0 0 153
Orult elmebeteg kollega,

a ti kakvo pravis v Balgarija? Rabotis li ili nesto drugo? :-)

En jovo hetfon indulok, 2 ejszaka Belgrad, aztan par nap Szofia, aztan Husvet (ortodox) Szaloniki/Makrygialos, aztan megint par nap Szofia, auztan meg egy-ket nap Belgrad.

Mar nagyon mehetnekem van... :-)

Előzmény: Törölt nick (152)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.23 0 0 152
Be kell tartani a szabályokat és nem lesz gond.
Most voltam 3 hete Bugáriában Jugon keresztül.
Jugo rendőrök meg akartak állítani(nem mértek),lassítottam de amikor meglátták a magyar rendszámot , csak intettek és mehettem tovább.

Bulgáriában, illetékeket, amit fizetni kell, arról papírt (nyugtát) adnak, amire rá van írva az összeg ,ha nem adnak akkor kérni kell.

Előzmény: DJ Schultz (151)
DJ Schultz Creative Commons License 2002.04.23 0 0 151
Én már egy kicsit be is szartam.

Juliusba szeretnénk menni Görögbe. (Útvonal: BP-Szeged-Belgrád-Nis-Szófia-Sarti).

Az útat már befizettük, ugyhogy mindenkép megyünk. Szerintem biztos, hogy nagy kaland lesz. Egy 1.6 Asztrával szeretnénk neki vágni a nagy útnak (talán nem keltünk nagy feltünést).

Remélem nem lesz semmi gond.

Ui: Irány a Balkán!!!!!!!!!!!

üdv DJ Schultz

Előzmény: Törölt nick (148)
aszaly Creative Commons License 2002.04.23 0 0 150
Ja bocsi! Látom a szerb Dimitrovgrádra gondoltál! :))))))))
Előzmény: stevie wonder (147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!