Nézd, én a Duna mellett nőttem fel, (ugyan az 1460-nál, de ez asszem előny volt:-), nagyjából ismerem azokat a szabályokat, amik kötelezők a vízenjáróra.Illetve ismertem, mert a mostaniakkal azért nem vagyok tisztában.Ezzel együtt nem lenne bátorságom bármely vízijárművet akár egy métert is vezetni.Kivéve a kivételes esetet, amikor 20.-án a naszád kormányosának halaszthatatlan dolga akadt.Nem lévén más, én álltam be a Margit-híd előtt.:-))))) De a kivétel, ugye erősíti a szabályt..
A megfelelő embernek adott egy "jelképes" összeget, mire hogy-hogynem meglett az a fránya papír!
A másik, hogy egy nagyobb címletű bankjegy képezi az okmányt, ezt adja át ellenőrzéskor.
meglepődnél, hogy hányan vezetnek papír és ami még nagyobb baj alap fokú ismeretek nélkül! Mikor valaki a vörös és zöld úszók jelzéseivel sincs tisztában...
Valószínüleg ezért va az a sok baleset, mikor műtárgyakra akadnak fel.
Most újra kezd éledezni a víziélet, egyre több a hajó a víyzen, csak sajna nem azzal a szellemiséggel, ami "régen" a xízi embereket jellemezte! A motorcsónak státuszszinbólum, a vízisí divatsport, de arra még nem nagyon jöttek rá, hogy nem illik más stégjétől 10 centire teljes gázon elmenni, vagy az evezősök mellett egymás után több, teljes gázos fordulót csinálni!
Nyáron láttam a Gödi gátnál,, hogy egy hajóstársunk kétkézzel integetett a feje fölött, mire két arra haladó motorcsónakból is vidáman visszaintegettek neki, aztán mentek tovább...
Szóval egyre többen leszünk, de nem biztos, hogy ez jó...!
Nem, 500köbci, mert a Pannónia blokk csak az alap volt.Nem tessék a motorkerékpár hengerre gondolni, ez nem az.
Megpróbálok utánajárni, szülővárosomban talán él még egy-két ember, aki anno ilyennel utazott.Jó eséllyel találok is valakit, akkoriban vagy kétezer csónak volt Baján...
Szerintem meg kellene mérni a torok átmérőjét, nézni valami hasonló méretüt, aztán a fúvókák méretével bekarurálni az ideális üa. mennyiséget!
A 250-es MZ karbi elég jó, ha kicsit megpiszkáltuk 12 200 -as fordulatig tudott elég benzint szállítani. Persze a legjobb a hasonló méretű japcsi motor porlasztója lenne, azzal nem kellene variálni, úgy jó, ahogy van, csak egy kicsit drága mulatság!
Valami 1 torku asiannal próbálkoznék. Azzal biztosan nem fog annyit enni. De hogy a 30 LE sem lesz meg, az is tuti. De legalább fele annyit fog hörpölni.
Nekem a szaljut motorra raktak Romet karnit és lőn csoda. Majdnem annyit evett, mint a Buzuki kismotorom és azért delej maradt benne.
Ha valaki műszaki dolgokhoz is ért, érdemes próbálkozni.
Tudtok-e korrekt és működő megoldásról, amivel 30 LE Vihar (Moszkva) motorra más karburátort alkalmaztak, a stabilabb alapjárat és kisebb fogyasztás érdekében?
Hallottam kispolszki karburátorról, és egy sereg másról is, de korrekt és működő megoldást még nem láttam.
Más: Vadiúj vagy újszerű Neptunról tudtok-e, és mennyiért?
Csak papírral érdekelne.
Szeva, hát van egy rahedli negatívom apámtól, amin rajta van elölről-hátulról, de ez szkennelésre vár, mert annyi pénzem nincs, hoyg kinagyíttassam.
Szal türelem.
A műszaki adatokról nem tudok nyilatkozni, apu 77-ben meghalt, anyám meg nem tud semmit, azon kívül, hogy akkor fiatal volt és bohó, a csónak meg remek.
A köbcentiben nem vagyok biztos, majd megkérdem anyámat.
Asszem az 1480-as fkm táján készült, de meg nem mondom, konkrétan hol.Apámnak sok helye volt szerteszéjjel a Dunán, a hajó a háttérben meg Mohács-Bp járat volt.Szal akárhol is lehetett:-))
A moci adatait nem tudom, emlékeimben 500cm2 él.A testet nagyon is kiemelte édesanyám emlékezete szerint, kár, hogy apám nagy fotós volt, de mindig ő fotózott,nem őt fotózták.:-(((
Nekem is egy mahagóni volt az első hajóm, egy karsai 410-es, vihr motorral. Nagyon jó test volt, attól is siklásba jött, ha egy nagyobbat belerúgtál(persze biztos nem tűrtem volna, ha valaki rugdossa)
Nohát addig jutottam, hogy a kirtikus csavart körültekertem teflonszalaggal,
hajtóműolaj beönt, aztán indítás-rángatás. Közbe volt vagy nulla fok, meg
sötétedés, de a lényeg, hogy pár taktusra beröffent végül, úgy értem, hogy
járt pár másodpercig a motor. Ennyi idő is elég volt, hogy jöjjön az ellenőrzővíz,
vagyis volt hűtés.
Az első menetben tulajdonképpen erre voltam a legkíváncsibb.
Asszem a folytatás tavasszal lesz, karbipucolás stb.
Békanyálmirigy csábított ide, egyébként a Gőzhajók, hadihajók...., meg az aknásznaszád topicban "lakom".
