Keresés

Részletes keresés

agicza Creative Commons License 2007.10.28 0 0 204
Megvan: a labdabiztos burkolathoz telített/impregnált fakorongok! Hmm?
Előzmény: caterina3 (196)
agicza Creative Commons License 2007.10.28 0 0 203
Még két link az előbbiekhez kapcsolódva, aztán ennyit mára: természetközeli házak, itt pedig hasonlóak a hegyoldalban természetes anyagokból...
Előzmény: agicza (202)
agicza Creative Commons License 2007.10.27 0 0 202
Az a szép zöld gyöp... Nem lenne szabad lemondani róla, még a kavicsburkolat sem helyettesíti kellőképpen, a zöld felület adja a hátteret ahhoz, hogy a 'beltartalom' érvényesülni tudjon. Igazán a kavics mellett nem tudok olyan srapabíró, és tájba illő burkolatot, ami gyerekbiztos és hosszabb távon is bírja az ilyesfajta intenzív használatot... Kosárpályának a játszóterekre használt gumitéglák esetleg nem jelentenének jó megoldást?

ZsuR: aranykezű barkácsmester az urad, főzz neki sok-sok ízletes gyulyást, megérdemli, hogy egy ilyen szaletlit képes egymaga összedobni!! Akkor végül most nem a fióktetős megoldás lesz, ha jól látom, hanem simán lehozzátok az ereszt, kicsit jobban megbuktatva az új tető hajlásszögét? Mivel terveztétek fedni?

Más: hoztam nektek egy linket, félig off, de akkor is elgondolkodtatóan meseház: hobbit ház, kívül-belül

Ez pedig egy olvasgatós blog, mindenféle odds and ends, túl késő van már ahhoz, hogy eszembe jusson a megfelelő szó rá: scribal terror
Előzmény: caterina3 (196)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 201
Már egész jól álltok vele! :-) Nagyon ügyes a férjed!
Előzmény: ZsuR (200)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.26 0 0 200
Ferjem szabit vett ki a hetre, hogy megcsinalja a fedot a spa fole, hat erre esik az eso. O meg majd jol megfazik. . .de csinalja meg a szemerkelo esoben is.

Eddig jutott ma ( a tobbi anyagot mar megvette, csak fel kell rakni):

Előzmény: ZsuR (162)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.26 0 0 199
Nem is kell kapa. . .csak egy aso, es ujra korbemenni, belenyomni a foldbe, nem forditani, csak "levalasztani a fu oldalarol. . .az agyas fele. Igy a fu szele szep "crisp" marad, eles volnal, ami adja a manikurozott kinezetet, es elvag minden gyokeret.

Persze a gaz az terjed, de a fu nem. Viszont nincs semmilyen fu-fa-muanyag elvalasztora, nincs kiadas, es a munka sem olyan sok - viszont az eredmeny. . .szep.
Előzmény: agicza (191)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 198
Igazad van; ilyen lenne például a (talpas betűt tekintve) I formájú gumiburkolat, de sajnos megfizethetetlen, ha jól számolom, több mint kétmillió forint lenne csak az anyagár. :-((
Előzmény: CBNora (197)
CBNora Creative Commons License 2007.10.26 0 0 197
Semmiképpen nem betonoznám le, ha megnőnek a gyerekek, és unni kezdik a telket, nem tudsz vele mit kezdeni. Valami olyan kéne, ami vagy szép, vagy később fölszedhető.
Előzmény: caterina3 (196)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 196

Nagyon köszi, utánanézek ezeknek, hátha valamelyik faj bejön nálunk. :-)

 

A mi telkünk közepesen nagy (300 négyszögöl körüli), de a gyepfelület ehhez képest viszonylag kicsi. Nekem nagyon tetszenek a "Brookes-stílusban" leburkolt kertek, dús növényzettel, részben kiemelt ágyakkal, cserepesekkel stb. tarkítva, csak nem tudom, nem lenne-e túl sok a kő. Persze ez legfeljebb csak a díszkerti részre felelne meg.

