Keresés

Részletes keresés

méregkeverő Creative Commons License 2008.04.13 0 0 80
(78)
Előzmény: breien (79)
breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 79
Nemcsak te kevesled azt az összeget, de ez van +fogalmazva a 190/2004. kormányrendeletben. Azt a részét a kormányrendelet szabályozza.
Az eftársaknak az emberélet soha nem számított (főleg, ha a más életéről van szó)
Ebben az esetben a PSZÁF-nek nem az "eftársak értékrendjéből" köll kiindulni, hanem , hogy európában hogyan is taksálják az ember egészségének, adott esetben életének elvesztését a bíróságok, mivel az egyesületnek azt a kárösszeget köll megfizetni, amit a bíróságon (nem magyar bíróságon ) megitélnek.

Az eftársak elvannak maradva néhány nagyságrenddel. (valszeg, most is ezt "nézhették el" a "kártartalék " meghatározásakkor.)
Talán, ideje lenne az eftársaknak elgondolkozni ezen is.
Előzmény: méregkeverő (77)
méregkeverő Creative Commons License 2008.04.13 0 0 78

Nem tudok olvasni:

 

1,250 millió az 1 milliárd 250 millió káreseményenként személyi sérülésekre..

Azt már nem keveslem...

Előzmény: méregkeverő (77)
méregkeverő Creative Commons License 2008.04.13 0 0 77

"...személyi sérülésekre 1 250 millió Ft-t fizet ki káreseményenként ..."

 

Ezt igencsak keveslem, ha több károsult is hosszabb időre elveszíti a munkaképességét...

Előzmény: breien (75)
breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 76
sajnálom, ha még mindíg nem látod az összefüggéseket.
Az előbbi hsz-emmel csupán annyit akartam tudtukra adni az olvtársaknak, hogy a "versenyszférában" mennyire összetett és bonyolult egy illen "egyszerű" eset megitélése. Ideje lenne a politikusainknak is összefüggéseiben látni a problémákat, mielőtt barbár módon nekiesnek egy egy terület szétverésének.
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (74)
breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 75
Kedves méregkeverő.

Az eddigi infornációk ugye arról szólnak, hogy a "kártartalék" képzését nem találta elfogadhatónak a PSZÁF. a vizsgálatkor a gépjármű felelősség biztosítás termék esetében.

Az egyesület a tag díjbefizetése ellenében vállaja, hogy egy káresemény kapcsán, dologi károkra max. 500 millió Ft.-t személyi sérülésekre 1 250 millió Ft-t fizet ki káreseményenként (gondolj bele, csúcsidőben autópályán egy MÁV. biztosítóegyesületi tag egy tömegbalesetet idéz elő, külföldi állampolgárok is sérülnek )

Mi az alapvető különbség a biztosító egyesület és a biztosító Rt.-között?

Az egyesülettel csak tagok létesíthetnek biztosítási jogviszonyt (köthetnek szerződést ), tehát, ha a kárhányad lényegesen nagyobb a díjbevételnél, akkor a tagdíjakat utólag is megemelhetik (valszeg, ezt módosíthatták tavaly, az alapszabályukban, amihez joguk van)
Ennek alapja lehet, hogy valószínűleg az elmúlt években a kárhányad olyan alacsony volt, hogy ezt megtehették? vajon mennyire vették figyelembe a "káringadozási tartalék változását", annak lehetőségét, mivel arra hivatkoztak, a tavalyi évben jelentősen megnövekedett az újbelépők száma az egyesületbe. Nagymértékben megnöveli a kockázatot az újonnan belépők nagy száma.

A biztosítók működésének három alapfeltétele van a törvény alkotásban meghatározva:

- a jóhiszeműség

- a tisztesség követelménye

- az együttműködés kötelezettsége, mely mindkét félre értendő.

Az együttműködés kötelezettségét szigorítja a "fogyasztóvédelmi kötelezettség" mely alapvetően a biztosító ügyfelei érdekének védelme a biztosítási szerződések esetében irányadó "egyoldalú kogencia elve" illeti meg a biztosítottat. Talán ez sérülhetett akkor, ha az egyesület "biztosítástechnikai eredmény számítása esetén egymilliárd Ft. egyből kimutatható volt, hogy azt máris kivehették? ( amostani bizonytalan pénzügyi helyzetben - infláció növekedés, amortizáció, és egyébb kockázati elemek figyelembe vételével biztos, hogy erre lehetősége volt az egyesületnek?)

