Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1001

Hát ezért írtam ,hogy NEM olasz. :-)))))))  

De most őszintén: ti mindig mindent előírásszerűen, hagyományhűen főztök csak? Mert számomra a főzés-sütés nagymértékben kreativitás is. Valahol olvastam, hogy egy átlagos magyar ember rendszeresen kb. 20-30 ételt főz ill. eszik életében. Nálunk ez a szám legalább 200-300... Ahogy korábban is említettem, vannak olyan ételek, pl. néhány bevált olasz kaja, amit valóban authentikus módon csinálok, mert úgy jó, ahogy van. A magyar pörköltbe se teszek fokhagymát, vagy mondjuk kakukkfüvet. :-))))) De elég gyakran próbálkozom új kreálmányokkal, új módszerekkel, más fűszerezéssel. Ha beválik (és nem felejtem el :-))))) ), akkor később is megcsinálom.  A süteményeknél pl. eszembe nem jutnan otthon dobostortát, vagy más cukrászdai édességet elkészíteni. Minek? Vannak jó családi receptjeim, meg itt a neten is hallok rengeteg újat. És ezen kívül kísérletezem, nem is rossz eredménnyel. :-)

Olaszországban nem divat az ilyen jellegű kísérletezés?

Előzmény: Antonio Gambadoro (997)
tündérlala Creative Commons License 2005.06.01 0 0 1000
Hiszünk az emberi megbocsátás erejében! :)))))
Előzmény: Zitka (996)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.06.01 0 0 999

Koszi, hogy megosztod velunk a tapasztalatodat :-))

Hát -- nem volt igazi, de meg lehetett enni és föleg a házigazdáknak mindig izlett.
Meg egyszer mondom, en az izlesen nem vitatkozom.
Kinek mi a finom, ezt nem en mondhatom.

ahány ország, annyiféleképpen csinálják az idegen ételeket
En mindig ez ellen harcoltam (intellektualisan). Egy kis pelda:
Olaszorszagban imadjak a Mozzarellat, ha egy olasz hazi asszony foz magyar porkoltet es beletesz Mozzarellat mert imadja, Olivaolajat mert ez egeszseges, Gorgonzolat mert jo kremes, tonhallal megbolonditja, te mit szolnal? Azt, hogy "az eredeti országból jött vendéglátósok is alkalmazkodnak részben a helyi ízléshez"??? Tenyleg??? Naaaaa...

En szerintem ez az olasz asszony deformalna a te kulturadot, legalabb kellene neki szolnod, hogy mi az igazi, legalabb. Szerintem.

Nem tudom, ez csak a velemenyem, de en nem iteltem meg Zitkat, csak a velemenyemet mondtam es egy csomot mosolyogdtam :-)))

Előzmény: carbonara (998)
carbonara Creative Commons License 2005.06.01 0 0 998
Ettem én már sok "igazi" magyar gulyást föleg Németországban, de Olasz - és Franciaországban is, többször külön az én tiszteletemre csinálták, mert hát ugye én azt szeretem igazán. Hát -- nem volt igazi, de meg lehetett enni és föleg a házigazdáknak mindig izlett.

Tapasztalatom szerint ahány ország, annyiféleképpen csinálják az idegen ételeket, mindig kicsit saját ízlésük szerint alakitva rajta, illetve az eredeti országból jött vendéglátósok is alkalmazkodnak részben a helyi ízléshez. Ez föleg a kínai konyhára vonatkozik, de az olaszra is. Egy németnek hússal kell jóllakni, igy aztán annyi sugo bologneset kap a spagettijára, hogy a tészta nem is látszik alatta.
Előzmény: Antonio Gambadoro (997)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 997

De ennek már tényleg semmi köze az olasz konyhához

Ez IGAZ! :-)))
Jezus Maria, micsoda nem olasz szoszt csinaltal! :-((
Nagy fantazia kellett hozza :-))

De ha nektek izlik, akkor... egeszsegetekre :-)))

Egyebkent ahhoz, hogy olasz Gorgonzola szosz legyen a kovetkezo dolog lenne szukseges:

Fokhagyma nelkul (legalabb olyan szoszba ami tejszines)

Olaj nelkul (legalabb olyan szoszba ami tejszines)

Oregano nelkul (legalabb olyan szoszba ami Gorgonzolas)

Magyar tejszin kremsajt (legalabb olyan szoszba ami olasz)

Kemenyito nelkul

URISTEN Zitka!

Előzmény: Zitka (996)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 996

Na várd csak ki, még nem írtam le, hogy hogyan csinálom. :-)))) Aztán nehogy dobj egy hátast! :-) Megnyugtatásul elmondom, hogy nem teszem authentikus olasz szószként a családom ill. a vendégeim elé ...  De bizony teszek bele fokhagymát.