A téli tárolásnál én egy keveréket szoktam a motorba tölteni: 2dl motorolaj, (15W40) 1 dl benzin. Lassan átforgatom vele a motort, míg a kipufogón folyni nem kezd, azután visszakapatom a gyertyát, de csak annyira, hogy bennemaradjon a furatban. Tavasszal tiszta benzinnel vagy keverékkel átöblítem, aztán mehet!
Ami gyakori hibát okoz:
A benzin hajlamos szétbomlani, marad egy higítószagú lé. meg valami sárga trutyi, ami szépen eltömi a fúvókát!Ez megelőzhető azzal, hogy az utolsó tank benzinhez BRIGS adalékot keverünk. Nem drága és sok bosszúságtól megkimél!
Mi farokhosszabító hajóknak hívjuk újgazdagék csodajárgányait, nálunk (1666 fkm. Dunakeszi) jelentős mennyiségben fordulnak elő és törik is a hajókat mint a mókus a mogyorót!
Persze akad normális ember is drága hajóban, de elég ritka!
Az viszont tény, hogy rohadtul le tudják nézni azokat, akik nem milliós hajóban ülnek!
A közlekedéskultúra a vízen sem jobb, mint a közutakon, csak azt nem értik meg sokan, hogy ha itt mérnek el valamit nem tudják a járda szélén ülve várni a mentőket!
Én most ezt bűvölöm:
Ez egy balatoni test, Castoldi-jet hajtóművel. Egy WV 1,6 Dieselt kap, meg persze piros-fehér fényezést és tavasztól láthatjátok a Dunán.
Ez a másik mentőhajónk, ezt 115-ös, négyütemű Suzuki tolja.Használunk még egy vízsugaras, Volga motoros KRIM -et is, de az sajna nem a miénk!
Hayh! El vagyunk havazva totál a karácsonyi lázban.
Bekanyalm: még a Forelle beizzitasig se jutottam el, merhogy előbb olajat akartam tenni bele a hajtóműbe, nade ott egy csavar - az úgynevezett levegőztető - azaz a
felső csavar egy kicsit beteges vót (sziloplaszt???). Na erre csavar után mentem,
meg hideg van, meg iszonyú sok a dolog. De az idén még csak be kéne rántani.
A motorcsonakos topicban viszont látom az éledést.
No találtam 1 képet, amely a ladikomról szól. Ott van a kép alsó részén, egy narancsszínű ülőlappal az ülődeszkáján. Nem kinevetni. A többieket azért tettem be, mert lássátok, hogy asoroksárin milyen ladiktípus van.
A nagy gépekkel kapcsolatban, néha eszembe jut, amikor 3 éve aug. 20 -án kimentünk a ladikommal a fáklyás felvonulásra. Iszonyat mennyiségű hajó volt, meg van is kint minden évben. Odafele még semmi, hanem amikor vége volt a tüzijátéknak, és egyszerre elindult a nép visszafele, na az horror. Mintha szökőár jött volna minden irányból. Egy barátom + asszonyka is jött velünk. Szegény pára már azt hitte, hogy a hullámsírba veszik mire kikötünk. Amúgy nagyon szép az egész buli. A rakparton kb. 30000 ember, a vizen kb. 150 hajó , ha Szegeden jártok egyszer nézzétek meg.
Bekanyalmirigy:
Azt a 4hengeres Vihart hol láttad? Azt hittem, csak legendákban él.
Bár egy orosz hajós fórumon valami szó volt ilyen -nem gyári!- alakításról, csak az a baj, hogy nem tudok én igazán oroszul, ahogy következtettem a szövegből, nem túl sokra mentek a dologgal, pár LE-t nyertek csak. Viszont pl. nézd meg a 70lovas Königet, persze én még csak képen láttam, az is total az mint a kéthengeres, csak 3 hengerrel, viszont 2 karbicsekkel (gyönyörű, jóvóna egy olyan, a Vihr leánykori nevén König, mellesleg a Tomos is).
Úgy van, úgy van! Ültem egyszer egy ilyen hajóban, fene tudja hány lóerős, 120, nem tévedés egyszázhússzal mentünk. Azt hittem leviszi a szél a hajat a fejemről. Nagyjából szörnyű volt. Azért már vannak nagyobb hajóval túrahajósok is itt-ott.
Sajnos a szegedi sporiknak is kijút a jóból. Évről - évre egyre nagyobb és egyre több szar jelenik meg a Tiszán is. Persze nem sétahajókázni használják őket...félelmetes amit művelnek. Na a puszák meg többnyire a csóró ladikost baztatják. Ez kb. ua. mint szárazföldön. Csak egy vigasztal, mégpedig az amikor egy- egy uszadékot telibekapnak ezerrel;:)))...Már nagyon várom a léki csukázást!!!
Nekem sajna egy horgászladikom van, azon a buzuki motor. Hasonlót tudnék mutatni, csak félek, kinevetés lesz a vége.
A soroksári duna ágon 150 LE-s gépek is vannak, mert valami hülye szabályt eltöröltek. Innentől kedve vizi jártasságival 9-15 LE-s gépek is mennek a partlakók körében, de az újgazdagok bayliner testtel esetleg intruder testtel nyomulnak olyak 50 csomós! sebességgel. A motoruk 90 feletti lóerővel bírnak, általában 115 és 150 közé esnek. Ha elmennek mellettem, miközben a rekettyés mellett pecálok, majd kifordulok az 1,25 méter széles ladikomból...
Az angyali sziget az egyik legnagyobb sziget a soroksárin. Annak az északi (pest felé eső) csücskétől kb. 1 km-re vagyok egy nagy horgásztanyán (több,mint 50 ladikkal bíró).