Ugyanakkor, a Ptk 209§ (1) illetve a 235 - 237 §-t is figyelembe köllene venni, különösen a Ptk 209/A § alapján, amely kimondja "a tisztességtelennek tartott általános szerződés feltételeit" akkor is megtámadhatják a felügyeletet gyakorló országos szervezet vezetője, ha az nem minősül általános szerződési feltételnek. Tehát, a PSZÁF elnöke kezdeményezheti a módozat felfüggesztésén túl, akár az általános szerződési feltételek (egyesület alapszabálya ) nem tartalmazza az olyan rendelkezéseket, mely ez esetben biztosítaná:
- a biztosítót a szerződés bármely feltételének értelmezésére egyoldalúan jogosítja

- a biztosítási terhet a fogyasztó hátrányára változtatja meg (itt, figyelembe kell venni a károsult érdekeit is )

- a biztosító szolgáltatása teljesítésére aránytalanul hosszú vagy nem megfelelően meghatározott határidőt biztosít. ( EU-s tagország lévén, a károsultak esetében nemcsak a hazai károsultakat értjük. más országokban a "kárrendezési kultúra" sokkal magasabb szinten van mint nálunk )

ölég bonyolult eset. látod, ezért is félek én a most "átvert egészségpéntár törvénytől" itthon.

breien
Előzmény: méregkeverő (70)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2008.04.13 0 0 74
Az a baj veled, hogy eszelős vagy. Bármelyik topikba írsz, valami hajmeresztő gondolati bakugrással eszedbe jut róla valamelyik szokásos rögeszméd, és áttessékelsz mindenkit egy másik topikba. Ne tornáztass, légy szíves. Ha a magyar egészségügyről akarok beszélni, vagy a kormányzati korrupcióról, egyedül is odatalálok.
Előzmény: breien (63)
Contempt Creative Commons License 2008.04.13 0 0 73

"A Fővárosi Bíróság sajtókapcsolati titkársága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte K. Bálintot, K. Lajost, F. Gyulát és T. Tibor Károlyt a vám- és pénzügyőrség által különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt indított ügyben. Két további gyanúsítottat, K. Melindát és T. Krisztinát a bíróság házi őrizetbe helyezett. A végzés nem jogerős, ellene a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek. A kényszerintézkedésekről a Fővárosi Bíróság dönt jogerősen. "
 

Előzmény: Contempt (72)
Contempt Creative Commons License 2008.04.13 0 0 72

Előzetesben a MÁV Biztosító vezére

2008. április 13., vasárnap, 15:07|Utolsó módosítás: 2008. április 13., vasárnap, 15:07

 A MÁV Biztosító négy munkatársának előzetes letartóztatását, kettő esetén pedig házi őrizetet rendelt el vasárnap a bíróság. Az előzetes letartóztatásba helyezettek között van a biztosító az elnök-vezérigazgatója is. Az ügyben sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt folyik nyomozás.

 

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) egymilliárdos sikkasztási ügye miatt négy embert - köztük a biztosító első emberét - előzetes letartóztatásba helyezett vasárnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Két további gyanúsított esetén a házi őrizetét rendeltek el. A végzés nem jogerős, ellene a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek. ..."
 (Origo)

Contempt Creative Commons License 2008.04.13 0 0 71
Úgy tűnik, hogy biztosítókra is évényes:  "Hol van egy bankrablás egy bankalapításhoz képest!" :D
méregkeverő Creative Commons License 2008.04.13 0 0 70

1. Nem a törvényt módosították, hanem a MÁV Biztosító Egyesület alapszabályát.

2. Ami most történt az nem "biztosítási csalás", hanem prózai sikkasztás!

Előzmény: breien (69)
breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 69
A topicban tisztáztuk, hogy tavaly módosították a törvény azon szakaszát, mely a káröszeg túllépése esetén az egyesületi tagokra hárítja át utólag annak megemelését.

erre máris itt van annak az eredménye.