Olívaolajban (vagy fele olaj - fele vajon) megfuttatok egy-két gerezd felszeletelt (vagy zúzott) fokhagymát, aztán felöntöm tejszínnel, kicsit beforralom. Ebben olvasztom fel a szétmorzsolt gorgonzolát, ha nem elég sűrű, akkor tejszínkrémsajtot is teszek bele. A gyerekek jobban szeretik így "lágyabb" ízűen, még akkor is, ha csak dolce gorgonzolával csinálom. A kisebbik lányom még oreganot is szór rá, de ő már csak ilyen oregano-mániás. :-)  Van, amikor gyufára vágott főtt sonkát is teszek bele...   Remélem, nem ábrándulsz ki belőlem. :-)))

Ennek egy "olcsójános" :-) változata - ha már alig van itthon valami - márványsajttal készül, és egy kis keményítővel sűrítem be. De ennek már tényleg semmi köze az olasz konyhához, úgyhogy OFF. :-)

Gnocchival szeretjük a legjobban, meg farfalleval.

Előzmény: Antonio Gambadoro (995)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 995

Én is szoktam tejszínes (lehet, hogy nem olasz :-) ) gorgonzolás tésztaszószt csinálni

De, Zitka, Olaszorszagban igy is szoktuk csinalni.
Olvasd a 988-as hozzaszolasomat: "A Gorgonzolat lehet kis tejszinben (Panna-ban) olvastani, de inkabb (light-osabb) langyos tejben."

de max. 5-10 dekát teszek bele négy személyre.
Ez jo, attol fugg, hogy milyen markans Gorgonzola izet szeretnel a szosznak adni.
Es attol is fugg, hogy Gorgonzola Piccante-t hasznalsz vagy Gorgonzola Dolce-t.

En kb. 10-15 dekat tennek bele 2-3 szemelyre, amikor a szosz csak Gorgonzolas, ha 4 formaggit csinalok, akkor termezetesen kevesebbet teszek.

Előzmény: Zitka (992)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 994

Nem, Bucatinivel vagy Spaghettivel nem okes

A Gorgonzolas tesztanak a javasolt tesztaformatumok:

Penne, Tagliatelle (vagy ennek csaladja: Taglierini, Pappardelle, Lasagnette, Tagliolini, stb.), Rigatoni, Farfalle, Mezzi Rigatoni (vagyis Mezze Maniche), Gnocchi

De orulok neki, hogy pont igy keszited :-)))

Előzmény: Merci! (991)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 993

De ezekben is szerepel az Italy, Italian szó... A style meg hasonlít a típusra.
Akkor meg miért kell szigorúbbnak lenni az élelmiszerekkel? :-)

A Style szo hasonlit a Tipus szora, pont ezert van nagy haboru es jogi vita.

Szerintem nem elfogadhatok az Italian Style, Styled in Italy, stb. kifejezesek, ezert az olasz gyartok harcolnak.

Előzmény: Selket (990)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 992

300 g gorgonzola???? Te jó ég! :-) Az egy heti fizetés... :-)) De nem is az ára miatt kaptam a szívemhez. Én is szoktam tejszínes (lehet, hogy nem olasz :-) ) gorgonzolás tésztaszószt csinálni, de max. 5-10 dekát teszek bele négy személyre. Annyira aromás, hogy ennyi bőven elég nekünk.

A kereskedelempolitikai szabályozás azért eléggé halad azirányba, hogy ne lehessen a 'típusú' meg 'jellegű' kifejezésekkel kibújni a márkanév- ill. eredetvédelem alól.

OFF: Biztos észrevettétek, hogy tavasz óta eltűntek a boltokból az oportó, kékoportó nevű borok. Csak portugieser néven lehet már forgalmazni itthon. De hogy miért épp a német elnevezést használják...???? ON

Előzmény: Antonio Gambadoro (988)
Merci! Creative Commons License 2005.05.31 0 0 991
Ó, a gorgonzolás tésztát én is pont így készítem! Ez az első olyan receptem ami ezek szerint autentikus... Bucatinivel okés? Persze néha csalok, mert ha nem jutok hozzá a gorgonzolához akkor márványsajt megy bele - úgy is finom, csak más :)
Selket Creative Commons License 2005.05.31 0 0 990
"A textilben a "Made in Italy"-t nem szabad hasznalni (kiveve olasz gyartoknak), akkor azt irjak, hogy "Styled in Italy", vagy "Italian Style", stb."