 

A gyerekek részére elvileg gumiburkolat lenne jó, a fű semmiképp nem megfelelő a kosárpálya miatt -- nem pattog rajta a labda --, csak az meg sajnos iszonyat drága, nem is értem, miért kerül 10 ezer körüli összegbe négyzetméterenként, miközben ingyen beszerzett hulladékból állítják elő. :-( Nincs valakinek valami jó ötlete ehelyett? Mert alternatívaként csak a beton merült fel bennem, de az meg szörnyű lenne. Vagy esetleg beton valami teniszpálya-burkolattal? Vagy nem t'om... :-((

Előzmény: CBNora (195)
CBNora Creative Commons License 2007.10.26 0 0 195
A mi veresnadrág csenkeszünkre (Festuca pseudovina) pl. azt írja a növényhatározó:
"Legelőkön, taposott területeken mindenütt gyakori, társulásalkotó, nagy tűrőképességű növény." Gödöllő környékén gyűjthető még a F. wagneri, F. vaginata, F. rupicola, pontosan meghatározni persze nehéz, de nem is túl fontos. F. glaucánk nekünk is van a sziklakertben, az tényleg nem taposható.
A szegély a csenkesz között lévő tarackbúza miatt kell nálunk, nem tudunk tőle megszabadulni. Ebben a fűben elég rondán néz ki, de kénytelenek vagyunk túltenni magunkat rajta.
A kőburkolat nagy mennyiségű cserepes növénnyel valamennyire ellensúlyozható, közbe lehetne szúrni ágyásokat, de szaladgálni nem jó, a gyerekek lehorzsolnák a térdüket. Kis kertekbe nekem tetszik a burkolat-fa-cserje-virágágyás kombináció, ha kevés helyem lenne, valószínűleg sajnálnám is fűvel elfoglalni.
Előzmény: caterina3 (193)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 194
Nálunk is nő egy csomó gyönyörű őshonos növány a környéken, pl. van valami ezüstlevelű, párnás "izé", ami felér a legszebb sziklakerti évelőkkel... Meg deres csenkesz, meg kamilla stb. Én szoktam gyűjtögetni... :-) Sajnos ezeknek a növényeknek a többségét nem ismerem név szerint. :-(
Előzmény: agicza (190)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 193

Köszi az ötleteket! :-) Igyekeztem én is a környéken gyűjtögetni az őshonos füvekből a szebb, finomabb levelűeket, egy részén a teleknek már sikerült egészen tűrhető gyepet létrehozni ebből (a traktor nem a miénk, :-)) csak éppen félreállt előttünk):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az általam ismert csenkeszfaj szerintem járható és nyírható gyep alkotására nem alkalmas, nálunk a deres csenkesz (Festuca glauca) őshonos, de az gyakorlatilag nem alkot normális gyepet, és a járást sem bírja (nálunk meg hála Istennek két élénk fiúgyermek rúgja a gyepet). Viszont nagyon szép például sziklakertben.

 

Pár éve vettünk dobozos, elvileg kifejezetten szárazságtűrő gyepet (nagyon drága volt, és úgy emlékszem annak az egyik összetevője széleslevelű csenkesz volt -- van ilyen?), de sajnos ez meg nagyon nem bírja a taposást. (A gyerekek játszórészéhez ültettük.)

 

A múltkor a neten nézegettem, hogy Amerikában a csillagpázsitnak (ami tényleg ritka szívós növény) vannak nemesített, igen tetszetős változatai, nem tudom, például azokhoz hozzá lehet-e jutni, meg főleg, hogy érdemes-e, hisz azok meg nem a hazai viszonyokhoz edződtek.