" a gyanú szerint egymilliárd forintot utaltak át a káresetekre elkülönített tartalékból különböző bankszámlákra, ahonnan fel is vették a pénz egy részét"

Mi ez, ha nem "biztosítási csalás"? Mit gondolsz, a károsultakat milyen pénzből fogják kártalanítani? Egy biztos, hogy nem a MABISZ -keretből, mert arra a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget.
Mit mondott az osztrák államelnök, amikor az ottani eg. péntárak több tízmilliárd €-s hiánya napvilágra került? " az adófizetők pénzéből nem engedi , hogy kártalanítsák a pénztárakat".- ennek ellenére tartok attól, hogy éppen az európai egyezmény 2. cikkelyére hivatkozva fogják ott is az adófizetők pénzéből pótolni, ahogyan a hollandoknál tették, az "élethez való jog-ra" hivatkozva.
Előzmény: méregkeverő (67)
breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 68
" Magyarán, alapból antikapitalista a negyérdemű"

Egyáltalán nem erről van szó. Nézz körbe európában. Mindenhol, még a volt szocialista országokban is büntetik azokat a cselekményeket, amit nálunk elkövetnek "jogszerűségre"? hivatkozva.

A cseh min. elnöknek egy tiztázatlan ingatlan ügye miatt le kellett azonnal mosdania nemcsak a min. elnökségről, de a pártban betöltött tisztéről is.
Helmut Kohl kancellár lemondott a közéleti szereplésről, visszavonult, pedig az ő esetében nem saját célra és nem közpénzt kellett volna igazolnia a kampány során. (tudva levő, hogy mekkora összegeket emészt fel a kampány. ) A mostani "koalíció" és holdudvara sokat emlegeti az újabb %? milliárdot a választásra, de ha jól összeszámolod, csak a kisebbik koalíciós párt ettől többet költött a mostani referendum "kampányára" (ráadásul, mélyen megalázva és megsértve a választó polgárok millióinak emberi önérzetét )

Miből pénzelték azt a kampányt? (no és a 2006-os ogy. választások kampányát kik és miből finanszírozták? )

A "rablókapitalizmust" utasítjuk el, amit a cucializmusban szocializálódott vadkapitalisták testesítenek meg ebben az országban. A hetvenes évek első felétől dolgoztam együtt "kapitalistákkal" műszakiként. A kapitalistának már akkor is volt annyi esze, hogy első kérdése mindíg az volt "megtudod csinálni"? igenlő válasz esetén a második kérése "írj össze mindent, amire szükséged van ahhoz, hogy kész legyen a megbeszélthatáridőre" - a határidőt is előre tisztáztuk-. Ami a legfontosabb, amikor készen lett a munka, soha nem sunyiskodott azért, hogy az érte járó díjazást tisztességesen megfizesse, vagy hogyan is síbolhatná vissza utólag tőlem. ( a mostani adóemelések arról szólnak, hogy az "elsíbolt" ezer milliárdokat adóemeléssel velünk akarják újra megfizetettni.)
Ráadásul, olyan primitíven és brtutálisan teszik, hogy már eddig is több embertársunk az éeltével fizetett a "mohóságukért", a szakmai és emberi hiányosságukért. Ezért kell őket felelősségre vonni, de minnél hamarább.

breien
Előzmény: Törölt nick (62)
méregkeverő Creative Commons License 2008.04.13 0 0 67

"Miről is szól a topic?
Egy biztosító egyesület, miután törvénymódosítást hajtottak végre, a "kárrendezési keretből! vett ki egymilliárd Ft-t és azt magáncélra használták"
"

Ennek nézz jobban utána!

Előzmény: breien (63)
karesz2 Creative Commons License 2008.04.13 0 0 66
Csüccs...
méregkeverő Creative Commons License 2008.04.13 0 0 64

Utasítsuk el a profitot!

 

Menjünk vissza a fára!

breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 63
.......törzsvendég.

Eu.-s tagországként, nem árt ha tudomásul vesszük, hogy milyen értékrendet vállaltunk fel a csatlakozási szerződés aláírásával.

Jogerős bírói itélet arról, hgyan is értékeli egy európai bíróság az élethez való jogot.

" megsérti az emberi jogok európai egyezményét, annak is a 2. cikkelyét az élethez való jogot"

Miről is szól a topic?
Egy biztosító egyesület, miután törvénymódosítást hajtottak végre, a "kárrendezési keretből! vett ki egymilliárd Ft-t és azt magáncélra használták"

Miről is szól az általam egy percig sem elfogadott "pénztár törvény"?
Tarsadalmi ellenállást figyelmen kívül hagyva, a szakmát kizárva, a koalíciós partnerek egymást átverve törvényt alkottak arról, hogy mindezt, az egészségügy területén is felelősségvállalás nélkül megtehessék"

Az elmúlt két év kimutatható eredménye ennek a kormánynak az egészségügy területén.