De ezekben is szerepel az Italy, Italian szó... A style meg hasonlít a típusra.
Akkor meg miért kell szigorúbbnak lenni az élelmiszerekkel? :-)

Igazad van, könnyebb így eladni, de mit tegyen az a vásárló, aki
- nem tud "kiugrani" eredeti termékekért vagy
- nem tudja megfizetni a nálunk is kapható eredeti termékek időnként igencsak borsos árát,
de mégiscsak kedve szottyan mondjuk egy tiramisu-jellegű édességre?

Értem ám, amit mondasz, igazat is adok, de egy régi kereskedelmi/jogi vitára mi sem találhatunk megoldást. Majd az okosok. :-)
Előzmény: Antonio Gambadoro (987)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 989

Antonio, nalunk a vacsoraadag majdnem 1 kilo tészta... 3 kamaszgyerekem van:DDDD

(A kavétejszin meg alig zsirosabb, mint a teljes tej, de majd kiprobalom tejjel is:)

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 988

Haaat a Gorgonzola alapu, illetve a  quattro formaggi szoszokba biztos nem kell (nem is szabad) leveskockat beletenni.

Vigyazz! A sima Gorgonzola-t hasznalj, mert a fél Gorgonzolas fél Mascarpones keszitmenybe eleve sok a tejszin (a Mascarponenak az alapja). Vagy pedig ilyenkor tenyleg ne tejszinben olvastass a sajtot.

A Gorgonzolat lehet kis tejszinben (Panna-ban) olvastani, de inkabb (light-osabb) langyos tejben. Csak olvastani kell, nem fozni.

Az alagat kis tejjel (ha tul suro) vagy parmigiano-val (ha tul folyekony) kell javitani.

Fel kilo tesztahoz eleg 300 g Gorgonzola

Előzmény: adrienne1 (986)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 987

Ezt szoktak jatszani es en "felrevezetes"nek szoktam nevezni.

Mindenhol itthon talasz "Mascarpone olasz jellegu" kremsajtot, nezd utana.

Eleve egy hiresnev (nagy betukkel) hasznalata, egy olyan szoval ("jellegu", "tipusu") kiserve osszezavarhatja a vasarlot.

Mi az a Mascarpone jellegu sajt? Vagy ez tenyleg Mascarpone, vagy ez nem Mascarpone, akarmilyen finom sajt legyen.

A textilben a "Made in Italy"-t nem szabad hasznalni (kiveve olasz gyartoknak), akkor azt irjak, hogy "Styled in Italy", vagy "Italian Style", stb.

Igy hasnalnak egy hires termeknek (vagy teruletnek) a hires tulajdonsaghoz kapcsolodo emocionalis plusz hozzaadott erteket egy masik temekkel es igy konnyebben tudjak eladni. Ez egy regi es nagyon szeles spektrumos jogi/kereskedelmi vita vilag szinten.

Bocs, de en igy gondolom...

Előzmény: Selket (983)
adrienne1 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 986

Vigasztalasképp az én (nem autentikus, sztem nem is nagyon olasz) gorgonzolas tészta-receptem.

Kb. masfél deci (kv)tejszinbe beleolvasztok fél kilo (na jo, sokan vagyunk ra) gorgonzola al mascarpone sajtot, hozza egy husleveskocka. Forrnia nem szabad.

Utana kifött tésztaval elkeverem.

(A recept amugy svajci bnömé, aki évekig élt Genovaban az elsö - olasz - férjével, de a husleveskocka biztos az ö talalmanya, mert azt Svajcban tesznek mindenhez).

Nem igazan olasz, gondolom én, de finommmm:)))

Előzmény: Antonio Gambadoro (980)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 985
off méltem on
Előzmény: Zitka (984)
Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 984

Nincs fix receptem, általában ami van otthon, az kerül bele. :-) Persze bab, szárzeller, répa, petrezselyemgyökér, zucchini, ilyesmi  mindig. A káposztát kihagoym, még ha szerepel is a receptben.  Pár éve, mikor még volt RAI UNO a kábeltévénken, rendszeresen néztem délben a La vecchia fattoria című műsort, nagyon szerettem. :-)  Nem tudom, mennyire jellemző egész Olaszországra, de abban a műsorban a legtöbb zöldséglevest egy kis pancetta megpirításával indították. Ezt a módszert átvettem én is. :-) Aztán jöhet rá a hagyma, pici fokhagyma és a sokféle zöldség. Paradicsompürével sűrítem, a tetejére természetesen parmezán jön. A fűszerezés változó, szeretem ebben is a bazsalikomot.  

Előzmény: Antonio Gambadoro (980)
Selket Creative Commons License 2005.05.31 0 0 983

Antonio, kitaláltam a megoldást, csak hogy ne legyél szomorú. :-)
Minden olyan termék nevéhez, ami nem eredeti, egy szócskát kell csak biggyeszteni: "jellegű".