 

De bocsánat, ez már nem tartozik szorosan a topic témájához. :-)

 

Fűügyben már annyira neki vagyok keseredve időnként, hogy az is felmerült bennem, hosszú távon valami tetszetős -- pl. terméskő -- térburkolatot alkalmazok gyep helyett is, de azért ekkora felületen az elég brutális lenne. :-(  Mi a véleményetek? A rendkívül nagy mennyiségű és buja növényzet tudná ezt ellensúlyozni?

Előzmény: CBNora (192)
CBNora Creative Commons License 2007.10.26 0 0 192
Vannak szárazságtűrő csenkeszfajok, kimondottan homokra valók. Más hatású, mint egy tarackoló füvekből álló gyep, vékonyszálú fűcsomókat alkotnak. Nekem nagyon tetszenek, a sziklakertünk elé ültett veresnadrág csenkesz is ilyen. Ennek régebben boltban vettük a magját, most úgy tudom a Szarvasi Öntözési Kutatási Intézet (vagy valami ilyesmi) árulja, nekik kimondottan szárazságtűrő füveik vannak. Vagy érdemes nyáron elmenni homokpusztára magot gyűjteni. Én szerettem pl. a Szentmártonkáta környéki nyílt homoki gyepeket, de Gödöllő környékén is vannak jó helyek.
És hogy ne legyek nagyon off: ezekhez a csenkeszekhez nem kell ágyásszegély.
Előzmény: caterina3 (188)
agicza Creative Commons License 2007.10.26 0 0 191
Ja, hogy egy árok van a kettő közé iktatva, így már világos... Egy kapa kérdése az egész tisztán tartása, meg ha már nincs az embernek más dolga, mint a kertfenntartás, akkor lehet, hogy tényleg megléphető megoldás. Köszi a rajzot! :-)
Előzmény: ZsuR (186)
agicza Creative Commons License 2007.10.26 0 0 190
:-)) Bármikor, bőven van belőlük, de tényleg. Éppen azon agyaltam, hogy lefotózom, mi mindenféle fű nő errefelé, csak úgy vadon, a mocsárzónába pl. belesodort valami gyönyörű, ernyőszerű-szökőkútszerű füvet a szél, az pl. nagyon is tetszik, akkor egy mini Cyperust is sodor a szél mindenhová, a kis cserepeimből nótóriusan kikel belőle, a vízben meg ahol megtelepszik, onnan jószerével kiirthatatlan. Na meg a szomszédból jön át egy másik fűféle, ami akár törpe sásfélének is bátran elmehetne, szóval van itt minden, amíg a komoly fagyok le nem tarolják... Áááh, előbb-utóbb őket is meg kellene tanulni, ki kicsoda, de nagyon nem fűlik hozzá a fogam. :-S
Előzmény: caterina3 (188)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 189
Sajnos ez a csillagpázsitnak meg se kottyan, az a talajfelszínen is terjed...
Előzmény: ZsuR (186)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 188
Lehet, hogy szavadon foglak... :-))) A csillagpázsitnál jobb egyébként. És legalább szép zöld gyepet ad, ez tavasszal és ősszel besárgul.
Előzmény: agicza (185)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.26 0 0 187

Nem igazán tudom, hogy mutatna, azt hiszem, nem láttam még ilyen megoldást. De van néhány maradék cserepünk a tetőről, szerintem legközelebb kipróbálom, milyen látvány, s ha el nem felejtem, le is fényképezem. Majdnem teljesen a talajba süllyesztve el tudom képzelni, hogy elmegy, azt hiszem. Ami szimpi benne, hogy természetes anyag.

 

Elvileg lehet(ne) nálunk is halogatni, de -- úgy érzem -- kezdeni kell a problémával valamit, mert iszonyatos energiákat visz el fölöslegesen ez a gyökérkiszedegetés. :-(

Előzmény: agicza (184)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.26 0 0 186
Hm. Nem minden evben. . . az asonyom eleg sokaig tartja magat, es a V alaku arkon atmenni ido a funek! Akkor terjed, ha ujra tele van folddel.