- addig jólműködő szakmai szervezetek több évtizedes következetes munkájának eredményét verték szét brutálisan pl. a legismertebbek az OPNI, a Budai gyermek kórház, a Pécsen kidolgozott és több mint tíz éven keresztül egyre javuló eredményeket felmutató "katéteres infartust megelőző" beavatkozásokat, melynek mára egyértelmű bizonyítéka, hogy abban a körzetben nagymértékben megnövekedett az "infartus által bekövetkezett halálesetek száma".

Ezzel, durván megsértette ez a kormány " az emberi jogok európai egyezményét, annak is a 2. cikkelyét , az élethez való jogot" Ellehetettlenítette annak a szakmai csoportnak a több mint tíz év alatt kialakított "prevenciós" munkáját, ami a halálozási arányt és a gyógyulási esélyt vette el a rászorultaktól, a beteg emberektől.

Ennek eredménye, hogy az elmúlt két évben, a nemzetközi felmérés is azt igazolta vissza, hogy európában 8 helyet esett vissza Magyarország az egészségügyi tevékenység hatékonysági listáján.

Ezek tények, melyet kívülálló szakmai szervezetek igazoltak vissza, ugyanúgy mint azt is, hogy egyre korruptabbá válik az ország. ezért is nevezték mára hazánkat "európa beteg emberének".

Téged ez egyáltalán nem zavar? Milyen értékrend szerint akarod biztosítani a gyermekeid, unokáid jövőjét a szülőhazájukban? Mint szülőnek, ez számodra nem jelent felelősséget?
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (61)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2008.04.13 0 0 61
Csodálatos egy referendum volt az. Nem csak azt bizonyította, hogy a Zemberek elutasítják a vizitdíjat, a profitérdekelt egészségügyet, az őszödi böszmélkedést, a felülről vezérelt reformokat, a közpénzek lenyúlását, de a Pithagorasz-tételt is bebizonyította mindenkinek, akinek van szeme a rejtett üzenetekhez. Mindent bebizonyított, egyet kivéve, hogy a Zemberek szaros párezer forintért bármit megszavaznak. Na ezt, akárhogy forgatom is az eredményeket, nem bírom kiolvasni belőle.
Előzmény: breien (60)
breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 60
Tamás.

Itt most , Magyarországon sokkal többről van szó, mint arról az egy milliárd Ft-ről.

A jogalkotóknak ez a bűne, a bűnüknak mára természetesen az az "eredménye".

Tudod, a 2008. 03. 09.-i referendum azt bizonyította, hogy több mint hárommillió választópolgár nem fogadja el ezt a gyakorlatot Magyarországon. Ideje lenne ezt a döntést hozóknak is figyelembe venni. Az előrehozott választást, már 2006-os önkormányzati választás eredmény kihirdetése után meg kellett volna tenni.
Európában a "politikai kultúra" már azt követelte volna meg. (még a volt szocialista országokban is azt tették volna )
Előzmény: Tamás (55)
breien Creative Commons License 2008.04.13 0 0 59
Sajnos, általánossá vált nálunk, hogy a jogszabályainkat különböző érdekcsoportok úgy alakítgatják, hogy a már elkövetett bűncselekményeikért még véletlenül sem lehessen őket számonkérni. Odáig mentek, hogy a lebukott bűnözőket a "sztárügyvédek"? azzal próbálják felmentetni, hogy "időközben a bűncselekménnyel vádolt egyént azért nem lehet felelősségre vonni, mert az ma már nem bűncselekmény"?
Tudod, erre szok mondani, hogy "prostituálták a jogot Magyarországon". Ez már a társadalomra is egyre nagyobb veszélyt jelent. ( a mostani "pénztár törvény" esetében még ezen is túltettek.)

Ami 2008-ban Magyarországon történik, az a jogállam megcsúfolása, az adófizető polgárok gátlástalan szivatása. Ha mindezt, a jogász szakma eltűri, azzal csak annyit érnek el, hogy ugyanúgy lejáratják őket szakmailag, ahogyan a "közgazda" szakmát sárbatiporták.