És akkor lesz Mascarpone jellegű, Camambert jellegű sajt, olasz jellegű recept, stb. :-)

Na?

Előzmény: Antonio Gambadoro (979)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 982
antoniogambadorokukachotmail.com
Előzmény: medvemacs (978)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 981
De jo, hol vetted?
Előzmény: Törölt nick (973)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 980

A Minestrone meglesz, ha lesz egy kis idom :-)

Addig MINDENKItol szeretnem kerni, hogy mondjatok mar TI hogy csinaljatok.
Kosziiiiii

Előzmény: Kanbéka (970)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 979

Zitka, nagyon szomoru vagyok :-(

Ahogy mas teruleten is, itt is igeny kerdes.

Amikor Mortadellara nem volt igeny, addig itthon az igazit nem lehetett kapni (csak egy fura parizsiszeru magyar felvagottat).

Ha olyan igenyes lenne a Stahl nezosege, mint ti itt a Forumon, akkor rengeteg level erkezne a TV-be es ki is rugnanak a Stahl-t onnan, legalabb is tilos lenne neki olasz kajat fozni. De nem igy van, mindenki orul neki, hogy milyen finom OLASZ receptet mutat, hogy milyen ugyes, csak egy par 100 ember a tobbszazezer nezobol gondolja igy ahogy mi. Sajnos ido kell, fejlodes kell, stb. stb.

Miert kell neki egy anyanyelvu lektor, amikor igy is nagyon sikeres es sokan megveszik a konyvet, sokan nezik a musorat? Ez a baj, ilyenkor egy igenyesebb kornyezetben nem lenne szabad neki tv-ben (olasz kajat) fozni. Egyaltalan nem lenne neki sikere.

Amig mindenki veszi a Tihany (vagy a masik markaju) CAMAMBERTet, addid felesleges beszelni. Biztos finom de a Camamber francia termek, ez a igazi.

Előzmény: Zitka (972)
medvemacs Creative Commons License 2005.05.31 0 0 978

off

Antonio, hova lehet neked emilt küldeni? az adatlapodon "nem publikus" szerepel

on

amúgy mindenkinek javaslom, nézzen utána az adatlapjának (beállítások), mert múlt héten technikai okokból minden emilcímet titkosított az Index

Előzmény: Antonio Gambadoro (977)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.05.31 0 0 977

Igen!

"anche l'occhio vuole la sua parte" tipikus kozmondas,

"mangiare con gli occhi" is jo de ezt tobbszor akkor hasznaljuk ha pl. egy srac ugy nez egy lanyra, hogy "la sta mangiando con gli occhi" ;-))

"Si mangia anche con gli occhi" kajara hasznaljuk amikor azt hangsulyozuk, hogy abban a talban szinek is jol neznek ki, a disz, a kromatika, stb.

Előzmény: carbonara (971)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 976
de hát ez itt egy olasz topik, tehát gnocchinak nevezzük:)  (köszönöm)
Előzmény: Selket (975)
Selket Creative Commons License 2005.05.31 0 0 975
Bezzeg ha krumplinudlinak neveznénk... :-))) (Gratulálok a két kilóhoz!)
Előzmény: Kanbéka (974)
Kanbéka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 974
kevesen tudják, hogy kell mondani:(
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.31 0 0 973

Ugyan az olasz témához teljesen OFF, de a mostani a Nők Lapja konyhában meg a mexikói csirkecombok nevű képződmény receptjében ott a provance-i fűszerkeverék :-) vagyis inkább :-(

És akkor, hogy ON is legyek:

Sikerült vennem a minap cserepes rucolát, kiültettem a fűszerkertembe és máris szépen kezd magához térni, úgyhogy egy kis szerencsével lesz mit szedegetnem egész nyáron. :-)

Zitka Creative Commons License 2005.05.31 0 0 972
Na, sikerült ma reggel is jól felhúznom magam! :-) Félig OFF, de azért félig olasz. A mai műsorban kedvenc Stahlunk ;-) megint lazán elejtette, hogy 'fritatta'. Hátul a két T, és első szótagon a hangsúly. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ..............  Antonio, miért nem szól már neki valaki, hogy középen van a két T és a hangsúly a második szótagon???  Ami a szomorú: nemcsak szóban bénázik, a piros könyvében így van leírva is, nyomtatásban!!! Nincs pénze egy lektorra, ha már annyira olaszozik? Lehet, hogy megéljük, hogy a gnocchi-t is gnyoccsinak fogja ejteni? (nem vicc, hallottam már máshol... :-))) )

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!