Valahogy igy nez ki:

Előzmény: agicza (184)
agicza Creative Commons License 2007.10.26 0 0 185
Ja, gyomok: amióta a kert megvan, a legrégebben az ágyásba került növények tövénél örökös harcban állok ezzel a nagyon finom szálú, de erősen tarackoló fűfélével, amivel a gyepet is anno megcsinálták. Nagyon szeretem, de kiirthatalan a nagyobb évelők közül, úgyhogy az Astereknél néha meg is hagyom, olyan szépen, szökőkútszerűen nő ki belőlük - aztán ha már zavaróan hosszú, akkor letépkedem őket... :-)) És hogy tarackbúzát meghonosítani.... Caterina, innen bármennyit vihetsz, de csak saját felelősségedre! ;-P
agicza Creative Commons License 2007.10.26 0 0 184
Az ásós technika itt fél évnél tovább sem bírja, a fű megállíthatatlanul terjed, miért, te milyen rendszerességgel szoktad végigásózni az ágyásaid szegélyét?

Caterina: a cserépre már gondoltam, csak valahogy nekem nem passzol az összképbe, még hódfarkú kivitelben sem.... nade nem baj, még enélkül is működőképes a kert, az a szerencse, hogy ahol nem akut a helyzet, ott egy ilyen szegélyezést az ember bármeddig halogathat, igaz? ;-))
Előzmény: ZsuR (171)
agicza Creative Commons License 2007.10.26 0 0 183
Most már marha késő van rajzolni, semmi munkapult nincs benne, ahogy én gondoltam, csak egy bádog, ódon falikutat képzelj el, megnyújtva, és a padlóra helyezve, kb. 100 cm magasságút, de mindezt téglából és fából....
Előzmény: mzsperx (170)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 182
Most ki fogtok nevetni, de én éppen hogy próbálom megtelepíteni a tarackbúza egyik változatát, de alig akar terjedni, és csak magról hajlandó. :-) A másik telkünkről hoztam át, és gyönyörű gyepet ad(na, ha hajlandó lenne terjedni).
Előzmény: CBNora (176)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 181
Igen, ő az.
Előzmény: CBNora (178)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.25 0 0 180
Igen, neked van igazad - most jartam utana. Akarmi is a neve - utalatos, allando harc.

Fogok betenni egy kepet egy masik nagyon kellemetlen gazrol, amit ugyan konnyu kihuzni, de rengeteg van belole, es hatalmas iramban no. . .evek ota harcolok vele!
Előzmény: CBNora (179)
CBNora Creative Commons License 2007.10.25 0 0 179
A tied szerintem pirók ujjasmuhar, Digitaria sanguinalis.
Előzmény: ZsuR (177)
CBNora Creative Commons License 2007.10.25 0 0 178
Előzmény: ZsuR (177)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.25 0 0 177
Nalunk nem csillagpazsit a neve a gyomnak, hanem "crabgrass" - de azt hiszem ugyanarrol beszelunk:
Előzmény: caterina3 (172)
CBNora Creative Commons License 2007.10.25 0 0 176
Úgy látszik, nálunk a csenkesz között nem tud igazán kibontakozni. Ott felül kúszik a csillagpázsit, mélyebben meg a tarackbúza. A csillagpázsitot letépkedéssel eddig meg tudtam fékezni. Szerintem az egész biztos, hogy simán kiszúrja a geotextilt. Ha nem sajnálnám az időt és a pénzt, kombinálnám a láthatatlahul beásott műanyagot (kiálló részekre esetleg fűnyíró késcsere előtt) valami mutatósabb láthatóval.
Előzmény: caterina3 (175)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 175
Valóban kúszik a talajfelszínen, de azt még viszonylag könnyen le lehet tépni. De sajnos mélyen is tarackol, legalábbis nálunk, homokon 20-25 cm-re is megtalálni a "csápjait". :-(
Előzmény: CBNora (174)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!