Azt a társadalmat, ahol mindezt megtehetik, BUKÁSRA itélték. ÉLETKÉPTELEN!
Előzmény: Tamás (55)
maxel Creative Commons License 2008.04.13 0 0 58
Előre láttad, hogy sikkasztani fognak a vezetőik,mi.
Előzmény: Angel Eyes (23)
Nores Creative Commons License 2008.04.12 0 0 57
bukik az egész família?
Előzmény: Contempt (56)
Contempt Creative Commons License 2008.04.12 0 0 56

Már hatan vannak őrizetben ...

 

Kossuth rádió:

 

"Már hat gyanúsítottja van a MÁV Általános Biztosítási Egyesület ellen lefolytatott nyomozásnak. A VPOP várhatóan órákon belül indítványozza a gyanúsítottak előzetes letartóztatását is. A korábbi hírekkel ellentétben azonban a gyanúsítottak közül csak egy, feltehetőleg Kiss Bálint elnök-vezérigazgató tartozik a biztosító vezetőségi körébe. A többiek csak kapcsolatban voltak az egyesülettel - tudtuk meg Sipos Jenőtől, a VPOP szóvivőjétől.

- Hat gyanúsítottja van az ügynek, őket őrizetbe vették a nyomozók."

Tamás Creative Commons License 2008.04.12 0 0 55
Én nem elsősorban a jogalkotásban látom a szándékosságot. Régi agybajom, hogy ha komolyabban odafigyelnének a LÉTEZŐ szabályok betartására, akkor sok probléma kikerülhető lenne.

Egy olvtárs emlegette lentebb a Baumag Szövetkezetet. Bár a két ügy még jellegében sem hasonlít egymásra, de ott is megelőzhető lett volna a balhé, ha az illetékes hatóságok időben tesznek intézkedéseket, és nem hagyják a dolgokat éveken át rohadni, hogy aztán a végén, amikor bedől, jóval nagyobb robajjal tegye.
Előzmény: breien (46)
Tamás Creative Commons License 2008.04.12 0 0 54
Na de ilyen grafikával...? Ez már biztos PS4-re lesz. :-D
Előzmény: Contempt (53)
Contempt Creative Commons License 2008.04.12 0 0 53
Lehet, hogy csak a Grand Theft Auto 4. próbafelvétele ez az egész. :DD
Előzmény: Tamás (45)
méregkeverő Creative Commons License 2008.04.12 0 0 51

"Hiszen az Allianzról kimondták, hogy kartellben vett részt"

 

Arra emlékszem, hogy 2006-ban (???) több biztosítót is elmeszeltek, de azok fellebbeztek. Azt már nem tudom, mi lett a fellebbzés eredménye. Tudja valaki?

Előzmény: Contempt (49)
Contempt Creative Commons License 2008.04.12 0 0 49

Népszabadság:

 

MÁV Biztosító: végállomás
Őrizetben a vezér, felügyeleti biztosok vezetik az egyesületet
Népszabadság • Munkatársainktól   • 2008. április 12.

 

Őrizetbe vették a vámnyomozók a MÁV Biztosító első emberét (és több társát), s az egyébként is felfüggesztett egyesületet felügyeleti biztosok irányítják tegnaptól. Az olcsó kötelező négyéves, folyamatosan vitatott sikersztorija véget érhet ezzel.

 

Nagy üzletről szó sem volt. Miután az Allianz 1996-ban megszerezte a Hungária Biztosítót, jelentős átalakításokat hajtott végre a menedzsmentben. Tapasztalt, régi motorosok találták magukat az ajtón kívül. Kiss Bálintnak akkor még sok volt hátra a nyugdíjig ahhoz, hogy semmit se csináljon - bár volt annyi pénze, hogy ezt is megtehette volna. Megkereste hát a MÁV-ot azzal, hogy szervezné a vállalat biztosítási ügyeit. Létrehozott egy biztosítási brókercéget, amely kifejezetten a vasútnak kereste a megfelelő biztosításokat, és az egyetlen ügyfélből egész jól megélt. Aztán az ezredforduló tájékán sikerült rávennie a MÁV vezetését arra, hogy biztosító egyesületet alapítsanak, tekintettel arra, hogy a vasútnak is kötelezően kell kötnie felelősségbiztosításokat, ám mivel a cég meglehetősen nagy, önmagában is kitesz egy kockázatközösséget. Vagyis: így is, úgy is nagy a biztosítás díja, ám ha a MÁV az egyesületen keresztül voltaképp maga fizeti a károkat, akkor legalább a biztosítók nyereségét megspórolhatja. Ráadásul a nonprofit egyesület meglehetősen olcsón is működött, és még a piacról is szerezhetett magának néhány ügyfelet, ezzel is növelve a hatékonyságot.

 

Kiss Bálintnak nyugdíjas állás nézett ki - megint. A kormányváltás - 2002 - után azonban a MÁV új vezetése már nem találta olyan olcsónak saját egyesületét: jogi vitába is keveredtek egymással, és a nagy partner végül egy üzleti biztosítónál kötött ki. Kiss Bálint egykori cégét, az Allianzot választotta. A vasútról leszakadt MÁV Biztosító Egyesületnek - amely a MÁV szerint nem is használhatná ezt a nevet, mert már semmi közük egymáshoz - ugyanis az az üzlet jött be igazán, amivel nem is kalkulált. Az internetes alkuszok megjelenésével ugyanis bőven szerzett annyi ügyfelet, mint amennyit a MÁV kiválásával elveszített. Az egyesület, az online alkuszoknak hála saját lábra állt. És egyre erősödött.

 

A kötelező piacán 2003 jelentette a nagy áttörést: akkor már több tízezren váltottak az interneten át biztosítót. Az olcsón - kevés emberrel, néhány irodával - működő kis cégek könnyen tudtak jó ajánlatot adni. És bár támadták őket azzal, hogy bonyolult lesz náluk az ügyintézés, és rosszul járnak, akiknek az ő ügyfeleik okoznak kárt, (rossz lesz náluk a szolgáltatás, míg a nagyoknál jó) egyértelművé vált: az autósok a kötelezőt adónak érzik, és nem törődnek azzal, milyen tortúrát kell végigjárnia az általuk esetleg okozott baleset károsultjának.

 

Kiss Bálint maga mindig is a nagyok kampányfogásával magyarázta az egyesületét ért bírálatokat. Pedig kifogás akadt bőven: az autójavítók azt mondták, a MÁV késve fizet - ám ezt az elnök-vezérigazgató annak tudta be, hogy a nagy biztosítók felé vannak elkötelezve. Hiszen a nagy cégek jutalékot is adnak a megkötött cascók és kötelezők után, és nagyobb rezsióradíjat is hajlandóak kifizetni, ha több ügyfelet hoz az autókereskedő. A cég még azt is bizonyította - a versenyhivatal döntésével -, hogy kartellt alkottak az autójavítók és a nagyobb társaságok a kisbiztosítók ellen. Ám ahogy nőtt az üzleti siker - terjedt az internetes kötés, és gyarapodott az állomány -, úgy sokasodtak a bajok is. Az olcsó biztosító jó pár éve nem emelt tarifáin, hogy ügyfeleit megtartsa - miközben az árverseny egyre kegyetlenebb lett.
 
A sok ügyfél kezelésére nem volt felkészülve, ám a költségeket nem szívesen emelték, az informatikai rendszerre nem igazán költöttek. A pénzügyi felügyelet hol a nyilvántartások rendbetételére szólította fel a céget, hol felügyeleti biztost nevezett ki, hogy ellenőrizze: tényleg lehet-e ilyen olcsón biztosítást adni (fedezik-e a bevételek a kiadásokat). A kárhányad - a kifizetések aránya - azonban, felügyeleti szempontból, rendben volt, a befolyt díjakból fedezni lehetett az igen alacsonyan tartott kifizetéseket. A cég majdhogynem pecsétet kapott tavaly tavasszal arra, hogy üzleti modellje sikeres.

 

A cérna akkor szakadhatott el, amikor Kiss Bálint legyőzte a nagyokat. Amikor elégtételt vehetett a régi cégén. Hiszen az Allianzról kimondták, hogy kartellben vett részt, az óriáscég kénytelen volt tavaly stratégiát váltani, és áraiból engedni, hogy tartani tudja helyét a versenyben. Ám ez sem sikerült, hiszen a MÁV annyi ügyfelet szerzett a múlt év végén, mint soha azelőtt.

 

Kiss Bálintnak - vélhetjük - akkor már nem volt elég, hogy összehozta az egyesületet és győzött. Munkatársaival lassan már alig beszélt, másra nem igen hallgatott. Amikor a felügyelet újabb vizsgálatot rendelt el, és hiányosságokat tárt fel a tartalékolásban (vagyis nem találta elégnek a pénzügyi fedezetet a várható károk kifizetésére) a MÁV Biztosító Egyesület új pénzügyi tervvel állt elő.

 

Azt csak sejthetjük, hogy mi volt ez a pénzügyi terv - de információnk szerint az, hogy egy új biztosítónak egyszerűen átadják a teljes ügyfélállományt. Ez az új cég valamilyen szálon kötődött volna Kiss Bálinthoz. erre utalnak a nyomozás adatai.

 

Annyi történhetett, hogy az elnök-vezérigazgatónak némi pénzre volt szüksége ahhoz, hogy új biztosítóba - saját cégébe - vigye át az ügyfélállományt. Ezért kezdett olyan bankszámlaműveletekbe a cégnél, amelyek végén az ő - társai, családtagjai vagy a hozzájuk köthető cégek - nevén jelenik meg a pénz. Információnk szerint milliárdos nagyságrendben. (Az ügyfélállomány átviteléhez ugyanis az új cégnél kell meglennie a károk fedezetének, nem az egyesületnél).

 

Amikor a felügyelet kapizsgálni kezdte a dolgot - múlt hét végén - keményebb intézkedést hozott, és felfüggesztette az egyesület működését. Az elnök-vezérigazgató azonban - a határozat átadásának körülményeit vitatva - ellenállt a felügyeleti határozatnak. Ez meglepő magatartás a pénzügyi világban - nem is volt rá magyarázat - eddig.

 

Az a múlt hét végi sajtóvita persze, hogy a MÁV Biztosító köthet-e új szerződéseket vagy sem - amit a PSZÁF szintén megtiltott - inkább porhintésnek volt jó. Miután az egyesületnek az alkuszok, leginkább az online közvetítők kötik a biztosításait, ha ezek nem teszik lehetővé a szerződéskötést, betartják a felügyeleti rendelkezést, nincs miről beszélni. Kiss Bálint valójában azt nem fogadta el, hogy a felügyelet nemet mondott a tervére, vagyis voltaképp arra, hogy saját céget hozzon létre az egyesület bázisán. Kockáztatott most is, ahogy kockáztatott a tervvel.

 

A vám és pénzügyőrség központi bűnüldözési parancsnoksága azonban időközben lépett. Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdtek nyomozást, a VPOP tegnapi közleménye szerint "egy biztosító egyesület vezetője és társai ellen".

 

Pénteken a biztosító irodáiban, Kiss Bálint és családtagjai, valamint velük kapcsolatban álló más személyek otthonaiban tartottak házkutatásokat. A vámőrség lapzártánkig három személyt vett őrizetbe, de további intézkedések várhatók, így - információink szerint - a számuk a hét végén ötre emelkedhet. Az őrizetbe vettek előzetes letartóztatásáról vasárnap dönt a bíróság.

 

A pénzügyi felügyelet azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV Biztosító Egyesületnél és három felügyeleti biztost rendelt ki a szervezet élére a "folyamatos, törvényes és stabil" működés biztosítása érdekében. Feladatuk gondoskodni a PSZÁF múlt heti határozatának betartásáról - azaz arról, hogy a kötelező biztosítási ügyfélállományt valaki átvegye. Ezzel a MÁV Biztosító Egyesület voltaképp megszűnik. Kiss Bálint pedig tényleg kívül találja magát a szakmából. Valószínűleg végleg.

 

Az ügyfeleket nem érheti kár
A MÁV Biztosító Egyesület szerződései a felügyeleti biztosok működése alatt is ugyanúgy élnek tovább - hangsúlyozta lapunknak Binder István, a pénzügyi felügyelet szóvivője. Ez annyit jelent: a csekkeket be kell fizetni, a biztosítónak pedig az ügyfelei által okozott károkért helyt kell állni. Az ügyfelek nem kötelezhetők pótbefizetésre sem, így biztosításaik ára sem változhat az esetleges átvételkor (még akkor sem, ha azt a piaci szereplők most már irreálisan alacsonynak találják).

wizes Creative Commons License 2008.04.12 0 0 48

Ha józsinéni  kárt okoz katibácsinak akkor ehhez mi köze az államak?

Ha csak nem lopta meg vagy rabolta ki de akkor is annyi hogy a bírót biztosíccsa amijé fizetnek majd.

 

Előzmény: Tamás (43)
wizes Creative Commons License 2008.04.12 0 0 47

Műanyag lakat gondolom.

;<))

Előzmény: Tamás (45)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!